Tüm dünyadan doğa severleri kendine çeken ve her köşesinde farklı bir tabiat harikası saklayan Rize, ülkemizin keşfedilmeye değer yemyeşil şehirlerinden biri. Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Ayder Yaylası, Pokut Yaylası, Huser Yaylası ve Anzer Yaylası gibi onlarca turizm olanakları gelişmiş yaylaya ev sahipliği yapan Rize’de Türkiye'nin en yüksek 5. dağı olan ve dünyada ekolojik olarak korunması gereken 200 yerden biri seçilen Kaçkar Dağları da önemli bir doğa sporları merkezi haline gelmiş durumda.

Hadi gel Rize'de gezilecek yerleri ve çokça sorulan soruları birlikte keşfedelim.

Rize neyi ile meşhur?

Rize muhlama, pepeçura, hamsili pilav, mısır ekmeği, sütlaç gibi lezzetlerin yanı sıra Fırtına Vadisi, Kaçkar Dağları, Gito Yaylası gibi doğal güzellikleri ile ünlü.

Rize'nin iklimi nasıl?

Rize iklimi yazları serin, kışları ılıman olmak üzere her mevsimi yağışlı bir iklim.

Rize'de havalimanı var mı?

Evet, Rize'de havalimanı bulunuyor.Rize uçuşları Rize-Artvin Havalimanı'ndan yapılıyor.

1- Ayder Yaylası

Ayder Yaylası

Sadece Rize'nin değil Türkiye'nin de ünlü yaylalarından biri olan Ayder Yaylası, Türkiye'nin en yüksek 4. dağı olan Kaçkar Dağları eteklerinde, 1300 metre yükseklikte unutulmaz bir doğa gezisi sunuyor. Ülkemizin turizm olanakları bakımından en gelişmiş yaylalarından olan Ayder Yaylası'nda her bütçeye göre doğa otelleri, bungalovlar, orman köşkleri ve ahşap tasarımlı yayla evleri gibi pek çok konaklama alternatifi bulabilirsin.

1987 yılında turizm bölgesi ilan edilen ve ilk yerleşimin 13. yüzyıla kadar uzandığı yemyeşil yayla, milli park ilan edilerek koruma altına alındı. Şifalı sularında hem yorgunluk atıp hem de şifa bulabileceğin kaplıcaların da hizmet verdiği Ayder Yaylası’nda karla kaplı Kaçkar Dağları manzaralarının muhteşem fotoğraflarını çekebilir; ladin, kayın ve çam ormanları arasında yürüyüşlere çıkarak yenilenebilirsin.

Konum Linki

2- Pokut Yaylası

pokut yaylası

Fırtına Deresi’nin panoramik manzaralarını izleyebileceğin seyir teraslarının bulunduğu ve bölgenin en güzel ahşap mimarili yayla evlerinin sıralandığı Pokut Vadisi, turizm olanakları açısından da Rize'nin en gelişmiş yaylalarından biri. Her mevsim sunduğu farklı ve büyüleyici doğa mağazalarıyla turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen yaylada sislerle kaplı dağların harika fotoğraflarını çekebilir; donanımlı kamp alanlarından doğa otelleri ve orman köşklerine kadar pek çok tesis bulabilirsin.

Organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ve yöresel yayla yemekleri sunan kır lokantalarıyla gastronomi meraklıları tarafından da sıkça ziyaret edilen ve her yaz düzenlenen eğlenceli yayla şenlikleriyle binlerce insanı misafir eden Pokut Yaylası, 1750’li yıllardan beri kullanılan, Karadeniz’in en eski yayalarından biri.

Konum Linki

3- Zil Kale

zil kale

Karadeniz ve Rize, dağ eteklerinde yükselen birbirinden güzel pek çok kaleye ev sahipliği yapıyor. Bu kaleler arasında mutlaka görmenizi önerdiklerimizden biri de Fırtına Deresi’ne hakim Umut Dağı üzerinde inşa edilen Zil Kale. 14. veya 15. yüzyıl arasında ticaret yolunun güvenliğini sağlamak için yapıldığı tahmin edilen görkemli kale, 8 burcu ve devasa gözetleme kuleleri ile Avrupa’nın klasik kalelerini andırıyor.

Sık çam ormanları arasındaki etkileyici manzarasıyla kartpostalları süsleyen Zil Kale, Çamlıhemşin ilçesine sadece 5 kilometre uzaklıkta ve her mevsim bulabileceğiniz rehberli doğa gezileri veya tarih turlarıyla bu tarihi yapıyı keşfe çıkabilirsiniz. 2011 yılında restore edilerek ziyarete açılan Zil Kale, Rize’nin en önemli tarihi hazineleri arasında.

Konum Linki

Giriş ücreti:

  • Tam: 5 TL
  • 18 yaş altı ve 65 yaş üstü: ücretsiz

Açık olduğu saatler:

  • 08.00-19.00

Yazar Notu:Dağlık ve bayırlık alanda yürümek için iyi bir kondisyon ve rahat ayakkabılara ihtiyacın var.

4- Gito Yaylası

gito yaylası

Rize'nin doğal güzellikleri ile ünlü ilçesi Çamlıhemşin’de Çat Vadisi üzerinde yer alan Gito Yaylası, Karadeniz'in en güzel yaylalarından biri olarak görülmeye değer. Deniz seviyesinden yaklaşık 2070 metre yükseklikte uzanan yayla, sislerle kaplı büyüleyici çam ormanı manzaraları ile ünlü. Endemik bitki türleri bakımından da çok zengin olan Gito Yaylası’nın çam ormanları içinde ilerleyen iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarında temiz havada yenilenebilir, kır bahçelerinde ise organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve yöresel yayla lezzetleri tadabilirsin.

Konum Linki

İpucu:ENUYGUN’dan kolayca uçak bileti alabilirsin. Şimdi seyahatinin ilk adımı olan Rize uçak bileti almak için linke tıkla!

Uçak Bileti

5- Huser Yaylası

huser yaylası

Rize'nin yaylalar bakımından tam bir cennet olan ilçesi Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, deniz seviyesinden yaklaşık 2328 metre yükseklikte yer alan Huser Yaylası, Türkiye'nin dünya çapında ünlü yayalarından biri. Bulutlarla birleşen dağ eteklerinde tertemiz havada keyifli bir doğa gezisi yapabileceğiniz yaylada karlarla kaplı dağların ve sislerin sardığı Karadeniz ormanlarının panoramik fotoğraflarını çekebilirsin. Seyir terasları, iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları, kamp alanlarıyla özellikle ilkbahar ve yaz aylarında binlerce kişinin ziyaret ettiği Huser Yaylası, oksijen seviyesi yüksek tertemiz havasıyla önemli sağlık turizmi merkezlerinden de biri.

Konum Linki

6- Fırtına Deresi

Fırtına Deresi

Rize merkezine yaklaşık 77 kilometre uzaklıktaki bir doğa harikası olan Fırtına Deresi, pek çok büyüleyici dereye ve akarsuya ev sahipliği yapan Rize ve Karadeniz'in en güzel derelerinden biri. Balık restoranlarından kır bahçelerine, dere manzaralı mesire alanlarında trekking parkurlarına kadar pek çok olanak bulabileceğin Fırtına Deresi’nin çevresindeki doğaya uyumlu tasarlanmış otellerde de konaklayabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Fırtına Deresi'nde doğa yürüyüşü yapmak istersen suyun içinden geçmeni gerektirecek bir etap bulunuyor. Bu aşamada suyun içindeki iri kayalıklara dikkat etmelisin.

7- Palovit Şelalesi

palovit şelalesi

Endemik bitki türleri ve çam ormanları arasından 15 metre yükseklikten dökülen Palovit Şelalesi, Rize'nin debisi en yüksek şelalesi olmasıyla ünlü. Fırtına Deresi’ne karışan buz gibi sularının yanı sıra özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sunduğu büyüleyici manzarası ile binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çeken bir doğa harikası olan Palovit Şelalesi, Kaçkar Dağları Milli Parkı gezilerinin de değişmez adreslerinden biri.

Konum Linki

8- Kaçkar Dağları Milli Parkı

kaçkar dağları

Palovit Şelalesi gibi onlarca güzelliğe ev sahipliği yapan ve 51.000 hektardan daha büyük bir yeşil alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı, Türkiye'nin en yüksek 5. dağı ve dünyada ekolojik olarak korunması gereken 200 yerden biri seçilen Kaçkar Dağları'nda devasa bir alana yayılıyor. Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırlarında 40’tan fazla yerleşim ve Ayder Yaylası gibi pek çok ünlü yayla sıralanıyor.

Konum Linki

9- Sal Yaylası

sal yaylası

Yemyeşil yaylalar bakımından tam cennet olan Rize'de mutlaka görmenizi önerdiğimiz başka bir büyüleyici yayla da deniz seviyesinden yaklaşık 2070 metre yükseklikte uzanan ve benzersiz dağ manzaralarına şahit olacağın Sal Yaylası. Bölgenin başka bir ünlü yaylası olan Okut Yaylası'nın hemen yanı başında uzanan ve güzel konumuyla yayla turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelen Sal Yaylası, çam ormanları içinde kamp yapmak için de en çok tercih edilen Rize yaylaları arasında. Ayder Yaylası, Uhud Yaylası ve Zil Kale ile gezebileceğin Sal Yaylası’nda bungalovlardan ahşap yayla evlerine kadar pek çok konaklama olanağı bulabilirsin.

Konum Linki

İpucu: Aradığın doğa ile iç içe bir tatilse ENUYGUN’dan sana uygun bungalov oteller için rezervasyon yapabilirsin.

Otel

10- Badara Yaylası

Badara Yaylası

Rize'nin bulutlara komşu büyüleyici yaylalarından bir diğeri de deniz seviyesinden 1850 metre yükseklikte yer alan Badara Yaylası. Dağ kenarında kurulmuş salıncakları ve küçük yayla evleriyle ünlü yayla, Kaçkar Dağları'nın en güzel manzaralarını sunutor. Oksijen seviyesi yüksek havasıyla sağlık gezilerinin sevilen adreslerinden biri haline gelen ve tam ortasındaki masmavi gölüyle fotoğrafçıların en sevdiği Rize yaylalarından olan Badara Yaylası’nda yaklaşık 15 hane yaşıyor. En sıcak yaz günlerinde bile serin kalan havası, sessiz ve huzurlu atmosferiyle Karadeniz'in en güzel doğaya kaçış noktaları arasına giren Badara Yaylası, yaz aylarında ilk uğraman gereken yerlerden.

Konum Linki

11- Elevit Yaylası

Elevit Yaylası

Ortasından akan buz gibi deresi ve sık çam ormanlarıyla süslü dağ tepeleriyle kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebileceğin büyüleyici Elevit Yaylası, Rize merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıkta Çamlıhemşin ilçesine bağlı Yayla Köyü sınırında yer alıyor. Endemik bitki türleri açısından oldukça zengin olan Elevit Yaylası; dereler üzerine inşa edilmiş ahşap köprüleri, kır bahçeleri ve bungalov otelleriyle Karadeniz'in son yıllardaki en popüler olan yaylalarından.

Konum Linki

Yazar Notu:Çat Vadisi'ne ulaşmak için yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüş yapabilirsin. Araba veya bisikletle de ulaşım mümkün. Çat Vadisi'ne olan uzaklığı da 7 kilometre.

12- Avusor Yaylası

avusor yaylası

Deniz seviyesinden yaklaşık 2700 metre yükseklikte yer alan ve masmavi bir buzul gölü olan Avusor Gölü ile muhteşem bir manzara sunan Avusor Yaylası, fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsan ilk uğraman gereken Rize yaylalarından biri. Çevresi karlarla kaplı masmavi gölünü süsleyen rengarenk yayla çiçekleriyle unutulmaz bir gün yaşatacak olan Avusor Yaylası, Ayder Yaylası'nın üst bölümünde yer aldığı için iki yaylayı bir arada gezebilirsin.

Konum Linki

13- Haremtepe (Çeçeva Köyü)

Haremtepe (Çeçeva Köyü)

Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı sessiz ve huzurlu Karadeniz köylerinden biri olan Çeçeva Köyü, Rize'nin ünlü çay tarlalarının panoramik manzaralarını sunan Haremtepe ile yılın her mevsimi binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Engebeli dağ etekleri boyunca uzanan yemyeşil çay tarlalarını gezebileceğiniz ve seyir teraslarından harika fotoğraflar çekebileceğin Haremtepe’de organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ve Rize çayları eşliğinde yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin.

Yazar Notu: Kilometrelerce uzanan yemyeşil çay tarlalarının panoramik manzaralarını izleyebileceğin Çeçeva Köyü’ne Rize Otogarı’nda her saat bulabileceğin Çayeli ve Çeçeva Köyü minibüsleriyle 30 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsin.

Konum Linki

14- Rize Kalesi

rize kalesi

Rize gezilerinde tarih ve kültür meraklılarının mutlaka uğradığı tarihi hazinelerden biri de şehre hakim bir noktada, 480 m2 büyüklüğündeki bir kaya kütlesi üzerine inşa edilen görkemli Rize Kalesi. M.Ö. 527 ile 565 yılları arasında Bizans döneminde inşa edildiği düşünülen kale, yontma taşlar ve Horasan harcı kullanılarak inşa edilmiş.

Şehrin büyüleyici panoramik manzaralarını izlemek için ilk uğraman gereken yer olan Rize Kalesi’nin surlarında manzaranın tadını çıkardıktan sonra kale çevresindeki kır bahçelerinde çayın yudumlayarak yorgunluk atabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti:

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler:

  • 08.00-00.00

Yazar Notu:Rize Kalesi'ne yürüyerek merkezden yaklaşık 45 dakikada ulaşabilirsin, ancak yol biraz uzun ve dik olabilir. Kaleye ulaşmak için daha kolay bir seçenek olarak, merkezden kalkan kale minibüslerini tercih etmeni öneririm.

15- Ağaran Şelalesi

Ağaran Şelalesi

Rize merkezine 30 kilometre, Çayeli ilçesine ise sadece 12 kilometre uzaklıktaki bir tabiat harikası olan Ağaran Şelalesi, Kaçkar Dağları’nın kar sularından beslenen el değmemiş güzelliğiyle görülmeye değer. Şelale manzaralı kır bahçelerinde tertemiz havada kahvaltı yapabilir ve çayınI yudumlayarak büyüleyici manzaranın tadını çıkarabilirsin. Rehberli doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık turlarının yanı sıra her saat bulabileceğin Çayeli veya Sırt Köyü minibüsleri ile rahatlıkla ulaşabileceğin Ağaran Şelalesi, Rize’nin sık ziyaret edilen tabiat harikalarından biri.

Konum Linki

16- Amlakit Yaylası

Amlakit Yaylası

Çamlıhemşin ilçesinde gezebileceğin başka bir etkileyici yayla da deniz seviyesinden yaklaşık 1993 metre yükseklikte yer alan ve turizm olanakları geliştiği için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Amlakit Yaylası. Dağlar arasında uzanan yemyeşil manzaraları, yöresel Karadeniz yemekleri tadabileceğin kır lokantaları, şirin yayla evleri ve pansiyonlarıyla yaz aylarında çok hareketli olan Amlakit Yaylası, yürüyüş parkurları ve donanımlı kamp alanlarıyla da ilgi çekiyor. Organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları için de sıkça ziyaret edilen yemyeşil yaylaya 2011 yılında açılan araç yoluyla kolayca ulaşım sağlayabilirsin.

Konum Linki

17- Gelintülü Şelalesi

Gelintülü Şelalesi

Sadece Rize'nin değil Karadeniz'in de en ünlü tabiat harikalarından olan Gelintülü Şelalesi, sık bir ormanlık alanda deniz seviyesinden 15 metre yükseklikte dökülen bembeyaz sularıyla her mevsim çarpıcı manzaralar sunuyor. Kaçkar Dağları eteklerinde Ayder Yaylası’na oldukça yakın bir konumda olduğu için doğa gezilerinin en sevilen mola noktalarından biri haline gelen Gelintülü Şelalesi’nde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğanın her tonunu görebilir; buz gibi şelale göletlerinde yüzebilir ve seyir teraslarından devasa şelalenin en güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Giriş tamamen ücretsiz ve çeşitli oturma alanları ve mesire yerleri bulunuyor.

18- Ovit Yaylası

Ovit Yaylası

Rize'nin İkizdere ilçesi sınırlarında yer alan ve bölgenin en bilinen yaylalarından biri olan Ovit Yaylası’nda deniz seviyesinden 2640 metre yükseklikte tertemiz havada sağlık dolu bir gezi yapabilirsin. Her yıl ağustos ayında düzenlenen Ovit Yaylası Şenlikleri ile Türkiye’nin dört bir yanından binlerce insanı kendine çeken yayla, aynı zamanda dünyanın en tehlikeli yollarından biri olarak gösterilen Ovit Yaylası Yolu ile de ünlü.

Sadece 100 civarında hanenin yaşadığı, turizm olanakları açısından bölgenin en gelişmiş yaylalarından biri olan Ovit Yaylası’nda Karadeniz’in sevilen et ve sebze yemeklerini tadabileceğin lokantalar, mola verebileceğin kır bahçeleri ve piknik yapabileceğin mesire alanları sıralanıyor.

Konum Linki

19- Çat Vadisi

Çat Vadisi

Hem doğa sporları yapmak hem de muhteşem fotoğraflar çekmek isteyen binlerce insanı kendine çeken Çat Vadisi, Rize’nin el değmemiş doğa cennetlerinden biri. Çam, ladin, gürgen ağaçları ve orman gülleriyle süslü güzelliğini temiz havada keşfe çıkabileceğiniz vadi, dağ eteklerinde sıralanan ünlü yaylalarıyla yaz aylarının değişmez gezi adreslerinden.

Rize’ye yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta, deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte yer alan ve çevresi sarp dağlarla çevrili olan Çat Vadisi, Karadeniz'de kamp yapmak için de en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer aldığı için milli park gezilerinin de en önemli noktalarından biri olan Çat Vadisi, her doğa tutkununun görmesi gereken ülkemizin kendine özgü güzelliklerinden biri.

Konum Linki

20- Kavrun Yaylası

kavrun yaylası

Rize'nin en büyük ve en çok ziyaret edilen yaylalarından biri de Kaçkar Dağları eteklerinde uzanan Kavrun Yaylası. Deniz seviyesinden 2350 metreye kadar uzanan ve Aşağı Kavrun ile Yukarı Kavrun olarak iki bölüme ayrılan yayla, Kavrun Deresi’nin doğal güzellileriyle birleşerek bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline geldi.

Rize'nin turizm merkezi ilan edilen üç yaylasından biri olan ve yaklaşık 250 hanenin yaşadığı Kavrun Yaylası’nda her yaz düzenlenen şenliklere katılarak yöresel dans gösterilerinden eğlenceli yarışmalara, yayla gezilerinden yemek tadımlarına kadar pek çok eğlenceli aktiviteyle keyifli zaman geçirebilirsin.

Konum Linki

21- Anzer Yaylası

Anzer Yaylası

Rize merkezine 87 kilometre, İkizdere ilçesine ise sadece 35 kilometre uzaklıkta yer alan Anzer Yaylası, şifalı olduğuna inanılan her derde deva Anzer balı ve büyüleyici doğal güzelliğiyle şehrin en çok ziyaret edilen yaylalarından biri. Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı yayla, rengarenk çiçekleri ve onlarca çeşit endemik bitkisiyle Rize’nin en renkli yaylası konumunda. Rize’de düzenlenen trekking turları ve fotoğrafçılık gezilerinin ayrılmaz bir parçası olan Anzer Yaylası; zirve tırmanışı, kampçılık ve dağcılık yapmak için de en çok tercih edilen yerlerden.

Konum Linki

Yazar Notu:Yollar bozuk olduğu için dayanıklı bir araçla yola çıkmalı ve aracınızın kontrollerini yapmadan hareket etmemelisin. Her aracın dayanabileceği bir yol değil ama bu sebeple de bakir kalabilmiş. Her yıl ağustosun ilk haftası düzenlenen Anzer Balı ve Yayla Şenlikleri’ne katılarak da hem eğlenebilir hem de Anzer balı satın alabilirsin.

22- Çat Köyü

Çat Köyü

Çat Yaylası'nın yanı başındaki Çat Köyü, 1800'lü yıllarda kurulan ve sadece 5 hanenin yaşadığı sevilen bir gezi alanı. Çat Vadisi, At Yaylası ve Kaçkar Dağları Milli Parkı doğa yürüyüşlerinin önemli mola noktalarından biri haline gelen Karadeniz köyü, sessiz ve huzurlu atmosferini süsleyen sapsarı yayla çiçekleriyle yaz aylarında yılın yorgunluğunu atabileceğiniz en güzel yerlerden.

Konum Linki

23- Samistal Yaylası

samistal yaylası

Başka bir ünlü Rize Yaylası da Kaçkar Dağları zirvesinde uzanan ve deniz seviyesinden yaklaşık 2450 metre yükseklikte yer alan Samistal Yaylası. Zirvelerinde bulutların üstünden doğa güzelliklerini izleyebileceğiniz yayla, Rize’nin en yüksek rakımlı yaylalarından biri olmasıyla da ilgi çekiyor.

Rize merkezine yaklaşık 3 saat uzaklıkta yer alan yaylada hiçbir konaklama tesisinde olmadığı için çadırını kurup kamp yaparak konaklayabilir veya yaz aylarında bulabileceğin yayla turları ile günübirlik gezilerle Samistal Yaylası’nın bulutlarla süslü manzarasını izleyebilirsin.

Konum Linki

24- Şenyuva Köprüsü

Şenyuva Köprüsü

Hırçın sular üstüne kurulmuş birbirinden güzel pek çok köprüye ev sahipliği yapan Rize’de görmeni önerdiğimiz etkileyici bir mimari şaheser de Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında Fırtına Nehri üzerine inşa edilen Şenyuva Köprüsü. 40 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğindeki taş mimarili köprü, Karadeniz'e özgü en güzel köprü örneklerinden biri.

Çam ormanlarıyla süslü iki yakayı birbirine bağlayan ve etkileyici manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Şenyuva Köprüsü’nün üst bölümü kesme taşlar, alt kısımları ise moloz taşlar kullanılarak inşa edilmiş. Doğa yürüyüşleri ve yayla turlarıyla sıkça ziyaret edilen Şenyuva Köprüsü'nün özellikle gün batımında Fırtına Deresi ile en güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

25- Bulut Şelalesi

Bulut Şelalesi

Deniz seviyesinden 2451 metre yükseklikte yer alan ve ismini de buradan alan Bulut Şelalesi, bembeyaz bulutlarla birleşen çam ormanları arasından, 250 metre yükseklikten 4 aşamalı olarak dökülen sularıyla çok az yerde görebileceğiniz büyüleyici bir manzaraya sahip. Tar Deresi’nden beslendiği için halk arasında Tar Deresi Şelalesi olarak da bilinen ve Ayder Yaylası'na yaklaşık 15-20 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alan Bulut Şelalesi Türkiye'nin en yüksek şelalesi olmasıyla de doğa severleri kendine çeker. Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer aldığı için milli park gezilerinin sevilen mola noktalarından biri. Kestane balıyla ünlü bölgede kır bahçelerinde köy kahvaltıları yaptıktan sonra ünlü kestane ballarını da almayı unutma.

Konum Linki

Giriş ücreti:

  • 10 TL

Yazar Notu:Dereye ulaşmak için 2 kilometrelik bir yürüyüş yolunu takip etmelisin. Uzun bir yol katetmeyi gerekse de sonunda karşılaştığın manzara bütün yorgunluğuna değecek.

26- Handüzü Yaylası

Handüzü Yaylası

Rize'ye yaklaşık 1 saat uzaklıktaki en yakın yaylalardan biri de deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte yer alan ve yılın neredeyse her mevsimi turistler tarafından ziyaret edilen Handüzü Yaylası. Turizm olanakları bakımından oldukça gelişmiş olan yaylada kır lokantalarından tertemiz havada tatil yapabileceğiniz doğa otellerine, mesire alanlarından kamp bölgelerine kadar pek çok imkan bulabilirsin. İyi düzenlenmiş ve işaretlenmiş trekking parkurlarıyla çok gezi adreslerinden biri olan Handüzü Yaylası, her yaz şenlikleri ve festivalleriyle de de binlerce insanı kendine çekiyor.

Konum Linki

27- Çiçekli Yaylası

Çiçekli Yaylası

Orman gülleri ve yayla çiçeklerinin süslediği dağ manzaralarını seviyorsan, deniz seviyesinden 1600 metre yükseklikte yer alan ve Rize'nin gizli cenneti olarak gösterilen Çiçekli Yaylası’na mutlaka uğramalısın. Zil kale ve Çat Yaylası arasındaki dağ yamaçları arasında gizlenen büyüleyici yayla her köşesini süsleyen rengarenk çiçekleri, taş köprüleri, dağ eteklerinde sıralanmış yayla evleri ve el değmemiş güzelliği ile Rize'nin en özel noktalarından biri. Özellikle bahar ve yaz aylarında açan ve doğanın her renk tonunu görebileceğin çiçekleriyle fotoğrafların da en sevdiği yaylalardan olan Çiçekli Yaylası’nda hem birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir hem de temiz havada yenilenebilirsin.

Konum Linki

28- Galer Düzü

Galer Düzü

Ayder Yaylası ile birlikte çok ziyaret edilen gezi alanlarından biri olan Galer Düzü, deniz seviyesinden 1600 metre yükseklikte tertemiz havada yenilenmek için kesinlikle uğraman gereken yerlerden. Her yıl düzenlenen boğa güreşleri ile dikkat çeken, kaya tırmanma ve dağcılık için bölgede en çok tercih edilen yer olan Galer Düzü, özellikle kış aylarında karşınıza çıkacak bembeyaz Kaçkar Dağları manzaralarıyla büyüleyecek. Turizm olanaklarının da geliştiği Galer Düzü’nde yöreye özgü yayla evlerinden donanımlı kamp alanlarına, et ve sebze yemekleri tadabileceğin kır lokantalarından bungalov otellere kadar pek çok imkan bulabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Karavan tatili yapmak isteyenler için birebir. Fakat o kadar kalabalık oluyor ki yer bulmak çok güçlü olabilir.

29- Çağrankaya Yaylası

Çağrankaya Yaylası

Rize'nin bulutlara ulaşan başka bir yaylası da şehre yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan ve bölgedeki en yoğun yerleşimlerin olduğu Çağrankaya Yaylası. Deniz seviyesinden 2300 metre yükseklikte uzanan Çağrankaya Yaylası, onlarca yıldır düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı şenlikleri ile bölgenin en hareketli yaylalarından da biri. Kış aylarında düzenlenen kar yürüyüşlerinin ana merkezi olan ve sisler arasında uzanan bembeyaz çam ormanı manzaraları izleyebileceğin Çağrankaya Yaylası kaya tırmanma, trekking, dağ bisikleti turları ve doğa yürüyüşlerinin de ayrılmaz bir parçası.

Konum Linki

Yazar Notu: İkizdere ilçe sınırlarında yer alan Çağırankaya Yaylası’na hem turlarla hem de her saat bulabileceğin İkizdere minibüsleriyle kolayca geçebilirsin.

30- Arapdüzü Mesire Alanı

arapdüzü mesire alanı

Modern dünyanın kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşarak doğanın içinde dinlendirici bir gün geçirmek istiyorsan, Rize'den 26 kilometre gibi oldukça yakın bir mesafede yer alan Arapdüzü Mesire Alanı’na uğramalısın. Arapdüzü Şelalesi kenarında kurulmuş kır bahçeleri, mesire alanları, tahta köprüleri ve seyir terasları hem Rize halkı hem de Türkiye'nin dört bir yanından gelen doğa severleri misafir eden Arapdüzü’nde kır evlerinde konaklayabilir ve buz gibi kaynak suları içerek yenilenebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti:

  • Küçük kamelya: 40 TL
  • Büyük kamelya 50 TL

Yazar Notu:Ne yazık ki kamelya yanlarında kullanıma uygun su bulunmuyor. Yiyecek ve içeceğini yanında bulundurmalısın.

31- Petran Yaylası

Petran Kalesi

Halk arasında Meşeköy Yaylası olarak da bilinen ve Rize’nin yemyeşil İkizdere ilçesinde bulunan Petran Yaylası, Ayder Yaylası yolu üzerinde deniz seviyesinden 1352 metre yükseklikte uzanıyor. Bembeyaz bulutlarla süslü yemyeşil dağlar ve el değmemiş doğal güzellikleri ile keyifli bir doğa gezisi sunan yayla, hem endemik bitki türleri hem de tertemiz havasıyla doğa severleri kendine çekiyor.

Yaz aylarında düzenlenen Petran Kayak Şenliği ile gençlerin en çok ilgisini çeken Rize yaylalarından biri olan Petran Yaylası’nda kış aylarında da doğa gezileri ve kar yürüyüşleri düzenleniyor. Bahar aylarında sarı yayla çiçekleri, kış aylarında ise benzersiz kar manzaralarına şahit olabileceğin Petran Yaylası, bölgenin görülmeye değer en hareketi yaylalarından.

Konum Linki

32- Sırt Yayla

Sırt Yayla

Rize’nin en kalabalık yaylalarından biri olan ve bulutlar üzerinden sunduğu büyüleyici manzarasıyla ünlü Sırt Yayla, halk arasında Laz Yaylası olarak da biliniyor. Ardeşen ilçesi sınırlarında Altıparmak Dağları zirvelerinde uzanan yaylanın zirvelerinden Gürcistan'ın Kazbek Dağları’na kadar uzanan panoramik manzaralarını izleyebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsin.

Günümüzde yaklaşık 300 tane hanenin yaşadığı ve sislerle kaplı dağ eteklerine yayılan yayla evlerinde konaklayabileceğiniz Sırt Yayla’ya özellikle gün doğumu ve gün batımlarında uğrayarak kartpostallara konu olan kilometrelerce uzanan panoramik manzaraları yakından görebilirsin.

Konum Linki

33- Kale-i Bala

Hisarcık Köyü sınırları içerisinde yer alan Kale-i Bal,

Rize'nin en turistik ve çok ziyaret edilen ilçelerinde Çamlıhemşin'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Hisarcık Köyü sınırları içerisinde yer alan Kale-i Bal, Fırtına Deresi’ne hakim yüksek bir tepeye inşa edilmiş etkileyici bir yapı. Zil Kale ile bölgenin en önemli tarihi hazinelerinden olan ve M.S. 14. veya 15. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen kale, dikdörtgen planlı olarak sarp bir kaya üzerinde tasarlanmış.

Görülmeye değer benzersiz manzarasıyla fotoğrafçılık gezilerinin yanı sıra tarih turlarının da sevilen adreslerinden biri haline gelen ve zorlu bir tırmanışla kulelerine ulaşabileceğin kaleyi gezdikten sonra kısa bir yürüyüş mesafesindeki Hisarcık Köyü’ne uğrayarak organik ürünler satın alabilir ve geleneksel köy yemekleri tadarak yorgunluk atabilirsin.

Konum Linki

34- Verçenik Yaylası

verçenik yaylası

Çamlıhemşin ilçesinin keşfetmeye değer başka bir popüler yaylası da Rize'ye yaklaşık 2,5 saat uzaklıktaki Verçenik Yaylası. Deniz seviyesinden 2618 metre yükseklikte bulutlar arasında uzanan yayla, çevresinde sıralanan ondan fazla buzul gölü ile hep fotoğraf safarileri hem de dağ yürüyüşlerinin ayrılmaz bir parçası.

Kaçkar Dağları'nın en yüksek zirvelerinden birine ve Türkiye’nin en yüksek 12. zirvesine ev sahipliği yapan Verçenik Yaylası, bu özelliğiyle tüm dünyadan dağcıları ve kaya tırmanıcılarını da kendine çekiyor. Kaçkar zirvelerinden bulutlar ve sislerin sardığı yemyeşil orman manzaralarına şahit olacağınız yayla gezinizde buzul göllerine de uğrayabilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

35- Hazindağ Yaylası

hazındağ yaylası

Halk arasında Hazindak Yaylası olarak da bilinen ve deniz seviyesinden 1900 metre yükseklikte yer alan Hazindağ Yaylası, 25 tane haneye ev sahipliği yapıyor. Rize ve Çamlıhemşin’de düzenlenen yayla turlarının önemli noktalarından biri olan, dağ eteklerinde bulutlar arasında inşa edilmiş taş ve ahşap mimari yayla evleriyle dikkat çeken Hazindağ Yaylası’nın etkileyici evlerinin çoğu Ermeni taş ustaları tarafından inşa edilmiş.

Okut Yaylası’na oldukça yakın bir mesafede yer aldığı için bu iki güzel Rize yaylasını bir arada keşfe çıkabilir; Hazindağ eteklerinden bulutların süslediği en güzel doğa manzaralarının izleyebilir ve oksijen seviyesi yüksek havada sağlık dolu bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Şebeke elektriği bulunmayan ve güneş enerjisiyle çalışan elektrik sistemli ahşap evler bulunuyor. Bu evlerde çam sakızı ormanlarının arasında konaklayabilirsin. Yollar epeyce bozuk.

36- Kıble Dağı Camii

dağ tepesine inşa edilen Kıble Dağı Camii

Deniz seviyesinden 1130 metre yükseklikteki bir dağ tepesine inşa edilen Kıble Dağı Camii, benzersiz manzarasıyla Rize gezinizde mutlaka görmenizi önerdiğimiz, son yıllarda inşa edilmiş en etkileyici yapılardan biri. İnşaatı yaklaşık 2 yıl süren ve 2015 yılında halka açılan cami, klasik Osmanlı mimari özelliklerini yansıtıyor.

Çam ormanlarının sardığı dağ eteklerinde yükselen ve benzersiz manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Kıble Dağı Camii, Türkiye'nin en güzel manzaralı camilerinden biri olarak görülmeye değer. 200 kişinin ibadet edebildiği iç mekanı, 13 metrelik kubbesi ve 27 metrelik minareleriyle de dikkat çeken Kıble Dağı Camii, Kıble Dağı’nda düzenlenen doğa yürüyüşlerinin de sevilen mola noktalarından biri.

Konum Linki

37- Kale Yaylası

Kale Yaylası

Çamlıhemşin ilçesinde sınırlarındaki en son yayla olan ve deniz seviyesinden 2800 metre yükseklikte, Fırtına Deresi’nin başlangıç noktasında konumlanan Kale Yaylası, Fırtına Deresi’yle birlikte keşfe çıkabileceğiniz başka bir doğa güzelliği. Kale-i Bala gibi tarihi yapıları da yakından görebileceğimiz Kale Yaylası gezinizde her biri sanat eserini andıran ahşap yayla evlerinin harika fotoğraflarını çekebilirsin. Hem turlarla hem de araçlarla ulaşabileceğin Kale Yaylası, zengin endemik bitki türleri ve el değmemiş doğal güzellikleri ile özellikle yaz aylarında sıkça ziyaret ediliyor, kış aylarında ise zorlu hava koşullarından dolayı yayla tamamen boşalıyor.

Konum Linki

38- Çeymakçur Yaylası

Çeymakçur Yaylası

Turizm olanaklarının geliştiği başka bir popüler Rize yaylası da Ayder Yaylası’nı geçtikten sonra karşınıza çıkacak olan Çeymakçur Yaylası. Aşağı ve yukarı olarak iki bölüme ayrılan yayla, deniz seviyesinden 2300 metre yükseklikte tertemiz havasıyla keyifli bir doğa gezisi yaşatıyor.

Taş ve ahşap mimarili yayla evlerinin kış aylarında karla kaplandığı Çeymakçur Yaylası, Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer aldığı ve Ayder Yaylası’na oldukça yakın olduğu için milli park gezilerinde de mutlaka uğranılan yaylalar arasında. Sarı yayla çiçekler ve orman güllerinin süslediği buz gibi dereleri ile özellikle bahar aylarında muhteşem fotoğraf çekmek için gidebileceğin Çeymakçur Yaylası, dere kenarlarında kurulmuş mesire ve kamp alanlarıyla da yaz aylarında sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

39- Hemşin Deresi

Hemşin Deresi

Fırtına Deresi ile Rize'nin en bilinen doğal güzelliklerinden olan Hemşin Deresi. Deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikte, bölgenin ünlü yaylalarından Gito Yaylası'nda başlayarak 38,5 kilometre ilerleyip Karadeniz'e dökülen dere zengin balık çeşitliliğinden dolayı olta balıkçılığı yapmak için Rize’de gidebileceğin en güzel yer. Halk arasında Pazar Deresi olarak da biliniyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Hemşin Kültür, Sanat ve Tulum Festivali sırasında yelken yarışmaları gibi onlarca etkinliğe sahne olan Hemşin Deresi’nin buz gibi sularında uzmanlarla birlikte rafting yapabilirsin.

40- Büyükdeniz Gölü

Büyükdeniz Gölü, Kaçkar Dağları eteklerinde uzanan en büyük buzul gölü

Rize'nin görülmesi gereken başka bir etkileyici doğa harikası olan Büyükdeniz Gölü, Kaçkar Dağları eteklerinde uzanan en büyük buzul gölü olmasıyla ünlü. Çamlıhemşin ilçesine sadece 35 kilometre uzaklıkta yer alan göl, deniz seviyesinden 3384 metre yükseklikte, en sıcak günlerde bile buz gibi kalan suları ve temiz havasıyla yaz aylarının sevilen rekreasyon alanlarından.

150 metre çapa ve 60 metre derinliğe sahip olan, 750 m2 gibi geniş bir alanı kapsayan Büyükdeniz Gölü Kaçkar dağ yürüyüşleri, dağcılık, kaya tırmanma ve fotoğraf gezileri gibi pek çok etkinlik için ana merkezlerinden biri. Sarp tepelerle çevrili ve rengarenk çiçeklerin süslediği göle kışın ulaşım mümkün olmadığı için yaz aylarında rehberli turlarla bölgeyi keşfe çıkabilir, Türkiye'nin en derin buzul gölü olan Büyükdeniz Gölü’nü yakından görebilirsin.

Konum Linki

41- Ziraat Botanik Çay Bahçesi

Ziraat Botanik Çay Bahçesi

Şehir merkezinden kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz Ziraat Botanik Çay Bahçesi’nde kalabalıklar ve gürültüden uzakta onlarca bitki çeşidi arasında dinlendirici bir gün geçirebilirsin. Rize’nin panoramik manzaralarını sunan yüksek bir tepede yer alan bahçe, Karadeniz Bölgesi'nin sert iklimine uyum sağlamış yüzlerce ağaç, bitki ve çiçek türünü gözler önüne seriyor. Çiçek bahçeleri içinde uzanan yollarında keyifli yürüyüşler yapabileceğini ve harika fotoğraflar çekebileceğin Ziraat Botanik Çay Bahçesi’nde şehir manzarasına karşı bir mola verebilir veya Karadeniz çayları yudumlayarak sevilen yöresel lezzetleri tadabilirsin.

Konum Linki

42- Pileki Mağarası

Pileki Mağarası

Rize'ye sadece 22 kilometre uzaklıkta, çok ziyaret edilen bir tabiat harikası olan Pileki Mağarası yer alıyor. Bölgeye özgü pileki taşını elde etmek için binlerce yıl boyunca kazılarak oluşturulan devasa mağara, günümüzde çok sevilen bir turistik gezi alanı. 1500 metre uzunluğundaki tünellerle keşfe çıkabileceğin, etkileyici kuyular ve göllerle süslü Pileki Mağarası, turizme kazandırıldıktan sonra her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Sarp kayalar arasında inşa edilmiş ahşap köprülerle ulaşabileceğin ve tarihi M.Ö. 2300 yıllarına kadar uzanan Pileki Mağarası’nda 30 yıl önceye kadar pileki taşı çıkarılmaya devam ediyordu.

Konum Linki

Yazar Notu:Mağaradan halen pileki taşı çıkarılıyor. Yollar biraz dik ve özellikle büyük araçlar için sorun yaratabilir.

43- Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı

Akyamaç Şelalesi

Rize'den yaklaşık 1 saatlik bir yolculukla ulaşabileceğiniz ve doğanın içinde dinlendirici zaman geçirebileceğin Akyamaç Şelalesi, bakir doğal güzelliklerinin korunması amacıyla 2014 yılında tabiat parkı ilan edildi. 54 hektar gibi büyük bir yeşil alanı kapsayan ve içerisinde yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, fotoğraf çekebileceğiniz seyir terasları, spor alanlarının bulunduğu tabiat parkının en güzel noktası ise metrelerce yükseklikten yemyeşil doğal güzellikler arasından dökülen Akyamaç Şelalesi. Büyüleyici güzelliği için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Akyamaç Şelalesi, zengin bitki türleri ve vahşi yaşam çeşitliliğiyle yılın her mevsimi doğa fotoğrafları çekmek için de ziyaret ediliyor. Araç yoluyla kolaylıkla ulaşabileceğin şelalenin çevresinde hiçbir tesis bulunmadığı için gelmeden önce hazırlıklı olmanı öneririm.

Konum Linki

Yazar Notu:10 dakikalık merdiven indikten sonra 5 dakika boyunca köprülerden yürüyerek şelaleye ulaşabilirsin. Fakat tırmanmak yaşlılar ve çocuklular için çok yorucu olabilir.

44- Çinçiva Köyü

Çinçiva Köyü

Rize merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alan ve günümüzde ismi Şenyuva Köyü olarak değiştirilen Çinçiva Köyü, doğal ve huzurlu atmosferi bozulmamış bir Karadeniz köyünü ziyaret etmek istiyorsanız ilk uğraman gereken yer. Karadeniz’in en ünlü lezzetlerinden muhlamanın ilk çıktığı yer olmasıyla da ayrı bir öneme sahip olan Çinçiva Köyü, Fırtına Deresi kenarında ve çam ormanları arasında sıralanan ahşap evleriyle dizi veya film çekimleri için sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

45- Yıldız Gölü

Kaçkar Dağları eteklerinde yer alan Yıldız Gölü

Mezovit Gölü olarak da bilinen ve Rize merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıkta Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında Kaçkar Dağları eteklerinde yer alan Yıldız Gölü, her doğa severlerin görmesi gereken ülkemizin tabiat cennetlerinden biri. Yaz aylarında bile erimeyen karlar arasında uzanan göl, sevilen gezi alanlarından Hacıvanak Yaylası'na sadece 2 kilometre uzaklıkta olduğu için doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri haline geldi. Çevresi rengarenk yayla çiçekleri, karlı tepeler, endemik bitki türleri ile çevrili Yıldız Gölü’nde bahar ve yaz aylarında yayla yürüyüşlerinin yanı sıra kaya tırmanma, dağcılık, kampçılık, doğa gezileri ve fotoğraf safarileri gibi onlarca etkinlik düzenleniyor.

Konum Linki

46- Seslidere

Seslidere

Rize’ye yaklaşık 30 kilometre, Çayeli ilçesine ise sadece 14 kilometre uzaklıkta dik dağ yamaçlarında yer alan Seslidere, doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gezileriyle keşfe çıkabileceğin başka bir sevilen yer. Dağ zirvelerinde akan Sabuncular Deresi çevresinde inşa edilmiş ahşap yayla evleri ile tablo güzelliğinde manzaralara şahit olacağın Seslidere’de organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltılarının tadını çıkarabileceğin kır bahçeleri de hizmet veriyor.

Sabuncular Deresi çevresinde uzanan trekking parkurlarıyla Çayeli gezilerinin sevilen adreslerinden biri olan ve günümüzde sadece 200'e yakın hanenin yaşadığı Seslidere, şehrin kalabalığından uzaklaşıp Karadeniz köy yaşamını gözlemlemek için gidebileceğin en özel noktalar arasında.

Konum Linki

47- Mikron Köprüsü

Mikron Köprüsü

Birbirinden güzel taş köprüleri ile ünlü Rize'de mutlaka görmen gereken etkileyici köprülerden biri de Ayder Yaylası yolunda, Fırtına Deresi üstünde inşa edilen Mikron Köprüsü. 41 metre uzunluğa ve 3,5 metre genişliğindeki taş mimarili köprü, 11 metre yükseklikte büyüleyici bir dere manzarası sunuyor.

Kesme ve moloz taşlarla 19. yüzyılın başlarında inşa edilen ama çok daha uzun bir tarihi olduğu düşünülen köprü, güzel konumuyla bölgeyi gezen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi yapılardan. İlkbahar ve yaz aylarında yemyeşil doğa manzaraları, sonbahar ve kış aylarında ise sararmış yapraklar ile büyüleyici kar manzaralarının harika fotoğraflarını çekebileceğin Mikron Köprüsü, 1998 yılından beri korunması gereken kültür varlığı ilan edilmiş durumda.

Konum Linki

48- Andon Kaplıcaları

Andon Kaplıcaları

Rize merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta yer alan Ayder Kaplıcaları ile birlikte şehrin en çok ziyaret edilen sağlık turizmi merkezi olan Anton kaplıcalarına Rize Otogarı’nda her saat hareket eden minibüslerle yaklaşık yarım saat içinde kolaylıkla ulaşabilirsin. Şifalı sularının başta kadın hastalıkları ve böbrek rahatsızlıkları olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen kaplıcanın suları, içme suyu ve banyo kürü olarak kullanılabiliyor. Yüzlerce yıldır insanlara şifa dağıtmaya devam eden Andon kaplıcalarında termal otel ve pansiyonlarda konaklayabilir, oksijen seviyesi yüksek tertemiz havada yürüyüşlere çıkabilir ve şifalı kaplıca sularında hem tedavi olabilir hem de yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Suyu eskiden sodalı olsa da şu anda arsenikli ve paslı olduğu için içilmiyor.

49- Ciha Kalesi

Ciha Kalesi

14. yüzyılda bölgede egemenlik kuran Cenevizliler tarafından hem savunma hem de haberleşme ve gözetleme amacıyla inşa edildiği düşünülen Ciha Kalesi, Hemşin Deresi’ne hakim yüksek bir tepede konumlanıyor. Rize’nin Pazar ilçesi sınırlarında yer alan ve Rize’den 45 dakikalık bir yolculukla kolayca ulaşabileceğin Ciha Kalesi, günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış kulesiyle dairesel planlı olarak inşa edilmiş.

Yazar Notu: Bulunduğu konumdan büyüleyici doğa manzaralarına şahit olabileceğin tarihi kalenin günümüzde büyük bölümü harabe halinde. Güzel konumuyla dikkat çeken Ciha Kalesi’ni Hemşin Deresi çevresinde düzenlenen doğa yürüyüşleriyle de keşfe çıkabilirsin.

Konum Linki

50- Ovit Yedigöller

Ovit Yedigöller

Kaçkar Dağları'nın güneybatı bölümünde, deniz seviyesinden 3048 metre yükseklikte yer alan Ovit Yedigöller, Rize'de düzenlenen fotoğrafçı turları ve doğa gezilerinin başka bir önemli mola noktası. İrili ufaklı 7 tane krater gölünün birleşmesinden oluşan ve ismini de buradan alan Yedigöller’de birbirine oldukça yakın olan gölleri gezebilir ve yılın her mevsimi kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin.

Rize merkezine yaklaşık 125 kilometre uzaklıkta yer alan Ovit Yedigöller, özellikle yaz aylarında kampçılık, trekking, dağ bisikleti, dağcılık ve kaya tırmanma gibi pek çok aktivite için de çok tercih edilen yerler arasında.

Konum Linki

51- Rize Müzesi

Rize Müzesi

Rize’nin en etkileyici konaklarından biri olan ve halk arasında Sarı Ev olarak da bilinen Tuzcuoğlu Konağı’nda hizmet veren Rize Müzesi, hem kendine özgü binlerce yıllık gelenek ve göreneklere sahip Rize’yi anlamak hem de paha biçilmez tarihi hazineleri incelemek için uğraman gereken yer.

1998 yılından beri zengin koleksiyonlarıyla binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Rize Müzesi’nde 70'den fazla arkeolojik eser, 100'den fazla etnografik eser ve 600 civarında sikke sergileniyor. Arkeoloji ve etnografya bölümlerini gezebileceğiniz müzede yöresel giysiler giymiş balmumu heykeller, antikalar ve el yapımı yöresel sanat ürünleri arasında tarihte bir yolculuğa çıkacaksın.

Konum Linki

Giriş ücreti:

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler:

  • Pazartesi hariç 08:00 ile 16.30

52- Ayder Kaplıcaları

Kaplıca

Ayder Yaylası, sadece el değmemiş güzellikleri ve gelişmiş turizm olanakları ile değil, yüzlerce yıldır insanlara şifa dağıtan kaplıcaları için de yılın her mevsimi ziyaret ediliyor. Yerin 260 metre derinliğinden 50 derece sıcaklıkta çıkan kaynak suları; kalsiyum, sodyum, magnezyum, demir ve sülfür gibi mineraller bakımından çok zengin.

Ayder kaplıcaları sularının başta romatizma ve kireçlenme olmak üzere onlarca çeşit rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Sindirim sorunu rahatsızlıkları için içme suyu olarak da kullanılan kaplıcalarda hem şifa bulabilir hem de yenilenebilirsin. Çam ormanları arasında hizmet veren termal otellerde konaklayabileceğin Ayder kaplıcalarına sağlık ve yayla turlarının yanı sıra her saat bulabileceğin minibüslerle de kısa sürede gidebilirsin.

Konum Linki

53- Pileki Park

Pileki Park , park içinde bulunan oturma alanları

Rize merkezinden sadece 20 dakikalık bir minibüs yolculuğuyla ulaşabileceğiniz, hafta sonları ve yaz aylarında ailelerin doğada zaman geçirmek için sıkça ziyaret ettiği Pileki Park; dere kenarında sıralanan restoranları, 2 kilometre boyunca çam ormanları arasında uzanan yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları ve yöresel ürünler alabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları ile şehrin en sevilen rekreasyon alanlarından biri.

Konum Linki

54- Hemşin Evleri

Hemşin Evleri

Rize'ye yaklaşık 56 kilometre uzaklıktaki Hemşin ilçesi, Karadeniz'in en güzel ahşap ve taş mimari konaklarına ev sahipliği yapıyor. İki veya üç katlı olarak inşa edilen yüzlerce yıllık konakların alt bölümleri taş, üst bölümleri ise ahşap malzemelerle inşa edilmiş. Yemyeşil çam ormanları arasında kartpostalları süsleyen büyüleyici manzaralar sunan Hemşin evlerinin başka bir önemli özelliği de menteşeler dışında çivi kullanılmaması tamamen ahşap malzemelerle tasarlanmış olmaları. Hemşin’i özellikle kış aylarında ziyaret ederseniz, karla kaplanan birbirinden güzel Karadeniz konaklarının en güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

55- Palakçur Yaylası

Palakçur

Sadece 6 tane hanenin yaşadığı ve deniz seviyesinden 2100 metre yükseklikte uzanan Palakçur Yaylası, Çamlıhemşin ilçesine 30 kilometre uzaklıkta keyifli bir yayla gezisi sunuyor. Rize yayla turlarıyla keşfe çıkabileceğin, bulutlarla karışan evleriyle ünlü yayla, Ayder Yaylası’na da sadece 5 kilometre uzaklıkta olduğu için dağ yürüyüşleriyle sıkça ziyaret ediliyor. Günümüzde hala elektrik olmayan, yolu da yaklaşık 10 yıl önce yapılan Palakçur Yaylası, modern dünyadan uzaklaşıp geleneksel yayla kültürünü anlamak için uğrayabileceğin en güzel yerlerden biri.

Konum Linki

56- Rize Kız Kalesi

rize kız kalesi

İstanbul’un ünlü Kız Kulesi gibi denizin içinde yükselen Rize Kız Kalesi, özellikle gün doğumu ve gün batımlarında sunduğu büyüleyici manzarasıyla her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Rize'ye yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Pazar ilçesi sahilinde görülmeye değer bir manzara sunan ve 13. veya 14. yüzyıllarda Cenovalılar tarafından bir asilzade kızı için inşa edildiği düşünülen kale, ismi de buradan alıyor. Uzun tarihinde pek çok efsaneye konu olan ve uzun süre gözetleme kulesi olarak kullanılan Rize Kız Kalesi, günümüze kadar sağlam kalmış etkileyici taş mimarisiyle 1. derece kültür envanteri olarak koruma altına alınmış durumda.

Konum Linki

57- At Gölü

At Gölü

Hem yayla hem de fotoğrafçılık turlarının değişmez adreslerinden biri olan ve Verçenik Dağı’nın kuzey bölümünde büyüleyici bir manzara sunan At Gölü, Rize’de gezebileceğin başka bir büyüleyici buzul gölü. Bahar ve yaz aylarında düzenlenen Verçenik Yaylası yürüyüşlerinin en önemli mola noktası olan göle yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüşle ulaşılabilir ve çok az yerde görebileceğin muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsin. Çevresini süsleyen zengin bitki çeşitliliğiyle de dikkat çeken At Gölü çevresinde yaz sıcaklarında çadırını kurup birkaç gün konaklayabilirsin.

Konum Linki

58- Çifte Göl

Çifte Göl

Her köşesi buz gibi suların aktığı dereler, akarsular ve buzul gölleri ile çevrili Rize'de keyifle gezebileceğiniz başka bir göl de şehir merkezine yaklaşık 2,5 saat uzaklıktaki Çifte Göl. Artvin ile Rize arasında yer alan Çifte Göl, Altıparmak Dağları eteklerinde çarpıcı bir manzaraya sahip.

Marselavat Vadisi’nden yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz, Altıparmak Dağları doğa gezilerinin sevilen mola noktası olan Çifte Göl, iki küçük gölün birleşiminden oluşuyor ve ismini de buradan alıyor. Deniz seviyesinden 2536 metre yükseklikte yer alan ve özellikle bahar aylarında açan sarı çiçekleriyle tablo güzelliğinde bir manzara sunan Çifte Göl, rehberli dağ yürüyüşleriyle de keşfe çıkabileceğin Rize’nin gizli cennetlerinden biri.

Konum Linki

59- Karmik Yaylası

Karmik Yaylası

Deniz seviyesinden 2670 metre yükseklikte size dağ ve bulutların büyüleyici manzaralarını sunacak başka bir etkileyici Rize yaylası da Karmik Yaylası. Çamlıhemşin ilçe sınırlarında yer alan ve Trovit Yaylası ile keşfe çıkabileceğiniz Karmik Yaylası’na araç yolu olmadığı için sadece yürüyüşlerle ulaşılabilirsin. Günümüzde 3 tane hanenin yaşadığı Karmik Yaylası; ıssız ortamı, dağ eteklerinde uzanan karlarla süslü küçük göletleri ve bakir güzelliğiyle Rize’nin özel noktalardan biri. Yaz aylarında huzurlu bir atmosferde piknik yapmak veya tertemiz havada yürüyüşe çıkmak için Karmik Yaylası’nı ziyaret edebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Yayla olduğu için açık havada yazın sıcağın altında yürümek zor olabilir. Güneş ve rüzgar yanıkları olmaması adına krem, su ve atıştırmalık bulundur.

60- Cimil Şelalesi

Cimil Şelalesi

Doğal güzellikleri ile ünlü İkizdere ilçesinde keşfe çıkabileceğiniz ve her mevsim farklı bir güzelliğe şahit olabileceğin başka bir sevilen yer de Cimil Şelalesi. Suların binlerce yılda şekillendirdiği kayalar arasından 25 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla dikkat çeken şelale, Cimil Vadisi gezilerinin ayrılmaz bir parçası. Çam ormanları arasında gizlenen ve yılın her mevsimi huzurlu atmosferiyle keşfedilmesi gereken bir tabiat cenneti olan Cimil Şelalesi’nin çevresinde hiçbir tesis ve yapılaşma bulunmuyor.

Konum Linki

61- Ambarlı Göl

Ambarlı Göl

Rize'nin görülmeye değer doğa harikalarından biri de deniz seviyesinden 1995 metre yükseklikte yer alan Ambarlı Göl. Kaçkar Dağları eteklerinde, karla kaplı dağ yamaçları arasında büyüleyici doğa manzaralarına şahit olabileceğin göl, Tahpur Yaylası’na kısa bir yürüyüş mesafesinde olduğu için yayla turlarının değişmez adreslerinden biri. Yaz aylarında göl çevresinde çadır kurup kamp yapabilir; fotoğraf safarileri, dağ bisikleti turları ve doğa gezileri ile gölün el değmemiş güzelliklerini yakından görebilirsin.

Konum Linki

62- Neknar Gölü

Neknar Gölü

Rize'den yaklaşık 2 saatlik bir minibüs yolculuğuyla veya rehberli doğa gezileri ile uğrayabileceğin Nektar Gölü, Rize buzul gölleri yürüyüşlerinin önemli mola noktalarından biri. Yaz aylarında beyazdan sarıya rengarenk yayla çiçekleriyle süslenen ve bembeyaz Kaçkar Dağları manzaraları ile birlikte muhteşem fotoğraflarını çekebileceğin gölün kenarında inşa edilen ahşap yayla evleri de bu büyüleyici manzarayı tamamlıyor.

Konum Linki

63- Deli Gölü

Ovit Yedigöller’e oldukça yakın bir konumda yer alan Deli Gölü,

Çamlıhemşin ilçesinde Ovit Yedigöller’e oldukça yakın bir konumda yer alan Deli Gölü, devasa kayalar arasında gizlenmiş masmavi sularıyla Rize'nin gizli doğa harikalarından biri. Zorlu bir yürüyüş parkuruna sahip olan ve uygun havalarda rehberli turlarla ulaşabileceğin Deli Gölü, Verçenik Yaylası’nın panoramik manzaralarını izleyebileceğin kaya seyir terasları ile ilgi görüyor. Hiçbir yapılaşma ve yerleşimin olmadığı ıssız bir atmosferde uzanan masmavi göl, doğa fotoğrafları çekmeyi seviyorsan uğraman gereken yerler arasında.

Konum Linki

64- Limanköy Plaj

Limanköy

Yaz aylarında Karadeniz'in tertemiz sularının tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri de Rize’ye yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta yer alan ve her saat hareket eden minibüslerle kolay ulaşabileceğin Çayeli Limanköy Plajı. İnce kumlu bir sahile sahip plaj, sığ deniziyle çocuklu aileleri de güvenle denizin tadını çıkarabileceği bir yer. Yelkenden kanoya onlarca su sporu yapabileceğiniz ve bir dalış okulunun da hizmet verdiği Limanköy Plajı’nın çevresinde ise balık restoranları, butik oteller ve kafeler gibi olanaklar bulabilirsin.

Giriş ücreti

  • 60 TL

Konum Linki

Yazar Notu:Duş, tuvalet, soyunma kabini bulunuyor.

65- Rize Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi

Rize Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi yatak odası

Rize merkezinden kısa bir yürüyüş ulaşabileceğin Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, hem tarihi önemi hem de 1902 yılı yapımı etkileyici konağıyla şehrin en güzel müzelerinden biri. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Karadeniz gezisi sırasında konakladığı konağın 1984 yılında restore edilmesiyle açılan müzenin dönem mobilyaları ile süslü odalarında Atatürk'ün fotoğrafları, kullandığı eşyalar, Milli Mücadele yıllarında Rize halkının mücadelesini anlatan belgeler, antikalar ve şehre özgü el sanat ürünleri sergileniyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 60 TL

Açık olduğu saatler

  • Yaz döneminde 08:00 ile 19:00, kış döneminde ise 08:00 ile 17:00

Rize'de gezilecek yerler içeriğimiz sona erdi. Şehre yakın güzelliklerle dolu bir diğer kenti keşfetmek istersen Trabzon'da gezilecek yerleriçeriğimizi okuyabilirsin.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN