Tarih boyunca sayısız medeniyete ve inanışa ev sahipliği yapan ülkemizde doğal ve tarihi güzelliklerin yanında kutsal kabul edilen çok sayıda yer ve mekan var. Bunların bazıları yılın belirli dönemlerinde bazıları ise neredeyse her gün tam anlamıyla ziyaretçi akınına uğruyor. Hem yurt içi hem de yurt dışından turistleri kendisine çeken Türkiye'nin en güzel kutsal mekanları nerelerde dersiniz?

İçindekiler

Balıklı Göl

Türkiye'de bulunan ve kutsal kabul edilen mekanlar arasında ilk sıralarda yer bulan Balıklı Göl hem Güneydoğu Anadolu'nun hem de Türkiye'nin en çok ziyaret edilen yerlerinden. İnanışa göre Hz. İbrahim burada dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atılmış ve tam bu sırada ateş suya, odunlar ise balığa dönüşmüş. Bu nedenle burası ve içinde yaşayan balıklar kutsal kabul ediliyor ve hem Şanlıurfa çevresinden hem de Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen çok sayıda ziyaretçiyi kendisine hayran bırakıyor. Şanlıurfa aynı zamanda baş döndüren lezzetleri ile bilinen bir şehir. Kenti ziyaret ederseniz ünü sınırları aşan kebabını ve lahmacununu denemeden ayrılmayın. Yemekten sonra ise yoğun kıvamının yanı sıra acı tadı ile bilinen bir tür kahve olan mırranın da tadına mutlaka bakılmalı.

Şanlıurfa tarihi neredeyse insanlık kadar eski bir kent. Şehirde Balıklı Göl dışında görülmeye değer yerlerin başında kendine has kubbeli yapısı ile dikkat çeken tarihi Harran Evleri, önemli bir bölümü sular altında kalsa da halen teknelerle gezebileceğiniz Halfeti ve hem şehrin hem de Türkiye'nin en güzel taş yapılarından biri olan Sakıbın Köşkü geliyor. Siz de tüm bu benzersiz yerleri yerinde görmek isterseniz hemen yaşadığınız şehirden Şanlıurfa'ya uçak biletlerini karşılaştırın.

Selimiye Camii

Osmanlı döneminde yaşayan ve tarihin en büyük mimarlarından biri olarak anılan Mimar Sinan'ın ''ustalık eserim'' dediği Selimiye, halen dimdik ayakta duran bir başyapıt. Yapımı 7 yıl süren ve 1575 yılında ibadete açılan cami bugün de hem ibadet hem de turistik amaçla ziyaret ediliyor. Üç şerefeli minareleri ve devasa kubbesi ilk dikkat çeken özelliklerinden. İçine girdiğinizde ise her biri ayrı sanat eseri niteliğinde olan çinileri ve işlemeleriyle göz kamaştırıyor. Cami içinde bulunan bu bu motiflerden biri olan ters lale hakkında çeşitli efsaneler var. Bunlardan en çok bilineni ise caminin inşa edildiği arazide bulunan lale bahçesinin sahibinin başlarda araziyi vermeye yanaşmaması. Sonradan arazisini cami yapımı için vermeye razı olan arazi sahibi yapılacak cami içinde bir lale motifi olmasını şart koşunca Mimar Sinan bu şartı yerine getirmiş ancak arazi sahibinin tersliğine atıfta bulunurcasına motifi tersten işlemiş. 2011 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine de girmeyi başaran Selimiye'yi gezdikten sonra Edirne'nin meşhur ciğeriyle günü sonlandırabilirsiniz. Şehirde neredeyse her köşe başında bir ciğerci var. Aralarından iyi bir öneri isterseniz, Niyazi Usta'nın kapısını mutlaka çalın. Edirne'yi hakkını vererek gezmek için 2 veya 3 gün ayırmak gerek. 

Mevlana Müzesi (Mevlana Türbesi)

Konya'da bulunan ve günümüzde müze olarak ziyaret edilen Mevlana Türbesi de Türkiye'nin en güzel kutsal mekanlarından biri olarak kabul ediliyor. Türbe 1926 yılından bugüne müze olarak hizmet verse de ziyaretçiler burada eserleri Mevlana için dua ediyor. Özellikle her yıl Aralık ayında düzenlenen ve ''Şeb-i Arus'' yani ''düğün gecesi'' olarak adlandırılan Mevlana'nın ölüm yıl dönümünde ziyaretçiler burayı dolduruyor. Konya'da Mevlana Türbesi dışında da çok sayıda tarihi ve görülmeye değer yer var. Bu yerler arasından öne çıkanları Konya'da gezilecek yerler galerimizde görebilirsiniz. Geçmiş dönemlerde Mevlana'nın dergahı olan bu yerde bugün Mevlana ve aile fertlerinin mezarları yer alıyor. Türbede Mevlana'nın ünlü sözü ''Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.'' yazılı bir levha da bulunuyor. Mevlana'nın yaşam felsefesini daha iyi anlamak ve başta etli ekmek gibi şehre özgü harika lezzetleri yerinde denemek için Konya uçak bileti karşılaştırması yapabilirsiniz. 

Telli Baba Türbesi

İstanbul Sarıyer'de, denize hakim bir tepenin üzerinde kurulan Telli Baba Türbesi de ülkemizde bulunan en kutsal mekanlar arasında. Burası özellikle adak adamak için ziyaret ediliyor. Türbeden tel alıp bu telle birlikte dilek dilemek de halen sürdürülen bir gelenek. Yine türbe etrafında şeker veya lokma tatlısı dağıtanları görürseniz şaşırmayın. Daha önce türbeye gelenler dilekleri gerçekleştiğinde tekrardan buraya gelerek şeker veya lokma dağıtıyorlar. Dünyanın en güzel şehirlerinden İstanbul'a yolunuz düşerse siz de burada dilek dileyebilir ve adak adayabilirsiniz. Üstelik kentte görülmesi gereken harika yerlerin sayısı hiç de az değil. İstanbul'a uçup tüm bu yerleri görmek içinse Ankara'dan, İzmir'den veya Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden İstanbul uçak biletlerini karşılaştırabilirsiniz.

Eyüp Sultan Camii

Hz. Muhammed Medine'ye hicret ettiğinde evinde misafir eden Eyüp Sultan adına yaptırılan Eyüp Sultan Camii de Türkiye'nin en kutsal mekanlarından biri olarak anılıyor. İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemsettin tarafından bulunan mezarın yerinde inşa edilen caminin içinde yine Eyüp Sultan'ın türbesi de yer alıyor. Yapıldığı günden bugüne en önemli ibadet merkezlerinden biri olan Eyüp Sultan Camii, uzun yıllar padişahların kılıç kuşanma törenlerine de ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Özellikle Ramazan ayında iftar saatinden sonra hareketlenen Eyüp ve çevresinde dini kitaplar alabileceğiniz kitapçılar, Osmanlı'dan kalan bir gelenek olan macuncular ve şehrin en lezzetli bozalarını içebileceğiniz bozacılar var. Üstelik İstanbul'un en güzel manzaralarından birini sunan Pierre Loti de buraya çok yakın. Günün her saatinde bu tepede bulunan Pierre Loti Kahvesi'nde aşağıda uzayıp giden Haliç manzarasına karşı çayınızı ve kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN

Enuygun.com IATA üyesidir. “8821943”
© 2008 - 2024 Tüm hakları saklıdır. Enuygun.com | Enuygun Seyahat, Belge No: 7153