Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 283.276 (2024) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 426 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Doğu Anadolu Bölgesi’nin turistik şehirlerinden biri olan Bingöl, köklü tarihi ve doğal güzellikleriyle her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Urartulardan Hititlere kadar pek çok medeniyetin hakimiyetinde kalan Bingöl’de Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi ve Hesarek Kayak Merkezi gibi önemli kış tatili merkezine ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra Sülbüs Dağı, Şerafettin Dağları, Şeytan Dağı, Yüzen Adalar Tabiat Parkı, Peri Suyu Çayı, Peri Suyu Vadisi, Horhor Kaplıcaları ve daha birçok turistik mekanı ziyaret edebileceğiniz Bingöl’de trekking, kampçılık, tırmanma ve olta balıkçılığı gibi birçok aktiviteye katılabilirsiniz.
Karasal iklimin hakim olduğu Bingöl’de yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçiyor. Bingöl’e her mevsim gitmeniz mümkün. Özellikle kış turizminin oldukça revaçta olduğu Bingöl’e kış mevsiminde gidebileceğiniz gibi tertemiz havasıyla cezbeden yaylalara çıkabilmek, tarihî ve doğal güzellikleri gezebilmek için de yaz aylarını tercih edebilirsiniz.
Bingöl’e uçak, otobüs ve tren ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Uçak ile gitmek isterseniz Bingöl Havalimanı’nı kullanmanız gerekiyor. Türkiye’nin dört bir yanından hareket eden şehirlerarası otobüsler de Bingöl’e ulaşım için kullanabileceğiniz bir diğer alternatif. Bunların yanı sıra tren ile ulaşım da mümkün.
Binlerce yıllık tarihi ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en beğenilen şehirlerinden biri olan Bingöl, yöresel lezzetleriyle de dikkat çekiyor. Bingöl’ün turistik yerlerini gezdikten sonra tutmaç çorbası, löl (gömme), mastuva, sorina pel, keledoş, dolenger ve zerde gibi lezzetleri denemek için bulunduğunuz bölgedeki restoranlara gidebilirsiniz.
Karlıova
Bingöl’ün doğa sporları merkezleri arasında yer alan Karlıova, Şerafettin Dağları, Bingöl Dağı, Şeytan Dağı ve Kartal Dağları’nın ortasında bulunuyor. Engebeli yapısı sayesinde trekking, kampçılık, dağ bisikleti ve kaya tırmanma gibi doğa sporlarına elverişli olan Karlıova’da bunların yanı sıra Hirhal Yaylası, Kandil Yaylası, Mirgemir Yaylası ve Tavla Yaylası gibi yaylalara çıkabilir, Geloşkan Kalesi ve Zuhurtepe Kalesi gibi tarihi yerleri de keşfedebilirsiniz.
Kiğı
Tarihî yapıları ve doğal güzellikleriyle her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Kiğı, Bingöl’ün en çok ziyaret edilen ilçeleri arasında yer alıyor. Peri Suyu Çayı ve Özlüce Barajı Gölü başta olmak üzere Meydan Yaylası, Dar Köprü Yaylası ve Kız Yaylası gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Kiğı’da rehberli doğa yürüyüşlerine ve tarih turlarına katılabilirsiniz. İlçeyi ziyaret etmişken Kiğı Kalesi, Kiğı Camii, Mürsel Paşa Abidesi ve 2. Abdülhamid döneminden kalan Selenk Köprüsü’ne uğramayı unutmayın. Ayrıca her yıl düzenlenen Kiğı Doğa, Kültür ve Bal Festivali’ne de katılabilir, yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.
Solhan
Şehir merkezine 1 saat uzaklıkta bulunan Solhan ilçesi, tarihî ve doğal güzellikleriyle çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Hititler, Asurlar, Urartular, Persler, Medler ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Solhan’da Zağ Mağarası, Yüzen Adalar Tabiat Anıtı, 1916 yılında Rus Harbi döneminde şehit düşen askerlerimiz için yaptırılan Şeref Meydanı Şehitliği gibi önemli yerleri ziyaret edebilirsiniz. Yaz aylarında doğa gezilerine ve tarih turlarına katılabileceğiniz Solhan’da yemyeşil yaylalarda temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz.
Kanireş Barajı
Karlıova sınırlarında yer alan Kanireş Barajı, Bingöl şehir merkezinden 1 saat uzaklıkta bulunuyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde daha da keyif alacağınız barajda yer alan Kanireş Barajı Gölü’nün çevresindeki yürüyüş parkurlarında keşfe çıkabilir, birbirinden güzel doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Yemyeşil mesire alanında ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte piknik yapabilir, baraj gölünün sularında sandallarla tur atıp, balık avlayabilirsiniz.
Yayladere
Yayladere, Bingöl’ün doğal güzelliklerinin yer aldığı ve oldukça popüler olan ilçelerinden biri. El değmemiş doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Yayladere, köklü tarihiyle de dikkat çekiyor. Yanı başında bulunan Sülbüs Dağı’nın eteklerinde gerçekleştirilen geleneksel Sülbüs Festivali’ne katılabilir, rehberli doğa yürüyüşlerine çıkabilir, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra romatizma ve kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülen kaplıca sularına gidebilir, Kalkanlı Mağarası’nı yakından görebilirsiniz.
Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi
Kış tatili sevenler için ideal rotalardan biri olan Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi, şehrin en popüler turistik mekanları arasında yer alıyor. Her saat bulabileceğiniz minibüslerle ulaşacağınız kayak merkezi 1988 yılından bugüne hizmet veriyor. Aralık ayından mart ayına kadar çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi’nde teleferiğe binerek kar manzarasının fotoğraflarını çekebilir, kiralayabileceğiniz kayak ekipmanlarıyla kayak yapabilirsiniz. Kafe ve restoranların da yer aldığı merkezde zorluk derecesine göre düzenlenmiş pistlerde kayak ya da snowboard yapabilirsiniz.
Murat Nehri
Fırat Nehri’nin iki kolundan biri olan Murat Nehri, Bingöl’ün doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Özellikle yaz aylarında gerçekleştirilen rafting etkinliklerine ev sahipliği yapan Murat Nehri’nde trekking turlarına katılabilir, fotoğraf safarilerine çıkabilir, bisiklet gezilerine katılabilir, kamp yapabilirsiniz. Bölgenin en büyük su kaynaklarından biri olan Murat Nehri’nde kano ve sandallarla gezilere çıkabilir, Asur ve Hitit dönemlerinden kalan kaleleri ziyaret edebilirsiniz.
Hesarek Kayak Merkezi
Bingöl’de kış aylarının vazgeçilmez rotaları arasında yer alan Hesarek Kayak Merkezi, şehir merkezine 30 dakika uzaklıkta bulunuyor. İyi düzenlenmiş kayak pistlerinde kayak ve snowboard yapabileceğiniz Hesarek Kayak Merkezi’nde teleferik turlarına katılabilir, birbirinden güzel manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.
Krak Kızı Kalesi (Dano-Hini)
M.Ö. 7. yüzyılda Pers Kralı Dano’nun kızı için yaptırdığı Krak Kızı Kalesi, Bingöl’ün Genç ilçesine 3 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Günümüze kadar uzanan köklü tarihiyle çok sayıda efsaneye konu olan kalenin etrafında buz gibi suların aktığı çaylar bulunuyor. Kaleyi ziyaret ettikten sonra çevrede bulunan mesire alanlarında sevdiklerinizle birlikte piknik yapabilirsiniz.
Şeytan Dağı
Bingöl şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan Şeytan Dağı, her yıl çok sayıda doğa tutkunu ve dağcı tarafından ziyaret ediliyor. Kiğı ve Yedisu ilçeleri arasında konumlanan Şeytan Dağı’nda seyir teraslarına çıkabilir, Peri Suyu Çayı, Peri Suyu Vadisi, karlı tepeler ve küçük dağ göllerinin panoramik manzarasının fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Türkiye’nin turistik şehirleri arasında yer alan Bingöl’de yapılacak aktiviteler de oldukça fazla. Bingöl geziniz sırasında Kale Tepesi’ne çıkabilir, gün doğumunu izleyebilirsiniz. Çır Şelalesi çevresinde doğa yürüyüşüne çıkabilir, Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi’nde muhteşem bir kış tatili yapabilirsiniz. Kiğı, Solhan ve Yayladere gibi ilçelerde bulunan tarihî ve doğal güzellikleri gezebilir, trekking, kampçılık, fotoğrafçılık, tırmanma ve olta balıkçılığı gibi aktivitelere katılabilirsiniz.
Bingöl’de gece hayatı, diğer turistik şehirlere göre yok denecek kadar az. Sakin ve sessiz bir şehir olan Bingöl’de şehir merkezinde hizmet veren kafelere, canlı müzik yapılan mekanlara gidebilirsiniz.
Zengin bir kültürel yapıya sahip şehirler arasında yer alan Bingöl’den dönerken kendinize ya da sevdiklerinize alabileceğiniz çok fazla hediyelik eşya seçeneği bulunuyor. Halı, kilim, paspas, eldiven, heybe ve çorap gibi dokumacılık ürünlerinden, Bingöl balı ve turistik mekanları simgeleyen buzdolabı magnetlerinden satın alabilirsiniz.
Solhan Yüzen Ada Doğa Coşkusu Festivali (Haziran)
Adaklı Karababa Doğa, Kültür, Ceviz ve Bal Festivali (Ağustos)
Kiğı Seyit Kasım Doğa Kültür ve Bal Festivali (Ağustos)
Karer Kültür Festivali (Ağustos)
Karlıova Güneşin Doğuşu Festivali (Ağustos)
Yayladere Sülbüs Doğa ve Kültür Festivali (Ağustos)
1 Ocak (Yılbaşı)
23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
1 Mayıs (İşçi Bayramı)
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)
30 Ağustos (Zafer Bayramı)
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı)
Ramazan ve Kurban Bayramları
Bingöl’e gideceğiniz mevsime göre yanınıza uygun kıyafetler almayı unutmayın. Özellikle yaz aylarında seyahat edecekseniz yanınıza mutlaka güneş kremi almanız gerekiyor.
Seyahate çıkmadan önce Bingöl’e ulaştıktan sonra sorun yaşamamanız adına otel rezervasyonunuzu erkenden yaptırabilirsiniz.
Bingöl’de şehir içi ulaşımda meydana gelebilecek aksaklıkları göz önünde bulundurarak sefer saatleri ve güzergahları hakkında önceden bilgi sahibi olmanız oldukça önemli.
Bingöl şehir içi ulaşım için belediye veya özel halk otobüsü ve taksi gibi alternatifler mevcut. Hemen her mahalleden geçen belediye otobüslerini indirimli fiyatlarla kullanmak isterseniz Kırmızı Kart çıkarabilirsiniz. Şehir içinde rahatlıkla kullanabileceğiniz taksileri, özellikle Bingöl Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için tercih edebilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.