Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 10.578 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
7 kilometre uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun sahil şeritlerinden birine sahip, Sarımsaklı beldesi, Ayvalık ilçesine bağlı ve ilçe merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Belde, gelişmiş turizm olanaklarıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti misafir ediyor. Sessiz ve huzurlu atmosferinin yanı sıra altın kumsallarıyla ünlü Sarımsaklı Plajı ve Badavut Plajı ile yaz tatillerinin önemli adreslerinden olan Sarımsaklı; sokaklarında sıralanan geleneksel konaklar, butik oteller, kaliteli restoranlar ve kafeler ile keyifli bir tatil sunuyor.
Ayvalık merkezinde her yarım saatte bir bulabileceğiniz minibüslerle kolayca ulaşabileceğiniz Sarımsaklı; Şeytan Sofrası ve Cennet Tepesi gibi muhteşem panoramik manzaralar sunan zirvelere olan yakınlığı, Cunda Adası ve Tımarhane Adası gibi turistik yerlere yapabileceğiniz tekne gezileri, Değirmen Boğazı Tabiat Parkı ve Kazdağı Milli Parkı’nda yapılan rehberli doğa yürüyüşleriyle her mevsim keyifle keşfe çıkabileceğiniz, Ege’nin sakin cennetlerinden biri.
Ege Bölgesi'nde yer alan ve yılın büyük bölümünde Akdeniz iklimi etkilerinin görüldüğü Sarımsaklı'da yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağmurlu geçiyor. Yıl boyu lodos ve poyraz rüzgârlarının hakim olduğu belde, özellikle yazlarında Ayvalık tarafından ve Kaz Dağları’ndan esen meltem ve imbat rüzgarları ile serinliyor. Yaz aylarında 35 dereceyi bulan sıcaklıklara sahip Sarımsaklı’da en yüksek sıcaklık temmuz ayında, en çok yağmur ise aralık ayında görülüyor. Yıllık ortalama 16 derece sıcaklıkların yaşandığı ve kış aylarında bile denize girilebilecek deniz suyu sıcaklıkları bulabileceğiniz beldeyi gezmek için en güzel zamanlar ise ılık ilkbahar veya sonbahar ayları ve sıcak yaz ayları.
Sarımsaklı’yı Ayvalık, Balıkesir ve çevre turistik beldelere gelişmiş kara yolu ağları bulunuyor. İlçeye ulaşım için en çok tercih edilen ulaşım araçları ise otobüsler ve şahsi araçlar. İlçe merkezine yürüyüş mesafesinde, güzel bir konuma bulunan Sarımsaklı Otogarı’na Türkiye’nin pek çok şehrinden her gün direkt otobüs bulabilirsiniz. Deniz yoluyla beldeye gitmek için İstanbul Yenikapı'dan kalkan Bandırma vapurlarına binebilir ve oradan Balıkesir Susurluk üzerinden Sarımsaklı’ya ulaşabilirsiniz.
Uçakla Sarımsaklı’ya gitmek için ise 50 kilometre uzaklıktaki Balıkesir Kocaseyit Havalimanı’na bilet alabilir ve havalimanı servisleri, otel transfer araçları, dolmuşlar veya taksilerle bir saat içerisinde beldede olabilirsiniz. Sarımsaklı; Ayvalık’a 5 kilometre, Balıkesir’e 132 kilometreye, İzmir'e 150 kilometre ve Çanakkale’ye ise 172 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Dünya mutfaklarından yemeklerin yanı sıra taze deniz ürünleri ve Ege mutfağından sevilen yemekler sunan pek çok kaliteli restorana sahip Sarımsaklı'da ilk denemeniz gereken lezzetler ise yüzlerce yıldan beri birçok medeniyet tarafından yapılan Ayvalık tostu ve Susurluk ayranı. İlçe merkezinde Ayvalık tostu yapan birçok ünlü tostçu var. Deniz manzaralı balık restoranlarının çok sevildiği Sarımsaklı’da papalina balığı, kalamar tava, ahtapot salatası, deniz ürünleri ve yabani otlarla hazırlanan Girit salatası ve günlük Ege mezeleri eşliğine manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Ayvalık'ın organik süt ürünlerinden hazırlanan yöresel peynirler olan mihaliç peyniri ve Ayvalık sepet peynirinin kahvaltı sofralarını süslediği Sarımsaklı’da bölgenin simgesi haline gelen sakızlı dondurma, lor tatlısı, lor kurabiyesi ve Girit leblebisi de hem tatlı severlerin hem de çocukların bayıldığı tatlar arasında. Cumhuriyet Caddesi üzerinde hizmet veren Mustafa'nın Yeri, Barbaros Caddesi’nde bulabileceğiniz Cafe S ve Emel'in Mutfağı, Talatpaşa Caddesi'nde bulunan Paşa Çorbacısı, beldenin popüler tatlıcılarından olan İmren Pastanesi, Lade Dondurmacısı, Makaron Muhallebicisi ve Ayvalık Taş Kahve, en sevilen restoran, tatlıcı ve kafelerinden bazıları.
Şeytan Sofrası: Sarımsaklı merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta, ilginç efsaneleri ve muhteşem kızıl gün batımı manzaralarıyla ünlü Şeytan Sofrası yer alıyor. Cennetten kovulan şeytanın yeryüzünde ilk ayak bastığı yer olarak efsanelere konu olan ve yerdeki ayak izleriyle yerli ve yabancı turistleri kendine çeken tepe, aslında volkanik lavlar ile oluşmuş ve binlerce yılda şekillenmiş. Gün batımında kızıl ışıkların vurduğu ve masa şeklindeki kayada şeytanların oturmasına benzer gölgelerin oluştuğu Şeytan Sofrası, harika fotoğraflar çekmek için Sarımsaklı’da ilk uğramanız gereken yerlerden.
Sarımsaklı Plajı: 7 kilometre boyunca uzanan altın renkli ve ince kumlu sahili ile bölgenin sevilen plajlarından biri olan Sarımsaklı Plajı, sıcak yaz günlerinde denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz en ideal yerler arasında. Öğle saatlerinde batı tarafında esen rüzgârlarla serinleyen plaj; çevresini saran turistik tesisler, eğlence mekanları, balık restoranları, plaj kulüpleri ve su sporu merkezleri ile de çok hareketli.
Cunda Adası: Ayvalık’ın 22 tane adası içinde yerleşim olan tek ada ve Türkiye'nin 4. büyük adası olması ile tanınan Cunda Adası, 1976 yılından beri koruma altına alınmış durumda. Rumlardan kalan taş konaklar, manastırlar ve kiliselerle süslü adanın Arnavut kaldırımlı sokakları da sakızlı dondurmacıları, kafeler, balık restoranları, otantik ürünler alabileceğiniz çarşılar ve mağazalarla çok hareketli. Cunda Adası’nın en yüksek noktalarından olan Aşıklar Tepesi’nde adanın panoramik manzaralarını izleyebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Yerli ve yabancı turistlerin bölgede en sık uğradığı yerlerden olan Cunda Adası’nı Sarımsaklı’da bulabileceğiniz tekne turlarıyla da keşfe çıkabilir veya ada çevresinde yapılan dalış turlarıyla rengarenk balıklarla birlikte yüzebilirsiniz.
Badavut Plajı: Sarımsaklı gezinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de doğal sit alanı olarak korunan Badavut Plajı. Altın sarısı ince kumlu sahili ve masmavi denizi ile Ege'nin gizli cennetlerinden biri olan plajın arkasını ise çam ormanları arasındaki mesire alanları, yürüyüş yolları ve butik oteller ile çevrili.
Tımarhane Adası: Taşlı Manastır olarak da bilinen Tımarhane Adası, Çamlık Koyu’nun sonundaki yarımadanın ucunda bulunuyor. Binlerce yılda şekillenmiş ilginç kayalara vuran rüzgârların çıkardığı uğultu ve çığlık benzeri seslerle ünlü ada, antik dönemlerden kalmış manastırlara da ev sahipliği yapıyor. Bir dönem tedavi merkezi olarak da kullanılan ada, günümüzde önemli bir turistik merkez.
Ayvalık: Sarımsaklı’da her yarım saatte bir bulabileceğiniz minibüslerle 10 dakikada ulaşabileceğiniz Ayvalık, Arnavut kaldırımlı sokakları, tarihi evleri, hareketli çarşıları ve gece hayatıyla kesinlikle gezmeniz gereken bir yer. Cumbalı, taş ve ahşap işçiliği ile ünlü 4000’den fazla konağa ev sahipliği yapan Ayvalık; 1800'lü yılların sonunda sarımsak taşından yapılan Ayazma Kilisesi, dünyanın en büyük çanına sahip 1983 yapımı Taksiyarhis Kilisesi, birbirinden güzel sanat atölyeleri, balık restoranları ve otantik yöresel ürünler bulabileceğiniz çarşılarıyla çok hareketli. Sarımsaklı’dan günlük bir gezi ile keşfe çıkabileceğiniz Ayvalık, barlar sokağında bulunan barlar ve gece kulüpleriyle de bölgenin en eğlenceli yerlerinden biri.
Kozak Yaylası: Sıcak yaz aylarında serinlemek için gidebileceğiniz en güzel yer olan Kozak Yaylası, fıstık çamları ile ünlü. Bergama ile Ayvalık arasında yer alan ve doğal bir cennet olan Kozak Yaylası; piknik ve kamp alanları, güzel yayla evleri ve yürüyüş yollarıyla Ege'nin temiz havasının tadını çıkarmak için ideal.
Kazdağı Milli Parkı: Türkiye'nin dünyaca ünlü doğa cennetlerinden biri olan ve oksijen seviyesi bakımından Alplerden sonra 2. sırada yer alan Kazdağı Milli Parkı, Sarımsalık merkezine sadece 2 saat uzaklıkta. 1994 yılında milli park ilan edilen ve 20.000 hektardan fazla bir alanı kapsayan milli park; muhteşem Edremit Körfezi manzaraları, vahşi yaşam ve endemik bitki zenginliği, büyüleyici şelaleleri, dereleri ve çam ormanları arasında uzanan yürüyüş yollarıyla her doğa severin mutlaka görmesi gereken bir yer. Donanımlı kamp alanlarına da sahip milli park, doğa sporları sevenler için ise kaya tırmanmadan dağcılığa kadar pek çok seçenek sunuyor.
Değirmen Boğazı Tabiat Parkı: Sarımsaklı merkezine 3 saat uzaklıkta yer alan başka bir doğa cenneti olan Değirmen Boğazı Tabiat Parkı ise kır bahçeleri, mesire alanları, yürüyüş yolları ve doğa sporları merkezleriyle ilgi görüyor. Kızılçam, akçaağaç, kavak ve çınar gibi ağaç çeşitlerinin yanı sıra onlarca kuş ve vahşi hayvana da ev sahipliği yapan milli parkı kendi başınıza veya rehberli turlarla gezebilirsiniz.
Gelinkaya: Sarımsaklı'da en çok fotoğraflanan yerlerden biri olan Gelinkaya’nın dramatik bir hikayesi ve ilginç ritüelleri var. Sevdiğine kavuşmak isteyenlerin kayaya el sürdüğü ritüeliyle dikkat çeken Gelinkaya, yerli ve yabancı turistler arasında oldukça popüler. Sarımsaklı’dan yürüyerek kısa sürede ulaşabileceğiniz bu ilginç kayanın özellikle gün batımında harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Cennet Tepesi: Şeytan Sofrası ile birlikte körfezin en güzel manzaralarını izleyebileceğiniz başka bir sevilen yer de Cennet Tepesi. Ayvacık’ın Armutçuk bölgesinde, Sarımsaklı’ya 7 kilometre uzaklıkta yer alan ve ulaşım kolaylığı ile hem yürüyerek hem de araçla kolayca ulaşabileceğiniz Cennet Tepesi, sunduğu panoramik Ege Denizi manzaralarıyla hem gündüz hem de gece oldukça kalabalık.
Ayvalık Adaları Tabiat Park: Ege'nin en önemli el değmemiş doğal güzelliklerine ev sahipliği yapan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı; 19 tane adanın birleşiminden oluşuyor. 19.000 hektardan daha büyük bir alanı kapsayan ve zeytinliklerle çevrili milli park, içerisinde yer alan antik kent kalıntıları, manastırlar ve taş evlerle 1. derece sit alanı olarak korunuyor. Flamingo, karabatak ve balıkçıl gibi 80’den fazla kuş türüne ve 140’dan fazla balık çeşidine ev sahipliği yapan park, doğa fotoğrafçılarının da değişmez adreslerinden biri. Adalar çevresinde tüplü ve tüpsüz dalış yapabilir, kamp alanlarında çadır kurabilir ve doğa yürüyüşleriyle milli parkın güzelliğini yakından görebilirsiniz.
Midilli Adası gezileri: Ayvalık ve Sarımsaklı yat limanından kalkan Turyol feribotları veya gezi tekneleriyle günübirlik geziler yapabileceğiniz Midilli Adası, beldeye sadece 2,5 saat uzaklıkta. Yunanistan’ın en büyük 3. adası olan Midilli Adası; gelişmiş eğlence, konaklama ve alışveriş olanaklarının yanı sıra dünyanın en büyük ikinci taşlaşmış ormanına da ev sahipliği yapıyor. Termal olanaklarıyla da turistleri kendine çeken adada antik dönemlerden beri kullanılan kaplıcalarda yorgunluk atabilir, mavi bayraklı plajlarda yüzebilir ve akşam muhteşem Ege manzaraları eşliğinde Yunan meyhanelerinde eğlenebilirsiniz.
Mavi bayraklı plajlarda yüzmek: Kamp alanları, 50’den fazla konaklama tesisi ve 150’den fazla restoranıyla bölgenin en popüler yerlerinden olan Sarımsaklı Plajı, dünyada en iyi kum kalitesine sahip plajlardan biri olarak belgelendi. İlçe merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz bu plaj dışında doğa güzelliklerinden dolayı koruma alanı ilan edilen Badavut Plajı, huzurlu atmosferiyle Altınova Plajı, Cunda Adası’nın en sevilen yerlerinden olan Patriça Koyu ve Ortunç Koyu, Ayvalık ile Cunda Adası arasında uzanan Duba Plajı, çam ormanlarıyla çevrili Paşa Koyu ve berrak deniziyle ünlü Cunda Çataltepe Plajı da Sarımsaklı’da tadını çıkarabileceğiniz, beldeye yakın plajlar arasında.
Doğa yürüyüş ve sporları: Çevresi ülkemizin en güzel milli parklarıyla çevrili Sarımsaklı, doğa gezilerine ve sporlarına ilgi duyuyorsanız tam bir cennet. Yüksek oksijen seviyesi ve çam ormanlarıyla dünya çapınca bir üne sahip Kazdağı Milli Parkı, 19 tane adasıyla keyifli bir gezi sunan ve zengin su altı zenginlikleriyle popüler dalış alanları sunan Ayvalık Adaları Tabiat Park, doğa sporları merkezlerinin bulunduğu Değirmen Boğazı Tabiat Parkı, doğa yürüyüşlerinin sevilen adreslerinden Cunda Adası ve Tımarhane Adası, Sarımsaklı gezinizde keşfedebileceğiniz, kaya tırmanmadan kampçılığa kadar birçok aktivite yapabileceğiniz sevilen yerler.
Panoramik manzaraları izlemek: Hem Ege Denizi hem de Edremit Körfezi’nin panoramik manzaralarını izlemek ve fotoğraflar çekmek Sarımsaklı’da en sevilen etkinliklerden biri. Volkanik patlamalar sonucu oluşmuş ayak izleri benzeri şekillerle ünlü Şeytan Sofrası, huzur verici atmosferinden dolayı Şeytan Sofrası’nın tam tersi bir etkiye sahip Cennet Tepesi ve Cunda Adası’nda romantik gün batımları sunan Aşıklar Tepesi, Sarımsaklı çevresinde en harika fotoğraflar çekebileceğiniz yerler arasında.
Yaz aylarında nüfus neredeyse beş katına çıkan Sarımsaklı’nın eğlence hayatı sahil kenarındaki balık restoranları, barlar ve eğlence merkezlerinde yaşanıyor. Canlı müzik dinleyebileceğiniz deniz manzaralı kafelerin ve çay bahçelerinin de çok sevildiği beldede Moonlight Cafe & Bar, Cafe Caramel ve Saklıgöl Restoran & Cafe, keyifli zaman geçirebileceğiniz mekanlardan bazıları. 10 dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğiniz Ayvalık’ta ise çok daha fazla eğlence mekanı seçeneği bulabilirsiniz. DJ performansları ve konserlerle eğlenebileceğiniz Club Topicana ve Club Gossip, Halk Caddesi üzerinde yer alan Moshos Taverna, 90'lar ve 80'lerden canlı müzik performansları ile Cielo Bistro Bar, rock ve blues konserleri ile Beyoğlu Lounge ve Zuzu Cafe Bar da en Ayvalık’ın sevilen eğlence mekanları arasında yer alıyor.
Turistik yönden oldukça gelişmiş olan Sarımsaklı’nın sahil yolu; gümüş ürünleri, el yapımı kilim ve halılar, el işi örgü giysiler, takılar ve süs eşyaları satan mağazalarla dolu. Bölgenin ünlü zeytinyağları ve zeytinyağlarıyla yapılan kişisel bakım ürünleri ve sabunların da çok satıldığı beldede lor tatlısı, lor kurabiyesi ve Girit leblebisi gibi yöresel tatlıları da hediyelik olarak satın alabilirsiniz. Alışverişler için bir diğer alternatif ise her yarım saatte bir minibüs bulabileceğiniz Ayvalık’ın ünlü Antikacılar Çarşısı, Alaybey Çarşısı, Sahil Çarşısı ve Bahar Çarşısı. Bu hareketli çarşılarda onlarca çeşit el yapımı ürün ve organik yiyecek bulabilirsiniz.
Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali: Sarımsaklı gezinizde katılabileceğiniz en eğlenceli festivallerden biri olan zeytin hasadı festivali, Ayvalık’ın kaliteli zeytinyağları ve zeytinyağı ürünlerini dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. 2021 yılında 16. kez düzenlenecek olan festivalde zeytinyağlarıyla yapılan onlarca yöresel yemeği tadabilir, zeytinyağı ürünleri alabilir; dans gösterileri, yarışmalar ve konserlerle eğlenebilirsiniz.
Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri: 2021 yılında 16. kez düzenlenecek başka bir güzel etkinlik de onlarca sanatçının eserleriyle katıldığı Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri. Sanat severleri bulaştıran pek çok etkinliğe sahne olan sanat günlerinde sergiler, şiir dinletileri, konserler, seminerler, söyleşiler ve atölyelerle sanata doyabilirsiniz.
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali: Ekim ayında Sarımsaklı’da bulunuyorsanız mutlaka uğramanız gereken etkinliklerden olan Ayvalık Film Festivali’ne dünyanın pek çok ülkesinden birçok yönetmen ve oyuncu katılıyor. Festival boyunca onlarca ödüllü filmi izleyebilir, sanatçılarla yapılan söyleşilere ve ödül törenine katılabilirsiniz.
Ayvalık Tatları Festivali: Balıkesir, Ayvalık ve Sarımsaklı’nın yöresel lezzetlerini tatmak; şiir dinletileri, dans gösterileri, sergileri ve konserlerle güzel zamanlar geçirmek için katılabileceğini bu güzel festival, her yıl eylül ayında Ayvalık merkezinde düzenleniyor.
Ayvalık AIMA Müzik Festivali: Her yıl temmuz ayında Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) tarafından düzenlenen ve dünya çapında pek çok ünlü klasik müzik sanatçısının sahne aldığı Ayvalık AIMA Müzik Festivali, Cunda Alibey Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Festival boyunca müzisyenlerle yapılan söyleşiler ve imza günlerine de katılabilirsiniz.
Uluslararası Deniz ve Kum Festivali: Her yıl haziran ayında düzenlenen bu uluslararası festival, Ayvalık ve Sarımsaklı’nın kilometrelerce uzanan kumsallarında yapılan etkinlikler ve konserlerle 2021 yılında 7. kez gerçekleştirilecek. Denizin tadını çıkarabileceğiniz ve kamp yapabileceğiniz festivalde doğa yürüyüşleriyle de bölgenin güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz.
Ayvalık Doğa Festivali: Bölgenin en yeni festivallerinden biri olan ve Ayvalık’ın doğal güzelliklerini tanıtmayı amaçlayan doğa festivali, Sarımsaklı Plajı’nı da kapsayan açık hava spor etkinlikleri, doğa gezileri, tarihi ev gezileri, konserler ve yöresel yemek tadımları ile çok yoğun geçiyor. Nisan ayı başında düzenlenen festivale bu dönemde Sarımsaklı’da bulunuyorsanız mutlaka katılmanızı öneririz.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
- Sarımsaklı çevresini saran milli parklarda doğa gezilerine ve yürüyüşlerine çıkmayı planlıyorsanız yanınızda mutlaka su, böcek ilacı, kaymayan ve su geçirmeyen ayakkabılar bulundurmalısınız.
- Sonbahar ve kış aylarında yağmur alan beldeyi bu dönemde gezecekseniz yanınıza yağmurluk ve su geçirmeyen ayakkabılar alabilirsiniz.
- Sarımsaklı’ya ulaşım için de hizmet veren Balıkesir toplu taşıma araçlarını kullanmak için Balkart alabilir ve bu araçlardan indirimli olarak faydalanabilirsiniz.
Sarımsaklı içi ulaşım çoğunlukla minibüsler ve otobüslerle sağlanıyor. Sabah saat 07:00’dan gece yarısına kadar Sarımsaklı'nın her noktasına ve otellere kolayca ulaşabileceğiniz minibüs ve otobüslerle her yarım saatte bir Ayvalık ve Cunda’ya da gidebilirsiniz. İlçenin pek çok noktasında bulunan bisiklet kiralama kiokslarından da kolayca bisiklet kiralayabilir ve gelişmiş bisiklet yollarına sahip beldeyi bisikletle gezebilirsiniz.
Sarımsaklı Bulvarı’nın yanı sıra büyük otelin önünde de 7 gün 24 saat hizmet veren taksi durakları bulunuyor. Taksilerin yoğun olarak kullanıldığı turistik beldede ekonomik fiyatlarla ve rahat bir yolculukla taksiyle istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Bosna Bulvarı ve Mareşal Fevzi Çakmak Bulvarı arasında yer alan Sarımsaklı Otogarı’ndan hem Balıkesir hem de şehrin 20 ilçesine her saat minibüsler hareket ediyor. Balıkesir'in Edremit ilçesinde yer alan Koca Seyit Gazi Havalimanı'ndan Sarımsaklı’ya ulaşım için ise havalimanı transfer servisleri, minibüsler veya taksilerden faydalanabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.