Ah şu kredi kartları ve onun yıllık aidatları!

dincerkeskinpala

Kredi kartlarından alınan yıllık kullanım ücreti yani kart aidat ücretleri ülkemizde yıllardır süregelen bir tartışmaya yol açıyor. Hatta bu durum, yıllarca süregelecek tartışma konularından biri olacak. Bankacılara göre; her sistemin kendine has bir maliyeti var ve bu avantajlardan yararlanmak isteyen tüketicilerin ödemek zorunda oldukları bir bedel var. Tüketilere göre ise; tüketici zaten harcama yaparak ve kredi kartını kullanarak bankaya para kazandırıyor!

Bu dilemma uzun yıllar tartışılacak gibi görünse de, bu yıla özgü kredi kartı aidat ücretlerini ödeme zorunluluğu yine devam edecek. Kredi kartlarına ilişkin olarak Resmî Gazete'nin 6 Aralık 2011 tarihli nüshasında yayımlanan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 18 Temmuz 2011 tarihli kararına atıfla, "kredi kartı ücretlerinin 10 yıl geriye dönük olarak alınabileceği" medyaya yansımıştı. Tüketici derneklerinden yapılan açıklamaların ardından vatandaşlar, kredi kart aidatlarını 10 yıl geriye dönük olarak geri almak üzere bankalara müracaat etmeye başlamıştı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin ise: "Bankalar önce her bir müracaat eden tüketiciden 35 TL ekstre parası isteyerek önlemeye çalıştılar. Ancak tüketiciler 35 TL'yi verip 10 yıllık kart aidatları yanında ekstre parası olarak istenen 35 TL'lik haksız tutarı da geri istemeye başlayınca, iler tutar yanı olmayan açıklama ile tüketicileri kandırmaya çalışmaktadırlar. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi geriye dönük 10 yılı içinde kesilen aidatların iadesine karar vermiştir.’’ Şeklinde bir açıklama yapmıştı.

İçindekiler

Türkiye Bankalar Birliği kart aidatı konusunda ısrarlı!

Tüm bu gelişmeler üzerine tüketiciler bankalardan, kesilen kart aidatlarının geri ödenmesini talep etmeye başladı. Bankalardan alınan ret cevapları sonrasında bu kararlar tartışılmaya devam ederken, Türkiye Bankalar Birliği’nden açıklamalar gelmeye devam etti. Daha önce Yargıtay’ın kararının kart üyelik ücretleri geri alınabilecek şeklinde yorumlanmaması gerektiğinin altının çizen TBB, bugün de; kredi kartı üyelik ücretinin, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca, kredi kartı üyelik sözleşmesine göre alındığını ve yasal dayanağının mevcut olduğunu bildirdi.

Türkiye Bankalar Birliğinden yapılan açıklamada, Yargıtay'ın bir kararının gerekçe gösterilerek, kredi kartı üyelik ücreti alınmasının yasal olmadığı, ödenmişse de geriye yönelik talep edilebileceğinin iddia edildiğine vurgu yapıldı. TBB, bu iddianın doğru olmadığını savunarak; ‘’ Yargıtay'ın ilgili kararında, kredi kartı üyelik ücretinin yasal dayanağının bulunmadığına ilişkin bir değerlendirme yer almamaktadır. Kredi kartı üyelik ücreti, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca, kredi kartı üyelik sözleşmesine göre alınmaktadır. Dolayısıyla yasal dayanağı mevcuttur. Yargıtay'ın yerleşik kararları da bu yöndedir. Sonuç olarak, ilgili Yargıtay kararı, kredi kartı üyelik ücretinin alınamayacağı veya alınmış ise iade edilmesi iddialarına dayanak olamaz." şeklinde açıklama yaptı.

Kart aidatı ödemek istemiyorsanız neler yapabilirsiniz?

Öncelikle şunu söylemekte yarar var ki, bankalar kart üyelik ücretlerini bu yıl da sizlerden kestiler. Bunun geri ödenmesi için henüz tam anlamıyla yasal bir dayanak yok. Açıklamalar kişilerin istenildiği şekilde yorumlanmaya devam ederken, tüketiciler için kart aidatı ödememek için neler yapmaları gerektiği önem kazanıyor.

  • Bunun için ilk olarak bankanızı sorgulayın. Aynı özellikteki bir kredi kartına emsallerine göre daha yüksek oranda aidat ücreti ödemediğinizden emin olun. Fazla bir aidat ödemek zorunda kaldığınız banka kartı kullanıyorsanız, onu iptal edin.
  • Bankanızla görüşme yapabilirsiniz. Bankalar kart aidatlarını geri ödemeyi başta reddebilirler. Ancak daha sonra bir taahhüt vererek bankanızla anlaşma yapabilirsiniz. Üç ve/veya altı aylık sürede bankanızın talep ettiği tutarda bir harcama yapacak olursanız, bankanız kredi kartı aidatınızı geri ödeyebilir. Bu taahhütte sizin kaybedeceğiniz bir şey olmamasına dikkat edin. Eğer ki harcama taahhütünüzü kredi kartınızdan yerine getiremezseniz, sadece kart aidatınız geri ödenmeyecektir.
  • Kredi kartınıza aidat ödeyip ödemeyeceğinizi imzaladığınız kredi kart sözleşmesi belirliyor. Sözleşmenizde konu hakkında bir açık yakalayabilirseniz kart aidatı ödemekten yasal yollara müracaat ederek ya da edeceğinizi belirterek kurtulma ihtimaliniz var. Sözleşmenin bir nüshasının size verilmiş ya da adresinize postalanmış olması gerekli olduğunu unutmayın. Bu süreç biraz zorlu geçecektir.
  • Çok fazla kredi kartına sahip olmak demek, kart aidat ücretlerinin de yükli olması demek. Bu nedenle çok fazla eşdeğer kredi kartı kullanmamaya özen gösterin.

Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar