Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 399.879 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 436 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Muş, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Ağrı, Bitlis, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır, Batman illeri ile komşu olan Muş, çok sayıda tarihî ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Şehrin adı, Süryani dilindeki Muşa yani suyu bol kelimesinden gelir. Şehirde Malazgirt Savaşı ve Alparslan ile ilgili eserler yer alır. Muş’ta yer alan ören yerleri, kaleler, kilise ve camilerin yanında göller ve vadiler de turistlerin ilgisini çeker.
Tarihi Murat Köprüsü, Malazgirt Kalesi, Kutsal Havariler Manastırı şehrin öne çıkan simgeleri arasında bulunur.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Muş’ta sert ve karasal iklim görülür. Yazları ılık ve kurak, kışları ise karlı ve soğuk geçer. Yıl boyu sıcaklık -10°C ile 32°C arasında değişir. Böylece Muş’u gezmek için en ideal zaman haziran, temmuz ve ağustos ayları diyebiliriz. Doğa güzelliklerini görmek ve tarihî yerleri rahatça gezmek için yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Kar manzarası seviyor ve kayak tatili yapmak istiyorsanız Güzeldağ Kayak Merkezi için kış aylarını tercih edebilirsiniz.
Muş’a gitmek için hava yolu, kara yolu ve tren ile ulaşım sağlanıyor. Uçakla seyahat etmek için şehir merkezine yaklaşık 16-18 kilometre mesafede yer alan Muş Sultan Alparslan Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Bunun yanında özellikle çevre il ve ilçelerden Muş Garı’na düzenli tren seferleri bulunur. Türkiye’nin pek çok yerinden Muş’a otobüsle de gelebilirsiniz. Muş Otogarı şehir merkezine 2 kilometre mesafede yer aldığı için otobüs ile ulaşım çok sık tercih edilir.
Muş’ta hayvancılık son derece yaygın olduğundan et yemekleri ve ürünleri öne çıkar. Şehrin öne çıkan yemekleri arasında Muş köftesi, lahana dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge, hez dolması ve herse bulunur. Şehirde yöresel lezzetleri tadabileceğiniz çok sayıda restoran ve lokanta hizmet veriyor.
Muş’ta gezilecek çok sayıda tarihî ve doğal güzellikler yer alır.
Malazgirt Kalesi: Eski Malazgirt olarak anılan bölgenin etrafını saran kale, İslamiyet ve Bizans dönemlerinde çok sayıda savaş görmüş. Afetlerle surların bir kısmı zarar görse de restorasyon çalışmaları ile onarılarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Muş Kalesi: Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmese de 7.yy ortalarına doğru Hz. Osman savaşlara sahne olduğu biliniyor. Büyük oranda yıkılmış olan kale şehir merkezinde yer alıyor.
Kayalıdere Antik Kenti: Varto ilçesine 20 kilometre mesafede yer alan Kayalıkaya Köyü’nde bulunan antik kent, 1965’te yapılan kazılarda bulundu. Ören yerinde kale, tapınak, şarap mahzeni, mezar gibi yapılar yer alıyor. MÖ 764-735 yıllarında yapıldığı tahmin ediliyor.
Bostankale Höyüğü: Urartılar Dönemi’nde kullanıldığı düşünülen Bostankale Höyüğü, Malazgirt ilçesinin Botan Köyü’nde yer alır.
Kutsal Havariler Manastırı: Arak Manastırı olarak da bilinir. Karaçavuş Dağları'nın doğusundaki yaylada yer alır. Roma mimarisinden izler gördüğümüz manastırın yaklaşık 200 - 250 metre yakınında büyük bir Çan Kulesi bulunur.
Tarihi Murat Köprüsü: Murat Nehri üzerinde yer alan Tarihi Murat Köprüsü, şehir merkezine 12 kilometre mesafede bulunur. 13. yüzyılda inşa edilen köprü, Selçuklular Dönemi’nde yapılmış. Osmanlı Dönemi’nde restore edilen köprü 143 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde. Köprüde 12 oluk gözü var. Günümüzde ışıklandırmalar sayesinde ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.
Yıldızlı Han: Şehir merkezindeki Yukarı Çarşı’da yer alır. 1307 yılında Miralay Seyfi Bey tarafından inşa edilen han, Selçuklu mimarisinden izler taşır. Hanı ziyaret ederek tarihî atmosfer eşliğinde yemek yiyebilir, yöresel lezzetlerden tadabilir ve bir kahve molası verebilirsiniz.
Hamurpet (Akdoğan) Gölü: Varto ilçesindeki Hamurpet Dağları’nda yer alır. Etrafı yüksek kayalarla çevrili göl turistlerin ilgisini çeker. Huzurlu bir ortam sunan Akdoğan Gölü, yeşil ve mavinin buluştuğu eşsiz bir doğa güzelliği olarak öne çıkar.
Şehirde geze hayatına dair imkânlar kısıtlı olsa da bazı eğlence mekanları bulunuyor. Ailecek ya da arkadaşlarınızla canlı müzik dinleyebileceğiniz kafe ve restoranları tercih edebilirsiniz. Bunun yanında Yıldız Han’da düzenlenen etkinlikleri takip ederek keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Muş seyahati sırasında şehre ait hediyelik eşyalara göz atmanızı öneririz. Muş kilimleri ve halıları turistlerin en dikkati çeken eşyalar arasında yer alır. Dantel ve boncuk gibi evinizi süsleyecek eşyaları da tercih edebilirsiniz. Lale ve Muş üzümü ise şehrin simgeleri arasında bulunur. Şehirde büyük bir alışveriş merkezi bulunmasa da kapalı çarşı ve dükkanlardan hediyelik eşya alabilir ve alışveriş yapabilirsiniz.
Şehir içi ulaşım için otobüs ve minibüs tercih ederek ekonomik bir şekilde seyahat edebilirsiniz. Bunun yanında 7 gün 24 saat hizmet veren taksilere ile dilediğiniz yere rahatça girebilirsiniz. Muş Havalimanı’ndan şehir merkezine Nurevşan Turizm otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.