Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 1.818.133 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | 412 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır, Türkiye’nin turizm açısından büyük öneme sahip şehirlerinden biri. Elazığ, Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman ve Mardin illeriyle komşu olan Diyarbakır, köklü tarihi ve zengin kültürel yapısıyla her yıl çok sayıda turistin ilgi odağı oluyor. 9 bin yıllık bir geçmişe sahip olan şehir Diyarbakır Kalesi, Zinciriye Medresesi, Ziya Gökalp Müze Evi, Diyarbakır Kent Müzesi ve Hasan Paşa Hanı’na ev sahipliği yapıyor.
Sert karasal iklimin etkin olduğu Diyarbakır’da yazlar çok sıcak, kışlar ise ılıman geçiyor. Yaz aylarında sıcaklık 40°C’yi bulurken, kışları -20°C’nin altına düşebiliyor. Ortalama yağış miktarı 550 mm olan şehirde hazirandan ekim ayına kadar neredeyse hiç yağış düşmüyor. Bu nedenle Diyarbakır’ı ziyaret etmek isteyenler özellikle ilkbaharın sonlarını ve yaz aylarını tercih edebilirler.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kalabalık şehirlerinden biri olan Diyarbakır’a hava yolu, kara yolu ve tren ile ulaşım mümkün. Şehir merkezinde bulunan Diyarbakır Havalimanı’na Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerden direkt uçuş mevcut. Diğer illerden de aktarmalı uçuşlarla Diyarbakır’a ulaşabilirsiniz. Diyarbakır’a Ankara, İstanbul gibi bazı şehirlerden tren yolculuğuyla gitmeniz mümkün. Bunun dışında birçok ilden ve ilçeden seferler düzenleyen otobüslerle de yine Diyarbakır’a gidebilirsiniz.
Diyarbakır, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yemekleriyle de ünlü şehirlerimiz arasında yer alıyor. Mezopotamya ve Anadolu medeniyetleri gibi birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirde farkı kültürlerin mutfaklarından izlere rastlamak mümkün. Türkiye’nin gastronomi şehirleri arasında yer alan Diyarbakır’da mumbar dolması, meftune, cartlak kebabı, patlıcan dizme, duvaklı pilav, ayvalı kavurma, kaburga dolması, mahlepli Diyarbakır çöreği, nardanaşı ve ciğer kebabı gibi birbirinden lezzetli yemekleri mutlaka denemelisiniz.
Diyarbakır Kalesi
2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen Diyarbakır Kalesi, turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor. M.Ö. 2000’li yıllarda Hurriler döneminde yapımına başlanan kale, Dağ Kapı (Harput Kapısı), Urfa Kapı (Rum Kapısı), Mardin Kapı ve Yeni Kapı (Şat Kapı) gibi 4 girişe sahip. İçkale ve Dışkale olarak iki bölüme ayrılan kale, süslü kapıları ve ev sahipliği yaptığı konaklarla herkesi kendine hayran bırakıyor.
İçkale
Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde klasik Osmanlı mimari tarzından yeniden inşa edilen İçkale, Diyarbakır’ın ilk yerleşim bölgelerini kapsıyor.
Diyarbakır Kent Müzesi
Cemil Paşa Konağı’nın taş ve ahşap mimarili odalarında sergilenen 1.500’den fazla esere ev sahipliği yapan Diyarbakır Kent Müzesi, Diyarbakır’ın köklü kültürel yapısını gözler önüne seriyor.
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
Ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu ve daha sonra müze olarak ziyaret açılan ev, Diyarbakır’ın en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alıyor. Müzede Cahit Sıtkı Tarancı’nın kişisel eşyalarını, el sanatı eserleri ve birçok değerli antikayı yakından inceleyebilirsiniz.
Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk’ün karargâh olarak kullandığı Gazi Köşkü, 15. yüzyıl Akkoyunlular dönemi mimarileri arasında yer alıyor. 1937 yılında belediye tarafından satın alınarak Atatürk’e armağan edilen köşk, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Haftanın 7 günü saat 08.30 ile 23.00 arasında ziyaret edebileceğiniz müzede Atatürk’ün kişisel eşyalarını, antikaları ve el sanatı ürünleri görebilirsiniz.
Ziya Gökalp Müze Evi
1956 yılında restore edilerek müze haline getirilen Ziya Gökalp Müze Evi, ünlü yazar ve sosyolog Ziya Gökalp’in doğduğu ev olarak biliniyor. 1806 yılında inşa edilen bu evde Ziya Gökalp’in kişisel eşyalarına, tarihi belgelere, dönem mobilyalarına ve çok sayıda antikaya ev sahipliği yapıyor.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
Önce Zinciriye Medresesi içinde açılan ve daha sonra yeni binasına taşınan Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Hititler, Asur, Artulular, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi dönemlere ait 30.000’e yakın esere ev sahipliği yapıyor.
Zinciriye Medresesi
Sincariye Medresesi olarak da bilinen Zinciriye Medresesi, Diyarbakır Ulu Camii’ye oldukça yakın. Siyah beyaz kesme bazalt taşlarla inşa edilen medrese, etkileyici mimarisiyle dikkat çekiyor.
Hasan Paşa Hanı
1572-1575 yılları arasında inşa edilen Hasan Paşa Hanı, Osmanlı mimari özelliklerini taşıyor. Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerini deneyebileceğiniz restoranlardan, cafelere ve çay bahçelerine ev sahipliği yapan Hasan Paşa Hanı, şehrin mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanları arasında yer alıyor.
Diyarbakır Surları
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Diyarbakır Surları, 5 kilometre uzunluğunda. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar birçok medeniyetin izlerine rastlayacağınız surlar, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.
Köklü tarihi ve zengin kültürüyle turistlerin yoğun ilgi gösterdiği şehirlerimiz arasında yer alan Diyarbakır’a yolunuz düşerse yapabileceğiniz birçok aktivite bulunuyor. Diyarbakır Kalesi’ni ziyaret ederek birbirinden güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz. Daha sonra Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’ne giderek birbirinden farklı medeniyetlerin tarihi kalıntılarını, çok sayıda eseri yakından inceleyebilirsiniz. Doğal güzelliğiyle dikkat çeken Hilar Mağarası’na gidebilirsiniz. Göletli Park’ta kamp yapabilirsiniz. Birbirinden lezzetli yöresel yemekleri denemeden şehri terk etmemenizi öneririz.
Her yıl çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan Diyarbakır’da eğlence hayatı da oldukça aktif. Doğal ve tarihi güzelliklerin yanı sıra birbirinden farklı eğlence mekanına ve cafeye de rastlayacağınız şehirde ailenizle ve arkadaşlarınızla unutulmayacak anılar yaşayabilirsiniz.
Zengin kültürü ile dikkat çeken Diyarbakır’da satın alabileceğiniz birbirinden güzel hediyelik eşyalar bulunuyor. Şehrin kültürel yapısını yansıtan buzdolabı magnetlerinin ve çanak çömleklerin yanı sıra altın ve gümüş işlemeli hasır bilezikler, ziyaretçiler tarafından sıklıkla alınıyor. Ayrıca burma kadayıf ve örgü peyniri gibi şehrin yöresel lezzetlerini de sevdiklerinize götürebilirsiniz.
Nevruz Kutlamaları (Mart)
Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali (Mayıs)
Diyarbakır Karpuz Festivali(Eylül)
1 Ocak (Yılbaşı)
23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
1 Mayıs (İşçi Bayramı)
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)
30 Ağustos (Zafer Bayramı)
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı)
Ramazan ve Kurban Bayramları
Yazları sıcak kışları ise sert ve soğuk geçen Diyarbakır’a rahat bir şekilde gezmek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Diyarbakır’da alışveriş yaparken banka ve kredi kartlarınızı kullanabilirsiniz. Fakat daha küçük işletmelerde nakit paraya ihtiyacınız olabilir.
Diyarbakır’da her yıl düzenlenen karpuz festivali, şehrin en hareketli olduğu dönemlerden biri olarak kabul ediliyor. Ziyaretinizi festival tarihine denk getirerek, bu atmosfere yakından tanıklık edebilirsiniz.
Diyarbakır’da şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri ve minibüsler sıklıkla tercih ediliyor. Şehir içinde dilediğiniz yere indirimli bir şekilde gitmenizi sağlayan otobüslere binmek için Diyarkart sahibi olmanız gerekiyor. Kartı şatış noktalarından temin edebilirsiniz. İlçelere gitmek isteyenler için ise minibüsler mevcut. Şehir merkezinden hareket eden minibüslerle çevre ilçelere kolayca gidebilirsiniz. Toplu taşımayı tercih etmiyorsanız şehir merkezinde dilediğiniz noktada bulabileceğiniz taksileri de kullanabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.