Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Bilinen İsimleri:İstanbul

Dil:Türkçe

Nüfus:(2013) 14,160,467

Din:İslam

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TL

Zaman Dilimi:DAZD (UTC+2) Yaz : DAYZD (UTC+3)

Vize:-

Konsolosluk:-

Genel Bilgiler / Rehber

İstanbul, gezmek için günlerin hatta haftaların yetemeyeceği güzel şehir. Tarihi yerler, doğal güzellikler ya da kültürel gezi ne ararsanız bulabileceğiniz bir kent. Uzun yıllar Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmış, Türkiye’nin de ticaret ve kültür başkenti. 14 milyonu aşkın nüfusuyla dünyanın en büyük beşinci şehri. Zaten İstanbul’un tek handikabı da kalabalığı ve trafiği. Sakin ve hafta için mesai saatleri içerisinde daha rahat gezebileceğiniz İstanbul, aynı zamanda iki yakada kurulan ve içinden deniz geçen tek şehirdir. Bir yanı Avrupa kıtasında, bir başka yanı da Asya kıtasında yer alır. İki kıta arası ulaşım köprüler, vapur ya da Marmaray yani boğaz tüneliyle gerçekleşir.

İstanbul Bizans ve Osmanlı döneminden kalma çok fazla tarihi esere sahiptir. Sayısız kilise ve camisi vardır. Ayna zamanda 3 semavi dinden biri olan Musevi dinine ait eserler de bulunur. Bu 3 dine ait ibadethanelerin yanı sıra sarayları ve müzeleri de dikkat çekicidir. En popüler yeri hiç şüphesiz şehre ayrı bir hava veren ve her saati her mevsimi ayrı güzel olan Boğaziçi’dir.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

İstanbul, 4 mevsimin hüküm sürdüğü bir kenttir. Kışlar yağışlı geçer, genel olarak çok soğuk olmasa da bazı seneler kar yağışı da görülebilir. Bir de kışın sert rüzgarların yaşandığı günler de olabilir. Yaz ayları ise sıcak ve kurak geçer. İstanbul’u gezmek için en ideal aylar bahar aylarıdır. Özellikle Mayıs ve Eylül ayları İstanbul’u gezebileceğiniz en keyifli zamanlardır. Kışın 8-10 derece olan sıcaklık, bazı günler sıfır dereceye kadar geriler. Bahar ayları sıcaklık ortalaması 20 derece dolaylarındadır. Yazın ise 30 derecelere kadar yükselebilir. Deniz kenarı kurulmuş bir şehir olmasına rağmen özellikle Marmara Denizindeki kirlilik sebebiyle yaz turizmi açısından çok rağbet görmez.

Nasıl Gidilir

İstanbul Türkiye üzerinden tüm dünyaya aktarma sağlayan deniz, hava ve kara ulaşımının merkezi konumundadır. Dünyanın pek çok şehrinden direkt uçuşlar vardır. Ayrıca Türkiye’nin her kentinden de otobüs ve bazı şehirlerinden de trenle ulaşım mümkündür. Bir de gerek şehir içi ulaşımında gerekse de cruise turizminde İstanbul’dan pek çok yere deniz ulaşımı da yapılmaktadır. İstanbul'un Avrupa yakasında İstanbul Havalimanı, Asya yakasında ise Sabiha Gökçen Havalimanı hizmet verir. Avrupa yakasında Esenler'de Otogar, Asya yakasında ise Harem şehirler arası otobüslerin kalkış noktasıdır.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

İstanbul gerek Türk mutfağı gerekse de dünya mutfağından çok lezzetli yemekler bulabileceğiniz yemek içme konusunda çok zengin bir şehirdir. Ancak kente özgü yiyecekler ne diye sorarsanız lüfer balığı, simit, lokum, badem ezmesi, Kanlıca yoğurdu, Beykoz kebabı, Sarıyer böreği, sakızlı Muhallebi, Vefa Bozası, İstanbul Pilavı, lakerda ve favayı sayabiliriz. Bunlar İstanbul’un tarihi lezzetleri ancak günümüzde balık ve kebap çeşitleri konusunda dünyaca ünlü restoranlara sahip. Döner, lahmacun, balık ve Ege lezzetleri konusunda seçenekler çok.

Sahil hattındaki kebapçıların yanı sıra günümüzde Aksaray çevresinde çok sayıda kebapçı vardır. Balıkçılar özellikle sahil şeridinde yer alır. Yeşilköy, Sarıyer, Anadolu Hisarı, Anadolu Kavağı ve Küçükyalı gibi sahil semtlerinde lüks balıkçılar bulunur. Florya, Etiler gibi semtlerde yine lüks kebapçılara rastlayabilirsiniz. Beyoğlu, Bağdat Caddesi, Karaköy ve Nişantaşı gibi semtlerde ise dünya mutfağından zincir restoranlara rastlayabilirsiniz. Sokak aralarında ün yapmış pideciler de bulunur. Ortaköy’de kumru ve kumpir, Bebek-Rumelihisarı hattında kahvaltı, Eyüp Piyer-Loti’de Türk kahvesi içmek de kentin geleneksel lezzetleri arasında yer alır. Kokoreç severler için Beyoğlu Balık Pazarı, Bostancı, midye severler için de Büyükada’yı önerebiliriz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Ayasofya:

    Yapımına 532 yılında başlanan Ayasofya, dünyanın 8.harikası olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde hala heybetli kubbesiyle dikkat çeken Ayasofya kilise ve cami olarak kullanımından sonra artık müzeye çevrilmiştir. Sultanahmet meydanında yer alır.

  • Topkapı Sarayı:

    İstanbul’un başkentlik yaptığı Osmanlığı İmparatorluğu’nun yaşadığı saraydır. Haremlik, selamlık, kutsal emanetler gibi bölümleri vardır.

  • İstanbul Boğazı:

    İstanbul’un ortasından geçen boğaz etrafını çevreleyen yalılarla süslenmiştir. Özellikle denizden bir boğaz turu yaparak bu keyifli manzarayı seyredebilirsiniz.

  • Sultanahmet Camisi:

    Ayasofya ile karşılıklı konumlanmış şehrin önemli camilerinden biridir. 1609-1616 yılları arasında Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Özellikle mavi çini ve vitrayları sebebiyle Blue Mosque olarak da adlandırılmaktadır.

  • Süleymaniye Camisi:

    Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kanuni’nin İstanbul’un fethinden sonra 4.padişah olması sebebiyle 4 minaresi, toplamda da 10. Osmanlı padişahı olduğu için 10 şerefesi bulunmaktadır.

  • Kapalıçarşı:

    Dünyanın en eski kapalı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı altın, kıymetli eşyalar ve el yapımı halı gibi çok değerleri ürünlerin satıldığı bir yerdir.

  • Dolmabahçe:

    Osmanlı İmparatorluğunun Topkapı Sarayı’ndan sonra ikamet ettiği yerdir. Denize sıfırdır.

  • Piyer Loti:

    Haliç’e karşı bir tepede eski bir kahvehanenin bulunduğu yerdedir.

  • Yerebatan Sarnıcı:

    Bizans imparatoru tarafından şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere 6.yüzyılda yapılmıştır.

  • Beylerbeyi Sarayı:

    İstanbul’un Anadolu yakasındaki Beylerbeyi semtinde inşa edilmiş bir Osmanlı sarayıdır.

  • Beyoğlu:

    Beyoğlu, barları, cafe, restoran ve eğlence salonlarıyla İstanbul’un en turistik yerlerinden biridir.

  • Ortaköy:

    Ortaköy, İstanbul’un boğaz kenarında şirin bir semtidir. Çok sayıda kafe, restoran vardır ve eli işi takılar satılır.

  • Kız Kulesi:

    Üsküdar Salacak sahilinde denizin üzerindeki bir adaya inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. Salacak ve Kabataş’tan kalkan motorlarla gidilebilir.

  • Müzeler:

    İstanbul’da çok sayıda müze var. En önemlileri İstanbul Arkeoloji Müzesi, İslam Eserleri Müzesi, Topkapı Müzesi, Kariye Müzesi, Sabancı Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, İstanbul Modern Müzesi gibi pek çok müze gezilebilir.

  • Adalar:

    İstanbul’un sayfiye yerlerinden birisidir. Ulaşım sadece denizden sağlanır. Prens adaları olarak bilinir ve Büyükada, Heybeliada, Kanlıca ve Burgaz Ada olmak üzere 4 adadan oluşur.

Ne Yapılır

İstanbul’un olmazsa olması boğaz turudur. İmkanınız varsa bu turu mutlaka denizden atmanız gerekir. Dilerseniz arabayla gerek Avrupa yakası gerekse de Anadolu yakasında sahil gezintisi yapabilirsiniz. Ancak Sirkeci, Ortaköy, Kabataş, Üsküdar gibi sahillerden gemili ya da küçük motorlarla boğaz turları yapılıyor. Sultanahmet Meydanı, Taksim, Beyoğlu, Kapalıçarşı, İstanbul’un simge yerleri buraları da mutlaka gezmelisiniz. Eğer vaktiniz varsa gezilecek yerleri sıraya koyabilirsiniz.

Sahil hatlarını da Avrupa yakası ve Anadolu yakası olarak ikiye bölebilirsiniz. Avrupa yakasından Ortaköy’den başlayarak Bebek, Arnavutköy, Rumelihisarı, İstinye, Tarabya ve Sarıyer gibi semtlerden mini bir gezinti yapabilirsiniz. Anadolu yakasında ise Üsküdar Salacak’tan başlayıp Kuzguncuk, Beylerbeyi, Çengelköy, Beykoz’a doğru sahil gezintisi yapabilirsiniz. Yine özellikle bahar ve yaz aylarıysa Adalar turuna da çıkabilirsiniz. İstanbul’da müze, konser, tiyatro gibi kültürel anlamda da seçenek çoktur. Şehirde her akşam farklı yerlerde bir ve birden çok etkinlik bulabilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

İstanbul gece hayatı konusunda Türkiye’nin en çok imkan sunan şehridir. Kentte hemen her akşam canlı konser veren mekanlar, çok kaliteli gece kulüpleri bulunur. Gece kulübünde en meşhurları Reina, Sortie gibi Kuruçeşme Boğaz hattındaki kulüplerdir. Taksim ve Beyoğlu’ndaki barlar varlığını sürdürse de son dönemlerde Tünel ve Karaköy’deki mekanlar popüler olmaya başlamıştır.

Kaliteli kafeler ise Nişantaşı, Bağdat Caddesi, Bebek, Yeşilköy, Florya gibi semtlerde yer almaktadır. Kadıköy Barlar Sokağı, Beyoğlu Nevizade gibi mekanlar özellikle gençlerin tercih ettiği ayak üstü bir şeyler yiyip içtiği yerlerdir. Kumkapı, Galata Köprüsü, Çiçek Pasajı gibi yerler de meyhaneleriyle ünlüdür. Yazın Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda her akşam yerli yabancı ünlülerin konserleri olur.

Alışveriş / Ne Alınır

İstanbul’da dünyanın önemli markalarının mağazalarını pek çok yerde bulabilirsiniz. Nişantaşı, Bağdat Caddesi gibi semtler ünlü markaların mağazalarının bulunduğu yerlerdir. Yine kapalı alışveriş merkezleri olarak İstinye'deki İstinyepark, Levent'teki Zorlu Center, Acıbadem'deki Akasya Acıbadem, Florya'daki Aqua Florya, Mecidiyeköy'deki Cevahir en ünlüleridir.

Daha yöresel bir şeyler almak isterseniz Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısını tercih edebilirsiniz. Kadıköy, Bakırköy ve Beşiktaş gibi semtlerde de ünlü semt çarşıları vardır. İstanbul'da dünya ve Türkiye markalarından almak isteyip de alamayacağınız şey yoktur. Yerli ve yabancı markaların türevlerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Yabancı turistler en çok altın gümüş takıları ve deri ceket çanta vs ürünleri tercih ediyor.

Festival / Fuar

  • Uluslararası İstanbul Müzik Festivali (Haziran-Temmuz)

  • Uluslararası İstanbul Film Festivali (Nisan)

  • İstanbul Caz Festivali (Temmuz)

  • Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali (Mayıs-Haziran)

  • Uluslararası İstanbul Kukla Festivali (Ekim-Kasım)

  • Uluslararası İstanbul Opera Festivali (Haziran)

  • İstanbul Shopping Festivali (Haziran)

  • İstanbul Dragon Festivali (Mayıs)

  • İstanbul Kısa Film Festivali (Kasım)

  • İstanbul Lale Festivali (Nisan)

  • İstanbul Boğaziçi Festivali (Haziran)

  • Uluslararası İstanbul Bienali (Eylül-Ekim-Kasım)

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak (Yılbaşı)

  • 23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)w

  • 1 Mayıs (İşçi Bayramı)

  • 19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)

  • 30 Ağustos (Zafer Bayramı)

  • 29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı)

  • Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

İstanbul büyük ve kalabalık bir şehir olduğu için gezilerinizi trafik saatlerine göre ayarlamaya çalışın. Toplu ulaşımda metro, metrobüs, vapur ve Marmaray’ı tercih edebilirsiniz. Hatta yakın mesafelerde yürümek ya da taksi kullanmak da iyi bir çözüm olabilir. Tüm toplu ulaşım araçlarını “İstanbulkart” denilen ve içerisine para yükleyebileceğiniz kartlarla yapabilirsiniz.

Gezmek için bölge bölge ayırmak daha doğru olacaktır. Sultanhamet Bölgesi, Boğaz hattı, Taksim-Beyoğlu oradan tünelle Kapalıçarşı Bölgesi, Nişantaşı, Bağdat Caddesi, Yeşilköy gibi bölgelerde ayrı ayrı gezilebilir. Taksim’den Nişantaşı, Bağdat Caddesi Yeşilköy taraflarına sarı dolmuş taşımacılığı da yapılır. İstanbul’da çok sayıda müze olduğu için gezerken müzekart almak iyi bir çözümdür. Yabancılar için 80 TL olan Museum Pass kartı var. Yerliler için de 40 TL’den başlayan fiyatlarla Müzekart çeşitleri bulunuyor. Müzekartlarınızı Ayasofya, Topkapı Sarayı gibi turistik noktalardan ya da internet üzerinden satın alabilirsiniz. Şehir genel olarak güvenlidir yine de yan kesicilere karşı dikkatli olmanız tavsiye edilir.

Ulaşım

İstanbul’da toplu ulaşım ağları metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş ve deniz yoluyla sağlanır. Kadıköy’den Beylikdüzü’ne kadar uzun bir güzergahta Asya’dan Avrupa’ya metrobüs taşımacılığı yapılır. Metrobüs 24 saat çalışır. Onun dışında Maslak-Taksim-Yenikapı-Aksaray-Otagar-Havaalanı ulaşımı sağlayan metro hattı, Üsküdar, Kadıköy, Kabataş, Bakırköy, Sirkeci ve Beşiktaş üzerinden vapur, motor ve deniz otobüsü seferleri de yapılır.

Kadıköy-Üsküdar’dan Zeytinburnu’na kadar Marmaray denilen ve boğazın altından geçen raylı sistem de bulunur. Şehir hatları trenlerinin ise yakın zamanda yeniden devreye girmesi bekleniyor. Şehir içi ayrıca otobüs, minübüs ve sarı dolmuş denilen daha az durakta durup hızlı giden ulaşım araçları vardır. Minibüs ve dolmuş hariç toplu ulaşımların bir çoğu İstanbulkart ile sağlanır.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.