Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Bilinen İsimleri:Çanakkale

Dil:Türkçe

Nüfus:519.793

Din:İslamiyet

Tel Kodu:286

Para Birimi:Türk Lirası

Zaman Dilimi:UTC +3

Vize:--

Konsolosluk:--

Genel Bilgiler / Rehber

Bir devrin battığı, büyük savaşların yaşandığı Gelibolu Yarımadası, Helenik mitolojinin hüküm sürdüğü, Zeus’un Truva Savaşlarını izlediği muhteşem Kaz (İda) dağları, ülkemizin en büyük adası Gökçeada (İmroz), her yaz ülkemizin gözde turizm yerlerinden Bozcaada ve harika sahilleri ile keyifli ve güzel bir şehir Çanakkale. Bu şehirde yaşatılan manevi değerler çok yüksek olsa da doğal güzellikleri bile insanı mutlu etmeye yeter. Harika denizi, köklü tarihinden kalan eserleri, şehrin her yerinde karşınıza çıkan zeytin ağaçları, muhteşem temiz havası ve güzel koylarıyla ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Şehrin en önemli noktaları Gelibolu, Assos, Küçükkuyu, Truva Antik Kenti, Bozcaada, Gökçeada ve Çanakkale şehir merkezi. Özellikle hafta sonları Kordonboyu’nda herkesin yürüyüş yaptığı, kafelerinde keyifle zaman geçirdiği bir şehir burası. Çanakkaleliler ve şehre gelenler sanat atölyeleri, kafeler, restoranlar, butik mağazalarda zamanlarını geçirebilirler. Çanakkale ayrıca bir öğrenci kenti ve ülkemizin bilinen en büyük üniversitelerinden biri burada yer alıyor.

Birçok tarihi olaya tanıklık eden şehirde görülecek çok fazla tarihi alan var. Kilitbahir’den ve Çanakkale’den kalkan tur minibüsleri ile Gelibolu Yarımadası’nda bulunan tarihi alanları gezebilir, burada yaşanan savaşın izlerini sürebilirsiniz. Şehirden kalkan minibüsler ile gidebileceğiniz, Çanakkale ile özleşen Truva Antik Kenti gezerken sizi bambaşka dönemlere götürecektir. Deniz, kum ve güneşin harika koylarla birleştiği yerler ise Assos, Bozcaada ve Gökçeada. Kısaca doğası, tarihi, kültürü ve denizi ile Çanakkale harika bir tatil rotası...

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Çanakkale Marmara’nın sonunda ve Ege’nin başladığı yerde kurulmuş bir şehir. Bu nedenle hem Marmara hem de Ege iklimini görmek mümkün. Kışları yağışlı, yazları ise sıcaktır, şehir boğaza sahip olduğu için yaz kış rüzgar eksik olmaz. Tatil için şehre gelenlerin tercih ettiği dönem ise genellikle mayıs-eylül arası. Özellikle deniz kenarında bulunan yerleşim yerlerinde imbat kelimesi ile sıkça karşılaşabilirsiniz. İmbat Ege’de denizden karaya esen rüzgara verilen addır.

Nasıl Gidilir

Çanakkale’ye uçakla ve karayolu ile ulaşım sağlanıyor. Ankara’dan direkt İstanbul’dan ise aktarmalı olarak uçuş bulunabilir. Uçuşlar Ankara’dan 1 saat 20 dakika, İstanbul’dan ise aktarma ile 2 saat 20 dakika sürüyor. Yazın gözde şehirlerinden Çanakkale’ye ucuz uçak bileti için planlarınızı erken yapmakta ve biletinizi erken almakta fayda var.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Çanakkale bir deniz şehri olduğu için deniz ürünleri favori lezzetler arasında. Özellikle Eylül ayında başlayan Çanakkale’nin sardalya balığı önemli bir lezzettir, tavası harika olur. Şehrin her yerinde zeytin ağaçlarını görebilmeniz mümkün. Zeytinyağlı mezeleri ise harikadır. Çanakkale’ye geldiğinizde mutlaka denemelisiniz denebilecek lezzet meşhur peynir helvasıdır.

Peynir Helvası: Şehrin tanınmış lezzetidir peynir helvası. Koyun sütü ve peynirden yapılan bu harika lezzeti denemeden şehirden ayrılmayın. Kordonboyunda, tarihi saatin hemen yanında bulunan Babalık isimli işletme peynir helvasında çok köklü bir geçmişe sahip.

Sardalya: Gelibolu sardalyesi meşhurdur, özellikle Eylül aylarında balığın bollaşması ile lezzetini verir. Havaların hafif serinlemesiyle yağlanan balığın tavası lezzetli olur. Gelibolu’dan sardalyanın lakerdasını alabilirsiniz.

Ezine Peyniri: Ezine peynirinin ününü duymayan kalmamıştır. Ezine ilçesinden geçerken yol boyunda onlarca üreticinin satış mağazasını görebilir ve nefis peynirlerinden tadarak alabilirsiniz. Peynir için önerilen yerlerden bazıları ise Yükseloğulları ve Salih Kahraman.

Üzüm: Şarap ve bağlarıyla meşhur ilçesi Bozcaada’dır. Eylül aylarında bağbozumu ile beraber adada festival düzenlenmekte. Nefis şarapları için butik işletmelerde tadım yapabilir ya da satın alabilirsiniz.

Balık: Çanakkale tam bir deniz kenti olduğu ve Ege Denizi’nde bir boğaz görevi gördüğü için şehirde her mevsim çeşidi bol, taze ve lezzetli balık bulmak mümkün. Kalamar, karides, midye gibi deniz ürünlerinin en tazesini tadabilirsiniz. Kordonboyu’nda yer alan Yalova Restoran ise balık ve deniz ürünlerini deneyimleyebileceğiniz harika bir mekandır. 

Zeytin: Şehirden çıktığınız andan itibaren yol boylarında yamaçlarda zeytin ağaçlarını göreceksiniz. Yeşil zeytinde kırma ve çizik, siyah zeytindeyse sele zeytini meşhurdur.

Zeytinyağı: Yemeklerde, salatalarda, mezelerde kullandığımız zeytinyağının en çok üretildiği yerlerden biridir Çanakkale. Erken hasat yapılan zeytinyağı en değerlisidir. Küçükkuyu ziyaretinizde zeytinyağı müzesini gezerek eski insanların zeytinyağını nasıl yaptıklarını görebilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Gelibolu Tarihi Yarımadası

    Büyük savaşlara ev sahipliği yapmış bu toprakların her yanı tarih dolu. Şehitler Abidesi, Atatürk’ün savaş zamanı karargah olarak kullandığı Bigalı Köyü, savaşta tüm askerlerin şehit olduğu 57. Alay Şehitliği, Atatürk’ün savaş zamanında düşmanı gözlerken bir kurşun sonucu saati parçalanarak hayatta kaldığı Kemal Yeri, çıkarma sırasında büyük çatışmalar yaşanan Seddülbahir, Conkbayırı ve Kilitbahir gezilecek en önemli yerler.

  • Saat Kulesi

    Vapur iskelesinin hemen yanında yer alan tarihi Saat Kulesi 140 yıllık bir geçmişe sahip. Şehrin simgelerinden olan Saat Kulesi’nde fotoğraf çekilmeden şehirden ayrılmayın.

  • Aynalı Çarşı

    Adı türkülerde yaşatılan Aynalı Çarşı kentin en çok ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor. Saat Kulesi’nin hemen arkasında yer alan çarşıda yöreye özgü hediyelikler bulabilir ve alabilirsiniz.

  • Truva Atı

    Dünyada milyonların izlediği Truva filminde kullanılan Truva atı heykeli filminden sonra Çanakkale’ye hediye edildi. Kordonboyu’nda yer alan Truva atı şehre ziyarete gelenlerin görmeden veya fotoğraf çektirmeden ayrılmadıkları yerdir.

  • Adatepe Köyü

    Ege’nin en güzel köylerinden birisi Adatepe. Küçükkuyu’dan özel aracınız ya da taksi ile köye ulaşabilirsiniz. Köyün en büyük özelliği Kaz dağlarının eteklerinde kurulması sayesinde oksijeni bol olması. Köyün girişinde bulunan koca çınarın altında yörenin otlarından yapılan adaçayını içmeyi unutmayın.

  • Truva Antik Kenti

    Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan at ülkemizin gururlarından biri. Büyük bir tarihi değeri olan Truva Antik Kent Çanakkale şehir merkezinden 30 km uzaklıkta. Şehre geldiğinizde ziyaret edilecek yerlerin başında gelir. Truva’yı Müzekart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

  • Bayramiç Ayazma

    Bol oksijenli temiz havada Kaz dağlarının eteklerinde keyifle vakit geçirmek için harika bir yer. Eyvah Eyvah filminde de yer alan Ayazma Bayramiç Evciler köyüne 5 km uzaklıkta.

  • Yeşilyurt Köyü

    Yeşilyurt Köyü şehrin yoğun ziyaret noktalarından birisi. Köyde butik otel işletmeciliği gelişmiştir. Kaz Dağları’nın eteklerinde, Ege Denizi’ne karşı muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini büyülemeyi başarır.

  • Assos

    Kentin en popüler ziyaret noktalarının başında gelir. Assos için butik oteller cenneti de denebilir. Behramkale köyünde yer alan Assos Antik Kenti’nde günbatımı bir başka güzeldir.

  • Bozcaada

    Ülkemizin en popüler adasıdır Bozcaada. Bahar ve yaz aylarında ada çok fazla kalabalık olabiliyor. Eylül ayında yapılan Bağbozumu Festivali’ne denk gelirseniz keyifli anlar yaşanılabilir. Gökçeada’ya göre daha pahalı olduğunu belirtmekte fayda var.

  • Gökçeada

    Türkiye’nin en büyük adasıdır. Kabatepe’den 1 saatlik feribot yolculuğu ile varılabilir. Adanın önemli ziyaret noktaları Kaleköy, Bademli Köyü, Zeytinliköy, Tuz Gölü, Dereköy’dür. Zeytinliköy’e yolunuz düşerse Madamın Dibek Kahvesi’ne uğrayıp bir kahve içmeyi ihmal etmeyin.

  • Bayraklı Baba Türbesi

    Gelibolu’da bulunan Bayraklı Baba Türbesi Çanakkale’de sık ziyaret edilen yerlerden. Çoğunlukla adakta bulunanların ziyaretgahı olan türbede eğer adağınız gerçek olursa gelip bayrak asmanız gerekiyor. Buraya kadar gelmişken hemen yanında bulunan Namazgah’ı ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yapılır

Kordonboyu’nda yer alan ço sayıda kafeden birinde denize karşı keyif yapabilir, hemen önünüzden geçen gemileri seyredebilirsiniz. Akşamları ve tatil günlerinde ise Kordonboyu deniz havasını koklayarak yürüyüş yapanlarla dolu. Ülkemizin en önemli ziyaret noktalarından olan Çanakkale Şehitliği her mevsim ziyaretçilerini ağırlıyor Eğer daha önce şehitlik ziyaretinde bulunmadıysanız kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Maneviyatı yüksek bu toprakları ziyaret etmekten etkileneceksiniz. Çanakkale’ye gelmişken muhteşem Ege manzarasında temiz havada kamp ve trekking için Kaz Dağları’nı tercih edebilirsiniz. Aynalı Çarşı’yı gezerek hediyelik ve yöresel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Birçok önemli giyim markasını İzmir yolu üzerinde bulunan Troia Alışveriş Merkezi’nde bulabileceğinizi hatırlatmakta fayda var.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Çanakkale aynı zamanda bir üniversite şehri olduğu için eğlence ve gece hayatı son derece renkli. Eğlencenin kalbi ise Kordonboyu’nda atıyor. Özellikle hafta sonları mekanlar oldukça kalabalık. Gece 22:00’den itibaren açılan mekanlarda eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Duvar, Hayal Kahvesi, BarDuck, Jackn Pub, Mori Bistro ve Baykuş şehrin popüler mekanları.

Alışveriş / Ne Alınır

Çanakkale tam bir hediyelik cennetidir. Bu şehri ziyaret edenlerin şehirden bir şey almadan ayrılması nerdeyse imkansız. Harika lezzetiyle peynir helvası, zeytin ve zeytinyağı, yörenin bilinen otlarından adaçayı, Çanakkale şehitliği magnet ve biblolar, çömlekler, güzel kokulu sabunlar alabilirsiniz. Kentte kurulan cuma pazarında köyden getirilen doğal ürünlerden alabilirsiniz. Ayrıca yol boylarında yaz döneminde doğal köy reçelleri, dut suyu, zeytin ve zeytinyağları, Çanakkale domatesi, dağ kekiği bulabilirsiniz.

Festival / Fuar

  • Bozcaada Bağbozumu Festivali: Eylül ayının ilk haftasında yapılan Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali renkli anlara sahne oluyor. Konserler, şarap tadımları ve bol eğlence ile keyifli zaman geçirebilirsiniz.

  • Lapseki Kiraz Festivali: Lapseki’nin kirazı meşhurdur. Her sene haziran ayında düzenlenen festivalde ilginç anlar geçirebilirsiniz. Festival zamanına denk gelirseniz kirazından almayı unutmayın.

  • Gelibolu Sardalya Festivali: Temmuz ayının son haftasında düzenlenen festivalde konserler düzenleniyor. Festivale katılarak keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

  • Çanakkale Troia Festivali: Uluslararası düzenlenen Troia Festivali’nde konserler, fotoğraf sergileri, folklor gösterileri, şiir dinletileri, kitap günleri düzenleniyor.

  • Gökçeada Film Festivali: Şehrin en canlı festivallerinden biridir. Her yıl geleneksel olarak ağustos ayının son haftasında düzenlenen festivalde konserler haricinde açıkhava sinema etkinlikleri düzenleniyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 13-18 Mart: Çanakkale Deniz Zaferi Haftası

  • 23-24 Nisan: Anzak Günü

  • Haziran 2. Haftası: Lapseki Kiraz Festivali

  • Temmuz ayının son haftası: Gelibolu Sardalya Festivali

  • 1-7 Ağustos: Troia Sanat Şenliği

  • 09-15 Ağustos: Uluslararası Troia Festivali

  • 10 Ağustos: Anafartalar Zaferi

  • Eylül ayının ilk haftası: Bozcaada Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali

  • 15-22 Ağustos: Gökçeada Film Festivali

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Çanakkale özellikle resmi tatiller ve yaz aylarında inanılmaz bir kalabalık yaşıyor. Özellikle tatil dönüş zamanlarında feribot kuyruklarında saatlerce beklemeniz gerekebilir, gecikme ve can sıkıcı zamanlar yaşamamanız için göz önünde bulundurmakta fayda var. Feribot geçişlerinde aynı gün içerisinde tekrar dönüş yapmak isterseniz belirtmeniz takdirde ücretsiz geçiş sağlayabilirsiniz. Şehir araç park yeri konusunda yetersiz, ara sokaklarda park edilebilecek yer bulmak zorlaşabilir. Şehirden havalimanına ulaşım sağlamak için toplu taşıma araçlarını ve taksileri kullanabilirsiniz. Tarihi yarımadayı aracınız olmadan gezmek isterseniz Kilitbahir ve Eceabat’tan kalkan tur minibüslerinden yararlanabilirsiniz. Gökçeada’ya Kabatepe’den, Bozcaada’ya Geyikli’den yapılan vapur seferleriyle ulaşım mümkün.

Ulaşım

Çanakkale’ye İstanbul’dan aktarmalı, Ankara’dan ise direkt uçuş bulunabiliyor. Çanakkale Havalimanı şehrin 5 km dışında yer alıyor. Uçak seferleri doğrultusunda havalimanından şehir merkezine ve şehir merkezinden havalimanına Çanakkale Belediyesi tarafından servisler düzenleniyor. Kordonboyu, Atatürk Caddesi, Tansaş Kavşağı’nı kullanarak havalimanına ulaşıyor. Servis aynı güzergahı kullanarak Kordonboyu’na dönüyor. Havalimanından taksiye bindiğinizde merkez Kordonboyu’na yaklaşık 20-25 TL gibi bir rakamı gözden çıkarmalısınız. Taksimetreyi açtırmayı unutmayın, sonra anlaşmazlıklar oluşabilir. Her yıl 23-24 Nisan’da düzenlenen Yeni Zelanda ve Avustralyalıların katıldığı Anzak törenlerine katılarak farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.