Ülke: | Rusya |
Bilinen İsimleri: | Moscow |
Dil: | Rusça |
Nüfus: | 12,640,818 (2022) |
Din: | Hristiyan |
Tel Kodu: | +7 |
Para Birimi: | Rus Rublesi |
Zaman Dilimi: | UTC+3 |
Vize: | Rusya Konsolosluğu |
Konsolosluk: | 7. Rostovskiy Pereulok 12 115127 Moscow / Russian Federation |
Rusya’nın başkenti olan Moskova, yaklaşık 13 milyon kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehirlerinden biri. Topraklarının tamamı Avrupa Kıtası’nda yer alan Moskova, Oka ve Volga nehirleri arasında konumlanıyor. Rusya’nın ülke olarak kapladığı alan göz önüne alındığında Moskova, ülkenin en küçük alanda bulunan şehri olarak ölçülüyor. Doğu Avrupa için ekonomi, kültür, bilim ve turizm merkezi olan şehir zengin tarihi eserlere ve kültürel değerlere sahip. Birçok müze, tiyatro ve akademik anlamda değerli kuruma ev sahipliği yapan şehir ülkenin önemli bilim adamları ve sanatçılarının yuvası.
Moskova’da ılıman karasal iklimin etkileri görülüyor. Kışın hava sıcaklıkları düşüyor ve soğuk havaların etkisi uzun bir süre devam ediyor. Kasım ayında başlayan kış mevsimi mart sonuna kadar sürüyor. Ocak ayı ise şehrin en soğuk olduğu ay. Kış mevsimi boyunca havalar genellikle çok kısa süreliğine aydınlanıyor. Kışın bazı günlerinde 1 saat bile aydınlık bir hava yaşanmıyor. Nisan ayında ise havalar yavaş yavaş ısınmaya başlıyor. İlkbaharda sıcaklık ortalaması 10 derecelerde iken yaz aylarında 24 derece hissedilen ortalama sıcaklık oluyor. Ancak yazın akşam saatlerinde hava soğuyabiliyor. Yaz mevsiminin bitişinde gözle görülür bir sonbahar mevsimi yaşanmıyor. Yazın ardından hızla yağmurlu ve karanlık günlere geçiş yapılıyor. Moskova’da etkili olan hava koşulları göz önüne alındığında şehre gitmek için en uygun dönem için hava sıcaklarının arttığı nisan ayıyla başlayıp ağustos sonuna kadar süren zaman aralığı diyebiliriz. Ancak yaz mevsiminde şehrin genelinde fiyatlar yükseliyor. Bu nedenle siz güzel havalarda ekonomik bir tatil yapmak için nisan, mayıs ya da eylül aylarını tercih edebilirsiniz. Kışın havalar soğuk olduğu için yaz mevsimine kıyasla az turist ağırlandığından fiyatlar düşüyor. Eğer soğuk havalara katlanabileceğinizi düşünürseniz kışın da Moskova’ya seyahat edebilirsiniz.
Başkent Moskova’ya ülkemizden düzenlenen direkt uçuşlarla kolaylıkla gidebilirsiniz. İstanbul’dan Moskova’ya sıklıkla direkt uçuşlar düzenleniyor. İstanbul’dan yolculuk yaklaşık olarak 3 saat 45 dakika kadar sürüyor. Ankara ve İzmir gibi ülkemizin diğer şehirlerinden ise İstanbul üzerinden aktarma yaparak Moskova’ya ulaşabilirsiniz.
Moskova mutfağında yemeklerin sunumları oldukça göz alıcı. Farklı birçok mutfaktan esinlenen Moskova lezzetleri genelde deniz ürünleriyle hazırlanıyor. Özellikle havyar çok sevilen bir lezzet olarak öne çıkıyor. Füme somon, haşlanmış deniz ürünleri, mersinbalığı gibi lezzetlerin bir arada sunulduğu bir meze tabağı olan Zakuski, Moskova’nın en meşhur yiyeceklerinden biri. Borsch çorbası ise Moskova’nın popüler yemeklerinden bir diğeri. Pancar, lahana, havuç ve kereviz gibi besleyici sebzelerin bir arada kullanılmasıyla hazırlanan bu çorba özellikle soğuk havalarda Moskova’yı ziyaret edenlerin içini ısıtıyor. Mantıya benzeyen Pelmeni ve jelatinle hazırlanan tavuk ve bütün yumurtaların bulunduğu Kholodets Moskova’da yiyebileceğiniz diğer lezzetlerden. Geleneksel Rus lezzetlerini tatmak için Moskova’da Restaurant Russkie Sezony, Dolkabar, Mesopotamia, Bison Steak House ve Pushkin Cafe gibi mekanları tercih edebilirsiniz. Ayrıca Moskova sokaklarında Jumbo karides satan tezgahlar göreceksiniz. Mutlaka bu sokak lezzetini de tatmanızı öneririz.
Kızıl Meydan
Moskova’da gezilecek yerler denince ilk akla gelen noktalardan olan Kızıl Meydan, Kremlin Sarayı’nın duvarlarının yeri belli olduktan sonra inşa edilmiş. Şehrin tam merkezinde bulunan bu geniş meydanda Sovyetler Birliği’nin kurucusu olan Vladimir İlyiç Lenin’in mozolesi ve Aziz Vasil Katedrali bulunuyor. Renkli bir atmosfere sahip olan meydan UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Siz de Moskova gezinizde bu meydanı mutlaka görmelisiniz.
Kremlin Sarayı
Moskova’da en görkemli yapı olan Kremlin Sarayı, Borovitsky Tepesi’nde konumlandığı için şehre yukarıdan bakıyor. Kırmızı duvarlarla çevrili sarayda devrimden önce Rus çarlarının yaşıyorlarmış. Kilisesi, altın kubbeleri ve toplantı salonlarıyla oldukça büyük bir alana yayılan saray, günümüzde devlet başkanının karargah noktası olarak kullanılıyor. Kremlin Sarayı’nın Çan Kulesi ve Müze alanı turist ziyaretlerine açık.
Aziz Vasil Katedrali
Şehrin sembolü haline gelmiş bir yapı olan Aziz Vasil Katedrali, renkli kubbeleriyle bir masalın parçası olabilecek bir yapıya benzetiliyor. 1550’li yılların ikinci yarısında Moğolları yendikten sonra zaferi kutlamak için inşa ettirilen yapının sekiz farklı kubbesi bulunuyor. En uzun kulesi ise yaklaşık 65 metre yükseklikte. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan bu yapı günümüzde bir müze olarak gezilebiliyor. Müzede bulunan en ilginç eser ise Çar Aleksey Mihayloveiç’in kadehi. Siz de Moskova’ya gittiğinizde bu masalsı yapıyı mutlaka görmelisiniz.
Puşkin Müzesi
Moskova Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar ve Antika Kabinesi olarak 1912 yılında açılan müze, Rus şair Aleksandr Puşkin’in 100. ölüm yıldönümü olan 1937 yılında günümüzdeki adı aldı. Avrupa sanatının en önemli eserlerinin yer aldığı Moskova’da bulunan en büyük müze olan Puşkin Müzesi’nde Troya Hazineleri ve Antik Mısır Eserleri gibi değerli eserler sergileniyor. Ayrıca Van Gogh, Gauguin, Picasso ve Matisse gibi önemli ressamların bazı eserleri de bu müzede yer alıyor.
Lenin Mozolesi
Kızıl Meydan’da konumlanan Lenin Mozolesi de Moskova için önemli noktalardan biri. Sovyetler Birliği’nin lideri olan Vladimir İlyiç Lenin 1924’te vefat edince naaşı mumyalanmış ve bu mozoleye getirilmiş. Yapımında siyah ve kırmızı granitlerinin kullanılmış olmasının ise anlamı var. Kırmızı rengin sosyalizmi siyahın ise yası temsil ettiği söyleniyor. Mozoleyi turistler ziyaret edebiliyor ancak içeri girerken ziyaretçilerin telefonları toplanıyor. Ayrıca herhangi bir şekilde saygısız bir duruş sergilerseniz görevliler sizi uyarabiliyor.
Bolşoy Tiyatrosu
Ünlü mimar Joseph Bové tarafından tasarlanan Bolşoy Tiyatrosu, Moskova’nın sanatsal ve kültürel merkezi olarak ön plana çıkıyor. Dünyaca tanınan opera ve bale topluluklarının sahne aldığı yapı, tarih boyunca çok değerli sanatçıların da konserlerinin ve gösterilerinin düzenlediği bir yer. Hatta önemli opera ve bale gösterileri dünya prömiyerlerini bu sahnede yapmış. Neoklasik tarzda mimarinin en güzel örneklerinden olan Bolşoy Tiyatrosu’nun müze kısmını mutlaka gezmelisiniz. Hatta Moskova’da olacağınız tarihte opera ya da bale gösterimi varsa mutlaka bilet alıp bu sahnenin etkileyici atmosferini en iyi şekilde deneyimlemelisiniz.
Tretyakov Galerisi
Adını, Rus sanat koleksiyoncusu olan Pavel Tretyakov’dan alan galeri Rus sanatını yakından incelemek isteyenlerin gittiği ilk adreslerden. Pavel Tretyakov’un kendi koleksiyonundan 2000 eserin şehre bağışlanmasıyla açılan galeride 11. ve 12. yüzyıllarda yaşamış ve dünyaca ün kazanmış isimlerin eserlerini görebilirsiniz. Devrim öncesine ait Rus sanatının geleneklerini de yakından inceleyebileceğiniz müzeyi mutlaka gezmelisiniz.
Moskova kültürel açıdan önemli bir şehir olmasıyla kültür ve sanat meraklıları için çok sayıda aktivite sunuyor. Moskova’ya gideceğiniz tarihte Bolşoy Tiyatrosu’nda opera ya da bale gösterimi yapılacaksa mutlaka bu gösterim için bilet almalısınız. Dünyaca ünlü Rus operası ve balesini tiyatro sahnesinde izlemek Moskova seyahatinizi unutulmaz hale getirecek. Böyle bir gösteriyi izleyemezseniz de sanatla iç içe olabilirsiniz. Puşkin Müzesi ve Tretyakov Galerisi’ni arşınlayarak Rus sanatının önemli eserlerini detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Moskova’da gezinmek için mutlaka metroları kullanmanızı öneririz. Çok geniş bir ağa sahip olan Moskova Metrosu 200’e yakın duraktan oluşuyor ve neredeyse tüm duraklar birer sanat galerisine benziyor. Yüksek tavanları ve duvar resimleriyle büyüleyen metro duraklarını mutlaka görmelisiniz. Havalar güzelken şehri ziyaret ederseniz Gorky Park’a gidip yürüyüş yapabilirsiniz. Bu parkta bisikletiyle turlayanların ya da patenle kayanların arasına katılabilirsiniz. Eğer kışın giderseniz parkta buz pateni yaparak şehrin tadını çıkarabilirsiniz. Güzel havalarda Moskova’da nehir üzerinde tekne turuna da katılabilirsiniz. Kievskaya’da bulunan cam köprünün yanından kalkan teknelerle güzel bir gezintiye çıkabilirsiniz.
Rusya renkli ve canlı gece hayatıyla meşhur bir ülke. Ülkenin de eğlence merkezi olarak Moskova gösteriliyor. Başkentte eğlenmek için sayısız seçenek mevcut ama genel anlamda mekanlara giriş ücretleri ve mekanlardaki içki fiyatları oldukça pahalı olabiliyor. Ancak Moskova’ya kadar gelmişken en azından bir kez bile olsa Moskova gece kulüplerinde eğlenmeyi deneyimlemeniz öneriliyor. Lokal mekanların birçok noktaya yayıldığı şehirde en çok tercih edilen eğlence merkezleri Arbat Caddesi ve Tverskaya Sokağı’nda yoğunlaşıyor. Manege Meydanı ve Kızıl Meydan çevresinde bulunan mekanlar, Moskova’nın en lüks restoranları ve gece kulüpleri olarak öne çıkıyor. Bu mekanlar lüks oldukları için güvenlik önlemleri de oldukça sıkı. Eğer kıyafetleriniz ya da duruşunuz güvenlik görevlilerinin hoşuna gitmezse sizi içeri almayabilirler. Moskova’nın en meşhur mekanları arasında Krysha Mira, Fabrique, Icon, Soho Rooms ve Club Petrovic gibi yerler bulunuyor.
Rusya denilince akla ilk gelen hediyelik eşya matruşka oluyor. Birbirinden farklı boyutlarda ve süslemelerle satılan matruşkalardan Moskova seyahatinizde hem sevdiklerinize hem kendinize güzel bir Moskova anısı olarak satın alabilirsiniz. Matruşka dışında, özellikle Rusya’nın soğuk havasına karşı koruyan kalpaklar da güzel bir hediyelik eşya olabilir. Moskova’nın meşhur hediyelik eşyalarını Arbat Caddesi ve İzmaylovo Çarşısı’nda bulabilirsiniz. İzmaylovo Çarşısı, Moskova’nın pahalılığına rağmen oldukça ucuz ürünler bulabileceğiniz bir yer. Ayrıca burada pazarlık da yapabilirsiniz. Ünlü markaların mağazalarından alışveriş yapmak isterseniz Kızıl Meydan’daki GUM, şehrin en güzel alışveriş merkezi. Tretyakovsky Proyezd Sokağı da lüks mağazaları bulabileceğiniz bir diğer nokta.
Kış Festivali (Ocak)
Maslenitsa Festivali (Şubat Sonu – Mart Başı)
Altın Maske Festivali (Nisan)
Moskova Uluslararası Film Festivali (Nisan)
Gastronomi Festivali (Haziran)
Işık Festivali (Eylül)
1 Ocak - Yeni Yıl
7 Ocak - Ortodoks Noeli
23 Şubat - Vatan Savunucuları Günü
8 Mart - Kadınlar Günü
1 Mayıs - İşçi Bayramı
9 Mayıs - Zafer Günü
12 Haziran - Rusya Günü
4 Kasım - Ulusal Birlik Günü
-Moskova’ya gittiğinizde şehirde yaşayan yerlilerin İngilizce bilmiyor oluşuyla ilgili sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle seyahat etmeden önce offline olarak kullanabileceğiniz Türkçe – Rusça ya da İngilizce – Rusça çeviri uygulamalarını indirmenizi öneririz.
-Moskova’da döviz bürosunda işlem yaparken ya da müzelere girerken pasaport kontrolü yapılabiliyor. Bu yüzden pasaportunuzu sürekli olarak yanınızda taşımanız sizin için iyi olacaktır. Eğer pasaportunuzu yanınızda taşımak istemezseniz fotokopisini yanınıza alabilirsiniz.
-Moskova’da karşılaşacağınız yol tabelaları, metro duraklarının isimleri, cadde ve sokak adları Kiril alfabesiyle yazılmış. Kiril alfabesi, Latin alfabesinden çok farklı olduğu için biraz zorluk yaşayabilirsiniz. Bunu göz önünde bulundurarak gitmeden önce gezeceğiniz sokak ve caddelerin ve kullanacağınız metro duraklarının Kiril alfabesiyle nasıl yazıldığını öğrenmenizi tavsiye ederiz.
Moskova ulaşım ağı konusunda oldukça gelişmiş bir ülke. Çok kalabalık bir şehir olması nedeniyle trafik yoğunluğunun çok fazla olmasından dolayı genelde turistler şehri yürüyerek ya da metro kullanarak gezmeyi tercih ediyor. Moskova’da çok kapsamlı ve başarılı bir metro sistemi bulunuyor. Otobüs, troleybüs ve tramvay seçenekleri de şehrin ulaşım ağının birer parçası olsalar da trafikte sıkıntı yaşamamak için metro en doğru tercih. 200’e yakın durağa yolculuk yapabileceğiniz metro her gün 05.30 ile 01.00 arasında hizmet veriyor. Yoğunluk olan saatlerde 1-3 dakikalık aralıklarla metrolar sefer düzenliyor. Biletlerinizi otomatlardan tek bilet, günlük limitsiz bilet ya da üç günlük limitsiz bilet şeklinde alabilirsiniz. Gece 01.00’den sonra yolculuk yapmanız gerekirse taksiyi kullanabilirsiniz. Taksilerin sabit fiyatları olmadığı için mutlaka yolculuğa başlamadan önce pazarlık yapmalısınız.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.