Ülke: | Küba |
Bilinen İsimleri: | Havana |
Dil: | İspanyolca |
Nüfus: | 2,200,00 |
Din: | Katolikler ve İnançsızlar |
Tel Kodu: | +53 |
Para Birimi: | CUP ( Pezosu) |
Zaman Dilimi: | UTC/GMT -5 |
Vize: | Ankara Küba Büyükelçiliği |
Konsolosluk: | Calle 20, No:301 Esquiana 3 Ra Miramar la Habana |
Dünyada en çok görülmek istenen ülkelerin başında gelen Küba’nın başkenti Havana, hem ülkenin hem de Karayipler’in en büyük kenti. İspanya sömürgesi konumunda geçirdiği yılların etkisiyle kültürel açıdan da oldukça zengin bir yer. Kaleler, konaklar, katedraller, müzeler daha birçok yer gezebilirsiniz. “Vieja Habana” dedikleri Eski Havana mahallesi Başkanlık Sarayı ve Katedral Meydanı da içinde olmak üzere görülecek pek çok şey vadediyor. Burası zaten UNESCO Dünya Mirası listesine de alınmış. Tarihinin yanı sıra müzik, dans, salsa, kabareler ile coşkulu bir kent olan Havana, dünyanın en iyi bale ve dans okullarına sahip. Salsa ve rumba gibi dansların anavatanı olunca böyle olması gayet doğal! Eski Amerikan otomobilleri, motosiklet ya da bisikletle çekilen taksileri, internetin ve cep telefonunun yaygın olmadığı ama okuryazarlık oranının yüzde 100’lere vardığı, coca-cola’nın satılmadığı, yönetimi ve yaşayışı ile oldukça farklı bir yer. Yaklaşık 15 km’yi bulan sahilleri, mercan resifleri ve yemyeşil Lenin Parkı ile doğaseverlere de hitap ediyor. Küba ve Havana deyince anlatacak daha pek çok şey var ama puro, rom, Fidel Castro, Che, Amerikan ambargosu, Küba devrimi, Ernest Hemingway deyince aklınızda pek çok şey canlanacaktır.
Havana’da Küba genelinde olduğu gibi hava sıcaklıkları yıl boyu pek değişmiyor. Tipik bir tropik iklim hâkim. Hava genellikle sıcak ve güneşlidir. Sıcaklıklar yıl boyunca 26 ile 32 derece arasında seyreder. Haziran en sıcak ay, Ocak ise en soğuk aydır. Mayıs-Ekim ayları arası yağış ve tropik fırtına sezonu olduğu için şehir yıl boyu ziyarete uygun olsa da Kasım- Mart ayları arası daha çok tercih edilir.
Air France ile Paris üzerinden, Lufthansa ile ise Frankfurt üzerinden aktarma yaparak Havana’ya ulaşmak Türkiye’den Havana’ya gidişin en kısa yollarından. THY ve Pegasus ile Havana’ya uçabilmek için iki aktarma yapmak gerekiyor. Havana Jose Marti Havaalanı Küba’nın ana havalimanı ve Havana’dan 15 km uzaklıkta bulunuyor. Havaalanından şehir merkezine her yarım saatte bir kalkan otobüsler var.
Havana’da özel işletmeler ve devlet tarafından işletilen restoranlar şeklinde iki farklı tipte yemek yiyebileceğiniz yer bulunuyor. Özel işletmeler daha pahalı olsa da daha zengin menü ve daha kaliteli yemekler sunuyor. Küba mutfağını ise genel olarak pirinç, siyah fasulye, et ve deniz ürünleri oluşturuyor. “La Fontana”, “Ivan Chef Gusto”, “Cafe Laurent” şehirdeki en lüks restoranların önde gelenleri. Buralarda dünya mutfağından yemekler bulabilirsiniz. Daha uygun fiyata geleneksel Küba mutfağından lezzetler tatmak isterseniz “El Aljibe”, “Dona Eutimia”, “La Roca”, “La Vicaria” gibi restoranlara gidebilirsiniz.
El Capitolio ( Kongre Binası)
Mimari açıdan şehrin en önemli yapısıdır. 1929 yılında yapılan bu bina Washington’daki Amerikan Kongre Binası’na benzetilmeye çalışılmış. Şu an Milli Kütüphane ve Bilimler Akademisi olarak kullanılıyor. İçinde müze ve gökevi de var. Tadilat zamanlarında kapalı olabiliyor.Puro Fabrikaları
Havana puro yapma sanatını görmek isteyen turistler için üç eski fabrikada gezinti yapabiliyorsunuz. Bunlardan en eskisi 1827 yılında kurulan “Partagas” fabrikası. Her yarım saatte bir 45 dakika süren fabrika turuna katılarak Havana puro sanatını yakından görebilirsiniz. “La Corona” ve “Romeo Julieta” ise diğer fabrikalar. Fabrikaların çıkışındaki mağazalardan puro da satın alabilirsiniz.Ernest Hemingway Müzesi
Nobel ödüllü Amerikalı yazar, dünyaca ünlü “Yaşlı Adam ve Deniz” ile “Çanlar Kimin için Çalıyor” isimli iki kitabını Havana’da şu an müze olarak kullanılan evinde yazmış. Havana’nın biraz dışında kalan bu evde yazarın kütüphanesi ve daktilosu gibi eşyalarını görebilirsiniz. Evin bahçesi de içi kadar görülmeye değer. Yakınlarındaki balıkçı köyü ve yazarın sürekli gittiği kafe de turistik gezinti yerlerinden bir diğeri.Habana Vieja (Eski Havana)
Eski Havana, 1519 yılında kurulmuş ve uzun yıllar İspanyol kolonilerinin önemli bir deniz limanı olmuş. Korsaların da hedef bölgelerinden birisiymiş. Şu an ise eski şehir kalıntıları ve orijinal çakıl taşlı sokakları kaplayan müzeleri, otelleri, restoranları ve dükkânları ile turistlerin ilgi odağı konumunda. Görülebilecek 900’e yakın eski yapı bulunuyor.Şehir Müzesi ( Museo De La Ciudad)
1791 yılında yapılmış bu eski Başkanlık Sarayı şu an şehir müzesi olarak gezilebiliyor. Görkemli barok stili bina içerisinde Havana’nın tarihi hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Şehrin tarihteki bayrakları, silahlar, porselenler, tablolar, sanat koleksiyonları, mobilyalar göreceklerinizden bazıları.Devrim Müzesi
Merkez Havana’da yer alan bu etkileyici bina, Küba’nın Bağımsızlık Mücadelesi ve Küba Devrimi’nden izler taşıyor. Küba Devrimi ile ilgili silahlar, bayraklar, Fidel Castro tarafından kullanılan tank gibi şehrin tarihinde önemli yer taşıyan eserleri görebilirsiniz.Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi
1913 yılında kurulan bu müze uluslararası ve Küba sanatçılarının koleksiyonları ile dolu.Morro Cabana Tarihi Askeri Parkı
Küba’nın askeri tarihi 1630 ve 1774 yıllarında yapılmış biri kale olan iki binayı içeren bu parkta sergileniyor. Fırsatınız olursa akşam 21.00’de eski üniformalı askerlerin kale toplarını ateşe vermesi gösterisini kaçırmayın.Casa de Afrika ( Müze)
Eski Havana’da yer alan bu müzede köle ticareti zamanlarında şehre getirilen Afrikalılara ait eserler görebilirsiniz.Kristof Kolomb Mezarlığı
1876 yılında kurulan, Küba heykeltıraşlarının süslediği, güzelliği ve ihtişamı ile Latin Amerika’nın en ünlü mezarlığı. Yaklaşık 1 milyon mezar bulunuyor.Central Park
Jose Marti Parkı olarak da anılan bu büyük park, egzotik ağaçları, palmiyeleri çevresindeki restoran ve otelleri ile şehrin uğrak yerlerinden birisi.Lenin Park
Bu büyük parkta at binebilir, piknik yapabilir, hayvanat bahçesi ve akvaryum gezebilirsiniz.Havana plajları şehrin merkezine 20 dakika kadar uzaklıkta bulunuyor. Mevsim şartları uygunsa plajlarda güneşlenebilir, denize girebilir veya dalış yapabilirsiniz. “Jibacoa”, “Santa Maria” ve “Playa del Este” şehrin önde gelen plajları arasında yer alıyor.
Canlı müzik Havana’da gece hayatının önemli bir parçasıdır. Yerel caz, samba, salsa, Latin müzikleri ile dolu geceler oldukça hareketli geçer. “Prive”, “Tropicana”, “Rosado de La Tropical” gibi ünlü gece kulüplerinin yanı sıra “Teatro Bertol Brecht”, “Música de Miramar” gibi mekânlarda canlı müzik dinleyebilirsiniz. Dans gösterileri izlemek için ise gidebileceğiniz yerlerin başında “Gran Teatro de La Habana” ve “Teatro Mella” geliyor.
Üst sınıf puro, rom, kahve, Küba müzik CD’leri ve benzersiz el sanatları Havana’dan alınacakların başında yer alıyor. Eski Havana’daki esnaflardan birçok el sanatı ürün, hediyelik eşya alabilirsiniz. Ayrıca otellerde de hediyelik eşya satan dükkânlar bulabilirsiniz. Puro alacaksanız “Casa del Tobacco” gibi bilinir bir mağazadan ya da puro fabrika mağazalarından alışveriş yapmalısınız. Küba dışında çok pahalıya satılan puroları Havana’dan oldukça ucuza alabilirsiniz. Alışveriş merkezlerine gitmek isterseniz “Tiendas Carlos III”, “Galerias Paseo”, “1 RA Avenida” gibi seçenekleriniz de var.
Ocak- Cabildos Festivali: Şehrin sokaklarında danslı geçit törenlerinin yapıldığı Küba geleneksel festivali.
Şubat- Mart- Feria Internacional del Libro- Uluslararası Kitap Fuarı
Mart- Habanos Festivali: Habanos “puro” demek. Puro festivalinde fabrika ziyaretleri, yeni puroların denenmesi, seminerler gibi aktiviteler oluyor.
Mart- Havana Drum Festival
Nisan-Mayıs- Havana Bienali: Küba ve diğer uluslardan sanatçıların katıldığı sergiler düzenleniyor.
Mayıs- Havana Uluslararası Gitar Festivali
1 Mayıs- İşçi Bayramı: Küba’da bu bayram tahmin edileceği gibi birçok yerden daha büyük coşku ve geçit törenleri ile kutlanıyor.
Haziran- Uluslararası Hemingway Balıkçılık Turnuvası
Temmuz-Ağustos- Havana Karnavalı
Ağustos- Cubadanza- Küba dansları festivali
Ekim- Havana Uluslararası Bale Festivali
Aralık: Havana Film Festivali Haziran
Aralık- Caz Festivali
1-2 Ocak – Yeni yıl tatili
1 Mayıs – İşçi Bayramı
20 Mayıs- Bağımsızlık Günü
25-27 Temmuz – Ulusal Devrim Bayramı
10 Ekim- Kurtuluş Savaşı Anma
31 Aralık – Yeni yıl gecesi
Muz kabukları karıştırılabildiği için sokakta satılan purolardan alınmaması tavsiye ediliyor. Puro alacaksanız fabrikalara bağlı mağazalardan temin etmeye çalışın. Ayrıca ülkeden çıkışta alınan puroların faturalarını beyan edemezseniz geri vermek zorunda kalıyorsunuz. Bu fatura konusu yanınızda götürmek istediğiniz diğer eşyalar için de geçerli. Ülkede yerel peso ve turist pesosu olmak üzere iki para birimi var. Kredi kartı kullanımı yaygın değil ama kimi yerlerde USD ya da EUR kullanılabiliyor.
Havana’da toplu ulaşım için otobüsler kullanılıyor. Yalnız güvenilir olmadığı, kalabalık ve yavaş olması nedeniyle çok tavsiye edilmiyor. Araç kiralama oldukça iyi bir seçenek olmasına rağmen biraz pahalı olabilir. Sürücülü araç kiralamak da isterseniz İngilizce bilen ve size rehberlik de edebilecek birilerini tercih edin. Şehrin ziyaretçileri genellikle taksileri tercih ediyor. Taksimetre ile çalışan normal taksilerin yanı sıra eski model Amerikan araba sahipleri de serbest olarak taksicilik yapabiliyor. Ayrıca şehirde coco-taksi ve bici-taksi kullanımı yaygın. Coco taksiler sarı renkte, üç tekerlekli ve en fazla üç kişi taşıyabilen motorlu iki tarafı bir araç. Bici taksiler ise sürücünün bisiklet pedalı çevirdiği özellikle kısa mesafelerde tercih edebileceğiniz bir araç.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.