Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 888.874 |
Din: | |
Tel Kodu: | 482 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Türkiye’nin önemli turizm şehirlerinden biri olan Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Binlerce yıllık taş yapılara, antik kentlere, medrese ve camilere ev sahipliği yapan Mardin, tarihi taş evleri ve dar sokaklarıyla ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakıyor. Özellikle tarih ve kültür turizmi sevenler için ideal rotalardan biri olan Mardin’de Mardin Kalesi’nde Mardin’in eşsiz manzarasını seyredebilir, Tarihi Mardin Evleri’ni gezebilir, Zinciriye Medresesi, Kasımiye Medresesi gibi dini açıdan önem arz eden birçok yapıyı ziyaret edebilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Mardin’de karasal iklim hakim olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçiyor. Bu nedenle Mardin’e gitmek için en ideal dönem ilkbahar ve sonbahar aylarına denk geliyor.
Yurt içinden ve yurt dışından düzenli olarak ziyaretçi akınına uğrayan Mardin’e gitmek için havayolu ve karayolu gibi ulaşım alternatiflerini değerlendirebilirsiniz. Havayolu ulaşımını tercih edecekseniz İstanbul ve Ankara üzerinden direkt uçuş bulabilirsiniz. Diğer şehirlerden de aktarmalı uçuşlar aracılığıyla Mardin’e ulaşım sağlayabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanında hizmet veren şehirlerarası otobüsler de Mardin’e gitmek için tercih edilebilecek ulaşım alternatifleri arasında yer alıyor. Çevre illerden ya da dilediğiniz bir şehirden Mardin’e otobüs ile kolayca gidebilirsiniz.
Köklü tarihi ve zengin kültürü ile Türkiye’nin turizm açısından en çok ziyaret edilen şehirleri arasında yer alan Mardin, yöresel lezzetleriyle de büyük beğeni topluyor. Mezopotamya mutfağına dair birçok iz taşıyan Mardin mutfağı, et ve bulgur gibi unsurlara sıkça rastlayacağınız mutfaklardan biri olma özelliği taşıyor. İrok, ikbebet, kitel raha, kibe, incassiye, sembusek, harire ve helevitil cibne gibi şehrin kültürüne özgü isimlere sahip bu lezzetleri denemeden Mardin seyahatiniz noktalamayın.
Mardin Kalesi
Sümerler, Babiller, Asurlular, Selçuklular, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi birçok medeniyet tarafından kullanılan Mardin Kalesi, şehrin simgesel yapıları arasında yer alıyor. Deniz seviyesinden 1.200 metre yükseklikte bulunan kale, halk arasında Kartal Yuvası olarak tanımlanıyor. Doğunun en sağlam kalesi olarak tanımlanan Mardin Kalesi’nde tarihin izlerini yakından incelerken, birbirinden güzel fotoğraflar çekme şansı yakalayabilirsiniz.
Zinciriye Medresesi
Mardin şehir merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz Zinciriye Medresesi’nin, 1385 yılında Artuklu sultanı Melik Necmeddin İsa bin Muzaffer Davut bin Malik Salih tarafından yaptırıldığı biliniyor. Dönemin mimari atmosferini yansıtmaya devam eden medrese, Mardin’in en önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor.
Deyrulzafaran Manastırı
Mardin Ovası’nı gören yüksek bir tepe üzerine inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, şehir merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Milattan önceki dönemlerde Güneş Tapınağı olarak kullanılan manastır, muhteşem bir işçiliğe sahip. Kemerli sütunları, kubbeleri, ahşap işlemeleri ve nakış oymalarıyla dikkat çeken ve Süryanilerin dini eğitim merkezi olarak kullanılan Deyrulzafaran Manastırı, günümüzde de kutsal sayılan dini mekanlardan biri olarak kabul ediliyor.
Tarihi Mardin Evleri
Mardin seyahatinizin belki de en etkileyici rotalarından biri olacak Tarihi Mardin Evleri, şehrin tarihi ve kültürel yapısını yakından inceleyebilmeniz için oldukça önemli bir örnek. Yaz aylarının kavurucu sıcaklarından korunmak için güneş ışınlarının ters yönünde inşa edilen Mardin evleri, birbirinin üstüne yığılmış gibi duran görüntüsüyle büyüleyici bir atmosfer oluşturuyor.
Kasımiye Medresesi
Artuklular döneminde yapımına başlanan fakat Moğol saldırıları yüzünden yarım kalması nedeniyle sonradan tamamlanan Kasımiye Medresesi, Mardin’in simgesel yapıları arasında yer alıyor. Cami, türbe, çeşme ve havuz gibi bölümlerden oluşan medresede El Cezire Sanat Müzesi de hizmet veriyor.
Mardin Müzesi
1895 yılında inşa edilen taş bir yapı olan Mardin Müzesi, birbirinden etkileyici eserlerle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 1995 yılında ziyarete açılan müzede Selçuklu, Urartu, Pers İmparatorluğu, Bizans, Artuklu ve Osmanlı gibi dönemlere uzanan eşsiz eserler sergileniyor.
Mazıdağı
Mardin’in çok sayıda ziyaretçi ağırlayan ilçelerinden biri olan Mazıdağı, şehir merkezine 47 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Zambırhan ve Avrihan adı verilen mağaralarla özellikle arkeoloji tutkunlarının ilgisini çeken Mazıdağı’nda özellikle Şamrah Kalesi’nde muhteşem bir manzara izleyebilir, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Dara Antik Kenti
Mardin şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Dara Antik Kenti, şehrin en çok ziyaret edilen turistik bölgeleri arasında yer alıyor. Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak amacıyla bir garnizon kenti olarak kurulan Dara Antik Kenti, Yukarı Mezopotamya’nın en önemli yerleşim yeri olarak biliniyor. Kaya içine oyulan yapılardan oluşan antik kentte, kilise, çarşı, saray, su bendi ve tophane gibi bölümlerin kalıntılarını görebilirsiniz.
Midyat
Mardin şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan Midyat, şehrin en popüler ilçeleri arasında yer alıyor. Her yıl çok sayıda ziyaretçiye kapılarını açan ilçede Süryani Hristiyanlar tarafından oyulmuş mağara evleri, tarihi sokakları, Turabdin Platosu’nu ve tapınakları gezebilirsiniz. Mor Gabriel Manastırı, Meryem Ana Kilisesi, Midyat Kent Müzesi ve Midyat Saat Kulesi gibi önemli yerler de yine Midyat seyahatinizde gezmeniz gereken yerler arasında.
Mardin Devlet Konuk Evi
Midyat ilçesine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Mardin Devlet Konuk Evi, Midyat’ın en güzel manzarasını izleyebileceğiniz tarihi bir yapı. Midyat Kaymakamlığı tarafından satın alınarak konuk evine çevrilen konak, otantik ve yöresel dekorasyonuyla ziyaret edenleri kendine hayran bırakıyor.
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Mardin, hem tarih, hem din hem de kültürel açıdan çeşitlilik barındırıyor. Kilise ve manastırları, taş evleri, dar sokakları ve daha birçok tarihi ve doğal güzelliğe sahip şehirde yapılacak aktiviteler de bir o kadar fazla. Mardin’de meşhur çarşı bölgesine uğrayabilir, bakır, metal ve ahşap işçiliği ürünler satan dükkanları gezebilir, taze baharatlardan, mutfak eşyalarından, kahve çeşitlerinden ve birbirinden güzel hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz. Dara Antik Kenti’ni ziyaret ederek nekropolü ve su sarnıcını yakından görebilirsiniz. Mardin Kalesi’nin eşsiz manzarasında fotoğraflar çekilebilir, tarihin kalıntılarını yakından görebilmek için Mardin Müzesi’ne geçiş yapabilirsiniz. Tur Abdin bölgesindeki manastırları ziyaret ederek, Mardin’in kültürel zenginliği ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.
Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Mardin’de gece hayatı bazı büyük şehirlere göre biraz daha mütevazi bir şekilde yaşanıyor. Genellikle Mardin kültürünü yansıtan, canlı müzik yapan mekanlar ve türkü evleri şehrin eğlence ihtiyacını karşılıyor.
Mardin’in tarihini ve kültürünü yakından incelemek için yaptığınız detaylı gezinin ardından, kendinize ya da sevdiklerinize şehrin kültürünü yansıtan yöresel ürünlerden satın alabilirsiniz. Bakır ürünleri, sabunlar, badem şekeri ve özellikle telkari adı verilen gümüş işleme ürünleri, Mardin’den ayrılırken alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasında yer alıyor.
Mardin Bienali (Mayıs)
Bilali Şenlikleri (Mayıs)
Uluslararası Kiraz Festivali (Haziran)
Uluslararası Sirk Festivali (Eylül)
Uluslararası Mardin Film Festivali (Ekim)
Harire Şenliği (Ekim)
1 Ocak (Yılbaşı)
23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
1 Mayıs (İşçi Bayramı)
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)
30 Ağustos (Zafer Bayramı)
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı)
Ramazan ve Kurban Bayramları
Yazlar sıcak, kışlar da oldukça soğuk bir havanın hakim olduğu Mardin’e giderken, gideceğiniz mevsime göre kıyafetler almanız oldukça önemli.
Mardin’de şehir içi ulaşımda bazı problemler yaşayabilirsiniz. Bu yüzden belirli güzergahlarda hareket eden toplu taşıma araçlarının sefer saatlerini ve güzergah bilgilerini önceden araştırmanızda ve öğrenmenizde fayda var.
Mardin’de şehir içi ulaşım için halk otobüsü, minibüs ve taksi gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Halk otobüslerini tercih edecekseniz Yenişehir ve Eski Mardin arasında hizmet veren M1, M2 ve M3 numaralı hatları kullanabilirsiniz. Minibüsler de aynı şekilde şehir içi ulaşım için sıklıkla kullanılan araçlara arasında yer alıyor. Toplu taşıma dışında taksiler de yine dilediğiniz yere doğrudan gidebilmeniz için oldukça ideal bir seçenek.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.