Sorunlu kredilerin yarısı kredi kartlarından!

betulsungurlu

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un analizine göre Türkiye’de bankaların takibe aldığı sorunlu bireysel kredilerin yarısını kredi kart borçları oluşturuyor. Kredi kart borçlarının bireysel krediler içindeki payı azalıyor ama sorunlu krediler içindeki payı düşmüyor! BDDK’nın kredi kartlarındaki yeni düzenlemesi tüketiciyi sorunla daha erken yüzleştirecek, ancak kredi kartlarının takibe dönüşüm oranına etkisi daha uzun vadede görülebilecek.

BDDK verileri ile derlenmiş Enuygun.com’un analizine göre 2011 Temmuz ayı itibariyle tüketicilerin bankalara olan kredi kart borcu son iki sene içerisinde %45 artarak 35 milyar TL’den 51 milyar TL’ye; tüketici kredileri borcu ise %91 artarak 82 milyar TL’den 157 milyar TL’ye yükseldi. Bu verilere göre kredi kartlarının toplam bireysel krediler içindeki payı %30’dan %25’e geriledi. Tüketici kredilerine göre oransal olarak daha az büyüyen kredi kartlarının iki sene önce olduğu gibi hala sorunlu kredilerin yarısını oluşturması ise dikkat çekiyor.

2011 yılı Temmuz ayı itibariyle bankaların takibe aldığı sorunlu kredi kart ve tüketici kredisi borçları toplamda 7 milyar TL iken,  bu rakamın %54’ü yani 3,75 milyar TL’si sorunlu kredi kart borçlarından kaynaklanıyor. Geriye kalanları ise %10 ile konut kredileri, %4 ile taşıt kredileri ve %32 ile ihtiyaç kredileri ve diğer krediler oluşturuyor. Kredi türlerinin büyüme hızları arasındaki farklılıklara rağmen iki sene öncesinin oranları da bu oranlara çok yakın seyrediyor. 2009 Temmuz ayı itibariyle takipteki kredi kart borçları toplam takipteki bireysel kredilerin %53’ünü, konut kredileri %12’sini, taşıt kredileri %7’sini, diğer krediler ise %29’unu oluşturuyordu.

Sektörde kredi hacminin büyümesiyle birlikte aslında tüm kredi türlerinde takibe dönüşüm oranının azaldığı, kredi kalitesinin önemli ölçüde arttığını belirten www.enuygun.com  Baş Analisti Betül Sungurlu “Son iki yıl içerisinde tüketici kredilerinin takibe dönüşüm oranı %4,1’den %2,1’e gerilemiş durumda. Kredi kartlarının takibe dönüşüm oranı da aynı dönemde %11’lerden %7,4’e düştü. Her iki kredi türünde de oranların düşmesi olumlu bir gelişme ancak kredi kartlarındaki oran hala çok yüksek ve hala kredi kalitesi gelişiminde izlenmesi gereken bir konu”, dedi.

BDDK’nın kredi kartlarına yönelik olarak aldığı yeni düzenlemelerinin bu oranlara etkisinin uzun vadede görülebileceğine değinen Sungurlu “Minimum borcunu ödeyerek kredi kart borcunu çevirmeye çalışan ve bunu sık sık tekrarlayan tüketici zaten borç sarmalı içinde demektir. BDDK’nın kararı, tüketicinin sorunla biraz daha erken yüzleşmesine neden olacaktır diye düşünüyoruz. Bu durumdaki kişilerin ihtiyaç kredisi alarak borçlarını ödenebilir hale getirmeleri gerekiyor. Ancak ne yazık ki bu kişilerin önemi bir kısmı da bankalarca başvurusu reddediliyor. Biz bu durumdaki kullanıcılarımıza kart borcu en yüksek olan bankadan başlayarak sorunlarını bankaları ile paylaşmalarını öneriyoruz. Bu şekilde daha yapıcı çözümler üretilebileceğini düşünüyoruz”, dedi.


betulsungurlu
Betül Sungurlu
129 Yazı
ODTÜ Havacılık Mühendisliği ve Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA mezunu. Ar-ge, banka, yatırım ve danışmanlık şirketlerinde 10 yıldan fazla çalıştı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN