Yeşilırmak Nehri’nin büyüleyici manzaraları arasında Harşena Dağı eteklerinde uzanan Amasya, 7000 yıllık uzun tarihiyle tarih, kültür ve inanç turlarının değişmez adreslerinden biri. Osmanlı şehzadelerinin eğitim alanlarından biri olan Amasya’nın her köşesinde yüzlerce yıllık camiler, türbeler ve devasa medreselerle karşılaşmanız mümkün. Yeşilırmak kıyısını süsleyen etkileyici Yalıboyu evleri ile yılın her mevsimi fotoğrafçıları kendine çeken şehirde Harşena Dağı’na oyulmuş görkemli kaya mezarlarının yanı sıra Ferhat ve Şirin efsanesinin simgesi olan Roma dönemi su kanalları da en çok ziyaret edilen yerler arasında.
Her doğa severin mutlaka keşfetmesi gereken Borabay Gölü, Yedi Kuğular Kuş Cenneti ve Aynalı Mağara gibi tabiat harikalarına ev sahipliği yapan şehirde Amasya Kalesi’nin surlarından panoramik fotoğraflar çekebilir, şehrin en güzel yapılarından biri olan Hazeranlar Konağı’nda Osmanlı dönemine unutulmaz bir yolculuğa çıkabilir ve Minyatür Amasya Müzesi’nde şehrin yüzlerce yıl önce nasıl göründüğünü inceleyebilirsin.
Amasya’da mutlaka görmen gereken 57 yeri yazarken Instagram etiketlerini kullandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir sıralama yaptık. Yazımızı okuyarak Osmanlı döneminin en önemli şehirlerinden biri olan ve günümüze kadar tarihi dokusu bozulmadan kalmış Amasya’yı keşfe çıkabilirsin. Keşfedilecek yerlere geçmeden önce Amasya'ya seyahat edecek olanların merak ettiği birkaç soruyu senin için yanıtladık.
Amasya’da kaç gün kalınır?
Amasya tarihi ve doğal güzellikleriyle her sene binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil doğanın keyfini çıkarmak ve tarihi yerleri tam olarak gezmek için Amasya gezini 3-4 güne yaymanı öneriyoruz.
Amasya’da ne yenilir?
Amasya seyahatin sırasında keşkek, Amasya çöreği, bakla dolması, topuz kebabı, toyka çorbası, Amasya misket elması ve yufka tatlısı gibi lezzetlerin tadına bakmadan dönmemeni öneriyoruz.
Amasya’da hüküm sürmüş medeniyetler hangileri?
Amasya’da yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Amasya'da ilk yerleşik hayat MÖ 4000 yıllarına kadar uzanıyor. Amasya’da Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Lidya, Pers, Hellen, Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlıdönemlerine kadar birçok medeniyetin izlerine rastlanıyor.
Amasya’nın simgesel yapılarından biri olan ve Anadolu'nun görülmeye değer en güzel kaleleri arasında gösterilen Amasya Kalesi, şehri gezerken hemen dikkatini çekecek görkemli bir tarihi yapı. Şehri çevreleyen Harşena Dağı'nda eteklerinde yer aldığı için halk arasında Harşena Kalesi olarak da bilinen ve deniz seviyesinden yaklaşık 700 metre yükseklikte inşa edilen devasa kale; Pers, Pontus, Roma, Bizans ve Osmanlılar döneminde aktif olarak kullanılmış.
18. yüzyıldan sonra kaderine terk edilen ve günümüzde aslına uygun olarak restore edilerek ziyarete açılan Amasya Kalesi; devasa surları, iç kalede sıralanan Osmanlı dönemi camileri, su depoları ve sarnıçları ile Amasya’da ilk uğramanız gereken yerler arasında. Eski Tunç Çağı’ndan kalma bir yapının üzerine inşa edildiği düşünülen ve surlarından çevresi tarihi konaklarla süslü Yeşilırmak Nehri’nin muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz
Amasya'nın en bilinen ve çok ziyaret edilen tabiat cenneti olan Borabay Gölü, şehri sadece 50 dakika uzaklıkta dinlendirici bir gezi sunuyor. Halk arasında Aynalı Göl olarak da bilinen, 1050 metre yükseklikte çam ormanlarıyla çevrili büyüleyici bir manzaraya sahip Borabay Gölü; yılın her mevsimi düzenlenen doğa yürüyüşleri, bisiklet turları ve kampçılık faaliyetlerinin ana merkezi konumunda.
Balık bolluğu bakımından zengin olan gölde sandallarla balık avlama turlarına çıkabilir veya çam ağaçları altında olta balıkçılığı yaparak, yeşil ve mavinin buluştuğu göl manzaraları arasında yılın yorgunluğunu atabilirsin. Hem turlarla hem de kendi başınıza her saat bulabileceğiniz minibüslerle kolayca ulaşabileceğin Borabay Gölü, her doğa severin mutlaka görmesi gereken tabiat cennetlerimizden biri. Doğaya uyumlu olarak tasarlanmış bungalovlar, oteller ve orman köşklerinde konaklayabileceğiniz gölün çevresinde kestane, çam ve kır çiçekleri arasında yürüyüşler yaparak da el değmemiş güzellikleri keşfe çıkabilirsin.
Amasya’da yılın her mevsimi fotoğraf safarilerinin düzenlendiği, şehir gezen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yer olan tarihi Yalıboyu evleri, Yeşilırmak Nehri kıyısı boyunca sıralanıyor ve hemen arkasındaki Harşena Dağı ile kaya mezarlarıyla birlikte büyüleyici bir manzara sunuyor. Safranbolu’nun tarihi evlerini andıran tasarımlarıyla insanları büyüleyen ve Amasya’nın en sevilen turistik yapıları haline gelen Yalıboyu evleri; iki veya üç katlı olarak, yöreye özgü ahşap ve taş mimariler ile tasarlanmış mimari şaheserler.
Roma döneminde inşa edilmiş 3 metre kalınlığındaki sur duvarlarının üstünde, Yeşilırmak Nehri’ne sıfır konumda inşa edilen tarihi konaklar arasında Hazeranlar Konağı gibi etnografya müzesi haline getirilen bazı konakların iç mekanlarını gezebilir; Osmanlı dönemi mobilyalarını ve günlük yaşam tarzını yakından görebilirsin. 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı döneminin en güzel sivil mimari örnekleri arasında gösterilen Yalıboyu evleri, antika mobilyalarla süslü odalarından ve cumbalı balkonlarından izleyebileceğin etkileyici Yeşilırmak manzaraları için de görülmeye değer. Yalıboyu evleri ülkemizde mutlaka görmen gereken önemli tarihi değerlerden yalnızca biri. Yalıboyu evlerinin yanı sıra diğer tarihi değerlerimiz için Türkiye'deki en popüler tarihi yerler yazımıza göz at!
Tam bir müzeler şehri olan Amasya'da keyifle gezebileceğiniz başka bir etkileyici müze de efsanevi aşklarıyla pek çok hikaye, öykü, şiir ve türküye konu olan Ferhat ile Şirin’e adanmış Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi. Amasyalı olan ve Şirin’e olan aşkını ispat etmek için dağları delerek şehre su taşıyan Ferhat’tan ismini alan Roma su kemerlerinin yakınında bulunan müzede sadece Türkiye'de değil, İran gibi çevre ülkelerde de onlarca hikayeye konu olan Ferhat ile Şirin’in yanı sıra diğer ünlü aşıklar Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun, Romeo ile Juliet ve Mimar Sinan ile Mihrimah Hatun’a adanan farklı bölümleri de gezebilirsin.
Benzersiz sergileriyle herkesin gezmesini önerdiğimiz Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Amasya merkezinden kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor.
Amasya, sadece binlerce yıllık tarihi hazineleri ve doğal güzellikleri ile değil, şifalı kaplıcalarıyla da çok ilgi gören bir sağlık turizmi merkezi. Şehre yaklaşık 37 kilometre uzaklıktaki Terziköy kaplıcaları; termal oteli, bungalov evleri, açık ve kapalı kaplıca havuzlarıyla Amasya gezinizden sonra hem yorgunluk atmak hem de hastalıklarınıza şifa bulmak için ziyaret edebileceğin en popüler yerler arasında.
Çam ormanları ile sarılı olduğu için tertemiz havasında yürüyüşler yaparak da yenilenebileceğin Terziköy kaplıcalarının çevresinde ise iyi düzenlenmiş trekking parkurları ve parklar bulabilirsin. Banyo kürü ve içme suyu olarak kullanılabilen, hem sindirim sorunlarından cilt rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığa iyi gelen şifalı suları hem de yemyeşil huzurlu atmosferiyle Amasya’nın sevilen gezi alanlarından biri.
5- Terziköy Kaplıcaları
Amasya'nın tarihi sokakları, birbirinden güzel yüzlerce yıllık konaklarla süslü ve bu konaklar içine mutlaka görmeni önerdiğimiz en etkileyici yapı ise Yeşilırmak Nehri kenarında hemen dikkatini çekecek olan görkemli Hazeranlar Konağı. Klasik Yalıboyu ve Safranbolu evlerinin mimari tarzıyla, iki katlı olarak ahşap ve taş malzemelerle inşa edilen 1865 yılı yapımı Hazeranlar Konağı, aslına uygun olarak restore edilerek 1976 yılında müze haline getirildi.
Konağı gezerek 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı dönemi mobilyalarıyla süslenmiş odaları, yöresel giysiler giymiş balmumu heykelleri, paha biçilmez antikaları, el yapımı ahşap oyması süslemeleri, Amasya konaklarında kullanılan günlük eşyaları, tarihi belgeler ve fotoğrafları bir arada görebilir, harika fotoğraflar çekebilirsin. Amasya'da Osmanlı döneminden günümüze kalan en güzel yapılardan biri olması ile ünlü Hazeranlar Konağı’nı gezerek şehrin yüzlerce yıllık geleneklerini ve kültürünü öğrenebilirsin.
Çarpıcı Yeşilırmak Nehri manzaraları sunan güzel bir konumda 1510 yılında inşa edilen Hatuniye Camii ve Külliyesi, Sultan II. Beyazıt'ın eşi için yaptırılmış etkileyici bir mimari eser. Hamam, sübyan mektebi ve cami bölümleri bulunan külliye; sivri tuğla kemerli mimarisi, bitki motifleri ile süslü iç bölümleri ve devasa kubbeleri ile dikkat çekiyor. Dikdörtgen planlı olarak tasarlanan Hatuniye Camii ve Külliyesi, hem Osmanlı dönemini yansıtan sağlam yapısı hem de sunduğu Yeşilırmak Nehri manzaralarıyla inanç ve tarih turlarının da sevilen adreslerinden biri.
7- Hatuniye Camii ve Külliyesi
Amasya'da hem tarih ve kültür hem de inanç turlarıyla keşfe çıkabileceğin başka bir simgesel yapı da 1486 yılında tamamlanan II. Beyazıt Külliyesi. Şehir merkezinde büyük bir alanı kapsayan etkileyici yapı, II Beyazıt'ın oğlu ve Amasya sancak beyi olan Şehzade Ahmet tarafından yaptırılmış bir mimari şaheser.
Cami, medrese, imaret olarak tasarlanan ve uzun yıllar dini eğitimlerin verildiği külliye, 15. yüzyıl dönemi Osmanlı mimari özelliklerini yakından görebileceğin, günümüze kadar sağlam kalmış en önemli tarihi hazinelerimizden biri. Külliye; mavi çiniler, el yapımı taş ve ahşap oymaları ile süslü II. Beyazıt Camii için de her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Amasya merkezinde güzel bir konumda yer aldığı için kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin II. Beyazıt Camii ve Külliyesi, yerli ve yabancı turistlerin şehri gezerken mutlaka gezdiği yerler arasında.
Amasya’nın simgesel yapılarından ve en çok fotoğraflanan tarihi hazinelerinden biri olan Amasya Saat Kulesi, 1865 yılından beri şehri süslemeye devam ediyor. Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan saat kulesinde klasik Anadolu, Türk ve İslam mimari özelliklerini bir arada görebilirsiniz. Yeşilırmak Nehri kenarında, tarihi konakların arasında büyüleyici bir manzara sunan ve özellikle geceleri aydınlatıldığında arkasındaki dağ yamacında uzanan kaya mezarlarıyla birlikte en güzel fotoğraflarını çekebileceğin Amasya Saat Kulesi, şehrin ilk görmen gereken tarihi yapılarından biri.
Amasya şehrinin eteklerine kurulduğu Harşena Dağı, 272 metre yüksekliğinde oldukça küçük bir dağ ama yamaçlarındaki birbirinden güzel konaklar ve sert kayalar içine oyulmuş antik mezarları ile şehrin en sevilen gezi alanlarından biri. 2015 yılında antik hazinelerinden dolayı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Pontus Kralları Kaya Mezarları için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Harşena Dağı; serin havada yürüyüşler yapmak, dağ eteklerinden büyüleyici Amasya ve Yeşilırmak Nehri manzaraları izlemek veya kış aylarında karla kapanan tarihi konakların kartpostal güzelliğindeki fotoğraflarını çekmek için kesinlikle uğramanı önerdiğimiz bir yer.
Amasya, birbirinden güzel müzeleri ile ünlü bir şehir ve gezinde mutlaka uğramanı önerdiğimiz Şehzadeler Müzesi, büyüleyici koleksiyonuyla şehrin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. 1800’lü yıllardan kalma etkileyici bir Amasya konağında hizmet veren müze, şehzadeler şehri olarak bilinen Amasya'da sancak beyi olarak görev almış bütün şehzadelerin balmumu heykellerinin yanı sıra 18. ve 19. yüzyıl mobilyaları ile süslenmiş odalarıyla da seni Osmanlı dönemine unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak.
İçerisinde 14. yüzyıldan günümüze uzanan hat, minyatür, ebru sanatı örneklerini inceleyebileceğin ve Osmanlı şehzadelerinin günlük yaşamlarından çarpıcı kareler görebileceğin Şehzadeler Müzesi’ni haftanın her günü saat 08:30 ile 17:30 saatleri arasında gezerek fotoğraflar çekebilirsiniz.
Amasya merkezinden sadece 10-15 dakikalık kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin 200 metre yükseklikteki Çakallar Tepesi, hem şehrin çarpıcı tarihi konaklarını hem de Yeşilırmak Nehri'nin panoramik manzaralarını izleyerek harika fotoğraflar çekmek için ilk uğramanız gereken yerlerden biri. Tertemiz havası ile hafta sonu yürüyüşlerine çıkmak için de sıkça ziyaret edilen tepe, Osmanlı döneminde şehzadelerin avlanma alan olarak kullanılıyordu. Osmanlı paşalarının yüzlerce yıllık yazlık konakları ile süslü Çakallar Tepesi’nde çayınızı yudumlayarak manzaranın tadını çıkarabileceğin kır bahçeleri de hizmet veriyor.
Binlerce yıllık zengin bir tarihe sahip olan ve onlarca farklı medeniyetten izler taşıyan Amasya'nın bu zenginliğini en iyi göreceğiniz yer ise Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinde hizmet veren Amasya Arkeoloji Müzesi. İlk olarak 1925 yılında II. Beyazıt Külliyesi içinde hizmete başlayan ve 1977 yılında günümüzdeki binasına taşınan müzede 24.000’den fazla paha biçilmez eser sergileniyor.
Çarpıcı koleksiyonu ile Türkiye'nin en büyük ve önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Amasya Arkeoloji Müzesi’nin üç katına yayılan sergilerinde hem Amasya çevresindeki arkeolojik kazılardan elde edilen eserler hem de bölgenin kültürel yapısını yansıtan etnografik eserleri yakından görme şansı bulabilirsiniz.
Açık olduğu saatler
Hem tıp hem de tarih meraklılarının Amasya'da kesinlikle uğraması gereken müzelerden biri olan Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, 1300'lü yılların başı İlhanlı döneminde inşa edilen bimarhane içerisinde benzersiz bir koleksiyon sunuyor. 700 yıldan uzun zaman şifahane olarak hizmet veren ve binlerce insana şifa dağıtan bimarhane; İlhanlı, Anadolu Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde kullanılmış ve 1900’lü yıllardan sonra bir dönem konservatuar olarak hizmet vermiş.
2011 yılında zengin koleksiyonlarıyla müze olarak ziyareti açılan ve ismini Fatih Sultan Mehmet döneminin en ünlü hekimlerinden Amasyalı Sabuncuoğlu Şerafettin’den alan müzenin sergileri; yüzlerce yıl boyunca kullanılan tıbbi araçlar, tedavi yöntemleri ve dönemin ünlü hekimlerinin balmumu heykelleri ile süslü. Hem etkileyici taş binası hem de benzersiz koleksiyonları için ziyaret edilen müze, Amasya merkezinde Atatürk Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alıyor .
1413 yılında Halveti Tekkesi olarak tasarlanan Çilehane Camii, Çelebi Mehmet'in döneminde Amasya'ya inşa ettirilen etkileyici yapılardan biri. Tekke ve mescit gibi bölümlerden oluşan tarihi caminin yanında da önemli türbeler sıralanıyor. Kırmızı moloz ve kesme taşlarının yanı sıra devasa eyvanlı kapısıyla da hemen dikkatini çekecek olan Çilehane Camii’nin devasa kubbeleri de görülmeye değer güzellikte.
Klasik Osmanlı dönemi mimarisi ile günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış Çilehane Camii, hem tarihi hem de mimari meraklılarının görmesi gereken Amasya eserlerinden biri. 1930 yılında yaşanan depremde hasar gördükten sonra aslına uygun olarak restore edilen yapı, Amasya merkezinde Pirler Parkı'na kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.
Hem doğa gezileri hem de rehberli mağaracılık turlarıyla keşfe çıkabileceğiniz başka bir tabiat harikası olan Aynalı Mağara, şehir merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta keyifli bir gezi sunuyor. Pontus Kralları Kaya Mezarları’nın bulunduğu Harşena Dağı eteklerinde yer alan ve devasa bir kaya kütlesi içine 13 metre yükseklikte oyulan Aynalı Mağara’nın Helenistik dönemlerde inşa edilen bir anıt mezar olduğuna inanılıyor. Hz. İsa ve 12 havarisini tasvir eden duvar resimleri için yabancı turistler tarafından da sıkça ziyaret edilen Aynalı Mağara, uzun tarihi boyunca pek çok efsaneye de konu olan Amasya’nın görülmeye değer yerlerinden biri.
Sadece Amasya'nın değil Türkiye'nin de önemli tabiat cennetlerinden biri olan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, 1989 yılından beri el değmemiş güzelliklerinden dolayı sit alanı olarak korunuyor. 800 hektardan büyük bir yeşil alanı kapsayan ve sazlıklarında onlarca çeşit su kuşu ile göçmen kuşa ev sahipliği yapan kuş cennetinde yaban ördekleri, karabataklar ve parkın ismini aldığı büyüleyici kuğuların harika fotoğraflarını çekebilirsin.
Bahar ve yaz aylarının en sevilen gezi alanlarından biri olmasının yanı sıra kuş gözlemciliği veya kamp yapmak için de Amasya'da en çok tercih edilen yerlerden olan Yedi Kuğular Kuş Cenneti’ni her zaman bulabileceğiniz rehberli doğa yürüyüşleriyle gezebilir ve en güzel fotoğraflarınızı burada çekebilirsin.
Amasya'da sıkça görebileceğiniz ters T planlı cami örneklerinden en güzelleri arasında yer alan ve 1486 yılında Şehzade Ahmet’in lalası Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen, ismini de buradan alan Mehmet Paşa Camii; kare planlı, yüksek tavanlı ve sekizgen kubbesi ile dikkat çeken bir mimari eser.
Amasya'nın en güzel ağaç oymalarına ev sahipliği yapan ve tavanı rengarenk bitki motifleri ile süslenmiş Mehmet Paşa Camii'nde aynı zamanda klasik Osmanlı mermer işçiliğinin en güzel örneklerini de yakında göre fırsatı bulacaksınız. Hem inanç ve kültür turlarıyla hem de kendi başınıza kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin tarihi yapı, Mehmet Paşa Mahallesi'nde merkezi bir konumda bulunuyor.
Amasya, Selçuklu ile Osmanlı döneminden kalan birbirinden güzel pek çok camiye ev sahipliği yapıyor ve bu camiler içinde en ilgi çekenlerinden biri de 13. yüzyılda inşa edilen Burmalı Minareli Camii. Bölgenin en eski camilerinden biri olan ve Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyâseddin Keyhüsrev döneminde inşa ettirilen etkileyici yapı, uzun tarihi boyunca deprem ve yangınlarla yıkılarak birkaç kez aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiş. Burma şeklinde tasarlanmış çarpıcı minaresi, Selçuklu dönemini yansıtan etkileyici el yapımı taş ve ahşap süslemeleriyle görülmeye değer hazinelerimizden biri olan Burma Minareli Camii, hem tarih hem de mimari meraklılarının ilgisini çeken Amasya yapılarından biri.
Amasya'nın görülmeye değer hamamlarından biri de Yeşilırmak Nehri kıyısında Hatuniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilen 1510 yılı yapımı Yıldız Hamamı. Arkasındaki kaya mezarları ve yanındaki tarihi Yalıboyu evleri ile birlikte etkileyici bir manzara sunan tarihi hamam, kare planlı olarak tasarlanmış. Fenerli kubbesi ile dikkat çeken ve içerisinde soyunmalık, soğukluk, sıcaklık gibi bölümlerinin bulunduğu Yıldız Hamamı’nın Yalıboyu evlerini ve Hatuniye Külliyesi ile birlikte hem tarih turlarıyla hem de kendi başınıza gezebilirsin.
Amasya’nın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden Yalıbolu evlerinin hemen arkasındaki Harşena Dağı’nın eteklerinde, büyüleyici Yeşilırmak Nehri manzaraları karşısında yükselen Pontus Kralları Kaya Mezarları, şehri gezen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerler arasında.
Krallar Vadisi olarak da bilinen ve devasa kayaların içine oyulmuş 21 tane antik mezarın sıralandığı alanda, Pontus Devleti'nden Helenistik döneme kadar uzanan etkileyici antik mezar örneklerini yakından inceleyebilirsin. Amasya’yı süsleyen Harşena Dağı'nın eteklerinde şehrin panoramik manzaralarına hakim bir konumda inşa edilen bu büyüleyici yapıları hem kendi başınıza hem de rehberli tarih ve kültür turlarıyla keşfe çıkarak kaya mezarlarının iç bölümlerini gezebilir; Yalıboyu tarihi konaklarının ve Yeşilırmak Nehri’nin harika fotoğraflarını çekebilirsin.
Yeşilırmak Nehri’ne hakim güzel bir konumda, Hükümet Köprüsü’nün hemen karşısında inşa edilen Gümüşlü Camii, 1326 yılında inşa edilen şehrin en eski camilerinden biri. 1419 ve 1491 yıllarında yaşanan depremlerle yıkıldıktan sonra aslına uygun olarak tekrar inşa edilen tarihi yapı, en son Gümüşcüzade İbrahim Bey tarafından yaptırıldığı için ismini buradan almış. Kare planlı ve kesme taşlarla inşa edilen, asırlık çınar ve çam ağaçları ile çevrili Gümüşlü Camii; iç mekanlarını süsleyen ahşap direkleri, kemerli kapıları ve tuğlalarla örülmüş silindir şeklindeki minaresiyle dikkat çekiyor.
Birbirinden güzel Osmanlı dönemi yapılarına ev sahipliği yapan Amasya’da tarih meraklılarının mutlaka görmesi gereken ve şehrin simgesi haline gelen etkileyici yapılardan bir diğeri de Büyük Ağa Medresesi olarak da bilinen Kapı Ağa Medresesi. Osmanlı Sultanı II. Beyazıt döneminde yaptırılan ve 1488 yılından beri sağlam mimarisiyle ayakta kalmayı başarmış etkileyici medrese, çevresini saran yüzlerce yıllık konaklarıyla çarpıcı bir manzaraya sahip.
Asırlık çınar ağaçları arasında ve çiçeklerle süslü havuzlu avlusunun huzurlu atmosferinde mola verebileceğiniz medrese, Selçuklu dönemine göndermeler yapan el yapımı taş süslemeleriyle de görülmeye değer güzellikte. Uzun yıllar dini eğitimlerin verildiği medrese odalarını gezebileceğiniz; kemerli kapıları ve devasa kubbeleriyle etkileyici bir mimari şaheser olan Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi, 1978 yılında aslına uygun olarak restore edilerek ziyarete açıldı.
Hem keyifli bir gezi yapabileceğiniz hem de çevresini süsleyen tarihi konakları izleyebileceğiniz Amasya Alçak Köprü, fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsan Amasya'da ilk uğramanız gereken yerlerden. Roma döneminde Yeşilırmak Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlamak için inşa edilen antik köprü, kesme taşlarla tasarlanmış ve günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış bir mimari şaheser.
Özellikle akşamları ışıklandırılan Harşena Dağ eteklerindeki kaya mezarları ve büyüleyici Yalıboyu evleriyle birlikte en güzel fotoğraflarını çekebileceğin Alçak Köprü üzerinde, özellikle kış aylarında kartpostal güzelliğinde Yeşilırmak Nehri manzaralarına da şahit olabilirsin. Uzun tarihi boyunca pek çok kez yenilenen tarihi köprü, günümüzde de yaya köprüsü olarak kullanılmaya devam ediyor.
Hem tarih ve kültür meraklılarının hem de çocuklu ailelerin keyifle gezebileceği başka bir Amasya Müzesi de 1914 tarihli bir fotoğraftan esinlenilerek, Osmanlı dönemindeki Amasya şehrinin minyatürlerle yeniden canlandırıldığı Minyatür Amasya Müzesi. II. Beyazıt Külliyesi’nin imaret binasında hizmet veren müzede tarihi camiler, devasa medreseler, köprüler ve Yeşilırmak Nehri boyunca uzanan büyüleyici konakların etkileyici minyatürlerini yakından görebilirsiniz.
Yüzlerce yıl boyunca Amasya'nın ticaretinin kalbinin attığı en önemli yer olan Amasya Bedesteni, 1483 yılında II. Beyazıt döneminde inşa edilmiş görülmeye değer bir mimari yapı. Şehirdeki vakıflara gelir sağlamak amacıyla tasarlanan ve 1668 yılında depremde hasar gördükten sonra 1800'lü yıllarda aslına uygun olarak yenilenen bedesten, dört kubbeli ve iki katlı olarak kesme taşlarla inşa edilmiş.
500 yılı aşkın zamandır ayakta kalan ve 1971 yılında aslına uygun olarak restore edilen Amasya Bedesteni içindeki dükkanlarda el dokuması halı ve kilimlerden el yapımı yöresel hediyelik eşyalara kadar yüzlerce çeşit ürün bularak güzel bir tatil alışverişi yapabilirsin.
Amasya'nın en ünlü efsanesi Ferhat ve Şirin’in aşkına konu olan Ferhat Su Kanalı, aslında çok daha eski bir yapı. Geç Helenistik veya Erken Roma döneminde inşa edildiği düşünülen ve Amasya merkezine su taşınması için sert kayalar içine oyularak tasarlanan devasa su kanalı, büyüleyici bir mimari şaheser olarak tarih ve mimari meraklılarını kendine çekiyor.
Ferhat'ın Şirin'in kalbini kazanmak için kayaları oyduğu su kanalına benzetildiği için Ferhat Su Kanalı ismini alan ve dağ eteklerinde 2 kilometre boyunca uzanan bu etkileyici kanallarını Amasya gezinizde incelemeyi ve harika fotoğraflarını çekmeyi unutmayın. Şehir merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta yer alan Ferhat Su Kanalı, doğa gezilerinin de sevilen adresleri arasında.
Amasya'nın görülmeye değer tarihi bir camisi de Ziya Paşa Bulvarı üzerinde hemen dikkatini çekecek olan Saraçhane Camii. Uzun tarihi 1372 yılında başlayan etkileyici yapı, kare planlı ve tek kubbeli olarak dönemin Amasya Emiri Şadgeldi Paşa tarafından inşa edilmiş. Halk arasında Şahgeldi Paşa Camii olarak da bilinen Saraçhane Camii, dönem mimarisini yansıtan kalın taş duvarları, etkileyici içi süslemeleri ve kiremitlerle süslü çatısıyla Amasya’nın en güzel camilerinden biri. Günümüzde de hizmet vermeye devam eden, kutsal günlerde ve dini bayramlarda tamamen dolan camiye şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle uğraşabilirsin.
Amasya merkezinde Sofular Mahallesi üzerinde yer alan Pirler Parkı, şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşıp sessiz bir ortamda zaman geçirebileceğin sevilen şehir parklarından biri. Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılarla süslü park, aynı zamanda yöresel ürünlerle hazırlanan kahvaltılar sunan kır bahçeleri ve yöresel lezzetler eşliğinde akşam yemekleri yiyebileceğin restoranlarıyla de her zaman hareketli.
Asırlık çınar ağaçları arasında sıralanan çardakları, çiçeklerle süslü yürüyüş yolları, çocuk oyun parkları ve etkinlik alanlarıyla Amasya'nın sevilen rekreasyon alanlarından biri haline gelen Pirler Parkı’na kısa bir yürüyüş ulaşabilir ve çocuklarınla güzel bir gün geçirebilirsin.
Tarihi yapıları gezmeyi sevenler için tam bir cennet olan Amasya'da şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin Beyazıt Paşa Camii, Künç Köprü’nün hemen karşısında inşa edilmiş ve Bursa’daki ünlü Yeşil Camii’ye mimari açıdan oldukça benziyor. 1414 yılında Sadrazam Beyazıt Paşa tarafından inşa ettirilen ve ismi sadrazamdan alan ters T planlı camii, Bursa’nın klasik camilerine benzeyen çarpıcı mimarisiyle tarih ve mimari meraklılarını kendine çekiyor.
Üçgen biçiminde tasarlanan sekizgen kaidelerle örtülü kubbesi, kesme taşlarla inşa edilmiş duvarları, kırmızı ve beyaz boyalı mermerleri ile görülmeye değer bir mimari hazinemiz olan Beyazıt Paşa Camii’nin özellikle giriş kapısındaki ahşap süslemeleri incelemenizi öneririz. 2006 yılında aslına uygun olarak restore edilen ve çınar ağaçları arasında günümüzde de hizmet vermeye devam eden Beyazıt Paşa Camii, şehrin en etkileyici ve sık ziyaret edilen tarihi yapıları arasında.
750 yıldan fazla zamandır hizmet vermeye devam eden ve Amasya’nın en eski camilerinden biri olan Gök Medrese Camii, etkileyici mimarisinin yanı sıra huzurlu atmosferiyle de şehrin çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri. Amasya Beylerbeyi Emir Seyfettin Toruntay tarafından 1267 yılında inşa edilen cami, hemen yanındaki Torumtay Türbesi için de binlerce insanı kendine çekiyor.
Dikdörtgen planlı ve kalın kesme taşlarla tasarlanan tarihi cami, uzun yıllar boyunca dini eğitimlerin verildiği bir medrese olarak hizmet vermiş. Gök Medrese Camii; el yapımı ahşap işçiliği, iç mekanlarını süsleyen yıldız motifleri ve Selçuklu dönemine ait olduğu düşünülen taş süslemeleriyle Amasya’nın görülmeye değer tarihi hazinelerinden.
Yeşilırmak Nehri üzerinde yer alan ve iki yakayı birbirine bağlayan başka bir tarihi köprü de 12. yüzyıl Anadolu Selçuklu döneminde inşa edilen Künç Köprü. Amasya'nın en etkileyici Selçuklu dönemi eserlerinden biri olan ve Sultan II. Mesut’un annesi Hundi Hatun için inşa ettirdiği köprü, kesme taşlarla kemerli olarak tasarlamış ve sağlam mimarisiyle günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış.
Nehir akış yönünde su baskınlarına karşı korunması için yuvarlak şekillerle tasarlanan sel yaranlarını da mutlaka görmeni önerdiğimiz Künç Köprü, çevresinde sıralanan yüzlerce yıllık Amasya konakları ve Yeşilırmak’ın büyüleyici doğal güzellikleriyle hem fotoğraflar çekmek hem de akşam yürüyüşlerine çıkmak için ziyaret edebileceğiniz güzel yerler arasında.
Ziyaret edebileceğin önemli Amasya müzelerinden biri de Yeşilırmak Nehri kıyısında uzanan ve en güzel Osmanlı sivil mimari örneklerinden kabul edilen Saraydüzü kışla binası içerisinde hizmet veren Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi. Mustafa Kemal Atatürk’ün şehri ziyaret ettiği ve 22 Haziran 1919 tarihinde ünlü Amasya Genelgesi'ni açıkladığı yer olmasıyla özel bir öneme sahip olan kışla, aslına uygun olarak restore edilerek müze haline getirildi.
Kurtuluş Savaşı dönemini yansıtan etkileyici fotoğraflar ve belgelerle süslü müze koleksiyonlarında Amasya Genelgesi'nin bir örneğini, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerini de yakından görebilirsin. Günümüzde kültür merkezi olarak da hizmet veren ve yılın her dönemin konferanslar, sergiler, sempozyumlar, konferanslara ev sahipliği yapan Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi’nde aynı zamanda tiyatro gösterileri, şiir ve müzik dinletileri de düzenleniyor.
Hem etkileyici mimarisi hem de içindeki zengin koleksiyonuyla mutlaka gezmeni önerdiğimiz müzenin etkinlik takvimini inceleyerek büyüleyici atmosferde ilginizi çeken etkinliklere katılabilirsin.
Tarih, kültür ve mimari meraklılarının keyifli ziyaret edebileceği başka bir yüzlerce yıllık cami de 1428 yılında Amasya Sancak Beyi Yörgüç Paşa tarafından yaptırılan ve ismini de buradan alan Yörgüç Paşa Camii. Amasya’da çok görülen ters T planlı inşa edilen camilerden biri olan Yörgüç Paşa Camii; kesme taşlar kullanılarak tasarlanmış kalın duvarları, geniş ahşap pencereleri, kırmızı ve beyaz mermerlerle süslenmiş girişiyle oldukça etkileyici.
Çevresini saran asırlık çınar ağaçlarıyla sessiz ve huzurlu bir atmosfere sahip olan Yörgüç Paşa Camii’nin iç bölümleri ise geometrik desenler ve çiçek motifleri ile süslenmiş. Yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam eden Yörgüç Paşa Camii’nin hemen yanındaki Toruntay Türbesi ile birlikte ziyaret edebilirsin.
1210 yılında Danişment emirlerinden Halifet Gazi tarafından yaptırıldığı tahmin edilen ve şehrin eski tarihi hazinelerinden biri olan Halifet Gazi Türbesi ve Camii, sizi tarihte yolculuğa çıkaracak bir büyüleyici bir taş eser. Yüzlerce yıllık türbe; sivri kubbesi, kesme taşlarla inşa edilmiş kalın duvarları ve kabartma taş oymalı kapısıyla şehir merkezinde çarpıcı bir manzara sunuyor.
Lahit şeklinde tasarlanan yapının kapısını süsleyen zikzak, geometrik ve yıldız desenlerini de inceleyebilir; Beylik döneminin en güzel taş oymalarını yakından görebilirsin. Amasya’nın başka bir görülmeye değer şaheseri olan Gök Medrese Camii’ne kısa bir yürüyüş mesafesindeki Halifet Gazi Türbesi’nin Gök Medrese Camii ile birlikte gezebilirsin.
Yeşilırmak Nehri üzerinde inşa edilmiş tarihi köprüleri ile ünlü Amasya'da keyifle gezebileceğiniz ve harika fotoğraflarını çekebileceğin başka bir tarihi köprü de Ziya Paşa Bulvarı’nın hemen bitişinde başlayan ve halk arasında Meydan Köprüsü olarak da bilinen İstasyon Köprüsü. 1370'li yıllarda Amasya Emiri Şadgeldi Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilen ve 1800’lü yıllarda hasar görüp yenilenen köprü, kesme taşlar olarak inşa edilmiş ve günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Amasya Kalesi yolu üzerinde konumlandığı için tarihi kayıtlarda Meydan Kapısı olarak da geçen kemerli köprü, iki yakasını süsleyen yemyeşil Yeşilırmak manzaralarıyla görülmeye değer güzellikte.
Merzifon'u bölgenin önemli ticaret merkezlerinden biri olduğu 17. yüzyılda inşa edilen ve gününüzde de ilçede alışveriş yapmak için en çok ziyaret edilen yerlerden olan Merzifon Bedesteni, dikdörtgen planlı olarak kesme taşlarla inşa edilmiş ve günümüze kadar sağlam ulaşmayı başarmış. Yüzlerce çeşit yöresel ürün bulabileceğiniz dükkanlarını gezebileceğin bedesten, kubbeli çatısı ve el yapımı taş oymalarıyla süslü kapılarıyla da görülmeye değer mimari hazinelerden biri. Geniş avlusunda tarihi atmosferin tadını çıkararak kahvenizi yudumlayabileceğiniz Merzifon Bedesteni, keyifli bir tatil alışverişi yapmak için gidebileceğin en güzel yerlerden.
Pek çok etkileyici türbeye ev sahipliği yapan Amasya'da en çok ziyaret edilen türbelerden biri de Gök Medrese Camii'nin hemen karşısında 1278 yılında inşa ettirilen Torumtay Türbesi. Dönemin Amasya Valisi Seyfettin Torumtay’a adanmış türbede valinin çocukları ve torunlarının da mezarları bulunuyor.
Klasik Selçuklu türbe tarzından farklı olarak dikdörtgen planlı ve 2 katlı olarak tasarlanan Torumtay Türbesi, çarpıcı taş mimarisi ve kabartma kaya oymalarıyla görülmeye değer tarihi yapılardan biri. 1800'lü yılların sonunda onarım gördüğü tahmin edilen ve günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış etkileyici türbeyi Gök Medrese Camii ile birlikte ziyaret edebilirsin.
Şehzadeler şehri Amasya’nın sevilen gezi alanlarından biri de Yıldırım Beyazıt, Çelebi Mehmet, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet, II. Beyazıt ve III. Murat gibi Amasya’da eğitim alan şehzadelerin büstlerinin süslediği Şehzade Yolu. Yeşilırmak Nehri kıyısı boyunca uzanan yürüyüş yolunda akşam yürüyüşleri yaparak hem şehrin yetiştirdiği şehzadeleri görebilir hem de Yeşilırmak'ın büyüleyici manzaralarını izleyebilirsin. Amasya merkezinden Yalıboyu evlerine kadar uzanan Şehzadeler Yolu’ndan akşamları aydınlatılan Yalıboyu evleri ve kaya mezarlarının da en güzel fotoğraflarını çekebilirsin.
İsmini verdiği Sofular Mahallesi'nde, Merzifon ilçe merkezinden kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz 1502 yılı tarihli Sofular Camii, inanç ve kültür turları ile keşfe çıkabileceğin başka bir önemli tarihi yapı. Tek kubbeli ve tek minareli olarak inşa edilen Amasya camilerinden biri olan Sofular Camii’nin inşasında moloz taşlar ve tuğlalar kullanılmış. Silindirik minaresini de görmeni önerdiğimiz, iç bölümlerini süsleyen taş ve ahşap oymaları ile dikkat çeken Sofular Camii’nin çevresi de yüzlerce yıllık konaklarla çevrilmiş durumda.
Osmanlı döneminin önemli eğitim merkezlerinden biri olan Amasya şehri, birbirinden güzel medreselerle çevrili ve bu maddeler arasında en ünlülerinden biri de 1414 yılında inşa edilen Çelebi Mehmet Medresesi. Önemli bir Selçuklu dönemi medresesi olan ve dönem özelliklerini yansıtacak şekilde kare planlı, dört eyvanlı ve açık avlulu olarak tasarlanan Çelebi Mehmet Medresesi’nin devasa anıtsal kapısından iç bölümlerine girerek geometrik desenler ve bitki motifleriyle süslü medrese odalarını gezebilirsin. Uzunca yıllar boyunca dini eğitimlerin verildiği medresenin kesme taşlarla tasarlanmış avlusunda mola vererek otantik atmosferin de tadını çıkarabilirsin.
Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden pek çok etkileyici hamama ev sahipliği yapan Amasya'nın en ünlü hamamlarından biri de Mehmet Paşa Caddesi’nden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin Kumacık Hamamı. 1495 yılında moloz taşlar kullanılarak klasik Osmanlı mimari tarzıyla inşa edilen ve içerisinde soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri bulunan kare planlı hamam, alaturka kiremitlerle kaplı kubbesiyle de dikkat çekiyor. Çam ağaçları arasında etkileyici bir manzara sunan Kumacık Hamamı’nı karşısındaki Künç Köprüile birlikte gezebilirsin.
Yeşilırmak Nehri üzerine inşa edilen birbirinden etkileyici köprülere ev sahipliği yapan Amasya’da görmeni önerdiğimiz güzel köprülerden biri de şehir merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alan Çağlayan Köprüsü. Danişmentler döneminde Gültekin Gazi tarafından 1075 yılında yaptırıldığı tahmin edilen etkileyici köprü, yaklaşık olarak 70 metre uzunluğunda. Kesme taşlarla inşa edilmiş ve kemerli köprü ayaklarını süsleyen devasa sel kıranlarla etkileyici bir manzara sunan Çağlayan Köprüsü’nde her iki tarafını süsleyen asırlık çınar ağaçlarıyla kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin.
Amasya'nın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından Taşhan ile Amasya Bedesteni arasında inşa edilen 1484 yılı yapımı Kilari Süleyman Ağa Camii, tarihi bedestende alışveriş yaptıktan sonra ziyaret edebileceğiniz ve çam ağaçlarıyla süslü avlusunda dinlenebileceğiniz güzel bir tarihi yapı. Kesme taşlar ve tuğlalar kullanılarak tasarlanan, sivri kemerleriyle görülmeye değer güzellikteki tarihi cami, yay kemerli kapısıyla da dikkat çekiyor. Tek şerefeli ve kare planlı yapısıyla yüzlerce yıldır ayakta kalan Kilari Süleyman Ağa Camii, günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.
Amasya'nın keyifle gezebileceğin başka bir etkileyici hamamı da 1436 yılında Yörgüç Paşa’nın oğlu tarafından inşa ettirilmiş olan etkileyici Mustafa Bey Hamamı. Klasik Osmanlı hamam mimarisinin en güzel taş süslemelerini görebileceğin, dört kubbeli ve kesme taşlarla tasarlanan hamamda sıcaklık, soğukluk, soyunma gibi bölümler bulunuyor. İç mekanlarını süsleyen kabartma taş oymalarını da mutlaka incelemeni önerdiğimiz, ismini verdiği Mehmet Paşa Mahallesi'nde yer alan tarihi hamama toplu taşıma araçlarıyla veya kısa bir yürüyüşle rahatlıkla ulaşabilir, Amasya gezinizden sonra sıcak sularla yorgunluk atabilirsin.
Amasya'nın pek çok önemli tarihi yapıya ev sahipliği yapan Merzifon ilçesinin Kara Mustafa Paşa Köyü’nde ziyaret edebileceğin etkileyici bir tarihi hazinemiz de 17. yüzyılda inşa edilen Abiye Hatun Camii. Bölgeye hakim yüksek bir tepede konumlanan dikdörtgen planlı olarak ve kesme taşlarla inşa edilen tarihi cami, özellikle iç bölümlerinin süsleyen ahşap nakış işlemeleri ile ünlü.
Duvar ile tavanlarındaki rengarenk bitki ve çiçek motifleriyle Osmanlı döneminde en güzel süslemelere sahip camilerinden biri olarak gösterilen Abide Hatun Camii, bu özelliğinden dolayı tarih ve inanç gezilerinin de sevilen adresleri arasında. Hem rehberli turlarla hem de Merzifon minibüsleri ile kolayca ulaşabileceğiniz tarihi yapı, Merzifon merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta.
Amasya merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Gümüşhacıköy’de gezebileceğiniz başka bir etkileyici külliye de 1415 yılında Beylerbeyi Halil Paşa tarafından yaptırılan ve ismini de buradan alan Haliliye Medresesi. Moloz ve kesme taşlarla sağlam bir şekilde inşa edildiği için günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış medrese, 14. yüzyılın en güzel mimari örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Kemerli kapıları, ahşap sütunları ve iç süslemeleriyle görülmeye değer güzellikteki Haliliye Medresesi’nde uzun yıllar dini eğitimler verilen küçük medrese odalarını gezebilir ve geniş avlusunda mola vererek büyüleyici yapıyı inceleyebilirsinin.
Amasya’nın başka bir önemli sağlık turizm merkezi olan Hamamözü Artukbey kaplıcaları, şehir merkezine sadece 90 kilometre uzaklıkta dinlendirici bir gün sunuyor. Antik çağlardan beri kullanılan havuzları ile ünlü kaplıcada günümüzde termal bir otel, açık ve kapalı termal havuzlar hizmet veriyor. Çevresini saran çam ormanlarında yürüyüşler de yapabileceğiniz Artukbey kaplıcalarını hem yılın yorgunluk atmak hem de şifa bulmak için ziyaret edebilirsin.
42,5 derecelik termal sularının başta romatizma ve cilt sorunları olmak üzere onlarca rahatsızlığa iyi geldiği bilinen, antik dönemlerden beri binlerce insana şifa dağıtan Artukbey kaplıcalarına Amasya Otogarı’ndan her saat hareket eden Hamamözü minibüsleriyle yaklaşık 1,5 saat içinde ulaşabilirsin.
Ayaz Ağa Külliyesi olarak da bilinen ve 1495 yılında II. Beyazıt'ın Kapı Ağası olan Ayazağa tarafından inşa ettirilen Küçük Ağa Külliyesi; cami, medrese ve sübyan mektebi bölümlerine sahip. Amasya merkezinde Şamlar Caddesi üzerinde yer alan yer alan ve halk arasında Şamlar Camii olarak da bilinen külliye, tarih severler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Rengarenk çiçeklerle süslü küçük avlusu, dini eğitimlerin verildiği medrese odaları, kare planlı ve kesme taşlarla inşa edilmiş etkileyici tasarımıyla günümüze kadar sağlam kalmış Amasya yapılarından biri olan Osmanlı külliyesinde tarihi atmosferinde keyifli bir mola verebilirsin.
Amasya merkezine sadece 35 kilometre uzaklıktaki Yedi Kuğular Kuş Cenneti’nin bir bölümünü kapsadığı Yedikır Baraj Gölü, 900 hektarlık sevilen gezi alanlarından biri. Baraj gölü, çarpıcı zengin vahşi yaşam çeşitliliğiyle 1989 yılında yaban hayatı koruma sahası ve sit alanı olarak ilan edildi.
Göl manzaralı mesire alanları, kır bahçeleri ve restoranlarıyla turizm olanaklarının da geliştiği bölgede yılın her mevsimi büyüleyici fotoğraflar çekebileceğin seyir terasları ve yürüyüş parkurları gibi olanaklar bulabilirsin. Karabatak, gri balıkçıl, büyük balıkçıl, kılkuyruk ve yeşilbaş gibi onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan Yedikır Baraj Gölü’nü Yedi Kuğular Kuş Cenneti ile birlikte keşfe çıkabilir, sıcak yaz aylarında tertemiz havada yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin.
Şirvanlı Camii, 1800'lü yılların sonunda çeşitli Azerbaycan şehirlerinden yollanan yardımlarla inşa edildiği için halk arasında Azeriler Camii olarak da biliniyor. Kare planlı, tek kubbeli, tek minareli olarak kesme ve moloz taşlarla inşa edilen etkileyici yapı, girişindeki devasa sütunlarla da dikkat çekiyor.
Kemerli kapıları beyaz mermerlerle süslenen ve asırlık çınar ağaçlarına ev sahipliği yapan huzurlu bahçesinde yorgunluk atabileceğin Şirvanlı Camii, Amasya’nın en güzel camilerinden biri olarak sıkça ziyaret ediliyor. Çevresinde lahit mezarların ve türbelerin de bulunduğu cami, bu özellikleriyle tarih ve kültür turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelmiş durumda. Şehir merkezinde Mehmet Paşa Mahallesi üzerinde güzel bir konumda bulunan Şirvanlı Camii’ne kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsin.
Hilafet Gazi Türbesi’nin hemen karşısında ziyaret edebileceğini başka bir önemli yapı da 14. yüzyılın ikinci döneminde yapıldığı tahmin edilen Kadılar Türbesi. Amasya'nın ünlü kadılarından ismini alan çarpıcı türbe, klasik Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini yansıtan eyvanlı türbelerden biri. Dikdörtgen planlı iç mekanları ve kendine özgü süslemeleriyle dikkat çeken Kadılar Türbesi, 2007 yılında restore edilerek ziyaretine açıldı. Şehrin en bilinen ve ziyaret edilen türbelerinden biri olan Hilafet Gazi Türbesi ile birlikte Kadılar Türbesi’ni de ziyaret edebilirsin.
Amasya'nın Merzifon ilçesi sınırlarında yer alan ve doğa sporları yapmak için ideal olan Kız Kayası Kanyonu, şehir merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta. M.Ö. 2000 yıllarına uzanan eski bir yerleşim merkezi olan kanyon; yüzlerce metrelik sarp kaya duvarları, irili ufaklı şelaleleri, dere kenarlarında kurumuş kır bahçeleri ve mesire alanlarıyla günümüzde çok sevilen bir doğa gezi alanı. Doğu Roma dönemine ait köprüler, Osman döneminde kullanılan değirmenler ve kireç ocaklarının yanı sıra bölgede ilk yaşayan haklardan İskitler ve Amazonlara ait kaya mezarlarını da görme şansı bulacağınız Kız Kayası Kanyonu, hem tarih gezileri hem de doğa yürüyüşlerinin sevilen rotaları arasında.
7. yüzyılda inşa edilen bir Bizans kilisesinden Danişmentler döneminde camiye çevrilen ve halk arasında Kupa Dede Camii olarak bilinen Fethiye Camii, uzun yıllar hizmet verdikten sonra 2006 yılında aslına uygun olarak restore edildi. İlk dönemlerde minaresiz olan ve 1883 yılında minare eklenen tarihi yapı, beyaz boyalı kilise mimarisiyle Amasya’nın en ilginç camilerinden biri olarak ilgi görüyor. Kemerli nişler ve ahşap pencereleri ile şehrin diğer Osmanlı dönemi camilerinden farklı bir manzara oluşturan ve çam ormanları arasında güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz Fethiye Camii, şehir merkezinde Fethiye Mahallesi’nden kısa bir yürüyüşle ulaşılabilecek güzel bir konumda yer alıyor.
Amasya Müzesi'nin bahçesinde yer alan ve Selçuklu dönemi mimari özelliklerini yansıtan Sultan Mesut Türbesi, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 12. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen ve döneminin en güzel eyvanlı türbe örneklerinden biri olan Sultan Mesut Türbesi, kesme taşlarla örülmüş ve dış duvarları moloz taşlarla inşa edilmiş. İç bölümündeki bitki motifi süslemeleri ve çarpıcı kemerli kapısıyla da dikkat çeken türbe, bir zamanlar Mumyalar Müzesi olarak hizmet vermiş ve gezinizde alt kattaki mumyalık bölümüne de mutlaka uğramanı öneririz.
Sıcak yaz günlerinde doğa gezilerine çıkmak veya kamp yapmak için Amasya’da gidebileceğin Baraklı Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 45 dakika uzaklıktaki Taşova ilçesi sınırlarında yer alıyor. Eriyen kar sularıyla dolan devasa kaya göleti, çevresini süsleyen endemik bitki türleri ve yemyeşil doğal güzellikleriyle gizli tabiat harikalarımızdan biri olan Baraklı Şelalesi, onlarca metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla tablo güzelliğinde bir manzaraya sahip.
Her mevsim oldukça sakin ve huzurlu olan şelale, bahar ile yaz aylarında sarıdan yeşile doğanın her renk tonunu yakından görebileceğin manzarasıyla Amasya doğa yürüyüşlerinin de önemli adreslerinden. Yaz günlerinde buz gibi göletinde yüzebileceğin veya olta balıkçılığı yaparak keyifli zaman geçirebileceğin Baraklı Şelalesi’nin çevresinde seyir terasları ve mesire alanları da bulabilirsin.
Pek çok önemli türbeye ev sahipliği yapan Amasya'da gezebileceğiniz başka bir ilgi çeken türbe de şehrin ünlü isimlerinden Şadgeldi Paşa'nın torunlarından Şahruz Hatun'un mezarının bulunduğu Halkalı Evliya Türbesi. Şehir merkezinde Şehirüstü Mahallesi’nde bulunan ve dua etmek için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen türbe, klasik Osmanlı mimarisiyle tasarlanarak kesme taşlarla ve kalın duvarlarla inşa edilmiş. Çevresindeki iki siyah ve halkalı taştan dolayı Halkalı Evliya Türbesi ismini alan tarihi yapı, asırlık çınar ağaçları arasında günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış bir mimari hazine.
Amasya gezilecek yerler yazımız sona erdi. Bölgeye gitmişken Samsun'a da geçecekseniz Samsun'da gezilecek yerler içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
14- Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi
15- Çilehane Camii
16- Aynalı Mağara
17- Yedi Kuğular Kuş Cenneti
18- Mehmet Paşa Camii
19- Burma Minareli Camii
20- Yıldız Hamamı
21- Pontus Kralları Kaya Mezarları
22- Gümüşlü Camii
23- Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi
24- Amasya Alçak Köprü
25- Minyatür Amasya Müzesi
26- Amasya Bedesteni
27- Ferhat Su Kanalı
28- Saraçhane Camii
29- Pirler Parkı
30- Beyazıt Paşa Camii
31- Gök Medrese Camii
32- Künç Köprü
33- Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi
34- Yörgüç Paşa Camii
35- Halifet Gazi Türbesi ve Camii
36- İstasyon Köprüsü
37- Merzifon Bedesteni
38- Torumtay Türbesi
39- Şehzade Yolu
40- Sofular Camii
41- Çelebi Mehmet Medresesi
42- Kumacık Hamamı
43- Çağlayan Köprüsü
44- Kilari Süleyman Ağa Camii
45- Mustafa Bey Hamamı
46- Merzifon Abide Hatun Camii
47- Haliliye Medresesi
48- Arkutbey Kaplıcaları
49- Küçük Ağa Külliyesi
50- Yedikır Baraj Gölü
51- Şirvanlı Camii
52- Kadılar Türbesi
53- Kız Kayası Kanyonu
54- Amasya Fethiye Camii
55- Sultan Mesut Türbesi
56- Baraklı Şelalesi
57- Halkalı Evliya Türbesi