Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 91. 871 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Akdeniz Bölgesi’nin kıyı şeridinde yer alan Marmaris, doğal bir liman görevi görüyor. Ülkemizin Rodos Adası ve diğer Ege Adaları’na açılan önemli bir kapısı olan Marmaris, Rodos ve Mısır arasındaki ticaret yolunun kritik bir noktası olduğu için yüzyıllar boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Stratejik konumu nedeniyle birçok istilaya da şahit olmuş ve bu nedenle tarihi yapılarının harap edildiği gelişmeler yaşanmış. Marmaris bu tarihi izleri yansıtan antik kentleriyle ve huzur veren doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Marmaris’te Akdeniz ikliminin etkileri görülür. Yaz aylarında hava sıcak ve kurakken kış aylarında hava sıcaklıkları ılık seviyelerde ilerler ve çok fazla yağmur yağar. Hatta şiddetli yağmurlar nedeniyle sel yaşanabilir. Kar yağışı, kıyı kesimlerde nadiren görülür. Sıklıkla tercih edilen yaz aylarında kalabalık olan Marmaris’te hava sıcaklıkları mayıs ve eylül aylarında da yüksek seyrettiği için bu aylarda da gidebilirsiniz. Deniz suyu sıcaklığı yüksek olduğundan dolayı mayıs, eylül ve ekim aylarında da rahatça denize girebilirsiniz.
Marmaris’e uçak ya da otobüsle gidebilirsiniz. Uçakla gitmeyi tercih ederseniz Marmaris’e 88 kilometre uzaklıkta bulunan Dalaman Havalimanı’na inebilirsiniz. Dalaman Havalimanı’ndan Marmaris Merkez’e HAVAŞ servisleriyle, taksiyle ya da araç kiralayarak ulaşabilirsiniz. Marmaris Merkez’e ulaştıktan sonra gitmek istediğiniz beldeye minibüsler ve otobüslerle gidebilirsiniz. Konaklayacağınız otelin havalimanından transfer hizmeti olup olmadığını öğrenerek direkt otelinize ulaşmak için bu seçeneği değerlendirebilirsiniz. Marmaris’e Türkiye’nin birçok şehrinden direkt otobüs seferleri de düzenleniyor. Marmaris Otobüs Terminali, merkeze çok yakın olduğu için gitmek istediğiniz yerlere kolayca ulaşabilirsiniz.
Ege Bölgesi’nin mutfak anlayışında olduğu gibi Marmaris mutfağında da bolca zeytinyağı ve farklı ot çeşitleri kullanılıyor. Börülcelerin haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limonla soslanması ile yapılan börülce ekşilemesi, ebegümeci ve radika gibi yörede yetişen otlarla yapılan karışık ot salatası ve bölgeye özgü kaya koruğu otuyla yapılan salata gibi hafif yiyeceklerin tadına bakabilirsiniz. Marmaris’te çok sık yapılan yumurtalı patlıcan ise birçok kişinin daha önce duymadığı bir lezzet. İnce patlıcanların yumurtaya bulanarak kızartılmasıyla yapılan bu yemeği mutlaka denemelisiniz.
Marmaris’te sıcak havalarda genelde otlarla yapılan salatalar ve balık gibi hafif yiyecekler tüketilse de et yemekleri de çok seviliyor. Kuzu kaburganın içine kıyma, ciğer ve pirinç doldurularak yapılan döş dolması ve yine kuzu kaburganın fıstık, üzüm ve pirinçli bir dolguyla hazırlanmasıyla yapılan sura dolmasından yiyebilirsiniz.
Ayrıca Marmaris’in meşhur lezzetlerinden biri olan Marmaris çam balını da tatmalısınız. Bölgede yetişen kızıl çam ve fıstık çamından yapılan bu balı Marmaris’in pek çok dükkanında ve kahvaltı yapabileceğiniz mekanlarda bulabilirsiniz. Hediye olarak sevdiklerinize de götürebilirsiniz.
Marmaris’te balık yemek için KalaBalık, Go’ya, Kalimera Rum Meyhanesi, Mavi Beyaz Balık Restoran ve Denizkızı Söğüt Restoran’a gidebilirsiniz. Dünya mutfağından farklı lezzetler ararsanız da Bono Good Times Marina, Zola, O’yes Restaurant ve Tepe Restaurant’ı tercih edebilirsiniz.
Marmaris Kalesi ve Müzesi
Marmaris’in simgesel yapısı haline gelen Marmaris Kalesi’nin tarihi M.Ö 2000’li yıllara kadar dayanıyor. Ancak ne yazık ki günümüze ilk inşa edildiği haliyle ulaşamamış. I. Dünya Savaşı sırasında gemiler tarafından harap edilen Marmaris Kalesi, savaştan sonra halkın istilasına uğramış. Yerli halk, kaleyi iskân olarak kullanmış. 1980 – 1990 yılları arasında kalede restorasyon çalışmaları yapılmış ve 1991 yılında da müze açılmış. Marmaris tatilinizde Marmaris Kalesi’ne gidip tarihi bir gezinti yapabilirsiniz.
Baca Mağarası
Marmaris, dalış severlerin sıklıkla tercih ettiği destinasyonlardan. Hem profesyonel hem amatör dalışçılar için keşfedilecek birçok dalış noktası sunan Marmaris’te dalmaktan en keyif alacağınız yer ise Baca Mağarası. Bu mağara dünya çapında da çok önemli bir dalış noktası olarak kabul edilir. Baca Mağarası’nın adı ise şömineye benzer şeklinden gelir. Burundan 14 metre derinlikte suya girip 4 metre derinlikten çıkıldığı için bu benzetme yapılır. Mağarada dalış yapıldığında kardinal balıkları ve karideslerin oluşturduğu manzaraya hayran kalabilirsiniz.
Selimiye
Selimiye, Marmaris’in en sevilen ve gitmişken mutlaka görülmesi gereken noktalarından. Merkeze 1 saat kadar uzaklıkta bir köy olan Selimiye’nin denizi tertemiz ve suyu çok durgun olduğu için burada yüzmek çok keyifli bir aktiviteye dönüşüyor. Bu köyün kumsalı olmadığı için iskele etrafındaki konaklama yerleri ve lokantaları tercih edip oradan denize girebilirsiniz. Ayrıca Selimiye’nin çevresinde bulunan kale kalıntıları, deniz feneri, manastır ve tiyatroyu da görebilirsiniz.
Bozburun
El değmemiş doğasıyla gönüllerde taht kuran Bozburun, huzur ve sakinlik dolu bir tatil için akla gelebilecek ilk adres. Yaklaşık 2000 kişinin yaşadığı Bozburun’da tatil yapmak, özellikle şehir hayatının kaosunu ya da işlerin yoğunluğunu unutmak isteyenler için bir terapi niteliğinde. Ayrıca Bozburun’un geçmiş o kadar eskilere dayanıyor ki ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu söyleniyor. Bozburun’a gittiğinizde Syrna, Amos ve Kasara gibi antik kentleri gezip beldenin tarihi dokusunu hissedebilirsiniz.
Sedir Adası
Marmaris’ten feribotla ulaşabileceğiniz Sedir Adası, altın rengi kumlarıyla ünlü. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan bu kumların adayı ziyaret edip hayran kalan Mısır Kraliçesi Kleopatra sayesinde Kuzey Afrika’dan getirildiği söyleniyor. Kumlar getirilip adada oluşturulan plaja da Kleopatra Plajı denmiş. Sedir Adası’na gitmenin en güzel yanı bu plajda yürürken ayaklarınızın altında kayıp giden kumları hissetmek ve masmavi denizin keyfini çıkarmak. Ayrıca adada bulunan Apollon Tapınağı, kilise ve antik liman kalıntılarını da keşfedebilirsiniz.
Turunç
Mavi Bayrak ödüllü plajları ve sahil kesimi boyunca uzanan mekanlarıyla sevimli bir balıkçı kasabası olan Turunç, Marmaris Merkez’e yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta. Marmaris’te düzenlenen tekne turlarının mutlaka uğradığı Turunç’ta dalış, jeep safari, trekking gibi doğa ve su sporlarını yapabilirsiniz. Zengin bir canlı çeşitliliğine ev sahipliği yapan Turunç denizinde dalış yapmak farklı bir deneyim olabilir.
Marmaris’te birbirinden güzel birçok koy bulunuyor. Her bir koyda mavi ve yeşilin farklı tonlarını keşfedip hayran kalabilirsiniz. Turunç, Selimiye, Bozburun, İçmeler, Cennet Koyu ve Bördübet ve daha birçok koyu keşfetmek için tekne turlarına çıkabilirsiniz. Marmaris’in ilçe merkezinde farklı koylara turlar düzenleyen şirketler var. Hangi koyları keşfetmek istediğinizi seçip tura çıkabilirsiniz. Konaklama seçeneği sunan turları tercih ederek mavi yolculuğunuzu uzatabilirsiniz.
Marmaris’in doğal güzellikleriyle ve deniziyle büyüleyen koyları sualtı yaşamıyla da ön plana çıkıyor. Bu nedenle de dalış yapmak için ideal bir destinasyon. Daha önce dalış yapmadıysanız bile Marmaris’te dalış yapmayı deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra parasailing, jet-ski, yelken, banana ve kano gibi su sporlarını yapabileceğiniz merkezler de bulabilirsiniz. Jeep safari ve trekking yaparak da doğal güzelliklerin keyfini çıkarabilirsiniz.
Marmaris, gece hayatıyla ünlü olan tatil destinasyonlarımız arasında yer alıyor. Marmaris’in gece hayatının ünü, yerli turistlerin yanında yabancı turistlere kadar ulaşmış durumda. Özellikle Barlar Sokağı’nda DJ performansları düzenlenen gece kulüplerinde dans edebilir, meyhanelerde keyifli akşam yemekleri yiyebilir ya da canlı müzik yapan barlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Upuzun bir sokak boyunca uygun kafeler, barlar, meyhaneler ve eğlence kulüpleri bulabilirsiniz. Burada daha güneş batmadan başlayan eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Club Areena, Marmaris’in en popüler gece kulübü iken Crazy Daisy ise beldenin en iyi diskosu olarak biliniyor. Joy Club, Bono Good Times Beach, Marmaris Buddha Bar, Greenhouse, La Rocca, Back Street Bar gibi mekanlar Marmaris’in sevilen eğlence noktaları arasında.
Marmaris’te alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar tüm sokaklara yayılmış durumda. Beldenin en popüler çarşısı ise Marmaris Büyük Kapalı Çarşısı. Burası tüm turistlerin mutlaka uğradıkları bir çarşı ve günün her saati kalabalık olabiliyor. Bu çarşıda sevdiklerinize hediye olarak götürebileceğiniz takı, giysi, kilim, halı gibi birçok ürün bulabilirsiniz.
Marmaris’in meşhur lezzetlerinden çam balını da sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Uzun süre bozulmayan bir bal olduğu için gönül rahatlığıyla hem kendinize hem de sevdiklerinize satın alabilirsiniz.
Marmaris’te kurulan semt pazarları da bir hayli renkli oluyor. Yöresel lezzetler, kıyafetler, taze meyve ve sebzeler satılan pazarlardan uygun fiyata alışveriş yapabilirsiniz. Marmaris Merkez’de perşembe günleri, İçmeler’de ise çarşamba günleri kurulan pazarlar, en sevilen semt pazarları arasında.
Uluslararası Marmaris Kadın ve Sanat Festivali: Kadın sanatçıların eserleri, her yıl mart ayında düzenlenen festivalde sergilenip sanat severlerle buluşturuluyor.
Marmaris Denizcilik ve Bahar Festivali: Marmaris Belediyesi tarafından her yıl mayıs ayında düzenlenen festivalde yat yarışları, spor müsabakaları, turnuvalar ve konserler gerçekleşiyor.
Uluslararası Marmaris Yat Festivali: Ülkemizde yatçılıkla ilişkilendirilen en önemli beldelerden biri olan Marmaris, her yıl mayıs ayında yatçılıkla uğraşanları bu festivalde bir araya getiriyor.
Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali: Marmaris SANart topluluğu tarafından ekim ayında düzenlenen festival, Marmaris’in sanat turizminde yer almasına katkı sağlıyor.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
Marmaris’te yapabileceğiniz birçok doğa ve su sporu seçeneği bulunuyor. Günübirlik tekne turlarına ya da mavi yolculuğa çıkmak için Marmaris Merkez’de yoğunlaşan şirketlerle iletişime geçebilirsiniz. Fiyatlar konusunda dikkatli olmanızı öneririz. Farklı şirketlerden fiyat alıp sizin için en uygun olan fiyatı seçebilirsiniz. Eğer deniz tutması gibi bir sorun yaşıyorsanız tura çıkmadan önce bu konuda da seçtiğiniz ya da seçeceğiniz tur şirketlerinden fikir alabilirsiniz.
Jeep safari yapmak isterseniz turların nerede başladığını ve bittiğini öncesinde öğrenmelisiniz. Tur şirketinizi seçerken bu tarz detaylar konusunda bilgi sahibi olursanız sonrasında yaşayabileceğiniz sıkıntıları en aza indirebilirsiniz.
Marmaris’e gittiğinizde Beldibi, İçmeler, Armutalan gibi beldelere gitmek için Marmaris Otogarı’ndan kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz. Bu minibüsler yaz aylarında sıklıkla sefer düzenliyor. Minibüsler dışında taksi ve araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Marmaris tatilinizi Datça, Köyceğiz ya da Gökova gibi yerlerde devam etmek isterseniz otogardan Marmaris’e yakın farklı ilçelere de otobüsler ve minibüsler kalkıyor.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.