Kahramanmaraş tarih ve kültür zenginlikleriyle bezeli, doğal güzellikleriyle büyüleyen bir şehir olarak dikkat çekiyor. Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan bu şehir, tarihi geçmişi, lezzetleri ve misafirperver insanlarıyla adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Kahramanmaraş'ın tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve lezzet durakları unutulmaz anılar biriktirmenizi sağlayabilir.

Kahramanmaraş'ta gezilecek yerler, tarih, doğa ve lezzetin kesişimde güzellikler sunuyor. İşte Kahramanmaraş’ın keşfedilecek en güzel durakları.

1. Taş Han

tas-han

Kahramanmaraş’ın tarihi çarşılarının merkezinde yer alan Taş Han, 1650 yılı civarında Hatipzadelerden Mehmet Efendi, Kalender Çelebi ve Ahmet Çelebi tarafından inşa edildi. Kare avlu çevresinde iki katlı bir yapıya sahip olan Taş Han, önceden “yolcu hanı” olarak hizmet verdi daha sonra farklı amaçlar için kullanıldı. Taş Han’ın alt katında yer alan mekanlar yolculara ait olan hayvanlara özel olarak hazırlanan ahırlardan ve malların istiflenmesi için kullanılan depolardan oluşuyor. Üst katta yer alan odaların ise, hanı kullanan yolcuların konakladığı alanlar olarak tasarlandığı yapılan gözlemlerde belli oluyor. Böylece, kente giriş yapan kervanların malları han içerisinde korunarak, satışa hazır hale getirilmiş.

Taş Han, günümüzde de Kahramanmaraş’ın sosyal ve kültürel hayatının merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. Günümüzde han halen daha bazı kısımları ile depo özelliğini koruyor. Taş Han’ın mimarisi, dikkat çekici detaylarıyla göz kamaştırıyor. Taş işçiliği ve ahşap detaylar, hanın tarihi dokusunu yansıtıyor. Hanın giriş kapısı üzerinde kitabe yer alsa da bunun okunamadığı da bir detay olarak not düşülebilir. Kahramanmaraş’a gelen turistlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biri olan Taş Han, tarihi ve kültürel zenginliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Burada geçireceğiniz zaman, Kahramanmaraş’ın tarihini ve kültürünü daha yakından tanımanıza olanak sağlayacak. Tarih dolu bu şehri keşfetmek için Kahramanmaraş uçak bileti linkine tıklayarak biletinizi alabilirsiniz.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 08.00-18.30

Konum Linki

2. Yeşilgöz

yesilgoz

Kahramanmaraş’ın doğal güzelliklerinden biri olan Yeşilgöz, il merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta, Tekir Mahallesi’nin 5 km kuzeydoğusunda yer alıyor. Kayseri yolu üzerinde bulunan bu eşsiz mekân, doğa severler için ideal bir durak noktası oluyor. Mesire alanı olarak da kullanılan Yeşilgöz, görenleri adeta büyülüyor. Yeşilgöz, insanı kendisine getiren buz gibi suyu ve çevresinde yer alan yemyeşil bitki örtüsü ile öne çıkıyor. Bu doğa harikası, ziyaretçilerine huzur dolu bir atmosfer sunuyor. Yeşilgöz’ün derin gözü ziyaretçilerine doğa ile iç içe unutulmaz anılar yaşatıyor.

Yeşilgöz, aynı zamanda çeşitli doğa aktiviteleri için de uygun bir alan. Koşu yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir veya piknik yapabilirsiniz. Yeşilgöz’ün etrafında kamp yapmak isteyenler için de çok müsait bir yer. Yeşilgöz, 6 Şubat depremi sonrasında rengini kaybetmiş olsa da yaz aylarına doğru yeniden eski halini almayı başardı. Kahramanmaraş’a geldiğinizde buraya mutlaka uğramalı ve bu güzel doğa harikası yeri keşfetmelisiniz.

Konum Linki

3. Başkonuş Yaylası

baskonus-yaylasi

Kahramanmaraş’ın doğal güzelliklerinden biri olan Başkonuş Yaylası, denizden yaklaşık 2000 metre yükseklikte bulunan yayla, doğal bir orman örtüsüne sahip. Yazları serin ve yağışlı, kışları ise soğuk ve karlı geçiyor. Başkonuş Yaylası, doğa severler için ideal bir durak noktası oluyor. Yayla, başta Sümbül ve Salep olmak üzere bölgeye has olan bitkiyi doğal yaşam alanlarında barındırıyor. Başkonuş Yaylasında Köknar, Meşe, Ardıç gibi ağaçların varlığından söz edebiliriz. Buna ek olarak ormanda çok çeşitli çiçekler ve endemik bitkiler de yer alıyor.

Yaylanın geyik üretme çiftliği sebebiyle bu hayvanlara ve göçmen kuşlara da ev sahipliği yaptığını söyleyebiliriz. Başkonuş Yaylasında çeşitli doğa aktiviteleri yapabilirsiniz. Piknik yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir veya kamp yapabilirsiniz. Ayrıca, ATV ile tur yapma imkanı da bulunuyor. Yaylada konaklama imkanı da mevcut. Başkonuş Yaylası, Kahramanmaraş’ın saklı cenneti olarak anılıyor. Bu eşsiz mekânı ziyaret ederek, Kahramanmaraş’ın doğal güzelliklerine dokunabilirsiniz.

Giriş ücreti

  • Araçla giriş 60 TL

Açık olduğu saatler

  • 09.00-20.00

Konum Linki

Yazar Notu: Yaylada konaklama yapmayacaksanız ateş yakmanıza izin verilmiyor. Piknik amacıyla gitmek isterseniz bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

4. Yedikuyular Kayak Merkezi

yedikuyular-kayak-merkezi

Yedikuyular Kayak Merkezi, Türkiye’nin güneyindeki en yüksek dağlardan biri olan Kahramanmaraş’taki Ahır Dağı’nda yer alıyor. Bu kayak merkezi, misafirlerine harika bir kış deneyimi sunuyor. Yedikuyular Kayak Merkezi, 2050 metreye kadar çıkan yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Merkezde üç farklı pist bulunuyor: biri acemi kayakçılar için, diğeri orta seviye kayakçılar için ve sonuncusu ise profesyonel kayakçılar için. Bu pistler, her seviyeden kayakçının keyif alabileceği bir deneyim sunuyor. Merkezde ayrıca küçük bir teleferik hattı hattı bulunuyor. Bu hatlar, kayakçıların zirveye kolayca ulaşmasını sağlıyor. Kayak merkezi, kar kalitesi ve güzel manzarasıyla da ünlü. Zirveden bakıldığında, karla kaplı dağların ve çam ormanlarının muhteşem manzarası göz kamaştırıyor.

Yedikuyular kayak merkezinde konaklama imkanları da mevcut. Merkezde bir otel ve birkaç kabin bulunuyor. Bu tesisler, konuklarına sıcak bir ortam ve konforlu bir konaklama deneyimi sunuyor. Ayrıca merkezde bir restoran ve bir kafe de bulunuyor. Bu mekanlar, kayak sonrası dinlenmek ve lezzetli bir yemek yemek için ideal seçenek oluşturuyor.

Açık olduğu saatler

  • 09.00-17.00

Konum Linki

Yazar Notu: Yedikuyular kayak merkezine toplu taşıma ile gidecekseniz günde yalnızca bir sefer var. Kendi aracınızla gidecekseniz kışlık lastikleriniz ve zinciriniz mutlaka takılı olmalı.

5. Döngel Mağarası

dongel-magarasi

Kahramanmaraş-Kayseri yolunun 50. km’sinde yer alan Döngel Mağarası, tarihten günümüze izler taşıyor. Yalnızca bir doğa harikası değil, aynı zamanda mesire alanı olması ile de öne çıkan bu eşsiz yer tarih öncesi çağlardan izler taşıdığı için de birçok kişinin ilgisini çekmeyi başarıyor. Döngel Mağarası birbirine bağlı olacak şekilde üç mağaradan meydana geliyor. Bu mağaralar birbirinin üzerinde yer alıyor. Kahramanmaraş ve çevresindeki önem derecesi yüksek alanlardan birisi olan Döngel, tarih öncesi çağlar olarak adlandırılan milattan önce 40 bin ile 10 bin arasında kullanıldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya kondu.

Piknik alanı olarak kullanılan mağara çevresinde, ceviz ve çınar ağaçları yer alıyor. Doğanın içinde huzur veren bir dinlenme ve piknik alanı oluşturması sebebiyle de yerel halk tarafından sıklıkla gelinen bir bölge olmayı başarıyor. Döngel Mağarası, sadece tarihî öneme sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda doğa yürüyüşleri ve kamp yapma imkanı sunan bir alan olması ile önem kazanıyor. Mağaralara ulaşmak için mesire alanında başlayan 100 metrelik bir tırmanış yapmanız gerekiyor. Meraklı ziyaretçiler mağaraların girişine ulaşmak için dik patikayı kullanmak zorunda. Mağaranın içindeki dev galerileri, güvercin yuvalarını ve muazzam manzarayı görmek misafirler için paha biçilemez bir an olabiliyor.

Giriş ücreti

  • Araçla giriş 40 TL

Konum Linki

Yazar Notu: Mağaranın içi nemli olduğu için zemin kaygan olabiliyor. Bu konuda dikkatli olmanızı öneriyoruz.

6. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı

yavsan-yaylasi-tabiat-parki

Kahramanmaraş’ın doğal güzelliklerinden biri olan Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, 1600 metre yükseklikte yer alıyor. 2007 yılında tabiat parkı ilan edilen Yavşan Yaylası, 348 hektarlık alanı ile oldukça büyük bir park haline geldi. 348 hektarlık alanın 238 hektarı Mutlak Koruma Alanı, 33 hektarlık alanı Kontrollü Kullanım Alanı ve 77 hektarlık kısmı ise Sınırlı Kullanım Alanı olarak belirlendi. Yavşan Yaylası, doğa severler için ideal bir durak noktası oluyor. Yayla, 600-700 yaşlarında sedir ağaçları, çeşitli endemik flora ve fauna türlerini barındırıyor. Bitki türlerinin zenginliği ile dikkat çeken yaylada 67 familyaya ait birçok yaşam formu bulunuyor. Bitkilerin 65 tanesinin endemik olması da doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Toros Göknarı, Toros Sediri, karaçam ile ardıç gibi iğne yapraklı ağaçların da olduğu yaylada bazı meşe türlerine de rastlanabiliyor. Tam bir doğa harikası alan olan Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, Kahramanmaraş ziyaretlerinde görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Giriş ücreti

  • Araçla giriş 50 TL

Konum Linki

Yazar Notu: Yayla çevresinde telefon çekmiyor. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririz.

7. Kahramanmaraş Kalesi

kahramanmaras-kalesi

Kahramanmaraş’ın kalbinde yer alan Kahramanmaraş Kalesi, şehrin tarihini ve kültürünü yansıtan bir yapı. Şehir merkezindeki yığma tepenin üstünde yer alan kalenin günümüze gelene kadar pek çok kez onarımdan geçtiği biliniyor. Bu yapının MÖ 1. yüzyıl ile MS 2. yüzyıl arasında yapıldığı bilim dünyasında halen daha tartışma konusu. Kale tarihin birçok döneminde kentin korunmasında önemli roller üstlendi. Hititler, Asur, Med, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetler kaleyi kullandılar. Kahramanmaraş Kalesi, bu kadar çok medeniyetle iç içe olduğu için tarihsel olarak da zengin bir yapı olmayı başardı. Kalenin mimarisi, dikkat çekici detaylarıyla göz kamaştırıyor. Kalenin yapısı genel olarak kareye yakın planlı olacak şekilde inşa edildiği net bir şekilde görülebiliyor.

Dış duvarlarında bölgenin özelliklerinden kaynaklanan kesme taşları gözlemleyebilirsiniz. İç duvarlarında ise moloz taşlar göze çarpıyor. Bu detaylar, kalenin tarihi dokusunu yansıtıyor. Kale surlarının içi park olarak düzenlenmiştir. Kahramanmaraş Kalesi, medeniyetlerin buluşma noktasında yer alması bakımından önemli bir yere sahip. Bu eşsiz mekânı ziyaret ederek, Kahramanmaraş’ın tarihine dokunabilirsiniz.

Konum Linki

8. Taş Medrese

tas-medrese-kahramanmaras

Kahramanmaraş’ın merkezinde tarihi çarşıların olduğu yerde bulunan Taş Medresenin geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Dulkadiroğlulları’ndan Alaüddevle Bey tarafından inşa ettirilen bu yer Ulu Cami ile bütünlük oluşturması açısından önemli bir yerde duruyor. Tek katlı, açık avlulu, tek eyvanlı medrese plan düzeninde inşa edilen bu yerde öğrenci odalarının da bulunduğundan söz edebiliriz. Taş Medrese, sadece bir tarihî eser değil, aynı zamanda bir kültür merkezi, bir sosyal alan, bir keşif noktası olarak biliniyor. Burayı ziyaret ederek, Kahramanmaraş’ın geçmişine ve geleneklerine yakından tanık olabilirsiniz.

Taş Medrese içerisinde bir de türbe bölümü yer alıyor. Bu bölümde Alaüddevle Bey’in, Safeviler tarafından öldürülen oğlu Şahruh Mehmed anısına 1510 yılında yaptırdığı bir anıt bulunuyor. Kare şeklinde, içi kubbeli, dışı piramit şeklinde örtülü olan türbe, medrese ile uyumlu bir şekilde inşa edildi. Türbede bulunan yedi sandukanın biri Alaüddevle Bey’in kızına, diğer altısı ise Kurtuluş Savaşı’nın milli kahramanlarına ait.

Konum Linki

9. Kapıçam Tabiat Parkı

kapicam-tabiat-parki

Kent merkezine 13 kilometre uzaklıkta yer alan Kapıçam Tabiat Parkı, doğanın tam kalbinde güzel bir gün geçirmenizi sağlıyor. Botanik bahçesi gibi önemli bir alanı da bünyesinde barındıran tabiat parkının içerisinde üç adet yapay gölet de bulunuyor. Bununla birlikte mesire alanı ve park gibi tesisler de Kapıçam Tabiat Parkı’nda yer alıyor. Doğa severlerin önem verdiği alanlar arasında yer alan Kapıçam Tabiat Parkı, bu anlamda önemli bir durak haline geldi.

İçerisinde birçok çeşit ağaç, bitki ve çiçeğin yer aldığı tabiat parkının yalnızca yetişkinlere değil, aynı zamanda çocuklara yönelik de olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde yer alan botanik bahçesi sayesinde birçok bitki türünü inceleyebilir, isimlerini öğrenme şansı elde edebilirsiniz. Kapıçam Tabiat Parkı, fotoğraf tutkusu olanların da önemli uğrak noktalarından birisi. Doğayı ve içerisindeki canlıların yaşamını inceleyen ve bunları fotoğrafla ölümsüzleştiren pek çok turist, Kapıçam’a gelmeyi ihmal etmiyor.

Açık olduğu saatler

  • 08.00-17.00

Konum Linki

Yazar Notu: Yayla içerisinde yer alan musluklardan zaman zaman su akmayabiliyor. Bu nedenle yanınızda su bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

10. Kocabaş Konağı-Maraş Kültür Evi

kocabas-konagi-maras-kultur-evi

Kahramanmaraş'ın tarih kokan çarşılarının kalbinde yer alan Kocabaş Konağı-Maraş Kültür Evi, köklü bir geçmişe sahip olan bu yapıyı günümüze taşıyor. 2010 yılında titiz bir restore çalışmasıyla turizmin hizmetine sunulan konak, 100 yılı aşkın bir süreyi kapsayan geçmişiyle öne çıkıyor. Düzgün olmayan çokgen planlı bir avlunun üzerine konumlandırılan Kocabaş Konağı, bodrum katı ve iki üst katıyla göz kamaştırıyor. Çevre duvarları, özenle işlenmiş moloz taşlarla örülerek sağlamlığını koruyor. Avlunun ortasında ise sonradan eklenmiş, sekizgen planlı bir havuz bulunuyor. Kocabaş Konağı-Maraş Kültür Evi, geleneksel ahşap ve taş işçiliğinin muazzam bir uyum içinde harmanlandığı, Kayabaşı'nın en eski mahallelerinden birinde konumlanıyor. Bu eşsiz mekan, yöresel lezzetlerin sunulduğu, hafta sonları düzenlenen fasıl programları ile renklenen bir buluşma noktası haline geldi. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken bu tarihi konakta, bir fincan Türk kahvesi içerek etrafınızda dolaşan insanların keyfine varabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Bu tarihi atmosferde kente özgü yemekler yemenizi öneririz. Size tavsiyemiz ise Kahramanmaraş mantısı olarak da bilinen çöş börek yemeniz.

11. Katiphan

katiphan

Kahramanmaraş'ın tarihi çarşılarının merkezinde konumlanan Katiphan, 1780 yılında meydana gelen büyük bir yangın sonrasında yeniden inşa edildi. Şehrin kalbinde, tarihi çarşıların hemen yanında bulunan bu han, ince yonu, kaba yonu, moloz taş, kerpiç ve ahşap malzemelerin ustalıkla birleşiminden oluşan bir mimari harika olması ile ünlü. Üç katlı olan han, avlunun kuzeyinde stratejik bir konumda yer alıyor. Zemin katı depo olarak kullanılırken üst kat, yolcuların konaklaması için ayrıldı. Mimari sadeliğiyle dikkat çeken bu yapı, 2013 yılında Kahramanmaraş Belediyesi tarafından restore edilerek yeniden ziyarete açıldı. Katiphan doğu ve batı olmak üzere iki ana bölümle inşa edildi. Doğu kısmında 240 metrekarelik zemin depo görevi gördü.

Bununla birlikte 200 metrekarelik yemek salonu ve 40 metrekarelik mutfak da bu alanda yer alıyor. Batı kısmında ise, 4 adet mahzen inişi ve zeytinyağı taşı sergisi bulunuyor. Birinci katta, 110 metrekarelik büyük yemek salonu düzenlendiği, ikinci katta ise geleneksel Maraş kültürünü yansıtan zanaat ürünlerinin sergilendiği odalar yer alıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından kafe olarak hizmet veren Katiphan, geçici olarak kapatıldı. Gitmeden önce açık olup olmadığı konusunda bilgi almanızı öneriyoruz.

12. Ulu Camii

ulu-camii

Kahramanmaraş'ın merkezinde bulunan Ulu Camii, tarihî Dulkadiroğullarına ait bir ibadet mekanıdır. Kahramanmaraş Kalesi'ne oldukça yakın bir konumda yer alan camii, Taş Medrese ve Kapalıçarşı ile komşu olması açısından önem kazanıyor. Caminin üstünde bulunan Taç Kapı yazıtı sayesinde burasının Dulkadiroğullarından Süleyman oğlu Ala Üd-Devle Bey tarafından 1496 yılında yaptırıldığını anlayabiliyoruz. Zamanla üst kısmı onarılarak değiştirilse de cami orijinalliğini korumaya devam ediyor.

Ana mekan dikdörtgen şeklinde tasarlandı ve üçgen şeklindeki mihrap, mukarnas, palmet ve lotus motiflerinden oluşuyor. Minare, camiden bağımsız olarak dikdörtgen tabanlı bir yapıya sahip. Ulu Camii, iç mekan açısından değerlendirildiğinde Anadolu Selçuklu cami mimarisinin etkileri ile dikkat çekiyor. 500 yılı aşkın geçmişiyle ibadetin kalbinin attığı bir mekan olmanın yanı sıra, Kahramanmaraş'ın canlı tarihine de tanıklık etmesiyle şehrin en önemli yapı taşlarından birisi.

Konum Linki

Yazar Notu: Ulu Camii, 6 Şubat depreminde hasar gördüğü için restore ediliyor. Bu nedenle camiyi dışarıdan görebilirsiniz.

13. Malik Ejder Türbesi

malik-ejder-turbesi

Adana yolu üzerinde yer alan Malik Ejder Türbesi, geçmişi çok eskiye dayanan tarihi yapılardan birisi. Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta yer alan türbenin 1201 yılında inşa edildiği biliniyor. Maraş’ın merkezine yakın konumda bulunan Kumaşır Gölü’ne bakan noktada bulunan türbe, merkezi bir plana sahip küçük bir mescidi, türbe bölümü ve çevre düzeni ile restore edilerek ziyarete açıldı. Yapı hakim bir noktada yer aldığı için fotoğraf çekmek isteyenlere harika kent manzarası sunuyor.

Konum Linki

14. Dedeoğlu Konağı

dedeoglu-konagi

Dedeoğlu Konağı, Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini yansıtan bir sivil mimarlık örneği. Kurtuluş Mahallesi’nde bulunan konak, 1900’lü yılların başında yapıldığı biliniyor. 2011 yılında belediye tarafından restore edilen konak, üç katlı, taş ve ahşap malzemelerle karma yapım tekniği kullanılarak yapıldı. Dış sofalı, köşklü ve eyvanlı plan tipine sahip olan konak, Osmanlı geleneksel konut mimarisinin tipik özelliklerini gösteriyor. Konak, üç cephesi açık olduğu için tarihi dokusunu geniş açıyla ziyaretçilere sunuyor. Konak, günümüzde Olgunlaşma Enstitüsü olarak hizmet veriyor. Burada, Maraş’ın unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yeni nesillere aktarmak için çalışmalar yapılıyor. Ziyaretçiler, usta ellerin yüzlerce yıllık yöntemlerle geleneksel sanatları icra edişlerini de görebiliyorlar. Konak, aynı zamanda Şairler ve Yazarlar Evi olarak da kullanılıyor. Burada, Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği edebiyatçıların eserleri ve hayatları sergileniyor. Konak, Suk-i Maraş Çarşısından tarihi sokaklar arasında beş dakikalık yürüyüşle ulaşılabiliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Dedeoğlu Konağı’nın bir kısmı depremde yıkıldı. Tarihi yaşatmaya devam edeceği günler için şu an restorasyonda.

15. Hurman Kalesi

hurman-kalesi

Hurman Kalesi, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulunan tarihi ve doğal bir güzellik. Kale, antik dönemlerden beri Afşin-Kayseri yolu üzerinde stratejik bir noktada yer alıyor. Kale, ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmese de, Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Kale, kesme ve moloz taşlardan inşa edilmiş ve surlarıyla geniş bir alanı çevreliyor. Kalede, askeri barınaklar, kilise, su sarnıcı ve kiler gibi yapılar bulunuyor. Kale, zaman içinde çeşitli medeniyetlerin hakimiyetine girdiği için bazı tamiratlar gördü. Yapı, günümüzde harap bir halde olsa da, görkemli yapısıyla ziyaretçileri etkiliyor. Hurman Kalesi, ismini kollarıyla beraber kurulduğu tepenin üç tarafını saran Hurman Çayı’ndan alıyor. Kale, çevresindeki doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Hurman Kalesi, Kahramanmaraş’ın kültürünü ve tarihini tanımak isteyenler için görülmeye değer bir yer olabilir.

Konum Linki

16. Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

kahramanmaras-muzesi

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel mirasını tanımak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Müze, 1947 yılında kurulmuş ve 2012 yılında yenilenmiş. Müze, şehir merkezine yakın bir konumda bulunuyor. Müze, yedi adet teşhir salonu, birer adet eğitim ve çok amaçlı toplantı salonu ve bir de bahçe teşhir alanından oluşuyor. Müze, 30.000 eserlik bir koleksiyona sahip. Müzede, Kahramanmaraş ve çevresindeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan eserler sergileniyor. Müzede, Paleolitik dönemden başlayarak Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait araç-gereçler, heykeller, steller, mozaikler, mezarlar, lahitler, kiliseler ve sarnıçlar gibi çeşitli yapılar ve objeler bulunuyor. Müzede, ayrıca Anadolu’dan gelen iki adet antik fil iskeleti, Direkli Mağarası ve Domuztepe Höyüğünün birebir canlandırmaları da görülebiliyor.&

Giriş ücreti

  • 5 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

  • 65 yaş üstü ücretsiz.

Konum Linki

Yazar Notu: Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, geçici olarak kapalı. Ziyaret etmeden önce açıklık durumu ile ilgili bilgi almanızı öneriyoruz.

17. Kanlıbüvet Kanyonu

kanlibuvet-kanyonu

Kanlıbüvet Kanyonu, Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde bulunan doğa harikası bir yer. Kanyon, mavi ve yeşilin buluştuğu, kayalardan akan suyun turkuaz rengiyle göz kamaştırdığı, kuş seslerinin huzur verdiği bir cennet. Doğal mekan, çevresindeki dağlardan çıkan kaynak sularıyla besleniyor ve soğuk sularıyla yaz sıcaklarında serinlemek isteyenler için ideal bir mekan. Kanyon, zengin floraya sahip ve çeşitli bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapıyor. Kanlıbüvet, aynı zamanda tarihi bir öneme de sahip. Kanyonun adı, Kanlıbüvet olarak biliniyor. Bu ismin, Osmanlı döneminde bölgede yaşanan bir savaşta çok sayıda şehit verilmesinden kaynaklandığı söyleniyor. Eşsiz yer, Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel mirasını yansıtan bir yer. Kanyon, Kahramanmaraş merkezine 90 kilometre uzaklıkta ve asfalt yolla ulaşılabiliyor. Doğal güzellik, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor ve doğa severler için görülmeye değer bir yer. Kanlıbüvet Kanyonu, Kahramanmaraş’ın gizli kalmış bir güzelliği ve keşfedilmeyi bekliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Kalabalıkları sevmiyorsanız sabah erken saatlerde ya da hafta içi bir gün gitmenizi tavsiye ediyoruz.

18. Hatuniye Cami

hatuniye-cami

Hatuniye Camii, Kahramanmaraş’ın merkezinde bulunan tarihi ve estetik bir cami. Cami, 15. yüzyılda Dulkadirli Beyi Alaüddevle’nin eşi ve Yavuz Sultan Selim’in büyükannesi olan Şems Hatun adına yaptırıldı. Cami, kesme taş malzemelerle karma yapım tekniği kullanılarak inşa edilmiş. Cami, dış sofalı, köşklü ve eyvanlı plan tipine sahip. Şems Hatun Camii olarak da bilinen bu yapı Osmanlı geleneksel konut mimarisinin tipik özelliklerini gösteriyor. Cami, köşk minaresiyle görkemli bir görünüme sahip. Cami, aynı zamanda bir külliye şeklinde yapılmış ve yanında bir medrese ve bir türbe bulunuyor. Cami, günümüzde ibadete açık ve çevresindeki eski evlerle birlikte tarihi dokuyu koruyor. İbadethane, Kahramanmaraş’ın kültürünü ve tarihini tanımak isteyenler için görülmeye değer bir yer. Cami, Kahramanmaraş’a gelen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer.

Konum Linki

19. Mahmut Arif Paşa Konağı Etnografya Müzesi

mahmut-arif-pasa-konagi-etnografya-muzesi

Mahmut Arif Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel bir değeri olması nedeniyle öne çıkıyor. Bu müze, 1904 yılında Maraş Mutasarrıfı Mahmut Arif Paşa tarafından yaptırılan bir konak içerisinde yer alıyor. Konak, Osmanlı sivil mimarisinin özelliklerini taşıyor ve taş ve ahşap malzemenin uyumlu kullanımı ve süslemeleri ile dikkat çekiyor. Yapı, cumhuriyetin kurulması ile birlikte Valilik binası olarak da hizmet verdi. İlerleyen yıllarda restorasyon sürecine giren konak, 2010 yılında tamamlanan çalışma sonrasında bugünkü hali ile ziyaretlere açıldı.

Müze, iki katlı ve iç sofalı plan düzeninde inşa edildi. Zemin kat taş, üst kat bağdadi teknikle yapılmıştır. Üst katın güney ve batı cephelerinde ahşap payandalarla desteklenen cumbalar bulunuyor. İç avluda tek lüleli bir çeşme ve bahçede fıskiyeli bir havuz yer alıyor. Müzenin içinde, Kahramanmaraş’ın kültürel eserleri ve tarihi kullanım eşyaları sergileniyor. El işlemeleri, dokumalar, takılar, silahlar, mutfak gereçleri, giysiler, halılar, kilimler, seccadeler, yazmalar, fotoğraflar, resimler ve daha birçok obje müzenin teşhir salonlarında ziyaretçilerin ilgisini çekebiliyor. Mahmut Arif Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Kahramanmaraş’ın geçmişine ışık tutan, kültürel mirasını yaşatan ve tanıtan bir müze olduğu için birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Müzeyi ziyaret edenler, hem tarihi bir atmosferde gezinebilir hem de Kahramanmaraş’ın zengin kültürünü keşfedebilirler.

Konum Linki

Yazar Notu: Konak geçici olarak kapatıldı. Gezi tarihlerinizde açık olup olmadığı ile ilgili bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.

20. Deligönüller Konağı

deligonuller-konagi

Deligönüller Konağı, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer alıyor. Konağın mimarisi hakkında bilgi sahibi olsak da yapılış tarihini tam olarak bilemiyoruz. Fakat Ermenice kitabeden anlaşıldığı kadarıyla 19. yüzyılda tamirat gördüğünü anlayabiliyoruz. Yapının iki kattan oluştuğu ve avlu kısmına basık kemerli ve düzgün kesme taşların yer aldığı eşikli bir kapıdan giriş yapılması ilk dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor. Avlu girişinin solunda yer alan merdivenlerden birinci kata çıkabiliyoruz. Merdivenin de yapının birçok yeri gibi ahşaptan imal edildiği görülüyor. Merdivenin hemen altında yer alan tuvaletin kuzey kısmında küçük dikdörtgen havuzu ve kaş kemerli bir nişi bulunan çeşme bulunuyor. Birinci kata çıktığımızda ise, sokağa bakan ve çıkıntı yapan başoda olarak isimlendirilen bir mekan yer alıyor. Taç özelliğine sahip bir kapısı olan başodanın tavanlarında oymalara rastlamak, ziyaretçiler için etkileyici bir an olabiliyor.

Pencereleri ise, ahşap giyotin diye tabir edilen sürgülü olacak şekilde imal edilmiş. Geleneksel yapı malzemesi olarak yakın çevreden sağlanabilen taş, kerpiç ve ahşap kullanılıyor. Bu konak, bölgenin tarihi konakları arasında yer alıyor ve ziyaretçilerine tarihi bir deneyim sunuyor. Şehri tam anlamıyla keşfetmek için Kahramanmaraş otelleri linkine tıklayarak hemen yerinizi ayırmanızı öneriyoruz.

Konum Linki

21. Eshab-ı Kehf Külliyesi

eshab-i-kehf-kulliyesi

Kahramanmaraş’ın tarihi ve dini önem taşıyan Eshab-ı Kehf Külliyesi, ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunuyor. Bu külliye, Eshab-ı Kehf’in hikayesine ev sahipliği yapıyor ve bu hikaye, inançlı olan ve Dakyanus’tan kaçan yedi gencin yüzlerce yıl boyunca mağarada uyuduğunu anlatıyor. Kendileri gibi inançlı bir çobana denk gelen gençler onun sayesinde suyu olan bir mağarada rivayete göre 309 yıl uyurlar ve sonunda Hristiyanlığın yaygın bir şekilde kabul edildiği yıllarda uyanırlar. Gençlerin uyandıktan kısa bir süre sonra vefat etmeleri ve buna birçok kişinin şahit olması nedeniyle o dönem buraya bir külliye yapılmış ve Eshab-ı Kehf o günlerden bu yana Kahramanmaraş’ın simgelerinden birisi olmayı başarmış.

Eshab-ı Kehf Külliyesini ziyaret etmek, tarihi ve dini bir yolculuğa çıkmak anlamına geliyor. Ziyaretçiler, bu eşsiz deneyimi yaşarken aynı zamanda Kahramanmaraş’ın güzelliklerini de keşfedebiliyorlar. Bu nedenle, Eshab-ı Kehf Külliyesini ziyaret etmek, kente gelen herkesin yaşaması gereken bir deneyim.

Konum Linki

22. Meryemçil Geben Kalesi

meryemcil-geben-kalesi

Meryemçil Geben Kalesi, Andırın ilçesinde bulunan tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir yer. Kalenin yapım tarihi tam olarak bilinmese de Romalılar döneminden önce inşa edildiği düşünülüyor. Kale, Geben Vadisi’ne hakim olup, önünden geçen iki önemli yolu kontrol etmek amacıyla Roma, Bizans ve Ermeni Krallığı dönemlerinde de kullanılmıştır. Yapının, iç ve dış surlar olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Kaleyi inşa edenler moloz taşı, kireçtaşı ve kesme taş gibi malzemeler kullanarak inşa etmişler. Kale içerisine baktığımızda tonozlu kemere sahip kapalı yerlerin olduğunu ve bunlara ek olarak su sarnıçlarının bulunduğunu görebilirsiniz. Bu yapıların günümüze kadar ulaştığını da söyleyebiliriz. Ancak buna karşın dış surlarda tahribat olduğunu ve günümüze kadar yalnızca altı adet burcun gelebildiğiniz geziniz sırasında fark edebilirsiniz. Kale Roma döneminde inşa edilmese de o dönem ve sonrasında Bizanslılar zamanına ait izleri taşıyor.;

Konum Linki

Yazar Notu: Kale sarp kayalık üzerinde yer aldığı için yanınıza uygun dağ ayakkabısı ve pantolon almanızı tavsiye ediyoruz.

23. Ali Kayası

ali-kayasi

Onikişubat İlçesinde yer alan ve harika manzarası ile kendisine hayran bırakan Ali Kayası, Menzelet Baraj Gölü’nün hemen üzerinde yer alıyor. Yaklaşık olarak 148 metre yükseklikte yer alan ve adını Hz. Ali’den alan bu kaya, efsanelere konu oldu. Rivayete göre, Hz. Ali’nin atının ayak izinin kaya üzerinde yer aldığı ve bu nedenle birçok kişinin kayayı ziyarete geldiği söyleniyor. Kayanın yanı başında manzarayı seyretmeniz için yer alan cam balkon da buraya gelenleri kendisine çekiyor. Cam terasın üzerinde yürümek biraz korkutucu ama aynı zamanda heyecan verici bir deneyim olabiliyor. Cam terasa çıktığınızda baraj gölünün masmavi sularını ve bölgede yer alan Güredil Kalesini izleyerek güneşi batırabilirsiniz.

Açık olduğu saatler

  • 09.00-18.00

Konum Linki

Yazar Notu: Cam terasın yakınında bulunan sosyal tesisler henüz hizmet vermiyor. Gitmeden önce çalışıp çalışmadığı ile alakalı bilgi almanızı öneriyoruz.

24. Ceyhan Köprüsü

ceyhan-koprusu

Kahramanmaraş’ta tarih ile doğanın birleştiği noktalardan birisi olan Ceyhan Köprüsü, görenleri kendisine hayran bırakıyor. Köprünün adını aldığı Ceyhan Nehri üzerinde kurulu olan bu eşsiz eser, yaklaşık olarak 500 yıllık bir geçmişe dayanıyor. O dönem bölgenin hakimi olan Dulkadiroğulları tarafından yaptırılan köprü, 158 metrelik uzunluğu ile dikkat çekiyor. Altı sivri kemerli açıklığı bulunan köprünün üzerindeki moloz taş korkuluklar ve ayaklarındaki selyaranlar yapıya ait mimari özelliklere ulaşabilmemizi sağlıyor. Köprü, Osmanlılar döneminde çeşitli zamanlarda onarım görerek günümüze kadar bozulmadan ulaşmayı başardı. Ceyhan Köprüsü, sadece tarihi bir yapı değil, aynı zamanda doğa ile iç içe bir yer olması ile öne çıkıyor. Çevresinde yer alan ormanlar ve mesire alanları sayesinde buraya gelmişken tertemiz havayı içinize çekme şansını da değerlendirebilirsiniz. Dolayısıyla burada piknik yapabilir, balık tutabilir ve gezintiye çıkabilirsiniz. Ceyhan Köprüsü, hem tarih hem de doğa tutkunlarının ilgisini çekecek bir yerlerin başında geliyor. Kahramanmaraş’ta gezilecek yerler listenize Ceyhan Köprüsü’nü eklemeyi unutmayın.

Konum Linki

Yazar Notu: Köprünün çevresinde yer alan balık restoranlarında yerel lezzetleri tadarak güneşi batırmanızı tavsiye ediyoruz.

25. Kapalı Çarşı

kapali-carsi

Kapalı Çarşı denilince akla İstanbul gelse de Anadolu’nun çeşitli yerlerinde de bu tür pazar alanları bulunuyor. Kahramanmaraş’ta da Kapalı Çarşı yer alıyor ve içerisinde birbirinden güzel ürünler satılıyor. 16. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlılar döneminde inşa edilen çarşı, yalnızca alışveriş yeri değil, aynı zamanda bir kültür merkezi olarak da hizmet veriyor. Çarşı, Bedesten ile Bakırcılar Çarşısı arasında uzanıyor ve yaklaşık olarak 300 metre uzunluğunda olduğu biliniyor. İçerisinde 120 dükkanın yer aldığı ve Maraş’a ait birçok yerel ürünün satıldığı alan, kente gelen turistleri etkilemeyi başarıyor. Maraş bölgesinin tarihi alanlarının büyük çoğunluğunun yapımında kullanılan moloz taş ve kesme taş Kapalı Çarşı’da da yer alıyor. Osmanlılar döneminden kalma ahşap kapıları çarşıda bugün dahi görebilmeniz mümkün. Çarşıda ceviz oymacılığı, dövme bakır, Maraş biberi, Maraş çöreği, Maraş dondurması, Maraş fıstık ezmesi, Maraş işi sim-sırma, Maraş sucuğu, Maraş tarhanası, yemeni çarık gibi yöresel ürünlere rahatlıkla erişim sağlayabilirsiniz. Hem gezip mimarisini inceleyebileceğiniz hem de alışveriş yapabileceğiniz bir yer olan Kapalı Çarşı görülmeye değer alanlar arasında bulunuyor.

Açık olduğu saatler

  • 07.30-19.30

Konum Linki

Yazar Notu: Kapalı Çarşı’nın çevresinde yer alan ve Kahramanmaraş’ın yerel lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlara uğramanızı tavsiye ediyoruz.

26. Aybastı Kalesi

aybasti-kalesi

Aybastı Kalesi, Göksun ilçesinde yer alan tarihi bir mekan. İlçe sınırlarında konumlanan Hançer Kanyonu’nun ortasında yer alan ve kanyonun bir kısmına dayanan kale, eski ihtişamlı günlerini geride bıraksa da bazı kısımları ile ayakta kalmaya devam ediyor. Yapı bugüne kadar pek çok devlet tarafından kullanıldı ve genel olarak askeri amaçlarla kullanıldı. Kale ve çevresinde yoğun bir demir madeni olması dolayısıyla burada demir işlendiği de yapılan araştırmalarda ortaya çıkartıldı. Aybastı Kalesi, Göksun ilçesindeki Kazandere Köyünde yer alıyor. Kalenin ismi ile aynı şekilde anılan Aybastı Mezrasına doğru devam eden yol, kaleye ulaşıyor. Kale, doğal bir yapı olduğu için tek bir giriş noktası bulunuyor. Kaleye çıkmak için yürüyüş yapmak veya dağcılık yapmak mümkün. Kale, dağcılık turizmi için elverişli bir yer ve birçok grup bu nedenle kaleye yürüyüş düzenleyebiliyor.

Konum Linki

27. Germancia Antik Kenti

germancia-antik-kenti

Germanicia Antik Kenti, merkez ilçelerden birisi olan Dulkadiroğlu’nda yer alıyor. MÖ 64’te Romalılar tarafından kurulan kent, o dönem Roma hükümdarı olan Gaius Caesar Augustus Germanicus’un adını alarak, “Kaiseria Germanicia” olarak isimlendirildi. Antik kentin en dikkat çekici özelliklerinden olan mozaikleri, 2007 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkartıldı. Bu mozaikler Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait olduğu yapılan çalışmalarla tespit edildi. Mozaiklerde bitkisel ve geometrik motifler, günlük hayattan seçilmiş betimlemeler ve dönemin mimari yapısını gösteren kompozisyonlar yer alıyor. Kentin ilk kurulduğu dönemde şehirde yaşanan siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik durumları da mozaiklere yapılan işlemelerden rahatlıkla görebilirsiniz. Mozaiklerdeki tasvirlerde mozaik yapımında kullanılan küçük renkli taş parçaları olan tessare kullanıldığı da biliniyor. Tessare sayısının fazla olması daha detaylı bir anlatım sağlıyor. Germanicia Antik Kenti’nin bulunduğu alanda, bir açık hava müzesi oluşturuldu ve ziyaretçiler bu sayede daha iyi bir şekilde şehri inceleyebiliyor. Kahramanmaraş gezisinde Germancia Antik Kenti ve mozaikleri mutlaka görülmeli.

Konum Linki

Yazar Notu:Germancia Antik Kenti deprem nedeniyle geçici olarak kapalı. Müzeyi gezme planı yapmadan önce açık olup olmadığı ile ilgili bilgi almanızı öneriyoruz.

28. Galgamaç Şelalesi ve Toprakhisar Kanyonu

galgamac-selalesi-ve-toprakhisar-kanyonu

Galgamaç Şelalesi ve Toprakhisar Kanyonu, Onikişubat ilçesinde bulunan doğanın sunduğu nimetlerden birisi olarak biliniyor. 20 metre yüksekten dökülen Galgamaç Şelalesi, adeta görsel bir şölen oluşturuyor. Etrafının yeşilliği ve suyun berraklığı birçok kişiyi kendisine hayran bırakıyor. Şelalenin kaynağına ulaşmak istiyorsanız yaklaşık olarak üç saat boyunca vadide yürümeniz gerekiyor. Parkur genellikle yürüyüş ekiplerinin rotalarında yer aldığı için tarihlerini denk getirirseniz rehber eşliğinde yürüme şansınız da var. Parkur sulu olarak geçtiği için yüzme, tırmanma ve dengede kalabilme gibi birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Galgamaç Şelalesi ve Toprakhisar Kanyonu, henüz çok fazla tanınmayan ve doğallığını koruyan bir yer olduğu için birçok kişi tarafından ziyaret edilmek isteniyor. Son dönemlerde popülerliği ciddi derecede artan bu eşsiz yerin doğası ile baş başa kaldığınızda kendinizi yeniden doğmuş gibi hissedebilirsiniz. Bu şelale, Kahramanmaraş’ın saklı güzelliklerinden biri olup, doğa severlerin mutlaka görmesi gereken bir yerlerin başında geliyor.

Konum Linki

Yazar Notu:Şelaleye ve kanyona kendi aracınızla gidecekseniz yol mıcırlı ve kumlu olduğu için dikkatli olmanızı öneriyoruz.

29. Dondurma Müzesi

dondurma-muzesi

Kahramanmaraş denilince akla ilk gelenler arasında ünlü dondurması ve dondurmacıları yer alıyor. Bu alanda bir de müzeye sahip olan kentte Dondurma Müzesi, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Maraş dondurmasının tarihini, yapımını, sunumunu ve lezzetini keşfedebileceğiniz müze şehirdeki bir hanın restorasyonu sonrasında açıldı. Üç kat planlı olan bu müzede dondurmanın yapılışı hakkında derin bilgilere sahip olabilirsiniz. Dondurmanın hammaddeleri, üretim aşamaları ve kullanılan aletler, tahnit sanatıyla doldurulmuş keçiler, satış usulleri, kültürel özellikleri ve ulusal-uluslararası tanınırlığı gibi birçok bilgiyi müzede öğrenebilirsiniz. Müzeyi gezerken lezzetli Maraş dondurmasının da tadına bakabilir ve dolaşırken damak zevkinize uygun tatları deneyimleyebilirsiniz.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 08.00–12.00 ile 13.00–17.00

Konum Linki

30. Elbistan

elbistan

Kahramanmaraş’ın en büyük ilçelerinden birisi olan Elbistan, tarihi, kültürel ve doğal alanları ile öne çıkan bir yerleşim birimi. İlçenin tarihi, antik dönemlere kadar uzanmaktadır ve birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Tarih severleri eski zamanlara götürürken, tarihi konaklar ve camiler de kültürel bir şölen sunuyor. Doğal güzellikleriyle ünlü olan Elbistan, çevresindeki göletler ve doğal parklar, doğa severler için huzur dolu bir kaçış noktası olabiliyor. Enerji üretimindeki önemli bir merkez olan Elbistan, termik santralleriyle ülkenin enerji ihtiyacına katkı sağladığı biliniyor. Aynı zamanda, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çevre dostu projelere de ev sahipliği yapmaya da başladı. Elbistan'ın kendine özgü mutfağı da damaklarda unutulmaz izler bırakır. Yöresel lezzetler arasında tandır kebabı ve sac kavurması bulunuyor. Deprem nedeniyle zarar görmüş olsada bu mükemmel şehri keşfetmek içinKahramanmaraş otobüs biletilinkine tıklayarak biletinizi alabilirsiniz.

Konum Linki

31. Afşin

afsin

Kahramanmaraş’ın önemli yerleşim birimlerinden olan Afşin, tarihi kökenleri antik dönemlere kadar uzanan Afşin, zengin bir kültür mirasına ev sahipliği yapıyor. Göz alıcı manzaralara ev sahipliği yapan ve doğa ile iç içe keyifli anlar yaşamak isteyenleri cezbeden Afşin, tarih, kültür, doğa ve enerjiyle örülü zengin bir mozaik sunarak ziyaretçilerini kendine çekiyor.

Konum Linki

32. Dulkadiroğlu

dulkadiroglu

Kahramanmaraş’ın merkez ilçelerinden olan ve birçok tarihi alanı bünyesinde barındıran Dulkadiroğlu, kültürel dokusu ile birçok kişiyi büyülüyor. İlçede tarihi camiler, medreseler ve türbeler bulunuyor. Ayrıca, geleneksel el sanatları ve yöresel lezzetler de ilçenin kültürel zenginliğini yansıtıyor. Dulkadiroğlu ilçesi, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerine keyifli bir deneyim sunuyor.

Konum Linki

33. Bahtiyar Yokuşu

bahtiyar-yokusu

Kahramanmaraş’ın sivil mimaride en güzel örneklerini barındıran Bahtiyar Yokuşu, kentin yüksek tepesine konumlanmış. Uzun bir cadde olan bu yokuş boyunca birbirinden güzel tarihi konaklara rastlayabilirsiniz. Kurtuluş Savaşı’nın tanığı olan Şıh Camii, kentin tek çifte şerefeli camisi olan Divanlı Camii burada yer alıyor.

Konum Linki

34. Elbistan Ulu Camii

Elbistan ilçesinde bulunan tarihi ve mimari bir eserdir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan bu cami, hem ibadet hem de kültür turizmi için ilgi çekici bir yer. Elbistan Ulu Cami’nin yapımı 13. yüzyılda başladı. Caminin taç kapısı üzerindeki kitabede, “Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in emriyle Elbistan Valisi Emir Mübariziddin Çavlı tarafından 1240 yılında yaptırıldığı” yazıyor. Ancak cami, 16. yüzyılda Şah İsmail’in Elbistan’ı işgal etmesiyle büyük zarar gördü. Dulkadiroğlu Beyi Şehsuvar Ali Bey, camiyi eski planına uygun olarak yeniden inşa ettirdi. Elbistan Ulu Cami, Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtan bir yapı olması ile biliniyor. Caminin kubbesi, sekizgen bir kasnak üzerine oturtuldu. Kubbenin içi, geometrik ve bitkisel motiflerle süslü. Caminin mihrabı, mermerden yapıldı.

Mihrabın üzerinde, Kuran ayetleri ve çeşitli süslemeler bulunuyor. Caminin minaresi, kesme taştan yapıldı. Minarenin gövdesinin silindir şeklinde inşa edildiği görülüyor. Minarenin şerefesi, kare bir kaide üzerine oturtulmuş. Minarenin tepesinde, piramit şeklinde bir külah bulunuyor. Elbistan Ulu Cami, sadece bir ibadet yeri değil, aynı zamanda bir kültür mirası olarak da görülebilir. Cami, Mimar Sinan’ın eserlerine ilham kaynağı olması ile de ünlü. Mimar Sinan, Elbistan’a gelip caminin kubbe yapısını incelemiş ve eserlerinde bu camiden esinlenmiş. Elbistan Ulu Cami, Anadolu’nun tarihi ve kültürel zenginliğini gösteren örnekler arasında yer alıyor.

Konum Linki

Yazar Notu:Cami depremde zarar gördüğü için ziyaret edilemiyor.

35. Tekir Vadisi

Tekir Vadisi, Kahramanmaraş’ın doğal güzelliklerinden biri. Bu vadi, ziyaretçilere eşsiz bir doğa deneyimi sunuyor. Vadinin etrafı, çeşitli bitki türleri ve yaban hayatı ile dolu. Ziyaretçiler, vadi boyunca yürüyüş yapabilir ve çevredeki doğayı keşfedebilirler. Tekir Vadisi, doğa severler için mükemmel bir destinasyon. Vadi, ziyaretçilere hem huzurlu bir ortamda dinlenme hem de doğanın güzelliklerini deneyimleme fırsatı sunuyor. Vadinin etrafındaki alan, piknik yapmak ve dinlenmek için ideal bir yer. Vadi, ayrıca çeşitli outdoor aktiviteler için de uygundur.

Ziyaretçiler, trekking, dağ bisikleti sürme veya kamp yapma gibi aktiviteleri deneyebilirler. Tekir Vadisi’nin sunduğu bu eşsiz deneyim, ziyaretçilere unutulmaz anılar bırakıyor. Tekir Vadisi, Kahramanmaraş’ın en önemli turistik noktalarından biri. Bu vadi, ziyaretçilere hem huzurlu bir ortamda dinlenme hem de doğanın güzelliklerini deneyimleme fırsatı sunuyor. Tekir Vadisinin sunduğu bu eşsiz deneyim, ziyaretçilere unutulmaz anılar bırakıyor.

Konum Linki

36. Kız Oğlan Kayası

Kız Oğlan Kayası, Kahramanmaraş’ın tarihi noktaları arasında yer alıyor. Afşin ilçesine bağlı Kaşanlı köyü yakınlarında bulunan tarihi kaya kabartmasının Bizanslılar döneminden kalma olduğu yapılan çalışmalar sonunda tespit edildi. Bizans sanatının bir örneği olan bu kabartma, İsa, Meryem ve Aziz Johannes’in tasvirlerini içeriyor. Kabartmanın üzerinde ayrıca bir şapel yapısı da olan Kız Oğlan Kayası, bölgenin kültürel ve dini mirasını yansıtan önemli bir eser olarak görülüyor. Kayaya ulaşmak biraz zorlayıcı olabiliyor. Kaşanlı Köyü’nden araçla yapının yakınlara kadar gelip, iki kilometre kadar sarp kayalıktan yürümek gerekebiliyor. Kız Oğlan Kayası, Afşin ilçesinin en ilgi çekici turistik yerlerinden birisi ve son dönemlerde çok fazla ziyaretçinin uğradığı bir yer. Buraya gelen ziyaretçiler, Bizans dönemine ait bu esere hayran kalıyor. Ayrıca, kayanın bulunduğu tepe, etrafındaki doğal güzellikleri de seyretmek için ideal bir nokta olması ile öne çıkıyor. Kız Oğlan Kayası, tarih ve doğa severler için kaçırılmaması gereken bir nokta.

Konum Linki

Yazar Notu:Tabela olmadığı için Kaşanlı Köyü sakinlerinden kayaya ulaşmak için yardım isteyebilirsiniz.

37. Azgıt Kalesi

Andırın ilçe sınırlarından yer alan Azgıt Kalesi, Romalılar tarafından inşa edildi. Sırasıyla Bizans, Selçuklu, Dulkadiroğulları ve Osmanlı tarafından kullanılan kale, oldukça stratejik bir noktada yer alması nedeniyle tarih boyunca önemini korudu. Tüm bunlara ek olarak Ak Kale ve Meryemçil Kalesi ile de bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kalenin doğu ve güney taraflarında bulunan “Battalın Kısığı” adı verilen vadiye de hakim olduğu biliniyor. Azgıt Kalesine girebilmek için surların batı kısmında yer alan ve bir burç ile desteklenen kapıyı kullanmak gerekiyor. Kapıyı aştıktan sonra tonozlu bir avlu misafirleri karşılıyor. Burası kayalık ve hakim bir noktaya yapıldığı için bazı yerler doğal koruma şeklinde bırakılmış ve herhangi bir yapı yapılmamış. Kale, diğer yapılar gibi kesme taş ve moloz kullanılarak inşa edildi. Günümüzde kalenin içerisinde yer alan kısımların yıkıldığı görülse de duvarlarda yer alan resimler ve diğer kalıntılar misafirler tarafından incelenebiliyor. Burçların alt kısmında iki adet su sarnıcı bulunuyor. Üst kısımları ise, gözetleme kulesi olarak işlev görüyor. Burcun üst duvarlarında, çevreyi gözetlemek için dört mazgal pencere yer alıyor. Azgıt Kalesi, Kahramanmaraş’ta görülebilecek harika mekanlardan birisi. Gezi listenize burayı kesinlikle eklemelisiniz.

Konum Linki

38. Hastırın Kalesi

Kahramanmaraş’ın tarihi noktalarından birisi olan Hastırın Kalesi, Andırın ilçesinde Torun Köyü’nün yakınlarında konumlanıyor. Romalılar döneminde yapıldığı bilinen kalenin, bölgenin ve yolun güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Moloz taş ile inşa edilen yapı, stratejik bir noktada bulunuyor. Kale yüksek bir konumda yer aldığı için gidebilmek için patika yolu takip etmek gerekiyor. Hastırın Kalesi, Andırın’ın gezilecek yerleri arasında yer alıyor. Kale, tarihi ve kültürel bir miras olarak korunuyor. Burayı ziyaret edenler, burada yaşamış olan insanların izlerini görebilir. Kalede, duvarlara oyulmuş nişler, kapılar, pencereler ve sarnıçlar bulunuyor. Kale, birçok savaşa tanıklık etti ve zamanla yıprandı. Ancak kale, bazı kısımları hâlâ ayakta duruyor ve ziyaretçilerine tarihi bir atmosfer sunmuyor.

39. Göksun Höyüğü

Göksun ilçe sınırlarında yer alan birçok höyükten birisi olan Göksun Höyüğü, merkezde yer alması açısından önemli bir yere sahip. Höyüğün tarihinin milattan önce 2500’lü yıllara kadar gittiği düşünülüyor. Yapılan kazı çalışmaları sonrasında Mezopotamya bölgesinin önemli kentlerinden birisi olan Musul’da üretilen çanak ve çömlek parçalarının bulunması burayı değerli bir alan haline getirdi. Bulunan parçaların o dönemin güçlü devletlerinden olan ve bölgede de söz sahibi olan Asurlulara ait olduğu düşünülüyor. Yine bu dönem içerisinde yazılmış bir yazıt da Göksun ilçesinde ortaya çıkartıldı ve bu eser İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülerek orada sergilenmeye başladı. Göksün Höyüğü dışında milattan önce 4 binli yıllara kadar uzanan birçok höyük de ilçede yer alıyor. Kahramanmaraş gezilerinizde Göksun’a uğrayarak bu höyükleri ziyaret edebilirsiniz.

40. Köroğlu Kalesi

Köroğlu Kalesi, Kahramanmaraş’ın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için harika bir seçenek olabilir. Pazarcık ilçesinde keşfedilmeyi bekleyen kale, kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Şallıuşağı köyünde yüksek bir tepe üzerinde yer alıyor. Kaleye ulaşmak için köyden yaklaşık 2 km yürümek gerekiyor. Yol boyunca çeşitli bitki ve hayvan türleriyle karşılaşabilirsiniz. Kaleye vardığınızda ise sizi muhteşem bir manzara bekliyor. Kale, Pazarcık ovasını ve Kartalkaya Barajını kuşbakışı görebileceğiniz bir noktada bulunuyor. Kalede gezinirken, tarihin izlerini hissedebilir, eski yaşam tarzını hayal edebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz.

Konum Linki

41. Gâvur Gölü

Gâvur Gölü, Türkoğlu ilçesinde yer alan doğal güzelliklerden birisi. Bölgenin en önemli nehirlerinden Ceyhan’ın Aksu havzasında yer alan gölün, bir kısmı ne yazık ki kuru vaziyette. Rift Vadisi’nin hemen üzerinde yer alan Kahramanmaraş-Antakya Grabeni içerisindeki sulak alanlardan birisi olan Gâvur Gölü, aynı zamanda Türkiye’nin kuş cennetlerinden birisi olması ile öne çıkıyor. Gölde, angıt, leylek, kırlangıç, yaban ördeği, flamingo, karabatak, balıkçıl, turna, yaban kazı, martı gibi birçok tür yaşayabiliyor. Göl çevresinde ise, bıldırcın, tavşan, keklik, sansar, porsuk gibi pek çok tür hayvan kendisine yer bulabiliyor. Aynı zamanda bir balıkçılık merkezi olması ile ünlenen gölde, sazan, yayın, kızılkanat, turna balığı, kerevit gibi balık ve kabuklu türleri bulunuyor. Gâvur Gölü, hem turistik hem de bilimsel anlamda önemli sulak araziler arasında yer alıyor. Göl tabanından alınan örneklerde, çevrede bulunmayan kestane ve gürgen polenleri, soyu tükenen Suriye fili fosilleri ve geç neolitik yerleşkesi olan Domuztepe Höyüğüne ait izler tespit edildi. Bu da gölün ne kadar önemli bir yere oturduğunu gösteriyor. Kahramanmaraş gezilerinizde Gâvur Gölü’nü mutlaka ziyaret etmeli ve buradaki canlı yaşama tanık olmalısınız.

42. Çiftaslan Konağı

Kentte görebileceğiniz en özel yapılardan biri olan Çiftaslan Konağı, Kahramanmaraş’ın sembol yapılarından biri konumunda. 8 odalı ve yapıldığı zamandan bu yana konut olarak kullanılan konak depremde hasar almayan yapılardan. İçini ziyaret etmek şu an mümkün olmasa da dışarıdan görebilirsiniz.

Konum Linki

Sizlere bir sonraki rota önerimiz ise Adana. Adana’da gezilecek yerler yazısına tıklayarak keşfetmeniz gereken yerleri öğrenebilirsiniz.

 

Otel


ipekincir
İpek İncir
358 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN