Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 100.189 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Aydın’ın bir ilçesi olan Didim, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından her yıl tercih ediliyor. İncecik ve altın kumlu plajları ve masmavi deniziyle yaz tatili için ideal bir adres olan Didim’in tarihi, Milatta Önce 8000’li yıllara kadar uzanıyor. Birçok antik kenti bünyesinde barındıran Didim’de tatil yaparken tarihi keşiflere de çıkabilirsiniz. Didim’de her şey dahil, yarım pansiyon, tam pansiyon ve alkolsüz her şey dahil konseptlerinde birçok otel bulabilirsiniz. Didim’i tercih eden turistlerin konakladıkları lüks tatil köylerinde konaklamak istemezseniz butik ve apart oteller seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Didim’de kış aylarında bile ılıman hava sıcaklıkları yaşanır. Kışın kar yağışı görülmeyen ilçede en düşük sıcaklık 10 derece olarak ocak ayında ölçülür. Aralık ayında ise Didim çok fazla yağış alır. Yaz aylarında havalar sıcak ve kurak olsa bile kuzey rüzgarları sayesinde serin bir ilçe olarak çevresindeki tatil destinasyonlarından ayrışır. Yaklaşık 27 derece ile en yüksek sıcaklık temmuz ayında görülür. Hava sıcaklıkları nisan ayında tatil yapmaya uygun hale geldiğinden yaz sezonu oldukça erken açılır. Kasım ayına kadar da Didim’de denize girmeniz mümkün. Bu sayede Didim ziyaretinizi ilkbahar ya da sonbahar aylarında gerçekleştirerek yaz aylarının kalabalığından uzaklaşabilirsiniz.
Didim ülkemizin popüler tatil destinasyonları arasında olduğu için yaz sezonunda birçok şehirden direkt otobüs seferleri düzenlendiğini görebilirsiniz. Eğer bulunduğunuz şehirden Didim’e direkt sefer bulamazsanız, İzmir ya da Aydın’a gelip bu iki şehrin otogarlarından sık sık düzenlenen Didim seferlerini kullanabilirsiniz. Aydın’dan yolculuk 1 saat sürerken İzmir’den ise 2 saatte Didim’e ulaşmak mümkün. Didim’e havayoluyla ulaşmak isterseniz Adnan Menderes, Dalaman, Bodrum – Milas havalimanlarından birine uçabilirsiniz. Didim’e en yakın havalimanı ise 90 kilometre uzaklıktaki Bodrum – Milas Havalimanı. Bu havalimanlarından ilçe otogarına gidip Didim’e ulaşan otobüslere binebilirsiniz.
Didim’de Ege Bölgesi’nde çok sevilen hafif lezzetleri tadabilirsiniz. Ege mutfağının yanı sıra Aydın’ın meşhur yemeklerini de Didim’de yiyebilirsiniz. Zeytinyağı ile yapılan yemeklerin oluşturduğu Didim mutfağında yaprak sarma, zeytinyağlı börülce, turp otu, semizotu salatası ve şevketi bostan gibi tatları denemelisiniz. Yine Ege şehirlerinde çok sevilen kabak çiçeği dolmasını da Didim’de bulabilirsiniz. Didim’in tarhana çorbası da çok meşhur. Organik ürünlerle yapılan el emeği tarhanayı o kadar seveceksiniz ki evinize dönerken de satın almak isteyeceksiniz. Didim’in yöresel yemeği kaşopita ise aslında bir hamur kızartması. Mısır unu, yoğurt, yumurta, taze soğan ve ısırgan otuyla yapılan hamur fırında kızartılıyor. Didim gezinizde bu yöresel lezzeti tadabilirsiniz.
Didim’in yöresel lezzetlerinin yanında balık da yiyebilirsiniz.
Milet Antik Kenti
Tarihi Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan Miletos, kritik konumu nedeniyle dönemin en önemli limanı ve ticaret merkeziydi. Thales başta olmak üzere birçok filozof bu antik kentte yaşamış olduğu için “filozofların kenti” unvanına da sahip. Didim’in ilçe merkezine 22 kilometrelik bir mesafede konumlanan Milet Antik Kenti’nde Milet Tiyatrosu ve Faustina Hamamı’nı mutlaka görmelisiniz.
Milet Müzesi
Milet Antik Kenti’ne çok yakın bir konumda bulunan Milet Müzesi’nde tarihe tanıklık edebilirsiniz. Antik kente girmek için kullandığınız biletle müzeye girip Antik Yunan döneminden kalma sikkeler, yazıtlar, heykeller ve lahitleri görebilirsiniz. Bölgenin en önemli müzelerinden biri olan Milet Müzesi’ne mutlaka uğramalısınız.
Didyma Antik Kenti
Didim’in ismini aldığı Didyma Antik Kenti’nin geçmişi Milattan Önce 8000’li yıllara kadar uzanıyor. Limana gelip denize açılacak askerlerin gitmeden önce bu antik kente uğrayıp fal baktırdıkları ve tanrılara adaklar adadıkları düşünülüyor. Bu nedenle de o dönemlerde halk arasında kehanet merkezi olarak anılıyor. Didim’in sembolü haline gelmiş olan Medusa heykeli, Didyma Antik Kenti’nde tarih meraklılarını karşılıyor.
Apollon Tapınağı
Didyma Antik Kenti sınırları içerisinde yer alan Apollon Tapınağı, Didim’de en çok ziyaret edilen yapı. Didyma Antik Kenti kadar eski olan bu tapınak, boyutlarıyla görenleri büyüleyecek bir güzelliğe sahip. Günümüze kadar korunarak gelen tapınakta bulunan 70 tonluk tek blok mermer, dünya mimarisinde çok önemli bir yapı elemanı olarak görülüyor.
Bafa Gölü Tabiat Parkı
Didim’den 25 kilometre uzaklıkla yer alan Bafa Gölü Tabiat Parkı, 12 bin hektarı kapsayan bir alana yayılan doğa harikası bir alan. Doğa yürüyüşü, safari, kuş gözlemciliği gibi doğa sporlarını yapabileceğiniz parkın görkemli manzarasına hayran kalacaksınız. Geçmişte Ege Denizi’nin bir parçası olan Bafa Gölü’nde kefal, levrek ve yılan balığı gibi çeşitli türde balıklar yaşıyor.
Tavşanburnu Tabiat Parkı
Tavşanburnu Tabiat Parkı doğa ve denizi bir arada sunuyor. Denize sıfır bir konumda yer alan bu parkta stresten uzak huzur dolu bir tatil yapabilirsiniz. Kamp çadırınızı kurabileceğiniz kamp alanları bulunan park, Didim ilçe merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta. Tuvalet ve duş gibi imkanları sunan kamp alanında çadır kiralama seçeneği de mevcut.
Yerli ve yabancı birçok turistin her yaz akın ettiği Didim’de denize girmenin tadı bambaşka. Mavi Bayrak ödüllü Altınkum Plajı’nda ve Manastır Koyu’nda bulunan plajda deniz keyfi yapabilirsiniz. Ayrıca Didim ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta olan Akbük’e giderek Akbük Plajı’nın sakin denizine girebilirsiniz. Didim’in farklı koylarını keşfetmek için Barış Parkı’nın önünden hareket eden teknelerle tura çıkabilirsiniz. Martı Koyu, Cennet Ada Koyu, Akademi Koyu ve Akvaryum Koyu gibi koylara gidip tertemiz sulara atlayabilirsiniz.
Altınkum, Mavişehir ve Akbük gibi beldelerde bulunan merkezlerle tüplü ya da tüpsüz dalış yapabilirsiniz. Eğer dalış konusunda deneyiminiz yoksa dalış eğitimi için merkezlere danışabilirsiniz. Didim’in en sevilen yerlerinden biri olan Didim Aquapark’a da gidebilirsiniz. Mavişehir yolu üzerinde konumlanan Didim Aquapark’ta tüm ailenizle birlikte güvenle eğlenebilirsiniz.
Didim’deki gece hayatı, her eğlence anlayışına ve her bütçeye hitap ediyor. Gündüz saatlerinde Didim’in meşhur koylarını gezen tekne turlarında düzenlenen eğlenceler sayesinde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Akşamları da Didim’in bar, pub ve diskolarında eğlenmeye devam edebilirsiniz.
Didim tatilinizden dönerken kendiniz ve sevdikleriniz için yöresel ürünlerden alabilirsiniz. Didim’in meşhur tarhanasını, semt pazarlarında kurulan tezgahlarda ve yöresel ürünler satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Yerli halkın el emeği olan bu tarhanayı kış boyunca keyifle içebilirsiniz. Ayrıca Didim’de tarhana otu olarak bilinen sindirim sistemi için çok fazla fayda sağlayan ottan da bulmanız mümkün. Didim’de yetişen ve lop incir olarak adlandırılan incirlerle yapılan reçellerden de alabilirsiniz. Bu reçeller uzun süre dayanıklı oldukları için uzun yolculuklar konusunda da endişe duymanıza gerek yok. Takı, aksesuar, magnet ve el işi ürünlerden de alıp sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Alışveriş yapmak için Altınkum’da bulunan Didyma’ya gidebilirsiniz.
Altınkum Plaj Festivali: Altınkum’da her yıl ağustos ayında düzenlenen festivalde birçok yarışma ve gösteri gerçekleşiyor. Ülkemizin ünlü sanatçıları da festival için Didim’e gelip sahneye çıkıyor.
Apollon Motofest: Her yıl eylül ayında motosiklet kulüplerinin katılımıyla gerçekleşen Apollon Motofest, bölgenin gelenekselleşen festivallerinden.
Vegan Festivali: Türkiye’nin ilk vegan festivali olan Vegan Festivali, vegan beslenme hakkında bir farkındalık yaratmak için nisan ayında düzenleniyor.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
Didim tatiliniz esnasında kendinizi sıcak havanın ve güneşin olumsuz hale gelebilen etkilerinden korumak için bolca su içmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca güneş kreminizi de yanınızdan ayırmayın. Halk plajlarına gittiğinizde kişisel eşyalarınızı korumaya dikkat edin.
Didim içerisinde ulaşım aracı olarak minibüsler kullanılıyor. Akbük, Altınkum ve Didim’de gezebileceğiniz önemli antik kentler ilçe merkezine kısa mesafede konumlandığı için minibüsleri kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. Kalabalık geçen yaz sezonunda minibüsler geç saatlere kadar yolcularını taşıyorlar. Ayrıca taksi ve araç kiralama gibi opsiyonları da değerlendirebilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.