Merkez Bankası’nın verilerine göre kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı Haziran ayına göre yüzde 19.2 oranında artarak 145 bin 768 kişiye yükseldi. Buna en önemli sebep olarak BDDK’nin yıl içinde üç kere kredi kartı dönem borcunun yüzde 50’sinden azını ödeyenin kartlarını nakit çekimine kapatılması yasası gösteriliyor.
Merkez Bankası’nın yeni rakamlarlarında kredi borcunda en yüksek pay kredi kartına ait. Ocak ayında 47 bin kişi seviyesinde olan kredi kartı borçlu sayısı Temmuz’da 92 bine ulaştı. Geçen yıl 301 bin olan kredi kartlı borçlu sayısı 2012’nin ilk yedi ayında 393 bin kişiyi geçti.
BDDK’nın yeni düzenlemesine göre bir yıl içerisinde üç kez dönem borcunun yüzde 50’si ve altında ödeme yapılan kredi kartları nakit çekime kapatıldı.
Bu uygulama sonrası bir başka kredi kartından para çekerek diğer kredi kartına para yatırma dönemi sona erdiği için kredi kartı borçlusu sayısıda artış olduğu tahmin ediliyor. Ancak yine bankacılara göre bu uygulama sayesinde borçlar disiplin altına alındı. Eskiden borçlar kartopu gibi büyüyordu. Şimdi ise belirli bir disipline oturtuldu.
Yine de kredi kartı ve ödenmemiş kredi borçlarındaki artış hoş bir sonuç değil. Yine de konut kredisi takip sayısındaki azalma sevindirici. Merkez Bankası verilerine göre konut kredilerinde takibe dönüşüm oranı yüzde 0.9’dan yüzde 0.8’e gerilerken, taşıt kredilerinde yüzde 3.3’ten yüzde 3.4’e ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerinde ise yüzde 2.6’den yüzde 2.9’a yükseldi.