Haftalık uçuş sayısı | 44 | Para Birimi |
RSD
|
Uçuş süresi |
1 saat
20 dk
| En çok uçulan şehirler | Belgrad |
En popüler hava yolu | Air Serbia | En popüler havalimanı | Nikola Tesla Havalimanı |
Balkanlar’da yer alan ‘Sırbistan-Karadağ’ın 2006 yılında ayrılmasıyla bağımsızlığını kazanan Sırbistan’ın sekiz ülke ile sınır komşuluğu bulunuyor. Macaristan ülkenin kuzeyinde, Hırvatistan batısında, Bosna-Hersek ve Karadağ batısında, Makedonya ve Arnavutluk güneyinde, Romanya ve Bulgaristan ise ülkenin doğusunda konumlanıyor.
Resmi dili Sırpça olan ülkede, azınlık dilleri de konuşuluyor. Macarca, Makedonca, Boşnakça, Hırvatça ve Karadağca dilleri ülkede konuşulan azınlık dillerinin başında geliyor. Fakat Sırp hükümeti diğer dillerin konuşulmasını yasakladığı için Sırpça’nın ülkede konuşulan tek dil olduğunu söylemek mümkün.
2008-2012 yılların arasında yaşanan küresel ekonomik krizden etkilenen Sırbistan, bu yıllar arasında ekonomik anlamda küçülme gösterdi ve işsizlik ülkede halen en önemli sorun olmaya devam ediyor. Ülkede çoğunlukla Sırplar yaşasa da başka etnik gruplar da Sırbistan’ın nüfusunda önemli yere sahip. Ülkenin kuzey kesiminde Macarlar, Rumenler, Slovaklar, Hırvatlar, Rus kökenliler yaşıyor, orta ve güneyde ise çoğunlukla Boşnaklar, Arnavutlar ve Türkler yaşıyor.
Karasal bir iklime sahip olan Sırbistan’da kışlar soğuk ve sert, yazlar ise sıcak geçiyor. Ülkenin yüksek kesimlerinde aşırı kar yağışları görülüyor ve kar uzun süre dağlarda kalıyor. Sırbistan yılın her mevsimi ziyaret edilebilir bir ülke. Eğer kayak tatili için bu ülkeyi tercih edecekseniz kış aylarında ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Sırbistan’da kayak yapmaya en uygun tarih aralık ve mart ayları arasıdır. Ayrıca kış mevsiminde ziyaret etmeniz durumunda sıcak dağ köylerinde kalarak da farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Ülkede yaz ayları da oldukça keyifli geçer. Seyahatinizi güneşli havalarda ülkenin birçok ulusal parkını ve tarihi yerlerini gezerek değerlendirebilirisiniz.
17 bölgeden oluşan Sırbistan’a Belgrad başkentlik yapıyor. Tuna ve Sava nehirlerinin kesişme noktasında bulunan Belgrad, Sırbistan’ın en büyük kenti. Sırbistan’ın ve Güneydoğu Avrupa’nın finans merkezi olan başkent Belgrad, dünyanın en pahalı 100 kenti arasında bulunuyor. Novi Sad, Niş, Kragujevac, Subotica, Leskofça, Çaçak Sırbıstan’ın diğer önemli şehirleri arasında yer alıyor. Tuna Nehri’nin iki yanına kurulan Novi Sad’da meydandaki binalarda ve sokaklarda Neoklasik mimarinin izleri görülüyor. Balkanlar’ın tarihî ve büyük şehirlerinden olan Niş Sırbistan’ın önemli bir sanayi merkezi olarak biliniyor.
Sırbistan’da yemek kültürü çeşitlilik gösterse de Sırbistan mutfağı, Türk mutfağına benziyor. Hatta birçok yemek ismi bile Türk yemekleriyle aynı ismi taşıyor. Sırbistan mutfağındaki sarma, kebap (ćebap, ćevap), güveç (đuveć), baklava, kadayıf, sütlaç, börek (burek) Türk mutfağını andıran yiyeceklerdendir. Sırbıstan’da baharatlı yiyecekler oldukça seviliyor. ‘Paprika’ adı verilen acı kırmızı biber hemen hemen her yemekte mutlaka kullanılıyor.
Bölgede hayvan yetiştiriciliğinin yoğun olmasının da etkisiyle birçok yemekte et ürünleri kullanılıyor. Bir et yemeği olan ‘Roštilj’, ülkenin en meşhur yemekleri arasında bulunuyor. ‘Riblja čorba’ isimli balık çorbası da ülkedeki meşhur yemeklerden. Ülkede yemeklerin yanında en çok tüketilen içecek ise fermente edilmiş meyvelerden yapılan ve oldukça sert bir içki olan Sırp rakiyasıdır.
Yaz mevsiminde Balkanlar festivallerle şenleniyor. Balkanlar’ın en büyük müzik festivali, dans festivali, sinema festivalleri ile tiyatro gösterimleri ülkeyi renklendiriyor. Oldukça popüler olan müzik festivali Exit Fest; pop, caz, rock, metal, elektronik müzik gruplarının katılımıyla binlerde genci coşturuyor. Ülkede şubat ayında Guitar Art festivali, mayısta ise In Vino Wine festivali kutlanıyor.
Türkiye’ye vize uygulayan ülkeler arasında yer alan Sırbistan’a, 2010 yılında imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma” uyarınca, diplomatik, hizmet, resmi ve hususi pasaportu olanlar, denizadamı cüzdanı, uçak mürettebatı için seyahat belgesi, geçici pasaport ve seyahat belgesi sahipleri 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizesiz girebiliyor.
AB üyesi olmayan Sırbistan için Schengen vizesi gerekiyor. Fakat, Sırbistan’dan başka bir Schengen ülkesine gitmek isteyenlerin o ülke için yeniden giriş vizesi almaları gerektiğini unutmayın.
Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan haftanın yedi günü sefer düzenlediği Sırbistan’a seyahat edecekler, bu Balkan ülkesine en uygun uçak bileti fırsatlarını Enuygun.'dan karşılaştırabilir, ülkede dilediği noktaya en uygun seferleri kolayca bularak biletini satın alabilirler.
Enuygun, Sırbistan uçuşları için arama yaptığınızda iniş yapabileceğiniz havalimanlarına uçuşu olan tüm hava yollarının anlık verilerini direkt olarak çeker ve karşılaştırır. Böylece aradığınız tarih için tüm Sırbistan uçuşlarını bir arada görebilir ve en uygun uçak biletini tercih edebilirsiniz.
Air Serbia, Türk Hava Yolları, Aztec Airways, Pegasus Sırbistan uçuşları düzenliyor.
Türkiye’den direkt uçuş düzenlenen Sırbistan şehirleri: Belgrad, Nis, Kraljevo.
Aktarmasız Sırbistan uçuşu düzenleyen hava yolları: Air Serbia, Türk Hava Yolları, Aztec Airways, Pegasus.
En popüler Sırbistan havalimanları: Nikola Tesla, Nis Constantine The Great, Morava.
En popüler Sırbistan şehirleri: Belgrad, Nis, Kraljevo.