Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:213.544

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Batı Karadeniz Bölgesi'nin en önemli liman şehirlerinden bir olan Zonguldak, aynı zamanda Karadeniz’in en büyük ikinci şehri konumunda. Zengin kömür yataklarından dolayı kömür başkenti olarak anılan şehir, deniz ticareti konusunda da çok hareketli bir yer. 213.000 nüfuslu şehir, 18 tane plaja sahip ama turizmden çok madencilik ve deniz ticareti konusunda gelişmiş durumda.

Antik çağlardan beri önemli bir kent olarak ilgi görmüş şehrin çevresinde antik kentler ve tarihi anıtlar bulunuyor. Binlerce yılda şekillenmiş etkileyici mağaraları, her mevsim gezilebilen şelaleleri, doğa yürüyüşü ve kampçılık için ideal yaylalarıyla Zonguldak, ülkemizin keşfedilmeyi bekleyen güzel şehirlerinden biri. Zonguldak (il merkezi), Kilimli, Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey, Karadeniz Ereğli ve Kozlu isimli 8 ilçesi olan şehrin her ilçesinin kendine özgü doğal güzellikleri, simgesel ürünleri ve yöresel festivalleri var.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Karadeniz iklimi etkisi altında olan Zonguldak, coğrafi konum itibariyle diğer Karadeniz şehirlerinden farklı olarak soğuk hava akımlarına oldukça açık. Kışların çok soğuk ve yağışlı geçtiği şehirde yazlar ise oldukça serin. Her mevsim yağmur alan Zonguldak’ta deniz sıcaklığının 20 dereceyi geçtiği yaz ayları ise en güneşli zamanlar. Şehri gezmek için en ideal dönemler de haziran, temmuz ve ağustos ayları.

Nasıl Gidilir

Türkiye’nin en önemli liman şehirlerinden biri olan Zonguldak’a hem uçak ve otobüsler hem de tren ile ulaşmak mümkün. Şehir merkezine 40 dakika sürüş mesafesinde, 2007 yılından beri yolculara hizmet veren Zonguldak Havalimanı’na Türkiye ve dünyanın pek çok şehrinden direkt ve aktarmalı uçuşları kolayca bulabilirsiniz. Merkeze sadece 2 kilometre uzaklıktaki Zonguldak Otogarı da Türkiye’nin hemen her şehir ve ilçesinden gelen yolculara ulaşım hizmet sunuyor. Zonguldak, Ankara ve Karabük arasında düzenli olarak tren seferleri de düzenleniyor ve tren garı, şehir merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde. İstanbul’a 328 kilometre, Ankara’ya kilometre, Samsun’a 528 kilometre ve Eskişehir’e 387 kilometre uzaklıktaki Zonguldak’a arabayla da rahatça ulaşabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Zonguldak, Karadeniz ve Anadolu’dan esinlenen zengin bir mutfağa sahip. Buğday ve mısır unu kullanılarak birçok yemeğin yapıldığı Zonguldak’ta balıklar da çok seviliyor. Şehrin çevresindeki çam ormanlarında dünyanın en güzel kestane çeşitlerinden biri olan kuzu kestanesi üretiliyor ve bu kestanelerle yapılan tuzlamalar şehri gezerken ilk denemeniz gereken lezzetler arasında. Sebze ve tahıl ağırlıklı yemeklerle de sık karşılaşacağınız Zonguldak’ın en sevilen yemekleri ise Ereğli pidesi, ısırgan otu yemeği, göce çorbası, bulgurlu uğmaç çorbası, kaşarlı zılbıt, keşkek, hamsi dolması ve kestane reçeli. Ereğli Pidecisi, Panorama Restoran, Fener Restoran, Çatı Kebap ve Düş Molası Restoran ise şehrin en popüler mekanlarından bazıları.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Gökgöl Mağarası: Zonguldak merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Gökgöl Mağarası’nın 350 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor. 3350 metre uzunluğundaki mağara, şehrin en ünlü ve ziyaret edilen doğa harikalarından biri. İçerisinde binlerce yılda oluşmuş travertenler, sarkıt ve dikitlerle büyüleyici manzaralar sunan Gökgöl Mağarası’nı rehberler eşliğinde keyifle gezebilirsiniz.

Filyos Kalesi: Şehrin en popüler turistik beldelerinden Filyos’ta, Karadeniz’e hakim bir noktada yükselen Filyos Kalesi, büyük taşlarla inşa edilmiş etkileyici bir yapı. Yazıtlar, taş lahitler ve antik mezarlarla tarih sevenlerin ilgisini çeken kale, Zonguldak merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Son yıllarda aslına uygun olarak restore edilen tarihi kalenin Roma döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.

Harmankaya Şelaleleri: Üç şelalenin birleşiminden oluşan, Zonguldak’a 12 kilometre uzaklıktaki Harmankaya Şelaleleri, tüm dünyadan doğa severlerin ilgisi çeken bir yer. Çam ormanları arasında her mevsim harika fotoğraflar çekebileceğiniz şelaleler, endemik bitki türleri ve vahşi yaşam zenginliğiyle de ünlü. İyi düzenlenmiş yürüyüş yollarıyla çevrili şelalelerin çevresinde kamp da yapılabiliyor.

Karadeniz Ereğli Müzesi: 2. Abdülhamid döneminde yaptırılan Halil Paşa Konağı’nda hizmet veren Karadeniz Ereğli Müzesi, Roma döneminden Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan zaman diliminden pek çok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Müzenin bulunduğu konak da eşsiz bir Osmanlı mimari eseri olarak görülmeye değer.

Cehennem Ağzı Mağaraları: Tarihi M.Ö. 2500 yılına uzanan tarihi ilçe Ereğli’de bulunan ve üç mağara kompleksinden oluşan Cehennem Ağzı Mağaralar, Zonguldak merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İyi şekilde aydınlatılan mağara; doğal basamakları, mağara göletleri ve sarkıtlarıyla ilginç bir gezi deneyimi sunuyor.

Zonguldak Deniz Feneri: 53 metre yüksekliğiyle Karadeniz sahilinde dikkat çeken Zonguldak Deniz Feneri, şehrin en bilinen simgelerinden biri. 1908 yılında inşa edilen fener, 20 deniz mili uzaklıktan bile görülebiliyor ve hala aktif olarak kullanılıyor. Panoramik deniz ve gün batımı manzaraları sunan fener, yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

Çayır Köyü Su Mağarası: Çaycuma ilçesine bağlı Çayır Köyü'nde bulunan Çayır Köyü Su Mağarası, 1300 metre uzunluğu ve çevresini saran doğal güzellikleriyle mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Mağaranın içindeki nehirlerde bot gezileri düzenleniyor ve çevresindeki göletlerde alabalıklar yaşıyor. Efsanelere göre bu alabalıkların pek çok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Çevresinde yürüyüş parkurları bulunan mağaranın önünde de piknik yapabileceğiniz mesire alanları var.

Filyos Plajı: Yaz aylarında Karadeniz’in tadını çıkarmak için ideal olan Filyos Plajı, ince kumlu sahiliyle 2 kilometre boyunca uzanarak Ege ve Akdeniz plajlarını aratmıyor. Turizm olanakları bakımından zengin olan Filyos Plajı’nın çevresi de oteller, restoranlar ve eğlence merkezleriyle çevrili.

Kozlu Ilıksu Kaplıcası: Kozlu beldesi Aşağıçayır Köyü’nde yüzlerce yıldır şifa dağıtan bu kaplıca kompleksi, ülkemizin az bilinen ve son yıllarda turizme kazandırılan güzelliklerinden biri. 27 derecelik şifalı kaynak suları hem banyo hem de içme suyu olarak kullanılıyor. Sindirim sorunlarında cilt sorunlarına kadar pek çok rahatsızlığa iyi gelen kaplıca sularına ilgi her yıl artarak büyüyor.

Kızılcapınar Baraj Gölü: 1994 yılında inşa edilen Kızılcapınar Barajı’nın oluşturduğu yapay bir göl olan Kızılcapınar Baraj Gölü, çevresini saran yemyeşil doğal güzellikleri ve alabalıklarıyla önemli bir turistik nokta haline geldi. Doğa yürüyüşlerinin de önemli adreslerinden olan gölün çevresi, mesire alanlarıyla çevrili. Göl, dinlenmek balık tutmak için ideal bir yer.

Ne Yapılır

Karadeniz plajlarında yüzmek: Zonguldak kıyı şeridi birbirinden güzel plajlarla çevrili. Altın kumsallı Filyos Plajı, Kozlu Plajı, Uzunkum Plajı ve Ilıksu Plajı, şehrin en popüler plajları arasında. Toplam 18 plajı bulunan Zonguldak’ın denizi çoğu zaman dalgalı ve rüzgârlı, bu nedenle özellikle çocukların ve acemi yüzücülerin dikkatli olması gerekiyor.

Filyos Çayı’nda kano gezileri ve rafting: Bölgenin doğa sporları merkezlerinden biri haline gelen Filyos Çayı, hem nehir kanosu hem de rafting yapabileceğiniz en güzel yerlerden. Çam ormanları içinde vadiler boyunca uzanan Filyos Çayı, el değmemiş doğal güzellikler ve zengin bitki örtüsü arasında keyifli bir nehir gezisi sunuyor.

Antik kent gezileri: Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan Tios (Filyos) Antik Kenti, Karadeniz kıyılarında kazılan ilk ve tek antik kent olmasıyla ünlü. Bizans döneminde önemli bir dini merkez haline gelen antik kent, Osmanlı döneminde küçük bir balıkçı köyüne dönüştü. Tarih severlerin keyifle gezebileceği Tios (Filyos) Antik Kenti, sunduğu muhteşem Karadeniz manzaraları ve tarihi yapılarıyla güzel bir gezi alanı.

Mağara gezileri: Zonguldak çevresi binlerce yılda doğal yollarla oluşmuş etkileyici mağaralarla dolu. Ülkemizin en uzun mağaralarından olan ve 875 metre iyi düzenlenmiş yürüyüş yoluyla turistleri ağırlayan Gökgöl Mağarası, üç mağaradan oluşan Cehennem Ağzı Mağaraları, doğal güzellikleriyle ünlü Çayır Köyü Su Mağarası, içindeki gölüyle Kızılelma Mağarası ve 800 metre uzunluğundaki İnağzı Mağarası, bölgede gezebileceğiniz en ilgi çekici mağaralar arasında.

Doğa yürüyüşleri: Çam ormanları, koruma alanları ve huzurlu yaylalara sahip Zonguldak’ta doğa gezileri de ilkbahar ve yaz aylarında en sevilen aktivitelerden. Çitdere Tabiat Koruma Alanı ve Kızılcapınar Baraj Gölü, en popüler doğa yürüyüşü alanları arasında. Rehberli yürüyüşlerle gezebileceğiniz Dirgine Vadisi, Yedigöller, Değirmenağzı Şelalesi, Güneşli Şelalesi; Bacaklı, Bölüklü, Beycuma ve Bostandüzü yaylaları da temiz havada doğanın tadını çıkarabileceğiniz çok sevilen diğer doğa yürüyüşü alanları.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Kaliteli deniz ürünü restoranlarının bulunduğu şehirde hem canlı müzik dinleyebileceğiniz hem de taze deniz ürünleri tadabileceğiniz restoranlar oldukça seviliyor. Doktorlar Lokali ve Maden Mühendisleri Derneği Lokali gibi mekanlarda deniz manzarası, güzel müzik ve balık çeşitleri bulabilirsiniz. Çoğu Anadolu şehri gibi sakin bir gece hayatına sahip olan Zonguldak’ta yöresel eserler dinleyebileceğiniz türkü barlar, DJ performansları ile eğlenebileceğiniz gece kulüpleri ve deniz manzaralı kafeler de ilgi görüyor. Okyanus Cafe & Bar, Sea Clup Kafe, Dedeman Roof Bar ve yine Dedeman’da sahil kenarında bulunan D All In, şehrin en popüler eğlence merkezleri arasında.

Alışveriş / Ne Alınır

Zonguldak merkezinde alışveriş yapmak için hem tarihi çarşılara hem de büyük alışveriş merkezlerine uğrayabilirsiniz. Şehrin simgesi haline gelen Devrek bastonları ve elpek bezi, en çok satılan hediyelik eşyalar arasında. Devrek Bastoncular Çarşısı’nda pek çok ilginç baston örneği bulabilir ve bu ünlü bastonların yapılışını izleyebilirsiniz. Şehrin ünlü lezzetleri olan kestane balı ve yöresel reçelleri ise Zonguldak pazarlarında kolayca bulabilirsiniz. Şehir merkezinde Milli Egemenlik Caddesi üzerinde hizmet veren Demirpark AVM, Bülent Ecevit Caddesi’nde yer alan WestaLife Alışveriş ve Yaşam Merkezi de onlarca farklı mağazaya sahip en popüler alışveriş merkezleri. 

Festival / Fuar

Yayla ve Bal Festivali: Alaplı’nın Gümeli beldesinde her yıl düzenlenen bu yöresel festivalde hem bölgede üretilen lezzetli balları tadabilir ve satın alabilir hem de yemyeşil yaylalarda doğa yürüyüşleri yaparak yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Festival boyunca halk oyunları, yarışmalar ve çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.

Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali: Zonguldak merkezinde haziran ayı sonunda düzenlenen bu güzel festival, şehrin en bilinen festivallerinden biri. Uluslararası düzeyde ilgi gören festival boyunca seminerler, söyleşiler, konserler, sanat gösterileri ve sergilerle güzel zaman geçirebilirsiniz.

Ereğli Hamsi Festivali: Şehrin artık gelenekselleşen eğlenceli festivallerinden bir diğeri de Ereğli Hamsi Festivali. Kasım ayı sonunda Ereğli ilçesinde düzenlenen festivalde hem onlarca çeşit hamsi yemeği tadabilir hem de konser ve dans gösterileri ile eğlenebilirsiniz.

Uluslararası Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali: Ereğli’ye özgü olan Osmanlı çileği, saray yiyeceği olarak bilinir ve reçelleri çok ilgi görür. Osmanlı çileğinin dünyaya tanıtılmasına adanmış, haziran aynında düzenlenen kültür ve sanat festivalinde eşsiz lezzetiyle ünlü yöresel çilekleri tadabilir ve Osmanlı çileği reçeli satın alabilirsiniz.

Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali: Ereğli ilçesinde her yıl temmuz ayında düzenlenen uluslararası festival, dünyanın dört bir yanından sanatçıları ağırlıyor. İki gün süren festival; konserler, söyleşiler ve sanat etkinlikleri ile oldukça yoğun geçiyor.

Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali: Devrek bastonları, Türkiye çapında bir üne sahip ve bu güzel festival, bu eşsiz bastonları dünyaya tanıtmak için düzenleniyor. Hem Devrek ilçesinin güzelliklerini hem de burada üretilen birbirinden güzel bastonları görebileceğiniz festival, temmuz ortasında gerçekleştiriliyor.

Geleneksel Dağköy Yağlı Güreşleri: Her yıl ağustos aynında düzenlenen yağlı güreşler de Zonguldak’ta çok ilgi çekiyor. Kozlu ilçesinde düzenlenen festivalde güreş müsabakalarının yanı sıra halk oyunları ve konserlerle de eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Zonguldak, pek çok Karadeniz şehri gibi çok yağış alıyor. Kar yağışlarının ve yağmurların çok etkili olduğu kış ve sonbahar aylarında şehri geziyorsanız yanınıza kalın giysiler, kaymayan botlar, yağmurluk ve şemsiye almayı unutmayın.

- Şehir içinde toplu taşıma araçlarından faydalanmak için Elmas Kart alabilirsiniz. Zonguldak müzeleri, antik kentler, ören yerleri ve diğer turistik noktalara giriş için ise Müzekart almanız gerekiyor.

Ulaşım

Zonguldak merkezinde ulaşımlar çoğunlukla belediye otobüsleri ve minibüsler ile sağlanıyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ve İstasyon Caddesi gibi pek çok yoğun noktada duraklarını bulabileceğiniz toplu taşıma araçlarıyla gece saat 23:30’a kadar şehir içinde istediğiniz her yere gidebilirsiniz. Elmas Kart alarak bütün toplu taşıma araçlarından kolayca faydalanabilirsiniz. Şehir merkezinde birçok noktada hizmet veren taksi durakları da 24 saat boyunca ulaşım hizmeti veriyor. Zonguldak’ın bütün ilçelerine, köylerine ve çevresindeki turistik noktalara gitmek için ise otogar içinden her saat başı hareket eden ilçeler arası minibüsleri kullanabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.