Galata Kulesi estetik değerinin yanı sıra İstanbul'un muhteşem manzarasını görmeye gelen turistler için de bir buluşma noktası. Tarih boyunca birçok kere dönüşüme uğramış, birçok kez restorasyon geçirmiş Galata Kulesi, inşasından yüzyıllar sonra dahi heybetiyle ve İstanbul’u selamlayan duruşuyla kendine hayran bırakıyor. Yapım amacı, hikayesi ve efsaneleriyle herkese tarihi ve mimariyi sevdirmiş Galata Kulesi, şimdilerde yenilenen yüzüyle İstanbul’u keşfetmek isteyenlere kapısını aralıyor . Eğer İstanbul’u ilk kez ya da her gün yeniden keşfetmek istiyorsanız Galata Kulesi olmadan olmaz diyor ve Galata Kulesi gezi rehberimize başlıyoruz. Ve elbette gezerken Galata Kulesi’nin hikayesi, efsaneleri ve günümüzdeki ziyaret bilgilerini de paylaşmayı unutmuyoruz.

Galata Kulesi’nde gezilecek yerler

Galata Kulesi

Galata Kulesi’nin her katında hem kuleye hem de İstanbul’a dair önemli tarihi bilgiler, eserler ve belgeler yer alıyor. Ayrıca animasyon, simülasyon ve oyun gibi interaktif deneyimlere de ev sahipliği yapıyor. Galata Kulesi’nin en üst kısmında yer alan restoran ise artık kulede yer almıyor. Galata Kulesi’ni gezmek için yukarıdan aşağıya doğru bir rota izleyeceğinizi belirterek katlarda gezintiye başlayalım. Ayrıca kulenin yer aldığı Galata ve civarını doyasıya keşfetmek istersen birkaç gününü ayırman gerektiğini ve konaklama için Galata otelleri doğru bir tercih olacaktır demeyi de ihmal etmeyelim.  

Sekizinci kat: Galata Kulesi’nin en görkemli yeri İstanbul’u 360 derece görebildiğiniz teras kısmıdır. 6. Kata kadar asansörle çıktıktan sonra merdivenleri kullanarak teras kısmına ulaşabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında terasın çok kalabalık olduğunu söyleyelim.  

Yedinci kat: Galata Kulesi’nin mimari projesini, eski çizimlerini görebilmek için yedinci katı ziyaret edebilirsiniz. Bu katta 1/2500 ölçekli ve elektronik sistemlerle desteklenmiş bir İstanbul maketi yer alıyor.  

Altıncı kat: Altıncı katta MS 9. yüzyıla ait, kıyı taşımacılığı yapan küçük bir yelkenli yük teknesinin maketi yer alıyor. Bu katta ayrıca çocuklar için bulmaca oyunu yer alıyor.  

Beşinci kat: Neolitik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilendiği bu katta tarihe ilgi duyanlar güzel vakit geçirebilir.  

Dördüncü kat: Galata Kulesi’nin 4. katı müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Osmanlı Devleti’ne ait başarılar, haliç zinciri bu katta sergileniyor. Ayrıca bu katta tünel merdivenlerle aşağıya ineceğinizi de belirtelim.

Üçüncü kat: 3. kat geçici sergi salonu olarak kullanılıyor. Bu katta çok zaman geçirmeden ikinci kata inebilirsiniz.

İkinci kat: Hezârfen Ahmed Çelebi’nin Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçuşunun animasyonu bu katta yer alıyor.  

Birinci kat: Galata Kulesi’nin 1. katı müze mağazası. Burada Galata Kulesi ve İstanbul’la ilgili hediyelik eşyaların satışı yapılıyor.  

Yazar Notu: Galata Kulesi’nin giriş kapısının üzerinde yer alan Şair Ethem Pertev Paşa’ya ait bir manzumenin işlendiği kitabeyi ve zemin katta yer alan İstanbul’un Fethi’nin 500. yıldönümüne denk gelen 1953 yılında asılan kitabeyi fark edin.

Galata Kulesi’nin tarihi

galata-kulesi-nin-tarihi

Galata Kulesi tarih boyunca birçok kere inşa ediliyor. Bilinen ilk inşası 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından fener kulesi oluyor. Dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata Kulesi, IV. Haçlı Seferleri’nde büyük zarar görür. 1348 yılında Cenevizliler tarafından yeniden inşa edilir. 1445-1446 yıllarında ise kule yükseltilir. 1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethi ile Galata Kulesi Osmanlılara geçmiş oldu. Osmanlı döneminde burası başta savaş esirlerinin tutulduğu bir zindan olarak kullanıldı. Sultan IV.Murat tarafından kule rasathaneye çevirildi ancak 1576 yılında rasathane kapatıldı. 1717 yılında yangın gözetleme kulesi olarak kullanıldı ancak III.Selim döneminde kulenin kendisinde çıkan yangın kuleye büyük zarar verdi. Kule onarıldı ancak 1831 yılında tekrar bir yandı ve büyük hasar aldı. Kulenin çatı külahı 1835 yılında devrildi. 1965-1967 yılları arasında büyük bir onarımla kule günümüzdeki haline ulaştı. Son olarak Temmuz 2020’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restorasyona alınarak 2,5 ay süren restorasyon sonrasında müze olarak açılışı yapıldı.

Galata Kulesi’nin hikayesi

Galata Kulesi

Galata Kulesi’nin hikayesi İstanbul’un birçok tarihi yapısının hikayesi kadar merak edilen bir konu. Fakat elbette popülerliği dolayısıyla birinci sırada yer alıyor. Galata Kulesi’nin hikayesi Bizanslılar döneminde başlıyor. Şehrin savunmasında gözlem yapılması amacıyla kurulan bu kulenin tepe kısmı çok uzun yıllar boyunca gelebilecek saldırıları gözlemlemek için kullanıldı. Osmanlı zamanında ise başta zindan olarak kullanıldıysa da kule daha sonraları yangın gözetleme kulesine çevrildi. Günümüzde Galata Kulesi İstanbul’un görkemli manzarasının 360 derece çıkarmak için kullanılıyor.

1. Galata Kulesi’nin evlilik hikayesi

Hikaye odur ki, Galata Kulesi’ne kiminle ilk kez çıkarsan onunla evlenirmişsin. Bu hikaye ne kadar gerçek bilinmez ama dilden dile aktarılmış hikayeler arasında en bilineni olduğu bir gerçek. Daha önce Galata Kulesi’ne çıkmış olan kişilerle konuştuğunuzda bu hikâyenin ne kadar yüksek oranda etkili olduğuna çok şaşıracaksınız. Ve eğer evlilik planınız varsa, bu hikayeyi gerçek kılmak için siz de deneyebilirsiniz.

2. Hezarfen Çelebi’nin Üsküdar’a uçuşu

Tarihte uçak ilk insan olduğu söylenen Türk bilgini Hezarfen Çelebi, 1623-1640 yılları arasında hükümdarlık süren Sultan 4. Murad zamanında uçma planını gerçekleştirdiği ve bilgeliğinden ötürü halk arasında Hezarfen olarak anıldığı biliniyor. Sürekli olarak deneylerle uğraşıp birçok alanda araştırmalar yapan Ahmed Çelebi, İsmail Cevheri isimli bir başka Türk bilginini örnek alarak günümüzdeki hava taşıtlarının ilkel modelini gerçekleştirdi. Kanatlı hayvanları inceleyerek tarihi uçuşundan önce hazırladığı tahtadan kanatlarının gücünü ve sağlamlığını ölçmek için Okmeydanı'nda araştırmalar ve deneyler yaptı. Bir sabah İstanbul halkının gözleri önünde Galata Kulesi'nden kendisini aşağı atmış, kanatları sayesinde boğazı aşmış ve Üsküdar'a inmiş. Bu uçuş Avrupa'da önemli bir yer edindi ve İngiltere'de bu uçuşu anlatan eserler yazıldı. Sinan Paşa Köşkü’nden bu uçuşu seyreden Sultan Dördüncü Murad, Hezârfen Ahmed Çelebi ile yakın ilişkiler kurdu. Ancak son derece bilgili ve becerikli bu adamın çalışmalarından kuşkulanarak onu Cezayir'e sürgüne gönderdi ve Ahmed Çelebi sürgün edildiği Cezayir’de vefat etti. Hezârfen Ahmed Çelebi'ye ait tek tarihi resmi kayıt ünlü Osmanlı tarihçisi ve seyyahı Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme isimli eserinde geçiyor. Galata Kulesi hikayesi ile olduğu kadar efsanesi ile de ün salmış bir yapı. Galata Kulesi efsanesi nedir merak ediyorsanız biraz da onlardan bahsedelim.

3. Kız Kulesi ile Galata Kulesi aşkı

Galata Kulesi’nin farklı ve romantik bir efsanesi var. Efsaneye göre Kız Kulesi ile Galata Kulesi birbirine aşıktır ama aralarında bulunan İstanbul Boğazı sevgililerin kavuşmasına büyük bir engeldir. Galata Kulesi aşkını yıllarca mektuplara yazar, Kız Kulesi'ne olan özlemini kelimelere döker ama bu kelimeler bile aralarındaki sevginin yanında kifayetsiz kalır. Hezarfen Ahmet Çelebi de uçma hayalini gerçekleştirme esnasında Galata Kulesi Hezarfen’in kulağına Kız Kulesi'ne olan aşkını fısıldar ve yazdığı mektupları ona verir. İstanbul'un eşsiz rüzgarını arkasına alan Hezarfen, uçuş sonrasında mektupları Kız Kulesi'ne ulaştırır. Aşkının karşılıksız olmadığını anlayan Kız Kulesi mutluluktan havaya uçar.  

Galata Kulesi giriş ücreti ne kadar?

Galata Kulesi müze statüsünde olduğu için girişler ücretli yapılıyor. 2023 yılı için Galata Kulesi giriş ücreti 650 TL ancak Müze Kart sahiplerine, 18 yaş altı öğrencilere ve öğretmenlere Galata Kulesi’ne giriş ücretsiz. Galata Kulesi’ne giriş yapmak için Müze Kart’a sahip olmak en iyi seçenek olabilir. Müze Kart’a sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kartı çıkardıktan 1 yıl sonrasına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerine ekstra ücret ödemeden giriş yapabiliyorlar.

Yazar Notu: Müze Kartı’nız yok ise Galata Kulesi ve civarında çıkarabileceğiniz bir yer bulunmuyor. Bu nedenle Galata Kulesi’ne gelmeden önce Müze Kartı’nızı çıkarmayı unutmayın. Müze Kart için Galata Kulesi’ne en yakın konum Gülhane’deki Arkeoloji Müzeleri ya da Topkapı Sarayı. Fakat dilerseniz Müze Kart’ınızı online olarak da oluşturabilirsiniz. Müze Kart bu şekilde talep edildiğinde hemen oluşturuluyor ve kartın basılı hali birkaç gün sonra kargoyla evinize geliyor.

Galata Kulesi ziyaret saatleri

Haftanın her günü ziyaret edilebilen Galata Kulesi’nin açılış ve kapanış saatleri sezona göre değişiklik gösterebiliyor.   1 Nisan-1 Kasım tarihleri için: 08.30-00.00 (Gişe kapanışı 23.00) 1 Kasım-1 Nisan tarihleri için: 10.00-20.00 (Gişe kapanışı 19.00)

Galata Kulesi nerede?

galata-kulesi-nerede

Eğer daha önce hiç yolunuz düşmemişse Galata Kulesi nerede sorusunu sorabilirsiniz. Galata Kulesi şehrin iki ana limanından biri olan Haliç'in kıyısında konumlanıyor. İstanbul’un tarihi ilçelerinden biri olan Beyoğlu’nda yer alıyor. Adını da bulunduğu semt olan Galata’dan alıyor. Kulenin çatıdan ucuna kadar olan yüksekliği 62,59 metre. Kat sayısı ise bodrum, zemin ve asma kat ile birlikte 11. Yüksekliği sayesinde kule, denizden çok uzakta görünüyor ve bu sayede hem denizciler hem de kara yolcuları kulenin eşsiz manzarasını hayranlıkla izleyebiliyor. Kulenin çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 62,59 m’dir. Silindirik gövdesi taştan, çatısı ise betonarmedir.

Konum Linki

Uçak Bileti

Galata Kulesi’ne nasıl gidilir?

galata-kulesi-ne-nasil-gidilir

Tramvay: Kabataş ya da Bağcılar güzergahından geliyorsanız Kabataş-Bağcılar tramvayını kullanarak Galata Kulesi’ne gidebilirsiniz. Karaköy durağında inip denize sırtınızı dönüp karşıya baktığınızda Galata Kulesi’ni tüm ihtişamıyla göreceksiniz. Biraz yokuş çıktıktan sonra kuleye ulaşabilirsiniz. Karaköy’den Galata Kulesi’ne giden yokuşların her biri bu tarihi bölgenin güzelliklerini size sunduğu için yol boyunca keşfetmeye devam edeceksiniz.

Otobüs: Karaköy’e, Şişhane’ye, Taksim’e sefer yapan tüm hatlarla Galata’ya ulaşabilirsiniz. Galata Kulesi’ne en yakın konum Karaköy olduğu için Karaköy otobüs istasyonunu tercih edebilirsiniz.

  • 28 Topkapı / Edirnekapı-Beşiktaş
  • 26A Fulya Mahallesi-Eminönü
  • 30D Ortaköy Dereboyu-Yenikapı
  • 26 Dikilitaş-Eminönü
  • 28T Topkapı-Beşiktaş
  • 26B Gayrettepe-Eminönü
  • 31E Kuyumcukent-Eminönü
  • 35 Kocamustafapaşa-Eminönü
  • 46Ç Kağıthane-Eminönü

Metro: Galata Kulesi’ne gelmek için M2 Yenikapı-Hacıosman metrosu ile Şişhane durağında inebilirsiniz. Metrodan çıkıp yokuş aşağı indiğinizde birkaç dakika içinde kulenin endamıyla karşılaşacaksınız.

Marmaray: Galata Kulesi’ne marmaray ile İstanbul’un her iki yakasından kolayca ulaşmak mümkün. Marmaray Sirkeci istasyonunda inip yürüyebilir, ya da istasyonun hemen karşısında yer alan tramvaya binebilirsiniz.

Vapur/Motor: Üsküdar, Beşiktaş gibi Anadolu ilçelerinden Galata Kulesi’ne gelmek için en ideal seçenek bu ilçelerden Karaköy’e giden vapur ya da motorlar oluyor.

Bu tarihi şehrin gezebileceğiniz tüm noktalarını İstanbul'da gezilecek yerler yazımızdan keşfedebilirsiniz. Her bir köşesi tarihi zenginliklerle dolu sokaklarını keşfetmeniz için İstanbul sizleri bekliyor.


ipekincir
İpek İncir
346 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN