Hamileler uçak yolculuğu yapabilir mi?

Hamileliğinizde her hangi bir sorun yoksa, ikiz üçüz bebek beklemiyorsanız ya da daha önce erken doğum yapmadıysanız hamileliğinizin 36. haftasına kadar kabin basıncı ayarlı uçaklarla seyahat etmenizde sorun yaşanmaz.

Hamileliğin ilk dönemleri mide bulantısı, uyku hali ve halsizlik gibi sorunlar yaşanır, bazı kişiler bu kişisel durumlarından dolayı uçmakta zorlanabilir ancak sonraki dönem yani ikinci dönemde genel olarak uçak seyahatinde sorun yaşanmaz. Yalnız bu konuda uçak firmalarının sizi uçurmama yetkisi bulunduğundan doktor raporu alarak uçak seyahatine çıkmanızda fayda vardır. Bu konuda sizi seyahat acentesi uyarmayabilir ancak hamileliğinizin 7. haftasından itibaren rapor alarak uçmanız gerekir.

Hamileler için istenen belgeler

Örneğin THY’nin hamile yolcular için belirlenmiş kuralları şöyledir.

*7 ayını (28 hafta) bitirmiş hamile yolcularımız kendi doktorundan aldığı ‘Uçakla seyahatinde sakınca yoktur’ ibaresi olan bir rapor ile seyahat edebilir.

*Bu rapor 7 günden eski olamaz.

*7 aydan önceki seyahatlerde ise yolcunun beyanı baz alınır.

Doktor raporu şart

Genelde diğer uçak firmaları da bu kurallara göre hareket ederler. O yüzden hamileliğinizin artık 6. ayını bitirdikten sonra ya da başka bir deyişle karnınız iyice belirginleştikten sonra mutlaka doktor raporu almadan havaalanına gitmeyin. Havayolu firması bu konuda sorun çıkartabilir. Üstelik bu raporu da uçağa binmeden birkaç gün önce almayı tercih edin.

Eğer doktorunuzdan da olumlu rapor alırsanız ve kendinizi de iyi hissediyorsanız hamile olarak uçmanızda sakınca oluşmaz. Yine de biletinizi satın alırken durumunuzla ilgili havayolu firması yetkililerine danışmanızı tavsiye edebiliriz.

Merve Kılıç

Merve Kılıç

Turizm sektöründeki 10 yıllık kariyeri boyunca seyahat destek hizmetlerinin her alanında kazandığı uzmanlıkla, 2012 yılından beri Enuygun Kurumsal Seyahat Uzmanı olarak çalışıyor.

İlgili İçerikler

Hızlı Uçuş Ara