Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Turkey |
Nüfus: | 570.745 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 486 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Mezopotamya, İran ve Anadolu’da kurulan çok sayıda medeniyete ait hazinelere ev sahipliği yapan Şırnak, köklü tarihi ve zengin kültürüyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sıkça ziyaret edilen şehirleri arasında yer alıyor. Nuh Peygamber ve Tufan efsanesinin bu bölgede gerçekleştiğine dair bir inanışın hakim olması nedeniyle “Şehri Nuh” olarak da bilinen Şırnak’ta Cudi Dağı, Kasrik Boğazı, Kırmızı Medrese, Zümrüt Kaplıcaları gibi birçok popüler mekanı gezme şansı yakalayabilirsiniz.
Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Şırnak’ta karasal iklim hakim. Kış aylarında çok fazla yağış alan Şırnak, yaz aylarını ise oldukça sıcak geçiriyor. Bu nedenle Şırnak’a seyahat etmek isteyenler bahar aylarını tercih edebilir.
Köklü tarihi ve doğal güzellikleri ile her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Şırnak’a gitmek için otobüs ve uçak gibi ulaşım alternatiflerini değerlendirebilirsiniz. Dünya ile bağlantısını Şerafettin Elçi Havalimanı ile sağlayan Şırnak’a uçak bileti alarak yolculuk yapabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin köklü kültürüyle tanınan şehirleri arasında yer alan Şırnak, yöresel lezzetleriyle de büyük beğeni topluyor. Perde pilavı, kutlık, serbidev, suryaz, hekehaşandi, hipe, bırınzer, şımşipe ve fıreydin gibi birbirinden güzel lezzetleri denemeden Şırnak’tan ayrılmayın.
Cizre Ulu Camii
1156 yılında inşa edilen Cizre Ulu Camii, İslamiyet’in Anadolu’ya ilk geldiği yıllarda kiliseden camiye dönüştürülerek ibadete açılan ilk yapılar arasında yer alıyor. 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen cami, Şırnak’ın simgeleri arasında yer alıyor.
Kırmızı Medrese
Şırnak’ın Cizre ilçesinde yer alan Kırmızı Medrese, Kızıl Medrese olarak da biliniyor. Kare biçimindeki kırmızı tuğlalarla örülen medrese, Türkiye’nin en eski medreseleri arasında yer alıyor. 500 yıl boyunca eğitim kurumu olarak hizmet veren medresede bu süreçte Felsefe ve İslami İlimler gibi eğitimler verildiği biliniyor. 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek ziyarete açılan medrese, Anadolu’nun kiliseden camiye dönüştürülen ilk yapısı olma özelliği taşıyor.
Hz. Nuh Türbesi ve Camii
Cizre’nin Dağkapı Mahallesi’nde yer alan Hz. Nuh Türbesi ve Camii, Şırnak’ın en çok ziyaret edilen yapıları arasında yer alıyor. Kur’an ve Tevrat’ta bulunan bilgilere göre Nuh Peygamberin tufandan sonra Cizre’ye yerleştiği ve burada vefat ettiği düşünülüyor.
İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi
İsmail Ebul-iz El Cezeri’nin anısına 1997 yılında Cizreli araştırmacı Yazar Abdullah Yaşın tarafından kurulan İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi, Şırnak’ın en önemli yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Cizre’de doğan ve yaşayan mucit İsmail Ebul-iz El Cezeri’nin “El-Kitab fi’l-Hiyel” kitabında yer alan robotların ve otomatik makinelerin kopyaları sergilenen müzede mucidin eserlerine ve hayatına dair bilgi veren panelleri de bulabilirsiniz.
Mem-u Zin Türbesi
16. yüzyılda inşa edilen Mem-u Zin Türbesi, 13. yüzyılda yaşayan Mem ve Zin isimli iki kişinin aşk hikayesine adanmış bir yapı olarak dikkat çekiyor. Cizre Beyi’nin oğlu Mem, ve fakir bir ailenin kızı olan Zin, imkansız aşka tutuluyor ve sonunda içlerinden biri ölüyor. Bu aşka adanarak yapılan Mem-u Zin Türbesi, Şırnak’ın en çok ziyaret edilen tarihi yapılar arasında yer alıyor.
Meryem Ana Kilisesi
Şırnak’ın en çok ziyaret edilen yapılarından biri olan Meryem Ana Kilisesi, aynı zamanda Türkiye’nin de en eski kiliseleri arasında yer alıyor. 2010 yılında restorasyon geçiren kilisenin içinde Meryem Ana’ya ait ikonlar bulunuyor.
Abdaliye Medresesi Mescidi
Cizre Beyi Abdali Paşa tarafından 1568 yılında yaptırılan Abdaliye Medresesi, dikdörtgen planlı ve tek kubbeli bir yapıya sahip. 20. yüzyılda medrese mescit olarak kullanılmaya başlayan yapı, şehrin en çok ziyaret edilen mekanları arasında yer alıyor.
Cizre Kalesi
M.Ö. 4.000 yıllarına kadar uzanan köklü tarihi ile Şırnak’ın en eski yapıları arasında yer alan Cizre Kalesi, Dicle Nehri’nin hemen kıyısında yer alıyor. Asurlular, Romalılar, Abbasiler, Bizanslılar, Selçuklular, Eyyubiler, Artuklular, Akkoyunlular ve Osmanlı tarafından kullanılan kalede mescit, zindan, askeri kısımlar ve medrese gibi yapılar bulunuyor.
Zümrüt Kaplıcaları
Şırnak’ın en çok ziyaretçi ağırlayan yerlerinden biri olan Zümrüt Kaplıcaları, Beytüşşebap’ın Ilıcak Köyü’nde yer alıyor. 39 derece sıcaklığı bulunan kaplıca suyunun kalsiyum, karbondioksit, sülfür, kükürt, demir, radyoaktivite, magnezyum ve bikarbonat içerdiği, böbrek, cilt ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği biliniyor.
Yılmaz Güney Parkı
Silopi ilçesinde yer alan Yılmaz Güney Parkı’nda, yürüyüş yolları, çocuk parkı ve yeşil alanlar bulunuyor. Günün yorgunluğunu atmak ve sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirmek için Yılmaz Güney Parkı’na gidebilirsiniz.
Tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle her yıl çok sayıda ziyaretçi çeken Şırnak’ta Ören yerlerinde şehrin tarihini keşfedebilir, Kırmızı Medrese’yi gezebilir, Kızılsu’da rafting yapabilir, Faraşin Yaylası’na çıkabilir, Hz. Nuh Türbesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Şırnak’ta gece hayatı, diğer şehirlere nazaran yok denecek kadar az. Şehirde akşam saatleri sabah saatlerine göre daha sakin geçiyor. Fakat bar, club, cafe, restoran ve aile çay bahçesi gibi mekanlar mevcut. Sıra geceleri, türkü evleri ve canlı müzik mekanları, şehrin kültürünü ve atmosferini daha yakından hissedebileceğiniz yerler. Bu mekanlara giderek ailenizle ve arkadaşlarınızla birlikte keyifli saatler geçirebilirsiniz.
Kilim dokumacılığı ile ünlü Şırnak’tan dönerken kendinize ya da sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelik eşya çeşidi oldukça fazla. Jirk kilimi olarak da bilinen Şırnak kilimleri, iğne boncuk oyaları, turik heybesi, yöresel takılar ve mizer örtüsü gibi ürünler, şehrin kültürel yapısını size hatırlatacak nadide ürünler arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra Tiftik keçisinden elde edilen, uzun uğraşlar sonucu işlenen ve yörenin geçim kaynaklarından biri olan Şal-Şapik kumaşı da hatıra olarak alabileceğiniz hediyelik ürünlerden biri olarak kabul ediliyor.
Cudi Festivali (Mayıs)
Kuzu Kırpma Şenlikleri (Temmuz)
Şırnak Yer Fıstığı Hasat Şenliği (Ekim)
1 Ocak (Yılbaşı)
23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
1 Mayıs (İşçi Bayramı)
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)
30 Ağustos (Zafer Bayramı)
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı)
Ramazan ve Kurban Bayramları
Yazları sıcak, kışları ise soğuk geçiren Şırnak’a giderken yanınıza mevsime uygun kıyafetler almanız oldukça önemli.
Şehir içi ulaşımda halk otobüslerini ve minibüsleri tercih edebilirsiniz. Fakat tarihi yerleri gezmek ve şehir içinde daha kolay ulaşım sağlamak için araç kiralama hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.
Şırnak şehir içi ulaşım için özel halk otobüsleri ve minibüsleri kullanabilirsiniz. Şehrin hemen her noktasından geçen toplu taşıma araçları, ekonomik olmaları nedeniyle de sıklıkla tercih ediliyor. Toplu taşımanın dışında 7/24 hizmet veren taksileri de kullanabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.