• Anasayfa
  • Bilgi
  • Kredilerde genişleme sürüyor, faiz artışı geliyor

Kredilerde genişleme sürüyor, faiz artışı geliyor

dincerkeskinpala

Merkez Bankası son faiz toplantısında aldığı kararla tavrını net şekilde ortaya koyduktan sonra gözler kredi faizlerine yöneldi. Gecelik borçlanma faizlerini artıran Merkez Bankası, fonlama maliyetlerini yükseltme yolunu seçti. Bankalara da faizleri artırmaktan başka çare bırakmadı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yine net şekilde kredilerdeki büyüme ile ilgili sıkıntılı olduklarını dile getirmişti. Başkan, Türkiye'de kredi büyüme hızının ekonominin büyüme hızını aştığını, bunun daha da yavaşlatmak için adım atılması gerektiğini söylemişti.

"Türkiye'de krediler hala çok hızlı büyüyor. Aldığımız bütün önlemlere rağmen kredilerdeki reel büyüme oranı, ekonominin reel büyümesinin üzerinde, bu alanda mesafe almamıza rağmen (kredi büyümesini) daha da yavaşlatmamız gerekiyor" diyen Başçı, ‘’bu nedenle finans sistemine toplam maliyeti ağırlaştırmadan politika faizi aracılığıyla sıkılaşma sakınca yaratmıyor’’ diye konuşmuştu.

Krediler de büyüme devam ediyor

Başkanın açıklamalarının ardından bugün BDDK tarafından yayınlanan haftalık bültende kredi genişlemelerini inceledim. BDDK’nın verilerine göre; Bankacılık sisteminde toplam krediler 14 Ekim haftasında 670.7 milyar TL'ye geriledi. Bir önceki hafta krediler 666.9 milyar TL seviyesindeydi.  2010 yılının sonunda ise bankacılık sisteminde krediler 535.3 milyar TL seviyesinde bulunuyordu.

Mali kesime verilen krediler 14.3 milyar TL'den 14.2 milyar TL'ye, mali kesim hariç krediler ise 612.2 milyar TL'den 615.8 milyar TL'ye geldi.

Bankaların katılım bankaları dahil toplam tüketici kredileri ise 163.4 milyar TL'den 164.2 milyar TL'ye yükseldi. Geçen yıl sonunda mali kesime verilen krediler 17.3 milyar TL, mali kesim hariç krediler 483.7 milyar TL, tüketici kredileri 129.0 milyar TL seviyesinde bulunuyordu.

Sorunlu kredilerde de bir önceki aya göre yüzde 1 oranında bir artış göze çarpıyor. Net takipteki krediler bir önceki aya göre yüzde 1 oranında artarak, 3 milyar 235 milyon TL’ye yükselmiş durumda.

Faiz artırımları Akbank ile başladı

Merkez Bankası’nın faizlerde topu bankalara artmasının ardından, ilk faiz artırımı Akbank’tan geldi. Akbank konut kredisi faizlerinde çok ciddi oranda bir artışa gitti. Ortalama 1.05 civarında olan faizlerde neredeyse 70 baz puanlık bir artış oldu. Akbank’ın internet sitesinden ulaşılabilen faiz oranları tablosuna göre;

12-36 ay arası vadede faiz oranı 1.67, 48 ay ve 60 ay vadede faiz oranı yüzde 1.74, 60 ila 120 ay vade arasında ise faiz oranları yüzde 1.79 seviyesine yükseltilmiş durumda.

İhtiyaç kredileri tarafında ise 12, 24 ve 36 ay vadede faiz oranları %1.80 olarak belirlenmiş durumda.

Bu gelişmelerin ardından kredi faiz oranlarında artışlar kaçınılmaz olarak duruyor. Konut kredi faizlerinde 15-20 baz puanlık bir artış beklentisi hakimken, Akbank’ın yaptığı bu faiz artırımı diğer bankaları nasıl etkileyecek göreceğiz. Ancak diğer bankaların bu faiz oranlarını baz almaları halinde, konut kredisi faizlerinde çok ciddi bir artış yaşanacağı aşikar görünüyor.

Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN

Enuygun.com IATA üyesidir. “8821943”
© 2008 - 2024 Tüm hakları saklıdır. Enuygun.com | Enuygun Seyahat, Belge No: 7153