• Anasayfa
  • Bilgi
  • Bir şehri keşfetmek için ihtiyacın olan 11 ipucu

Bir şehri keşfetmek için ihtiyacın olan 11 ipucu

bengisarihan

Gerek yurt içinde gerek yurt dışında yeni bir şehri keşfetmek belki de defalarca yaptığın bir şey. Özellikle seyahat etme tutkun varsa beni çok iyi anladığını biliyorum. Ya da belki de bu tutkuyla yeni tanışıyorsun ve nasıl bir yol izlemen gerektiğini bilmiyorsun. Her iki türlü de sana vereceğim ipuçları ile bir şehri en iyi nasıl keşfedeceğin hakkında fikir sahibi olabilir, turist klişelerinden biraz uzaklaşarak şehri yerlisi gibi gezebilirsin!

1 – Harika bir seyahat planı hazırla

Otobüs ya da uçak bileti aldın ve artık hazırsın. Peki şimdi sırada ne var? Hemen söyleyeyim, çok sağlam bir seyahat planı hazırlamak! Bahsettiğim seyahat planı tabii ki saati saatine ya da günü gününe yapılmış bir plan değil. Planın daha çok gideceğin şehirde görmek istediğin yerler, yapmak istediğin şeyler ve elbette ki denemek istediğin lezzetleri içermeli. Her birini belirledikten sonra bunları günlere bölmek bir sonraki aşama. Öncelikle listeni hazırlarken sanki gün kısıtlaman yokmuş gibi düşünmeli ve şehir hakkında sende merak uyandıran her şeyi eklemelisin. Bu, seyahatten döndüğünde “ah keşke” dememek için yapabileceğin en mantıklı şey.

2 – Planını daha gerçekçi bir hale getir

Sıra geldi bu planı biraz daha detaylandırmaya. Çünkü sen de çok iyi biliyorsun ki çıkacağın seyahatin bir süresi var. Bu sebeple listende yer alan şeyleri günlere sığdırman gerekecek. Eğer gittiğin yerde uzun süre kalmayı düşünüyorsan tahmin ediyorum ki listeni hazırlarken hiçbir sorun yaşamayacaksın. Fakat günlerin sayılıysa işte o zaman listeni en çok merak ettiklerinden en aza doğru yeniden gözden geçirmelisin. Böylece vaktin yetmediği için yapamadığın şeyler seni sandığın kadar üzmez.

3 – Planda değişiklikler olabileceğini sakın aklından çıkarma

Diyelim ki şehirde bir yerel festival olduğunu duydun ya da orada yaşayan biri sana mutlaka görmen gereken bir yer önerdi. Şimdi ne olacak? Tüm bunlar listende olmadığı için gitmeyecek misin? Sana seyahat öncesi plan yap diyorum ama bunlar asla değişmez demiyorum. Eğer seyahatine son anda dahil olan bir yeri, sadece listende yok diye görmeden bitirirsen üzülebilirsin, bunu lütfen unutma. Sana tavsiyem mutlaka bir liste yap ama bunun değişebileceğini aklından çıkarma ki her an senin için çok daha keyifli olsun.

4 – Şehri mümkün olduğunca yürüyerek keşfet

Dünyanın neresinde olursa olsun her şehirde keşfedilmeyi bekleyen ve turistler tarafından az bilinen bir yer mutlaka vardır. Buraları keşfetmek de bol bol yürümekten hatta şehrin ara sokaklarında kaybolmaktan geçer. Senin de yerel kültürü daha yakından tanımak için ilk tercihin her zaman yürümek olmalı. İlber Ortaylı’nın da “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” adlı kitabında bu konuda güzel bir tavsiyesi var. Ortaylı şöyle diyor: “Yürüyeceksiniz. Gençseniz ve bir şehirde gönlünüzce yürümüyorsanız orayı gezdiğinizi söylemeyiniz.” Gelelim “Evet yürüdüm ama ayaklarıma kara sular indi” diyenlere. Böyle bir durumda tercihin taksiden ziyade otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanmaktan yana olmalı. Böylece şehri, insanları ve kültürü daha yakından tanıyabilirsin.

5 – En meşhur yemeğini yerel bir lokantada ye

Seyahat etmek elbette sadece gezmekten ibaret değil. Bir yeri daha yakından tanımak istiyorsan gittiğin yerin mutfağını da mutlaka denemelisin. Bölgenin meşhur tatlarını deneyebileceğin yerleri araştırmaya başladığında ise karşına turistler tarafından sık tercih edilen restoranlar çıkmaya başlayacak. Ama bu o restoranlardan başka seçeneğin olmadığı anlamına gelmez. Şehrin en meşhur lezzetlerini yemek için popüler olanlar yerine daha yerel lokantaları tercih etmeni öneririm. Yediğin en güzel yemeğin ya da tatlının, gözüne oldukça salaş görünen bir esnaf lokantasında karşına çıkma ihtimali her zaman aklının bir köşesinde olsun.

6 – Mutlaka yerlisinden tavsiye al

Bir turistin kısa bir süreliğine ziyaret ettiği bir şehri avucunun içi gibi bilmesi mümkün değil. Bunu ancak ve ancak o şehrin yerlisi bilecektir. Bu sebeple de eğer seyahat listende popüler turist rotalarının yanı sıra az bilinen rotalara da yer vermek istersen, mutlaka o şehirde yaşayan insanlarla konuşmalısın. Onlara şehir merkezinde ya da çevresinde görmeni tavsiye ettikleri yerleri sormalı, buralarda yapabileceklerin hakkında sana verecekleri altın değerindeki tüm ipuçlarını not almalısın. Çünkü seyahatin boyunca ne kadar sosyal olursan o yolculuk senin için bir o kadar özel hale gelecek ve sana hayalini kurduğundan çok daha unutulmaz deneyimler kazandıracak.

7 – Gideceğin şehirde tehlikeli olabilecek yerleri önceden öğren

Gideceğin yer dünyanın en güvenli şehirlerinden biri de olsa tehlikeli sokakları ya da caddeleri olabilir. Bu hem yurt içinde hem de yurt dışında karşılaşabileceğin bir durum. Hatta bazen bir şehrin en popüler caddesi de olsa günün belirli bir saatinden sonra orası rahatlıkla dolaşabileceğin bir yer olmaktan çıkabiliyor. Dolayısıyla daha önce hiç gitmediğin bir şehir hakkında araştırma yaparken mutlaka senin için tehlikeli olabilecek yerleri de araştırmalısın. Böylece hem konaklayacağın oteli hem de gezi rotalarını belirlerken daha dikkatli hareket edebilirsin.

8 – Yerel pazarları gör

Yerel pazarlar bir şehri bütünüyle tanımana yardımcı olacak oldukça önemli yerler. Neden mi? Çünkü bolca taze sebze ve meyvenin satıldığı bu pazarlarda aynı zamanda bölgenin meşhur lezzetlerini denemen, sevdiklerine küçük hediyelikler alman ve orada yaşayan insanlarla tanışman mümkün. Bu sence de kulağa harika gelmiyor mu? Tabii yerel pazarların sahip olduğu büyülü atmosferi de unutmamak gerek. Sen de tüm heyecanınla dolaştığın pazarda durup şöyle bir etrafını izlemeyi ve o ambiyansı zihnine kaydetmeyi dene. Bu anlar bir şehri “keşfettim” diyebilmen için oldukça değerli.

9 – Müze, antik kent, sanat galerilerini unutma

Sanatı, tarihi, sosyal aktiviteleri unuttuk mu? Asla! Elbette ki seyahatin boyunca gidebileceğin kadar müze, cami, kilise, antik kent, sanat galerisi ziyaret etmeli, bolca not almalı ve fotoğraf çekmelisin. Tüm bu yerler sayesinde gezinden yepyeni bir bakış açısı, taptaze bilgiler ve yüzünde kocaman bir gülümse ile dönebilirsin. Çünkü yeni bir şey öğrenmenin ve keşfetmenin verdiği mutluluk seyahat etmenin sana katacağı en temel kazançlardan biri.

10 – Gideceğin yerler hakkında önceden araştırma yap

Evet, bunu zaten yapacaksın biliyorum. Yalnızca aklından çıkarmanı istemediğim tek bir şey var: hiç sıkılmadan hep okumalısın. Aksi halde eğer gezini sana şehir hakkında detaylar verecek bir tur rehberi ile yapmıyorsan, gördüğün bir antik kent senin için herhangi bir tarihi kalıntı olarak kalır. İşte bunun için ziyaret ettiğin şehir hakkında öğrenebileceğin her şeyi öğrenmelisin. Şehirler ancak tarihi, insanları, kültürü ve sanatıyla bir bütün olarak anlaşılabilir.

11 – Anın tadını çıkarmayı ihmal etme

Tüm bunların ötesinde aklından çıkarmaman gereken şey ne biliyor musun? Anın tadını çıkarmak! Planların, listelerin, yapılacakların içerisinde boğuşurken seyahatinin senin için bir stres kaynağı olmasını istemezsin. Yani bu durumda ne diyoruz: Carpe Diem!

Bengi Sarihan
59 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN

Enuygun.com IATA üyesidir. “8821943”
© 2008 - 2024 Tüm hakları saklıdır. Enuygun.com | Enuygun Seyahat, Belge No: 7153