Sen de bazen “Tek başıma seyahate çıkıp yeni yerler keşfetsem” diye içinden geçiriyor musun? Peki, yalnız başına seyahat fikri seni çok heyecanlandırsa da cesaret edemediğinden mi yola çıkmıyorsun? Eğer tek başına seyahat etmek ve yeni yerler keşfetmek isteyen biriysen bugün hazırladığım içeriği çok seveceksin. Hazırladığım içerikte yalnız seyahat etmenin tüm inceliklerini, gidebileceğin rotaları, yola çıkarken yanına alman gerekenleri ve bu serüvenin sana katacaklarını uzun uzun anlatacağım.

İçindekiler

Tek başına tatile çıkmak kimlere göre?

Yorgun hissediyorsan ve şehir hayatı seni mental olarak yıprattıysa seyahat etmek en iyi çözümlerden. Seyahatin esnasında özgür olup otele ne zaman döneceğin ya da yemeklere saat kaçta ineceğin konularında kimseye bağımlı olmak istemiyorsan ve en önemlisi de kendinle ilgili bilmediğin yönleri keşfetmeye hazırsan tek başına yola çıkmak sana göre. 

Yalnız seyahate özel rota önerileri

Tek başına yola koyulmaya karar vermek kolay değil. Bundan daha zor olan da nereye gideceğini belirlemek. Sen de tek başına tatilin için hem güvenli hem de keyifli bir rota arayışındaysan önerilerimi anlatmaya başlıyorum.

Ayvalık

Ayvalık, İstanbul ve İzmir'den yaklaşık 2 saat uzaklıkta ve tek başına yolculuk yapmak isteyenler için uygun bir rota. Sessiz, sakin ve güvenli bir yer olmasının yanında mavi ve yeşilin birleştiği doğal güzellikler cenneti. Ayvalık'a otobüs ile gitmek mümkün, Cunda Adası'nda leziz yemekler yiyebilir, Kaz Dağları'ndan temiz havayı soluyup Şeytan Sofrası'ndan manzarayı izleyebilirsin. Eğer yaz ise denize girebilir ve istediğin kadar yüzebilirsin.

Kabak Koyu

Türkiye'de en keyifli tatil yerlerinden biri olan Kabak Koyu tek başına seyahat edenler için mükemmel. Güzel denizi, yakınlardaki gezilecek yerleri ve insanların cana yakınlığı yalnız seyahat edenler için birebir. Kabak Koyu'nda yeni insanlarla tanışabilir, Aladere Şelalesi'nde soğuk sulara girebilir, Kelebekler Vadisi'ni keşfedebilir ve Antik Likya Yolu'nda yürüyebilirsin. Tek başına gitmen yalnız hissetmene neden olmayacak, aksine harika bir deneyim olacak.

Sinop

Sinop, Türkiye'nin en mutlu şehirlerinden biridir ve yıllardır anketlerde birinci olarak çıkıyor. Şehirde herkes birbirini tanır ve kimse birbirine karışmadığı için insanlar mutlu bir hayat sürüyor. Tek başına yolculuk yapmak ve kendini güvende hissetmek istersen Sinop'u seçebilirsin. Şehir merkezindeki otellerde kalabilir, Akgöl'deki manzaralı bir restoranda yemeğe çıkabilir, Erfelek Şelalesi'nin huzurlu atmosferini keşfedebilir ve İnceburun Feneri'nde selfie çekebilirsin.

Marmaris

Ege Bölgesi'nin en güzel yerlerinden biri olan Marmaris tek başına seyahat etmek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden. İlçenin beldeleri farklı tatil konseptleriyle sakin veya hareketli bir tatil isteyen herkes için uygun bir seçenek sunuyor. Marmaris'in vadettiği imkanlar ve sıcak atmosferi tek başına tatile çıkmayı daha eğlenceli hale getirecek. Ege Denizi'nde yüzebilir, koyları keşfedebilir veya Kız Kumu Plajı'na giderek denizin ortasında yürüyebilirsin. Ayrıca Marmaris'te tek kişilik odası bulunan birçok single otel mevcut.

Kaş

Antalya'nın gözbebeği olan Kaş da tek başına tatil yapmanın keyfine varacağın yerlerden. Macera dolu bir tatil istersen, Kaş'tan mutlu bir şekilde ayrılacaksın. Burada yeni insanlarla tanışma şansın oldukça yüksek, yani tek başına yola çıktığın halde eve döndüğünde değerli dostluklar kazanacaksın. Kaş'ta masmavi denizde yüzebilir, dalış yapabilir, hareketli gece hayatı sayesinde sosyalleşebilir ve istersen plajlarda kafa dinleyebilirsin.

Artık rota belirlendi, biletler alındı. Her şey tamam. Peki, tek başına seyahate çıkarken valiz hazırlarken nelere dikkat etmen gerekiyor? Sıradaki bölümde unutmaman gerekenlerden bahsedeceğim.

Yalnız tatile çıkarken yanına alman gerekenler

Tatile çıkarken yanımıza almamız gereken bazı şeyler gözden kaçabiliyor. Bu eşyaları unutman seyahatinin keyfini kaçırabilir. O yüzden valizinde bunları mutlaka bulundurmalısın.

Kimlik belgesi: Kimliğini unutma ihtimalin mümkün değil gibi gelebilir ama en çok unutulan şeylerin başında geliyor. O yüzden yola çıkmadan kontrol etmende fayda var.

Biletler ve rezervasyon belgeleri: Uçakla gideceksen uçak bileti, otobüs ile gideceksen otobüs bileti ve konaklama belgeleri de aldığından emin olmalısın. Yoksa tatilin aksiliklerle başlayıp tadını kaçıracak.

Şarj cihazı: En çok ihtiyaç duyulan ve aynı zamanda en çok unutulan şeylerden biri şarj aleti. Kendini güvende hissetmek ve sevdiğin kişilerle her an iletişim kurabilmek için telefonunu her zaman şarj edilmiş olarak taşımalısın. Telefonunun şarjının bitme ihtimalini düşünerek, yanına powerbank almalısın.

Priz dönüştürücü: Özellikle USA ve UK'ye seyahat edeceklerin dikkat etmesi gereken bir madde. Yaşadığın ülkenin sınırları dışında bir yere gidersen priz dönüştürücüsüne ihtiyaç duyacaksın. Çünkü gittiğin yerde priz sistemi yaşadığın ülkedekiyle aynı değilse telefonunu şarj etmen, saçlarını kurutman veya dizüstü bilgisayarını kullanman mümkün olmayabilir.

İlaçlar ve takviyeler: Tek başına seyahat edeceksen yanına her ihtimale karşı ilaç alman gerekir. Eğer kullandığın bazı takviyeler varsa, onları da yanında bulundurman önemli.

Yakınlarının iletişim bilgilerinin yazılı olduğu bir defter: Tek başına yolculuk yapmak benzersiz bir deneyim ancak her olası durumun önceden düşünülmesi gerekiyor. Olumsuz bir durumda yardım isteyebileceğin birkaç yakının numarasının bulunduğu bir defter taşımalısın.

Valizini de hazırladıktan sonra beklenen gün geldi ve artık yollardasın. Bu aşamada tatilinin en unutulmaz anılarından biri olması için dikkatli olman gerek.

Yalnız tatilinde dikkat etmen gerekenler

  • Seyahatin esnasında dikkat etmen gereken ilk nokta yalnız olduğun fikrinden sıyrılmak olacak. Çünkü henüz yolun başındayken tek olmak hayal ettiğin kadar çekici gelmeyebilir ama olumsuz duygulara kapılmamak için yalnızlığına odaklanmamalısın.
  • Maceranı yaşarken eşyalarını, cüzdanını, telefonunu ve çantanı sürekli kontrol etmeni öneririm ama bu kontroller esnasında yaşadığın deneyimden uzaklaşıp çok endişeli davranmaman gerekiyor. Yoksa anın büyüsünü yitirebilirsin.
  • Bir diğer önerim de paranın tamamını yanında taşımaman olacak. Gittiğin bölgeyi gezerken paranın hepsinin yanında olması kendini gergin hissetmene yol açabilir. Bu nedenle nakit paranı varsa otelindeki kasada bırakmanı öneririm. Kart kullanmayı da tercih edebilirsin.
  • Dilersen küçük bir kağıda gittiğin yeri ve muhtemel dönüş saatini yazarak odana bırakabilirsin. Eğer uzun süre odana dönmezsen en azından otel sahipleri yokluğunu fark edebilir.
  • Gittiğin bölgeyi tek başına keşfederken dikkat etmen gereken bir diğer nokta da orada tamamen yalnız olduğunu belli edecek kadar ürkek olmaman. Yeni ve tek olduğunu belli edecek kadar endişelenmektense kendini ana, etrafındaki güzelliklere ve çevrendeki insanlarla tanışmaya bırakmalısın.
  • Dikkat etmen gereken bir diğer nokta da programını önceden yapmak ve bu doğrultuda giymek olacak. Örneğin sahile topuklu ayakkabıyla gitme deneyimi yaşamak zorunda kalman seyahatinde ayaklarının boş yere ağrımasına neden olabilir.
  • Gece hayatında sosyalleşirken de dikkatli olman gerekli. Özellikle daha önce denemediğin içkileri tadacaksan bünyeni bilerek hareket etmeni öneririm.
  • Tanıştığın insanlarla anında bir sinerji yakalasan da samimiyeti artırırken temkinli bir şekilde hareket etmen iyi olacak.

Gezinde dikkat etmen gereken başlıca şeyler bunlar. Sıra geldi bu deneyimin artılarını sana anlatacağım kısma.

Tek başına tatil yapmanın avantajları

  • Bir başına yollara düşmek senin içindeki maceraperestle tanışmanı sağlayacak. Onunla tanıştıktan sonra onu beslemek için her seferinde yeni maceralara atılacaksın. Yani bir kez yalnız seyahat etme deneyimi daha heyecanlı bir hayatı beraberinde getirecek.
  • Yalnız başına yollara çıktığında yanında borç isteyebileceğin bir yakının olmayacak. Bu girişimle birlikte bütçeni düzgün yönetmen bir gereklilik olacak. Eğer ki bütçe yönetimiyle ilgili sorunlar yaşıyorsan seyahatin sana çok iyi gelecek. Not: Günlük harcama miktarını daha iyi tespit edebilmek için mobil uygulamalardan yararlanabilirsin.
  • Maceran beraberinde yeni dostluklar ve yeni bakış açıları getirecek.
  • Konfor alanını bir çırpıda ardında bırakmak kendine güvenini artıracak. Seyahatinin ardından göze aldığın riski düşünerek kendinden daha emin ve özgüveni daha yüksek biri olacaksın.
  • Tamamen özgür olacaksın. Ne denize erken gitmeyi teklif eden arkadaşların ne de akşam yemeğini çok geç olmadan yemek isteyen ailen seninle olmayacak. Yaşayacağın maceranın senaristi de başrolü de tamamen sen olacaksın.
  • Yolda ve tek olmak sorun çözme yeteneğini besleyecek. Çünkü olabilecek sorunlarla tek başına yüzleşecek olman onlara çözüm üretmeni gerekli kılacak.

Benim tek başına seyahat ile ilgili sana aktarmak istediklerim şimdilik bu kadar. Her ne kadar kendine göre zorlukları olan bir karar olsa da ben bu kararı almaya cesaret etmeni ve tek başına yollara düşmeni tavsiye ederim. Unutma, seyahatinin ardından dönüşeceğin kişi asla eski sen ile aynı olmayacak.

Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN

Enuygun.com IATA üyesidir. “8821943”
© 2008 - 2024 Tüm hakları saklıdır. Enuygun.com | Enuygun Seyahat, Belge No: 7153