Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 218.717 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Ülkemizin Güney Marmara Bölümü’nde bulunan tarihi şehir Bilecik, hem Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda olan etkisi ile hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda büyük öneme sahip İnönü Savaşları'nın gerçekleştirildiği yer olmasıyla çok etkileyici. 3000 yıldan uzun tarihinden kalan izleri pek çok yerinde görebileceğiniz şehirde Osmanlı dönemi türbeleri ve camilerinden İnönü Savaşları'nda hayatını kaybeden askerlere adanmış çarpıcı anıtlara kadar pek çok tarihi hazine var.
Topraklarının yarısına yakını ormanlık alanlardan oluşan yemyeşil bir şehir olan Bilecik; tabiat parkları, güzel göletleri, şelaleleri ve kamp alanlarıyla doğa sporları yapmak için de sıkça ziyaret edilen yerlerden. Doğanın canlandığı bahar aylarında doğa güzelliklerini gezebileceğiniz Bilecik’te yaz aylarında serin yaylaların, kış aylarında ise tarihi Osmanlı konakları ve zengin müzelerin tadını çıkarabilirsiniz. Anadolu şehirleri ile Marmara Bölgesi arasında bir geçiş konumunda yer alan, 223.000 nüfuslu Bilecik'te gastronomi meraklıları da geleneksel Osmanlı mutfağından lezzetler eşliğinde keyifli bir gezi yapabilirler.
Anadolu ve Marmara bölgeleri arasında iklim geçişi noktasında yer alan Bilecik’in her bölümlerinde farklı iklim tipi özellikleri görülüyor. Şehrin güney ve doğu bölümlerinde yazların sıcak ve kurak, kışların ise soğuk ve yağışlı geçtiği İç Anadolu Bölgesi iklimi hakim. Bilecik’in kuzey ilçelerinde Marmara Bölgesi iklimi, Sakarya Nehri’ne yakın alanlarda ise mikro klima iklimi etkisi var.
Bilecik, yıllık ortalama metrekareye 430 mm yağış alıyor. En çok yağışı sonbahar ve ilkbahar aylarında alan şehirde kış aylarında -12 dereceyi gören sıcaklıklar yaz aylarında ise 35-40 dereceyi bulabiliyor. Yaz mevsiminde doğal güzelliklerini gezebileceğiniz, bahar aylarında ise eğlenceli festival ve şenliklerine katılabileceğiniz Bilecik’te kış aylarında da muhteşem kar manzaraları görebilirsiniz.
Anadolu şehirleri ile Marmara Bölgesi arasında bir geçiş noktasında yer alan Bilecik, şehirler arasında yolculuk yapan otobüslerin sıklıkla uğradığı bir şehir. Bilecik Otogarı her gün yüzlerce yolcuya hizmet veriyor ve Türkiye'nin her şehrinden Bilecik'e direk otobüs seferi bularak kolayca şehre ulaşabilirsiniz.
Uçak ile şehre gitme için ise Bilecik merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Bursa Yenişehir Havalimanı'na bilet alabilir ve buradan transfer servisleri, havalimanı servisleri, taksi ve araç kiralayarak 1 saatlik bir yolculukla Bilecik'te olabilirsiniz. Özel aracınızla Bilecik'e gitmek istiyorsanız ise Ankara’dan D100 karayolu, İstanbul'dan 04 ve D650 karayolları, İzmir'den 05 karayolunu kullanarak rahatça Bilecik'e gidebilirsiniz.
Geleneksel Osmanlı ve Türk mutfaklarından yemekler ile ünlü Bilecik mutfağı, yüzlerce yıllık yöresel lezzetleriyle çok zengin. Bölgeye özgü kömbe fırınlarında pişirilen et ve hamur işi yemeklerinin çok sevildiği şehirde bıldırcın ve keklik kebabı, saç kebabı, göbekli mantı, ovmaç çorbası, erikli ekşili biber dolması ve nohutlu mantı, ilk denemeniz gereken lezzetler arasında.
Höşmerim ve büzme tatlısı, İnhisar ilçesini ünlü nar lokumları, nişasta helvası, Pazaryeri bozaları, pancar pekmezi ve ayva lokumları da şehrinde en sevilen tatlılar arasında yer alıyor. Kömbe ekmeklerinin sofraları süslediği Bilecik’te zengin menüsüyle Fırtına Restoran, yöresel yemeklerle Tozman Restoran, et çeşitleri ile Acar Restoran, Bilecik Şelale Et Mangal ve güzel manzarasıyla Çatı Cafe Restoran, en sevilen yemek mekanları arasında.
Metristepe Zafer Anıtı: Bozüyük ilçesi Eskişehir karayolu üzerinde yer alan ve İnönü Savaşları’nın kazanıldığı bölgede inşa edilmiş olan etkileyici Metristepe Zafer Anıtı, şehirde mutlaka ziyaret edilmesi gereken önemli yerlerden. Metris tepesinde bulunan 24 metre yüksekliğindeki anıtın çevresinde hayatını kaybeden askerler ve komutanlara ait önemli bilgiler yer alıyor. Nisan ayında Bilecik’te bulunuyorsanız burada düzenlenen anma törenlerine de katılabilirsiniz.
Küçükelmalı Tabiat Parkı: Bilecik'in en önemli doğa alanlarından biri olan Küçükelmalı Tabiat Parkı, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Parkın ortasında her mevsim mavi ve yeşilin muhteşem manzaralarını izleyebileceğiniz 3 kilometrelik göl; olta balıkçılığı yapmak, tekneyle gezmek ve çevresinde kamp yapmak için ideal. Gölün çevresini saran yürüyüş ve bisiklet yollarıyla da temiz havada spor yapabileceğiniz parkta kır bahçeleri, mangal alanları, piknik masaları, çocuk oyun alanları ve turistik tesisler de bulabilirsiniz.
Bilecik Saat Kulesi: Şehir girişinde hemen dikkat çeken bu tarihi saat kulesi, 1907 yılında 2. Abdülhamid’in emriyle yaptırıldı. 15 metre yüksekliğinde, çevresi onlarca çeşit rengarenk çiçeklerle çevrili saat kulesi, kesme ve moloz taşlarla inşa edilmiş geleneksel Osmanlı mimari eserlerinden biri. İpek Yolu rotasında yolculuk eden tüccarlara hem yol göstermek hem de zamanı hatırlatmak için inşa ettirilen saat kulesinde harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
İnönü Şehitliği: Bozüyük ve Akpınar Köyü arasında yer alan bir tepede 844 mezardan oluşan İnönü Şehitliği, 1930 yılında düzenlendi., İnönü Savaşları’nda hayatını kaybeden askerleri anmak için inşa edilen ve asırlık çam ağaçları ile çevrili şehitlikte her yıl 1 Nisan'da anma törenleri düzenleniyor. 4200 tane şehit askerin kaydının bulunduğu şehitlikte savaşı yöneten İsmet İnönü heykeli de dikkat çekiyor.
Osmaniye’nin konakları: Tarihi ilçe Osmaniye’nin Arnavut kaldırımlı sokaklarında sıralanan, taş ve ahşap işçilikleri ile dikkat çeken tarihi konaklar, 2005 yılından beri kentsel sit alanı olarak korunuyor. Fotoğraf safarilerinin ve tarihi gezilerinin değişmez adreslerinden olan bazı konakların iç bölümlerini gezebilir, döneme ait otantik dekorasyonları inceleyebilirsiniz.
Söğüt Çaltı Kaplıcası: Şifa arayan veya yılın yorgunluğunu şifalı termal sularla atmak isteyen insanların şehirde en çok ziyaret ettiği yere olan Söğüt Çaltı Kaplıcası, Söğüt ilçesine bağlı Çaltı beldesinde yer alıyor. Mineral bakımından çok zengin şifalı suların sindirim ve bağırsak sorunlarına kadar onlarca rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Kaplıcanın çevresi ise kaliteli konaklama tesisleriyle çevrili. Söğüt Çaltı Kaplıcası’na Bilecik merkezinden toplu taşıma araçlarıyla 30-40 dakika içinde kolaylıkla gidebilirsiniz.
Şeyh Edebali Türbesi: Söğüt ilçesinde yer alan, Osmanlı Devleti kurucusu Osman Gazi'nin akıl hocası, İslam alimi ve din bilgili Şeyh Edebali'nin türbesi, Bilecik'te en çok ziyaret edilen yerler arasında. Bölgeye hakim bir tepede yer alan türbede Osman Gazi'nin eşi Bala Hatun ve annesinin sandukaları da yer alıyor. Osman Gazi Camii’ne de oldukça yakın olan türbeyi camiyle birlikte ziyaret edebilirsiniz.
Ertuğrul Gazi Türbesi: Şehrin önemli türbelerinden biri de yine Söğüt ilçesine yer alan ve Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi’ye ait olan türbe. Geleneksel alp giysileri giymiş askerler tarafından korunan ve 13. yüzyıl sonlarında inşa edilerek yıllar içinde yenilenen türbe, etkileyici taş işçiliği ile dikkat çekiyor.
Bilecik Müzesi: 1874 yılı yapımı tarihi bir Osmanlı konağında yer alan Bilecik Müzesi, zengin koleksiyonlarıyla şehirde ilk uğramanız gereken yerlerden biri. Yöre halkının tarih boyunca değişen yaşam tarzını anlatan balmumu heykeller, kişisel eşyalar, geleneksel kıyafetler ve resmi belgeler gibi onlarca eseri inceleyebileceğiniz etnografya bölümü ve yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez eserlerin sergilendiği arkeoloji bölümüne sahip müze, Ali Rıza Özkay Caddesi üzerinde yer alıyor.
Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı: 260 hektarlık alanı kapsayan tabiat parkı, ülkemizde doğa severlerin mutlaka keşfetmesi gereken yerlerden biri. 2013 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınan bölge, 3 kilometrelik görkemli kanyon duvarlarından akan büyüleyici şelaleleri, zengin bitki ve vahşi yaşam zenginliği ile doğa sporları yapmak için de bölgedeki en güzel yerler arasında. Kanyonun dar koridorlarında yürüyüş yapabilir, binlerce yıllık mağaraları gezebilir ve harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı: Bilecik'in en önemli tarihi yapılarından biri olan ve Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle yaptırılan Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı, etkileyici bir Osmanlı dönemi yapısı olarak ilgi görüyor. Günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış kervansaray, döneminin en önemli ticaret merkezlerinden biriydi. Bilecik-Adapazarı karayolu üzerinde yer alan kervansaray, 2007 yılında restore edilerek ziyarete açıldı.
Ertuğrul Gazi Müzesi: Söğüt ilçesine hakim yüksek bir tepede yer alan ve 1900'lü yılların başlarında inşa edilen bir konakta yer alan Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi, Roma döneminden Osmanlı dönemine kadar uzanan arkeolojik eserler, yöreye ait tarihi kilimler, silahlar ve kişisel eşyalarla zengin koleksiyonlara sahip. Muhteşem manzarayı da izleyebileceğiniz müzeyi bölge kültürünü anlamak için mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
Türbin Mesire Alanı: Bilecik'te özellikle yaz aylarında ve hafta sonları halkın piknik yapmak için gittiği en popüler yerlerden biri olan Türbin Mesire Alanı, şehir merkezinden sadece 10 dakikalık bir sürüş mesafesinde, kolay ulaşılabilir bir konumda yer alıyor. Yüksek oksijen seviyesi ve çam ormanları ile ünlü mesire alanında dere kenarlarında sıralanan piknik alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, çocuk oyun alanları ve kır bahçelerinde yorgunluk atabilirsiniz.
Kınık Şelalesi: Doğa gezilerinin değişmez noktalarından biri olan Kınık Şelalesi, Bilecik merkezinden 25 kilometre uzaklıktaki Kınık ilçesinde yer alıyor. El değmemiş doğal güzellikler arasında 10 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla ve yaz aylarında bile buz gibi olan göletiyle ünlü şelale özellikle bahar aylarında daha gür akan sularıyla harika doğa fotoğrafları çekebileceğiniz bir yer. Çevresinde kamp alanları ve doğa yürüyüşü rotalarının da bulunduğu şelalenin göletinde yaz aylarında keyifle serinleyebilirsiniz.
İnhisar Mağarası: Doğa severlerin keşfetmesi gereken başka bir Bilecik doğal güzelliği ise İnhisar ilçesi sınırlarında yer alan İnhisar Mağarası. Binlerce yılda oluşmuş etkileyici sarkıtlara ve dikitlerinin yanı sıra 350 metre yükseklikten sunduğu panoramik manzaralarıyla ziyaretçilerini etkileyen mağarayı rehberli turlarla gezebilirsiniz.
Söğüt Müzesi: Bilecik'te gezebileceğiniz başka bir güzel müze de Söğüt ilçesinde Ertuğrul Gazi Caddesi üzerinde yer alan Söğüt Müzesi. 1981 yılında restore edilmiş klasik bir konakta hizmete başlayan müze bölgedeki yerleşim yerlerinden getirilen tarihi eşyalar, arkeolojik kazılarda elde edilen eserler, Osmanlı döneminin en güzel çini örnekleriyle tarih ve kültür meraklılarının zevkle gezebileceği koleksiyonlara sahip.
Pelitözü Gölpark: Bilecik merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta, sulama amacıyla yapılan Pelitözü Göleti’nin çevresinde kurulan ve popüler bir gezi alanı olan Pelitözü Gölpark, güzel manzaralar eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz ve kamp alanlarının da bulunduğu çok sevilen bir alan. Çam ağaçlarıyla sarılı gölette turistik tesisler de hizmet veriyor.
Bozcaarmut Göleti’nde kamp yapmak: Bozüyük ilçesine çok yakın olan Bozcaarmut Göleti, yılın her mevsimi sakin atmosferi, kartpostal güzelliğine manzaraları, donanımlı kamp ve karavan alanlarıyla doğayla iç içe zaman geçirmek için ülkemizdeki en güzel yerlerden. Çam ormanlarıyla sarılı gölet; temiz havası ve vahşi yaşam zenginlikleriyle doğa gezileri ve fotoğraf turları için de en çok ziyaret edilen yer. Gölde tekneyle balık avlama etkinliklerine katılabilir, bisiklet yollarında pedal çevirebilir ve çadırınızı göl kenarında çam ağaçları altına kurarak dinlenebilirsiniz.
Doğa yürüyüşlerine çıkmak: Topraklarının neredeyse yarısı ormanlardan oluşan Bilecik; tabiat parkları, göletleri ve şelaleleriyle onlarca güzel yürüyüş rotasına sahip. 22 kilometrelik Sarıdayı-Nalan Hoca, 20 kilometrelik Fıranlar-Esere Göleti, 5 kilometrelik Edebali Vadisi, 9 kilometrelik Erecek Kule-Erecek yaylası-Koz Kaya, 14 kilometrelik Çamyayla, 17 kilometrelik Küçükelmalı-Bozcaarmut Göleti, 24 kilometrelik Erikli ve 7 kilometrelik Kınık Köyü rotalarında rehberli yürüyüşlere katılarak bölgenin en önemli doğal güzelliklerini yakından görebilirsiniz.
Sakin bir gece ve eğlence hayatına sahip olan Bilecik’te çay bahçeleri, mesire alanları, kafeler ve restoranlar oldukça aktif. New Point Hotel içinde yer alan New Point Cafe & Bar, hem zengin içecek menüleri hem de uluslararası lezzetleriyle çok popüler. İsmet Paşa Mahallesi'nde parti, düğün ve kutlamalara ev sahipliği yapan Şelale Parkı, Bozüyük ilçesinin en büyük otellerinden biri olan Grand Çalı Otel’in gece kulübü ve lobi barı, panoramik Bilecik manzaraları sunan Gökçen Cafe ve kahve çeşitleri ile Cafe Keyf Bistro, Bilecik'in her sevilen eğlence mekanları arasında yer alıyor.
Ağaç oymacılığı ve çömlekçiliğin yüzlerce yıldır yapıldığı şehirde ve ilçelerinde bölgeye özgü kızıl topraklardan yapılan onlarca çeşit çömlek ürünü çok ilgi görüyor. Atölyelerde ustaları iş başında izleyebilir ve vazolardan süs eşyalarına kadar onlarca çeşit el yapımı ürünü satın alabilirsiniz. Ağaç oyması süslemeleriyle de tanınan şehirde el dokuması kilimler, halılar, iğne oyaları ve ünlü Bilecik bezleri de en çok satılan hediyelik eşyalar arasında. Nar lokumu, ayva lokumu, helva ve boza gibi yöresel lezzetleri de hem şehrin tarihi çarşılarında hem de semt pazarlarında bulabilirsiniz.
Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri: Bilecik’in en köklü ve geleneksel festivali olarak 750 yıla yakın zamandır düzenlenen Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri, Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçilerle çok hareketli geçiyor. Yörüklerin ünlü kara çadırlarının kurulduğu, şifalı pilav dağıtımlarının yapıldığı şenliklerle geleneksel Türk sporlarından olan cirit ve atlı okçuluk gibi etkinlikler, halk oyunları ve konserler ile güzel zaman geçirebilirsiniz. Eylül ayında düzenlenen ve 3 gün boyunca süren şenliklerde türbe gezileri ve doğa yürüyüşlerine de katılabilirsiniz.
Ahilik ve Şeyh Edebali Kültür Şenlikleri: Eylül ayı başında Bilecik'te düzenlenen önemli bir geleneksel şenlik de Ahilik ve Şeyh Edebali Kültür Şenlikleri. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunda büyük bir öneme sahip olan din bilgini Şeyh Edebali’nin anıldığı, ahilik kültürü üzerine sempozyum ve seminerlerin düzenlendiği şenliklerde Şeyh Edebali Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Uluslararası Bilecik Tiyatro Festivali: 15 yıla yakın zamandır Bilecik Belediyesi tarafından düzenlenen ve dünyanın pek çok ülkesinden tiyatro topluluklarının sahne aldığı festival, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Tiyatro severlerin çok ilgi gösterdiği festivalde tiyatro oyunlarının yanı sıra atölyeler ve sanatçılara yapılan söyleşilerle de güzel zaman geçirebilirsiniz.
Geleneksel Çocuk Festivali: 10 yıldan fazla zamandır nisan ayında düzenlenen Bilecik Geleneksel Çocuk Festivali; çocuk tiyatroları, eğlenceli yarışmalar ve çeşitli eğlenceli etkinliklerle çocuklu ailelerin mutlaka katılması gereken etkinlikler arasında.
Bozüyük Metristepe Sinema Festivali: Şehrin önemli yaz etkinliklerinden biri olan ve Bozüyük ilçesinde gerçekleştirilen sinema festivali; sanat filmleri, yöresel filmler, belgeseller ve kısa film gösterimlerinin yanı sıra oyuncular ve yönetmenlerle yapılan söyleşiler ile de sinema severlerin ilgisini çekiyor.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
- Gündüz ve gece sıcaklık farklarının yüksek olduğu Bilecik’in kuzey bölümleri de kış aylarında oldukça soğuk olabiliyor. Bu dönemlerde şehri gezmeyi planlıyorsanız, yanınıza sıcak tutacak giysiler ve su geçirmeyen ayakkabılar almalısınız.
- Kültür ve Bakanlığı’nın sunduğu Müzekart ile şehirdeki bütün müzelere, ören yerlerine ve tarihi mekanlara kolayca girebilirsiniz.
- Bilecik’in tarihi camilerini ve türbelerini ziyaret edecekseniz, mekana uygun giysileri tercih etmeniz gerekiyor.
Belediye otobüsü ve minibüsler ile sağlanan Bilecik şehir içi ulaşımında toplu taşıma araçlarının geniş bir güzergâhları var. Küçük bir şehir olan Bilecik'te gece 22.00’a kadar hizmet veren toplu taşıma araçlarıyla Bilecik Belediyesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Atatürk Bulvarı, Bilecik Diş Hastanesi ve Polis Okulu gibi pek çok noktaya ve her mahalleye 10-15 dakikalık kısa yolculuklarla ulaşabilirsiniz.
Son yıllarda yenilenen ve modern bir tesis olan Bilecik Otogarı’ndan hareket eden birlik ve kooperatif minibüsleri ile ise her saat Bilecik'in 8 ilçelerine ve köylerine gidebilirsiniz. 24 saat hizmet veren taksi duraklarının da bulunduğu şehirde Kurtul Sokak’ta hizmet veren Park Taksi’ye 0228 212 13 28 ve Terminal Taksi’ye ise 0228 212 19 56 numaralı telefonla ulaşarak ekonomik fiyatlarla şehrin tarihi ve turistik noktalarına ulaşabilirsiniz
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.