Arkası yemyeşil ağaçlar, önü ise masmavi bir deniz olan Kuşadası, gelişmiş turizm olanaklarıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Antik çağlardan günümüze kalan eserleriyle de görülmeye değer olan ilçe seni tarihin derinliklerine götürecek. Kültür ve tarih turları, doğa yürüyüşleri, kamp yapmak veya sadece masmavi denizin tadını çıkarmak için tercih edilen Kuşadası her yaz gezi teknelerini de misafir ediyor. El değmemiş doğasıyla kartpostallara benzeyen ilçeyi gezmeye çıkmadan önce Kuşadası’na gideceklerin bize en çok sorduğu soruları yanıtlayarak işe başlıyoruz. 

Kuşadası’na hangi ayda gidilir?

Uzun bir deniz sezonuna sahip Kuşadası’na mayıs ve eylül arasındaki aylarda gidebilirsin.

Kuşadası’nda ne yenir?

Kuşadası denilince akla ilk olarak incir geliyor. Buradayken incir terlemesi, gözleme ve Ege yöresine ait birbirinden güzel mezelerin tadına bakabilirsin.

Kuşadası kaç günde gezilir?

Asla ayrılmak istemeyeceğin bu ilçeyi keşfetmek ve denizinin tadını çıkarmak için en az 3-4 gününü ayırmanı öneriyoruz.

1. Kuşadası El Heykeli

Kuşadası şehir merkezinde deniz kıyısında Barış Eli heykeli.

Kuşadası'nda en çok fotoğraflanan simgesel anıtlarından biri olan El Heykeli, havaya dönük ve avucun içinde güvercinlerin uçtuğu devasa bir eli tasvir ediyor. Kuşadası'nın sembolü haline gelen güvercinlere gönderme yapan heykel, denize uzanan iskelenin en uç noktasını süslüyor. Özellikle gün doğumu ve gün batımlarında sunduğu büyüleyici manzarasıyla ilçeyi gezen herkesin fotoğraf çekmek için mutlaka uğradığı Kuşadası El Heykeli mutlaka görmen gerekenler arasında yer alıyor.

Konum Linki

2. Meryem Ana Tabiat Parkı

Meryem Ana Tabiat Parkında bulunan heykeli görünümü

Bülbül Dağı eteklerinde 360 hektardan geniş bir alana yayılan tabiat parkı ve her sene binlerce kişi tarafından ziyaret edilen park, Meryem Ana Eviyle de çok ilgi görüyor. Kızılçam, fıstık çamı, servi, çınar ve zeytin ağaçları arasında uzanan yürüyüş yollarının yanı sıra zengin vahşi yaşam çeşitliliğiyle de doğa gezilerinin de değişmez adreslerinden biri olan Meryem Ana Tabiat Parkında antik dönemde inşa edilmiş çeşmelerden yaşam alanlarına ve çarpıcı heykellere kadar pek çok tarihi hazine sıralanıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 30 TL
  • Otopark 100 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-18.00

Yazar Notu: İçeride görüntü almak ve video çekmek yasak.

3. Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi

Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi görünümü

2018 yılında açılan ve Kuşadası'nın çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi, aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek minyatür müzesi olmasıyla da ilgi görüyor. Sadece mikroskoplar ve büyüteçler ile görebileceğin minyatür eserlerin sergilendiği müze, benzersiz koleksiyonuyla her yıl binlerce insanı kendine çekiyor. Saç tellerinden mikro boyutlarda üretilmiş saat eserlerine kadar pek çok objeyi yakından görme şansı bulabileceğin müze mutlaka uğraman gereken yerlerden.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 40 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-18.00

Yazar Notu: Müze içerisinde fotoğraf çekmek kesinlikle yasak, aksi takdirde sorun yaşayabilirsin.

4. Sevda Tepesi

Sevda Tepesi manzarası

Kuşadası'nın en güzel panoramik manzaralarını izlemek ve büyüleyici fotoğraflar çekmek için ilk gitmen gereken yerlerden biride Sevda Tepesi. Kese Dağı eteklerinde uzanan Sevda Tepesi, Yunan adalarına kadar uzanan panoramik manzarasının yanı sıra çam ormanlarıyla süslü doğal güzelliğiyle de seni büyüleyecek.

Geceleri ışıl ışıl parlayan Kuşadası'nı izleyebileceğin tepede kahveni yudumlayarak yorgunluk atabileceğin kır bahçeleri de hizmet veriyor. Seyir terasları, yaz aylarında çeşitli etkinliklerin düzenlendiği amfi tiyatro, yöresel lezzetler tadabileceğin restoranlar ve yürüyüş yolları gibi olanakları da bulabileceğin Sevda Tepesinde Kuşadası gezisinin en güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

5. Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi dış görünümü

Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen Meryem Ana Evi  her sene binlerce kişiyi kendine çeken ünlü bir Katolik mabedi. Efes Antik Kenti çevresindeki Bülbül Dağı eteklerinde yer alan ve Hz. İsa'nın annesi Hz. Meryem'in cennete yükselene kadar yaşadığına inanılan taş mimarili küçük mabet, 19. yüzyılda bir rahibenin rüyası ile keşfedildi.

Günümüzde gerçekten Meryem Ana'nın evi olup olmadığına dair tartışmaların yaşandığı ev, 2004 yılında papa tarafından kutsandı. Özellikle yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen ve Efes Antik Kenti gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Meryem Ana Evi’nin aynı zamanda şifalı olduğuna da inanılıyor. Rengarenk çiçekler ve meyve ağaçları arasında huzurlu bir atmosfere sahip Meryem Ana Evi’nin sade dekorasyonlu iç bölümlerini de gezme şansın var.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-18.00

Yazar Notu: Tuvalete girmek için yanında bozuk para bulundurmalısın. Kafede oturmadan önce fiyatlara göz atmayı unutma. Bölgeye Selçuklu minibüsleri ile ulaşım sağlayabilirsin.

6. Yılancı Burnu

Yılancı Burnu güneşli günde havadan görünümü

1. derece sit alanı olarak koruma altına alınan Yılancı Burnu, büyüleyici Ege Denizi ve Kuşadası manzaralarını izleyebileceğin çok özel bir nokta. Güvercinada'nın yanında uzanan, el değmemiş güzelliği, masmavi deniziyle görenleri kendine hayran bırakan adada çadır kurabilir, dalış yapabilir veya denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

7. KUAKMER-F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi

KUAKMER-F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi görünümü

2015 yılında Kuşadası'nın ilk kültür merkezi ve kent müzesi olarak hizmete başlayan KUAKMER, yıl boyu düzenlenen konferanslar ve söyleşilerin yanı sıra tiyatro gösterileri gibi kültürel ve sanatsal pek çok faaliyetiyle de ev sahipliği yapıyor. Binlerce kitaptan oluşan kütüphanesi, geçici ve kalıcı sergileriyle ilgi gören kültür merkezinde yazarlık atölyelerinden taş boyama kurslarına kadar çeşitli eğitimler de veriliyor.

Kuşadası'nın en güzel konaklarının birinin restore edilmesiyle hizmete açılan KUAKMER’de aynı zamanda Kuşadası'nın kültürel yapısını gözler önüne seren etnografya eserleri ve çeşitli objeleri de bulunuyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Pazar günleri kapalı
  • Diğer günler 10.00-18.00

8. Kuşadası Kadınlar Plajı

kuşadası kadınlar plajı görünümü

Sadece Kuşadası'nın değil, Ege'nin de en güzel plajlarından biri olan ve altın renkli kumlarıyla bilinen Kuşadası Kadınlar Plaj, uzun sahil yolu boyunca sıralanan restoranları, kafeleri, eğlence merkezleri ve butik otelleriyle turizm olanakları bakımından çok gelişmiş durumda.

Kristal berraklığındaki denizi ve tertemiz sularıyla Ege'nin tadını doyasıya çıkarabileceğin Kadınlar Plajı’nın çevresindeki her yaşam stiline ve bütçeye uygun oteller bulunuyor. Sığ deniziyle çocuklu ailelerin ve yüzme bilmeyenlerinde de tercih edebileceği plaj, Kuşadası’nın kalbinde yer alıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Merkeze çok yakın olan plaja yürüyerek ulaşım sağlayabilirsin.

9. Kuşadası Adaland

Kuşadası Adaland görünümü

Kuşadası seyahatinde keyifli zamanlar geçirebileceğin Adaland her yaş grubuna uygun onlarca su kaydırağının yanı sıra 400 metrelik kaydırağı ile bölgenin en büyük su kaydırağına da ev sahipliği yapıyor. Adaland’da heyecanlı bir gün geçirebileceğin rafting parkuru, dalga, çocuk ve aktivite havuzları, yapay nehir havuzu ve tramplen gibi aktiviteler bulunuyor. Su parkı bünyesinde yer alan Dolphinland havuzunda ise sevimli yunuslarla tanışabilir, onlarla yüzebilir, eğlenceli yunus ve fok gösterini izleyebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Sadece Adaland’a giriş 1150 TL
  • Dolphin show 500 TL
  • Yunus ile yüzme 4160 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-17.00

Yazar Notu: Yunuslar ile yüzme, fotoğraf çekimi gibi aktiviteler için önceden web sitesi üzerinden rezervasyon yaptırmalısın. Fiyatlar aktivitelere göre değişiyor.

10. Kuşadası Atatürk Anıtı

Kuşadası Atatürk Anıtı görünümü

Kuşadası'ndan simgesi haline gelen Mustafa Kemal Atatürk anıtı, Gazi Beğendi Tepesinde yer alıyor. İlçenin her noktasından rahatça görebileceğini ve bulunduğu konumdan Kuşadası, Ege Denizi ve karşıda sıralanan adaların büyüleyici manzaralarını izleyebileceğin Atatürk Anıtının çevresinde ise yürüyüş yolları, kır bahçeleri ve seyir terasları gibi olanaklar bulunuyor.

Konum Linki

11. Güvercinada Kalesi

Güvercinada Kalesi denizden görünümü

Kuşadası'nın simgesi olan, tarihi Bizans dönemine kadar uzanan Güvercinada, Güvercinada Kalesi'ne de ev sahipliği yapıyor. Doğal bir kayalık üzerinde bulunan kale, Osmanlılar döneminde adanın yenilenmesi sırasında son şeklini aldı. Güvercinada, o dönemlerde korsanlara karşı karakol vazifesi gördüğü için ‘Korsan Kalesi’ olarak anılmış. Güvercin Adası’nın en yüksek noktasında bulunan kale, muhafızların çevreyi gözetlemesi için kullanıldığı biliniyor.

Güvercinada Kalesi’ne gezi teknelerinin yanı sıra çevresinde balıkçı sandallarının sıralandığı küçük yürüyüş yoluyla da kolayca ulaşabilirsin. Devasa surlarından büyüleyici Kuşadası ve Ege Denizi manzaraları izleyebileceğin; iç kale bölümünde sarnıçlar, cephanelik ve yaşam odaları arasında keşfe çıkabileceğin Güvercinada Kalesi, aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırıldıktan sonra her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

12. Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı  

Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı  görünümü

Kuşadası Milli Parkı olarak da bilinen Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, doğanın içinde dinlendirici bir gün geçirmek için gidebileceğin en güzel noktalardan biri. 27,598 hektarlık bir alana yayılan; ıssız koyları, sarp uçurumları, irili ufaklı şelaleleri, el değmemiş doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en özel doğa cennetlerinden olan milli park, her doğa tutkununun görmesi gereken yerlerden.

Yılın her mevsimi dağ bisikleti turları, doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık gezileri, yaban hayatı ve kuş gözlem turları gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkının ıssız koylarında kalabalıklardan uzakta çadırını kurabilir veya masmavi suların keyfini çıkarabilirsin. 1966 yılında koruma altına alan ve Dilek Yarımadasının büyük bir bölümü kapsayan milli parkın gizli koylarını ise tekne ve yat turlarıyla keşfe çıkabilir, dalış noktalarında dalışlar yaparak benzersiz su altı manzaralarına şahit olabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Kişi başı 35 TL
  • Motosiklet 70 TL
  • Otomobil 70 TL
  • Minibüs 315 TL
  • Midibüs 525 TL
  • Otobüs 1050 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-18.00

13. Kuşadası Marina

kuşadası marina gün batımı görünümü

Türkiye’nin en büyük üç yat ve tekne destinasyonlarından biri olan Kuşadası Marina, aynı zamanda ilçenin popüler gezi alanlarından biri. Uluslararası gezi gemileriyle gelen binlerce turisti ağırlayan marinanın çevresinde onlarca kaliteli otel ve restoran hizmet veriyor.

Tenis kortu, yüzme havuzu, uluslararası mutfaklardan lezzetler tadabileceğin restoranları, alışveriş yapabileceğin mağazaları ve yat limanı manzarasına karşı kahveni yudumlayabileceğin kafeler de bulabileceğin Kuşadası Marina’da tüm gün denizin tadını çıkardıktan sonra keyifli bir akşam yürüyüşüne çıkabilirsin.

Konum Linki

14. Zeus Mağarası

Zeus Mağarası görünümü

Sadece Kuşadası'nın değil, Ege'nin de en özel tabiat harikalarından biri olan Zeus Mağarası, antik çağlardan beri pek çok efsaneye konu olmuş. Dilek Yarımadası Milli Parkı girişinde yer alan mağarayı yılın her mevsimi düzenlenen doğa yürüyüşleri ve rehberli mağaracılık turlarının yanı sıra tekne gezileriyle de keşfe çıkabilirsin. Mavi sularıyla teknelerin sıkça mola verdiği, dalış turlarının düzenlendiği Zeus Mağarası, ismini Zeus’tan alıyor ve antik efsanelerde güzellik tanrıçası Afrodit'in mağaranın tertemiz sularında yüzerek güzelleştiği söyleniyor.

600 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 10 metre derinliğindeki etkileyici mağaranın suyunun sıcaklığı yılın her mevsim yaklaşık 5 derece olduğu için yaz aylarında serinlemek isteyen insanlar da buraya sıkça uğruyor. Çevresindeki ahşap seyir teraslarında fotoğraflar çekebileceğin ve kendini akvaryumu andıran efsanevi sulara bırakarak yüzebileceğin Zeus Mağarası, Kuşadası gezilerinde mutlaka görmeni gereken doğal güzelliklerden biri.

Konum Linki

15. Sevgi Plajı

sevgi plajı gün batımı denizin görünümü

550 metrelik geniş kumsalı ve 3000 metrekarelik mesire alanıyla bölgenin en hareketli ve sevilen plajlarından biri olan Sevgi Plajı Davutlar’da yer alıyor. Arkası okaliptüs ve çam ormanlarıyla kaplı büyüleyici plaj, sığ denizinden dolayı çocuklu ailelerin de en sevdiği Kuşadası plajları arasında yer alıyor. Turizm olanakları açısından çok gelişmiş olan, yaz aylarında yüzlerce yerli ve yabancı turistle dolan Sevgi Plajında hem denizin tadını çıkarabilir hem de ağaçlarının gölgesinde dinlendirici bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

16. Kirazlı Köyü

Kirazlı Köyü görünümü

Ege kültürünü tam anlamıyla yaşamak için Kuşadası’nın en çok ziyaret edilen köylerinden biri olan Kirazlı Köyü, ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bozulmamış doğasıyla yılın her mevsimi günübirlik gezilerin adresi haline gelen köyde meyve bahçeleri ve çam ormanları arasında tertemiz havada dinlendirici bir gün geçirebilirsin.

İsmini içerisinde bulunan kiraz ağaçlarından olan köy, 2004 yılında ekolojik tarım bölgesi ilan edildi. Organik tarımın geliştiği köyde organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ve geleneksel Ege lezzetlerinin tadına bakmak için giden çok insan bulunuyor. Her yıl haziran ayında düzenlenen Kiraz Festivaliyle de binlerce insanı kendine çeken Kirazlı köyünün çarşısını gezerek organik ürünler ve el yapımı yöresel hediyelik eşyaları da alabilirsin.

Konum Linki

17. İsa Bey Camii

isa bey camii havadan görünümü

Kuşadası seyahatin sırasında ziyaret etmeni önerdiğimiz başka bir önemli tarihi yapı da Artemis Tapınağı ile Saint Jean Kilisesi arasında uzanan etkileyici İsa Bey Camii. Anadolu Beylikler dönemi yapılarından biri olan caminin 1375 yılında inşa edildiği tahmin ediliyor.

Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılan, iç mekanları çarpıcı Selçuklu çinileri ile süslü İsa Bey Camiinin bir bölümü 16. yüzyılda meydana gelen depremlerle yıkılmış. Aslına uygun olarak tekrar yapılan İsa Bey Camiine uğrayabilir ve farklı bir döneme ait bu etkileyici mimari yapıyı inceleyebilirsin.

Konum Linki

18. Sisam Adası

sisam adası görünümü

Dilek Yarımadası’nın hemen karşısında yer alan Sisam, Kuşadası’ndan günübirlik tekne gezileri ile keşfe çıkabileceğin yerlerden. Kaliteli üzüm bağları ve şaraplarıyla ünlü ada dağ yamaçlarında denize karşı inşa edilen tarihi evleri, balıkçı teknelerinin sıralandığı güzel sahili, sessiz ve huzurlu atmosferiyle dinlendirici bir gezi deneyimi sunuyor.

Masmavi sularında doyasıya yüzebileceğin, otantik sokaklarında yürüyüşe çıkabileceğin Sisam Adası’nın hareketli çarşılarında adanın ünlü şaraplarını satın alabilir, akşamları ise eşsiz gün batımı manzarası eşliğinde balık restoranlarında romantik bir akşam yemeği yiyebilirsin.

Konum Linki

19. Eski Doğanbey Köyü

Eski Doğanbey Köyü evlerin dış görünümü

Kartpostallardan çıkmış bir Ege köyünü keşfe ne dersin? Sessiz ve huzurlu bir köy olan Eski Doğanbey Köyü, yemyeşil bahçeleri ve nüfus mübadelesinden sonra bölgeyi terk eden Rumların inşa ettiği etkileyici taş evleriyle ünlü. Gastronomi meraklıları tarafından da sıkça ziyaret edilen Eski Doğanbey Köyünde organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ile güne başlayabilir, akşamları ise yöresel Ege otları ve bölgede üretilen zeytinyağları kullanılarak hazırlanan lezzetli Ege yemeklerinin tadına bakabilirsin. Taş ve ahşap mimarili birbirinden güzel konaklarıyla tablo güzelliğinde manzaralar sunduğu için Kuşadası fotoğraf safarilerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen Eski Doğanbey Köyü mutlaka uğraman gereken yerler arasında.

Konum Linki

İpucu: Otobüs biletini ENUYGUN'dan kolayca alabileceğini unutma! Otobüs biletinde değişiklik ve iptal işlemlerini tek tıkla yapabilir, farklı firma ve seferleri karşılaştırabilirsin. Yola çıkmaya hazırsan Kuşadası otobüs bileti almak için tıkla!

20. Kuşadası Çarşısı

kuşadası çarşısı alışveriş yapan görünümü

Yaz aylarında araç trafiğine kapatılan ve hem ilçeyi keşfetmek hem de alışveriş yapmak için çok tercih edilen Kuşadası Çarşısı Sağlık ve Kahramanlar Caddeleri, Kaleiçi ve Atatürk Bulvarı gibi geniş bir alana yayılıyor. Çarşı boyunca Her yaşam stiline uygun eğlence mekanlarından, ulusal ve uluslararası mutfaklardan lezzetler tadabileceğin restoranlara kadar pek çok turistik tesis sıralanıyor. Çarşıyı gezerken aynı zamanda Kaleiçi’nin tarihi surları, Kaleiçi Camii, Güvercinada Kalesi ve Kuşadası Kervansarayı gibi pek çok tarihi mekanı da gezme şansı bulacaksın.

Konum Linki

21. Ayasuluk Kalesi

Ayasuluk kalesi görünümü

Yunan, Roma ve Bizans dönemine kadar uzanan pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Ayasuluk Tepesini süsleyen görkemli Ayasuluk Kalesi, 1375 yılında Aydınoğulları Beyliği döneminde inşa edilmiş. Hz. İsa'nın havarilerinden Aziz Yahya için inşa edilen St. John Kilisesine de ev sahipliği yapan tepenin üzerinde taş, tuğla ve devşirme malzemeler kullanılarak 17 kule ile inşa edilen çarpıcı Ayasuluk Kalesi, hem doğa yürüyüşleri hem de tarih gezilerinin mola noktalarından biri. İç kale bölümünde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yapılmış tarihi evleri görebileceğin Ayasuluk Kalesinin surlarından pek çok antik harabenin sıralandığı Ayasuluk Tepesinin en güzel panoramik fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 130 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-18.00

Yazar Notu: Ayasuluk kalesi 09:00-16:00 arasında ziyaret edilebiliyor.

22. İçmeler Koyu

İçmeler Koyu havadan görünümü

Kuşadası merkezine sadece 25 kilometre uzaklıkta yer alan ve hem doğa yürüyüşleri hem de tekne turlarıyla gidebileceğin bölgenin en güzel koylarından biri olan İçmeler Koyu, Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. 600 metrelik bir sahile sahip olan koy, çevresini saran çam ormanları arasında sıralanan donanımlı kamp alanlarıyla Kuşadası’nda kamp yapmak için en çok tercih edilen yerlerden.

Plajında şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin turistik tesisler gibi olanaklar bulunan plaja kendi kamp sandalyen ile gelip ücretsiz bir şekilde de yararlanabilirsin. Çevresini saran trekking parkurlarında panoramik deniz ve orman manzaraları eşliğinde tertemiz havada spor yapabileceğin İçmeler Koyu, dalgasız denizi ile çocuklu aileler ve şnorkelli dalış yapmayı sevenler için de çok tercih ediliyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 2 şezlong + 1 şemsiye 500 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 07.00-19.00

23. Milet Antik Kenti

milet antik kenti tarihi kalıntılar görünümü

Sadece Kuşadası'nda değil, Ege Bölgesi'nde düzenlenen tarih gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Milet Antik Kentinde unutulmaz bir tarih yolculuğu yapmaya ne dersin? Balat Köyü sınırlarında yer alan ve Kuşadası merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan antik kent; M.Ö. 2000’li yıllardan günümüze kadar sağlam kalmış devasa sütunları, tapınakları ve tiyatrosu ile ziyaretçilerini büyülüyor.

Antik dünyanın felsefe, bilim ve sanat başkenti olan Milet, pek çok ünlü felsefeciye de ev sahipliği yaptığı için dünyanın her yerinden kültür meraklılarını kendine çekiyor. Rehberli turlarla gezerek hakkında ilginç bilgiler alabileceğin Milet Antik Kenti’nde yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez eserlerini ise Milet Müzesinde yakından görebilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-17.30

24. Aydınlık Koyu

aydınlık koyu havadan görünümü

Kuşadası Yat Limanından her saat bulabileceğin tekne turlarıyla keşfe çıkabileceğin Aydınlık Koyu, Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın en uzun kumsalına sahip olmasıyla ünlü. Kum ve çakıl taşı karışık uzun sahili ve çevresini yemyeşil çam ormanlarının sardığı koyda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin veya atıştırmalıklar alabileceğin küçük işletmeler de hizmet veriyor.

Yemyeşil ormanların masmavi denizle buluştuğu büyüleyici manzarasıyla Kuşadası doğa yürüyüşlerinin değişmez bir parçası haline gelen Aydınlık Koyunda dalış turlarına da katılarak dalışlar yapabilir, rengarenk su altı manzaralarının çarpıcı fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

25. Karasu Koyu

Karasu Koyu havadan görünümü

Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın en özel noktalarından birinde yer alan Karasu Koyu, hem doğa yürüyüşleri hem de tekne gezileri ile tadını çıkarabileceğin bir tabiat cenneti. Çevresi el değmemiş çam ormanlarıyla sarılı koy, tertemiz berrak denizinden dolayı Kuşadası dalış turlarının da ana merkezlerinden biri haline gelmiş durumda.

Doğa içerisinde sakin bir gün geçirmek için seçeceğin Karasu Koyuna çadırını kurup kamp yapabilir, yeşilin ve mavinin en güzel tonuna sahip plajın keyfini çıkarabilirsin. kalabalık yaz aylarında bile sakin kalan plajı, yeşil ve mavinin buluştuğu büyüleyici atmosferiyle mutlaka görmenizi önerdiğimiz Ege’nin en özel koylardan biri.

Konum Linki

26. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi iç görünümü

Kuşadası'nda gezebileceğin en ilginç ve güzel müzelerden biri de bölgenin ünlü zeytin ve zeytinyağlarına adanan, zengin koleksiyonlarıyla her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi.

Büyük bir alana yayılan ve 10’dan fazla sergi salonu bulunan müzede antik dönemlerden beri Kuşadası ve çevresinde üretilen zeytinyağının tarihi süreçlerini gözler önüne seriliyor. Satış mağazasında onlarca çeşit zeytinyağı ürünü de alabileceğin müze, ilçe merkezinde Atatürk Caddesi üzerinde yer alıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 100 TL

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi günleri kapalı
  • Diğer günler 10.00-18.00

27. Kuşadası Sahili

kuşadası sahili havadan görünümü

Masmavi Ege Denizi manzaraları eşliğinde uzanan yürüyüş parkuru ile çok sevilen bir gezi alanı olan Kuşadası sahilinde akşam yürüyüşlerine çıkarak güzel zaman geçirebilirsin. Sahil kenarında sıralanan restoranlar ve kafelerde büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde yorgunluk atabileceğin sahil, yaz akşamları turistlerle doluyor. Tüm gün denizin tadını çıkardıktan sonra serin deniz havası alarak dinlenmek için ideal olan Kuşadası sahilinin çevresinde ise butik oteller, eğlence merkezleri ve sahil parkları sıralanıyor.

Konum Linki

28. Kuşadası Kaleiçi

Kaleiçi görünümü

Tarihe yolculuk yapabileceğin, taş mimarili klasik konakların çarpıcı bir manzara sunduğu Kaleiçi semti, keyifli akşam yürüyüşlerine çıkabileceğin ve harika fotoğraflar çekebileceğin turistler tarafından çok sevilen yerlerden. Günümüze kadar sağlam kalan surlarının içinde tarihi camiler, hamamlar ve konaklar bulunuyor.

Tarih kokan Kaleiçi’nin Arnavut kaldırımlı sokaklarında hediyelik eşya dükkanları, yol üstü kafeleri ve her yaşam stiline uygun restoranlar bulunuyor. Bizim çok sevdiğimiz ve sana mutlaka uğramanı önerdiğimiz yer ise sanat galerisi olarak hizmet veren tarihi konaklar. Bu konakların iç bölümlerini gezebilir, hediyelik eşya dükkanlarında ise Kuşadası temalı tablolarından el dokuması kilimlere, el yapımı sanat ürünlerinden yöresel giysilere kadar pek çok ürünü satın alabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-23.00

29. Davutlar Plajı

davutlar plajı açık günde görünümü

En kalabalık yaz aylarında bile sakin olan plaj masmavi denizi ve ince kumlu yapısı sayesinde tüm kışın yoğunluğunu attıracak güzellikte. Plajın çevresinde yazlıkların yanı sıra her bütçeye ve yaşam stiline uygun oteller ve pansiyonlar da hizmet veriyor. Etrafı çam ormanları içerisinde olan plajın mesire alanlarında sevdiklerinle piknik yapabilir veya kamp alanlarında çadırını kurarak doğanın içerisinde huzurlu bir tatil yapabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Merkezden kalkan Davutlar minibüsleri ile plaja ulaşım sağlayabilirsin.

30. Magnesia Antik Kenti

magnesia antik kenti görünümü

Magnesia Antik Kenti, Yunan tanrısı Apollon'un kehanetleri doğrultusunda inşa edilen Kuşadası seyahatinde görmen gereken başka bir tarihi yapı olarak karşımıza çıkıyor. Günümüze kadar ulaşmayı başarmış devasa tiyatrosuyla arkeoloji meraklılarını büyüleyen ve uzun tarihi boyunca pek çok medeniyetin hakimiyetinde kalan antik kent, özellikle Roma döneminde inşa edilen mimari şaheserleriyle Efes Antik Kentinden sonraki en etkileyici kent konumundaydı.

M.Ö. 400’lü yıllarda kurulan ve M.S. 1300'lü yıllarda Aydınoğulları Beyliği döneminde yıkılarak terk edilen Magnesia Antik Kenti’ni gezerken Helenistik ve Roma döneminden kalan pek çok etkileyici yapıyı bir arada görebilir, 1,5 kilometre boyunca uzanan surlarının harika fotoğraflarını çekebilir; belirli bölümleri sağlam kalmayı başarmış 30.000 kişilik antik tiyatro ve Artemis kutsal alanını inceleyebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-19.00

31. Kalamaki Plajı

kalamaki plajı görünümü

Dilek Yarımadası’nın yemyeşil çam ormanlarıyla çevrili başka bir özel noktası olan Kalamaki Plajı, İçmeler Koyu ile Karasu Koyu arasında uzanıyor. Çakıl ve kum karışımı bir kumsala sahip olan plaj, sert rüzgarlardan koruduğu için her zaman sakin kalan deniziyle çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler tarafından çok seviliyor.

Kamp yapmak için çok tercih edilen Kalamaki Plajına kalabalıklardan uzakta piknik yapmak için de uğrayabilirsin. Kristal berraklığındaki deniziyle önemli bir yat ve tekne destinasyonu haline de gelen Kalamaki Plajının masmavi sularında dalış turlarına katılarak çarpıcı su altı zenginliklerini keşfetmeyi de unutma.

Konum Linki

32. Panionion Antik Kenti

Panionion Antik Kenti görünümü

Kuşadası'nın yazlıkları ile ünlü tatil cenneti Güzelçamlı sınırları içerisinde tarihi sit alanı olarak korunan Panionion Antik Kenti, Dilek Yarımadası'nın en yüksek noktalarından biri olan Dilek Dağı'nın eteklerinde, denize hakim bir konumda yer alıyor.

Dağ yamaçlarında sıralanan tarihi yapılarından dolayı doğa gezileri ve tarih turlarıyla sıkça ziyaret edilen antik kentte M.Ö. 800’lü yıllardan kalma tapınaklar, tiyatro, sunaklar ve yerleşim alanları arasında gezebilir; antik hazineleri keşfettikten sonra kentin bulunduğu konumdan panoramik doğa ve deniz manzaralarının harika fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

33. Davutlar Milli Parkı

davutlar milli parkı görünümü

Dilek Yarımadası Milli Parkı yolu üzerinde yer alan ve yaz aylarında hem kalabalıklardan uzak hem de doğanın tadını çıkararak piknik yapmak için ziyaret edebileceğin Davutlar Milli Parkı, Kuşadası’na yalnızca 28 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Arkası çam ormanları, önü ise çakıl kum karışımı uzun sahil ve masmavi Ege Deniziyle çevrili milli parkın ahşap seyir terasları seni büyüleyecek güzelliğe sahip.

Deniz manzaralı mesire alanlarında piknik yapabileceğin, ıssız koylarında kalabalıklardan uzakta doyasıya yüzebileceğin Davutlar Milli Parkı, vahşi yaşam çeşitliliği bakımından oldukça zengin olduğu için bahar ve yaz aylarında rehberli fotoğraf safarilerine de ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

34. Erkan Yücel Sahnesi

1985 yılında Kuşadası'nda hayatını kaybeden sinema ve tiyatro oyuncusu Erkan Yücel’den ismini alan ve Kuşadası’nın en hareketli kültür merkezlerinden biri olan Erkan Yücel Sahnesi’nde yıl boyunca birçok etkinlik düzenleniyor İlçe merkezinde İnönü Bulvarı üzerinde yer alan ve kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin sanat merkezinde tiyatro ve konserlerin yanı sıra uluslararası paneller, söyleşiler ve toplantılar da gerçekleştiriliyor.

35. Kurşunlu Manastırı

kurşunlu manastırı dış görünümü

Kuşadası'nın görülmeye değer tarihi yapılarından olan Kurşunlu Manastırı, Dilek Yarımadası Milli Parkı içerisinde deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte karşımıza çıkan antik bir yapı. Baskıdan kaçan keşiş ve rahiplerin hem saklanmak hem de ibadet etmek amacıyla inşa ettiği düşünülen Kurşunlu Manastırı, yığma moloz taş tekniğiyle tasarlanmış ve çam ormanları arasında gizlenmiş.

Rahiplerin kullandığı yemekhane, keşiş odaları, küçük kilise, mezarlık alanı ve savunma duvarlarını yakından görebileceğin manastırın iç bölümlerini süsleyen Hz. İsa’nın hayatı ve İncil'den bazı sahnelerin tasvir edildiği duvar resimlerine de dikkatlice incelemelisin. Davutlar beldesine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta yer alan Kurşunlu Manastırı’nı hem tarih turları hem de doğa gezileriyle keşfe çıkabilirsin.

Konum Linki

36. Gazi Beğendi Tepesi

Gazi Beğendi Tepesi manzarası

Kuşadası'nın büyüleyici panoramik manzaralarını izleyerek harika fotoğraflar çekmek için Gazi Beğendi Tepesi’ne kesinlikle uğramalısın. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1924 yılında ziyaret ettiğinde Kuşadası'nı izlediği yer olmasından ismini alan ve günümüzde ilçenin en sevilen gezi alanlarından biri olan Gazi Beğendi Tepesi, hem gündüz hem de geceleri turistlerle oldukça hareketli. Ege lezzetleri tadabileceğin restoranları, kahveni yudumlayabileceğin kafeleri, kır bahçeleri ve seyir teraslarının da çok sevildiği Gazi Beğendi Tepesinde Kuşadası’na hakim bir noktada yükselen devasa Atatürk Anıtı’nı da yakından görebilirsin.

Konum Linki

37. Kuşadası Barlar Sokağı

Kuşadası Barlar Sokağı

Kuşadası'nın mavi bayraklı plajları ve koylarının tadını çıkardıktan sonra akşamları eğlenmek için gitmen gereken yerlerden biri de Kuşadası Barlar sokağı. Deniz manzaralı gece kulüplerinden canlı müzik dinleyebileceğin barlara, yol üstü kafelerinden DJ performansları ve konserlere ev sahipliği yapan mekanlara kadar her yaşam stiline uygun bir eğlence bulunuyor.

Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolan barlar sokağında uluslararası mutfaklardan lezzetler tadabileceğin restoranlar ile Kuşadası temalı birbirinden güzel hediyelik ürünler alabileceğin dükkanlar da bulunuyor.

Konum Linki

38. Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı görünümü

Kuşadası Yat Limanının hemen karşısında dikkatini çekecek etkileyici bir tarihi yapı olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, 1618 yılından günümüze kalan mimari şaheser. Kesme taşlarla örülmüş kalın duvarları ve dikdörtgen avlusuyla klasik Osmanlı dönemi mimari özelliklerini yansıtan kervansaray, aslına uygun olarak restore edildikten sonra turizme kazandırıldı.

Geniş avlusu, süslü iç mekanları ve taş odalarıyla sizi tarihte bir yolculuğa çıkaracak olan kervansarayda keyifli bir mola verebilir; günümüzde bazı bölümleri açık hava restoranı olarak kullanılan yapının tarihi atmosferinde geleneksel Türk ve Osmanlı lezzetlerinin tadına bakabilirsin.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Kuşadası otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

39. Güvercinli Park

güvercinli park görünümü

Kuşadası Feribot Limanının hemen yanı başında çarpıcı deniz manzaraları arasında uzanan Güvercinli Park, kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğin ilçenin en sevilen dinlenme alanlarından. Çay bahçeleri, restoranlar, sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanları ile günün her saati oldukça hareketli olan Güvercinli Park’ta dinlendirici akşam yürüyüşlerine çıkabilir veya çay bahçelerinde küçük bir mola vererek dinlenebilirsin.

Konum Linki

40. Güzelçamlı Venüs Plajı

Güzelçamlı Venüs Plajı görünümü

Kuşadası'nda denizin tadını çıkarmak için gidebileceğin başka bir güzel yer olan Venüs Plajı, ilçenin yazlıklarıyla ünlü tatil cenneti Güzelçamlı'nın en hareketli noktası konumunda. 400 metre uzunluğunda ince kumlu bir sahile sahip plaj, sığ denizi ile acemi yüzücüler ve çocuklu aileleri kendine çekiyor.

Duş, şezlong, şemsiye ve  soyunma kabini gibi olanaklar bulabileceğin plajda kendi kamp sandalyeni getirerek de ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsin. Kızıl gün batımı manzarası ile tam bir görsel şölen sunan plajda mutlaka güneşi batırmalısın.

Konum Linki

41. Kavaklıburun Koyu

Kavaklıburun Koyu havadan görünümü

Hem tekne ve yat gezileri hem de doğa yürüyüşlerinin mola noktalarından biri olan Kavaklıburun Koyu, bölgenin en ünlü koylarından biri olan Aydınlık Koyu’nun hemen ilerisinde yemyeşil ormanlar arasında gizli bir cennet olarak karşımıza çıkıyor. Yeşil ve mavinin buluştuğu bakir doğal güzelliklere ev sahipliği yapan koy, akvaryumu andıran denizi ve balık çeşitliliğinden dolayı dalış turlarının da önemli adresleri arasında. Kavaklıburun Koyunun donanımlı kamp alanlarında çadırını kurabilir veya tüm gün şnorkelli dalışlar yaparak berrak denizde rengarenk balık sürüleri arasında yüzebilirsin.

Konum Linki

42. Kuşadası İbramaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi

Kuşadası İbramaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi dış görünümü

19. yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin edilen, taş ve ahşap mimarili klasik bir konağın 2009 yılında restore edilmesi ile hizmete başlayan İbramaki Sanat Galerisi ve Kültür Evi, zengin koleksiyonlarıyla her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Yılda 400'den fazla etkinliğe ev sahipliği yapan sanat evi; resim, fotoğraf, heykel, seramik sergilerinin yanı sıra müzik ve şiir dinletilerinden yaratıcı drama eğitimlerine kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-17.30

Yazar Notu: Kuşadası merkezden yürüyerek ulaşım sağlayabilirsin. Sanat galerisinin etkinlik takvimine web sitesi üzerinden ulaşabilirsin.

43. Didyma Antik Kenti

Didyma Antik Kenti gün batımı görünümü

Dört bir tarafı binlerce yıllık antik yerleşimlerle çevrili Kuşadası bölgenin önemli kentlerinden olan Didyma Antik Kentine de ev sahipliği yapıyor. Homeros'un ünlü Apollon ilahisinde ve pek çok efsanede ismi geçen, antik çağda dünyanın en kutsal 3 kentinden biri olarak kabul edilen Didyma Antik Kenti’nde görkemli Apollon Tapınağı’nın yanı sıra çarpıcı Medusa heykeli, tanrılara adaklar adanan sunaklar, etkileyici mabetler ve yaşam alanlarını da yakından görebilirsin. Binlerce yıldır ayakta kalmayı başarmış görkemli sütunlar ve taş oyması heykeller arasında keyifli bir tarih gezisi yapabileceğin Didyma Antik Kenti, Kuşadası’nın keşfetmeye değer tarihi hazinelerinden biri.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 210 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-17.00

44. Gebekirse Gölü Milli Parkı

Gebekirse Gölü Milli Parkı görünümü

Yaz aylarında kalabalık olan Kuşadası’ndan uzaklaşıp, doğanın içinde zaman geçirmek için , ilçe merkezine sadece 16 kilometre uzaklıkta yer alan Gebekirse Gölü Milli Parkı senin için doğru adres olabilir. El değmemiş doğal güzellikleriyle ünlü Gebekirse Gölü de dahil büyük bir yeşil alanı kapsayan milli park, tertemiz havasıyla yılın her mevsimi doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerine ev sahipliği yapıyor.

Yemyeşil sazlıklarında onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan Gebekirse Gölü gezisinde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında kartpostal güzelliğinde manzaralara şahit olabilirsin. Sessiz ve huzurlu atmosferinde yılın bütün yorgunluğunu atabileceğin göl, balık çeşitliliği bakımından çok zengin olduğu için olta balıkçılığı içinde çok tercih ediliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Yolları çok bozuk, araç kullanırken dikkatli olmanda fayda var.

45. Pamucak Plajı

Pamucak Plajı görünümü

Kuşadası'na 13 kilometre, Efes Antik Kenti'ne ise sadece 6 kilometre uzaklıkta olduğu için hem tarih gezileri hem de doğa yürüyüşlerinden sonra masmavi denizde yüzmek için sıkça ziyaret edilen Pamucak Plajı, ince kumlarla süslü uzun sahili ile bölgenin en güzel plajlarından biri.

Endemik zambak türleriyle bölgenin en özel noktalarından biri olan Pamucak Plajı, tertemiz deniziyle mavi bayrak ödülüne sahip. Yaz aylarında 26 dereceyi bulan kristal berraklığındaki sularından dolayı antik çağlarda antik kral ve kraliçelerin yüzmek için uğradığı Pamucak Plajının çevresinde kamp alanları ve küçük tesisler dışında hiçbir yapılaşma bulunmuyor

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-20.00

46. Aziz Yohannes Bazilikası

Aziz Yohannes Bazilikası görünümü

Efes Antik Kenti’nde yer alan ve kentin en çok ziyaret edilen yerlerinden olan devasa bazilikanın M.Ö. 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Hz. İsa'nın havarilerinden biri ve aynı zamanda İncil yazarı olan Aziz Yuhanna için I. Justinianus tarafından yaptırılan Aziz Yohannes Bazilikası, dönemin en büyük şehri olan Konstantinopolis’teki Kutsal Havariler Kilisesi’nin bir benzeri olarak tasarlanmış. Yerli ve yabancı turistlerle birlikte tarih ve kültür meraklılarının da uğradığı bazilika Efes Antik Kenti gezisi sırasında mutlaka uğraman gereken yerlerden.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 209 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-20.00

47. Kuşadası Long Beach

Kuşadası Long Beach güneşli günde görünümü

Kuşadası'nın en ünlü plajı olan ve yaz aylarında turistlerle dolan Kuşadası Long Beach, ismini 6 kilometre boyunca uzanan ince kumlu sahilinden alıyor. Çevirisindeki kaliteli plaj kulüpleri, restoranlar, kafeler ve su sporu merkezleriyle çok hareketli olan Kuşadası Long Beach, altın renkli kumlarda havlunu serip güneşin tadını çıkarmak için ilk uğramanız gereken yerlerden biri.

Kızıl gün batımı manzarasıyla ünlü olan ve etkileyici manzarasıyla turizm kapaklarını süsleyen plajda tüm gün yüzdükten sonra akşam yürüyüşlerine fotoğraf çekebilir veya deniz manzaralı restoranlarda Ege lezzetlerinin tadına bakabilirsin.

Konum Linki

48. Kuşadası Alışveriş ve Yaşam Merkezi

Alışveriş yapmak isteyen turistlerin ilçede ilk uğradığı yerlerden biri olan Kuşadası Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Yavansu Yolu Caddesi üzerinde yürüyerek kolayca ulaşabileceğin konumda yer alıyor. Ulusal ve uluslararası markaların satıldığı onlarca mağazası, çocuk oyun alanları, fast food restoranları ve kafeleri ile hem çocuklarınla keyifli zaman geçirebilir hem de alışveriş yapabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-22.00

49. Çine Çayı

Çine Çayı havadan görünümü

Muğla'nın Yatağan ilçesinden başlayarak Karagedik Dağları’nı aşan ve Büyük Menderes Nehri’ne uluşan Çine Çayı, çevresini saran bakir güzelliklerle doğa gezilerinin ilk adreslerinden. Zengin bitki ve vahşi yaşam çeşitliliğiyle harika fotoğraflar çekmek için ziyaret edebileceğin Çine Çayında yaz aylarında kano gezilerine çıkarak da bölgeyi keşfedebilirsin.

359 kilometre boyunca ilerleyen ve çevresi doğa harikalarla çevrili olan Çine Çayı, zengin balık bolluğundan dolayı balık avlamak için de sıkça ziyaret ediliyor. Donanımlı kamp alanları bulabileceğin bölgede antik çağlardan kalan tarihi hazineleri keşfe çıkabilir ve doğal yollarla oluşmuş etkileyici kayaçların fotoğraflarını çekerek güzel zaman geçirebilirsin.

Konum Linki

50. Kaleiçi Camii

kaleiçi camii dış görünümü

Kuşadası merkezinde görülmeye değer tarihi yapılardan biri de 1617 yılında Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı ile aynı dönemde, Sadrazam Konevi Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen etkileyici Kaleiçi Camii. Kuşadası'nın tarihi merkezi Kaleiçi’nin konakları arasında manzarayı süsleyen yapı, 16. yüzyıl dönemi klasik Osmanlı mimarisini yansıtan kesme taşlarla inşa edilmiş kalın duvarları ve sade iç süslemeleriyle günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış.

Kaleiçi'nin tarih kokan sokaklarını gezip birbirinden güzel konakların fotoğraflarını çektikten sonra Kaleiçi Camii’nin huzurlu atmosferinde mola verebilir ve ilçenin en ünlü camisini yakından görebilirsin.

Konum Linki

51. Kasım Yaman Parkı

Kuşadası merkezinde Kemal Arıkan Sokak üzerinde yer alan Kasım Yaman Parkı, ilçenin sevilen dinlenme alanlarından. Spor sahaları, çocuk oyun alanları, dinlenme bölümleri ve kır bahçelerinin sıralandığı Kasım Yaman Parkı’nda kalabalık ve gürültüden uzakta yemyeşil bir ortamda yorgunluk atabilirsin 2180 m2 geniş bir alana yayılan ve taş eserlerin sergilendiği bir alana da ev sahipliği yapan park, hafta sonları ve spor yapmak isteyenler tarafından da sıkça ziyaret ediliyor. 

Konum Linki

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

52. Kuştur Plajı (Pygela Plajı)

Kuşadası'nın başka bir ünlü plajı olan Kuştur Plajı mavi bayrağa sahip yapısıyla keyifli bir deniz günü sunuyor. Kuştur mevkiinde çam ormanları ile sarılı ince ve uzun bir sahile sahip olan plaj, tertemiz deniziyle görenleri hayran bırakıyor. Turizm olanakları bakımından oldukça gelişen Kuştur Plajı’nda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin turistik tesislerden kafelere, restoranlardan butik ve apart otellere kadar pek çok olanak bulunuyor. 1 kilometre uzunluğundaki kumsalında tüm gün güneşin ve denizin tadını çıkardıktan sonra Kuştur Plajı’na kısa bir yürüyüş mesafesindeki Pygela Antik Kenti’ni de keşfe çıkabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Kuşadası merkezden 10 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşım sağlayabilirsin.

53. Tortuga Pirate Island Theme & Water Park

Kuşadası’nın başka bir popüler eğlence merkezi olan korsan temalı Tortuga Pirate Island Theme & Water Park; 14 tane farklı büyüklükteki su kaydırağı, mini çocuk havuzu, korsan havuzu, ahtapot yüzme havuzu ve kano ile gezebileceğin nehir havuzu gibi farklı bölümlere sahip.

Her biri farklı eğlence olanaklarıyla donatılmış 8 tane havuzun tadını çıkarabileceğin su parkında gün boyu DJ performansları ve çocuklar için düzenlenen özel aktiviteler ile eğlenebilirsin. 20.000 metrekarelik büyük bir alanı kapayan su parkında Ege mutfağından lezzetler sunan restoranlar, kafeler ve güneşlenme teraslarında da yorgunluk atabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 750 TL
  • Cumartesi ve pazar günleri sadece ailelere hizmet veriyor. 1000 TL fark vererek loca tutabilirsin. Loca 8 kişilik. Bilet fiyatları değişiklik gösterebilir.

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 10.00-18.00

54. Saint Jean Kilisesi

Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan ve Aziz Yahya olarak da bilinen St. John için inşa edilen Saint Jean Kilisesi, Efes Antik Kenti'nin ziyaret edilen kutsal hazinelerinden. Ayasuluk Tepesi’nde 1. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve döneminin en büyük kiliselerinden biri olan Saint Jean Kilisesi, altı kubbesiyle çarpıcı bir manzara sunuyor. Aziz Yahya’nın mezarına ev sahipliği yaptığı için özellikle Hristiyanların çok ilgisini çekiyor.

Konum Linki

55. Papaz Hamamı Plajı

Papaz Hamamı Plajı görünümü

Kuşadası’nın simgesel yapısı Güvercinada Kalesine giden yürüyüş yolu önünde yer alan Papaz Hamamı Plajı, büyüleyici Güvercinada manzaraları eşliğinde masmavi denizin tadını çıkarmak için ideal bir yer. Özellikle yabancı turistlerin tercih ettiği küçük plajda güneş şemsiyesi ve şezlonglar kiralayabileceğin turistik tesislerin yanı sıra plajın çevresinde restoranlar ve kafeler de hizmet veriyor Kuşadası merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde yer aldığı için kolayca ulaşabileceğin Papaz Hamamı Plajından gün batımlarında Güvercinada Kalesinin en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

56. Kuşadası Yeşil Plaj

Kuşadası Yeşil Plaj görünümü

Kuşadası’nın küçük ama çok sevilen plajlarından biri olan Yeşil Plaj, sert dalgalardan korunan küçük bir koyda yer aldığı için hem aileler hem de yabancı turistler tarafından tercih ediliyor. İlçe merkezine sadece 10 dakika uzaklıktaki Kadınlar Plajı’nın yanı başında uzanan Yeşil Plaj, denizinin temizliğinden dolayı mavi bayrak ödüllü de aldı. Deniz kenarında sıralanan çardaklar ve şezlonglarda yorgunluk atıp güneşlenebileceğin plajda güzel bir deniz günü geçirebilir, tertemiz sularda şnorkelli dalışlar yaparak eğlenebilirsin.

Konum Linki

57. Magic Aqua World

Magic Aqua World görünümü

Birbirinden güzel pek çok su parkına ev sahipliği yapan Kuşadası'nda eğlenceli zaman geçirebileceğin başka bir popüler su parkı da 6000 metrekarelik alan üzerine kurulu Magic Aqua Park. Su parkının 20 farklı boyuttaki su kaydırağı, 130 metrelik dalga havuzu, 720 metrekarelik çocuk havuzu ve 121 metrelik devasa su kaydırağında doyasıya eğlenebilirsin. Gün boyu hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik etkinliklerin düzenlendiği Magic Aqua World, aynı zamanda restoranları, kafeleri ve masaj hizmeti alabileceğin spa merkeziyle de her yıl binlerce kişiyi misafir ediyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Kadınlar plajına yakın bir konumda bulunan eğlence parkına telefon ile rezervasyon yapmalısın.

58. Priene Ören Yeri

Priene Ören Yeri kalıntıları

Dilek Yarımadası Milli Parkının hemen yanında sıralanan tarihi hazineleriyle ünlü Priene Antik Kenti, görmen gereken birçok tarihi hazineye ev sahipliği yapıyor. M.Ö. 2000 yıllarına uzanan tarihinde onlarca krallığa ev sahipliği yapan ve özellikle Pergamon Krallığının en önemli şehirlerinden biri olan Priene, aynı zamanda antik çağın en güzel şehir planlamacılığına sahip olmasıyla da ilgi uyandırıyor.

Grid sistemi ile inşa edilen 3,5 metre genişlikteki sokaklarında unutulmaz bir tarih gezisi yapabileceğin Priene Antik Kent’nde M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilen görkemli Athena Tapınağı, Olympos Tapınağı ve Demeter Tapınağı gibi pek çok bölüm bulunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 200 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-19.00

59. Hatice Hanım Camii

Kuşadası merkezinde keyifle gezebileceğin başka bir tarihi hazine olan Hatice Hanım Camii, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde dikkatini çekecek bir konumda yer alıyor. 17. yüzyılda inşa edilen cami, kare planlı olarak taş ve tuğla malzemelerle tasarlanmış. 1950'li yıllarda halk tarafından tamir edilen Hatice Hanım Camii, sade iç süslemeleriyle de dikkat çekiyor. Günümüzde hala kullanılmaya devam eden ve dini bayramlarda tamamen dolan tarihi camide 17. yüzyıl Osmanlı dönemi mimarisini de yakından görebilirsin.

Konum Linki

60. Demeter Tapınağı

demeter tapınağı görünümü

Demeter’e adanan ve Priene Antik Kenti içinde yer alan Demeter Tapınağı, her sene tarih, kültür ve mimariye düşkün olanların uğramalarını önerdiğimiz yerler arasında. 45,5 metre uzunluğunda ve 17,5 metre genişliğindeki görkemli tapınak, dik bir yamaç üzerindeki terasta çarpıcı bir manzara sunuyor. Girişindeki iki tane devasa rahibe heykeliyle dikkat çeken Demeter Tapınağında tanrılara hayvanların kurban edildiği sunakları ve elinde mısır sepeti tutan Demeter heykelini de mutlaka yakından görmelisin. Rehberli turlarla da gezebileceğin Demeter Tapınağı, mistik atmosferiyle tarih gezilerinin değişmez adresleri arasında.

Konum Linki

61. Güvercinada Plajı

Güvercinada Plajı görünümü

Güvercinada Kalesine giden yürüyüş yolu kenarında yer alan başka bir güzel plaj da Güvercinada Plajı. Soyunma kabini, duş, tuvalet, şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin turistik tesisler gibi olanaklar bulabileceğin küçük plajda bir tarafta Kuşadası diğer tarafta ise Güvercinada Kalesi manzarası yer alıyor.

Konum Linki

62. Andız Kulesi

Kuşadası ile Aydın yolu üzerinde Pilav Dağı eteğinde inşa edilmiş olan Andız Kulesi, yol üzerinde hemen dikkatini çekecek tarihi bir yapı. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen, Karya ve Lidya gibi bölgede hakimiyet kuran medeniyetler tarafından kullanılan taş mimarili kule, 1423 yılında bölgeye yerleşen Türkmenler tarafından da bir süre kullanılmış ve yanına bir namazgah inşa edilmiş. Tuğla ve horasan harcı kullanılarak inşa edilen Andız Kulesi’ni yanındaki namazgah ile yakından görebilirsin.

Konum Linki

63. Olukdere Kanyonu

Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırları içinde gezebileceğin ve panoramik doğa fotoğrafları çekebileceğin Olukdere Kanyonu, Kalamaki Koyu ile Kavaklıburun Koyu arasında uzanıyor. 5 kilometreye yaklaşan uzunluğa sahip kanyon, sarp kaya uçurumlardan sunduğu benzersiz doğa ve Ege Denizi manzaralarıyla fotoğraf safarilerinin de sevilen adreslerinden. Doğanbey Köyü-Aydınlık Koyu-Kavaklıburun Koyu rotalı doğa yürüyüşleriyle de keşfe çıkabileceğin Olukdere Kanyonu; küçük şelaleleri, endemik bitki türleri ve bitki zenginliği keyifli bir doğa gezisi sunuyor.

Konum Linki

64. Yoncaköy Plajı

Kuşadası Plajı görünümü

Çam ormanları arasında denize girebileceğin ve altın kumlu sahilinde güneşlenebileceğin Yoncaköy Plajı, doğal bir liman olduğu için sert dalgalardan da korunuyor. Turistler ve bölge halkı tarafından çok sevilen plaj bölgenin turizm olanakları gelişmiş hareketli noktalarından. Çevresinde her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlar bulabileceğin Yoncaköy Plajı, kamp yapmak için de bölgede tercih edilen yerler arasında.

Konum Linki

65. Efes Antik Kenti

efes antik kenti görünümü

Efes Antik Kentinin tarihi M.Ö. 6000’li yıllara Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Uzun yıllar önemli bir Roma ve Yunan ticaret merkezi olan Efes Antik Kenti, Ege Bölgesi’nde kurulmuş 12 büyük İyon kentinden de biri.

2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Efes Antik Kenti; antik dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen büyüleyici Artemis Tapınağı, görkemli Celsus Kütüphanesi ve 25.000 kişilik devasa tiyatrosu ile ziyaretçilerini büyülüyor. Yuhanna İncili ve vahiy kitabında da adı geçen Efes Antik Kenti, uzun yıllar boyunca doğu ile batı arasında bir kapı görevi görmüş ve Ege’nin en hareketli liman kentlerinden biri olmuş. Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde inşa edilmiş pek çok etkileyici yapı arasında unutulmaz bir tarih gezisi yapabileceğin Efes Antik Kenti’nde rehberlerden bu ünlü yerleşimle ilgili pek çok ilginç bilgi de alabilirsin. Antik kente rota oluşturmadan önce Efes Antik Kenti gezi rehberi yazısına tıklayarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzaKart geçerli
  • 1395 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-00.00

Yazar Notu: Sesli rehberlik hizmeti bulunuyor.

66. Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı görünümü

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan, antik dünyanın yedi harikasından biri sayılan ve Efes Antik Kenti’ni en önemli tarihi hazinesi olan Artemis Tapınağı, M.Ö. 550 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen mimari bir şaheser. Tarihi kayıtlarda Diana Tapınağı olarak da geçen ve Yunan tanrıçası Artemis’e adanan etkileyici tapınak, her yıl binlerce tarih ve kültür meraklısı tarafından ziyaret ediliyor.

1500 yıldır ayakta kalmayı başaran sağlam mimarisiyle dikkat çeken ve Lidya Kralı Kroisos döneminde yapıldığı düşünülen tapınak, dönemin en ünlü heykeltıraşları tarafından tasarlanmış heykelleriyle de çok ilgi görüyor. 115 metre uzunluk ve 54 metre genişliğe sahip tapınak, ilk yapıldığında 127 tane devasa sütunla süslüydü. Bu tarihi yapı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yola çıkmadan önce Artemis Tapınağı hakkında keşfetmeniz gereken 7 bilgi yazısına göz atmanı öneriyoruz.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-19.00

67. Didim Apollon Tapınağı

Didim Apollon Tapınağı görünümü

Didyma Antik Kenti’nin en çok ziyaret edilen yeri olan görkemli Apollon Tapınağı, Kuşadası gezinde mutlaka uğramana gereken yerler arasında. İyon tarzında inşa edilen dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olduğu için her yıl yüz binlerce tarih ve kültür meraklısını kendine çeken büyüleyici tapınağın tarihi M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanıyor.

Bölgede hakimiyet kuran medeniyetler tarafından çeşitli eklemeler yapılan ve etkileyici Medusa heykeliyle ünlü olan Apollon Tapınağında 1900'lü yılların başında yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında pek çok paha biçilmez eser bulundu. Antik Yunan, Roma ve Bizans dönemine uzanan pek çok tarihi yapıyı bir arada görebileceğin Apollon Tapınağı, günümüze kadar ayakta kalmış devasa sütunlar ve heykelleriyle misafirlerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 210 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.30-18.30

68. Efes Müzesi

Efes Müzesi görünümü

Efes Antik Kenti ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen paha biçilmez eserleri görmek için Efes Müzesi'ne mutlaka uğramalısın. Arkeolojik ve etnografik bölümlerinin bulunduğu Efes Müzesi; Artemis, Isis, Mısır rahipleri, tanrı heykellerinin yanı sıra Sokrates başı gibi pek çok ünlü tarihi esere de ev sahipliği yapıyor. Antik çağdan Osmanlı dönemine kadar uzanan altın, gümüş, bakır sikke ve takı koleksiyonlarıyla da ilgi gören Efes Müzesi gezmek için en az 1 gününü ayırmalısın.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart geçerli
  • 350 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-17.30

Yazar Notu: Sesli rehberlik hizmeti bulunuyor. Bölgeye Kuşadası merkezden kakan Selçuk minibüsleri ile ulaşım sağlayabilirsin.

69. Keçi Kalesi

İlginç fotoğraflar çekmekten hoşlanıyorsan, Kuşadası'na 34 dakika uzaklıkta inşa edilmiş en çarpıcı tarihi yapılardan biri olan Keçi Kalesi’ne uğrayabilirsin. Alaman Dağları’nda deniz seviyesinden 300 metre yükseklikteki bir tepesinde bulunan kale, görülmeye değer bir manzaraya sahip.

İlk olarak M.Ö. 300’lü yıllarda Helenistik dönemde inşa edilen ve sonrasında Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de güçlendirilerek kullanılan Keçi Kalesi, kesme taşlarla dikdörtgen planlı olarak tasarlanmış. Günümüze kadar sağlam kalan sur duvarlarında Bizans dönemi kireç harçlarını da görebileceğin Keçi Kalesi’ne zorlu bir doğa yürüyüşüyle ulaşabilir, devasa kuleleriyle dikkat çeken kalenin özellikle gün doğumu ve gün batımlarında çarpıcı fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

Sana bir sonraki rota önerimiz Kuşadası’nın da ilçesi olduğu, güzellikleri, misafirperverliği ve mutfağı ile ünlü Aydın. Aydın’da gezmen gereken yerler hakkında bilgi sahibi olmak için Aydın’da gezilecek yerler yazısına tıkla! 


busraguzeller
Büşra Güzeller
172 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
  • F**** Ö****
    Yorum tarihi: 22.06.2024 09:33
    Harika bir çalışma olmuş. Her türlü ayrıntıyı vermişsiniz. Çok teşekkürler
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN