Önemli ticaret yolları üzerinde yer aldığı için uzun tarihi boyunca her zaman büyük öneme sahip olan ve Hititlerden Osmanlılara kadar pek çok medeniyetin hakimiyetinde kalan Erzincan, her köşesi tarihi hazinelerle süslü bir şehrimiz. Şehir merkezinin yanı sıra ilçelerinde de onlarca tarihi cami, külliye, kale ve kutsal türbeye ev sahipliği yapan Erzincan; tarih, kültür ve inanç turlarının sevilen adresleri arasında.
Görkemli Kemah Kalesi’nin surlarında gezebileceğiniz, Türkiye’nin en büyük kanyonlarından biri olan Karanlık Kanyon’da büyüleyici manzaralara şahit olabileceğiniz Erzincan’da Ergan Kayak Merkezi’nde de keyifli bir kış tatili yapabilir veya Munzur Dağları ve Karasu Nehri’nin el değmemiş güzellikleri arasında yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.
Sizin için Erzincan’da gezebileceğiniz tüm yerleri içeren oldukça kapsamlı ve sıralanmış bir liste hazırladık. Ama listeye geçmeden önce Erzincan’da gezmeye gidecek kişilerin en çok merak ettiği birkaç konuya kısaca değinelim;
Erzincan’a ne zaman gidilir?
Karasal iklimin hâkim olduğu Erzincan’da kışları soğuk ve kar yağışlı iken yazları ise sıcak geçiyor. Erzincan’ın tadını çıkarmak için haziran, temmuz ve eylül aylarının en uygun zamanlar olduğunu söyleyebiliriz.
Erzincan’da ne yenir?
Yolunuz Erzincan’a düşmüşken mutlaka tadına bakmanızı önerdiğimiz birbirinden lezzetli yemekler var. Bunlar etli üzüm yaprağı sarma, kesme çorbası, yaprak döner, babiklo ve kelecoş.
Erzincan’dan ne alınır?
Erzincan’ın tulum peyniri, karakovan balı, ceviz, tava leblebisi ve cimin üzümü meşhur. Ayrıca bu kent bakır ve el sanatları ile de ünlü. Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda bulunan sanat atölyelerinden bakır ürünleri satın alabilirsiniz
Erzincan merkezine yaklaşık 68 kilometre uzaklıktaki Kemah ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleri ile günübirlik gezilerin değişmez adreslerinden biri konumunda. Tarihin hiçbir döneminde düşmanın ele geçiremediği devasa Kemah Kalesi için her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği ilçede bölgeye hakim yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiş etkileyici kalenin iç bölümlerini gezebilir ve surlardan büyüleyici panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz.
Şehrin en eski türbelerden biri olan ve Selçuklu döneminde Anadolu’yu fetheden ünlü komutanlardan Sultan Melik adına dev bir kaya kütlesi üzerinde inşa edilen Sultan Melik Türbesi ve 1450 yılından günümüze kalan bir mimari şaheser olan Gülabibey Camii ile inanç turlarının önemli mola noktalarından biri haline gelen Kemah’ta Selçuklu döneminden kalan tarihi gözetleme kulelerini gezebilir, ilçenin tarih kokan sokaklarında sıralanan yöresel el sanatı atölyelerinde keyifli bir alışveriş yapabilir ve Erzincan'ın en sevilen yemeklerini tadarak yorgunluk atabilirsiniz.
Arnavut kaldırımlı dar sokaklarını süsleyen ve her biri sanat eserini andıran büyüleyici Kemaliye evlerinden dolayı her yıl binlerce turisti kendine çeken Kemah ilçesi, Erzincan'da günübirlik bir gezi yapmak için en ideal adreslerden. 500'e yakın tarihi evin koruma altına alındığı Kemaliye’de alt bölümleri moloz taş, üst bölümleri ahşap malzemelerle tasarlanmış tarihi konakların bazılarının iç mekanlarını gezerek geleneksel Erzincan yaşam tarzını da yakından görebilirsiniz.
Türkiye'nin en büyük kanyonlarından biri olan ve her mevsim sunduğu büyüleyici manzaralarla ünlü Karanlık Kanyon’un devasa uçurumlar arasında unutulmaz doğa gezileri yapabileceğiniz Kemaliye'de yaz aylarında ise Kadıgölü çevresindeki restoranlar ve kır bahçelerinde keyifli bir mola verebilir, Kadıgölü Şelalesi’ni büyüleyici manzaraları eşliğinde huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.
Osmanlı ve Selçuklu dönemi mimari özelliklerini yansıtan Hıdır Abdal Türbesi, 17. yüzyıldan günümüze kalan Kemaliye Camii ve benzersiz koleksiyonlarıyla dikkat çeken Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi de ilçede mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. Tarihi Kemaliye çarşısında yüzlerce yöresel el sanatı ürünü inceleyebileceğiniz ilçede etkileyici bir Osmanlı dönemini konağında hizmet veren Kemaliye Müzesi'nde ise folklorik giysilerden yöresel ev eşyalarına kadar binlerce etnografik eserleri yakından görebilirsiniz. Erzincan otelleri ile bu kenti doyasıya keşfetmek için araştırmalara başlayabilirsiniz.
Erzincan'ın çok ziyaret edilen turistik ilçelerinden olan Refahiye, hem tarih hem de doğa tutkunları için pek çok güzelliği bir arada sunuyor. Binlerce yıllık antik yerleşim yeri olan Kutlutepe kalıntıları için sıkça ziyaret edilen ilçede 1800'lü yılların başında inşa edilen ve sağlam taş mimarisiyle günümüze kadar ayakta kalmış Kadıköy Kilisesi’ni de ziyaret edebilir, Hititler döneminden kalan Kutsal Kaya'nın harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Pek çok efsane ve öyküye konu olan Köroğlu Mağarası’nı rehberli turlarla gezebileceğiniz Refahiye’de Erzincan’ın yaz aylarında en çok ziyaret edilen yeri olan ve el değmemiş güzelliğiyle tabiat parkı ilan edilen Dumanlı Yaylası'nın oksijen seviyesi yüksek havasında da yürüyüşler yaparak yenilenebilirsiniz.
Erzincan'ın pek çok görülmeye değer tarihi hazinesine ev sahipliği yapan Tercan ilçesi, tarih gezilerinin sevilen adreslerinden biri. Anadolu'daki diğer külliyelerden farklı olan yuvarlak tasarımıyla dikkat çeken ve mimari bir şaheser olarak gösterilen büyüleyici Mama Hatun Külliyesi ve Mama Hatun Türbesi için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Tercan’da bölgenin günümüze kadar sağlam kalmış en eski kiliselerinden biri olan 1854 tarihli Abrenk Kilisesi’ni gezebilir; 100 metre yükseklikteki bir kaya üstünde görkemli bir manzara sunan Urartu dönemi yapısı Pekeriç Kalesi ve Pers döneminde yapıldığı tahmin edilen Kefrenci Tapınağı’nda harika fotoğrafla çekebilirsiniz.
Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en büyük kanyonları arasında olan devasa Karanlık Kanyon, her doğa tutkununun kesinlikle görmesi gereken tabiat harikalarımızdan biri. Kemaliye ilçesi sınırlarında yer alan ve yılın her mevsimi kaya tırmanma, dağcılık, trekking ve kampçılık gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği Karanlık Kanyon, ismini de koyu renkli yüzlerce metrelik duvarlarından alıyor. Sarp uçurumlarında kuş bakışı doğa manzaraları izleyebileceğiniz, yaz aylarında düzenlenen rafting ve kano etkinlikleriyle heyecan dolu bir gün yaşayabileceğiniz Karanlık Kanyon'da binlerce yıllık mağaraları da keşfe çıkabilir veya yaz aylarında serin havada kamp yaparak birkaç gün geçirebilirsiniz.Karanlık Kanyon'un da içerisinde yer aldığı Türkiye'nin EN güzel kanyonları içeriğimizi okumanı tavsiye ederim.
2023 ücretleri
Erzincan'ın hem hafta sonları hem de yaz aylarında en sevilen doğaya kaçış noktalarından biri olan Ekşisu Mesire Alanı, doğanın içinde dinlendirici bir gün geçirmek için mutlaka uğramanız gereken yerler arasında. 100.000 metrekarelik büyük bir yeşil alanı kapsayan ve şehir merkezine sadece 11 kilometre uzaklıkta yer alan mesire alanı, ismini çok sevilen doğal maden sularından oluyor. Etkileyici göletleri, süs havuzları, çam ormanları içindeki mesire alanları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, yürüyüş ve bisiklet yolları gibi olanaklarla keyifli bir gün geçirebileceğiniz Ekşisu Mesire Alanı’nın özellikle bağırsak ve karaciğer sorunlarına iyi geldiği bilinen maden sularında tadarak şifa da bulabilirsiniz.
Sadece Erzincan'ın değil, bölgenin de en sevilen kış tatili merkezlerinden biri haline gelen Ergan Kayak Merkezi, şehre yaklaşık 17 kilometre gibi oldukça yakın bir konumda hizmet veriyor. Ergan Dağı eteklerinde yer alan kayak merkezi; 2662, 2450 ve 1800 metre uzunluklardaki kayak pistleri, teleferik, telesiyej gibi olanaklarıyla her yıl binlerce insanı misafir ediyor.
22 gondoluyla büyüleyici kış manzaraları eşliğinde dağ zirvelerine ulaşabileceğiniz, her yaş grubu için kayak eğitimleri alabileceğiniz Ergan Kayak Merkezi’nde kar motoru ve kar üzerinde bot gezileri gibi pek çok eğlenceli etkinliğe katılarak da çocuklarınızla eğlenceli zaman geçirmeniz mümkün. Yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranlar, kafeler, kayak ekipmanları kiralayabileceğiniz işletmeler ve konaklama tesislerinin de hizmet verdiği Ergan Kayak Merkezi’ni hem minibüslerle hem de günübirlik turlarla gidebilir, Erzincan'da bembeyaz kar manzaraları arasında güzel bir gün geçirebilirsiniz.
Erzincan ile Tunceli şehirleri arasında yer alan ve Toros Dağları'nın bir uzantısı olan Munzur Dağları, bölgenin en popüler doğa sporu merkezlerinden biri. 3000 metreyi aşan yükseklerdeki zirvelerinde benzersiz karlı dağ manzaralarına şahit olabileceğiniz gezinizde dünyada sadece Munzur Dağları’nda bulunan onlarca endemik bitki türü ve kelebeği de yakından görebilirsiniz.
Meşe ormanları arasında düzenlenen yürüyüş parkurlarında trekking turlarına katılabileceğiniz Munzur Dağları’nda dağcılık, kaya tırmanma, dağ bisikleti ve kampçılık gibi pek çok aktivitelerle de el değmemiş doğal güzellikler arasında unutulmaz günler geçirebilirsiniz. Akarsuların açtığı vadiler, yemyeşil çayırlar, sık ormanlar, irili ufaklı şelaleler ve derelerle süslü Munzur Dağları, her mevsim fotoğrafçıların da en sık uğradığı yerler arasında.
Çevresi el değmemiş doğal güzelliklerle çevrili Erzincan'da çok ziyaret edilen tabiat cennetlerinden biri de şehre sadece 45 dakikalık uzaklıkta yer alan büyüleyici Aygır Gölü. Türkiye'nin en büyük krater göllerinden biri olan ve yaz aylarında kamp yapmak için en çok tercih edilen yerlerin başında gelen Aygır Gölü’nün masmavi sularında bot, kano ve sandallarla gezilere de çıkabilirsiniz.
Pek çok antik efsaneye konu olan Keşiş Dağı eteklerinde uzanan Aygır Gölü’nün çevresinde tertemiz havada yürüyüşler yaparak fotoğraflar çekebilir; sessiz ve huzurlu atmosferini yıl boyu koruyan gölde olta balıkçılığı veya piknik yaparak yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz. Karlı dağlar ve bembeyaz bulutlarla kartpostal güzelliğinde manzaralar izleyeceğiniz Aygır Gölü, hem fotoğraf çekmeyi sevenler hem de doğa tutkunlarının ilk uğraması gereken Erzincan doğal güzelliklerinden biri.
Erzincan'a yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yer alan ve Anadolu'nun en eski kalelerinden biri olmasıyla ünlenen Kemah Kalesi, tarihe ve mimariye meraklı olanların görmesi gereken etkileyici yapılardan biri. Devasa bir kaya kütlesi üzerine, Hitit-Urartu dönemlerinde inşa edilen görkemli kalenin bulunduğu alanda M.Ö. 4000 yıllarına kadar yerleşim olduğu tahmin ediliyor. Cilalı Taş Devri’nden kalan tarihi eserlerin bulunduğu Kemah Kalesi, Hititlerden Romalılara kadar pek çok medeniyet tarafından kullanılmış.
Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı topraklarına geçen ve çeşitli eklemeler yapılan Kemah Kalesi, Yavuz Sultan Selim'in bizzat fethettiği kalelerden biri olmasıyla da özel bir tarihi öneme sahip. Yüzlerce yıldır ayakta kalmış devasa sularını ve iç kale bölümlerini keşfe çıkabileceğiniz devasa kalenin bulunduğu alandan da muhteşem panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz.
Erzincan ve çevresinde uzun süre hüküm süren Mengücek Beyliği'nin kurucusu olan Melik Gazi için tasarlanan Sultan Melik Türbesi, Erzincan'ın Kemah ilçesinde Fırat Nehri kıyısında tablo güzelliğinde bir manzara sunuyor. Kesme taşlarla inşa edilmiş 2 katlı yapısı ve 5 silindir siyah kubbesiyle dikkat çeken tarihi türbenin 1071 ile 1228 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor. 1991 yılında aslına uygun olarak restore edilen Sultan Melik Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra Fırat Nehri'nde panoramik manzaralarını da inceleyebilirsiniz.
Erzincan’ın görülmesi gereken en ünlü doğal güzelliklerinden biri de 1994 yılında el değmemiş büyüleyici güzelliğinden dolayı doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Otlukbeli Gölü. Yılın her mevsimi farklı bir doğa güzelliğine şahit olabileceğiniz, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yeşilin her tonunu bir arada görebileceğiniz büyüleyici göl, 7500 metrekarelik geniş bir alanı kapsıyor ve yaklaşık 20 metre derinliğinde.
Dünyadaki tek traverten set gölü olmasıyla insanları kendine çeken Otlukbeli Gölü, deniz seviyesinden 1855 metre yüksekte olduğu için sıcak yaz aylarında bile serin kalan tertemiz havasıyla da ilgi görüyor. Demir bakımından zengin kaynak sularından dolayı kızıl renk alan travertenleriyle ünlü Otlukbeli Gölü, dünyada sadece burada görebileceğiniz çarpıcı bir manzarayı size sunacak. Fotoğraf safarileri, doğa gezileri ve kampçılık gibi pek çok etkinliğin ana merkezlerinden biri olan Otlukbeli Gölü, çevresindeki fay kırıklarından fışkıran şifalı kaynak sularından dolayı sağlık amaçlı da her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Esence Dağı olarak da bilinen ve Erzincan Ovası'nın manzarasını tamamlayan Keşiş Dağı, eteklerinde uzanan yemyeşil yaylaları ve yürüyüş yollarıyla çok sevilen doğa gezi alanlarından biri. 3549 metreyi bulan zirvelerinden panoramik doğa fotoğrafları çekebileceğiniz Keşiş Dağı, antik dönemlerde tanısal bir yer olarak kabul ediliyordu. Görkemli dağ, bahar ve yaz aylarında oksijen seviyesi yüksek havasıyla sağlık amaçlı da ziyaret edilebilecek yerler arasında.
Meşe ve sarıçam ağaçları arasında rehberli trekking turları, dağ bisikleti gezileri, kampçılık, dağcılık ve kaya tırmanma gibi birçok eğlenceli etkinliğe katılabileceğiniz dağın yamaçlarında benzeriz bir manzara sunan Aygır Gölü de doğa tutkunlarının en sevdiği yerler arasında. Gezinizde Keşiş Dağı’nın deniz seviyesinden 3000 metre yüksekliklerinde sıralanan buzul vadilerini de yakından görerek muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Erzincan’da düzenlenen fotoğrafçılık turlarının değişmez adreslerinden biri de Kemaliye ilçesinin tarih kokan sokaklarını süsleyen ve güzellikleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilen tarihi Kemaliye evleri. İlçenin 10 mahallesine yayılan ve dar Arnavut kaldırımlı sokaklarda sıralanan 500'e yakın koruma altına alınmış evi keşfe çıkabileceğiniz gezinizde modern dünyadan uzaklaşıp tarihte bir yolculuk yapacaksınız.
Genellikle üç katlı olarak tasarlanan, alt kısımları moloz taş, üst kısımları ise ahşap malzemelerle inşa edilerek kerpiç dolgularla tamamlanan Kemaliye evlerinde Erzincan'a özgü mimari özelliklerini inceleyebilirsiniz. Günümüzde bazıları müze, sanat galerisi ve konuk evi olarak hizmet veren; dut ceviz, çınar ve kavak ağaçlarıyla çevrili tarihi evlerinin iç bölümlerinde sopa, divanhane, oturma odası ve kiler gibi farklı bölümler arasında gezerek de harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Erzincan'ın keşfedilmeye değer doğa harikalarından biri olan Girlevik Şelalesi, bahar ile yaz aylarında düzenlenen doğa gezileri ve fotoğraf safarilerinin değişmez adresleri arasında. Türkiye'nin en büyük şelalelerinden biri olan ve 13 farklı şelalenin birleşmesinden oluşan Girlevik Şelalesi, 3 katlı olarak sarp kayalar arasından dökülerek büyüleyici bir manzara oluşturuyor. Sıcak yaz aylarında piknik yapmak veya doğa yürüyüşlerine çıkmak için sıkça ziyaret edilen ve Erzincan merkezine 35 kilometre gibi oldukça yakın bir konumda bulunan şelalelerde bahar aylarında yeşilin her tonunu görebilir, ülkemizin en güzel şelalesinden birinin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Açık olduğu saatler
Erzincan'da düzenlenen inanç turlarının en önemli adreslerinden biri olan Terzi Baba Türbesi, aynı zamanda şehrin en büyük tarihi mezarlık alanı olduğu için Terzi Baba Mezarlığı olarak da biliniyor. Mesleği terzilik olduğu için halk arasında Terzi Baba olarak bilinen, bölgenin sevilen evliyalarından Muhammed Vehbi adına inşa edilen Terzi Baba Türbesi, çarpıcı mimarisiyle çok her yıl yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Benzersiz ahşap ve taş işçiliklerinin yanı sıra kabartma taş oymalarıyla da Anadolu'da inşa edilmiş en güzel türbelerden biri olarak gösterilen Terzi Baba Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra alanda Osmanlı döneminden kalan ve kesme taşlarla inşa edilmiş onlarca tarihi mezarı da inceleyebilirsiniz.
Tarihi Kemah ilçesinin en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Acemoğlu Köprüsü, yüzlerce yıldır ayakta kalan ve etkileyici mimarisiyle ilgi gören bir şaheser. Hangi tarihte inşa edildiği tam olarak bilinmeyen, kesme taşlarla tasarlanmış tek gözlü köprü, 1980 yılında koruma altına alındı. 1996 yılında 3. Ordu Komutanlığı devriye aracının yaptığı kazada 14 askerimizin şehit olmasından sonra köprünün yanına eklenen Şehitlik Anıtı için de sıkça ziyaret edilen Acemoğlu Köprüsü’nde hem devasa dağlar arasında çarpıcı bir manzara sunan tarihi köprüyü inceleyebilir hem de Şehitlik Anıtı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Bolu Dağı eteklerinde doğan ve 450 kilometre boyunca büyüleyici güzellikler arasında ilerleyen Karasu Nehri, Erzincan Ovası’nı boydan boya geçtiği için çok sevilen doğa gezi alanlarından biri haline gelmiş durumda. Türkiye'nin en hızlı akan nehirlerinden biri olan nehir, çevresindeki yemyeşil mesire alanlarıyla sıcak yaz aylarının değişmez doğaya kaçış noktalarından biri. Karasu Nehri’nin tertemiz sularında yaz günlerinde kano ve sandallarla gezilere çıkabilir, sessiz ve huzurlu atmosferinde olta balıkçılığı yaparak yorgunluk atabilirsiniz. Nehir manzaralı yürüyüş parkurlarında spor yapabilir ve kaya seyir teraslarından Karasu Nehri'nin kartpostal güzelliğinde fotoğraflarını çekerek unutulmaz bir gün yaşayabilirsiniz.
1938 yılında inşa edilen ve Osmanlı son döneminin en güzel sivil mimari örneklerinden biri olarak kabul edilen Erzincan Tren Garı, onlarca yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. Kesme taşlarla inşa edilmiş iki katlı tren garı, tarihi ve otantik atmosferini korumuş salonlarının yanı sıra hemen yanındaki kara treniyle de fotoğraf çekmek için sıkça ziyaret ediliyor. Çevresinde restoranlar, kafeler ve otellerin hizmet verdiği Erzincan Tren Garı, Çarşı Mahallesi'nde kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor.
Saltuklu hükümdarı 2. İzzeddin Saltuk'un kızı Mama Hatun adına inşa ettirdiği başka bir önemli yapı da Mama Hatun Külliyesi’nin hemen yanında benzersiz bir mimarisiyle dikkat çeken Mama Hatun Türbesi. 1192 ile 1202 yılları arasında külliye ile birlikte inşa edilen türbe, Anadolu’daki dikdörtgen ve kare planlı türbelerden farklı olarak yuvarlak biçimli tasarlanmış.
Büyüleyici taş işçilikleriyle yüzlerce yıldır ayakta kalmayı başaran ve çevresi 2,5 metre kalınlığında 13 metre çapında devasa kesme taş duvarlarla çevrili olan Mama Hatun Türbesi, tarih ve mimari meraklılarının mutlaka görmesi gereken Erzincan yapılarından biri. İç bölümlerindeki geometrik motifler ve dini sembolleri inceleyebileceğiniz türbeyi yılın her dönemi düzenlenen rehberli inanç turlarıyla da yakından görebilir ve ilginç mimariyle ilgili bilgiler alabilirsiniz.
Şehrin en sevilen parklarından biri olan Barış Manço Parkı içinde büyüleyici bir manzara sunan Erzincan Saat Kulesi, görülmeye değer simge yapılarından biri. 1939 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde yıkıldıktan sonra 2011 yılında aslına uygun olarak tekrar inşa edilen anıtsal yapı, 5 katlı ve kare planlı olarak tasarlanmış. Çevresinde çay bahçeleri, yürüyüş yolları ve çiçekli bahçeler içinde dinlenme alanları bulabileceğiniz Erzincan Saat Kulesi’nin harika fotoğraflarını çekebilir, Barış Manço Parkı’nın huzurlu atmosferinde kalabalıklardan uzakta küçük bir mola verebilirsiniz.
Hem şehir merkezinde hem de ilçelerinde birbirinden güzel tarihi camilere ev sahipliği yapan Erzincan'da ziyaret edebileceğinizi etkileyici yapılardan biri de 1454 yılından günümüze kalan Gülabibey Camii. Erzincan'ın tarihi ilçesi Kemah’ın merkezinde yer alan ve kesme taşlarla tek katlı olarak inşa edilen cami, kitabeye sahip olmamasından dolayı ne zaman yapıldığı hala tam olarak bilinmiyor. Etkileyici taş ve ahşap işçiliklerini yakından görebileceğiniz Gülabibey Camii, yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. İç mekanlarını süsleyen dini motiflerin yanı sıra çarpıcı Barok süslemeleriyle de dikkat çeken Gülabibey Camii'ni Kemah Kalesi gezilerinde de ziyaret edebilirsiniz.
Erzincan’da ticaret hayatının kalbinin attığı yerlerden biri de tarihi ve turistik noktalara kısa bir yürüyüş mesafesindeki Erzincan Yeraltı Çarşısı. Özellikle el yapımı yüzlerce bakır ürünü bulabileceğiniz atölyelerinden dolayı yerli ve yabancı turistleri kendine çeken çarşıda Erzincan’a özgü yiyecekler, yöresel giysiler, el yapımı süs eşyaları ve takılar gibi binlerce ürünü bir arada bulabilirsiniz. Son yıllarda yenilenerek modern bir yapıya kavuşan Erzincan Yeraltı Çarşısı, şehri gezdikten sonra keyifli bir tatil alışveriş yapmak ve hediyelikler almak için ilk uğramanız gereken yerlerden.
Erzincan'da tarih ve kültür meraklılarının en çok ziyaret ettiği çarpıcı yapılardan olan Mama Hatun Külliyesi’ni şehri gezerken mutlaka yakından görmenizi öneririz. Erzurum ile Erzincan arasındaki kervan yolu üzerinde yer alan devasa külliye, 1191 yılında Saltuklu hükümdarının kızı Mama Hatun adına inşa ettirilmiş ve ismini de buradan alıyor. Kervansaray, hamam ve cami gibi farklı bölümlere sahip Mama Hatun Külliyesi, Anadolu'daki dikdörtgen ve kare planlı kervansaraylardan farklı olarak yuvarlak olarak tasarlanmış ve bu özelliğinden dolayı mimari meraklılarının da çok ilgisini çekiyor.
Günümüze kadar sağlam kalmayı başaran ve kesme taşlarla inşa edilen bölümlerini gezerken tarihte bir yolculuğa çıkacağınız Mama Hatun Külliyesi’nde Beylik dönemine ait büyüleyici taş oymalarını da yakından görebilirsiniz. Taç kapısını süsleyen büyüleyici motifleri de incelemenizi önerdiğimiz tarihi külliyeye minibüslerle veya rehberli turlarla rahatça gidebilirsiniz.
Hem alışveriş yapmak hem de güzel zaman geçirmek için şehrin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Ergan Alışveriş Merkezi’ne uğrayabilirsiniz. Mimar Sinan Mahallesi'nde toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alan alışveriş merkezi, onlarca mağazasının yanı sıra restoranları, kafeleri ve çocuk oyun parklarıyla da ilgi görüyor. Yıl boyu hem yetişkinler hem de çocuklar için birçok etkinliğin düzenlendiği, haftanın her günü 10:00 ile 22:00 arasında açık olan Ergan Alışveriş Merkezi’nde ulusal ve uluslararası markalar bulabilir, sosyal alanlarda çocuklarınızla keyifli zaman geçirebilirsiniz.
Erzincan'a yaklaşık bir saat uzaklıktaki Tercan ilçesi sınırlarında yer alan etkileyici Abrenk Vank Kilisesi, şehrin en çok önemli tarihi hazinelerinden biri. Yanındaki iki tane devasa dikili taşla ünlü tarihi kiliseyi gezerken bu taşlar üzerindeki yüzlerce yıllık taş kabartmaları daha yakından görme şansı bulacaksınız. Giriş kapısında 1854 yılında yapıldığı yazan kilisenin yanındakinin dikili taşların ise 12. yüzyıl Selçuklu döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.
Anadolu'dan günümüze kadar sağlam kalmış az sayıdaki Ermeni kilisesinden biri olan ve büyüleyici taş mimarisiyle dikkat çeken Abrenk Vank Kilisesi, bölgeye hakim bir tepe üzerinde sunduğu çarpıcı manzarasıyla da ziyaretçilerini etkiliyor. Tarihi Bağdat yolu üzerinde yer alan ve aslına uygun olarak restore edilen hac şekilli ana binasını gezebileceğiniz kilise, yabancı turistlerin de en çok uğradığı yerler arasında.
1939 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminden sonra şehrin tekrar kurulmasında büyük katkıları bulunan İsmet İnönü'nün anısına inşa edilen etkileyici İsmet İnönü Heykeli, şehri gezerken hemen dikkat çekecek. Halk arasında Erzincan Anıtı olarak bilinen ve İsmet İnönü’nün yanında çocuklarla tasvir edildiği heykelin alt bölümünde ise Erzincan halkını yansıtan kadın ve erkek heykelleri yer alıyor. Şehrin en güzel anıtlarından biri olan İsmet İnönü Heykeli’ni yakından gördükten sonra Osmanlı sivil mimari döneminin en güzel yapılarından biri olan valilik binasını da inceleyebilirsiniz.
Erzincan'ın tarihi ilçesi Kemaliye’deki ziyaret edebileceğiniz Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi; iki katlı, taş ve ahşap mimarili büyüleyici bir Erzincan konağının restore edilmesiyle hizmete başladı. Yerel Tarih Müzesi olarak da hizmet veren kültür evinin zengin koleksiyonlarında Erzincan'ın binlerce yıllık kültürünü yansıtan yüzlerce günlük eşya ve el yapımı sanat ürünlerini inceleyebilirsiniz. Kültür evi, yıl boyu düzenlenen etkinlikleri için de yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Açık olduğu saatler
Tarihi güzellikler açısından çok zengin olan Erzincan'da rehberli turlarla gezebileceğiniz önemli bir yer de Altıntepe Ören Yeri. Urartu döneminde başlayan yerleşimin Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de devam ettiği Altıntepe; çok sayıda antik mezar, kale surları, iç kale ve bir saray kompleksine ev sahipliği yapıyor. Erzincan merkezine sadece 20 kilometre uzaklıkta Üzümlü ilçesi sınırlarında yer alan ve bulunduğu yüksek konumdan bölgenin harika panoramik fotoğraflarını da çekebileceğiniz Altıntepe Ören Yeri’nde bulunan paha biçilmez eserleri ise Erzincan Müzesi’nde yakından görebilirsiniz.
Kemaliye ilçesinin tarihi hazinelerini gördükten sonra doğanın içinde yorgunluk atmak için huzurlu atmosferiyle ünlü Kırkgöz Mesire Alanı’na uğrayabilirsiniz. Buz gibi akan derelerinin yanı sıra yapay şelaleleri, seyir terasları, piknik alanları ve çocuk oyun parkları gibi olanaklar da bulabileceğiniz Kırkgöz Mesire Alanı’nda tertemiz havada organik ürünlerle kahvaltılar yapabileceğiniz ve yöresel Erzincan lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar da hizmet veriyor. Erzincan’a yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Kırkgöz Mesire Alanı’na her saat bulabileceğiniz Kemaliye minibüslerinin yanı sıra bahar ve yaz aylarında düzenlenen doğa gezileriyle de uğrayabilirsiniz.
Kemaliye ilçesinde gezebileceğiniz başka bir etkileyici doğa harikası olan Ala Mağarası, doğa gezilerinin sevilen mola noktalarından. İç bölümlerinden fışkıran şifalı kaynak sularının sedef gibi cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen mağara, sağlık amaçlı da her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Sarkıtları ve dikitleriyle büyüleyici bir manzara sunan Erzincan Ala Mağarası, kaynak sularının yanı sıra kendine özgü tertemiz havasıyla da görülmeye değer yerler arasında.
Kemaliye ilçesine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta yer alan turistik Ocak Köyü, günübirlikte gezilerinden sevilen adreslerinden ve köyde en çok ziyaret edilen yerlerinden biri de Ocak Köyü Ali Güler Müzesi. 1996 yılında 2 katlı klasik bir Kemaliye konağının restore edilmesiyle açılan müzenin sergilerinde hem köyün hem de Erzincan’ın geleneksel kültürünü yansıtan 100'den fazla etnografik eser sergileniyor.
Etkileyici Atatürk büstleri, yüzlerce yıllık kağnı arabaları ve ünlü Türk büyüklerinin kabartma resimlerini de görme şansı bulabileceğiniz müzede tarihi paralardan yöresel ev eşyalarına kadar pek çok objeyi inceleyebilir ve yüzlerce kitaplık kütüphaneden faydalanabilirsiniz.
Açık olduğu saatler
Erzincan'da Ekşisu kaplıcaları ile birlikte sağlık amacıyla çok ziyaret edilen başka bir yer de şehre sadece 13 kilometre uzaklıkta yer alan Erzincan ılıcaları. Erzincan Belediyesi'ne ait tesislerinin hizmet verdiği ılıcada 33 derece sıcaklıkta mineral bakımından çok zengin olan şifalı suların tadını çıkarabileceğiniz 12 tane kaplıca havuzu, aile banyoları, kadınlar ve erkekler için özel havuzlar gibi olanaklar sağlanıyor. Cilt sorunlarından kalp damar hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığın tedavisi amacıyla kullanılan kaplıca sularında rahatladıktan sonra bölgenin doğal güzellikleri arasında tertemiz havada yürüyüşlere çıkarak da yenilenebilirsiniz.
Kemah ilçesine bağlı Ayranpınar Köyü’nde, Erzincan’a yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta yer alan Buz Mağaraları, dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz etkileyici doğal oluşumlardan biri. Uzun süre köylüler tarafından yiyeceklerin muhafaza edilmesi amacıyla kullanılan mağaralar, günümüzde doğa gezileri ve mağaracılık turlarının sevilen adreslerinden biri haline geldi. Dar girişlerinden geçerek yılın her mevsimi soğuk kalan havasında koridorlarını keşfe çıkabileceğiniz ve harika fotoğraflar çekebileceğiniz mağaraların bulunduğu alandan da panoramik doğa manzaraları izleyebilirsiniz.
Sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil, her köşesinden fışkıran şifalı kaynak sularıyla da her yıl binlerce insanı kendine çeken Erzincan'da tarihi hazineleri gezdikten sonra Ekşisu kaplıcalarının şifalı sularında yorgunluk atabilirsiniz. Şehir merkezine 15 kilometre gibi oldukça yakın bir mesafede yer alan ve yer altından fışkıran 30 derecelik sodyum ile karbondioksit bakımından zengin kaynak sularıyla ilgi gören kaplıcalarda hem hastalıklarınız için şifa bulabilir hem de sıcak sularda dinlenebilirsiniz. Kas ve eklem sorunlarından cilt hastalıklarına kadar onlarca rahatsızlığa iyi gelen Ekşisu kaplıcalarında termal otellerden sağlık merkezlerine kadar pek çok olanak da bulmanız mümkün.
Erzincan'ın en çok ziyaret edilen kutsal mekanlarından biri de Kemaliye ilçesi Ocak Köyü’nde yer alan Hızır Abdal Türbesi. Bölgede çok sevilen bir evliya olan Hıdır Abdal Sultan adına inşa ettirilen türbe, klasik Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimari özelliklerini yansıtıyor. Kesme taşlarla sivri kubbeli olarak tasarlanan ve aslına uygun olarak restore edilen Hıdır Abdal Türbesi, çevresini saran asırlık çınar ağaçlarıyla huzur veren bir atmosfere sahip. Hem Erzincan hem de çevre şehirlerden gelen binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Hıdır Abdal Türbesi, inanç turlarının da önemli noktalarından biri konumunda.
Refahiye ilçesinde gezebileceğiniz başka bir etkileyici yapı da 1800'lü yıllarda bölgede yaşayan Hristiyanlar tarafından inşa edilen tarihi Kadıköy Kilisesi. Günümüze kadar sağlam kalmayı başaran ve kesme taşlarla klasik mimariyle tasarlanan kilise, kapısının üstündeki haç kabartmalarıyla da görülmeye değer güzellikte. Yüzlerce yıldır sağlam kalmış mimarisini inceleyebileceğiniz ve dini motiflerle süslenen iç mekanlarında gezebileceğiniz Kadıköy Kilisesi’ni Refahiye ve Kutlutepe’nin diğer tarihi hazineleriyle birlikte rehberli tarih turlarıyla da yakından görebilirsiniz.
1986 yılında hizmete başlayan Erzincan Müzesi, zengin arkeolojik ve etnografik koleksiyonlarıyla şehrin binlerce yıllık tarihiyle ilgili bilgileri almak için ideal bir yer. Şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alan müze, 19. yüzyıl başlarında inşa edilmiş etkileyici bir Osmanlı binasının restore edilmesiyle hizmete açıldı.
Erzincan Müzesi’nin geniş bir alana yayılan sergilerinde binlerce yıllık madeni eserlerden antik sikkelere, bölgeye özgü koyun ve koç heykellerinden mermer eserlere kadar pek çok objeyi yakından görebilirsiniz. Erzincan'ın yüzlerce yıllık kültürünü ve geleneklerini yansıtan etnografya bölümünde halı, kilim, silah, yöresel giysi ve günlük eşyalardan örnekleri de inceleyebilirsiniz.
Açık olduğu saatler
Kemah Kalesi’nin görkemli manzaraları arasında doğal güzelliklerin tadını çıkarabileceğiniz Ayazma Deresi Sancak Piknik Alanı, hem tarihi yapılar keşfedip hem de dinlendirici bir gün geçirmek için ideal bir yer. Kar sularıyla beslenen Ayazma Deresi çevresindeki mesire alanları, kır bahçeleri ve yürüyüş parkurlarında çocuklarınızla yorgunluk atabilir; Erzincan’ın en büyüleyici şaheserlerinden olan Mama Hatun Külliyesi ve Mama Hatun Türbesi’ne uğrayarak bu etkileyici yapıları da inceleyebilirsiniz. Sıcak yaz aylarında buz gibi sularında yüzebileceğiniz Ayazma Deresi’nde dinlenmek için balık avlayabilir veya özellikle ilkbahar aylarında muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.
Munzur Dağları yürüyüşlerinin en önemli parçası olan Akbaba Tepesi, deniz seviyesinden 3463 metre yükseklikte sunduğu büyüleyici manzarasıyla ünlü. Yaz aylarında kaya tırmanma, dağcılık ve trekking gibi pek çok aktivitenin gerçekleştirildiği Akbaba Tepesi’nden İsviçre Alpleri benzeri muhteşem doğa manzaralarına şahit olabilir; karlı dağların ve bembeyaz ormanların panoramik manzaralarını izleyebilirsiniz. Doğa fotoğrafları çekmekten hoşlanıyorsanız, Erzincan gezinizde rehberli turlara katılarak Akbaba Tepesi’ne mutlaka çıkmanızı öneririz.
Erzincan'da günübirlik düzenlenen doğa yürüyüşlerin en önemli noktalarından biri olan Kutlutepe, Roma ve Bizans döneminden kalan tarihi yapılarıyla da dikkat çekiyor. En sıcak yaz aylarında bile serin kalan havasıyla doğa yürüyüşlerin yanı sıra kampçılık ve yayla gezileri için de sıkça ziyaret edilen Kutlutepe’de hem tarihi hem de doğal güzellikler arasında güzel bir gün geçirebilirsiniz. Cengerli Köyü’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde olan ve Horasan'dan gelen Türkler tarafından yerleşimin başlatıldığı Kutlutepe’nin hazinelerini doğa, tarih ve kültür turlarıyla keşfe çıkabilir, gezinizden sonra Cengerli Köyü’ne uğrayarak yöresel Erzincan yemekleri tadarak yorgunluk atabilirsiniz.
Erzincan ile Kemah arasında yer alan Beytahtı Mesire Alanı, buz gibi yer altı sularını ve yemyeşil doğal güzellikleriyle çok sevilen bir rekreasyon alanı. Erzincan’a sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alan mesire alanına hem minibüslerle hem de doğa gezileriyle rahatça ulaşabilirsiniz. Karasu Nehri kıyısında geniş bir alanı kapsayan ve büyüleyici nehir manzaraları eşliğinde çocuklarınızla piknik yapabileceğiniz Beytahtı Mesire Alanı’nda soğuk su kaynaklarının yanı başında hizmet veren kır bahçelerinde de çayınızı yudumlayarak tertemiz havada yorgunluk atabilirsiniz. Yıl boyu dağ bisikleti gezileri, kampçılık ve balık avlama gibi pek çok etkinliğin düzenlendiği Beytahtı’nın seyir teraslarında ise özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğanın bütün tonlarını bir arada görebilirsiniz.
Erzincan’da yeşil ve mavinin buluştuğu en özel noktalarından biri olan Kadıgölü Parkı, gelişmiş turizm olanaklarıyla yaz aylarında hem Erzincan halkı hem de turistlerle doluyor. Kadıgölü çevresindeki soğuk su kaynakları etrafında kurulan restoranlar ve kır bahçeleriyle çok ilgi gören parkta alabalık çiftliklerinin yanı sıra kalabalıklardan uzakta çocuklarınızla piknik yapabileceğiniz mesire alanlarında da dinlendirici bir gün yaşayabilirsiniz. Doğal güzellikler arasında çarpıcı bir manzara sunan ve 17. yüzyıldan günümüze kalan Orta Camii’ni de ziyaret edebileceğiniz Kadıgölü Parkı’nın trekking parkurlarında ise yürüyüşlere çıkabilir, her mevsim farklı bir güzellik sunan büyüleyici Kadıgölü Şelalesi’ni yakından görebilirsiniz.
Erzincan'da kış aylarında kayak yapmak veya yürüyüşlerine katılarak büyüleyici kar manzaraları izlemek için şehre sadece 45 kilometre uzaklıktaki Sakaltutan Kayak Merkezi’ne de uğrayabilirsiniz. Konaklayabileceğiniz dağ evlerinin de hizmet verdiği kayak merkezinde orta ve zorluk derecelerine göre düzenlenmiş kayak pistlerinde eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.
Bahar ve yaz aylarında Bolkar Dağları eteklerinde doğa gezileri, kış aylarında ise kar yürüyüşlerinin düzenlendiği kayak merkezi, kış mevsiminde Erzincan'da bulunuyorsanız kesinlikle uğramanızı önerdiğimiz yerler arasında. Bolkar Dağları zirvelerinden büyüleyici gün batımı manzaralarını da şahit olabileceğiniz Sakaltutan Kayak Merkezi’nde kaliteli restoranlar, kafeler ve dinlenme tesisleri de hizmet veriyor.
Ülkemizdeki en popüler kayak merkezlerini Türkiye'de kayak tatili yapabileceğin yerler içeriğimizi okuyarak keşfedebilirsin.
Erzincan’ın en eski rekreasyon alanlarından biri olan ve Aşıklar Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan Barış Manço Parkı, şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzak bir ortamda çocuklarınızla eğlenceli zaman geçirmek için gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Son yıllarda yenilenen ve modern bir görünüm kazanan parkta çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları, çay bahçeleri ve dinlenme alanlarının yanı sıra şehrin simgelerinden biri olan beş katlı Erzincan Saat Kulesi’ni de yakından görebilirsiniz.
Türkiye'nin en büyük camilerinden biri olan ve 7000 kişinin aynı anda tek bir kubbe altında ibadet edebildiği Tebriz Baba Camii, Erzincan’ın en çok ziyaret edilen kutsal mekanlarından biri. 1990 yılında yapımına başlanan ve 2002 yılında bitirilen etkileyici yapı, Osmanlı mimarisi ile modern mimarinin büyüleyici bir birleşimini sunuyor.
Kılıçtan esinlenerek inşa edilen ve kıbleyi gösteren iki tane devasa minaresiyle dikkat çeken cami; iç mekanlarını süsleyen büyüleyici dini motifler, özel ışıklandırmalar ve küre şeklindeki kürsüsü ile benzersiz bir atmosfere sahip. Özellikle dini bayramlarda binlerce kişiyle tamamen dolan ve Türkiye'nin en modern mimarili camilerinden biri olan Terzi Baba Camii, Erzincan merkezinde İzzet Paşa Mahallesi'nde yürüyerek ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor.
Yaz aylarında Erzincan'da en çok ziyaret edilen yeşil alanlardan biri de el değmemiş güzellikleriyle dikkat çeken Dereboğazı Piknik Alanı. Üzümlü ilçesi sınırlarında şehre sadece 22 kilometre uzaklıkta yer alan piknik alanı, iyi düzenlenmiş trekking parkurlarıyla bahar ve yaz aylarında düzenlenen doğa yürüyüşleri de önemli rotaları arasında. Dereboğazı’nın panoramik doğa manzaraları eşliğinde çocuklarınızla piknik yapabileceğiniz mesire alanları, kamelyalar, kır bahçeleri ve çocuk oyun alanlarında keyifli bir yaz günü yaşayabilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde buz gibi derelerde yüzerek serinleyebileceğiniz, şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzak dinlendirici bir gün yaşayabileceğiniz Dereboğazı Piknik Alanı’na toplu taşıma araçlarıyla da kolayca gidebilirsiniz.
Sıcak yaz günlerinde hem doğanın içinde hafta sonu kahvaltıları yapmak hem de çocuklarınızla eğlenceli bir gün geçirmek için çok sevilen bir gezi alanı olan Kemah Soğuksular Aile Piknik Alanı’na uğrayabilirsiniz. Erzincan'a sadece 45 dakika uzaklıktaki piknik alanı, yaz aylarında bile buz gibi akan derelerinden alıyor.
Dere kenarında hizmet veren kır bahçeleri, yöresel yemekler tadabileceğiniz restoranlar, çay bahçeleri, çocuk oyun alanları ve mesire alanlarıyla yaz aylarında ailelerle dolan Kemah Soğuksular Aile Piknik Alanı’nın çevresinde bungalovlar ve orman köşkleri gibi konaklama olanakları da bulabilirsiniz. Donanımlı kamp alanlarıyla Erzincan'da kamp yapmak için de en çok tercih edilen yerlerin başında gelen Kemah Soğuksular’ın çevresindeki yürüyüş parkurlarında temiz havada spor yapabilir, balık bolluğuna sahip derelerde olta balıkçılığı yaparak dinlendirici bir gün yaşayabilirsiniz.
Erzincan ile Tunceli arasında yer alan Pülümür Vadisi, yılın her mevsimi doğa ve fotoğrafçılık tutkunları tarafından ziyaret edilen bir doğa cenneti. Pülümür Çayı’nın çevresini saran büyüleyici doğal güzellikleri ve kar sularıyla beslenen irili ufaklı dereleri arasında dinlendirici bir doğa gezisi yapabileceğiniz Pülümür Vadisi; kaya tırmanma, kampçılık, trekking ve dağ bisikleti gibi onlarca etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Pülümür Çayı’ndan beslenen büyüleyici şelaleler arasında yaz aylarında serin havada piknik yapabileceğiniz, dağ eteklerinde yamaç paraşütü etkinliklerine katılarak vadinin büyüleyici güzelliğini kuş bakışı izleyebileceğiniz gezinizde balık çeşitliliği bakımından zengin Pülümür Çayı’nda olta balıkçılığı yaparak da yorgunluk atmanız mümkün. Türkiye'nin en güzel vadilerinden biri olan Pülümür Vadisi, Erzincan'a sadece 1 saat uzaklıkta kalabalıklardan uzak keyifli bir günübirlik gezi sunuyor.
Erzincan’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Dumanlı Yaylası, gelişmiş turizm olanaklarıyla yaz aylarında binlerce insanı misafir ediyor. Yeşil cennet olarak adlandırılan ve Refahiye ilçesinde Erzincan merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alan Dumanlı Yaylası, el değmemiş büyüleyici güzelliğiyle 2017 yılında tabiat park ilan edilerek koruma altına alındı. Sarıçam ağaçları altında sıralanan mesire alanları, zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, dağ eteklerinde sıralanan ahşap evlerle süslü Dumanlı Yaylası, büyüleyici doğa fotoğrafları çekebileceğiniz seyir teraslarıyla da dinlendirici bir gün geçirmek için ideal.
9000 hektara yakın geniş bir alanı kapsayan yaylada bungalov ve yayla evlerinde konaklayabilir, donanımlı kamp ve karavan alanları bulabilir; özellikle sıcak yaz günlerinde oksijen seviyesi yüksek tertemiz havada organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve geleneksel yayla yemekleri tadarak güzel bir gün yaşayabilirsiniz.
Sadece Erzincan'ın değil, Türkiye'nin de en büyüleyici tabiat harikalarından biri olan Otlukbeli Gölü ile tüm dünyadan doğa tutkunlarını kendine çeken Otlukbeli ilçesi, Erzincan merkezine sadece 2 saat uzaklıkta keyifli bir günübirlik gezi yaşatıyor. 7500 metrelik geniş bir alanı kapsayan ve çevresini fışkıran demir bakımından zengin kaynak sularından dolayı kızıl rengi alan travertenleriyle dünyanın tek traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü'nde mesire alanları, yürüyüş parkurları ve seyir terasları gibi pek çok olanak bulabilirsiniz.
1473 yılında yaşanan efsanevi Otlukbeli Muharebesi’nde hayatını kaybedenler için 2008 yılında inşa edilen Otlukbeli Muharebesi Şehitleri Anıtı’nı yakından görebileceğiniz gezinizde deniz seviyesinden 2067 metre yükseklikteki bir kaya üstünde büyüleyici bir manzara sunan Ağamçağam Kalesi’ni de keşfe çıkabilirsiniz. 1741 metre yükseklikte kurulan Otlukbeli, oksijen seviyesi yüksek tertemiz havası, şifalı kaynak suları ve yemyeşil yaylalarıyla da her mevsim ziyaret edilebilecek yerler arasında.
Erzincan’ın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan, şehrin turistik ve tarihi noktalarına kısa bir yürüyüş mesafesinde Halil Paşa Caddesi üzerinde hizmet veren Erzincan Park AVM, alışveriş yapmak için ilk uğramanız gereken yerlerden. Yılda 3 milyondan fazla insanın ziyaret ettiği ve içerisindeki 70 mağaza, sinema kompleksi, restoranlar, kafeler, çocuk parkları ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Erzincan Park AVM, haftanın her günü 10:00 ile 22:00 arası açık ve toplu taşıma araçlarıyla alışveriş merkezine kısa sürede ulaşmanız mümkün.
Günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış etkileyici bir Osmanlı dönemi yapısı olan Çadırcı Hamamı, 1548 yılında inşa edilmiş görülmeye değer bir tarihi hazine. Erzincan merkezinde hemen dikkatini çekecek güzel bir konumda yer alan tarihi yapı, son yıllarda aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırıldı. Düz kesme taşlarla inşa edilmiş mimarisi ve kubbeleri ile çarpıcı bir manzara sunan Çadırcı Hamamı, Osmanlı dönemi hamamlarının en güzel örneklerinden biri olarak görülmeye değer. İç bölümlerini gezerek taş kabartmalarla süslü duvarlarını da inceleyebileceğiniz Çadırcı Hamamı; soyunmalık, soğukluk ve sıcaklık gibi farklı bölümlere sahip.
Karasu Nehri üzerinde çarpıcı bir manzara sunan Kötür Köprüsü, Erzincan'a sadece 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve fotoğrafçılık ve tarih gezilerinin sevilen mola noktalarından biri. 13. yüzyıl Selçuklular döneminde inşa edildiği tahmin edilen, 180 metre uzunluğunda ve düz kesme taşlarla klasik Selçuklu mimarisiyle inşa edilen Kötür Köprüsü’nün bir bölümü sağlam mimarisiyle günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış. Köprünün çevresini saran karlı dağlarla birlikte en güzel fotoğraflarını çekebilir, bahar aylarında ise köprü üzerinden Karasu Nehri’nin büyüleyici doğal güzelliklerini izleyebilirsiniz.
Erzincan merkezinde simgesel yapılardan biri olan Gülabibey Camii’ne sadece 10 metre uzaklıktaki Gülabibey Hamamı ve Çeşmesi, 1328 yılında inşa edilen şehrin en eski yapıları arasında. Osmanlı dönemi hamam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve içerisinde soyunma, soğukluk, sıcaklık külhan bölümlerini gezebileceğiniz tarihi hamam, 3 eyvanlı ve kubbeli mimarisiyle görülmeye değer güzellikte. Yüzlerce yıldır hizmet veren taş mimarili çeşmesiyle dikkat çeken Gülabibey Hamamı’na şehir merkezinden kısa bir yürüyüş ulaşabilir ve Gülabibey Camii ile birlikte bu tarihi yapıyı da gezebilirsiniz.
Erzincan'ın çok ziyaret edilen ilçelerinden Kemah'ta görkemli Kemah Kalesi’nin yanı başında akan Tanasur Deresi, el değmemiş güzellikleri ve huzurlu atmosferiyle çok sevilen rekreasyon alandan biri. Binlerce yıldır yerleşimin olduğu bölgede hem tarihi yapıları inceleyebilir hem de endemik bitki türleri arasında akan derenin çevresindeki mesire alanlarından çocuklarınızla dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz.
Kemah Kalesi gezilerinden sonra mola vermek için de uğrayabileceğiniz Tanasur Deresi’nde son yıllarda turizme kazandırmak için çalışmaların yapıldığı Tanasur Vadisi’ni keşfe çıkabilir veya balık bolluğuna sahip derede olta balıkçılığı yaparak dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz.
Çevresi birbirinden güzel göller ve şelalelerle çevrili Erzincan'da yaz aylarında şehrin kalabalığından uzaklaşarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz başka bir sevilen yer de Kadıgölü Şelalesi. Kadıgölü doğa yürüyüşlerinin bir parçası olan ve el değmemiş güzelliği bozulmaması için koruma altına alınan Kadıgölü Şelalesi, çevresindeki şifalı yer altı su kaynaklarıyla da çok ilgi görüyor. Şelalenin çevresindeki mesire alanlarında dinlendirici piknikler yapabilir, seyir teraslarından harika fotoğraflar çekebilir ve sıcak yaz günlerinde şelale göletinin buz gibi sularında doyasıya yüzerek serinleyebilirsiniz.
Yılın her mevsimi düzenlenen trekking turlarının sevilen adreslerinden biri olan ve Erzincan ile Tunceli arasında yer alan Arap Kızı Dağı, bakir güzelliğiyle doğa koruma alanı ilan edilmiş gizli tabiat cennetlerimizden biri. İsmini siluetinin kız yüzüne benzemesinden alan ve pek çok antik efsaneye konu olan 3287 metre yüksekliğindeki Arap Kızı Dağı, fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız, Erzincan’da ilk uğramanız gereken yerler arasında. Dağ zirvelerinden muhteşem gün doğumu ve gün batımı manzaralarına şahit olabileceğiniz; irili ufaklı şelaleler, dereler ve binlerce yıllık mağaralar arasında unutulmaz bir gezi yapabileceğiniz Arap Kızı Dağı, Pülümür Vadisi’nde düzenlenen doğa yürüyüşlerinin de önemli bir parçası.
Erzincan'da hem doğa tutkunları hem de çocuklu ailelerin keyifle gezebileceği bir müze olan Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Kemaliye merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta, kolay ulaşılabilir bir konumda hizmet veriyor. Biyoloji profesörü Ali Demirsoy’un ve Tübitak'ın katkılarıyla hazırlanan zengin koleksiyonlarında binlerce böcek, kelebek, omurgalı ve omurgasız türü yakından görme şansı bulabileceğiniz doğa müzesinde Erzincan ve çevresine özgü endemik bitki türlerini de inceleyebilirsiniz.
Okul gezilerinin önemli adreslerinden biri olan Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi’nde ülkemizin farklı bölgelerinden getirilen mineral, taş ve toprak örnekleri de sergileniyor. Müzeyi haftanın her günü saat 08:30 ile 17:00 saatleri arasında gezebilir, etkileyici koleksiyonları yakından görebilirsiniz.
Erzincan'ın en güzel manzaralarına şahit olabileceğiniz İliç de mutlaka listenizde yer almalı. Tulum peyniri ile ünlü olan İliç, son dönemde Doğu Ekspresi ile seyahat edenlerin hayran kaldığı manzarasıyla da adından bahsettiriyor. Erzincan ve özellikle İliç'in doğal güzelliklerini görebilmek için Doğu Ekspresi deneyimini de linkteki yazımızdan okuyabilirsiniz.
Erzincan'da gezilecek yerler listemiz sona erdi. Erzincan gezinizden sonra Rize'de gezilecek yerler yazımızı okuyup yeni seyahat planınızı yapabilirsiniz.