Kayakseverlerin dört gözle beklediği kış mevsimi geldi. Her ne kadar bu yıl kar yağışı beklenenin altında olsa da kayak merkezleri, özellikle hafta sonları dolmaya başladı. Sömestr tatilinde ise hem kalabalık artacak hem de fiyatlar. Eğer öğrenci değilseniz kayak merkezlerine, bu dönemin dışında gitmenizi öneririm. Kayak yapmak isteyenler için Türkiye’deki kayak merkezlerini araştırdık. İşte otelleri, konaklama seçenekleri, liftleri ve telesiyej imkanlarıyla Türkiye'nin önde gelen kayak merkezleri...
Bursa’ya bağlı Uludağ, Türkiye’nin en popüler aynı zamanda en fazla tesise sahip pisti. İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi büyük şehirlere yakınlığıyla da önem kazanan Uludağ’a; özel aracınızla, otobüsle ya da kent merkezinden teleferikle çıkabilirsiniz. Heykel semtinden Uludağ’a dolmuş taksiler de gidiyor. Merkez, Alp ve Kuzey disiplini ile tur kayağı ve helikopterli kayak yapmaya müsait pistlere sahip. 11 bin 338 hektarlık alana sahip Uludağ’da, çok sayıda otel bulunuyor. Oteller paket programlarında telesiyej hizmetini ücretsiz olarak veriyor. Günübirlik turlarda ise yine telesiyej ve sucuk ekmek gibi hizmetler sunuluyor. Otellerde özellikle hafta sonları, ünlü şarkıcıların katıldığı özel programlar düzenleniyor. Uludağ'da haftasonları oldukça kalabalık oluyor. Elbette bu bir dezavantaj olabilir ama diğer taraftan etkinlikler de eğlence seçenekleri de artıyor. Kafe, bar, disko gibi eğlence mekanları, misafirlerine keyifli saatler yaşatıyor. Uludağ’da; Ergün, Beden Terbiyesi Kuşaklı, Garan, Grand Yazıcı, Belvü, Kara Kuvvetleri, Fahri Kayak, Kervansaray, Beceren, Yazıcı, Osman Yüce, Karkay, Grand Yazıcı Tutyeli isimlerinde pek çok pist bulunuyor. Arabanızla gidecekseniz ve kış lastiğiniz yoksa dağa çıkışlarda zincir satan ya da 15-20 TL gibi ücretle zincir takan kişiler var. Otellerde kayak takımı ve kıyafeti kiralama, özel ders alma gibi imkanlar da mevcut.
Özellikle kayak sporuna yeni başlayanlar ya da çocuklar için önemli bir kayak merkezi, Kartalkaya. 3 Baby pisti bulunan merkez, çocuğu kayak sporuna yeni başlayacak olanlar için oldukça ideal. Çam ormanlarıyla çevrili bu pist, kayarken doğal güzellikleri seyretmek isteyenlerin de ilk tercihi. Kartalkaya’da 2 adet telesiyej, 6 adet teleski ve 3 adet baby lift olmak üzere 11 lift bulunur. Pistlerin toplam uzunluğu 20 km. Kayak pistinde üç büyük dağ oteli bulunuyor. Buraya özellikle İstanbul, Ankara gibi şehirlerden günübirlik turlar da düzenleniyor. Kartalkaya, snowboard yapacaklar için de oldukça uygun. Yeni başlayanlar için özel derslerin verildiği merkezde, kayak takımın yoksa kiralamanız mümkün. Uludağ’a göre biraz daha sakin olan Kartalkaya'yı en çok bu sporu yeni öğrenmeye başlayanlar, snowboard yapanlar tercih ediyor. İki baby pisti bulunan Kartalkaya’daki diğer pistler ise Yeşil Lift, Çamçukuru, İnekçayırı, Resuldede, Kazankaya ve Köroğlu. Kartalkaya otelleri de diğer popüler tatil bölgelerini aratmayan lükse ve konfora sahip.
İstanbul’a en yakın kayak pisti olan Kartepe, özellikle günübirlikçiler için oldukça ideal. Kar kalınlığı Uludağ ve Kartalkaya'ya nazaran daha az. İstanbul’a 115 km uzaklıktaki bu merkezde dağa, geniş bir yol üzerinden çıkılıyor. Burada büyüleyici bir Sapanca Gölü manzarası doğaseverleri kucaklıyor. Kayak merkezinde 5 yıldızlı otelin dışında pansiyon ve butik oteller de mevcut. Kartepe Kayak Merkezi’nde 4 lift, 3 telesiyej, 1 teleski var. Pist uzunlukları ise 3 bin 500 metreye kadar çıkıyor. Kartepe sadece kayak değil; snowbord, trekking, kamp gibi pek çok dalda hizmet sunuyor. Dağa gidenler, yol üzerinde, Maşukiye’de bulunan alabalık çiftliklerine uğrayabilirler. Kartepe ya da eski adıyla Keltepe’de Geyik, Karlık, Kadı Konağı, Kartepe, Karlık Tepe liftleri bulunuyor.
Kayseri’ye bağlı Erciyes, Türkiye’nin kayak yapmaya elverişli, en güvenli pistlerine sahip. Merkezde Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’ne ait 140 yataklı kayak evi ve büyüklü-küçüklü oteller bulunuyor. Özellikle kış aylarında karın hiç eksik olmadığı Erciyes’te, pistlerin toplam uzunluğu 12 km. Kayak için en uygun dönem aralık-mart arası. İstanbul’dan Kayseri’ye uçakla gidebilir, oradan araçla devam edebilirsiniz. Erciyes’in şehre uzaklığı ise 25 km. Kayseri kent merkezinden günübirlik turlar da düzeniyor. Kayak dersi almak isteyenler için özel dersler veren hocalar var. Burası aynı zamanda snowboard yapanlar için de oldukça ideal. Yumuşak karıyla ün yapmış Erciyes'te, 24 saat hizmet veren bir sağlık merkezi ve 3’ü baby, 3’ü teleski ve 2’si zümrüt 8 lift var. İkinci pist 1600 metre uzunluğunda; burayı genelde profesyoneller tercih ediyor.
Palandöken, Türkiye’nin en yüksek zirvesine sahip kayak pisti. Erzurum’a bağlı bu dağda, 4 ve 5 yıldızlı konaklama tesisleri bulunuyor. Erzurum Palandöken otel fiyatları ortalama seviyelerde olduğu için her bütçeye uygun bir otel bulmanız mümkün. 2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları’nın yapıldığı Palandöken’de, aynı anda 32 bin kişi kayak yapabiliyor. Palandöken ayrıca 3125 metreyle Türkiye’nin en uzun kayak pistine sahip. Merkez bu yönüyle profesyonel kayakçılar için oldukça ilgi çekici. Erzurum, kışı çok sert geçiren bir şehir olduğu için dağda kar kalınlığı yüksek. Palandöken'de 8 adet kolay, 9 adet orta düzey, 3 adet ileri düzey ve 4 adet yol pisti bulunuyor. Erzurum şehir merkezine yaklaşık 4 km uzaklıkta olan 2100 m râkımdaki oteller mevkiinde, ihtiyaçlarınızı gidermek için her türlü imkan mevcut. Dağda ayrıca tırmanış da yapılabiliyor.
Kars’a bağlı Sarıkamış, kar kalitesi ve pistleri açısından dünyanın önemli kayak merkezlerinden biri. Aralık ayından mart ayına kadar karla kaplı olan Sarıkamış’ta, Alp Dağları’na özgü kristal kar bulunuyor. Özellikle profesyonel kayakçıların tercih ettiği bir merkez burası. Alp Disiplini, Kuzey Disiplini ve Tur Kayağı için uygun koşullara sahip. Özellikle Cıbıltepe, çam ağaçları arasında, doğada yürüyormuşçasına büyük bir zevkle kayak yapabileceğiniz bir pist. Kars’a 45 km mesafedeki Sarıkamış’ta, Toprak ve Çamkar adlı iki otel; Sarıkamış, Sarıçam ve Cıbıltepe adlı 3 pist var. Tesiste telesiyej hizmeti ve snowbord için uygun pistler bulunuyor.
Davraz Pisti, Türkiye’nin güneyinde, Isparta'ya 26 km uzaklıkta yer alan önemli merkezlerinden. Merkezde 50 yataklı bir tesis bulunuyor. Ayrıca isteyenler Eğridir Gölü çevresindeki pansiyon ve otellerde de konaklayabilirler. Bu pistin en önemli özelliği göl manzaralı oluşu. 1211 km telesiyej ağına sahip Davraz’ın, göl manzaralı bir de dağ evi kafesi var. Davraz’da 1211 metrelik, 936 metrelik, 624 metrelik olmak üzere üç lift ve ayrıca iki adet de baby lift bulunuyor. Burası yüksek oksijen oranıyla yazın da futbol kulüplerinin kamp yaptığı bir tesis.