Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 1.475.716 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde yer alan Manisa, Osmanlı Dönemi'nde şehzadelerin eğitim için gönderildiği, şehzade kenti olarak adlandırılan tarihi bir şehir. Binlerce yıllık tarihi ve el değmemiş doğal güzellikleri ile Ege'nin en güzel şehirlerinden biri olan Manisa, adına festivallerin düzenlendiği mesir macunu ile de ünlü.
Şehri gezerken antik dönemlerden Osmanlılara kadar uzanan tarihi izleri rahatlıkla görebilirsiniz. Çevresi volkanik patlamalardan oluşan peribacaları ve kaya oluşumları ile dolu olan Manisa, hem tarihi geziler hem de doğa gezileri için ideal. Roma dönemlerinden beri kullanılan şifalı kaplıcalarıyla sağlık turizmi konusunda da çok gelişmiş olan şehir, 10 milyondan fazla zeytin ağacı ve asırlık fıstık çamlarıyla çevrili tabiat parkları, çarpıcı kanyon ve vadileriyle de turistlerin ilgisini çekiyor.
Hem Ege hem de Anadolu mutfaklarından etkilenen çok zengin bir mutfağa sahip Manisa’da her mevsim mavi ve yeşilin buluştuğu göllerin çevresinde kamp yapabilir, peribacaları arasında ve günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış antik kentlerde doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.
Ege Bölgesi'nin kıyı şehirlerine göre biraz daha sert ve soğuk bir iklime sahip Manisa'da yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçiyor. Şehrin yüksekte kalan kuzey ve kuzeydoğu bölümleri kış aylarında kar yağışı alıyor ve metrekareye düşen yıllık ortalama yağış ise 706 mm.
En soğuk ayların ocak ve şubat olduğu Manisa’da yılda 20-25 gün sıcaklıklar sıfır derecenin altına düşüyor. Yaz aylarında 35-40 dereceyi bulan sıcaklıklar, ilkbahar ve sonbahar aylarında ise hem tarihi ve doğal güzellikleri gezmek hem de festivallerde eğlenmek için ideal.
Marmara, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerine gelişmiş kara yolu ve bazı şehirlere demir yolu ağlarıyla bağlı olan Manisa'ya ulaşım için uçak, tren ve otobüslerden faydalanabilirsiniz. İzmir, Denizli, Aydın ve Balıkesir gibi komşu illerden düzenli tren seferlerinin gerçekleştirildiği Manisa’ya uçakla gitmek için ise en yakın havalimanı olan ve 54 kilometre uzaklıkta yer alan İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na bilet alabilir; oradan transfer servisleri, minibüsler, araç kiralayarak veya taksi ile 40-50 dakikalık bir yolculukla Manisa'ya geçebilirsiniz.
Şehir merkezinde Akhisar Caddesi üzerindeki Manisa Otogarı’na da Türkiye'nin hemen her şehrinden kolaylıkla direkt otobüs bulabilirsiniz. Manisa; İzmir'de 39 kilometre, Muğla 237 kilometre, Ankara 562 kilometre, Bursa 294 kilometre ve İstanbul 429 kilometre uzaklıkta.
Lezzetli Manisa kebabı ve mesir macunu ile ünlü şehrin yöresel mutfağında Ege ve İç Anadolu mutfaklarının etkilerini açıkça görebilirsiniz. Hayvan çiftlikleri ve verimli tarım arazilerinden dolayı et ve taze sebzelerin yoğun kullanıldığı Manisa’da organik süt ürünleri de çok seviliyor. Şehir merkezinde kolayca bulabileceğiniz kaliteli restoranda odun kebabı, ekmek dolması, şekerli pide, kapama mantı, yağlı tuzlu pide, börülce tarator ve sinkonta gibi onlarca yöresel lezzeti tadabilirsiniz. Tatlı severlerin mantar tatlısı ve şehzade tatlısını da mutlaka denemesi gereken şehirde kahvaltılarda sofraları süsleyen simit ekmek, tahinli ekmek, kete ve balla servis edilen sultan çayı ile güne başlayabilirsiniz.
Sultaniye’nin üzümleri, Salihli’nin odun köftesi, Akhisar’ın ünlü Akhisar köftesi ve Kula ilçesinin sevilen güveci pideli paçasını da denemenizi tavsiye ederiz.
Kurşunlu ve Urganlı Kaplıcaları: Yemyeşil bir vadide yer alan Kurşunlu Kaplıcaları, Manisa'nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Salihli ilçende bulunan ve şifalı sularının yanı sıra el değmemiş doğal güzellikleriyle de keyifli bir gezi alanı olan Kurşunlu, butik oteller ve sağlık tesisleriyle ilgi görüyor. Urganlı Kaplıcaları ise Turgutlu ilçesinde yüzlerce yıldır insanlara şifa dağıtıyor. Kaplıcanın 60 dereceyi bulan şifalı termal suları cilt ve sinir hastalıklarından mide ve bağırsak rahatsızlıklarına kadar onlarca hastalığın tedavisi için kullanıyorlar. Açık yüzme havuzlarının tadını çıkarabileceğiniz kaplıca alanında antik hamamları da gezebilirsiniz.
Kula-Salihli Volkanik Jeoparkı: Kapadokya’da görmeye alıştığımız peribacalarının etkileyici örneklerini Kula ilçesine 20 dakikalık sürüş mesafesinde yer alan ve Kuladokya olarak bilinen bölgede de inceleyebilirsiniz. UNESCO tarafından Jeopark ilan edilen ve sit alanı olarak korunan alanda 15.000 yıl önce patlayan volkandan 100 kilometrelik bir alana yayılan volkanik lav sütunları, rüzgâr ve yağmurlarla binlerce yılda şekillenen peribacaları ve etkileyici kaya oluşumları bulunuyor. Bir açık hava müzesi olarak gezebileceğiniz parkta fosilleşmiş insan ayak izleri gibi pek çok ilginç manzara da görebilirsiniz. Kula-Salihli Volkanik Jeoparkı, Türkiye'nin en önemli jeolojik parklarından biri olarak dünyanın her yerinden insanların ziyaret ettiği bir yer.
Spil Dağı Milli Parkı: Manisa'nın en bilinen doğa alanlarından olan ve Polatlı ilçesinde yer alan Spil Dağı Milli Parkı, 1969 yılında milli park ilan edildi. Park, onlarca endemik bitki türü ve vahşi yaşam zenginliği ile doğa severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında. Yamaç paraşütünden dağcılık, kampçılık ve doğa yürüyüşlerine kadar onlarca sporu yapabileceğiniz milli park, doğa ile iç içe konaklayabileceğiniz bungalovlar ve kamp alanları ile de çok popüler. Kolay ulaşılabilen zirvesinden dolayı dünyanın her yerinden dağcıların ilgisini çeken Spil Dağı’na tırmanarak bölgenin panoramik manzaralarını izleyebilirsiniz.
Niobe Doğal Anıtı: Spil Dağı yamacında yer alan ve Ağlayan Kaya olarak da bilinen Niobe Doğal Anıtı, harika fotoğraflar çekebileceğiniz sevilen gezi alanlarından bir başkası. Çaybaşı bölgesinde yer alan ve kadın başını andıran bu ilginç kaya, yüzünden sızan damlalarla ağlıyormuş gibi bir manzara oluşturuyor. Spil Dağı Milli Parkı gezinizde Niobe Doğal Anıtı’na da mutlaka uğramalısınız.
Kula'nın tarihi evleri: Manisa merkezine sadece 1,5 saat uzaklıktaki Kula ilçesi, tarihi evleri ve dar labirent sokakları ile sizi tarihte bir yolculuğa çıkaracak. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz, ahşap ve taş işçiliğiyle ünlü Kula cumbalı evleri, günümüzde bile hala kullanılıyor. Otantik ve tarihi dokusunu kaybetmeyen Kula; güzel camileri, türbeleri ve çeşmeleri ile fotoğraf safarilerinin de değişmez adreslerinden biri.
Manisa Kalesi: Spil Dağı'nın kuzey yakasında inşa edilmiş Manisa Kalesi, 1222 yılında Roma İmparatorluğu tarafından yapılmış. Uzun tarihinde Osmanlılara kadar pek çok medeniyetin kullandığı, asırlar boyunca eklemeler yapılarak şekillendirilen kale, kolayca ulaşılabilen konumu ve zirvesinde sunduğu muhteşem Manisa manzarasıyla şehrin çok ziyaret edilen turistik alanlarından.
Süreyya Tabiat Parkı: Yüzlerce yaşında fıstık çamları arasında Karaçay Deresi kenarında keyfi yürüyüşler yapmak için ziyaret edebileceğiniz Süreyya Tabiat Parkı, Manisa'nın Yunusemre ilçesinde yer alıyor. Mesire ve piknik alanlarının yanı sıra her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş yollarıyla da ilgi gören tabiat parkında çadırınızı kurup kamp da yapabilirsiniz.
Sardes Antik Kenti: 5000 yıllık yerleşim izlerini görebileceğiniz ve dünyanın en görkemli antik tapınaklarından birine ev sahipliği yapan Sardes Antik Kenti, Manisa merkezine sadece 65 kilometre uzaklıkta. Mezopotamya’dan sonraki en büyük savunma duvarlarıyla ilgi çeken antik kent, Herodot’un eserlerinde altın şehir olarak tanımladığı Lidya’nın görkemli başkenti. Demir Çağı’nda hüküm süren Likya Krallığı’ndan kalan pek çok tarihi hazineyle özenle korunan antik kentin ihtişamlı tapınağını gezebilir, sütunlu caddelerinde yürüyebilir ve Lidya’nın ünlü tümülüs mezarlık alanlarını inceleyebilirsiniz.
Manisa Müzesi: Şehir merkezinde Murat Caddesi üzerinde yer alan ve tarihi bir medresenin restore edilmesi ile 1937 yılında hizmete başlayan Manisa Müzesi, antik dönemlerden 18. yüzyıla kadar uzanan zengin koleksiyonlara sahip. El yazması eserler, fildişi objeler, tarihi silahlar ve kişisel eşyalarla süslü sergileriyle kültür ve tarih meraklılarının sıkça ziyaret ettiği müzenin bahçesinde de etkileyici heykel ve lahitleri inceleyebilirsiniz.
Şehzadeler Parkı: Şehrin en yeni turistik noktalarından biri olan ve 2018 yılında hizmete açılan Şehzadeler Parkı, özellikle çocuklu ailelerin keyifle gezebileceği bir yer. Türk ve İslam dünyasının önemli karakterlerinin simgelediği Minia Şehzadeler bölümü, minyatür camiler ve tarihi yapılar, çizgi film karakterlerinin heykelleri ile süslü Masal Parkı, yürüyüş parkurları ve mesire alanları bulunan parkta eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.
Manisa Kent Ormanı: Doğa ile baş başa bir gün geçirmek için gidebileceğiniz, şehir merkezine en yakın noktalardan biri olan ve Manisa Cemal Ergün Caddesi üzerinde yer alan kent ormanı; suni gölleri, su değirmenleri, orman içine uzanan yürüyüş yolları, bisiklet parkurları ve kır bahçeleriyle şehrin en sevilen gezi alanlarından biri. Manisa’nın simgelerinden olan Aylayan Kaya’nın minyatür bir versiyonunu da görebileceğiniz alanda çocuklar için ise geniş oyun alanları var.
Taşyaran Vadisi: Kula ilçesi ile Uşak arasında yer alan Taşyaran Vadisi, jeolojik bakımından çok etkileyici kaya oluşumları ve binlerce metrelik yürüyüş yollarıyla dikkat çekiyor. 2016 yılında tabiat parkı olarak koruma altına alınan bölge, turizm olanakları bakımından da oldukça gelişmiş. Etkileyici kayalar arasında uzanan vadiyi gezdikten sonra mesire alanlarında dinlenebilir veya yöresel yemekleri tadabileceğiniz kır bahçelerinde yorgunluk atabilirsiniz.
Aigai Antik Kenti: Yunt Dağı eteklerinde kurulmuş Aigai Antik Kenti, bölgenin önemli antik kentlerinden biri olarak tüm dünyadan arkeoloji ve tarih severlerin ziyaret ettiği bir yer. Helenistik dönemden kalan meclis binası, surlar, hamamlar, tapınaklar ve antik tiyatronun bulunduğu kentin günümüze kadar sağlam kalmış pek çok bölümünü rehberli turlarla gezebilirsiniz.
Ulu Camii ve Külliyesi: Manisa merkezinde İshak Çelebi Mahallesi'nde yer alan ve 1366 yılı yapımı olan Ulu Camii, günümüze kadar sağlam kalmış bölgedeki en eski camilerden biri olarak görülmeye değer. Saruhanoğulları Beyliği döneminde yaptırılan cami; çarpıcı külliyesi, medresesi ve türbelerinin yanı sıra beylikler dönemi ahşap oymacılığıyla da çok etkileyici.
Kybele Kaya Kabartması: Manisa-Turgutlu yolu üzerindeki Akpınar Mesire Alanı’nda yer alan Kybele Kaya Kabartması, devasa bir kayanın üzerine elle oyulmuş ve Anadolu'nun en önemli tanrıçası olan Kybele’ye adanmış etkileyici bir antik eser. M.Ö. 10. yüzyılda yapıldığı düşünülen ve günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış kaya kabartması, etkileyici fotoğraflar çekmek için uğrayabileceğiniz yerlerden.
Adala Kanyonu: 12.000 yıl önce yaşanan yanardağ patlaması ile oluşan bu etkileyici kanyon, lav sütunları arasında uzanan el değmemiş doğal güzellikleriyle günlük bir gezi yapmak için ideal. Sönmüş lavların çevrelediği doğal güzellikleriyle volkanik cennet olarak adlandırılan ve Hermos Kanyonu olarak da bilinen Adala Kanyonu, Gediz Nehri kenarında yer alıyor ve vahşi yaşam çeşitliliği ile de ilgi çekiyor.
Manisa kaplıcalarında rahatlamak: Jeolojik yapısından dolayı termal su kaynakları bakımından çok zengin olan Manisa'da antik dönemlerden beri hizmet veren onlarca kaplıca bulunuyor. Manisa merkezine 71 kilometre uzaklıktaki Salihli ilçesinde yer alan ve çevresinde modern konaklama tesislerinin bulunduğu Kurşunlu Kaplıcaları, Kula ilçesinde Roma dönemine ait hamamları ile ünlü Emir Kaplıcaları, Turgutlu ilçesinde içme suyu olarak da kullanılabilen şifalı sularıyla dünyanın her yerinden insanların ilgisini çeken Urganlı Kaplıcaları, Salih ilçesinde Bozdağ eteklerinde, 52 derecelik şifalı suları ve çamur hamamlarıyla dikkat çeken Sart Kaplıcaları ve Manisa merkezine 124 kilometre uzaklıktaki Saraycık Köyü sınırları içerisinde yer alan Saraycık kaplıcaları, 85 derecelik sularının özellikle romatizmaya çok iyi geldiği Soma ilçesindeki Menteşe Kaplıcaları, şehirde tadını çıkarabileceğiniz kaplıcalardan sadece bazıları.
Doğa yürüyüşlerine çıkmak: Milyonlarca yılda şekillenmiş peribacaları, kaya oluşumları, el değmemiş doğal güzellikler ve tarihi hazinelerle çevrili Manisa, doğa yürüyüşlerine çıkmak için ülkemizdeki en ideal yerlerden. Rehberli turlarla etkileyici peribacaları oluşumları görebileceğiniz Kula-Salihli Volkanik Jeoparkı ve Taşyaran Vadisi, fıstık çamlarıyla çevrili Süreyya Tabiat Parkı ve Süreyya Tabiat Parkı, Gediz Ovası'nda uzanan ve Kibele Kaya Kabartması ile ünlü Akpınar Mesire Alanı, zeytin ve çam ağaçları ile sarılı Çağlak Deresi, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarıyla en sevilen yürüyüş rotaları arasında.
Marmara Gölü gezileri: Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde bulunan bir alüvyal set gölü olan Marmara Gölü, 44 kilometrelik geniş bir alanı kapsıyor ve doğal güzelliğiyle hem kamp ve doğa yürüyüşü yapmak hem de tekne gezileri ve balıkçılık için harika bir yer. Her mevsim kartpostal güzelliğinde manzaralar sunan huzurlu göl, şehir merkezine sadece 60 kilometre uzaklıkta. 100’den fazla kuş türüne ve göçmen kuşlara ev sahipliği yaptığı için tüm dünyadan kuş gözlemcilerinin ziyaret ettiği Marmara Gölü, lezzetli sazan balıklarıyla da ünlü. Gölü çevreleyen yürüyüş parkurlarında muhteşem manzaralar eşliğinde spor yapabilir, donanımlı kamp alanlarında çadır kurulabilir ve tekne gezilerinde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Hem şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistler hem de Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinden dolayı hareketli bir eğlence hayatına sahip Manisa’da canlı müzik dinleyebileceğiniz barlar, kafeler, türkü evleri ve gece kulüpleri hizmet veriyor.
Mesir macunu ve lokumları ile ünlü Manisa’da Kula, Gördes ve Demirci ilçelerinin el yapımı halıları da en çok satılan hediyelik eşyalar arasında. Altın ve gümüş işlemeciliğinin yaygın olduğu şehirde tahta oyması süs eşyalarını, keçe ürünler ve folklorik bez bebekleri de çok satılıyor.
Manisa'da yöresel ürünler almak için ilk uğramanız gereken yerlerden olan Bedesten Çarşısı, Kuyumcular Çarşısı ve Manisa Merkez Çarşı’nın yanı sıra semt pazarlarında da bölgede üretilen zeytin ve zeytinyağı ürünleri, organik sebzeler, meyveler, lokumlar ve çeşitli yöresel yiyecekler satın alabilirsiniz. Ali Rıza Efendi Caddesi üzerinde hizmet veren Forum Magnesia AVM, Turgutlu ilçesinde yer alan Özdilek AVM ve Akhisar'da bulunan Novada AVM ise şehrin en büyük alışveriş merkezleri arasında.
Uluslararası Mesir Macunu Festivali: Ülkemizin en köklü ve geleneksel festivallerinden biri olan Uluslararası Mesir Macunu Festivali, Manisa’nın bu ünlü lezzetini dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Geleneksel Osmanlı dönemi kıyafetleri ile mesir macunu dağıtımlarının yapıldığı; mehter ve folklor gösterileri, konserler, yarışmalar ve yöresel lezzetlerin tadımları ile çok hareketli geçen festivale nisan ayında Manisa'da bulunuyorsanız mutlaka katılmanızı öneririz.
Cirit Festivali: Her yıl eylül ayı başında Selendi ilçesinde düzenlenen ve bölgenin en köklü festivallerinden bir diğeri olan Cirit Festivali, Türk kültüründe önemli bir yeri olan cirit etkinliğini yaşatmayı amaçlıyor. Cirit atma gösterilerinin yanı sıra halk oyunları etkinlikleri ve yöresel yemek tadımları ile de eğlenebileceğiniz festivalde bu geleneksel etkinliğin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Alaşehir Deve Güreşi Festivali: Şehirde düzenlenen en yeni festivallerden biri olan ve eğlenceli deve güreşleri ile yöre halkının çok ilgisini çeken bir festival Alaşehir Belediyesi tarafından Alaşehir Kenan Evren Parkı'nda gerçekleştirilen etkinliklerde deve güreşlerini izleyebilir, yöresel yemekler deneyebilir ve bölgede üretilen organik ürünleri satın alabilirsiniz.
Yunt Dağı Geleneksel Yağlı Güreş Festivali: Yunusemre Belediyesi tarafından Ortaköy Er Meydanı’nda gerçekleştirilen geleneksel yağlı güreş festivali. Festivalde kıran kırana geçen güreşlerin yanı sıra halk oyunları, konserler ve çeşitli yarışmalarla eğlenebilirsiniz
Soma Karaelmas Kültür ve Sanat Festivali: Kömür madenleri ile ünlü Soma ilçesinde düzenlenen bu kültür ve sanat festivali, şehrin en önemli festivallerinden biri. Soma ilçesinin çeşitli noktalarında organize edilen sanat etkinlikleri, konserler, madencilik üzerine söyleşiler ve fotoğraf sergileriyle ilgi gören festivalin yoğun bir programı var.
Manisa Bisiklet Festivali: Şehrin en ilgi gören etkinliklerinden biri olan ve nisan sonunda düzenlenen bisiklet festivaline katılarak Manisa'nın doğal güzellikleri arasında pedal çevirerek spor yapabilir, Türkiye’nin dört bir yanından gelen bisikletçilerle tanışabilir ve kamp yaparak doğanın içinde dinlenebilirsin.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
- Kuzey ile güney bölümü arasında ciddi sıcaklık farklarının olduğu Manisa’nın kuzey bölümünde gezmeyi planlıyorsanız yanınıza sıcak tutacak giysiler almalısınız.
- Tabiat parkları ve antik kentleri keşfe çıkacaksanız yanınızda böcek ilacı, kaymayan ayakkabılar ve bolca su bulundurmalısınız.
- Manisa Kart alarak şehir içinde hizmet veren bütün toplu taşıma araçlarından faydalanabilirsiniz. Müze, antik kent ve ören yerlerine girmek için ise MüzeKart almanız gerekiyor.
Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne ait Manulaş otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile sağlanan şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçları, sabah saat 07.00’den gece yarısına kadar yolculara hizmet veriyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Atatürk Kent Park, Manisa Devlet Hastanesi, Mimar Sinan Bulvarı, Manisa Belediyesi, Manisa Müzesi ve Mehmet Akif Ersoy Caddesi gibi pek çok merkezi noktada durakları bulunan toplu taşıma araçlarından Manisa Kart alarak faydalanabilirsiniz.
İzmir-Bursa yolu kenarında yer alan ve şehir merkezden kısa bir yürüyüş mesafesindeki Manisa Otogarı içerisinde peronları olan ilçeler arasında minibüslerle de her yarım saatte bir Manisa'nın 17 ilçesine ve köylerine gitmeniz mümkün.
Bisiklet kiralayarak da keşfe çıkabileceğiniz Manisa’da 7 gün 24 saat hizmet veren birçok taksi durağı var.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.