Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 751.344 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | 272 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Özellikle arkeoloji, tarih, doğa ve termal tatil tutkunları için popüler destinasyonlarından biri olan Afyon, Ege Bölgesi’nde yer alıyor. Türkiye’nin önemli yürüyüş parkuları arasında yer alan Frig Vadisi’ne ev sahipliği yapan Afyonkarahisar, Eskişehir, Konya, Uşak, Burdur ve Denizli gibi iller komşu. Hititler, Frig, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan etkileyici tarihi ve yapılarıyla ziyaret edenleri kendisine hayran bırakan Afyon’da dolu dolu geçen bir kültür tatili yapabilirsiniz.
Karasal iklimin hakim olduğu Afyon’da, iklim Ege Denizi’nden gelen hava akımlarından etkilenerek yumuşuyor. Yazları sıcak ve kurak, kışlar kar yağışlı ve bahar ayları ise ılık ve yağışlı geçen Afyon’a gitmek için en ideal aylar yaz ayları.
Ege Bölgesi’nde yer alan Afyon’a havayolu, kara yolu ve demir yolu üzerinden ulaşılabilir. Havayolu ile ulaşımı tercih edecekseniz, şehirde havalimanı bulunmaması nedeniyle Kütahya’ya uçmanız gerekiyor. Konum olarak Afyon’a yakın olan Kütahya Havalimanı’ndan Afyon şehir merkezine özel yolcu servisleriyle geçiş yapabilirsiniz. Karayolu üzerinden gitmek isterseniz şehirlerarası otobüsleri kullanarak direkt olarak Afyon’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra demiryolu ulaşımı da Afyon’a gitmek isteyenler için ideal yöntemler arasında yer alıyor. Isparta, Denizli, Kütahya ve Konya gibi illerden trenle direkt gidebileceğiniz Afyon’a diğer illerden de aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz.
Ege Bölgesi’nin tarihi ve doğal güzellikleri nedeniyle çok sayıda ziyaretçi ağırlayan şehirlerinden biri olan Afyon, yöresel yemekleriyle de dikkat çekiyor. Birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapan Afyon’da çullama köfte, Afyon bükmesi, sakala çarpan çorbası, Emirdağ güveci, İlibada sarması, paçık, Afyon keşkeği, zürbiye, Afyon sucuğu, Afyon kaymağı, Düğülü haşhaş tatlısı ve Afyon lokumu gibi lezzetleri mutlaka denemelisiniz.
Afyonkarahisar Kalesi
Afyon’un simgelerinden biri olan Afyonkarahisar Kalesi, M.Ö. 1350 yılına kadar uzanan köklü tarihiyle her yıl çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi kabul ediyor. Frig, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmış olan Afyonkarahisar Kalesi, Anadolu’nun en zor ele geçirilebilen kalelerinden biri olarak biliniyor. Selçuklular Dönemi’nde “Karahisar Kalesi” olarak bilinen kaleyi ziyaret edebilir, şehrin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Frig Vadisi
3.000 yıl önce Frigya döneminden günümüze kadar gelen ve eski bir yerleşim yeri olan Frig Vadisi, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir sınırlarında yer alıyor. Yumuşak volkanik kayaların oyulması sonucu oluşan mağara evler, taş anıtlarla süslü vadi, kaleler ve Midas’ın kulakları gibi birçok efsaneye konu olan Frig Vadisi’nde bisiklet gezileri, at safarileri yapabilir, trekking turlarına katılabilirsiniz.
Acıgöl Kuş Cenneti
Afyon’dan Denizli’ye kadar uzanan Acıgöl Kuş Cenneti, Afyon’un en popüler turistik mekanlarından biri olma özelliği taşıyor. Flamingo sürüleri ile ünlü kuş cenneti, birçok farklı kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Afyon seyahatinizde Acıgöl Kuş Cenneti’ni ziyaret edebilir, yaban ördeği, karabatak, pelikan, yaban kazı, kartal, turna, şahin, atmaca ve leylek gibi birçok kuş türünü görme şansı yakalayabilirsiniz.
Taşhan
17. yüzyıldan bugüne kadar gelen Taşhan, mimarisi ve atmosferiyle ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakıyor. Yemeniciler Çarşısı olarak da bilinen Taşhan’da hizmet veren dükkanlardan Afyon’a özgü halı ve kilimlerden, süs eşyalarından ve resimlerden satın alabilirsiniz.
Gazlıgöl Termal Kaplıcaları
Kaplıcalarıyla ünlü şehirlerimizden biri olan Afyon’da termal turizmi de oldukça aktif. Şehrin en çok ziyaretçi akınına uğrayan kaplıcası Gazlıgöl Termal Kaplıcaları, mineral bakımından zengin sularıyla romatizma, iltihap ve kronik bel ağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisi için tercih ediliyor. Uzman terapistlerin masaj hizmeti verdiği kaplıcaya arkadaşlarınızla ya da ailenizle birlikte gidebilir, birçok hizmetten avantajlı fiyatlara faydalanabilirsiniz.
İscehisar Peri Bacaları
Volkanik patlamalar neticesinde oluşan ve binlerce yıldır rüzgarlar ve yağmurlarla şekillenen İscehisar Peri Bacaları, Afyon’da en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor. Şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan peri bacalarında gün doğumu ve gün batımı anında muhteşem fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
Kocatepe Anıtı
Şehrin simgelerinden biri olan Kocatepe Anıtı, Kurtuluş Savaşı’nın en önemli olaylarından biri olan Büyük Taarruz’un gerçekleştirildiği bölgede bulunuyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün savaş yönettiği bu bölgede her yıl 26-30 Ağustos tarihleri arasında Zafer Haftası kutlamaları yapılıyor.
Afyonkarahisar Müzesi
Arkeoloji, tarih ve doğa tutkunlarının sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri olan Afyonkarahisar Müzesi’nde Tunç Çağı, Frig, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan birçok eser sergileniyor. 9 ayrı sergi salonu bulunan müze, Taş Medrese içinde hizmet veriyor.
Suçıkan Mağarası
Afyon şehir merkezine 1 saat uzaklıkta bulunan Suçıkan Mağarası, doğa parkı olarak koruma altına alınan bölgeler arasında yer alıyor. Temiz havası, bembeyaz suları ve endemik bitki türleriyle doğa harikası olan mağarada yürüyüş parkurlarında yürüyebilir, kır bahçelerinde dinlenebilir, yöresel ürünler satan tezgahlardan hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Yedikapılar Manastırı
Afyon’un Bolvadin ilçesinde yer alan Yedikapılar Manastırı, 8. yüzyıldan günümüze kadar uzanan tarihi yapılar arasında yer alıyor. Şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan manastırı ziyaret ederek yer altı sığınaklarını, keşiş odalarını ve gizli tünelleri yakından inceleyebilir, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Hıdırlık Tepesi
Birbirinden güzel panoramik manzaraları izlemek ve fotoğraflar çekmek için popüler yerlerden biri olan Hıdırlık Tepesi, Afyon şehir merkezine 1,5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Toplu taşıma araçlarıyla 10 dakikada ulaşım sağlayabileceğiniz Hıdırlık Tepesi’nde yürüyüşler yapabilir, sevdiklerinizle birlikte piknik yaparak keyifli vakit geçirebilir, hizmet veren restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.
Köklü tarihi ve zengin doğal güzellikleriyle her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Afyon’da yapılacak listesi de bir hayli geniş. Afyon’a gerçekleştireceğiniz seyahatiniz süresince Frig Vadisi’ne gidebilir, tarihi kalıntıları yakından inceleyebilirsiniz. Afyonkarahisar Kalesi’ne ziyaret ederek muhteşem şehir manzarasının fotoğraflarını çekebilirsiniz. İscehisar Peri Bacaları, Synnada Antik Kenti ve Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı gibi tarihi yerleri ziyaret edebilirsiniz. Gedik Ahmet Paşa Medresesi’ne giderek yöresel el sanatı ürünlerinden satın alabilirsiniz.
Türkiye’nin turistik açıdan en çok ziyaretçi alan şehirlerinden biri olan Afyon, eğlence hayatıyla da dikkat çekiyor. Tarihi ve doğal güzellikler açısından oldukça zengin olan şehirde sevdiklerinizle birlikte keyifli saatler geçirmenizi sağlayacak pub, cafe ve bar gibi eğlence mekanları da bulunuyor.
Köklü tarihi ve zengin kültürüyle dikkat çeken Afyon’dan dönerken kendinize ya da sevdiklerinize alabileceğiniz birçok yöresel ürün ve hediyelik eşya bulunuyor. Ebru sanatı ürünler, ney, tesbih, Afyon sucuğu, Afyon pekmezi, Afyon ekmeği, pastırma, kaymak, kaymaklı lokum ve kiraz gibi ürünler şehirden ayrılmadan alabileceğiniz ürünler arasında yer alıyor.
Flamingo ve Yumurta Festivali (Mayıs)
Bolvadin Geleneksel Kaymak Festivali (Haziran)
Kiraz Festivali (Temmuz)
Uluslararası Zafer Halk Oyunları Festivali (Ağustos)
Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali (Ağustos)
Uluslararası Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali (Eylül)
Afyon Kahve Festivali (Eylül)
Afyonkarahisar Caz Festivali (Ekim)
1 Ocak (Yılbaşı)
23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
1 Mayıs (İşçi Bayramı)
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)
30 Ağustos (Zafer Bayramı)
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı)
Ramazan ve Kurban Bayramları
Afyon seyahatinizde şehir içi ulaşım için halk otobüslerini kullanacaksanız Afyon Kart sahibi olmanız gerekiyor. Akaryakıt istasyonlarından ya da durakların yanında bulunan satış noktalarından bu kartı temin edebilirsiniz.
Yaz ayları sıcak ve kurak, bahar ayları ılık ve yağışlı, kış ayları da kar yağışlı geçen Afyon’a gitmeden önce hava koşullarını göz önünde bulundurmanızı ve yanınıza mevsime uygun kıyafetler almanızı tavsiye ederiz.
Afyon’da tarihi ve turistik yerleri daha kolay gezebilmek için araç kiralama hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Afyon şehir içi ulaşım için halk otobüsü, minibüs, taksi ve araç kiralama gibi alternatifler mevcut. Bu alternatifler içinde size en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Halk otobüslerini kullanmak için akaryakıt istasyonlarından ya da durakların yanında bulunan satış noktalarından Afyon Kart satın alabilirsiniz. Afyon’un ilçelerine seyahat edecekseniz minibüsleri kullanabilirsiniz. Ulaşım için toplu taşıma araçlarını tercih etmezseniz taksileri kullanabilir ya da araç kiralama hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.