Dinlerin ve medeniyetlerin buluşma noktası olan Hatay, her köşesi binlerce yıllık tarihi yapılar ve el değmemiş doğal güzellikleriyle karşımıza çıkıyor. Her yıl binlerce tarih ve kültür meraklısını kendine çeken Hatay; Akdeniz kıyısında kilometrelerce uzanan sahilleri, dağ eteklerindeki yaylaları ve turistik ilçeleriyle de önemli turistik merkezlerimizden biri konumunda. Hatay Arkeoloji Müzesi’nde büyüleyici mozaikleri inceleyebileceğin, 3000 yıllık bir anıt olan Musa Ağacını yakından görebileceğini ve Roma dönemi mimari şaheseri Titus Tünelini keşfe çıkabileceğin gezimizde Hatay’a gidenlerin bize en çok sorduğu soruları yanıtlayarak yazımıza başlıyoruz.
Hatay kaç günde gezilir?
Hatay’ı tam olarak gezmek ve tüm dinlerin bütünleştiği bu tarihi şehri gezmek için en az 3-4 gününü ayırmanı öneriyoruz.
Hatay’da ne yenir?
Türkiye’deki en lezzetli yemekleri yiyebileceğin Hatay seyahatin sırasında Kerebiç, biberli ekmek, tepsi kebabı, humus, fellah köftesi, künefe ve oruk gibi tatları mutlaka denemelisin.
Hatay-İskenderun arası kaç kilometre?
Hatay-İskenderun arası 46 kilometre olup yaklaşık olarak bir saat sürüyor.
Sadece Hatay'ın değil, Türkiye'nin de en etkileyici müzelerinden biri olan Hatay Arkeoloji Müzesi, şehrin binlerce yıllık zengin tarihi mirasını görmek için mutlaka uğramanı önerdiğimiz yerlerin başında geliyor. Dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına ev sahipliği yaptığı için Antakya Mozaik Müzesi olarak da bilinen müzede büyüleyici mozaiklerin yanı sıra Cilalı Taş Devri, Bakır ve Tunç Çağı, Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait binlerce paha biçilmez eseri de yakından görme şansı bulabilirsin.
3250 m2 gibi devasa bir mozaik alanına sahip olan Hatay Arkeoloji Müzesi; Venüs'ün doğuşu, Artemis, Hermaphroditos ve mevsimler gibi ünlü mozaiklerin yanı sıra Antakya Lahdi, Çift Aslanlı Sütun Kaidesi ve Tyche Heykeli gibi pek çok taş eseriyle de tüm dünyadan arkeoloji meraklılarını kendine çekiyor. Yunan tanrısı Apollon için yapılmış görkemli heykelleri de incelemenizi önerdiğimiz Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya Reyhanlı yolu üzerinde yer alıyor.
MüzeKart geçerli
385 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.30-17.00
Binlerce yıllık tarihi boyunca pek çok dine ve medeniyete ev sahipliği yapan Hatay'da yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri de Saint Pierre Kilisesi. Habibi Neccar Tepesi eteklerinde Antakya'ya yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta yer alan ve binlerce yıllık bir mağaranın kiliseye dönüştürülmesiyle inşa edilen Saint Pierre Kilisesi, İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus'un ilk vaaz verdiği yer olmasından dolayı da Hristiyanlık tarihinde özel bir öneme sahip.
İlk Hristiyan kiliselerinden biri olduğu için günümüzde binlerce yabancı turist tarafından ziyaret edilen mağara kiliseye Hristiyanlık resmi din olarak kabul edilmesinden sonra Roma döneminde de çeşitli eklemeler yapılmış. Hem kendi başına hem de rehberli tarih, kültür ve arkeoloji turlarıyla keşfe çıkabileceğin, günümüzde anıt müze olarak hizmet veren Saint Pierre Kilisesi’nin 5. yüzyılda yapılmış mozaik eserlerini, Aziz Petrus heykelini, şifalı suların aktığı düşünülen çeşmeleri ve gizli tünellerini keşfe çıkarak harika fotoğraflar çekebilirsin. Tarihi kilisede her yıl 29 Haziran'da Katolik kilisesi tarafından büyük ayinler de düzenleniyor.
MüzeKart geçerli
280 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.30-17.00
Antik dünyanın mühendislik harikası olarak kabul edilen Vespasianus ve Titus Tüneli, Hatay'ın en bilinen ve çok ziyaret edilen tarihi hazinelerinden biri. Samandağ ilçesine 5 kilometre uzaklıkta yer alan ve Roma İmparatorluğu döneminde M.S. 69 yılında İmparator Vespasian tarafından yapımına başlanan devasa tünel, 81 yılında Vespasian’ın oğlu Titus tarafından bitirilebilmiş.
1380 metre uzunluk, 6 metre genişlik ve 7 metre yükseklikle görülmeye değer bir manzara sunan Titus Tüneli, Roma dönemi su tüneli mühendisliğinin en başarılı örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Devasa kayalar arasında sellere ve su baskınlarına karşı inşa edilen Titus Tüneli, günümüzde çevresini saran endemik bitki türleri ve büyüleyici doğal güzelliklerle çok sevilen bir gezi alanı. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Titus Tüneli’ni gezdikten sonra yaklaşık 100 metre uzaklıkta yer alan ve onlarca Roma dönemi kaya mezarına ev sahipliği yapan büyüleyici Beşikli Mağarası’nı da mutlaka uğramanı öneriyoruz.
Haftanın her günü 09.00-16.30
3000 yıllık geçmişi ve etkileyici efsaneleriyle her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Hıdırbey Musa Ağacı, Hatay'ın Samandağ ilçesin bağlı Hıdırbey Köyü’nde yer alıyor. Efsanelere göre Hz. Musa'nın toprağa diktiği asasının ölümsüzlük suyuyla yeşermesiyle oluşan, 7,5 metre çapında ve 7 metre yükseklikteki anıtsal ağaç, dallarıyla birlikte yaklaşık 1000 metrekarelik geniş bir alanı kapsıyor. Anıtlar kurulu tarafından koruma altına alınan Musa Ağacının çevresinde sıralanan çay bahçeleri ve dinlenme alanlarında bu anıt ağacın büyüleyici manzarasını izleyebilir ve binlerce yıllık ağacın harika fotoğraflarını çekebilirsin.
Hatay'ın turistik ilçesi İskenderun'da Atatürk Bulvarı üzerinde güzel bir konumda yer alan İskenderun Deniz Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle açılan ve zengin koleksiyonlarıyla her yıl binlerce kişinin ziyaret edilen şehrin en önemli müzelerinden biri. Türkiye'nin 3. deniz müzesi olan ve deniz kuvvetleri karargahı binasının restore edilmesi ile 2008 yılında ziyarete açılan müzenin koleksiyonlarında Türk denizcilik tarihi boyunca kullanılan sandallar, gemiler, yelkenliler ve kadırgaların etkileyici maketlerinin yanı sıra gemilerde kullanılan yüzlerce obje veya silahı da yakından görebilirsin. Denizcilik tarihi üzerine binlerce kitaplık zengin bir koleksiyonuna sahip olan İskenderun Deniz Müzesi Hatay seyahatin sırasında mutlaka görmen gereken yerler arasında.
Öğrenci 30 TL
Yetişkin 60 TL
65 yaş üzeri ücretsiz
0-18 öğrenci ücretsiz
Açık olduğu saatler
Pazartesi günleri kapalı
Diğer günler 09.00-17.00
Hatay'ın en çok bilinen ve ziyaret edilen doğa harikalarından biri olan Harbiye Şelaleleri, halk arasında Daphne Şelaleleri olarak da biliniyor. Antakya'ya sadece 6 kilometre uzaklıkta yer alan ve sularının Asi Nehri ile buluştuğu şelale, endemik bitki türleri ve yemyeşil doğal güzellikleri arasından dökülen bembeyaz sularıyla yılın her mevsimi tablo güzelliğinde manzaralar sunuyor.
Yaz aylarında buz gibi kaya göletlerinde yüzebileceğin, çevresindeki kır bahçeleri ve mesire alanlarında yılın yorgunluğunu atabileceğin Harbiye Şelalelerinin seyir terasları, yürüyüş parkurları ve ahşap köprülerinden ise harika fotoğraflar çekebilirsin. Çevresi antik Roma döneminden kalan tarihi yapılarla süslü Harbiye Şelaleleri, tarih gezileriyle de sıkça ziyaret ediliyor.
Hatay'ın en büyük merkezi ilçesi olan Antakya, ev sahipliği yaptığı tarihi ve doğal güzelliklerle her yıl binlerce turisti misafir ediyor. Dar sokakları taş ve ahşap mimarili yüzlerce yıllık konaklarla süslü olan ilçe, dünyanın en büyük mozaik müzesi kabul edilen ve içerisinde M.Ö. 4000’li yıllara kadar uzanan mozaiklerin yanı sıra Hatay çevresindeki kazılarda bulunan binlerce paha biçilmez hazineyi görebileceğiniz Hatay Arkeoloji Müzesi’yle de dikkat çekiyor.
Hristiyanlar için günümüzde de kutsal kabul edilen ve Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus adına bir mağara içinde inşa edilen Saint Pierre Kilisesi, Asi Nehri kıyısında bölgeye hakim bir tepeye inşa edilmiş Aziz Simeon Manastırı, etkileyici Antakya Türk Katolik Kilisesi, Roma döneminde bir pagan kilisesi üzerine 7. yüzyılda inşa edilen ve Türkiye'nin en eski camilerinden biri olan Habibi Neccar Camii ile Antakya, tarih kültür ile inanç turlarının değişmez adreslerinden biri. Buram buram tarih kokan Antakya’da görmen gereken tüm yerler için Antakya’da gezilecek yerler yazısına bakmanı öneriyoruz
Hatay'ın Akdeniz kıyısında uzanan en büyük 2. ilçesi olan İskenderun, hem Doğu Akdeniz'in en büyük limanlarından biri olan İskenderun Limanı hem de gelişmiş turizm olanaklarıyla dikkat çekiyor. 29 kilometreye yakın bir sahili bulunan İskenderun, büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde yürüyüşler ve bisiklet gezilerine çıkmak için ideal. Türkiye'de bulunan üç deniz müzesinden biri olan İskenderun Deniz Müzesinin yanı sıra ilçede Büyük İskender döneminden kalan yapılarıyla dikkat çeken Alexandretta Antik Kentini de gezebilirsin.
Yaz aylarında düzenlenen tekne gezileriyle İskenderun Körfezinin koyları ve altın kumlu sahillerini gezebileceğin ilçede İskenderun ile Arsuz ilçeler arasında yer alan ve altın renkli kumlarıyla ünlü Karaağaç Plajı’nda da tüm gün Akdeniz'in ve güneşin tadını çıkarabilirsin. Deniz kenarında çarpıcı bir manzara sunan Nihal Atakaş Camii görme şansı bulabileceğin İskenderun'da tarih ve doğa gezilerine katılarak ise binlerce yıllık Sarıseki Mağarası gibi doğa harikalarını görebilir; dağ eteklerinden sıralanan yemyeşil yaylalarda temiz havasında yılın yorgunluğunu atabilirsin. İskenderun’da gezilecek yerler yazısına tıklayarak da görmen gereken yerler hakkında daha geniş bir bilgiye sahip olabilirsin.
Hatay'ın Akdeniz kıyısında uzanan turistik ilçesi Arsuz, şehre 85 kilometre uzaklıkta tarihi ve doğal güzellikleriyle keyifli bir günübirlik gezi sunuyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti misafir eden Arsuz’da hem büyüleyici Akdeniz sularının tadını çıkarabilir hem de rehberliği turlara katılarak binlerce yıllık etkileyici tarihi yapıları keşfedebilirsin. Hz. Meryem'in yıkandığına inanılan ve kutsal kabul edilen Meryem Ana Havuzuna sadece 7 kilometre uzaklıktaki ilçede M.S. 600 yılından kalma mozaikler ve mezarlarıyla dikkat çeken Kutsal Havariler Kilisesi’ne uğrayabilir, 500 yıllık olduğu tahmin edilen etkileyici Mar Yuhanna Kilisesi’ni ziyaret edebilirsin.
Deniz seviyesinden 100 metre yükseklikte 1933 yılından beri hizmet veren Aruz Deniz Fenerinde harika fotoğraflar çekebileceğin gezinde Arsuz Plajı ve Gözcüler Plajı’nın ince kumlu sahilinde de tüm gün güneşlenebilirsin. Arsuz’da her bütçeye uygun otel bulabilir, gezinizden sonra ise sahil kenarındaki restoranlarda mevsimlik balıklar veya ünlü Hatay lezzetleri tadarak güzel bir akşam geçirebilirsin. Arsuz’da gezilecek yerler yazısına tıklayarak da daha geniş bir biliye sahip olabilirsin.
Hatay'ın Akdeniz kıyısında yer alan başka bir turistik ilçesi olan Samandağ, hem büyüleyici doğal güzellikleri hem masmavi plajları ve tarihi hazineleriyle keşfedilmeye değer yerlerden biri. Hatay merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki ilçede tarihi M.Ö. 300’lü yıllara uzanan büyüleyici Titus Tüneli, kutsal kabul edilen 3000 yıllık Musa Ağacı ve Titus Tüneli'nin hemen yanı başında Roma döneminde inşa edilen çarpıcı kaya mezarlarıyla ünlü Beşikli Mağarası gibi tarihi hazineleri yakından görebilirsin.
14 kilometreyi bulan sahiliyle yaz aylarında Akdeniz'in ve güneşin tadını çıkarmak için Hatay'da gidebileceğin en özel noktalardan biri olan Samandağ’da Hıdırbey ve Vakıflı Köylerinin taş evleri arasında harika fotoğraflar çekebilir; Aziz Simeon Manastırı ve Seleucia Pieria Antik Kenti gibi tarihi hazineleri keşfe çıkabilirsin. Samandağ gezisi sırasında görmen gereken tüm yerler içinse Samandağ’da gezilecek yerler yazısına göz atmalısın.
Hatay'ın tarihi ilçelerinden biri olan ve Akdeniz kenarında büyüleyici manzaralar sunan Payas ilçesi, tertemiz plajlarının yanı sıra pek çok tarihi hazineye de ev sahipliği yapıyor. M.S. 13. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapıldığı düşünülen ve hem ilçeye hem de Akdeniz’e hakim bir tepe üzerinde yükselen Payas Kalesi ile tarih ve kültür turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelen ilçede Hatay'daki en önemli Mimar Sinan eseri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesini ve bahçesindeki 500 yıllık anıtsal zeytin ağacını da yakından görme şansı bulacaksın. İlçede gezebileceğin başka bir önemli tarihi yapı da 1574 yılında inşa edilen ve günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış olan Sarı Selim Camii.
Payas Kalesi surlarından en güzel fotoğrafları çekebileceğin ilçenin ince kumlu sahili ve masmavi deniziyle yaz aylarında turistlerle dolan Payas Plajında da keyifli bir gün yaşayabilir, çevredeki ormanlık alanlarda kamp yapabilirsin. Payas merkezine sadece 12 kilometre uzaklıktaki Sarıseki Kanyonu Parkı’nda da büyüleyici doğa manzaraları eşliğinde gezilere çıkabilir; irili ufaklı şelaleler, dereler ve sarp kanyon duvarları arasında unutulmaz bir gün geçirebilirsin.
Hatay'ın hem doğal ve tarihi güzellikleri hem de şifalı kaplıcalarıyla ünlü Erzin ilçesi günübirlik gezilerle de çok ziyaret ediliyor. Verimli tarım alanlarından dolayı her köşesi portakal, greyfurt, mandalina ve limon bahçeleriyle sarılı olan ilçe, uzun tarihinde Pers, Bizans ve Osmanlılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış.
Rehberli tarih ve doğa gezileriyle keşfe çıkabileceğin İssos Antik Kenti için sıkça ziyaret edilen Erzin’e sadece 3 kilometre uzaklıktaki Erzin Başlamış Kaplıcalarında ise hem yorgunluk atabilir hem de rahatsızlıklarınız için şifa bulabilirsin. Nur Dağları eteklerinde, deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikte yer alan Karıncalı Yaylası ile yaz aylarında değişmez adreslerinden biri olan Erzin’de masmavi Akdeniz suları ve ince kumlu sahilin tadını çıkarmak için ise ilçeye sadece 30 dakika uzaklıktaki Burnaz Plajı’na uğrayabilirsin.
Hatay'ın turistik ilçesi Samandağ'da Akdeniz’in tadını çıkarabileceğin başka bir popüler plajı olan Çevlik Plajına da mutlaka uğramalısın. Kendi kamp sandalyen ile gelip ücretsiz olarak faydalanabileceğin Çevlik Plajı, 14 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun plajlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. İnce kumlarla süslü geniş sahilde plaj kulüpleri, su spor merkezleri, güneş şemsiyesi kiralayabileceğin turistik tesisleri ve kafeleri gibi pek çok olanak bulunuyor.
Deniz kaplumbağalarının dünyadaki sayılı yumurtlama alanlarından biri olmasından dolayı koruma altına da alınan Çevlik Plajı’nın altın kumlarında havlunu sererek güneşlenebilir ve kilometrelerce uzanan sahil yolunda keyifli akşam yürüyüşlerine çıkarak büyüleyici gün batımı manzaralarını izleyebilirsin.
Hatay'ın simgelerinden olan ve şehri gezen turistlerin alışveriş yapmak için ilk ziyaret ettiği yerler arasında bulunan Uzun Çarşı, yüzlerce yıldır Hatay'ın ticaretinin kalbinin attığı yerlerden. İpek Yolu üzerinde yer almasından dolayı tarihin her döneminde oldukça hareketli olan çarşı, 17. yüzyılda yapılan Kurşunlu Hanın yüzlerce dükkanı için de sıkça ziyaret ediliyor.
Hatay Uzun Çarşının rengarenk tezgah ve dükkanlarında şifalı otlarından çeşit çeşit baharatlara, zeytinyağı ve defne ürünlerinden el yapımı süs eşyaları ve bakır ürünlerine kadar binlerce ürünü bir arada bulabilirsin. Bozulmamış otantik atmosferiyle geziler yapmak için de ideal olan Hatay Uzun Çarşıda ünlü künefecilere de uğrayabilir, sevilen Hatay lezzetlerini tadabilir veya asırlık çınar ağaçları altındaki çay bahçelerinde mola vererek yorgunluk atabilirsin.
Pazar günleri kapalı
Diğer günler 09.00-19.00
Hatay'ın her köşesi birbirinden güzel konaklarla çevrili ve Antakya’nın dar sokaklarını süsleyen tarihi evler, Hatay’ın en çok ziyaret edilen yapıları arasında. Yılın her mevsimi fotoğraf safarilerinin düzenlendiği, yöresel taş ve ahşap mimarili 350'ye yakın tarihi evin sıralandığı Antakya’daki bu büyüleyici evlerden bazıları yüzlerce yıldır hiç değişime uğramadan kalmış, bazıları ise restore edilmiş.
29 kilometreyi aşan uzunluğuyla ünlü İskenderun sahili, günübirlik geziler yaparak en güzel Akdeniz manzaralarına şahit olmak için ilk uğraman gereken yerlerden biri. İnce kumlu plajları, su spor merkezleri, plaj kulüpleri, sahil bahçeleriyle özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolan sahilin çevresinde ise her bütçeye uygun butik oteller, apart oteller ve pansiyonlar gibi çeşitli konaklama tesisleri bulunuyor. Yaz aylarında düzenlenen tekne turlarına katılarak güzelliklerini keşfe çıkabileceğin, dalış noktalarında tüplü ve tüpsüz dalışlar yapabileceğin İskenderun sahilinin kilometrelerce uzanan yürüyüş parkurunda ise serin deniz esintileri eşliğinde yürüyüşler ve bisiklet gezileri yapabilirsin.
Hatay'ın en çok ziyaret edilen şifa merkezlerinden biri de şehre sadece 16 kilometre uzaklıkta bulunan Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları. Hem toplu taşıma araçları hem de otel servisleriyle kolayca ulaşabileceğin kaplıcalar, yüzlerce yıldır insanlara şifa dağıtmaya devam ediyor. Şifalı kaynak sularının klorür bakımından çok zengin olmasıyla dikkat çeken ve termal otellerden donanımlı sağlık merkezlerine kadar pek çok tesisin hizmet verdiği Reyhanlı Hamamat Kaplıcalarında rahatsızlıkların için şifa bulabilir, yılın yorgunluğunu atabilir veya Amik Ovasının büyüleyici manzaraları eşliğinde doğa gezilerine çıkarak bölgenin güzelliklerini yakından görebilirsin.
Her mevsim sunduğu kartpostal güzelliğinde manzaralarla Hatay’ın çok sevilen gezi alanlarından biri olan Asi Nehri, 380 kilometre boyunca uzanıyor ve Antakya'nın tarım alanlarına hayat veriyor. Hatay sınırından geçen nehir; üzerinde inşa edilmiş etkileyici taş köprüleri, nehir çevresinde sıralanan kır bahçeleri, mesire alanları ve balık restoranları ile her yıl binlerce insanı kendine çekiyor. Akşamları rengarenk ışıklandırılan ve çevresi yüzlerce yıllık tarihi Antakya evleriyle süslü olan Asi Nehri, fotoğraf çekmeyiseverlerin Hatay’da ilk uğraması gereken yerlerden.
Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolan Arsuz ilçesinin büyüleyici sahili, keyifli akşam yürüyüşlerine çıkmak için Hatay'ın en güzel noktalardan biri. Çevresinde her bütçeye uygun butik oteller, apart oteller ve pansiyonların hizmet verdiği Aruz sahilinin kafelerinde küçük bir mola verebilir veya akşamları çarpıcı gün batımı manzaraları eşliğinde restoranlarda mevsimlik balıklar ve Hatay’ın ünlü lezzetlerini tadarak sevdiklerinle güzel bir akşam geçirebilirsin.
Hatay'da keyifli bir deniz günü yaşayabileceğin başka bir sevilen plaj da şehre yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Arsuz Plajı. Tarihi yapıları ve el değmemiş doğal güzellikleriyle sevilen bir gezi alanı olan Arsuz ilçesinin yaz aylarında en hareketli yerleri olan plaj, kristal berraklığındaki suları ve sakin deniziyle ünlü.
Sığ sularıyla çocuklu ailelerin de güvenle yüzebileceği, tüm gün şnorkelli dalışlar yaparak su altı zenginliklerini yakından görebileceğin Arsuz Plajının çevresinde ise turistik tesisler, restoranlar, kafeler, apart oteller, butik oteller ve pansiyonlar bulabilirsin. Duş, tuvalet, soyunma kabini ve otopark gibi imkanlar da sağlanan Arsuz Plajında eğlenceli su sporları yapabilir ve çarpıcı gün batımı manzaraları eşliğinde dinlendirici akşam yürüyüşlerine çıkabilirsin.
Hatay’da düzenlenen günlük gezilerin en sevilen adreslerinden biri olan Samandağ ilçesinin büyüleyici sahiline sadece 1 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsin. 16 kilometre boyunca altın renkli kumlar ve büyüleyici Akdeniz manzaraları eşliğinde uzanan sahil, rüzgar alan yapısıyla rüzgar sörfü, uçurtma sörfü ve yelken gibi su sporları yapmak için de Hatay'da en çok ziyaret edilen yerlerinden.
Yaz aylarında masmavi Akdeniz sularının tadını çıkarabileceğin ve ince kumlarda havlunuzu sererek güneşlenebileceğin Samandağ sahilinde akşamları ise büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde keyifli yürüyüşler yapabilirsin. Çevresi balık restoranları, her bütçeye uygun otelleri, kafeleri ve su sporları merkezleri ile çevrili olan Samandağ sahilini süsleyen çam ormanları arasında piknik yapabilir veya çadırını kurarak şehrin kalabalığından uzakta birkaç gün de geçirebilirsin.
En sıcak yaz günlerinde serinlemek için en çok tercih edilen yaylalarından biri olan Soğukoluk Yaylası, şehre yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta. Deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte yer alan ve çam ormanları arasında Akdeniz kıyılarına kadar uzanan büyüleyici yayla, turizm olanakları açısından da Hatay'ın en gelişmiş yaylaları arasında.
İçindeki Güzelyayla Piknik Alanı için hafta sonları ve yaz aylarında binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Soğukoluk Yaylasında çam ve meşe ağaçları arasında gizlenen mesire alanları, donanımlı kamp alanları, iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları ve kır bahçeleri gibi birçok imkan bulunuyor. Bahar aylarında rengarenk açan yayla çiçekleriyle yeşilin her tonunu görebileceğin Soğukoluk Yaylasının seyir teraslarından ise İskenderun Körfezinin panoramik fotoğraflarını çekebilirsin.
Arkası Musa Dağı, önü ise masmavi Akdeniz manzaraları ile çevrili olan Vakıflar Köyü, Hatay’da günübirlik geziler yapmak için çok ziyaret edilen yerler arasında. Türkiye’nin tek Ermeni köyü olmasıyla ayrı bir öneme sahip olan ve Suriye sınırına sadece 30 dakika uzaklıkta yer alan köy, yüzlerce yıllık taş evleriyle fotoğrafçıların da çok ilgisini çekiyor.
Günümüzde sadece 160 kişinin yaşadığı Vakıflı Köyü’nün asırlık çınar ağaçları altında hizmet veren kahvehaneler, tarihi kiliseler, yüzlerce yıllık camilerini sessiz ve huzurlu atmosferde gezebilirsin. Her köşesi meyve bahçeleri ile çevrili olan ve 1997 yılında geniş bir restorasyon çalışmasıyla orijinal yapısını koruyarak yeni bir turistik kimliğe bürünen Vakıflı Köyü'nde hem yöresel ürünlerle hazırlanan köy yemekleri tadabilir hem de harika fotoğraflar çekebilirsin.
Nur Dağları olarak da bilinen ve el değmemiş doğal güzellikler arasında 175 kilometre boyunca uzanan Amanos Dağları, Hatay'ın en popüler doğa sporları merkezi konumunda. Özellikle bahar ve yaz aylarında kaya tırmanma, dağcılık, kampçılık, dağ bisikletçi ve trekking turlarının düzenlendiği Amanos Dağları’nın her köşesi irili ufaklı şelaleler, dereler ve tarihi hazinelerle çevrili.
Avrupa'nın korunması gereken 100 ormanından birine ev sahipliği yapan, Doğu Karadeniz ve Akdeniz bitki türlerini bir arada görme şansı bulabileceğin Amanos Dağları; ak pelikan, kara leylek, yoz atmaca ve orman kartalı gibi yüzlerce kuş türünün yanı sıra vahşi yaşam zenginliğiyle de doğa severleri büyülüyor. Dağ eteklerinde büyüleyici bir manzara sunan Kapalı Değirmenli Şelalesi ile yaz aylarının değişmez adreslerinden biri haline gelen Amanos Dağlarında yine dağ eteklerindeki bir mağara içine inşa edilen Aziz Pierre Kilisesi, doğal güzellikler arasında gizlenen Sarıseki Mağarası ve Hatay'ın önemli tarihi yapılarından biri olan Aziz Simeon Manastırı gibi pek çok etkileyici yeri de keşfe çıkabilirsin.
Hatay'ın merkezi ilçesi Antakya'nın en hareketli ve tarihi noktalarından biri olan Kurtuluş Caddesi, Asi Nehri ile Habibi Neccar Tepesi arasında geniş bir alanı kapsıyor. Roma dönemlerinden beri yerleşim olan ve antik çağlarda sütunlu cadde olarak bilinen Kurtuluş Caddesi, her köşesini saran yüzlere yıllık geleneksel Hatay taş evleriyle görülmeye değer bir manzaraya sahip.
Osmanlı dönemi sivil mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğin caddede zengin Hatay mutfağından sevilen lezzetler tadabileceğin restoranlar ve yol üstü kafeleri gibi olanaklar da bulabilirsin. Yılın her mevsimi harika fotoğraflar çekebileceğin ve keyifli akşam yürüyüşlerine çıkabileceğin Kurtuluş Caddesi, Hatay’ın mutlaka görmen gereken yerlerinden.
Akdeniz’in gizli cennetlerinden biri olarak gösterilen ve deniz kenarında çarpıcı bir manzara sunan Kara Mağarası hem doğa yürüyüşleri hem de tekne turlarıyla keşfe çıkabileceğin bir tabiat harikası. Yayıkdamlar Köyüne sadece 7 kilometre uzaklıkta yer alan mağaranın bulunduğu konumdan yeşilin ve mavinin her tonunu rahatlıkla görebilirsin.
Deniz seviyesinden yaklaşık 100 metre yükseklikte bulunan ve 200 metrekarelik geniş bir alanı kapsayan Kara Mağara, içerisinden fışkıran ve denize karışan şifalı kaynak suları için de sıkça ziyaret ediliyor. Mağaranın içinde binlerce yılda oluşmuş sarkıtlar ve dikitler arasında keyifle gezebilir; cilt sorunlarından eklem rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen şifalı mağara sularında rahatlayabilirsin.
Yaz aylarında kavurucu sıcakları ile bilinen Hatay’da, sıcaklardan uzaklaşmak için gidebileceğin en güzel yerlerden biri de Soğukoluk Yaylası içerisinde yer alan Güzelyayla Piknik Alanı. Halk arasında Müftüler Piknik Alanı olarak da bilinen Güzelyayla, hem hafta sonları hem de sıcak yaz günlerinde ailelerle doluyor.
Hatay'dan yaklaşık 1 saatlik bir minibüs yolculuğuyla kolayca ulaşabileceğin Güzelyayla Piknik Alanı; yemyeşil güzellikler içinde saklanan mesire alanları, kır bahçeleri, şifalı kaynak sularının aktığı çeşmelerinin yanı sıra mescit ve tuvalet gibi olanaklar da sunuyor. Donanımlı kamp ve karavan alanları da bulabileceğin; çam ağaçları arasındaki çardaklar, hamaklar ve minderlerde yılın bütün yorgunluğunu atabileceğin Güzelyayla Piknik Alanı, bahar ve yaz aylarında düzenlenen fotoğraf gezileri ve doğa yürüyüşlerinin de önemli adreslerinden biri konumunda.
Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alan ve kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin tarihi Affan Kahvesi, hem etkileyici taş mimarisi hem de otantik atmosferiyle Hatay'ın en çok ziyaret edilen simgesel yapılarından. 1930 yılında inşa edilen, 2 katlı taş ve ahşap mimarili kahvehane, onlarca yıldır olduğu gibi günümüzde de çok ilgi görüyor. Hatay’a özgü dekorasyonlarla süslenmiş iç mekanları ve huzurlu atmosferiyle ünlü Affan Kahvesinde közde pişirilen kahve ve çayların yanı sıra gül şurubu, dondurma muhallebisi gibi geleneksel lezzetleri tadarak da güzel bir mola verebilirsin.
Haftanın her günü 08.00-00.00
Halk arasında Kılıç Dağı olarak da bilinen ve Antakya ilçesinin güneybatı ucunda yer alan volkanik bir dağ olan Kel Dağı, yılın her mevsimi doğa sporu meraklılarını misafir ediyor. Samandağ'ın kilometrelerce uzanan sahilinin bittiği noktadan başlayan ve Suriye sınırına kadar uzanan Kel Dağı; kireç taşından oluşmuş yamaçları, büyüleyici doğal güzelliği, vahşi yaşam zenginliği ve panoramik manzaralar sunan doğal seyir teraslarıyla çok ilgi görüyor.
Yıl boyu Kel Dağı’nın yamaçlarında trekking turları, dağcılık, kaya tırmanma, kampçılık ve dağ bisikleti gezileri gibi pek çok aktiviteye katılarak tertemiz havada güzel zaman geçirebilirsin. Hatay merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta yer alan ve özellikle sıcak yaz aylarında serin havada keyifli geziler yapabileceğin Kel Dağı’nın benzersiz su altı mağaraları da görülmeye değer güzellikte.
Hatay'ın Altınözü ilçesinde Mehmet Dönmez Caddesi üzerinde yer alan ve Beyazdere Vadisi'nin büyüleyici panoramik manzaralarını sunan Altınözü Altın Zeytin Cam Seyir Terası, panoramik fotoğraflar çekmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin sık uğradığı yerler arasında. Hatay'ın ilk ve tek cam terası olmasıyla dikkat çeken, 75 metre yükseklik ile 16 metre uzunlukta tasarlanan Altınözü Altın Zeytin Cam Seyir Terasında özellikle gün doğumu ve gün batımlarında büyüleyici manzaralara şahit olabilirsin.
Hatay'a yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta Altınözü ilçesi sınırlarında yer alan Koz Kalesi, Antakya yoluna hakim yüksek bir tepede inşa edilmiş etkileyici bir yapı. Antakya Prensliği döneminde yapılan ve pek çok medeniyet tarafından kullanılan kalede Helenistik dönemden kalan hamam, su depoları, cephanelikler ve yaşam alanlarını da görebilirsin. Koz Kalesinin kesme taşlarla tasarlanmış devasa kulesinden ise bölgenin panoramik fotoğraflarını çekebilirsin. Uzun tarihinde pek çok önemli savaşa ev sahipliği yapan Koz Kalesi, büyüleyici manzarasıyla Hatayın keşfedilmeye değer yerleri arasında.
Hatay'ın çok ziyaret edilen alışveriş merkezlerinden biri olan Primemall AVM, Antakya’nın Şükrü Balcı Caddesi üzerinde yer alıyor. Şehri gezen yerli ve yabancı turistlerin sıkça uğradığı alışveriş merkezi içerisinde onlarca mağaza, restoranlar, sinema salonları, çocuk oyun alanları ve kafeler hizmet veriyor. 2011 yılından beri hizmet veren ve 4 katında 100’den fazla mağazayla 37.000 metrekarelik büyük bir alanı kapsayan Primemall AVM’de hem pek çok eğlenceli etkinliğe katılarak keyifli zaman geçirebilir hem de güzel bir alışveriş yapabilirsin.
Hatay’ın en eski ve en güzel camilerinden biri olan Habibi Neccar Camii, şehri gezerken mutlaka görmen gereken tarihi yapılardan biri. Roma döneminden kalan bir şaman mabedi üzerine şehri ele geçiren Halife Ömer tarafından 636 yılında fetih simgesi olarak inşa edildiği düşünülen ve Türkiye’nin eski camilerinden olmasıyla özel bir öneme sahip olan Habibi Neccar Camii, Osmanlı döneminde çeşitli eklemeler yapılarak geliştirilmiş.
Çevresine inşa edilen taş mimarili medrese odaları ve 19. yüzyıl şadırvanı ile etkileyici bir manzara sunan cami, Hatay inanç ve tarih gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan, etkileyici dış mimarisinin yanı sıra çarpıcı iç dekorasyonuyla da ziyaretçilerini büyüleyen Habibi Neccar Camii’ne Kurtuluş Caddesi üzerinde kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşarak ziyaret edebilirsin.
Hatay'ın en çok ziyaret edilen turistik ilçelerinden Samandağ’a bağlı Hıdırbey Köyü, hem 3000 yıllık olduğu düşünülen ve Hatay’ın önemli simgelerinden biri olan Musa Ağacı hem de Defne Çayı kenarında hizmet veren kır bahçeleri ile keyifli bir günübirlik gezi sunuyor.
Kapısuyu Seyir Tepesi'nden panoramik doğa manzaralarına şahit olabileceğiniz ve anıtsal bir hazine olarak korunan Musa Ağacının çevresindeki çay bahçelerinde huzurlu bir mola verebileceğin köyün taş ve ahşap mimarili tarihi evleri arasında da keyifli yürüyüşler yapabilirsin. Hıdırbey Köyünün kır bahçeleri ve restoranlarında yöresel ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıların yanı sıra lezzetli Hatay yemekleri tadarak da yorgunluk atabilirsin.
Hatay'ın İskenderun ilçesinde Kazım Karabekir Caddesi üzerinde hizmet veren Park Forbes, şehrin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Alışveriş merkezi, 7 büyük sinema salonunun yanı sıra ulusal ve uluslararası markaların satıldığı onlarca mağaza, ulusal ve uluslararası mutfaklarından lezzetler tadabileceğiniz restoranlar, kafeler ve çocuk oyun alanları çok ilgi görüyor. Yaklaşık 1500 kişilik olan ve yıl boyu çocuklara yönelik etkinliklerden konserlere kadar pek çok organizasyonun düzenlendiği Park Forbes alıveriş merkezine ilçe merkezinden kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabilirsin.
Haftanın her günü 10.00-22.00
İskenderun ilçesinin en önemli tarihi hazinelerinden biri olan Alexandretta Antik Kenti, ilçe girişindeki liman kalıntıları ve merkeze yayılan surlar ve tarihi yapılarıyla dikkat çekiyor. Büyük İskender döneminde M.Ö. 300’lü yıllarda inşa edildiği düşünülen antik yerleşimde yapılan kazılarda Büyük İskender’in etkileyici bir büstü de bulundu. Hem kendi başına hem de rehberli tarih turlarıyla kalıntılarını gezebileceğin Alexandretta Antik Kenti’nin devasa sur parçaları arasında harika fotoğraflar çekebilir, gezinizden sonra ise kısa bir yürüyüşle İskenderun sahiline uğrayarak büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde yöresel Hatay lezzetlerini tadabilirsin.
Hatay'ın Osmanlı döneminden kalan görülmeye değer bir şaheseri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Dörtyol ilçesinde İnönü Caddesi üzerinde hemen dikkatini çekecek tarihi bir yapı. 1574 yılında Osmanlı döneminin ünlü sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan ve Osmanlı külliye örneklerinin en güzelleri arasında kabul edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi; inanç, tarih ve kültür gezileriyle çok ziyaret edilen Hatay tarihi hazineleri arasında.
Hamam, cami, medrese, kervansaray ve pazar alanı gibi farklı bölümleri bulunan, kesme taşlarla inşa edilmiş surları ve kuleleri ile adeta bir kaleyi andıran Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin iç bölümlerini de keşfe çıkabilir ve Osmanlı dönemine unutulmaz bir yolculuk yapabilirsin.
Hatay'da mutlaka ziyaret etmeni önerdiğimiz etkileyici tarihi hazinlerden biri olan Payas Kalesi, şehir merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Payas ilçesi sınırlarında yer alıyor. Mimar Sinan'ın bölgedeki en önemli eserlerden biri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin de konumuna hizalandığı Payas Kalesi, 8 tane kulesi ve günümüze kadar sağlam kalmış devasa surlarıyla görülmeye değer güzellikte.
Avrupa kalelerini andıran büyüleyici bir manzara sunan Payas Kalesi, Haçlı Seferleri sırasında Cenevizliler döneminde inşa edilmiş ve bir süre Tapınak Şövalyeleri’ne de ev sahipliği yapmış. Osmanlı döneminde geliştirmeler yapılarak kullanılmaya devam eden ve çevresindeki ticaret yollarını koruyan Payas Kalesi’nde iç kale bölümlerini gezebilir ve surlardan panoramik fotoğraflar çekebilirsin. Kaleyi gezdikten sonra kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ni ziyaret ederek bu etkileyici Osmanlı dönemi şaheserini de inceleyebilirsin.
Hafta içi her gün 09.00-17.00
Deniz ticareti ve yolculuğu açısından Hatay’ın en önemli noktası olan İskenderun Limanı, çevresini saran turistik yerlerle keyifli bir gezi deneyimi sunuyor. Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olan İskenderun Limanı’nda yürüyüşler yaparak kıyıda sıralanan rengarenk balıkçı teknelerinin gün doğumu ve gün batımlarında kartpostal güzelliğinde manzaralarına şahit olabilirsin. Limanda yaz aylarında düzenlenen saatlik ve günübirlik tekne turlarıyla İskenderun Körfezi’nin çarpıcı güzelliklerini keşfe çıkabilir, limanın çevresinde uzanan yürüyüş parkurları ve seyir teraslarında ise hem liman hem de körfezin en güzel fotoğraflarını çekebilirsin.
Yaz aylarında çok sıcak olan Hatay'da serinlemek ve doğal güzellikler içinde yorgunluk atmak için şehre yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta bulunan Çataloluk Yaylasına uğrayabilirsin. El değmemiş bakir güzelliği ile ünlü yemyeşil yaylada dağ eteklerinde sıralanan ahşap yayla evleri ve bahar aylarında rengarenk açan yayla çiçekleri arasında modern dünyanın kalabalığında uzaklıkta yılın yorgunluğunu atabilirsin. Rehberli yayla ve doğa yürüyüşleriyle keşfe çıkabileceğin Çataloluk Yaylası’nda bölgede yetiştirilen organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve lezzetli yayla yemekleri tadarak da güzel bir mola verebilirsin.
Hatay Kalesi olarak da bilinen Antakya Kalesi, İstanbul'un devasa surlarından sonra Türkiye'nin en uzun sur duvarlarına sahip olmasıyla ünlü. Uzun tarihi M.Ö. 300’lü yıllara Büyük İskender dönemine kadar uzanan görkemli kale; Roma, Bizans, Haçlı, Selçuklu ve Osmanlılar dönemlerinde de çeşitli değişikliklere uğrayarak kullanılmaya devam edilmiş.
12 kilometre uzunluğundaki surları ve iç bölümlerini rehberli turlarla çıkarak harika fotoğraflar çekebileceğin Antakya Kalesinde bir zamanlar 360 tane kule bulunduğu söyleniyor. Asi Nehri’ne kadar geniş bir alanı kapsayan surlarında Halep Kapısı, Demir Kapı, Şam Kapısı, Köprü Kapısı ve Köpek Kapısı isimli 5 tane anıtsal kapısı bulunan Antakya Kalesi, her tarih ve kültür meraklısının mutlaka görmesi gereken etkileyici yapılardan.
Haftanın her günü 11.00-18.00
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bir benzeri bulunan Nihal Atakaş Camii, Hatay’ın en yeni simgesel yapılarından biri olarak dikkat çekiyor. Akdeniz sahili kenarında 3000 kişi kapasite ile hizmet veren cami, Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimarisini modern mimari ile buluşturmuş çarpıcı tasarımıyla ilgi görüyor. 2019 yılı ocak ayında halka açılan Nihal Atakaş Camii, kutsal günler ve dini bayramlarda binlerce insanla doluyor. Hem etkileyici mimarisi hem de bulunduğu konumdan sunduğu büyüleyici Akdeniz manzaralarıyla görülmeye değer yapılardan olan Nihal Atakaş Camii’ne kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabilirsin.
Samandağ ilçesine bağlı tarihi Hızırbey Köyü’nde Musa Ağacı ile ziyaret edebileceğin başka bir önemli nokta da ölümsüzlük suyunun aktığı yer olarak bilinen Ab-ı Hayat Çeşmesi. Efsanelerde Hz. Musa'nın asasını toprağa gömdükten sonra ölümsüzlük suyuyla asanın yeşermesiyle oluştuğu söylenen Musa Ağacına kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Ab-ı Hayat Çeşmesi’nin şifalı olduğuna inanılan sularını günümüzde de tadabilirsin. Huzurlu atmosferleri ve yemyeşil güzellikleriyle dikkat çeken dere kenarında kurulan kır bahçelerinde yılın yorgunluğunu atabileceğin gezinde Hızırbey Köyünün tarihi evlerle süslü sokaklarını da keşfe çıkarak harika fotoğraflar çekebilirsin.
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde Beşikgöl Yaylası’nın tertemiz havasında yorgunluk atabileceğin başka bir sevilen yer de Beşikgöl Mesire Alanı. Yaz aylarında bile buz gibi sularla akan dereler çevresinde kurulmuş kır bahçeleri, balık restoranları ve mesire alanlarıyla çok ilgi gören Beşikgöl’ün iyi düzenlenmiş trekking parkurlarında da yürüyüşlere çıkarak benzersiz doğa fotoğrafları çekebilirsin. Dere kenarındaki çardaklarda çayını yudumlayarak huzurlu bir gün geçirebileceğin, ilkbahar ve sonbahar aylarında yeşilin her tonunu görebileceğin Beşikgöl Mesire Alanı’na Dörtyol minibüsleri ile kolayca ulaşım sağlayabilirsin.
Yemyeşil yaylalar konusunda adeta bir cennet ve yayla turizmi açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Hatay'da keyifle gezebileceğin başka bir popüler yayla da Belen ilçesi sınırlarında yer alan Atik Yaylası. Çam ormanları arasında uzanan mesire alanları ve kır bahçeleriyle sıcak yaz günlerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen yayla, Belen ilçesine 7 kilometre, Hatay merkezine ise sadece 33 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yaz aylarında Hatay’da düzenlenen doğa yürüyüşleriyle keşfe çıkabileceğin, deniz seviyesinden yaklaşık 600 metre yükseklikte uzanan Atik Yaylası’nın temiz havasında yenilendikten sonra seyir alanlarından da devasa Belen Geçidi’nin çarpıcı manzaralarını izleyebilirsin.
Hatay’da tarih ve inanç turlarıyla en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri olan Aziz Simeon Manastırı, Samandağ ile Defne ilçeleri arasındaki 480 metrelik bir tepe üzerinde etkileyici bir manzara sunuyor. Antakya'ya sadece 19 kilometre uzaklıkta yer alan ve Stilitler Tarikatı kurucusu Aziz Simeon tarafından M.S. 6. yüzyılda inşa edilen çarpıcı yapı, ilk Hristiyanlık dönemlerinde Hatay'ın en önemli hac merkezi konumundaydı. Antik efsanelerde Aziz Simeon'un bir kaya üstünde 45 yıl inzivaya çekildiği anlatılan manastır; kilise, sarnıçlar, vaftizhane ve yaşam alanlarının yanı sıra devasa kesme taşlarla haç şeklinde inşa edilmiş olmasıyla da dikkat çekiyor.
Hatay'a 21 kilometre gibi yakın bir konumda yer alan Kartal Vadisi, hem oksijen seviyesi yüksek tertemiz havada doğa sporları yapmak hem de sevdiklerinle yemyeşil doğal güzellikler içinde piknik yapmak için ideal bir yer. Özellikle hafta sonları ve yaz aylarında çok hareketli olan Kartal Vadisi’nin mesire alanları, organik ürünlerle kahvaltılar sunan kır bahçeleri, çam ve meşe ağaçları arasında iyi düzenlenmiş yürüyüş ve bisiklet yolları ile görülmeye değer güzellikte.
Haftanın her günü 09.00-21.30
Hatay'da şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşıp doğanın içinde dinlendirici zamanlar geçirebileceğin en özel noktalardan biri de şehir merkezine yaklaşık 37 kilometre uzaklıktaki Yenişehir Gölü. Çevresi okaliptüs, çınar, çam, selvi ve meşe ağaçlarıyla çevrili göl, 60 yıldan fazla zamandır şehrin sevilen gezi alanlarından biri konumunda.
Büyüleyici göl ve doğa manzaraları eşliğinde Hatay yemekleri tadabileceğin restoranları, çay bahçeleri, mesire alanları ve çocuk oyun alanları gibi imkanlar bulabileceğin Yenişehir Gölünün yürüyüş parkurlarında ise temiz havada yürüyüşlere çıkabilirsin. Yaz ayları ve hafta sonları oldukça hareketli olan Yenişehir Gölü'ne minibüsler ile kolayca ulaşabilir ve piknik yaparak sevdiklerinle eğlenceli zamanlar geçirebilirsin.
İlk çağlardan günümüze kalan tarihi hazinelerimizden biri olan Bakras Kalesi’ni hem kendi başına hem de tarih gezileri ve doğa yürüyüşleriyle keşfe çıkabilirsin. Hatay’a sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alan etkileyici kalenin Ammuri Kralı Dakianus tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor.
Bölgeye hakim yüksek bir konumda bulunan ve 1183 yılında Selahattin Eyyubi’nin haçlılardan ele geçirdiği kale, Haçlı Seferleri’nde aktif olarak kullanıldığı için Tapınakçılar Kalesi olarak da biliniyor. Osmanlı döneminde de geliştirilerek kullanılan Bakras Kalesi, mimari yapısını günümüze kadar korumayı başarmış ve sağlam kesme taşlarla inşa edilmiş bölümleri ayakta kalmış. Özellikle gün doğumu ve gün batımlarında çarpıcı manzaralarını izleyebileceğin kalenin iç bölümlerini ve surlarını keyifle gezebilirsin.
Kilometrelerce uzanan altın kumlu plajları ile ünlü Arsuz'da gezebileceğin önemli bir tarihi eser de Kalem Mahallesi'nde Selçuklular döneminde inşa edilen Arsuz Kalesi. İlçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan ve Akdeniz’e ve bölgeye hakim bir tepe üzerine inşa edilen tarihi kalenin tam olarak ne zaman yapıldığı ise hala bilinmiyor. Deniz yolunu gözetlemek ve gelecek saldırılara karşı önlem amacıyla inşa edildiği düşünülen, günümüzde büyük bölümü harabe halinde bulunan Arsuz Kalesi, doğa yürüyüşü ve tarih gezileriyle ziyaret edebilecek gizli tarihi hazinelerimizden biri.
Halk arasında Erzin Plajı olarak da bilinen Burnaz Plajı, yaklaşık 6 kilometreyi bulan büyüleyici sahil şeridiyle hem Akdeniz’in tadını çıkarmak hem de doğa yürüyüşleri yapmak için sıkça ziyaret edilen yerler arasında. Çevresi portakal ve limon ağaçları süslü meyve bahçeleriyle çevrili olan plaj, donanımlı kamp ve karavan alanlarından dolayı da ilgi görüyor. Uzun sahilinde plaj kulüpleri, su sporu merkezleri, tuvalet ve duş gibi çeşitli olanaklar bulabileceğin Burgaz Plajında yaz akşamları düzenlenen eğlenceli aktivitelerle de eğlenceli zamanlar geçirebilirsin.
Şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşabileceğin en yakın yeşil alanlardan biri olan Büyük Antakya Parkı, 52.000 metrekarelik geniş alanıyla Hatay'ın en büyük şehir parkı konumunda. Park; ördeklerin yüzdüğü devasa göletler, kır bahçeleri, mesire alanları, yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanlarıyla özellikle hafta sonları çok hareketli. Yıl boyu organizasyonların düzenlendiği etkinlik alanları ve nikah salonlu gibi olanaklarla da sunulan Büyük Antakya Parkı’nda şehrin simgesi olan defne ağaçları altında keyifli bir mola verebilir, hafta sonları sporu yapabilir ve çocuklarınızla doğanın içinde dinlendirici zamanlar geçirebilirsin.
Yaz aylarında hem çocuklu ailelerin hem de macera tutkunlarının eğlenceli zaman geçirebileceği, Hatay’ın sevilen yerlerinden biri de Karasu Göleti Su ve Macera Parkı. Su kayağı, kano ve yelken gibi onlarca su sporu yapabileceğin Karasu Göletinde yaz sıcaklarında da keyifle yüzerek güzel bir gün geçirebilirsin.
Organik ürünlerle hazırlanan hafta sonu kahvaltılar için de sıkça ziyaret edilen su ve macera parkı; yemyeşil doğal güzellikler arasında hizmet veren dinlenme tesisleri, çocuk oyun parkları, gölet çevresini saran yürüyüş ve koşu parkurları ile yaklaşık 8000 metrekarelik büyük bir yeşil alanı kapsıyor.
Hatay'a sadece 35 kilometre uzaklıkta yer alan ve Haron Kabartması olarak da bilinen Kharon Cehennem Kayıkçısı, 175 ile 164 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen çarpıcı bir taş eser. Aziz Pierre Kilisesi’ne sadece 5 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan ve Yunan mitolojisinde ölüleri Stiyks Nehri’nden yer altı ülkesine götürmekle görevli kayıkçı Kharon’un (Charonion) tasvir edildiği taş kabartma, tarih ve arkeoloji meraklılarının çok ilgisini çekiyor. 4 metreye 1,5 buçuk metre boyutlarında olan ve dağ eteğinde çarpıcı bir manzara sunan Kharon Cehennem Kayıkçısının fotoğraflarını çektikten sonra bölgedeki en etkileyici yapılardan biri olan Aziz Pierre Kilisesi’ni ziyaret etmeyi de unutma.
Sıcak yaz aylarında serinlemek ve el değmemiş doğal güzellikler arasında dinlenmek için Hatay'a sadece 22 kilometre uzaklıktaki Belen Geçidi Tabiat Parkına mutlaka uğramalısın. 45 hektardan daha büyük bir yeşil alana yayılan ve göçmen kuşların önemli mola noktalarından biri olan tabiat parkının büyüleyici doğası, 2014 yılından beri koruma altına alınmış durumda.
Dünyanın ender dar boğazlarından biri olan Belen Geçidi’nin büyük bir bölümünü kaplayan tabiat parkının seyir teraslarında bu etkileyici geçidin panoramik fotoğraflarını da çekebilirsin. Zengin kuş çeşitliliğiyle yılın her mevsimi kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçılarını kendine çeken Belen Geçidi Tabiat Parkında kızılçam, meşe, akçaağaç ve sandal ağacı arasında gizlenmiş mesire alanları, her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurlarının yanı sıra kuşların harika fotoğraflarını çekebileceğin seyir terasları gibi imkanlar da bulabilirsin.
M.Ö. 1. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen büyüleyici Beşikli Mağarası; tarih, arkeoloji ve kültür meraklılarının Hatay'da mutlaka uğraması gereken önemli yerler arasında. Titus Tüneli ile yapıldığı tahmin edilen ve bölgedeki en büyük kaya mezarlarına ev sahipliği yapan Beşikli Mağarası, Roma döneminin bölgedeki en büyük liman kenti Seleucia Pieria Antik Kenti'nin sınırları içinde yer alıyor. 250'ye yakın kaya mezarı, kayalar içine oyulmuş gizli tünelleri, sunakları ve tapınaklarıyla büyüleyici bir manzaraya sahip olan Beşikli Mağarası’nda yapılan kazı çalışmalarında ise pek çok farklı döneme ait paha biçilmez eserler bulundu. Görkemli kaya mezarlarını inceledikten sonra yaklaşık 100 metre uzaklıktaki Titus Tüneli’ni de keşfe çıkabilirsin.
Haftanın her günü 08.30-18.30
Antakya ilçesinde Gündüz Caddesi üzerinde ziyaret edebileceğin başka bir önemli Hatay müzesi olan Antakya Tematik Tarım Müzesi, 2015 yılında ziyarete açıldığından beri çok ilgi görüyor. Verimli tarım toprakları ile ünlü Hatay'da tarımın tarihi gelişimini tematik sergileriyle gözler önüne seren müzenin koleksiyonlarında tarih boyunca kullanılan tarım araçlarından ürün yetiştirme tekniklerine kadar pek çok farklı bölümü gezebilir, Hatay’ın tarım tarihiyle ilgili etkileyici bilgiler alabilirsin. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda da adeta bir cennet olan Hatay’ın bu zenginliğini de görebileceğin müzeyi gezdikten sonra Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’ne de uğrayabilirsin.
Yayla turizmi açısından ülkemizin gelişmiş şehirlerinden biri olan Hatay’da sıcak yaz aylarında serinleyebileceğin en güzel yaylalardan biri de bölgenin gizli cenneti olarak gösterilen ve halk arasında Firnis Yaylası olarak bilinen Batıayaz Yaylası. Hatay'a sadece 24 kilometre gibi oldukça yakın bir mesafede yer alan ve Musa Dağı eteklerinde el değmemiş güzellikleri ile büyüleyici manzaralara şahit olabileceğin Batıayaz Yaylası, yılın her mevsimi farklı bir güzelliği sana sunacak.
İrili ufaklı şelaleler, buz gibi dereler ve bakir doğal güzellikler içinde piknik yapabileceğin mesire alanlarının yanı sıra kamp alanlarıyla da çok ilgi gören Batıayaz Yaylası, dağ eteklerinde sıralanan ahşap yayla evleriyle fotoğrafçıları da kendine çekiyor. Yayla turları ve doğa yürüyüşleriyle keşfe çıkabileceğin yaylada temiz havanın tadını çıkardıktan sonra kısa bir yürüyüş mesafesindeki Batıayaz Köyü’ne uğrayarak organik ürünlerle hazırlanan geleneksel köy yemeklerini tadarak yorgunluğunu atabilirsin.
Antalya Olimpos'ta da bir örneğini görebileceğin ve yer altı gazlarından dolayı her mevsim 24 saat boyunca yanmaya devam eden bir tabiat harikası olan Hatay yanar taş, görülmeye değer çarpıcı bir manzara sunuyor. Son yıllarda turizme kazandırılması için çalışmaların devam ettiği yanar taş, Amanos Dağları rehberli doğa yürüyüşleri ve fotoğraf gezilerinin sevilen mola noktalarından biri konumunda. Özellikle kış aylarında kar manzaraları eşliğinde ve gün batımlarında en güzel fotoğraflarını çekebileceğin yanar taşın bulunduğu konumdan panoramik Amanos Dağları ve orman manzaraları da izleyebilirsin.
Medeniyetlerin buluşma noktası olan Hatay'ın Antakya ilçesinde Dolaşık Sokak üzerinde hizmet veren Medeniyetler Evi, kültür meraklılarının en sık ziyaret ettiği yerler arasında. Din, kültür ve mezhep zenginliğiyle bilinen şehrin bu özelliklerini en iyi görebileceğin yerlerden olan kültür merkezi, yüzlerce yıllık taş mimarili bir Hatay konağının restore edilmesi ile hizmete başladı. Yıl boyu düzenlenen kültürel etkinlikleriyle dikkat çeken Medeniyetler Evi’nin iç mekanlarını süsleyen yöresel Hatay dekorasyonları, şark köşeleri ve antikaları da inceleyebilirsin.
Haftanın her günü 10.00-20.00
Hatay'ın Samandağ ilçesinde Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi Batıayaz Köprüsü, tek kemerli çarpıcı mimarisiyle doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarileriyle sıkça ziyaret ediliyor. 2019 yılı sonlarında 7 ayda aslına uygun olarak restore edilen tarihi köprü, çam ormanlarıyla sarılı büyüleyici güzellikler arasında tablo güzelliğinde bir manzara sunuyor. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında muhteşem manzaralara şahit olabileceğin Batıayaz Köprüsü, Osmanlı döneminden günümüze kalmış görülmeye değer Hatay yapılarından biri.
Amanos Dağları eteklerindeki en etkileyici yerlerden biri olan Sarıseki Kanyonu, doğa sporları yapmak veya tertemiz havada dinlendirici bir gün geçirmek için ziyaret edebileceğin yerler arasında. Onlarca metre yükseklikteki sarp kayalar arasında rehberli doğa gezileriyle güzelliklerini görebileceğin kanyonun en özel nokrası olan Sarıseki Takım Şelalelerinin bembeyaz sularının harika fotoğraflarını çekerek, buz gibi sularla dolu kaya göletlerinde de yüzebilirsin.
Dağ eteklerindeki kamp alanları, yürüyüş yolları ve mesire alanlarıyla ilgi gören Sarıseki Kanyonunda dere kenarında hizmet veren alabalık çiftliklerinde tertemiz dağ havasında taze balıklar ve yöresel mezeler tadarak yorgunluk atabilirsin.
Samandağ ilçesinde Akdeniz kıyısında yer alan ve insanlık tarihi için büyük bir öneme sahip olan Üçağızlı Mağarası'nı hem rehberli mağaracılık gezileri hem de doğa yürüyüşleriyle keşfe çıkabilirsin. M.Ö. 15.000 yıllarında yerleşik hayata geçen insanların ilk yaşadığı yerlerden biri olarak gösterilen mağaraya oldukça zorlu bir yürüyüşten sonra ulaşılabiliyor. Yapılan arkeolojik kazılarda binlerce yıllık taştan yapılmış malzemelerin bulunduğu Üçağızlı Mağarası, bulunduğu konumdan sunduğu panoramik Akdeniz manzaralarıyla da görülmeye değer güzellikte.
II. Selim Camii olarak da bilinen ve Payas ilçesi merkezinde yer alan Sarı Selim Camii, 1574 ile 1575 yılları arasında inşa edilen ve günümüzde de hizmet vermeye devam eden etkileyici bir yapı. Hatay'ın görülmeye değer Osmanlı dönemi şaheserlerinden biri olan ve iç mekanları çarpıcı dini motiflerle süslü ters T planlı Sarı Selim Camii, geniş avlusundaki tarihi su kuyusu ve yüzlerce yıllık anıt zeytin ağacıyla da görülmeye değer bir manzaraya sahip.
Hatay'da mutlaka görmen gereken en etkileyici müzelerinden biri de Dörtyol ilçesinde yer alan İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi. Taş ve ahşap mimarili etkileyici bir konağın aslına uygun olarak restore edilmesiyle hizmete başlayan ve Kurtuluş Savaşı döneminde büyük bir mücadele veren Dörtyol ilçesinin en çok ziyaret edilen yerlerinden olan müzenin zengin koleksiyonlarında Mustafa Kemal Atatürk'ün yanı sıra dönemin ünlü kahramanlarından Selim Çavuş, Hacı Emin Hoca, Çifte Tabancalı Müftü ve Kara Hasan Paşa gibi pek çok ismin balmumu heykellerini yakından görebilirsin.
Müzenin etkileyici koleksiyonlarında Milli Mücadele dönemin yansıtan resimler, tablolar, İstiklal madalyaları, resmi belgeler, Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan kılıçlar, süngüler ve silahlar da sergileniyor.
Büyüleyici tarihi yapıları ve doğal güzelliğinin yanı sıra birbirinden güzel plajlarıyla yaz turizmi açısından da zengin olanaklar sunan Hatay'da Akdeniz'in tadını çıkarmak için ilk uğraman gereken yerlerden biri de Karaağaç Plajı. Şehre sadece 45 kilometre uzaklıktaki İskenderun ilçesinde yer alan plaj, merkeze en yakın plajlardan biri olduğu için yaz aylarında hem ilçe halkı hem de yerli ve yabancı turistlerle doluyor.
Karaağaç Plajı’nın altın kumlarla süslenmiş ince kumlu uzun sahili, piknik yapabileceğin mesire alanlarıyla da çevrili. Dalgasız ve sakin deniziyle çocuklu ailelerin ve acemi yüzücülerin keyifli zaman geçirebileceği Karaağaç Plajı’nın çevresinde donanımlı kamp ve karavan alanları da bulabilirsin. Şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin turistik işletmelerden balık restoranları, kafeleri ve su sporu merkezlerine kadar pek çok olanak bulunuyor.
Haftanın her günü 08.00-19.00
Hatay'ın her yıl binlerce tarih ve kültür meraklısı tarafından ziyaret edilen başka bir önemli antik yerleşim bölgesi de Erzin ilçesi sınırlarında yer alan İssos Antik Kenti, M.Ö. 500’lü yıllarında kurulan ve üç tane büyük savaşa ev sahipliği yapan antik kentin tarihi kaynaklarda M.Ö. 5. ile 6. yüzyıllar arasında Kilikya bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olduğu söyleniyor.
Helenistik dönemde inşa edilen 8 metrelik devasa su kemerleri ile çarpıcı bir manzaraya sahip olan İssos Antik Kenti’nde binlerce yıllık İssos Harabeleri arasında tarih gezilerine çıkabilir ve rehberlerden 5000 yıllık gizemli kentle ilgili etkileyici bilgiler alabilirsin. Günümüzde açık hava müzesi haline getirilmesi için çalışmaların yürütüldüğü İssos Antik Kenti, tarih meraklılarının yanı sıra fotoğraf çekmeyi sevenlerin de Hatay’da mutlaka uğraması gereken yerler arasında.
Her köşesini saran tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin bitki çeşitliliğiyle de ünlü bir şehir olan Hatay’da bu zenginliği en iyi görebileceğin yer ise Antakya merkezinde hizmet veren Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi. 2000’den fazla endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Hatay, aynı zamanda şifalı bitkiler konusunda da adeta bir cennet ve 12 odalı bir Antakya evinin restore edilmesiyle 2013 yılında ziyarete açılan müze, büyüleyici koleksiyonları çok ilgi görüyor. Botanik ve şifalı bitkiler üzerine kitapları da inceleyebileceğin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’nde şifalı bitkilerle hazırlanan çeşitli ürünleri de satın alabilirsin.
Pazar günleri kapalı
Diğer günler 08.00-17.00
Hatay'ın Akdeniz kıyısındaki turistik ilçesi Arsuz'da denizin tadını çıkarabileceğiniz başka bir sevilen plaj olan Kepirce Plajı, Hatay'a 60 kilometre, Arsuz'a ise yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabilen Kepirce Plajı, doğal dalgakıranlarla çevrili olduğu için yılın her mevsimi sakin kalan denizi ile ünlü. İnce kumlu uzun sahilinin yanı sıra sığ sularıyla çocuklu aileler ve acemi yüzücüler için de ideal olan plajın kristal berraklığındaki denizinde şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak su altı zenginliklerini yakından görebilirsin. Ücretsiz olarak faydalanabileceğin Kepirce Plajı’nda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin turistik tesisler bulabilir, sevdiklerinle tertemiz denizde keyifli bir gün yaşayabilirsin.
Hatay'ın Belen ilçesinde Mareşal Çakmak Caddesi üzerinde ziyaret edebileceğin Kanuni Sultan Süleyman Camii, Osmanlı döneminden Hatay'da kalan çarpıcı yapılardan biri. Kanuni Sultan Süleyman tarafından hamam ve kervansaray olarak inşa ettirilen, klasik Osmanlı kesme taş mimari özelliklerini yansıtan Kanuni Sultan Süleyman Camii, tarihi İpek Yolu rotası üzerinde yer almasıyla da dikkat çekiyor. Sade dekorasyonları, huzurlu ve otantik atmosferini günümüze kadar korumayı başaran etkileyici cami günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.
Hatay'ın pek çok tarihi hazineye ev sahipliği yapan Samandağ ilçesinde ziyaret edebileceğin başka bir önemli nokta da Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın buluştuğu yer olduğu düşünülen bir tepe üzerinde inşa edilen Hz. Hızır Türbesi. Türkiye'nin en uzun sahillerinden birine sahip Çevlik Plajı’na oldukça yakın bir konumda yer alan ve tarihi Hızırbey Köyü’nde bulunan 3000 yılık Musa Ağacı’yla birlikte ziyaret edebileceğin Hz. Hızır Türbesi, halk arasında Samandağ Türbesi olarak da biliniyor. Bembeyaz tasarımıyla dikkat çeken türbe, kutsal günler ve dini bayramlarda binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor.
Antakya merkezinde Güney Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan Hatay Şehir Müzesi, binlerce yıllık uzun bir tarihe sahip Hatay'ın kültürel mirasını yakından görmek için mutlaka uğraması gereken müzelerden. 5 farklı salonunda Hatay'ın tarihi, ticaret yolları, üretim alanları, gündelik hayatı, klasik Hatay evleri ve Hatay'ın zengin yemek kültürünü yansıtan büyüleyici sergileri inceleyebilirsin.
Şehrin farklı dönemlerini yansıtan balmumu heykelleri ve Hatay'ın yüzlerce yıllık yöresel giysilerini de görebileceğin Hatay Şehir Müzesi’nde şehir çevresinde 1900'lü yılların başından beri yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen mozaik eserleri de inceleme şansı bulacaksın.
Hafta içi her gün 08.00-17.00
Hatay'da düzenlenen trekking turları, doğa ve fotoğrafçılık gezilerinin önemli mola noktaları arasında yer alan Arabın Gölü Şelalesi, Arsuz ilçesi sınırlarında Hatay’a yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Sarp dağların çevrelediği küçük bir vadi üzerinde çarpıcı bir manzara sunan Arabın Gölünün en çok ziyaret edilen noktası olan şelaleler, yılın her dönemi çarpıcı bir manzarayı sana sunacak. Kristal berraklığındaki buz gibi kaya göletlerinde yaz aylarında doyasıya yüzebileceğin ve çevresindeki kaya seyir teraslarında büyüleyici doğa fotoğrafları çekebileceğin Arabın Gölü Şelaleleri’nin çevresi ise iyi düzenlenmiş trekking parkurlarıyla ilgi görüyor.
Hatay'ın Samandağ ilçesinde gezebileceğin başka bir görülmeye değer yapı da Yeşilyazı Asma Köprüsü. Asi Nehri üzerine inşa edilen 30 metrelik asma köprü, fotoğraf safarileri ve doğa yürüyüşlerinin en önemli adreslerinden biri konumunda. Samandağ ilçesine sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alan asma köprü; her iki tarafını saran yemyeşil doğal güzellikler, irili ufaklı şelaleler ve Asi Nehri'yle kartpostal güzelliğinde manzaralar oluşturuyor. Çelik halatlarla inşa edilen köprünün üstünden özellikle gün batımında Asi Nehri’nin en etkileyici fotoğraflarını çekebilirsin.
Yemyeşil zeytin ağaçları, kaliteli zeytinleri ve organik zeytinyağları ile ünlü Altınözü'nde 2017 yılında açılan Hatay Altınözü Tokaçlı Zeytin Müzesi, ilçenin 300 yıllık bir zeytinyağı sıkma atölyesinin restore edilmesiyle hizmete başlayan bölgenin ilk zeytinyağı müzesi. 10 aylık bir süreçte restore edilen zeytinyağı atölyesinin etkileyici taş mimarileri ve tarihi değirmenleri arasında keyifle gezebileceğin müze koleksiyonlarında bölgedeki zeytin ve zeytinyağı üretiminin 3000 yıllık tarihi süreçlerini yakından görebilir, Hatay’ın kaliteli zeytinyağlarını satın alabilirsin.
Haftanın her günü 08.00-18.00
Hatay'ın turistik ilçesi İskenderun'da keşfe çıkabileceğin başka bir etkileyici tarihi hazine de Amanos Dağları eteklerinde çarpıcı bir manzaraya sahip olan Şalen Kalesi. Sarp ve kayalık bir alanda Alan Yaylasına hakim bir noktada inşa edilen tarihi kale, ilk olarak Helenistik dönemde inşa edilmiş ve uzun tarihinde Bizanslılar ile Haçlılar tarafından da kullanılmış. Yakın bir konumdaki Sarıseki Kalesiyle birlikte keşfe çıkabileceğin Şalen Kalesinin bulunduğu konumdan büyüleyici Amanos Dağı ve doğa manzaralarının fotoğraflarını çekebilir; yaz aylarında onlarca yıldır düzenlenen geleneksel Şalen Kalesi şenliklerine katılarak güzel zaman geçirebilirsin.
İskenderun'un görülmeye değer başka bir tarihi hazinesi de Sarıseki Kanyonunun çam ormanlarının masmavi Akdeniz suları ile buluştu güzel bir konumda yer alan Yunus Sütunu. Antik efsanelere konu olan ve halk arasında Hz. Yunus’un balığın karnından karaya çıktığı yer olarak bahsedilen tepede yükselen sütun, 1,5 metre eninde ve 4 metre yükseklikte kesme taşlarla inşa edilmiş. Antik döneme ait anıtsal bir kapının günümüze kalan son parçası olan Yunus Sütunu, bulunduğu konumdan sunduğu büyüleyici panoramik mağazalardan dolayı arkeoloji ve tarih meraklılarının yanı sıra doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gezileriyle de sıkça ziyaret ediliyor.
İskenderun'un Hacıahmetli Köyü sınırlarında yer alan ve antik efsanelerde Hz. Meryem’in yüzdüğü söylenen Meryem Ana Havuzu, her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Kutsal kabul edilen ve yabancı turistlerin de Hatay'da en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan sarp kayalarla çevrili doğal havuz, Hıristiyanlık inancında birçok efsaneye konu olmuş görülmeye değer yerler arasında. Çevresini saran endemik bitki türleri, yaz aylarında bile serin kalan buz gibi suları ve çarpıcı kaya göletiyle harika doğa fotoğrafları da çekebileceğin Meryem Ana Havuzunu her mevsim düzenlenen doğa gezileri, inanç turları ve fotoğraf safarileriyle yakından görebilirsin.
Harbiye Şelalelerine yakın bir konumda yer alan ve fotoğraf safarileri ile sıkça ziyaret edilen bir tarihi yapı da devasa bir köprüyü andıran Trajan Su Kemeri. İsmini Roma İmparatorluğu Trajan’dan alan ve günümüzde Hatay’da Roma döneminden kalan önemli yapılardan biri olan Trajan Su Kemeri, antik çağlarda şehre su getirmek amacıyla tasarlanmış. Osmanlı döneminde de kullanılan ve günümüzde az bir bölümü ayakta M.S. 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi köprüyü hemen yanı başındaki Karlısu Göletinin büyüleyici doğal güzellikleriyle birlikte yakından görebilirsin.
Arsuz ilçesinde denizin tadını çıkarabileceğin en sevilen yerlerden biri olan Gözcüler Plajı, yaz aylarında hem Hatay halkı hem de turistlerle doluyor. Altın renkli uzun bir kumsala sahip olan, çevresinde her bütçeye uygun butik oteller, apart oteller ve pansiyonların hizmet verdiği plaj, Arsuz merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta. Gün boyu yelken, rüzgar sörfü ve uçurtma sörfü gibi onlarca çeşit su sporu yapabileceğin plajda Akdeniz manzaralı restoranlar ve kafeler de bulabilirsin. İlçe merkezinden hem kısa bir yürüyüşle hem de tam taksilerle veya toplu taşıma araçlarına kolayca ulaşabileceğin Gözcüler Plajının çevresindeki ücretsiz kamp alanları da çok ilgi görüyor.
Hatay'ın turistik ilçesi Erzin’de bulunan Erzin Başlamış Kaplıcaları, şehrin en çok ziyaret edilen sağlık turizmi merkezlerinden biri konumunda. İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta Amanos Dağı yamaçlarında yer alan kaplıcalar, şifalı kaynak sularının yanı sıra oksijen seviyesi yüksek tertemiz havası için de sıkça ziyaret ediliyor.
Karbonat, magnezyum, karbondioksit ve sülfür bakımından zengin şifalı kaplıca sularının başta sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere onlarca çeşit hastalığa iyi geldiği biliniyor. Donanımlı termal otellerin hizmet verdiği Erzin Başlamış Kaplıcalarında aile banyoları, açık ve kapalı termal havuzların yanı sıra ortopedik masajlar yaptırabileceğin sağlık merkezleri de bulabilirsin. Kaplıcalarda şifalı sularla rahatladıktan sonra Amanos Dağı eteklerindeki şifalı su kaynaklarını, binlerce yıllık mağaraları ve el değmemiş doğal güzellikleri keşfe çıkarak tertemiz havada yenilenebilirsin.
Hatay'da gezebileceğin ilginç yapılardan biri de 19. yüzyıldan günümüze kalan Antakya Katolik Kilisesi. Fransa'dan Hatay'a gelen Kapuçin rahiplerinin 1852 yılında padişahtan izin alarak inşa ettikleri yapı, rahipler tarafından yaklaşık 90 yıl boyunca kullanıldıktan sonra Antakya'nın tarihi bir Musevi mahallesinde restore edilen 150 yıllık bir binaya taşındı. İç mekanlarını süsleyen dini motifleri ve huzurlu atmosferiyle dikkat çeken Antakya Türk Katolik Kilisesi, yabancı turistler tarafından da sıkça ziyaret ediliyor. Rengarenk çiçeklerle süslü geniş bir bahçe içinde yer alan kilise, kapısında bulunan çan ve Meryem Ana heykelleriyle de dikkat çekiyor.
Haftanın her günü 15.00-17.00
Her köşesi birbirinden ilginç müzelerle çevrildi Hatay'da keyifle gezebileceğin başka bir güzel müze de Antakya Cam Evi olarak da bilinen Antakya Cam Müzesi. Dünyada camın ilk keşfedildiği yerlerden biri olarak gösterilen Antakya ve çevresinde 5000 yıldan fazla zamandır üretilen birbirinden güzel binlerce cam objeyi müzenin koleksiyonlarında yakından görebilirsiniz.
Antakya'nın etkileyici konaklarından birinin restore edilmesiyle hizmete başlayan ve 1940'lı yıllardan beri toplanan zengin koleksiyonların sergilendiği Antakya Cam Müzesinde binlerce yıllık gözyaşı şişelerinden parfüm şişelerine, cam kaplarından cam takılar, yüzükler ve kolyeler gibi süs eşyalarına kadar pek çok objeyi yakından inceleyebilir, müzenin mağazasında ise harika bir tatil alışverişi yapabilirsin.
Haftanın her günü 09.00-19.30
1913 yılında inşa edilen ve günümüzde çarpıcı mimarisiyle turistler tarafından sıkça ziyaret edilen İskenderun Tren Garı, ilçede Çay Mahallesi’nde kolayca ulaşılabilecek güzel bir konumda yer alıyor. Çevresi otellerle çevrili olan tren garı, tarihi ve otantik atmosferini günümüze kadar korumayı başarmış. Günümüzde de hala hizmet vermeye devam İskenderun Tren Garı’nda hem Hatay’ın diğer bölgelerine ve ülkenin dört bir yanına trenle yolculuk edebilir hem de tarihi garın iç dekorasyonu ve dış mimarisini inceleyebilirsin.
Hatay merkezine sadece 88 kilometre uzaklıktaki Dörtyol ilçesinde Akdeniz kıyısında yer alan Kinet Höyük, tarih ve arkeoloji meraklılarının mutlaka görülmesi gereken önemli yerler arasında. Geç Neolitik Çağdan Helenistik döneme kadar M.Ö. 5000 ile 50 yılları arası boyunca yerleşim yeri olarak kullanılan alanda yapılan arkeolojik kazılarda pek çok farklı medeniyete ait yüzlerce eser bulundu. Kilikya Bölgesinin en büyük yerleşim yerlerinden biri olduğu düşünülen ve tüm dünyadan arkeologları kendine çeken Kinet Höyük kazılarında bulunan paha biçilmez eserlerini ise Hatay Arkeoloji Müzesinde yakından görebilirsin.
Hatay'da yaz aylarında değişmez adresi olan İskenderun’da kilometrelerce uzanan sahilinde masmavi denizin tadını çıkarabileceğin başka bir güzel plaj da ilçeye sadece 10 dakika uzaklıkta yer alan Sarıseki Turuncu Plajı. 5 kilometre boyunca uzanan altın renkli sahilinde kızıl gün batımı manzaraları eşliğinde yürüyüşler yapmak için de sıkça ziyaret edilen plajın adeta havuzlu andıran sakin suları, öğleden sonra dalgalanıyor ve su sporları yapmak için ideal bir hale geliyor
Hatay'da sıcak yaz günlerinde hem büyüleyici doğa manzaralarına şahit olabileceğin hem de buz gibi sularda yüzebileceğin başka bir tabiat harikası da Dörtyol ilçesinde Amanos Dağları eteklerinde yer alan Kapalı Değirmenli Şelalesi. 20 metrelik sarp kayalar arasından dökülen buz gibi sularla dolu kaya göletleriyle sevilen bir doğaya kaçış noktası olan şelale, huzurlu ve sessiz atmosferiyle Hatay doğa gezilerinin değişmez adreslerinden de biri.
El değmemiş bakir güzellikleri ve endemik bitki türleriyle Hatay’ın gizli cennetlerinden biri olarak keşfe çıkabileceğin Kapalı Değirmenli Şelalesi, Kapılık Köyü'ne oldukça yakın bir konumda ve şelaleyi gezip fotoğraflarını çektikten sonra Kapılık Köyü'ne uğrayarak organik ürünler satın alabilir ve lezzetli köy yemeklerinin tadına bakabilirsin.
Hatay'ın keşfedilmeye değer başka bir doğa harikası olan Sarıseki Mağarası’na 30 metrelik zorlu bir tırmanışla ulaşılabiliyor. Deniz seviyesinden yaklaşık 1300 metre yükseklikte bulunan ve yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaptığı için halk arasında Kuşlar Mağarası olarak da bilinen Sarıseki Mağarası’nın içinde binlerce yılda oluşmuş devasa sarkıtlar, dikitler ve büyüleyici damlataş göletleri arasında unutulmaz bir gezi yapabilirsin.
Ev sahipliği yaptığı yüzlerce yarasayla da ünlü olan mağaranın her biri sanat eserini aldıran sarkıt ve dikitlerin fotoğraflarını çektikten sonra yöresel lezzetler tatmak, asırlık çınar ağaçları altında çay içmek veya organik ürünler almak için kısa bir yürüyüş mesafesindeki Azganlı Köyü’ne de uğrayabilirsin.
Her köşesi büyüleyici plajlarla çevrili Hatay'da halkın ve turistlerin yaz aylarında sıkça uğradığı yerlerden biri de Dörtyol ilçesine bağlı Yeşilyurt beldesinde yer alan Yeniyurt Plajı. Halk Plajı olduğu için ücretsiz olarak faydalanabileceğin Yeniyurt Plajı, ilçeye sadece 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Uzun sahilini saran çınar ağaçlarıyla yeşil ile mavinin buluştuğu çok özel noktalardan biri olan plajın çevresinde mangal yapabileceğin mesire alanları, çocuk oyun parkları, market, restoran, soyunma kabini, duş ve otopark gibi olanaklar da bulabilirsiniz. Kum ve çakıl karışımı bir sahile sahip olan ve sığ deniziyle çocuklu aileler için de ideal olan Yeniyurt Plajının hafif dalgalı denizi su sporları yapmak için de tercih ediliyor.
Hatay'ın büyüleyici plajlarıyla ünlü Arsuz ilçesine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Gülcihan Plajı, altın renkli uzun sahiliyle yaz aylarında tamamen doluyor. Aslında 500 metreye 50 metre genişliğinde oldukça küçük bir sahili olan Gülcihan Plajı, berrak ve tertemiz denizinden dolayı çok ilgi görüyor. Sığ ve sakin sularıyla çocuklu ailelerin de güvenli bir deniz günü yaşayabileceğin plajın çevresinde büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde hizmet veren restoranlar, butik oteller apart oteller ve pansiyonlar gibi imkanlar da bulabilirsin. Donanımlı kamp alanlarına ev sahipliği yapan plajda hem Akdeniz’in ve güneşin tadını çıkarabilir hem de plaj çevresindeki konaklama tesislerinde birkaç gün tatil yaparak dinlenebilirsin.
Her köşesi binlerce yıllık tarihi hazinelerle çevrili Hatay'dan Reyhanlı ilçesine yaklaşık 18 kilometre, Asi Nehri’ne ise sadece 1,5 kilometre yer alan Tell Tayinat Höyüğü, tarih ve kültür gezilerinin değişmez adreslerinden biri. Geç Hitit döneminin önemli krallıklarından Patina Krallığının başkenti olduğu düşünülen ve Asurlular döneminde işgal edilerek eyalet başkenti yapılan Tell Tayinat, M.Ö. 9. ve 8. yüzyıllar arasında bölgenin önemli yerleşim yerlerinden biriydi.
Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda Erken Tunç Çağı ve Erken Demir Çağı'na kadar uzanan pek çok paha biçilmez tarihi eser bulundu. Binlerce yıllık yerleşim alanları arasında keyifli bir tarih gezisi yapabileceğin Tell Tayinat Höyüğünde bulunan kaya kabartmaları, taş heykeller ve stelleri ise Antakya Arkeoloji Müzesi'nde yakından inceleyebilirsin.
Arsuz ilçesine sadece 8 kilometre uzaklıkta yer alan Sütunlu Liman Ören Yeri, Akdeniz kıyısında hem tertemiz denizi hem de antik hazineleriyle ilgi görüyor. 20.000 metrekarelik bir alanı kapsayan bir antik yerleşim yerinden kalan mozaikler, etkileyici taş oymalı taş kabartmalarla süslü sütunlar, yerleşim yerleri ve antik mezarlıklar ile arkeologları kendine çeken Sütunlu Liman’ın balık sürülerini bile görebileceğin kristal berraklığında surları ise kalabalıklardan uzak denizin tadını çıkarmak isteyenler tarafından ziyaret ediliyor. Doğa yürüyüşleri ve tekne turlarıyla da görme şansı bulabileceğiniz Sütunlu Liman’ın çarpıcı taş eserlerini gördükten sonra kendinizi masmavi sola bırakarak antik hazineler arasında keyifle yüzerek dalışlar yapabilirsin.
Günümüzde büyük bölümü harabe halde bulunan Barlaam Manastırı, Yayladağı ilçesinde bölgeye hakim yüksek bir nokta inşa edilmiş bir Gürcü Ortodoks kilisesi. Dağ eteğinde çarpıcı bir manzara sunan ve Roma döneminde kutsal bir yer olarak kabul edilen Barlaam Manastırına zorlu bir tırmanışla ulaşılabiliyor. Uzun tarihinde birçok kez yıkılarak tekrar inşa edilen ve en son M.S. 950 yıllarında Gürcü papazlar tarafından tekrar inşa edildikten sonra 1268 yılına kadar aktif olarak kullanılan manastır, günümüzde kaderine terk edilmiş durumda. Bulunduğu konumdan sunduğu çarpıcı manzarayla tarih gezileri ve doğa yürüyüşlerinin adreslerinden biri olan Barlaam Manastırı’nın günümüze kalan bölümlerini inceleyebilirsin.
Akdeniz’e hakim yüksek bir tepede Akıncı Burnu üzerinde 1933 yılında inşa edilen Arsuz Deniz Feneri, günümüzde de çalışmaya devam ediyor. Hem güzel mimarisi hem de bulunduğu konumdan sunduğu büyüleyici deniz manzaralarıyla yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen deniz feneri, 130 metre yükseklikte yer alıyor. Özellikle gün doğumu ve gün batımlarında kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebileceğin Arsuz Deniz Feneri, fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsan Hatay’da ilk uğraman gereken yerler arasında. Deniz fenerini tekne gezileri sırasında da görebilir ve fotoğraflarını çekebilirsin.
Yaz aylarında güneşin ve denizin tadını çıkarabileceğin başka bir sevilen Hatay plajı da şehir merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta yer alan Payas Plajı. Çevresi dalgakıranlar ile çevrili olduğu için havuzu andıran sakin sularıyla hem acemi yüzücüler hem de çocuklu aileleri kendine çeken Payas Plajında duş, tuvalet, soyunma kabini, şemsiye ve şezlong kiralayabileceğin turistik tesisler gibi olanaklar bulabilirsin. Sahili saran çam ormanları arasında büyüleyici Akdeniz manzaraları eşliğinde sevdiklerinle kamp yapabileceğin Payas Plajının kristal berraklığındaki sularında şnorkelli dalışlar da yaparak benzersiz su altı fotoğrafları çekebilirsin.
Dinlerin kardeşliği konusunda simgesel şehirlerinden biri olan Hatay'da başka bir önemli tarihi yapı da ilk Hristiyanlık dönemlerinde dinini yaymak için Arsuz'a yerleşen din adamları tarafından inşa edilen Maryo Hanna Kilisesi. 1514 yılında Aziz Hanna tarafından yaptırılan ve günümüzde de hizmet vermeye devam eden kilise, etkileyici dini sahnelerle süslü iç dekorasyonuyla da dikkat çekiyor. Arsuz merkezinde güzel bir konumda yer alan Maryo Hanna Kilisesi’ne hem yürüyerek hem de toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabilir ve 500 yıldır hizmet veren kiliseyi ziyaret edebilirsin.
Tarihe yolculuk yaptığımız Hatay'da gezilecek yerlerden sonra sana önerimiz Adana. Adana’da görmen gereken tüm yerler için Adana'da gezilecek yerler yazısına tıkla!