Ülke Künyesi
Haritada GösterGenel Bilgiler / Rehber
Kuzey Avrupa'da bulunan Baltık Devleti’nden biri olan 1,3 milyon nüfuslu Estonya, bölgedeki hem ekonomik hem de yaşam standartları açısından en gelişmiş ülkelerden biri. Topraklarının yarısına yakını ormanlardan oluşan ülkenin Baltık Denizi, Finlandiya Körfezi ve Riga Körfezi’nde kıyısı bulunuyor. Balıkçılığın çok geliştiği ülkede deniz ticareti ve yaz turizmine de çok önem veriliyor.
2000’den fazla irili ufaklı adası olan Estonya’nın en büyük adaları olan Saaremaa ve Hiiumaa, hem el değmemiş doğal güzellikleri hem de turizm olanaklarıyla Estonya’nın tatil cennetleri konumunda. Estonya'nın başkenti, en büyük şehri ve ana limanı olan 426.000 nüfuslu Tallinn ise özenle korunmuş tarihi yapıları, geleneksel Estonya evleri, yol üstü kafeleri, kaliteli restoranları ve eğlence merkezleriyle turistlerin en çok ziyaret ettiği şehir.
Dünyanın en eğitimli halklarından biri olan Estonyalılar arasında okuryazar oranı %99,8 ile Küba’dan sonra dünyada 2. sırada. %60 ile hiçbir dine inanmayan nüfusun da çok fazla olduğu ülkede boşanma oranları yüksek, su oranları ise çok düşük. Resmi dili Estonca olan ülkede Fince, İsveççe, İngilizce ve Almanca da yaygın olarak konuşuluyor.
Estonya; Arnavut kaldırımlı ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi mekanlarla süslü şehirleri, görkemli kaleleri, güzel plajları, milli parkları, İsveç'ten Rusya'ya kadar uzanan 1200 kilometrelik kireç taşı uçurumları ve etkileyici Baltık falez manzaraları ile tarih, kültür ve doğa gezileri için ideal bir ülke.
Ne Zaman Gidilir
İki farklı iklim tipinin özelliklerinin görüldüğü Estonya'da Baltık Denizi kıyısındaki bölgelerde ılıman bir iklim hakimken, iç kesimlerde ise sert bir karasal iklim etkili oluyor. Kış aylarında -10 dereceye kadar düşen sıcaklıklar, yaz aylarında ise özellikle kıyı kesimlerinde 30 dereceye kadar çıkabiliyor. Ülke genelinde ortalama yaz sıcaklığı ise ortalama 15-20 derece arasında. En sıcak ayların temmuz ve ağustos olduğu ülkede en yoğun yağmurlar ise ilkbahar aylarında yaşanıyor.
Yaz aylarında 19 saati bulan gündüzlerin yaşandığı Estonya, her mevsim farklı güzelliklere sahip bir ülke. İlkbahar ve sonbahar aylarında doğa güzelliklerini, kültürel ve tarihi noktalarını gezebileceğiniz ülkede yaz aylarında denizin ve güneşin tadını çıkarabilir; kış aylarında ise kaliteli kayak merkezlerinde güzel zaman geçirebilirsiniz.
Nasıl Gidilir?
Estonya’ya hem İstanbul hem de Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerden düzenlenen direkt veya aktarmalı uçuşlarla rahatlıkla gidebilirsiniz. İstanbul Havalimanı'ndan Türk Hava Yolları'nın haftanın hemen her günü başkent Tallinn’e direkt uçuşları var. Belavia, Aeroflot, LOT, Lufthansa, Air Baltic ve Finnair havayollarının da Türkiye’den Estonya’nın Tartu ve Haapsalu gibi şehirlerine Minsk veya Varşova üzerinden aktarmalı uçuşları bulunuyor.
İstanbul'dan Tallinn direkt uçuşları yaklaşık olarak 3 saat, aktarmalı uçuşlar ise 6 ile 7 saat civarında sürüyor. Lennart Meri Tallinn Havalimanı, şehir merkezine sadece 4 kilometre uzaklıkta ve havalimanından şehir merkezine ulaşmak için tramvay, otobüs, taksi, transfer servisleri ve araç kiralama hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Gece Hayatı
Ülkede özellikle Tallinn ve Estonya Adaları'nın en büyüğü olan Saaremaa Adası gibi turistik yerlerde çok canlı ve hareketli bir gece hayatı var. Onlarca kaliteli gece kulübü, bar, kafe ve restoran bulabileceğiniz Tallinn’in eğlence hayatı o kadar ünlü ki Finlandiya ve Danimarka gibi çevre ülkelerden hafta sonları binlerce insan eğlenmek için bu şehre geliyor.
Avrupa'daki en ucuz ülkelerden biri olan Estonya'da hem yemek hem de içki fiyatları oldukça uygun. Üniversite öğrencileri ve ülkede bulunan uluslararası şirket çalışanlarından dolayı da gelişen eğlence hayatında Estonya barları, zengin içki çeşitleri sunmalarıyla da ünlü. Club Prive, X bar, The Epic Bar, Crawls Talin, Club Hollywood, Venüs Club ve Labor Bar gibi popüler birçok eğlence merkezinin hizmet verdiği ülkede özellikle yaz aylarında düzenlenen açık hava müzik festivalleri ise Avrupa'nın ve dünyanın her yerinden gençleri misafir ediyor.
Estonya genelinde gece kulüpleri eğlence gece saat 22:00 ile 23:00 gibi açılıyor ve eğlence sabahın ilk saatlerine kadar eğlence devam ediyor. Bazı lüks gece kulüplerinde giriş ücretli, ayrıca yaş ve kıyafet zorunluluğu var.
Alişveriş / Ne Alınır
Alışveriş konusunda Avrupa'ya göre çok daha ucuz olan Estonya'da kehribar taşı ile yapılan takılar ve süs eşyaları, tüm dünyaya ihraç edilen Estonya çikolatası, peynirli sosis, kalev marmelatı ve ünlü Vana Tallinn likörü, en çok satılan hediyelik eşyalar arasında. El yapımı ahşap işçiliği alanında gelişmiş olan ülkede ustaların özenle yaptığı minyatür ahşap gemiler ve yarış arabaları da çok ilgi görüyor. Yöresel yün kazaklar, çoraplar, deri cam ve seramik ürünleri de satın alabileceğiniz diğer sevilen ürünler arasında.
Ülke genelinde kış indirimleri Noel öncesi başlıyor ve ocak sonunda sona eriyor. Her şehrinde onlarca alışveriş merkezleri, mağazalar ve pazarlar bulunan Estonya’da Tallinn’de bulunan Tallinn Kaubamaja Alışveriş Merkezi, Solaris Alışveriş Merkezi; Tartu’daki Lounakeskus Alışveriş Kompleksi ve Parnu Keskus Alışveriş Merkezi, ülkenin en çok ziyaret edilen alışveriş merkezleri arasında.
Festivaller ve Fuarlar
Fuarlar
Tatiller / Önemli Günler
1 Ocak Yeni Yıl
24 Şubat Estonya Milli Günü (Bağımsızlık Günü)
2 Nisan Paskalyadan önceki Cuma
4 Nisan Paskalya
1 Mayıs İşçi Bayramı
23 Mayıs Şavuot
23 Haziran Estonya Zafer Günü
24 Haziran St. Aziz John Günü
20 Ağustos Estonya’nın Bağımsızlığının Yeniden Tesisi Günü (Özgürlük Günü);
24-25-26 Aralık Noel
31 Aralık Yılbaşı
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Doğa ve orman gezilerine çıkmayı planlıyorsanız, seyahatinizden önce kene kaynaklı ensefalite için aşı yaptırmanızı öneririz.
- Estonyalılar, kültürlerine çok bağlı insanlar ve gezinizden önce birkaç kelime de olsa Estonca öğrenirseniz yerel halk size saygı duyacak ve daha kolay iletişime geçecektir.
- Estonya halkı, 2. Dünya Savaşı ve Sovyet dönemi ile ilgili konuşulmasından hoşlanmıyor. Bu konular hakkında konuşmak istiyorsanız tepki çekebilirsiniz.
- Şehirler arası otobüsler ülke genelinde yaygın olarak kullanılıyor ve ulaşım kartı alırsanız hem şehir içi hem de şehirler arası otobüslerden indirimli faydalanabilirsiniz. Tallinn’de ise tüm toplu taşıma araçları ücretsiz.
- Estonya’da araba kiralamak için uluslararası geçerliliği olan bir sürücü belgesine ve yol sigortasına ihtiyacınız var.
- Ülke genelinde sokakta sigara veya alkollü içecekler içmek yasak ve para cezası uygulanıyor.
Ulaşım
Ülkenin dört bir yanını saran kara yolu ve demir yolu ağlarıyla şehirlerim birbirine bağlandığı Estonya'da özellikle trenler, yolcu taşımacılığının yanı sıra ticaret amaçlı da yaygın olarak kullanılıyor. 2013 yılında başkent Tallinn’de tramvay, metro, troleybüs, otobüs ve minibüs gibi tüm toplu taşıma araçları ücretsiz hale getirildi. Ülkenin diğer şehirlerinde ise toplu taşıma araçları, şehirler arası otobüsler ve taksiler oldukça ucuz.
Riga Körfezi, Finlandiya Körfezi ve Baltık Denizi’nde kıyıları bulunan ülkede deniz taşımacılığı da ulaşım amaçlı kullanılıyor. Feribotlar, vapurlar ve gezi tekneleri ile Hilmuaa ve Saaremaa gibi Estonya adalarına veya kıyı şehirlerine keyifli bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Uluslararası araç kiralama ofislerinin bulunduğu ülkede araç kiralamak için uluslararası geçerliliği olan bir ehliyetinizin ve yol sigortanızın olması gerekiyor. Oldukça küçük bir ülke olan Estonya’da her şehre 1 saat içinde iç hat uçuşlarıyla da ulaşmanız mümkün.
Kültür
Dünyada en yüksek okuryazar oranına sahip ülkelerden biri olan Estonya, geleneklerine çok bağlı muhafazakâr bir ülke. Yalnız yaşamayı tercih eden ve oldukça sessiz olan Estonyalılar, yabancılarla iletişim kurma konusunda da oldukça çekingen. Dürüst olmaya çok önem veren ve bu özellikleri ile gurur duyan Estonyalılar ülkelerini de çok seviyor ve hakkında olumsuz konuşulmasını istemiyor.
Ülkede akşam saat 20:00’dan sonra şehirlerin sokakları boşanıyor ve hayat çoğunlukla bar, pub veya gece kulüplerinde devam ediyor. Kadın nüfusunun erkek nüfusundan daha fazla olduğu ülkede suç oranları da çok düşük. Boşanma oranının yaklaşık %60 gibi oldukça yüksek olduğu Estonya, Avrupa'daki bekar ebeveyn oranının da en yüksek olduğu ülke konumunda.
Estonya’nın kültürü, Alman kültüründen büyük etkilerini taşıyor, hatta geleneksel örf ve adetlerin büyük bölümü Cermen kültüründen geliyor. Estonya'nın en belirgin özelliklerinden biri de ülkede hiçbir dine inanmayan insan sayısının nüfusun %64 gibi büyük bir bölümünü kapsaması. Ülkedeki dindar nüfus ise çoğunlukla Ortodoks Hristiyanlar ve Lüteran Hristiyan.
Görsel ve modern sanatlar konusunda çok gelişmiş olan ülkede başkent Tallinn’de bulunan Estonya Sanat Müzesi, Avrupa'nın en önemli müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Eğitim alanında da büyük atılım yapan Estonya’nın en köklü üniversitesi ise 1919 yılında kurulan Tartu Üniversitesi. Geleneksel köy yemeklerinin çok sevildiği ülkede siyah ekmek, ekşi krema, domuz eti, patates ve süt ürünleri ise en çok tüketilen yiyecekler arasında yer alıyor.
Ekonomi
Avrupa Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü üyesi olan Estonya, IMF verilerine göre gelişmiş ülkeler kategorisinde yer alıyor. Komşu ülkeler Finlandiya ve İsveç ile kapsamlı ticaret anlaşmaları bulunan Estonya, en çok ticareti ise Estonya, Rusya, Almanya, Litvanya ve Hollanda ile gerçekleştiriliyor.
%10 büyüme oranı ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahip olan Estonya, ham madde ihtiyacının %90'ını kendi madenlerinden karşılıyor. Telekomünikasyon, tekstil, kimyasal ürünler, bankacılık, hizmet sektörü, gıda, balıkçılık, gemi inşaatı ve elektronik sektörlerinin geliştiği ülkede Muuuga Limanı da petrol tankerleri, devasa soğuk hava depoları ve tahıl ambarları ile bölgenin en önemli ticaret limanları arasında yer alıyor. Gayri safi milli hasılası 31 milyar dolar olan ülkede kişi başına düşen milli gelir ise 38.186 dolar, işsizlik oranı ise %4,5.
Vize Nasıl Alınır?
Estonya’ya seyahat edecek gri, siyah ve yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşları, 180 gün içinde gerçekleştirecekleri 90 günlük konaklamalar için vizeden muaf tutuluyor. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının ise ülkeye girmek için vize alması gerekiyor.
Turistik vize, ticari iş vizesi, diplomatik vize, aile arkadaş ziyareti vizesi, öğrenci vizesi veya transit b tipi vize seçeneklerinden size en uygun olana başvurarak vize işleminizi başlatabilirsiniz. Schengen vizesi ile de Estonya’ya giriş yapmanız mümkün.
Vize için istenen belgeler arasında ise 10 yıldan eski olmayacak ve en az 3 ay daha geçerliliği bulunan pasaport, tamamen İngilizce olarak doldurulması gereken vize başvuru formu, varsa eski pasaportların fotokopileri, son 6 ay içinde çekilmiş 2 tane biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdan fotokopisi, uluslararası geçerliliğe sahip seyahat sağlık sigortası, rezervasyon bilgileri, son 3 ayı kapsayan maaş bordrosu ve 3 aylık maaş hesap hareketleri, 18 yaşından küçük yolcular için ailelerinden noter tasdikli muvafakatname gibi çeşitli evraklar yer alıyor.
Estonya vizesi işlemleri genellikle 1 veya 2 hafta içinde tamamlanıyor ama yoğunluğu göz önüne alarak seyahatinizden en az 1 ay önce vize işleminizi başlatmanızı öneririz. Vize harçları, istenen vize türüne göre değişiklik gösterebiliyor.
Türkiye Temsilcilikleri
T.C. Tallin Büyükelçiliği
(Çalışma saatleri 09.30-12:00 / 13:30-16:00)
Posta adresi: Narva mnt 30, 10120 Tallinn, Estonia
E-posta: [email protected]
Telefon: +372 627 28 80
Nöbetçi / Acil Durum Telefonu: +372 565 622 03
Faks: +372 627 28 85
Kültür Tanıtma Müşavirliği
Telefon: +46 8 679 83 20
E-posta: [email protected]
Ticaret Müşavirliği
Adres: J.I.Krasevskio gatve No: 14-1,LT-08117 Vilnius, Lithuania
Telefon: +370 5 265 33 80
Faks: +370 5 230 82 15
E-posta: [email protected]