Tüm detaylarıyla Cunda Adası gezi rehberi

busraguzeller

Alibey Adası ismiyle de bilinen Cunda Adası, popüler tatil beldesi Ayvalık’ta mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri. Ada; sakin atmosferi, kendine has sokakları, lezzetli dondurma çeşitleri, Ege mutfağının eşsiz mezelerini tadabileceğiniz nezih restoranları ve tabii ki eşsiz manzarası ile ziyaretçilerine gündelik hayattan uzaklaşma fırsatı sunuyor.

Her mevsim ziyaret etmenin mümkün olduğu Cunda Adası özellikle nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarında çok keyifli oluyor. Bugün yolu henüz Cunda Adası ile kesişmemiş kişiler ya da Cunda’yı en az bir kere görse dahi daha detaylı bir şekilde keşfetmek isteyenler için Ada ile ilgili detaylı bir rehber hazırladım. Eğer hayata birkaç günlüğüne mola verip biraz güzel manzara izlemeye ya da lezzetli yemekler ile kendini şımartmaya ihtiyacın varsa rotan Cunda Adası olmalı.

O zaman Ada’nın dört bir yanını keşfetmeye başlayalım.

Uçak Bileti

İçindekiler

Cunda Adası nerede?

cunda

Cunda, Balıkesir’in Ayvalık ilçesi sınırları içerisinde konumlanmış bir ada. Ege Denizi’nde bulunan en büyük dördüncü ada olma ayrıcalığına sahip Cunda, Ayvalık Merkez’e 20 dakikalık sürüş mesafesinde. Ada’ya Sarımsaklı 25 dakikalık, Gömeç 30 dakikalık, Burhaniye ise 45 dakikalık uzaklıkta.

Konum Linki

Cunda Adası’na nasıl gidilir?

cunda sokakları

Ülkemizdeki popüler rotalardan Cunda Adası’na gitmek için birden çok alternatif var. Bunlardan en çok tercih edilenlerden biri Ada’ya özel araç ile gitmek. Bu alternatifin sıklıkla tercih edilmesinin nedeni Cunda’nın görülecek birçok yere yakın bir konumda bulunması. Seyahatleri için bu rotayı tercih eden kişiler gitmişken tüm bölgeyi keşfedebilmek adına özel araçlarıyla yolculuk yapıyorlar. Bu sayede Cunda’ya gitmişken Sarımsaklı’yı görebiliyor, Ada’ya 30 dakika uzaklıktaki Şeytan Sofrası’nda gün batımını izleyebiliyor ya da 1,5 saat uzaklıktaki Kaz Dağları’nda yürüyüş yapabiliyorlar. Sen de Cunda Adası’na gitmişken daha birçok yeri de görmek istersen özel aracınla yola çıkabilirsin. Aracın yoksa araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsin. Ada, İstanbul’a 410, İzmir’e 165 ve Ankara’ya 665 kilometre uzaklıkta.

Daha konforlu bir yolculuk yapmak isteyenlerse bölgeye uçak ile gitmeyi ve havaalanından araç kiralama seçeneğini değerlendirmeyi tercih ediyor. Ada’ya en yakın havaalanı Edremit’teki Koca Seyit Havalimanı ve rotaya 50 dakikalık sürüş mesafesinde. Özellikle uzak şehirlerden gelenler bu havalimanına bilet alarak konforlu bir yolculuk gerçekleştirebiliyor. Sen de uçak ile seyahat etmek istersen bir Edremit uçak bileti satın alabilirsin. Araç kiralama seçeneğindense hava yollarının yolcularına özel sağladığı transfer hizmetlerinden de yararlanabilirsin.

Geldik Ada’ya otobüsle ulaşıma. Bunun için tek ihtiyacın bir Ayvalık otobüs bileti. Ayvalık ile Cunda’nın arası yalnızca 8 kilometre. Otobüsle Ayvalık Merkez’e vardıktan sonra her 30 dakikada bir hareket eden otobüslerle Cunda Adası’na doğru yola çıkman mümkün. Dilersen Ayvalık Limanı’ndan saat başı hareket eden feribotlarla da Cunda Adası’na varabilirsin.

Cunda Adası’na ne zaman gidilir?

cunda sokakları

Söz konusu Cunda Adası olduğunda aslında sorulması gereken soru “Cunda Adası’na ne zaman gidilmez?” olmalı. Çünkü Cunda, belli yoğun dönemler dışında yılın her mevsiminde keyif alınabilecek bir rota. Fakat burası hem popüler bir destinasyon olduğu için hem de büyük şehirlerimiz İstanbul ve İzmir’e yakın olduğu için özellikle bayram tatillerinde ve uzun resmi tatillerin olduğu dönemlerde çok kalabalık oluyor.  

Eğer Cunda’ya seyahat edeceksen ve gezinden maksimum keyif almak istiyorsan tarihleri uzun tatillerin olmadığı bir döneme getirmeye dikkat etmelisin. En taze deniz ürünleriyle dolu bir masa ile kendini şımartmak istersen balık sezonunun açıldığı eylül ayını, masmavi suların tadını çıkarmak istersen bayram tatilleri dışında yaz mevsimini, sakin bir tatil yaparak dinlenmek istersen de nisan ayını tercih edebilirsin.

Cunda Adası yakınlarında gezilecek yerler

İçeriğimin başından beri Cunda Adası’nın birbirinden güzel gezilecek yerlere yakın olduğundan bahsediyorum. :) Sıradaki bölümde bu yerleri keşfedelim.

Taksiyarhis Kilisesi

Taksiyarhis Kilisesi

Cunda sınırları içerisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında son derece iyi korunmuş bir yapı olan Taksiyarhis Kilisesi geliyor. 1873 yılında inşa edilen ve başlarda cami olarak kullanılan Taksiyarhis Kilisesi, 2011 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'na tahsis edildi ve yapı bugünkü halini aldı. Sen de adanın en büyük anıt yapısı olma ayrıcalığına sahip Taksiyarhis Kilisesi’ni ziyaret etmeden Cunda’dan ayrılma.

Konum Linki

Aşıklar Tepesi

Aşıklar Tepesi

Cunda Adası’nda etraftaki güzel manzaraları doyasıya izleyebileceğin Aşıklar Tepesi, yel değirmeniyle birlikte Ada’nın sembolik yapılarından. Sevim ve Necdet Kitaplığı’nın da bulunduğu tepede manzaraya karşı bir şeyler atıştırabileceğin güzel de bir kafe var.

Konum Linki

Ayışığı Manastırı

Ayışığı Manastırı

Ada’nın kuzeyinde, Pateriça Yarımadası’nın en uç noktasında denizin tam kenarında konumlanmış Ayışığı Manastırı da Cunda’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden. 18.yüzyılda ya da daha öncesinde inşa edildiği düşünülen yapının geçmişte bekar kızların manastırı ve Ada’da yaşayan kişilerin önemli eğitim kurumlarından biri olduğu biliniyor. 2013’ten beri müze olarak hizmet veren ve tarihi değeri yüksek bu yapıyı ziyaret edebilirsin.

Konum Linki

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Cunda Adası’ndan yaklaşık 15 dakikalık sürüş mesafesinde konumlanmış Ayvalık Adaları Tabiat Parkı da gezin esnasında mutlaka uğraman gereken yerlerden. Bozulmamış doğası ve tarihi yapılarıyla Kuzey Ege’nin en önemli noktalarından biri olarak kabul gören parkın toplam alanı yaklaşık 20.000 hektar. 1995 yılında Tabiat Parkı ilan edilen alan; orman, deniz, hazine arazisi ve özel mülkiyet olmak üzere dört farklı bölümden oluşuyor. Cunda Adası’na kadar gitmişken bu emsalsiz parkı da ziyaret etmeni öneririm.

Konum Linki

Ayvalık Merkez

Ayvalık ve Cunda sokakları

Ülkemizdeki en popüler tatil rotalarından Ayvalık, Cunda Adası’na 20 dakikalık sürüş mesafesinde bir konumda bulunuyor. Bölgeye gelmişken sakin atmosferi ve hareketli çarşısıyla ünlü Ayvalık Merkez’de de kesinlikle vakit geçirmelisin. Macaron Mahallesi’ndeki mekanlarda vakit geçirmeli, Mesut Büfe’de ilçenin meşhur tostunu yemeli ve seyyar satıcılarda satılan karadut suyundan içmelisin. Sevdiklerine hediyelik almak istersen alışverişini Ayvalık çarşıdaki dükkanlardan yapabilirsin.

Konum Linki

Şeytan Sofrası

şeytan sofrası

Geldik bu bölgenin en ünlü gezilecek yerlerinden Şeytan Sofrası’na. Cunda’ya 35 dakikalık sürüş mesafesinde konumlanmış Şeytan Sofrası, aslında şeytanın ayak izi olduğuna inanılan bir lav birikintisi. Ziyaretçilerin bir kısmı buraya ayak izini görmek için geliyor olsa da Şeytan Sofrası’na çıkılmasının asıl nedeni eşsiz günbatımı manzarasını izlemek. Cunda’ya kadar gitmişken mutlaka burayı da ziyaret etmeli ve manzaranın tadını çıkarmalısın. Dilersen Şeytan Sofrası’ndaki kafede yemek de yiyebilirsin.

Konum Linki

Gezilecek yerlerden bahsettikten sonra şimdi sıra Cunda’da denize girilecek yerlere geldi.

Cunda Adası’ndaki en güzel plajlar

Ortunç Koyu Plajı

Ortunç Koyu

Mavi bayrak ödüllü Ortunç Koyu Plajı, Cunda Adası’nın en güzel plajlarından biri. Milli park içinde yer alan bir plaj olduğu için Ortunç Koyu Plajı imara kapalı bir bölgede bulunuyor. Bu sayede koy denizaltı çeşitliliğini koruyabiliyor. Hatta denizaltı yaşamını görmek isteyenler için Ortunç Koyu Plajı’nda dalış imkanı da var. Ortunç Koyu’nda deniz son derece sığ olsa da son derece soğuk da olduğunu belirtmemde fayda var. Denizin girişi taş olduğu için zorlanmamak adına yanında deniz ayakkabısı götürmeni tavsiye ederim.

Konum Linki

Patriça Koyu

Patriça Koyu

Cunda Adası’nda denize girmek isteyenlerin tercih ettiği bir diğer popüler nokta da Patriça Koyu. Pateriça Koyu adıyla da bilinen bu yerde su çabuk derinleşmiyor. Deniz, sahip olduğu bu özellik sayesinde ülkemizdeki diğer popüler tatil beldelerindeki denizlere göre daha sıcak. Sobe Plajı, Sakin Plajı ve ismini koydan alan Pateriça Koyu Plajı burada denize girebileceğin en güzel noktalar. Özellikle sessiz sakin bir ortamda denizin keyfini çıkarmak istersen 12 yaş üstü misafirleri ağırlayan Sobe Plajı’na bir şans verebilirsin.

Konum Linki

Duba Plajı

Duba Plajı

Sıradaki önerim bir halk plajı ve temiz suyunun yanı sıra hem şezlong fiyatlarının hem de kafesinin ucuzluğuyla öne çıkan bir plaj. Ayvalık ile Cunda’yı birbirine bağlayan noktada konumlanmış Duba Plajı’nın denizi sığ ve berrak. Zemini kum olan plajın Mavi Bayrak ödülü de bulunuyor ve konuma toplu taşıma ile ulaşılabiliyor. Bir halk plajı olduğu için Duba Plajı öğleden sonra çok kalabalık olabiliyor. Kendine güzel bir yer bulmak için en geç 11.00’de plajda olmanı öneririm.

Konum Linki

Çataltepe Plajı

Çataltepe Plajı

Ada’daki bir diğer popüler plaj da Patriça Koyu’ndaki plajlara göre daha uygun fiyatlı olan Çataltepe Plajı. Denizi sığ ve berrak olarak tanımlanabilecek plaj normal günlerde son derece keyifliyken poyrazlı günlerde dalgalı olabiliyor. Bu nedenle Çataltepe Plajı’nda denize girmeyi düşünürsen hava durumunu kontrol ederek hazırlıklı olmanı öneririm.

Konum Linki

Bahsettiğim 4 plajın yanı sıra Mocamp Ortunç Koyu, Ada Camping Ortunç Koyu da denize girebileceğin diğer noktalar.

Cunda Adası’nda yapabileceğin en keyifli etkinliklerden bir diğeri de tabii ki tekne turlarına katılmak. Dilersen Kara Ada’daki Akvaryum Koyu’nda yüzmek için Cunda’dan kalkan tekneleri tercih edebilirsin. Akvaryum Koyu, isminin hakkını veren bir yer. Deniz masmavi ve berrak. Burada çok keyifli vakit geçireceğine eminim.

Tekne turu yapmak için Kara Ada’daki Yeşil Koy’u da tercih edebilirsin. Cunda Adası’na çok kez giden kişiler rotanın yakınındaki en keyifli denizin burada olduğunu söylüyor. Yemekli ve eğlenceli bir tekne turu tercih ederek ve masmavi sularda yüzerek unutulmaz bir gün geçirebilirsin.

Ada’ya 35 dakikalık bir mesafede olsa da bölgenin en iyi plajlarından biri Sarımsaklı Plajı.

Cunda Adası hakkında önemli bilgiler

Cunda

 

-Cunda Adası, Ayvalık ilçesine bağlı irili ufaklı 22 adadan en büyüğü olma ayrıcalığına sahip. Söz konusu adalardan yerleşime açık olan tek ada da Cunda.

-Cunda Adası dışındaki tüm Ayvalık adaları 1995’ten beri milli park statüsünde.

-Ada’nın diğer ismi olan Alibey, Kurtuluş Savaşı’nda “Yunanlara teslim olun” emrini dinlemeyen Yarbay Ali Bey’den geliyor.

-Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü Cunda Adası sınırlarında.

-Eğer lokma seviyorsan Cunda Adası tam sana göre. Çünkü burada Lokma İmparatoru isimli bir lokmacı var ve o kadar ünlü ki… Her gün önünde çok uzun kuyruklar oluşuyor.

-Rakı, balık, Ayvalık kalıbının hakkını en iyi veren yerlerden Cunda Adası’nda deniz kenarındaki restoranlarda Ege’nin kendine has mezelerinin en lezzetli versiyonlarını tadabilirsin.

-Ege Denizi’ndeki en büyük 4.ada olan Cunda Adası, Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada’dan sonraki en geniş hacme sahip Ege adası.

-Ada, Cunda ve Alibey isimlerinin yanı sıra Moshonisia ve Kokuluada isimleriyle de anılıyor.

-Nüfus Mübadelesi’nden gelen kişilerin yaşadığı bir yer olduğu için Ada’daki yaşlıların çoğu Yunanca biliyor.

Cunda Adası’nda nerede kalmalı?

Cunda otelleri

Cunda otelleri genel olarak oda kahvaltı konseptinde hizmet veren butik oteller. Buradaki otellerin hepsinde misafirlerin rahatı tüm detaylarıyla düşünülmüş durumda. Sen de Cunda Adası’na gidersen oda kahvaltı konseptiyle hizmet veren butik otellerden birini tercih ederek akşam yemeklerini popüler Cunda restoranlarından birinde yiyebilirsin.

Eğer şehir hayatından çok yorulduysan sana Cunda’daki glamping alanlarından birinde kalmanı öneririm. Cunda’da lüks kampçılık olarak tanımlanabilecek glamping konseptini yansıtan çok başarılı tesisler var. Onlardan birinde kalarak doğanın kalbinde dinlenme fırsatını elde edebilirsin. Cunda Fora Glamping keyif alacağını düşündüğüm seçeneklerden.

Cunda Adası’nda nerede yemek yenir?

Balık

İçeriğimin başından beri Cunda Adası’nın lezzetli yemekler yapan restoranlarla dolu olduğundan bahsettim. Şimdi eşsiz mezeleri ve deniz ürünlerini hangi restoranlarda yemen gerektiğinden bahsedeceğim.

Kahvaltıdan başlayacak olursak Cunda’nın en iyi kahvaltı mekanı Cook Point Cunda isimli mekan. Burada organik ürünlerle hazırlanmış eşsiz bir kahvaltı var. Lezzetli simitler ve iştah açıcı limonata kahvaltına eşlik etmesini önerdiğim seçenekler. Burada kahvaltı ederek güne keyifli bir başlangıç yapacaksın. Cunda Mavi Otel de kahvaltın için tercih edebileceğin diğer başarılı mekanlardan.

Eğer öğlen yemeğinde sandviç tarzı şeyler yemekten hoşlanan biriysen Hacıoğlu Aşkın Tost Evi’nde Ayvalık tostu yemeni öneririm. Pizzayı öğlen yemeğinde yemek daha çok hoşuna gidiyorsa Ada’nın en güzel pizzalarını yapan Uno Pizza’ya bir şans verebilirsin.

Geldik akşam yemeğine. Cunda’nın mezeleri ve deniz ürünleri ile ünlü restoranlar dendiğinde liste Son Vapur Restoran, Lal Girit Mutfağı, Sahil Restoran ve Deniz Restoran’dan oluşuyor. Tüm bu restoranlarda sevdiğin mezeleri ve mevsim balıklarını gönül rahatlığıyla sipariş edebilirsin. Eğer şarap içmeyi seven biriysen akşam yemeği için Vino Şarap Evi’ne gidebilirsin. Akşam yemeğinde Cunda ezmesi ve papalina yemeyi sakın unutma. Papalina yedikten sonra en lezzetli balık hangisi sorusu senin için cevabını bulacak bence. 

Kahve molası vereceksen gitmen gereken yer kesinlikle meydanda yer alan Taş Kahve olmalı. Cunda'dan lor tatlısı yemeden ayrılmamanı öneririm.

Cunda Adası’ndan ne alınır?

zeytinyağı

Eğer gittiği yerlerden evinin ihtiyaçlarını gidermeyi ya da arkadaşlarına hediye almayı sevenlerdensen Cunda Adası beklentini karşılayacak bir rota. Yolun Cunda Adası’na düşerse alman gerekenler:

-Zeytin, zeytinyağı, zeytinyağı sabunu gibi doğal ürünlerden hem sevdiklerin için hem de kendin için satın alabilirsin.

-Cunda Adası’nda doğal kolonyalar yapan çok sayıda mekan var. Sabun, yasemin, zeytin çiçeği, okyanus kokulu kolonyalardan alabilirsin.

-Ayvalık’ın meşhur karadut suyunun konsantre hali Cunda sınırlarında da satılıyor. Eğer bu içecek hoşuna gidiyorsa konsantre karadut sularından satın alarak lezzetin keyfini uzun süre çıkarabilirsin.

-Cunda Adası adeta takı ve biblo cenneti. Rengarenk küpe ve kolye çeşitlerinden, buhurdanlık gibi renkli objelerden, balkonunu süsleyecek biblolardan satın alabilirsin.

-Ada’da her gün açık olan tezgahların yanı sıra pazar günleri kurulan Cunda Pazarı da alışverişin başrollerinden. Öğleden sonraya dek açık bu pazarı gezerek kendine kıyafetler ya da süs eşyaları alabilirsin.

Rehberimiz sona erdi. Umarım en yakın zamanda Cunda Adası’na gider ve çok keyifli birkaç gün geçirirsin.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN