Ülke: | İrlanda |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Galeikce ve İngilizce |
Nüfus: | 1.270.000 (2023) |
Din: | Katolik |
Tel Kodu: | +353 (1) |
Para Birimi: | Euro |
Zaman Dilimi: | WET |
Vize: | Schengen |
Konsolosluk: | 8 Raglan Road, Ballsbridge Dublin 4 |
İrlanda’nın doğu kıyısında Dublin Körfezi’ne bakan bu tarihi şehir, ortaçağ mimarisi, katedralleri, kaleleri, merkeze yarım saat uzaklıktaki sahil köyleri, uzun kumsalları, dağları, bolca kırsal alanı ve doğal harikaları ile büyüleyici bir şehir. İrlanda Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir aynı zamanda İrlanda’nın sanayi merkezi. Dublin, Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip. Bu sebeple de gece hayatı ve sokakları oldukça hareketli.
Dublin’de hava sıcaklığı mevsimden mevsime çok büyük değişiklik göstermez. Kışları hafif geçer, yaz ayları ise serin. Yağmurları meşhur. Yaz aylarında bile yağmura hazırlıklı olmak gerekir. Ağustos ve kasım en yağışlı geçen aylar. Kış aylarında hava sıcaklığı 3,5 derecelere kadar düşebilir. Ocak ve şubat ayları en soğuk aylar. Yazları ise hava sıcaklığı ortalama 22 ile 12 derece arasında seyreder. Son zamanlarda şehirde görülen en yüksek hava sıcaklığı 31 derece olarak izlenmiş. Kış ayları hem günlerin kısa sürmesi hem de soğuk nedeniyle çok tercih edilmeyebilir. Şehri ziyaret için en uygun zamanlar yaz ayları.
Şehre direk gitmek isterseniz THY’nin uçuşlarını tercih etmelisiniz. Uçuş süresi yaklaşık 4,5 saat. Pegasus ve diğer Avrupa havayolları ile aktarmalı olarak da gitme imkânınız var. Dublin Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeyinde yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine ya da şehrin çeşitli kasabalarına kalkan otobüslere binebilir ya da taksi kullanabilirsiniz. Havalimanına kadar gelen tren bulunmuyor ama havaalanından kalkan otobüslerle Heuston ve Connoly tren istasyonlarına gidebilirsiniz.
İrlanda yemeklerinde patates ve çok iyi pişirilmiş et başı çekiyor. Deniz ürünleri de var. Özellikle somon ve istiridye İrlanda’da mutlaka yenmesi gerekenler arasında yer alıyor. Haşlanmış patatesi yeşil soğan, yağ ve süt ile püre halinde sundukları “Champ”; Champ’e lahana ekleyerek elde ettikleri “Colcannon”; et ve patatesten yaptıkları “Cottage Pie” ; patates, un, soda ve yumurtadan yaptıkları bir krep olan “Boxty”; sebzeli ve patatesli bir güveç yemeği olan “Irish Stew” geleneksel İrlanda yemekleri arasında yer alıyor. Üzümlü kek gibi olan sodalı ekmekleri ise kahvaltı için tercih edilen yemeklerden birisi. Deniz tuzlu dondurmaları da tadılmaya değer! İçecek olarak ise İrlanda Viskisi, İrlanda Birası Guiness, İrlanda Kahvesi (İrlanda viskisi karıştırılıyor) ve İrlanda Likörü (Irish Cream) yerel tatlar arasında bulunuyor.
Trinity Kolej ve Kütüphanesi
1592’de Kraliçe Elizabeth I tarafından yaptırılan bu bina, şehrin en eski ve en görkemli tarihi eseri. 1 milyondan fazla kitabı içinde barındıran yapı şehirde ilk görülmesi gereken yerlerden biri.
İrlanda Ulusal Müzesi
İki farklı yerde bulunan “Ulusal Arkeoloji ve Tarih Müzesi” ile “Ulusal Dekoratif Sanatlar Müzesi” , İrlanda tarihinin çeşitli dönemlerine ışık tutuyor.
O’Connel Caddesi ve Posta Binası
Merkezinde heykel ve anıtların olduğu bu cadde, Dublin’in ana merkezlerinden biri. Büyük ve etkileyici evler görebileceğiniz bu yerleşimde Posta Binası’nı da görebilirsiniz.
St. Patrick Katedrali
İrlanda’nın en büyük ulusal kilisesidir. 1911 yılında yapılmış olan bu katedral, 1800’lü yıllarda restore edilmiş.
İrlanda Ulusal Galerisi
Şehir merkezinde yer alan bu galeri, İrlanda ve Avrupa sanatı ile ilgilenenlerin görmesi gereken bir yer. 1864 yılında kurulmuş.
Dublin Kalesi
Peri masallarından bir görüntü sunan bu kale, yüzyıllar boyunca yıkıldıkça restore edilmiş. Ortaçağ stilindeki kalede şu an modern hükümet ofisleri bulunuyor. Bahçesi de oldukça güzel.
Phoenix Park
Dünya’nın en büyük kapalı belediye parkı olarak anılan bu yerleşimde görülecekler oldukça fazla! İrlanda Başkanı’nın evinden Amerika Büyükelçilik Binası’na, Dublin Hayvanat Bahçesi’ne ait serbest gezen geyiklere, anıtlara ve polo/kriket alanlarına kadar pek çok şey var.
Kilmainham Cezaevi
1796 yılında inşa edilen ve İrlanda tarihinde önemli bir yere sahip olan bu kocaman hapishane şu an müze olarak kullanılıyor. Birçok İrlanda Lideri’nin de yattığı cezaevinde idamlar da olmuş.
Guinness Bira Fabrikası
İrlanda’nın meşhur Guinness Biralarının 7 katlı eski fabrikası bugün müze olarak ziyaretçilere açık. Dublin’de en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.
Sokakları, barları, kafeleri, sanat galerileri ve muhteşem mimarisi ile Temple Bar Bölgesi'nde hoşça vakit geçirebilirsiniz. Dublin’de toplam 1 ile 1,5 saat arasında süren otobüs turlarına katılabilirsiniz. Rehberler eşliğinde gerçekleşen bu turu 24 saat içinde tamamlama hakkı veriliyor. Yani dilerseniz bir durakta inip orada vakit geçirip sonraki durak için bir başka otobüse binebilirsiniz. Duraklar içerisinde müzeler, katedral, Trinity College hatta Guinness Bira Fabrikası var. Otobüs turu yanı sıra yürüyerek yapılan temalı turlar arasından da seçim yapabilirsiniz.
Genç nüfus nedeniyle Dublin’de gece hayatı oldukça hareketli. Geleneksel İrlanda barları yanı sıra daha şık barlar ve gece kulüpleri Dublin gece hayatının önemli bir parçası. Bu konuda özellikle Temple Bar Bölgesi popüler mekânları ile dikkat çekiyor ve tercih ediliyor.
Dublin’de alışveriş için ön plana çıkan yerler; Zara, Mango gibi mağazalar bulabileceğiniz “Henry Street” ile Prada, Gucci gibi daha üst marka mağazaların yer aldığı “Grafton Street”. “Temple Bar” ise el sanatları gibi hediyelik eşya almak isteyenler için uygun. Antikalara ilginiz varsa da uğramanız gereken yer “Francis Street”. Şehir merkezinden biraz uzakta bulunan ve birçok şeyi bir arada bulabileceğiniz “Dundrum Alışveriş Merkezi” ’ne de gidebilirsiniz.
Şubat- Jameson Dublin Uluslararası Film Festivali
Mart- 12 Points : Avrupa Caz Festivali
Patrick Geçit Töreni ve Festivali
Nisan- Uluslararası Dans Festivali
Haziran- Dublin Yazarlar Festivali
Haziran- Denizcilik Festivali
Haziran- Ağustos- Pakta Müzik Festivaliq
Temmuz- Dublin Sirk Festivali
Temmuz- Temple Bar Çikolata Festivali
Ağustos- Liffey Yüzme Yarışları
Eylül- Dublin Tiyatro Festivali
1 Ocak – Yeni yıl tatili
18 Mart – St Patrick Günü
20-21 Nisan- Paskalya
1 Mayıs – İşçi Bayramı
25-26 Aralık- Noel
31 Aralık – Yeni yıl gecesi
Araç kullanacaklar için şehir trafiğinin soldan hareket ettiğini hatırlatalım. Yollardaki çift sarı çizgiler ise oralarda duraklama ya da park yapılamayacağı anlamına geliyor.
Dublin şehir merkezinde gezilip görülecek yerlere kolaylıkla yürüyerek gidebilirsiniz. Şehir zaten küçük! Yoğun trafik ve park problemi nedeniyle araç kiralama çok tavsiye edilmiyor. Bunun yerine toplu ulaşımı tercih edebilirsiniz. Özellikle de Dublin’e yarım saatlik mesafelerdeki sahil köylerine ya da dağlara gitmek isterseniz. Dublin toplu ulaşımının büyük kısmını otobüsler karşılıyor. Yoğun saatlerde işleyen ekspres otobüs servisleri de var. Cuma ve Cumartesi günleri ise gece yarısından sabah saat 04.00’e kadar çalışan gece otobüslerini kullanabilirsiniz. Otobüs hatları banliyölere, ana tren istasyonlarına ve havaalanına kadar uzanıyor. Bisiklet kiralamak da şehir içi geziler için bir başka seçenek. Birçok Avrupa şehrinde olduğu gibi bu şehirde de self servis bisiklet kiralama hizmetinden yararlanabilirsiniz. Şehrin oldukça profesyonel ve sıcakkanlı hizmet veren taksilerini de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dublin Körfezi’nin kuzeyinden güneyine kadar işleyen ve ismi DART olan tren hattı ile iki ayrı hatta hizmet veren tramvay hattı da ulaşım bir başka seçeneğiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.