Evlere kapandığımız şu günleri biraz birikim yapmak için değerlendirebilir miyiz? Aslında benim gibi para harcamayı seven insanlar için birikim yapabildiğimiz bir dönem oldu. Peki pandemi sürecinde nasıl birikim yapabilirim? Bu süreçte işsiz kalan ya da ekonomik zorluk yaşayanların affına sığınırım ve onların en kısa sürede arzu ettikleri refah düzeyine kavuşmalarını dilerim.

Giyim masraflarını kıstın mı?alısveris

Pandemi sürecinde plazalar neredeyse boş kaldı. Pek çok iş kolunda insanlar ya sürekli evden çalışıyor ya da kısa süreli işe gidiyor. Yüz yüze iş toplantıları, iş gezileri neredeyse bitti. Bu yüzden ister istemez iş kıyafetleri almıyoruz. Evde olunca da giyinme ihtiyacı eskisi kadar olmuyor. Orijinal ya da hoşlanacağınız bir şeyler bulursanız tabi ki alın ancak düğüne, eğlenceye, işe gitmeye ara verdik. Giyim kuşam ayakkabı harcamalarından mutlaka birikim kapabilirsiniz. Bu harcamalar için aylık 300-400 TL’yi kenara ayırdım.

Güzellik harcamaların ne durumda?

Bu soru özellikle kadınlar için geçerli. Ancak erkekler için de kısmen etkisi var. Gezemeyince, işe gidemeyince eskisi kadar saçımızın bakımlı olmasına gerek yok, makyaj deseniz hiç gerek yok. Sokağa çıktığımızda maske taktığımızdan dolayı makyaj da yapılmıyor. Dip boyanızı birkaç hafta erteleyip, fön çektirmeden, geçen yılki makyaj malzemelerinizi kullanarak, ciddi bir birikim yapabilirsiniz. Erkekler için de aynı şekilde saç sakal masrafları azaldı. Kadınlar için bu masraflardan da aylık 200 TL bir kenara ayırdım.

Yeme içme masraflarına göz attın mı?

Hafta sonları bir yerlere gitmek, arkadaşlarınla bir kafede buluşmak sanki hayal gibi oldu. Pek tabi insan ilişkileri için de konuşmak eğlenmek için bunlar şart ama madem gidemiyoruz o halde bunun için ayırdığın parayı kenara atıyor musunuz? En azından yaz ayları için güzel bir tatil planı kurup tatil kumbarası yapabilirsiniz. Dışarıda yeme içme masrafları da azaldı. Hadi bakalım buradan da bir 300-400 TL ayıralım kenara.

Ulaşım yol masrafı

Her gün işe giderken toplu taşıma bile kullansanız belli bir masrafınız oluyor. Arabayla işe gidenlerin masraflarında ciddi bir azalma var. Hem benzin hem arabanın bakımı için ayrılan bütçeleri kenara alalım. İşe yetişme telaşında toplu taşıma kullananlar dahi taksiye binmek zorunda kalabilir. O halde otomobil ve araç bakımı için ayrılan bütçeden 300 TL ayırdım.

Çocuk masrafları

Çocukların kişisel kıyafeti, okul servis ya da yemek ücretleri gibi bir ok harcamasına ciddi bir tutar ayırmak zorunda kalıyoruz. Birçok çocuk bu yıl okula ya hiç gitmedi ya da çok az birkaç gün gitti. Dolayısıyla okul kıyafeti, servis ücreti ya da yemek ücreti vs. gibi masraflarda ciddi bir düşüş var. Çocuk başına bu masraflarda en az 500 TL kenara ayırabiliriz.

Birikimlerinizi dilerseniz bankaların mevduat hesaplarında tutabilir. Sonraki dönem için yatırımlarınızı altın, döviz gibi farklı alanlarda da değerlendirebilirsiniz. Hadi gelin pandemiyi birikim için fırsata çevirelim.

Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN

Enuygun.com IATA üyesidir. “8821943”
© 2008 - 2024 Tüm hakları saklıdır. Enuygun.com | Enuygun Seyahat, Belge No: 7153