Tasarruf etmenin önemini hepimiz biliyor ama bunu bir türlü hayata geçiremiyoruz. Hatta “Benim maaşım zaten az, para biriktirmek ne mümkün” dediğinizi duyar gibiyim. Oysa ki iyi bir bütçe yaparak, dikkatli para harcayarak, sabit ödemelerinizi biraz düşürerek hem bütçenizi toparlayabilir hem de para biriktirebilirsiniz. Nasıl mı?

İçindekiler

İyi bir bütçe yapın

Bütçe hazırlamak büyük bir şirket yönetiminden, tek başına yaşayan bir insanın geçimine kadar herkesin hayatında olması gereken bir alışkanlık. Zorunlu harcamalarınızı yazarak genel bir planlama yapabilirsiniz. Gelir ve gider dengenizde açık varsa, önce bunların çözümünü bulmaya çalışabilirsiniz. Ya da bazen küçük değişikliklerle hayatınızdan çıkarabileceğiniz harcamaları gözden geçirebilirsiniz.

Alışveriş için kurallar koyun

Nedir bu harcamalar... Örneğin alışverişin büyüsüne kapılmaktan kurtulmanın yollarına bakın. Hafta sonu alışveriş merkezine gitmek yerine sahilde yürüyüş yapabilir, bir çay bahçesinde bir şeyler içmekle yetinebilirsiniz hatta termosa çayınızı kahvenizi koyup yanınıza almanız mümkün. Park ya da sahillerde yürüyüş yapmaktan keyif alıyorsanız niye spor salonuna aidat ödüyorsunuz ki? Spor salonu üyeliğinizi iptal ettirin ve harcama kalemlerinden birini azaltın. Kıyafet harcamalarınız içinse daha ucuza alışveriş yapabileceğiniz pek çok alternatif var. Outlet mağazalarda, pazarlarda çok uygun fiyata kıyafetler satılıyor. En sık yapılan hatalardan biri de sahip olduğumuz eşyalardan tekrar tekrar satın almak. Beğendiğiniz bir kıyafeti almadan önce dolabınızı mutlaka gözden geçirin ve benzerinin olup olmadığına bakın. Aylık fatura giderleriniz fazlaysa elektrik, internet gibi faturalarınızda tarife değişikliği yaparak da bütçenizi düzenleyebilirsiniz.

Ek iş yapmaya ne dersiniz?

Dikkatli harcayıp alışveriş bile yapmıyorum ama para biriktirmek bir yana maaşım yine de yetmiyor diyenlerdenseniz, o zaman ya iş değiştireceksiniz ya da ek iş yapmanız gerekecek. Ek iş yapmaya karar verdikten sonra önünüze mutlaka bir fırsat gelecektir. Mesleğinizine ya da kendi kişisel becerilerinize göre bir ek iş yapmayı düşünün. Ek işten kazandıklarınızın bir kısmını birikime yönlendirebilirsiniz.

Kredi ve kredi kartı ödemelerini yapılandırma

Kredi ve kredi kartı ödemeleri bütçemizi yaparken en çok zorlandığımız konulardan biri. Farklı bankalara ait borçlarınız fazlaysa bunları birleştirip borç transferi yapmayı deneyin. Ancak borçlarınızı kapadınız diye kredi kartıyla gereksiz yere alışveriş yapmaktan kaçınmayı da ihmal etmeyin. Aksi taktirde bu borç sarmalından kurtulamazsınız. Örneğin borçlarınızın toplamı yaklaşık 20.000 TL’yi buluyorsa 48 ay vadeli 20.000 TL kredinin aylık taksitleri yaklaşık 500 TL olur. Tüm borçlarınızı tek bankada toplamak için ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz. Ancak anlık rahatlamanın büyüsüne kapılmayın. Ve kullandığınız kredi tutarının bir kısmını kenara ayırın. Güncel ihtiyaç kredisi kampanyalarına göz atmak için tıklayabilirsiniz...

Gizli zengin gibi yaşayın

Dünyada çok zengin insanların bile basit ve sade bir yaşantıları olduğunu unutmayın. Örneğin Google’ın kurucu ortaklarından Sergey Brin, 29.2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginlerinden biri olmasına rağmen mütevazı bir hayat sürüyor. Brin’in hala 2 odalı bir evde kiracı olarak oturduğunu ve işe zaman zaman kaykay ya da metroyla gittiğini hatırlatırım.

Araba yerine toplu taşıma araçları kullanın

Dünyanın en zengin adamlarından Sergey Brin, metroya biniyorsa, siz niye toplu taşıma aracı kullanmaktan çekiniyorsunuz ki... Arabanız olsa bile en azından ara sıra kullanarak benzin, otopark yol ücreti gibi masraflardan kurtulmuş olursunuz. Ya da birikim yapabilmek için otomobilinin modelini ve markasını yükseltenler olabiliyor. Bu durum sizin için iyi bir motive kaynağı olacaksa otomobil almayı da deneyebilirsiniz. Birikim yaparak ya da ihtiyaç kredisi kullanarak otomobil satın aldığınızda dilediğiniz zaman satabilirsiniz.

İndirim ve kampanyaları takip edin

İndirim ve kampanyaları takip etmek de tasarruf sağlamanın önemli adımlarından biri. Özellikle bazı marketlerde diğerlerine kıyasla çok daha uygun fiyatlı ürünler bulunabiliyor. İyi bir bütçe yaparak ve birkaç market gezerek, kampanyalı ürünleri not edebilir, böylece önemli miktarda tasarruf sağlayabilirsiniz. Ancak sadece kampanyalı diye ihtiyacınız olmayan ürünü satın almaktan kaçının.

Olumlu düşünün

Son olarak olumlu düşünmeyi ve gelecekten umutla söz etmeyi hiçbir zaman bırakmayın. Unutmayın, olumlu düşünerek aklınızı sürekli meşgul eden gereksiz fikirlerden kurtulabilirsiniz. Kendinizi sürekli iyi düşüncelerle motive edin. Az da olsa maaşınızdan ufak tefek birikimler yapmaktan kaçınmayın. Hatta ay başında önce birikiminizi bir kenara atın. Bu sayede başınız sıkışınca bu birikimleri kullanabilir ve hayatınızı daha rahat sürdürebilirsiniz.

Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN

Enuygun.com IATA üyesidir. “8821943”
© 2008 - 2024 Tüm hakları saklıdır. Enuygun.com | Enuygun Seyahat, Belge No: 7153