Yunanistan’ın Atina’dan sonra ikinci büyük şehri olan Selanik, Atatürk’ün doğduğu ve yüzbinlerce Türk’ün de atalarının yaşadığı şehirdir. Ege kıyısındaki bu kentte hem Rum hem de Türk ezgilerini görmek mümkündür. Birçok gezgine göre Selanik, İzmir’e benzer. Atatürk’ün doğduğu ev bugün müze olarak ziyaret edilebiliyor, evin hemen yanında da Türkiye’nin Selanik konsolosluğu bulunuyor.
Selanik bir liman şehridir, eğlence hayatı renklidir. Roma ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir kavşak şehri olmuştur. Balkan savaşlarında ise Yunanistan’a bağlanmıştır. 1917 yılında büyük bir yangın çıkmış ve pek çok Osmanlı eseri yanmıştır. 1924 mübadelesinde de şehir ve çevresindeki Türk nüfusu Anadolu’ya, Anadolu daki Rumlar da Selanik’e gönderilmiştir. Yangınlar ve savaşlar nedeniyle pek çok tarihi eser yok olsa da Selanik, 1997 senesinde Avrupa Kültür başkenti seçilmiştir.
Selanik’te Akdeniz iklimi görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Şehrin kuzey kısımları ya da daha yüksek noktalarında ise kış ayları daha soğuk geçebilir. Ama gezmek için yine bahar ayları ya da yaz aylarını tercih etmek daha doğru olacaktır. 29 Ekim, 23 Nisan ya da 19 Mayıs gibi önemli günlerde ise Atatürk’ün evini görmek için çok sayıda Türk bu şehre gider.
Selanik’e havayolu, karayolu ya da demiryoluyla ulaşım sağlanır. İstanbul’dan Selanik’e direk uçuş vardır. Yolculuk yaklaşık 1 saat 15 dakika sürer. Arabayla ise İstanbul-Selanik arası yaklaşık 600 kilometredir ve 6-7 saat arası bir sürede ulaşılabilir. Ayrıca her gün İstanbul’dan Selanik’e tren seferleri de vardır. İstanbul’dan otobüsle de Selanik’e gidilebilir. Selanik ya da Üsküp ve Manastır şehirlerine giden otobüsler de bu şehirden geçer.
Selanik mutfağı Türk mutfağına benzer. Zaten uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Yemeklerin tatları da isimleri de benzer. Cacık, baklava, musakka, imam bayıldı, dolma, kahve gibi pek çok yemek aynıdır. Deniz kenarı bir şehir olduğu için balık önemli bir yemek türüdür. Güzel ve lezzetli balıklar yiyebileceğiniz balık lokantaları vardır. Ayrıca yine ünlü Ege mezelerinden de tadabilirsiniz. Şehre özgü bademli kurabiye, Hindistan cevizli tatlı ve barbuşka tatlısı da denenmeli.
Atatürk’ün Evi: Atatürk’ün doğduğu iki katlı ahşap Osmanlı köşkü bugün müze olarak gezilebiliyor. Konağın bahçesinde Türkiye’nin Selanik konsolosluğu da var.
Eptapirgio: Atatürk’ün evinden sonra yukarı doğru çıkarsanız Bizans’ın önemli kalelerinden birine ulaşırsınız. Buradan şehrin manzarası çok güzel.
Moni Vlatadon: Güzel bir tepeye konumlanmış Bizans manastırının da manzarası çok şahane. Kamara: Şehrin önemli bir meydanıdır. Hemen her semte otobüs kalkar, gençler genelde bu meydanda buluşur.
Rotonda Meydanı: Kentin bir başka önemli meydanı da Rotonda’dır. Tavernalar barlar genelde burada bulunur.
Liman: Selanik’e gidip limanı gezmeden olmaz. Sahil boyunca dilerseniz bisiklet kiralayarak da gezebilirsiniz.
Beyaz Kule: Eski bir Osmanlı zindanı olan Beyaz Kule şehrin artık simgesi olmuş bir yapıdır.
Ayasofya: UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmış şehrin önemli eski kiliselerinden birisidir.
Zefksidos Sokağı: Eski Yunan evlerinin bulunduğu şimdilerde eğlence merkezi olan küçük ve şirin bir sokak. Masaları dışarıda olan bu küçük lokantalarda güzel Yunan mezeleri yiyebilirsiniz.
Ladadika: Uzo, balık yemek ya da Rum tavernalarında eğlenmek isterseniz Ladadika’ya gitmeniz şart.
Galerius Zafer Tankı: Şehrin simge yapılarından birisidir. Roma imparatoru Galerius tarafından yaptırılmıştır.
Selanik’e giden bir Türk’ün olmazsa olmazı Atatürk’ün evini ziyaret etmektir. Ev, Aya Dimitriya Mahallesinde yer alır. Pembe renginden dolayı hemen tanırsınız. Selanik’te renkli ve eğlenceli bir gece hayatı vardır. Kordon boyu Paralia Bölgesi’nde gezintiye çıkabilirsiniz. Yemek yiyebilir ya da Rum tavernalarında eğlenebilirsiniz. Şehrin simgelerinden Beyaz Kule de önemli bir noktasıdır. Burası eski bir Osmanlı zindanıdır. Galerius Zafer Tankı da şehrin simge tarihi yapılarından birisidir. Roma imparatoru Galerius tarafından yaptırılmıştır.
Selanik, gece hayatı ve eğlencenin dolu dizgin yaşandığı bir şehirdir. Şehirde hem gençlerin takıldığı ucuz mekanlar ve kafeler vardır hem de güzel Rum tavernaları. Valaoritou Sokağı’nda çok sayıda kafe ve bar bulunur. Hatta canlı müzik yapan yerler vardır. Ladadika’daki tavernalara gidebilirsiniz. Her bütçeye ve hemen her eğlence türüne göre yerler bulabilirsiniz. Art House, Elvis, Taratsa, Partizan ünlü mekanlarıdır.
Alışveriş için Timski Sokağı ya da Egnatis Caddesi tercih edilebilir. Buralarda genelde pahalı markaların mağazaları ya da özel butikler bulunur. Yine hediyelik eşya satan yerler de bulabilirsiniz. Kale ve çevresinde kordon boyunca hediyelik eşya satan küçük dükkanlar da keşfedebilirsiniz. El yapımı özel süs eşyaları alabilirsiniz. Ya da uzo, Yunan kahvesi gibi gıda ürünlerini de tercih edebilirsiniz.
Festival / Fuar
Selanik Uluslararası Film Festivali
Selanik Oyun Festivali
Selanik Uluslararası Halk Dansları Festivali
Yeni Yıl (1 Ocak)
Epiphany (6 Ocak)
Paskalya (Nisan Ayı)
Milli Bayram (25 Mart)
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
Beyaz Pazartesi (8 Mayıs)
Assumption (15 Ağustos)
Noel (25 Aralık)
Selanik, Yunanistan’ın en hareketli şehirlerinden birisidir. İnsanları sıcak kanlıdır. Renkli bir eğlence hayatına sahiptir. Türkiye’den hava, kara ve demir yoluyla rahatça ulaşım sağlanabilen Selanik, genel olarak da güvenli bir şehirdir. Şehir içinde sizi zorlayacak tek şey Yunan alfabesidir. Zor ve bizim anlamakta zorlanacağımız bir alfabedir.
Selanik Havalimanı, şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Buradan otobüs ya da taksi ile ulaşım sağlanabilir. Otobüsle yolculuk yaklaşık 45 dakika sürer, taksi ile de 25 dakikada kent merkezine ulaşabilirsiniz. Şehirde yürüyerek pek çok yeri gezebilirsiniz. Yine şehir içinde otobüs ya da taksi seçeneğini kullanabilirsiniz. Yunan alfabesini okumak zor geleceği için şehir içi araç kiralarken yolları bulmakta zorlanabilirsiniz.
Yunanistan’ın başkenti Atina’dan sonra en kalabalık nüfusa sahip şehir olan Selanik, tarihte üç büyük kültüre ev sahipliği yapmanın izlerini taşıyor. Selanik’i dolaşırken bir caddede Roma izleriyle, bir sokakta ihtişamlı Bizans kiliseleriyle, diğer bir köşe başında ise Osmanlı’nın tarihi eserleriyle karşılaşmanız mümkün.
Tarihten aldığı mirasla bugün de dünyanın önemli çekim merkezlerinden biri haline gelen şehir, gece yaşantısıyla da insanları cezbediyor. Selanik, ''Yunanistan Makedonyası'' olarak tanımlandığı için şehrin havalimanı da Makedonya Havalimanı ismini taşıyor. Şehrin güney bölgesine konumlandırılmış uluslararası bu havalimanı, merkeze sadece 14 kilometre mesafede yer alıyor. Ayrıca Selanik Havalimanı, diğer havalimanlarıyla kıyaslandığında Avrupa’ya uçuşlarda uygun fiyatlı bilet bulunabilmesi nedeniyle birçok yolcu tarafından tercih ediliyor. Selanik, ulaşım araçları açısından son derece kısıtlı imkanlara sahip. Şehrin seksene yakın bölgesine sadece otobüsle ulaşmak mümkün.
Bu seferlerin yanı sıra turistlere tahsis edilen bir otobüs, bir saatlik ücretsiz şehir turu imkanı sunuyor. Otobüs seçeneğinin haricinde şehrin diğer ulaşım aracı ise taksiler. Havalimanının terminal binalarının önünden hareket eden otobüsler haricinde, taksilerle ya da havalimanı içerisinde bulunan araç kiralama firmalarından ulaşabileceğiniz kiralık bir araç ile yolculuk yapabilirsiniz.
Kısıtlı ulaşım imkanlarına sahip olan Selanik’te, zaman kaybetmemek ve konforlu bir yolculuk yapabilmek için taksileri tercih edebilirsiniz. Şehir merkezine ulaşımda taksilerle yarım saatlik bir yolculuk sizleri bekliyor. Havalimanının anlaşmalı olduğu taksi firması Yattaxi’nin internet sitesi üzerinden rezervasyon yapabilirsiniz.
Makedonia Havalimanı, ağırladığı misafirlerine her gün 24 saat aralıksız otobüs hizmeti veriyor. Şehir merkezine giderken kullanabileceğiniz 78, 78A ve 78N numaralı otobüs hatları farklı saatlerde çalışıyor. 78A numaralı otobüs, günde bir sefer olmak üzere sabah 05:00’te hareket ediyor.
78 numaralı otobüs, 05:00 ile 22:00 saatleri arasında her 45 dakikada bir kalkıyor. 78N numaralı otobüs ise gece 22:30 ile 04:30 saatleri arasında hizmetini sürdürüyor. Şehir merkezine ve tren istasyonuna direkt olarak gidebileceğiniz bu otobüs hatlarıyla yolculuğunuz yaklaşık 45 dakika sürüyor.
Makedonia Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için pek fazla tercih edilmeyen araç kiralama seçeneğinde, araç kiralayabileceğiniz firmalar havalimanındaki terminal binalarından hizmet veriyor. Bu firmaları Sixt, Europcar, Hertz, Cardelmar ve Figame olarak sıralayabiliriz.
14 Mar 2017 Tarihinde Güncellenmiştir.Enuygun, Selanik varış noktasına tercih ettiğiniz kalkış noktasından uçuşu olan tüm hava yollarının anlık verilerini direkt olarak çeker ve karşılaştırır. Böylece aradığınız tarih için tüm Selanik uçuşlarını bir arada görebilir ve en uygun uçak biletini tercih edebilirsiniz.
Selanik uçuşları Thessaloniki - Makedonia Havalimanı'na düzenleniyor.
Adana - Selanik1 saat 20 dakika, Ankara - Selanik1 saat 40 dakika, Antalya - Selanik1 saat 30 dakika, Bodrum - Selanik1 saat, Gaziantep - Selanik1 saat 30 dakika, İstanbul - Selanik1 saat, İzmir - Selanik1 saat 20 dakika, Trabzon - Selanik1 saat 40 dakika sürüyor.
Türk Hava Yolları İstanbul şehirlerinden direkt Selanik uçuşları düzenliyor.