Türkiye, binlerce yıllık tarihî, zengin kültürü ve doğal güzellikleri ile dünya üzerinde benzersiz bir konuma sahip. Dört mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan ülkemiz, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Google Maps’ın 20.yılına özel yayınladığı “dünyada en çok araştırılan ülkelerin antik şehirleri, müzeleri ve parkları” listesinde Türkiye’den de çok sayıda şehir yer alıyor. Tüm dünyada adını duyurmuş ve en çok aranan bu popüler yerlere birlikte göz atalım.
İstanbul’un simge yapılarından olan Galata Kulesi, Beyoğlu’nun en önemli mimari eserleri arasında yer alıyor. 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından, Bizans İmparatoru Justinianus Dönemi’nde inşa edilmiş. Yaklaşık 67 metre yüksekliğindeki kule, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Galata Kulesi, sadece tarihî bir yapı değil aynı zamanda kültürel bir simge olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Osmanlı Dönemi’nde çeşitli amaçlarla kullanılan yapı, günümüzde İstanbul’un önemli turizm noktaları arasında bulunuyor. Kulenin tepesindeki restoranda keyifli bir akşam geçirebilir veya seyir terasından İstanbul'un eşsiz panoramik manzarasını izleyebilirsin.
Bu eşsiz yapıyla ilgili daha fazla bilgi almak istersen Galata Kulesi gezi rehberi linkte seni bekliyor.
MüzeKart ile ücretsiz
Yabancı 30 euro
Açık olduğu saatler
Her gün 08.30-22.00
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarı, Anıtkabir’de yer alıyor. 1953 yılında tamamlanan kompleks, Türk mimarlık tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yerli ve yabancı tüm ziyaretçilere derin bir tarih ve saygı duygusu yaşatıyor. Anıtkabır yalnızca bir anıt mezar değil. Kompleks içinde İstiklâl Kulesi, Hürriyet Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Millî Kulesi, İnkılâp Kulesi, Aslanlı Yol, Tören Meydanı, İsmet İnönü'nün Lahdi ve Barış Parkı bulunuyor. Tüm bu yapılarla beraber Anıtkabir, aynı zamanda bir milli sembol olarak dikkat çekiyor.
Anıtkabir’i detaylı bir şekilde gezebilmek için Anıtkabir gezi rehberi yazımızı okuyabilirsin.
Anıtkabir’e ve içeride yer alan müzelere girişler ücretsiz.
Açık olduğu saatler
01 Şubat-14 Mayıs saatleri 09.00-16.30 arasında
15 Mayıs- 31 Ekim 09.00-17.00 saatleri arasında
01 Kasım- 31 Ocak 09.00-16.00 saatleri arasında
10 Kasım'da 22.00'a kadar açık
Yerebatan Sarnıcı, Tarihî Yarımada’nın en kıymetli yapıları arasında yer alıyor. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 6. yüzyılda inşa edilen sarnıç, Osmanlı Dönemi’nde su deposu olarak kullanılmış. Sarnıç, İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmış olsa da günümüzde müze olarak kullanılıyor. Yaklaşık 9 bin metrekarelik alanda bulunan sarnıç, 336 dev sütunları ile ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Sarnıçta bulunan 140 metre uzunlukta ve 70 metre genişlikteki Medusa Heykeli ise yapının en dikkat çeken eseri diyebiliriz. Restorasyon çalışmalarının ardından yapılan ışıklandırma ve heykeller ile inanılmaz bir deneyim yaşayabilirsin.
Yerebatan Sarnıcı’nın hikayesi ve mimarisi ile ilgili tüm detaylara ulaşmak için Yerebatan Sarnıcı ziyaret rehberi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Yerli 200 TL
Yabancı 900 TL
Öğrenci 50 TL
19.30-23.50 saatleri arası giriş ücreti
Yerli 350 TL
Yabancı 1.400 TL
Öğrenci 150 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 09.00-22.00
Özel etkinlikler olduğunda saat değişimi sosyal medya hesabından duyuruluyor.
Pamukkale, hem doğal güzellikleri hem de tarihî zenginliği ile ziyaretçilerini büyülüyor. Beyaz travertenleri muhteşem manzaralar sunarken Hierapolis Antik Kenti’nde geçmişin izlerini keşfedebilirsin. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan travertenler, termal suların binlerce yıl boyunca kayaları aşındırmasıyla oluşmuş. Traverten teraslarında yürüyüş yapabilir ve termal havuzlarda şifa bulabilirsin. Pamukkale, yalnızca gezi turları için değil aynı zamanda termal turizm için de ideal bir rota.
Pamukkale gezi rehberi ile bu eşsiz güzelliği ayrıntılı bir şekilde keşfedebilirsin.
MüzeKart geçerli
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.00 - 18.00
Taksim Meydanı, İstanbul'un modern yüzünü temsil eden ve şehrin kalbinde yer alan önemli bir açık alan ve buluşma noktası. Cumhuriyet Dönemi’nin simgelerinden biri olan meydan, hem tarihî hem de güncel kültürel aktivitelerin merkezi olarak hizmet veriyor. Meydan aynı zamanda İstiklal Caddesi'nin başlangıç noktası olarak ayrı bir öneme sahip. Meydandaki Cumhuriyet Anıtı, Türkiye'nin modernleşme sürecinin sembolü olarak inşa edilmiş. Etrafında yer alan tarihî binalar, mağazalar, oteller ve restoranlar ile Taksim, yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği bir yer. Taksim’de bulunan Gezi Parkı, Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Saint Antoine Katolik Kilisesi, Taksim Cumhuriyet Müzesi gibi yerleri gezebilirsin.
Manavgat Şelalesi, Antalya'nın öne çıkan doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 3-4 metre yükseklikten düşen sular ortaya büyüleyici manzaralar çıkarıyor. Etrafındaki orman ile mavi ve yeşilin tüm tonlarını bir arada görebilirsin. Şelale çevresinde piknik alanları, restoranlar ve dinlenme tesisleri bulunuyor. Doğa ile iç içe vakit geçirmek için özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor. Şelaleye gittiğinde trekking etkinliklerine katılabilir veya tekne turu yapabilirsin.
Side Antik Kenti, Akdeniz'in en önemli arkeolojik sit alanlarından biri. Tarih ve doğanın muhteşem uyumunu görebileceğiniz bir açık hava müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Roma ve Helenistik Dönemi’nin kalıntılarını inceleyebileceğin kent, ziyaretçilerine antik çağların gizemli atmosferini yaşatıyor. Tiyatro, liman, tapınakları kentin en dikkat çeken noktaları arasında yer alıyor.
Denizin hemen kenarında bulunan Side Antik Şehri, aynı zamanda muhteşem bir manzaraya sahip. Burada birbirinden güzel manzara fotoğrafları çekebilir, gün batımını izleyebilirsin.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Yaz dönemi haftanın her günü: 08.30 - 19.30
Kış dönemi haftanın her günü: 08.30 - 17.30
Side, tarihî zenginliği ile bilinen bir ilçe. İlçede merkezine 2 kilometre mesafede yer alan Apollon Tapınağı, Side’nin simge en önemli ve en iyi korunmuş yapılarından biri. Deniz kenarında yer alan tapınak muhteşem fotoğraflar çekmek için ideal. Özellikle gün batımı ve havanın açık olduğu yıldızlı gecelerde muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor. Yunan mimarisinin hakim olduğu tapınak, dönemin inanç ve mimarisini keşfetme fırsatı sunuyor. Antik taş sütunları, denizin maviliği ile birleşince görsel bir şölen ortaya çıkıyor.
Bursa Koza Han, Osmanlı Dönemi’nin ticaret merkezlerinden biri olup, ipek ticaretinin yoğun olarak yapıldığı bir yer. 15. yüzyılda, 2. Beyazıt Dönemi’nde inşa edilen han, Bursa'nın ticari ve kültürel zenginliğini yansıtıyor. İki katlı yapı, klasik Osmanlı han mimarisinin güzel bir örneği olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Restore edilerek turizme kazandırılan Koza Han, Bursa’ya giden herkesin mutlaka uğradığı bir yer. İçinde dükkanlar, cafeler ve yöresel ürünler satan dükkanlarda vakit geçirebilirsin. Özellikle ipek ürünleri ve el sanatları açısından zengin bir çarşı olduğunu söylemeliyiz.
Düden Şelalesi, Antalya'nın doğal güzelliklerinden biri olup, benzersiz manzarasıyla ziyaretçilerini etkiliyor. Şehir merkezine yakın konumda bulunan şelale, yaklaşık 40 metre yükseklikten denize dökülüyor. Etrafındaki ağaçlar ve turkuaz renkli su huzurlu bir atmosfer sunuyor. Şelale çevresinde yürüyüş yapabilir, seyir teraslarında fotoğraf çekebilir veya piknik yapabilirsin. Yaz aylarında şelalenin serin sularında serinleyebilirsin. Şelale çevresinde yer alan cafe ve restoranlarda kahvaltı ve akşam yemeği yiyebilirsin.
Pierre Loti Tepesi, İstanbul'un en güzel seyir noktalarından biri. Haliç manzarasında kahveni içerek İstanbul’u tepeden seyredebilirsin. Adını Fransız romancı Pierre Loti'den alan tepe, tarihî ve kültürel bir öneme sahip. Tepede bulunan kafeler ve restoran ziyaretçilerine enfes bir İstanbul manzarası eşliğinde keyifli vakit geçirme fırsatı sunuyor. Tepe, sadece manzarasıyla değil, aynı zamanda tarihî dokusuyla da dikkat çekiyor. Çevresi yeşil alanlarla kaplı olan tepeye teleferikle çıkmanı tavsiye ederiz.
Efes Antik Kenti, dünya çapında ünlü, önemli antik kentler arasında yer alıyor. Antik çağın en önemli metropollerinden biri olan Efes, Roma ve Helenistik Dönemi’nin mimari kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Celsus Kütüphanesi, Antik Tiyatro ve Hadrian Tapınağı gibi yapılarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan kent, Herakletos ve Hermodor pek çok filozof ve bilim insanı da yetiştirmiş. Dar sokakları, restore edilmiş yapıları ve etkileyici mimari detaylarıyla Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden gelen misafirlerini büyülüyor.
Efes Antik Kenti şehir rehberi yazımızı okuyarak bölgeyi detaylı bir şekilde bir şekilde gezebilirsin.
Çanakkale Şehitler Abidesi, Türk tarihinin en önemli sembollerinden biri. Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi'nde şehit düşen Türk askerlerinin anısına inşa edilmiş bir anıt mezar. Çanakkale Savaşları'nın kahramanlık öyküsünü gelecek nesillere aktaran önemli bir milli hafıza mekanı olarak ziyaretçilerini etkiliyor. Etrafındaki şehitlik alanı ve müzede, bilgilendirme notları ve savaş dair hikayeler okuyabilirsin. Müzede Çanakkale Savaşı’nın yapıldığı yerleri gösteren krokiler, fotoğraflar, döneme ait savaş malzemeleri, siperler, mermi çekirdekleri, askeri üniformalar yer alıyor. Özellikle 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün olduğu hafta binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor.
Kemeraltı Çarşısı, İzmir'in tarihî ve kültürel dokusunu yansıtan geleneksel bir ticaret merkezi. Şehir merkezinde yer alması nedeniyle İzmir’e gelen herkesin yolunun düştüğü bir çarşı. Dar sokakları, tarihi dokusu ve renkli atmosferiyle İzmir'in kültürel mirasını yansıtıyor. Osmanlı Dönemi’nden kalma bir çarşı olan Kemeraltı’nda 15.000’den fazla dükkan ve mağazanın bulunuyor. Çarşı, 1650 ile 1670 yıllarında denizin doldurulması ile oluşturulmuş. Çeşitli el sanatları ürünleri, bakır işlemeler, yerel kıyafetler ve gıda ürünleriyle zengin bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsin.
Tarihî Asansör, İzmir'in sembolik yapılarından biri olup, şehrin iki farklı kotunu birbirine bağlayan bir mühendislik harikası olarak ziyaretçilerini ağırlar. 1907 yılında inşa edilen asansör, dönemin teknolojik imkânlarıyla yapılmış olmasına rağmen hâlâ aktif olarak kullanılıyor. Üst kotta yer alan restoran ve seyir terası ziyaretçilerine İzmir körfezinin muhteşem manzarasını sunuyor. Tarihî Asansör’e çıkarak hem tarihî yapıyı inceleyebilir hem de üst kattan şehrin panoramik manzarasını izleyebilirsin.
16. Gülhane Parkı - İstanbul
17. Emirgan Korusu - İstanbul
18. Güvenpark - Ankara
19. Saklıkent - Antalya
20. Yıldız Parkı - İstanbul
21. Topkapı Sarayı - İstanbul
22. Mevlana Müzesi - Konya
23. Miniatürk - İstanbul
24. Rahmi Koç Müzesi - İstanbul
25. Göbeklitepe - Şanlıurfa
26. Zeugma Mozaik Müzesi - Gaziantep
27. Göreme Açık Hava Müzesi - Nevşehir
28. İstanbul Arkeoloji Müzeleri - İstanbul
29. Efes Arkeoloji Müzesi - İzmir
30. Beylerbeyi Sarayı - İstanbul
Kültürel zenginliği ve doğal güzellikleri dikkat çeken bu yerlerin ardından ülkemizin dört bir yanını keşfetmek için Türkiye’de gezilecek yerler yazımızı okumanı tavsiye ederiz.