• Anasayfa
  • Bilgi
  • Türkiye’de yapabileceğin EN eğlenceli 10 aktivite

Türkiye’de yapabileceğin EN eğlenceli 10 aktivite

nihanbayram

Doğal güzellikleri ve tarihi geçmişiyle adeta bir turizm cenneti olan Türkiye’de aradığın her türde tatili bulabilmen mümkün. Deniz tatili, kültür turu ve hatta adrenalin dolu eğlenceli bir tatil! Aradığın tüm tatil türlerini Türkiye'de bulabilirsin. Ülkemizin popüler tatil destinasyonları, aynı zamanda eğlenceli aktiviteler de yapabileceğin yerler. Türkiye’nin güzelliklerini eğlenceli ve adrenalin dolu bir aktiviteyle keşfetmek istiyorsan senin için Türkiye’de yapabileceğin en eğlenceli 10 aktiviteyi listeledim.

İçindekiler

Yamaç paraşütü

Yamaç paraşütü

Yamaç paraşütü nedir?

Türkiye’de yapılabilecek en eğlenceli aktivitelerin başında yamaç paraşütü geliyor. Özellikle Fethiye’de yaygın bir şekilde yapılan yamaç paraşütünün nasıl bir spor olduğuna bakmakla başlayalım. Yamaç paraşütü, bir pist ya da hava aracı kullanılmadan rüzgar eşliğinde eğimli ve yüksek bir tepeden koşarak yapılıyor. İngilizcesi paragliding olan yamaç paraşütü, serbest paraşüt ile karıştırabiliyor ama serbest paraşüt bir hava aracından atlanarak yapılırken yamaç paraşütü yüksek yamaçlardan ya da dağlardan koşularak atlanarak yapılıyor.

Dikkat etmen gerekenler neler?

Yamaç paraşütü yapıp adrenalini doruklarına kadar yaşamak istiyorsan bilmen gereken bazı noktalar var. Yamaç paraşütü noktasında deneyimin yoksa pilot eşliğinde uçuşa çıkmalısın. Pilot ile yapılan bu iki kişilik uçuşlara tandem paragliding deniyor. Bu uçuşta pilotun yönlendirmelerine harfi harfine uymalısın. Çenelikli kask ve can yeleği takmak zorundasın. Uçuş esnasında rahat hissedebileceğin kıyafetler giymelisin. Eğer kalp rahatsızlığın ya da yükseklik korkun varsa, hamileysen, astım hastasıysan ve 105 kilogramdan fazla kiloya sahipsen yamaç paraşütü yapamazsın. Ayrıca 16 yaşından küçükler ailelerinin izni olmadan yamaç paraşütü yapamazlar.

En güzel nerede yapılır?

Az önce bahsetmiştim, Türkiye’de yamaç paraşütü yapabileceğin en güzel yer Fethiye. Yamaç paraşütü yaparken dünyadaki en güzel plajlardan biri olan Ölüdeniz Plajı’nın masmavi manzarasına yukarıdan bakıyorsun. Yaklaşık 2000 metre yükseklikteki Babadağ’a tırmanıp sertifikalı pilotlar eşliğinde kendini havaya bırakıyorsun. Uçuş yaklaşık yarım saat kadar sürüyor, o harika manzara ayaklarının altından kayıp gidiyor. Heyecanını unutup kendini doğanın güzelliğine hayran olmaya bırakıyorsun. Uçuşun sonunda Belcekız Plajı’na iniş yapılıyor. Konaklama için tercih edeceğin Fethiye otelleri, yamaç paraşütü aktiviteleri düzenleniyor. Otellerden yamaç paraşütü yapabileceğin firmalar hakkında bilgi alabilirsin.

Yamaç paraşütü yapabileceğin diğer yerler

  • Munzur Dağları, Erzincan
  • Dinamit Tepesi, Denizli
  • Nemrut Dağı, Adıyaman
  • Asas Tepesi, Kaş

Uçak Bileti

Rafting

rafting

Rafting nedir?

Özellikle Fırtına Deresi ile özdeşleşmiş rafting, Türkiye’de yapılabilecek en eğlenceli aktivelerden biri. Rafting kelimesi aslında İngilizcede sal anlamına gelen raft kelimesinden geliyor. Raft adı verilen botlarla debisi ve akış hızı çok yüksek olan akarsularda yapılan ekstrem spora rafting deniyor. Akarsuyun hızına karşı bot ile devrilmeden ya da alabora olmadan gitmek için mücadele vermek, rafting sporunun en adrenalin dolu anlarını oluşturuyor.

Ayrıca hidroelektrik barajı kurulan nehirlerde de rafting yapılıyor. Barajlarda biriken enerji akarsuyun akış hızını artırdığı için bu ekstrem sporun tutkunları özellikle bu dönemleri beklerler. Rafting şirketleri de bu dönemi mutlaka değerlendiriyorlar. Rafting yapılan akarsuların zorluk derecelerine göre 1 ve 6 arasında değerlendirildiğinden bahsedelim. 1. Derece en kolay parkurlar için 6. Derece en zorlu parkurlar için kullanılıyor.

Dikkat etmen gerekenler neler?

Rafting yaparken rehberinin söylediklerini dinlemen ve onun talimatlarına göre hareket etmen çok önemli. Tüm söylenenlere uyduğun sürece herhangi bir sorun yaşamadan sadece eğlencenin tadını çıkarabilirsin. Bir diğer önemli nokta ise üzerine tam oturan can yeleğini hiç çıkarmaman. Ayrıca raftingin bir ekip işi olduğunu unutmamalısın. Parkur boyunca ekibinle hareket etmelisin. Ekibinden biri düştüğünde onu can yeleğinin omzundan çekmelisin. Bottan düşerken ekip arkadaşını değil botun iplerini tutman gerektiğini de hatırlatayım.

Bilek, kol, bacak ya da boynuna herhangi bir ip bağlamamalısın. Herhangi bir düşme sonucunda bu ipler tehlike yaratabilir. Kürek çektiğin esnada ayaklarını emniyet çizgisinin dışına çıkartmamalısın. Eğer ayakların güvenli alanın dışında olursa akarsuda bulunan kayalara çarptığında zarar görebilir. Akarsu boyunca sivri ağaç dallarıyla karşılaşabilirsin. Bu noktalarda rehberin eğilmeni söyleyecek. Komutları iyi dinlemeni tekrar hatırlatayım. Rafting yaparken bottan düşersen panik yapmana hiç gerek olmadığını bilmelisin. Düştüğünde ayağa kalkmaya çalışmadan akıntı yönünde ayaklarını uzatman yeterli.

En güzel nerede yapılır?

Türkiye’de rafting yapılabilecek birçok yer var. En güzelini seçmek ise oldukça zor. Dünyadaki nehirler arasında debisi en yüksek olanlardan biri olan Çoruh Nehri, ülkemizin en güzel rafting noktalarından biri. Kaçkar Dağları’ndan eriyen karın inmesiyle oluşan nehirde farklı zorluklarda hem amatörler hem de profesyoneller için 4 farklı etap mevcut. Yaklaşık 169 kilometrelik rafting parkuru, uluslararası yarışmalara bile ev sahipliği yapıyor.

Ülkemizin bir diğer popüler rafting noktası ise Antalya Manavgat’ta bulunan Köprülü Kanyon. Toros Dağları’ndan inen suyun oluşturduğu Köprüçay Nehri, özellikle Antalya’ya gelen turistlerin her yaz rafting adrenalinini yaşamak için tercih ettiği nokta. Yaklaşık 12 kilometre uzunluğundaki rafting parkuru, Selge Antik Kenti’nden 11 kilometre aşağıda. Bu yaz Köprüçay’ın hızlı akan sularında rafting yapmak bir Antalya uçak bileti uzaklığında.

Gelelim Rize’nin rafting noktası Fırtına Deresi’ne. Özellikle mayıs ve haziranda rafting severleri ağırlayan Fırtına Deresi’ndeki rafting parkuru Çamlıhemşin’de başlıyor ve 22 kilometre boyunca devam ediyor. Bu parkuru tamamlamak 1 saat kadar sürüyor. Rafting şampiyonasının da düzenlendiği Fırtına Deresi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından da korunması gereken yerler kategorisine alındı.

Rafting yapabileceğin diğer yerler

  • Dalaman Çayı, Muğla
  • Melen Nehri, Düzce
  • İkizdere Nehri, Rize
  • Munzur Çayı, Tunceli
  • Bekili Deresi, Denizli
  • Zamantı Irmağı, Kayseri
  • Barhal Çayı, Artvin

trde tek banner2

Rüzgar sörfü

Rüzgar sörfü

Rüzgar sörfü nedir?

Alaçatı ile özdeşleşen rüzgar sörfü, Türkiye’de mutlaka yapılması gereken eğlenceli aktivitelerden biri. İngilizcesi windsurfing olan rüzgar sörfünde sörf tahtası ve yelken kullanıp rüzgarı arkana alarak su üzerinde ilerliyorsun. Sörfe kıyasla rüzgar sörfü yapacağın yerde dalgalar olmasına gerek yok. Önemli olan rüzgar sörfüne uygun olan plajların iyi rüzgar alması çünkü sörf tahtasının üzerindeki sporcu rüzgarın itici gücüyle yol alıyor.

Dikkat etmen gerekenler neler?

Rüzgar sörfü yapmak için eğitim alman gerektiğini söylemekle başlayayım. Tabii bir de çok iyi yüzme bilmelisin. Eğer daha önce su sporu yaptıysan, özellikle sörf, çok zorlanmayacaksın ama daha önce hiç su sporlarıyla ilgilenmediysen rüzgar sörfü yapmak için öğrenmen gereken bazı teknikler olacak. Eğitmenler seni sığ sularda eğittikten sonra tek başına açılabilirsin.

En güzel nerede yapılır?

Rüzgar sörfü denilince akla Alaçatı, Alaçatı denilince de akla rüzgar sörfü geliyor. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da rüzgar sörfü için en iyi yerlerden biri olarak görülüyor Alaçatı. Yıllardır rüzgar sörfü severleri ağırlayan Alaçatı’nın en güzel özelliği sığ ve kumlu suları. Yaklaşık 700 metre boyunca derinleşmeyen su ve dibindeki kumlar sayesinde rüzgar sörfü eğitimi için elverişli. Bu yüzden burada birçok sörf okulu bulunuyor. Eğer bu spor için eğitim alacaksan mutlaka Alaçatı’ya gitmelisin. Buraya gittiğinde en doğru sörf okulunu bulmak için konaklayacağın Alaçatı otelleri sana yardımcı olacak.

Rüzgar sörfü yapabileceğin diğer yerler

  • Datça, Muğla
  • Bitez, Bodrum
  • Gümüşdere Plajı, İstanbul
  • Büyükçekmece Gölü, İstanbul
  • Saros Körfezi, Gelibolu

Trekking

Trekking

Trekking nedir?

Antik yollarıyla ve milli parklarıyla ünlü Türkiye’de yapılabilecek eğlenceli aktiviteler arasında en huzur verici olanı trekking. Türkçede doğa yürüyüşü olarak da bilinen trekking, İngilizcedeki trek kelimesinden türemiş. Trek kelimesi, yürüyerek gerçekleştirilen uzun yolculuk anlamına geliyor. Yani aslında doğa yürüyüşü olarak adlandırmak pek de doğru değil çünkü trekking günler süren bir yolculuk. Trekking için doğru rotayı bulduğunda doğa sever bir ekiple ya da yalnız başına trekking yapabilirsin.

Dikkat etmen gerekenler neler?

Trekking yaparken dikkat etmen gereken en önemli nokta bilmediğin rotalarda tek başına trekking yapma. Daha önce deneyimlemediğin rotalarda burayı bilen bir rehber eşliğinde ekipçe trekking yapmayı tercih etmen daha iyi olur. Rotanı ve ekibini belirledikten sonra gelelim yanına alman önemli şeylere. En kritik nokta ihtiyacın olan her şeyi içine alabilecek bir sırt çantası almak. Sırt çantası ve yanına alman gerekenler noktasında Kamp Çantası Hazırlama Yolları başlıklı yazı sana doğru yolu gösterecek.

Trekkinge çıkmadan önce seni hava koşullarından koruyabilecek ve rahat etmeni sağlayacak trekking giysileri ve trekking ayakkabıları almalısın. Zorlu bir yolda uzun bir yürüyüşe çıkacağın için ayaklarının rahat etmesi çok önemli. Ayaklarını zorlayacak bir ayakkabıyla trekking yaparsan pişman olup soğuyabilirsin. Ayrıca güneş kremini yanına almayı sakın ama sakın unutma.

En güzel nerede yapılır?

Türkiye’de trekking yapmak için en güzel rota Likya Yolu. Muğla’nın ilçesi Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar uzanan 3000 yıllık bu yolun toplam uzunluğu yaklaşık 550 kilometre. Tek seferde yürümek tabii ki çok zor ama kendine böyle büyük bir macera arıyorsan en doğrusu Likya Yolu’nu tek seferde yürümek olur. Kimine göre 25, kimine göre 45 günde tamamlanan bu upuzun yolda farklı parkurlar bulunuyor. Bu parkurlardan kendine uygun olanı seçip Likya Yolu’nu bölerek yürüyebilirsin. Bu konuda sorabileceğin tüm soruların cevaplarını, adı üstünde, Likya Yolu Seyahati için Sorabileceğin 12 Soru ve Cevapları yazısında bulabilirsin.

Trekking yapabileceğin diğer bölgeler

  • Aladağlar, Kayseri– Niğde– Adana
  • Ihlara Vadisi, Kapadokya
  • Köprülü Kanyon, Manavgat
  • Kaz Dağları, Edremit-Balıkesir
  • Kaçkarlar, Rize
  • Beydağları, Antalya
  • Bafa Gölü, Muğla
  • Erikli Yaylası, Yalova
  • Bolkar Dağı, Mersin

Kitesurf

kitesurf

Kitesurf nedir?

Gökova’nın popüler aktivitesi kitesurf, Türkiye’de yapabileceğin en eğlenceli ekstrem su sporlarından biri. Kiteboard olarak da bilinen kitesurf için kısaca bir tanım yapacak olursak paraşüt ile yapılan rüzgar sörfü diyebiliriz. Kitesurf board adı verilen tahta üzerindeki sporcu dev bir uçurtmaya bağlanıyor ve bu uçurtma rüzgarın gücüyle havalanıyor. Sporcu uçurtmanın iplerinin bağlı olduğu çubuğu kontrol ederek su yüzeyinde kayarak adrenalinin tadını çıkarıyorsun.

Dikkat etmen gerekenler neler?

Kitesurf dışarıdan bakıldığında biraz zor bir spor olarak görülebiliyor. Rüzgarın gücüyle giden bir uçurtmayı bir boarda bağlıyken suyun üzerinde kontrol etmenin düşüncesi bile zor gelebilir. Ancak kitesurf yapmak için fiziksel bir güce gerek yok. Uçurtmanın ağırlığını ayarlamak için beline takılan harness sayesinde hiçbir güç uygulaman gerekmiyor. Sadece kollarınla uçurtmayı yönlendirerek keyifle kitesurf yapabilirsin. Kitesurf için herhangi bir yaş sınır yok ama alt kilo sınırı var çünkü uçurtmaların ağırlığı vücut ağırlığına göre seçiliyor.

En güzel nerede yapılır?

Muğla’da bulunan Gökova bölgesi, kitesurf tutkunlarının en sevdiği adres. Hatta Gökova’yı Kitesurf severler için bir cennet olarak tanımlasam abartmış olmam. Gökova’da Azmak Çayı’nın tam denizle buluştuğu nokta körfezde akım oluşturuyor. Bu akımlarla da kitesurf için gereken termik rüzgar ortaya çıkıyor. İşte bu sayede burası kitesurf için en ideal destinasyon oluyor. Aynı zamanda uzun ve sığ bir plaja sahip olduğu için kitesurf eğitimlerine de çok uygun bir yer. Bu sporu profesyonel olarak yapanlar da amatörler de kitesurf heyecanını Gökova’da yaşayabilirler. Sezon mayısın sonundan başlayıp ekim sonuna kadar devam ediyor.

Kitesurf yapabileceğin diğer bölgeler

  • Alaçatı
  • Datça
  • Gökçeada
  • Kilyos
  • Sarıgerme
  • Gelibolu
  • Bodrum

Skydive

Skydive

Skydive nedir?

Heyecanlı ve cesaret gerektiren aktiviteye geldi sıra. Skydive, bir hava aracından serbest düşüş yapıp gereken yüksekliğe gelince paraşüt açılan bir spor. Gökyüzü dalışı olarak Türkçeleşen skydive aslında kendini aşağıya bırakmaktan ibaret. Böyle düşününce biraz korkutucu geliyor tabii ama inanılmaz derecede heyecanlı bir aktivite. Hiç tecrüben olmadığını varsayarsak zaten ilk atlayışını bir uzmanla birlikte yapacaksın. Bir uzmanla yapılan iki kişilik atlayışa tandem atlayış deniyor. Tandem atlayışın sonunda eğitim alıp devam etmek isteyip istemediğine karar veriyorsun.

Dikkat etmen gerekenler neler?

Skydive için yapman gereken en önemli şey tüm cesaretini toplamak. Bir hava aracından atlayacağın için çok iyi düşünüp karar vermezsen aşağıya baktıkça cesaretini kaybedebilirsin. Bu nedenle kendini iyi hazırla. Tabii ki yükseklik korkun varsa skydive senin sporun değil dememe gerek yok. Zaten bunu okumaya bile dayanamamış olabilirsin. Cesaretini toplayıp atladıktan sonra “Ya paraşütüm açılmazsa” gibi korkuların olacak ama hiç merak etme güvenilir bir ekiple bu aktiviteye katılırsan hiçbir sorun yaşamayacaksın.

En güzel nerede yapılır?

Türkiye’de skydive yapmak için en güzel nokta Efes Antik Kenti. Ülkemizdeki diğer tüm skydive noktalarına kıyasla en elverişli hava durumu Efes’te mevcut. Daha önce eğitim almamış olsan da burada bulunan eğitim merkezlerine başvurabilirsin ama tandem atlayış yapmak için eğitime ihtiyacın yok. Birlikte atlayacağın uzman sana gerekli bilgileri yaklaşık 15-20 dakikalık kısa bir eğitimle anlatıyor. Sonra 4000 metre yükseklikten kendini aşağıya bırakıyorsun. Efes Antik Kenti’nin harika manzarasını yukarıdan görmek gerçekten unutulmaz bir deneyim. 

Skydive yapabileceğin diğer bölgeler

  • Fethiye
  • İstanbul
  • Eskişehir
  • Antalya

Balon turu

balon turu

Balon turu nedir?

Kapadokya’nın simgesi haline gelen balon turu, Türkiye’de yapılabilecek en eğlenceli aktiviteler arasında en meşhur olan. Birçoğumuz zaten balon turunun ne olduğunu biliyoruz, açıklamaya gerek bile yok ama kısaca özetleyeyim. Güçlü bir vantilatör ile şişirilip içindeki havanın ısıtılmasıyla yükselen balonlarda yapılan balon turunda rüzgarın yönüne göre havada süzülüyorsun. Balonun içindeki hava soğudukça da alçalmaya başlıyorsun.

Dikkat etmen gerekenler neler?

Balon turlarında kafana takılan bazı sorular olabilir ama oldukça güvenilir olduklarını söyleyebiliriz. Özellikle balon pilotlarının Sivil Havacılık’ın verdiği profesyonel eğitimleri alan kişiler olduğunu belirteyim. Hem pilotların hem de balon turu yapan firmaların hepsinin Sivil Havacılık’tan onaylı sertifikaları bulunuyor. Ayrıca balonların ne zaman havalanabileceğine de Sivil Havacılık karar veriyor.

Güvenlik konusundaki şüpheler ortadan kalktıktan sonra balon turuna çıkmak için sabah çok erken saatte uyanman gerektiğini söylemem gerek. Genelde sabah 04:00 gibi saatlerde uyanıyorsun ve anlaştığın firmanın aracı seni gelip alıp balonun havalanacağı yere götürüyor. Önceki gece erken yatmaya dikkat et.

En güzel nerede yapılır?

Yukarıda da bahsettiğim gibi balon turu Kapadokya ile özdeşleşmiş bir aktivite. Güzel atlar diyarı olarak bilinen Kapadokya’da peri bacalarının o eşsiz manzarasını balondan görmenin keyfi bir başka oluyor. Her mevsimi ayrı güzel olan Kapadokya’da balon turları her mevsimde yapılıyor ancak bazı hava koşullarında tur gerçekleştirilmiyor. Bu noktada zaten firmalar seni yönlendiriyor. Kapadokya otelleri, balon turu düzenleyen firmalarla anlaşmalı oluyor. Kaldığın otele sorup balon turu konusunda bilgi alabilirsin.

Balon turu yapabileceğin diğer yerler

  • Pamukkale, Denizli
  • Göbeklitepe, Şanlıurfa
  • Frig Vadisi, Eskişehir

insta takip1

Dağ tırmanışı

Hiking

Dağ tırmanışı nedir?

Birçok büyük dağı olan ülkemizde dağ tırmanışı yapmak da oldukça keyifli oluyor. Dağ tırmanışı, dağın zirvesine tırmandığın bir spor aslında ve tabii ki de dayanıklılık gerektiriyor. Dünyanın dört bir yanından profesyonel dağcılar ülkemizin zirvelerine tırmanmak için geliyorlar. 5137 metre yükseklikte Ağrı Dağı’nın zirvesine çıkmak, turistik bir aktivite olarak yapılacak kadar kolay değil ama deneyimli ekiplerle birlikte dağ tırmanışı da yapabiliyorsun. Ayrıca ülkemizin bazı dağlarının belirli seviyelerine kadar dağ tırmanışları düzenleniyor.

Dikkat etmen gerekenler neler?

Dağ tırmanışı için dikkat etmen gereken önemli noktalar var. Birlikte tırmandığın ekibin güvenliğini riske atmayacak önlemler kritik önem taşıyor. Tırmanılacak zirveyi çok iyi bilen bir lideriniz olması gerekli ve liderinin uyarılarını dinleyip onlara uymalısın. Tek sıra halinde ve önündeki kişiyle arana 5 adım mesafe koyarak yürümelisin. Tırmanış için yanına alacağın eşyaları en kötü hava şartlarına göre seçmelisin ve tırmanış için uygun bir ayakkabı almalısın.

En güzel nerede yapılır?

Türkiye’de tırmanış için birbirinden güzel dağlar var. En yüksek dağımız Ağrı Dağı’nın zirvesine tırmanmak çok büyük bir macera biliyorum. Belki daha kolay bir yerle başlayıp ilerleyen zamanlarda zorluk seviyesini artırabilirsin. Genelde dağ tırmanışı en güzel Kaçkar Dağları’nda yapılıyor. Karadeniz Bölgesi’nin yemyeşil manzarasına karşı Kaçkar Dağları’na tırmanış yapmak gerçekten özgürleştirici.

Dağ tırmanışı yapabileceğin diğer yerler

  • Süphan Dağı, Van
  • Geyiklibayırı, Antalya
  • Kaynaklar Tırmanış Bahçesi, İzmir
  • Kaz Dağları, Edremit-Balıkesir
  • Ballıkayalar Kanyonu, Kocaeli

Dalış

Dalış

Dalış nedir?

Sualtı zenginliğiyle de ön plana çıkan Türkiye’de dalış yapmak da en eğlenceli aktivitelerden biri. Dalışın serbest dalış ve tüplü dalış olmak üzere iki türü bulunuyor. Serbest dalış, farklı derinliklerde nefesini tutarak yaptığın dalış türü. Serbest dalış fizyolojik olarak biraz zorlayıcı olduğu için tüplü dalış daha çok tercih edilebiliyor. Tüplü dalış ise dalışçıların nefes almalarına yardım sağlayan ekipmanları kullanarak yapılan dalış türü. Nefes almana yardımcı bir ekipmanla daldığın için daha da derine dalabiliyorsun.

Dikkat etmen gerekenler neler?

Hem serbest hem de tüplü dalışta tehlikelerden uzak olmak için eğitim alınması gerekiyor. Nefes teknikleri, yön bulma gibi konumlarda bilgi sahibi olmak dalışçıları oluşabilecek olumsuzluklardan koruyor. Su altında ekiple iletişime geçtiğin el hareketlerini de iyi öğrenmelisin. En önemli noktalardan biri de profesyonel dalış malzemelerini kullanmak. Özellikle tüplü dalış malzemelerinin iyi kontrol edilmesi gerekiyor ve mutlaka eğitim almalısın.

En güzel nerede yapılır?

Türkiye’de dalış yapabileceğin birçok harika nokta bulunuyor. Özellikle Antalya’nın Kaş ve Kalkan beldelerinde dalış yapmanın keyfi bir başka. Zengin bir sualtı çeşitliliğine sahip olan Kaş’ta en popüler dalış noktası, sualtında gemi ve uçak batıklarının olduğu Flying Fish noktası. Kaş’taki dalış noktalarında akıntı görüldüğünü de söylemeliyim. Bu nedenle daha çok profesyoneller tarafından tercih ediliyor. Kalkan’da da akıntı ve sert rüzgar hakim. Yine profesyonellere uygun bir dalış noktası ama buradaki Mavi Mağara, Frank Duvarı, Fırnaz Koyu, Dolphine Reef en gözde dalış yerleri arasında.

Dalış yapabileceğin diğer yerler

  • Bodrum Büyük Resif, Muğla
  • Fethiye Afkule, Muğla
  • Ayvalık Deli Mehmet, Balıkesir
  • Bebek ve Minnoş Kayalıkları, Çanakkale
  • Sivriada, İstanbul
  • Gökova Kocadağ, Muğla
  • Datça Hisarönü, Muğla

Jet boat

jet boat

Jet boat nedir?

Ülkemizde Düden Çayı’nda yapılan jet boat, adrenalin dolu bir aktivite. Güçlü motorlara sahip olan jet boat adı verilen botlar saatte 80 kilometrelik hızla gidiyorlar. Jet boatu kullanan uzman bir sporcu, o hızda giderken ani manevralar, anlık frenler ve 360 derecelik anlık dönüşler yapıyor. İşte bu anlarda da adrenalin tavan yapıyor. Manevralar ve frenler arasında suyla iç içe olup serinlemek de Antalya sıcağına dayanmanın en kolay yolu.

Dikkat edilmesi gerekenler neler?

Jet boat yaparken dikkat etmen gereken en önemli nokta koşullara uygun giyinmek. 80 kilometre hızdaki botun ani hareketleri esnasında fazlasıyla ıslanacaksın. Bunu göz önünde bulundurup uygun kıyafetler giymen gerekiyor. Islanmasını istemeyeceğin giysilerini giymemeni tavsiye ederim. Ayrıca yolculuk boyunca baretini takman gerektiğini de hatırlatayım.

En güzel nerede yapılır?

Tatil cenneti Antalya’da bulunan Düden Çayı, jet boat yapmak için güzel nokta. Düden Şelalesi’nden dökülen suların oluşturduğu Düden Çayı, Antalya’nın bunaltıcı yaz sıcağında piknik gibi aktiviteler için çok tercih edilen bir yer zaten. Farklı bir heyecan arayanlar da burada jet boat yapıp Düden Çayı’nın sularında serinliyorlar.


nihanbayram
Nihan Bayram
414 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN