Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:10.454

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

2011 yılından beri Türkiye'nin en sakin şehirleri listesinde yer alan Akyaka, şehrin stresinden uzaklaşıp kafa dinlemek isteyenler için adeta bir cennet. Marmaris ile Muğla'nın tam ortasında bulunan huzurlu belde eski bir balıkçı kasabası. Tarihi dokusu, bozulmamış doğası, cam gibi denizi, koyları ve plajlarıyla 1980'lerde popülerleşmeye başlayan beldenin Antik Çağ'dan bu yana yerleşim yeri olduğu düşünülüyor. Zengin ekosistemiyle de bilinen Akyaka'da karabatak, tahtalı keklik, bıldırcın gibi yüzlerce kuş türü yaşıyor ve belde yılın belli dönemlerinde kuş gözlemcileri tarafından ziyaret ediliyor. 

Sporseverlere de birçok olanak sunan Akyaka farklı zorluklardaki yürüyüş parkurlarıyla dolu olmasının yanı sıra rüzgar ve uçurtma sörfü için de ülkedeki en elverişli yerlerden. Avrupa'nın en iyi kitesurf pisti olarak tanınan belde dört mevsim turistlere ev sahipliği yapıyor. 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Akdeniz ikliminin hakim olduğu Akyaka'da yılın her dönemi ılıman geçiyor. Beldenin yıllık sıcaklık ortalaması 16,8 derece olarak ölçülmüş. Ortalama 28 derece sıcaklıkların görüldüğü temmuz en sıcak ayken sıcaklığın 10 dereceye kadar düştüğü ocak en soğuk ay olarak gözlemlenmiş. Beldenin en yağışlı olduğu ay ise aralık.

Yılın her döneminde gidebileceğiniz Akyaka'da deniz sezonu nisan ayında açılıyor ve ekim ayının sonlarına kadar devam ediyor. Temiz denizi ve mavi bayraklı plajıyla ünlü olan bölge en çok yaz aylarında turist alıyor. Bu aylarda deniz sıcaklığı ortalama 20 derece oluyor ve denizden esen meltem sayesinde sıcaklıklar etkisini az da olsa kaybediyor. Biraz daha sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız ilkbahar aylarını da tercih edebilirsiniz. 

Nasıl Gidilir

Muğla'ya 18, Marmaris'e 36 ve Bodrum'a 135 kilometre uzaklıkta bulunan Akyaka'ya hem karyoluyla hem de havayoluyla ulaşabilirsiniz. Eğer karayoluyla seyahat edecekseniz Muğla, Marmaris ve Datça güzergahına hareket eden otobüs firmalarından birini seçebilirsiniz. Bu otobüslerin hemen hemen hepsi Akyaka'dan geçiyor ancak geçmeyenler de olduğu için bilet almadan önce bilgi almayı unutmayın.

Direkt Muğla'ya giden şehirler arası otobüsler de var. Muğla Otogarı'ndan yarım saatte bir kalkan minibüslerle yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk sonucunda Akyaka'ya ulaşabilirsiniz. 

Beldeye havayoluyla gidecekseniz Dalaman Havalimanı'na veya Bodrum Milas Havalimanı'na uçabilirsiniz. Dalaman Havalimanı ile Akyaka'nın arası karayoluyla yaklaşık bir saat sürerken Bodrum Milas Havalimanı ile Akyaka'nın arası yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Dalaman Havalimanı'ndan Akyaka'ya saat başı otobüsler kalkıyor. Bodrum Milas Havalimanı'ndan doğrudan beldeye ulaşım sağlayabileceğiniz bir toplu taşıma aracı ne yazık ki yok. Ancak taksileri veya transfer hizmetlerini tercih edebilirsiniz. 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Ege mutfağının en leziz yemeklerini tadabileceğiniz Akyaka'nın balık yemekleri, zeytinyağlı mezeleri ve yöresel otlarla hazırlanan salataları meşhur. Özellikle Azmak Nehri'nin kıyısında nefis balık yemekleri yiyebileceğiniz birçok restoran bulunuyor. Vira Vira, Ofroz Restaurant gibi popüler restoranlardan birini seçerek balığın en tazesini yiyebilir veya Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi'nden alacağınız balıkları kendiniz pişirebilirsiniz. Balık yemek için Azmak Nehri'ne kadar gitmek istemiyorsanız merkezdeki İzmir Balıkçısı'nı da tercih edebilirsiniz. 

Öğünleriniz daha hafif yemeklerle geçirmek isterseniz Mum's Cook'un harika zeytinyağlılarını deneyebilirsiniz. Zeytinyağlı bakla, zeytinyağlı enginar ve mücver gibi yemekleriyle ünlü olan mekanda sabah saatlerinde yöresel serpme kahvaltılar da servis ediliyor. Ev yemeği severlerin uğrak restoranlarından olan Ayşe Ana'nın Yeri de hafif öğünler için ideal. Daha hızlı bir seçenek arıyorsanız köşe başlarında bulabileceğiniz gözlemecilerden yöresel otlarla hazırlanan gözlemeleri mutlaka tatmalısınız.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Azmak Nehri

Serin sularıyla tanınan Azmak Nehri, Akyaka'nın doğa harikalarından. Etrafından bisiklet turu yaparak bölgeyi keşfedebileceğiniz nehirde tekne turuna çıkarak keyif yapabilirsiniz. Nehrin yakınlarındaki restoranlar turistler arasında oldukça popüler.

Kadın Azmağı Deresi

Kadın Azmağı Deresi, Akyaka'nın su sporları merkezlerinden olduğu için yılın her döneminde sporseverlere ev sahipliği yapıyor. Spor yapmak isteyenler kadar dinlenmek isteyenler için de ideal olan derede olta balıkçılığı yaparak sakin bir gün geçirebilirsiniz.

Değirmenbükü

Gökova'nın en büyük koyu olan Değirmenbükü ziyaretçilerine birçok aktivite sunuyor. Tüplü ve tüpsüz su altı dalışları, olta balıkçılığı ve doğa yürüyüşleriyle ünlü olan koya Akyaka'dan hareket eden teknelerle ulaşabilirsiniz. 

Akbük Koyu 

Akyaka gezilerinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden olan Akbük Koyu, maviyle yeşilin bir arada olduğu eşsiz bir güzelliğe sahip. Betonlaşmasına izin verilmeyen koy 1. derecce doğal sit alanı ilan edilmiş. Akyaka'dan kalkan teknelerle ulaşabileceğiniz koyda tüm gün yüzebilirsiniz.

Küfre Koyu

Antik Çağlar boyunca teknelere ev sahipliği yapan Küfre Koyu doğal bir liman olmasıyla dikkat çekiyor. Günümüzde de tekne turlarının uğrak noktalarından olan koyda meşhur gün batımını izlemeyi gezi listenize kesinlikle eklemelisiniz. 

Turnalı Boncuk Koyu

Akyaka ve Akbük Koyu arasında yer alan Turnalı Boncuk Koyu temiz denizi, renk renk çakıl taşlarıyla dolu sahili ve yemyeşil ağaçların hakim olduğu doğasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Daha çok kampçıların tercih ettiği koy kalabalıktan kaçmak isteyenler için iyi bir seçenek. 

Sedir Adası

Gökova Körfezi'nde bulunan Sedir Adası, özellikle Akyaka'ya olan yakınlığıyla turistler tarafından ilgi görüyor. Altın renkli kumları, cam gibi denizi ve rengarenk doğasıyla tropik ormanları andıran ada romantik tatiller için oldukça iyi bir seçim. Kleopatra Plajı ve Kedrai Antik Kenti de bu adada yer alıyor. 

Çınar Plajı

Akyaka'nın merkezine 20 dakika yürüme mesafesinde olan Çınar Plajı beldenin mavi bayraklı plajlarından. Kolay derinleşmeyen sularıyla dikkat çeken plaj çocuklu aileler için uygun. Azmak Nehri'nin soğuk sularıyla karışan plajın çevresinde güzel zamanlar geçirebileceğiniz balıkçı restoranları, kafeler ve piknik alanları var.

Sakartepe

Akyaka'da gün batımını izlemek için harika bir seçenek olan Sakartepe 900 metre yükseklikte zirvesiyle dikkat çekiyor. Tepe, ulaşımı pek de kolay olmamasına rağmen çok fazla turist tarafından ziyaret ediliyor. Ayrıca bölgede yamaç paraşütünün de ana merkezi olan tepeye çıkarak yeni bir sporla tanışabilirsiniz. 

Aşıklar Yolu

Akyaka'nın en sevilen yürüyüş ve bisiklet parkurlarından olan Aşıklar Yolu çevresindeki okaliptüs ağaçlarından dolayı "Okaliptüs Yolu" olarak da biliniyor. 20 metre uzunluğundaki ağaçların gölgesinde yürüyüşe çıkarak huzurlu anlar yaşayabilirsiniz.

Akçapınar Köyü

Sevimli bir balıkçı köyü olan Akçapınar, yılın her dönemi iyi rüzgar alan konumuyla uçurtma sörfünün merkezi haline gelmiş. Dalgalı denizi, yüksek dağları ve çam ormanlarıyla büyüleyici bir ortam sunan köyde birçok dalış ve sörf okulu hizmet veriyor. Yöresel yemekleriyle de ün kazanan köyün kahvaltılarını mutlaka denemelisiniz.

Kedrai Antik Kenti

Antik çağların önemli şehirlerinden olan Kedrai Antik Kenti özellikle tarih severlerin ziyaret ettiği bir yer. İyi korunmuş yapılarıyla görülmeye değer olan antik kentteki Apollan Tapınağı'nı, surları, kuleleri ve kiliseleri ziyaret etmeden tatilinizi sonlandırmamalısınız.

Ne Yapılır

Trekking: Farklı zorluklarda ve uzunluklarda parkurların bulunduğu Akyaka'da dört mevsim trekking yapabilirsiniz. Eğer kısa bir yolculuğa çıkmak isterseniz Aşıklar Yolu sizin için iyi bir seçenek olabilir. Okaliptüs ağaçlarının gölgesinde yürürken bir yandan da oksijen depolayabilirsiniz.

Azmak Deresi'nde tekne turu: Akyaka'nın en sevilen yerlerinden olan Azmak Deresi buz gibi suları, doğal güzelliği ve çevresindeki balık restoranlarıyla dikkat çekiyor. Merkezden yürüyerek on dakika gibi kısa bir sürede ulaşabileceğini derenin sularında yüzmek yasak ancak tekne turuna çıkarak berrak suların keyfini çıkarabilirsiniz. Ortalama yarım saat süren tekne turlarının fiyatı da oldukça uygun.

Gökova Koyları'nda tekne turu: Akyaka İskelesi'nden kalkan tekne turlarına katılarak Sedir Adası, Fener Adası, Zeytinli Koyu ve Sualtı Mağaraları gibi doğa harikalarını görebilirsiniz. Yüzmeyi çok seven ancak plajlardan sıkılanlar için de iyi bir aktivite olan tekne turları meşhur koylarda yüzme fırsatı da sunuyor.

Akçapınar Plajı'nda kitesurf: Avrupa'nın en iyi kitesurf pisti olarak tanınan Akyaka'da uçurtma sörfü bir hayli meşhur. Özellikle nisan-ekim aylarında dünyanın birçok yerinden rüzgar sörfü tutkunları bu beldeye gelerek adrenalin dolu zamanlar geçiriyor. Siz de onlara katılmak isterseniz mutlaka bu sporla tanışmalısınız. Bölgede eğitim alabileceğiniz pek çok okul ve ekipman kiralayabileceğiniz dükkanlar var. 

Akyaka Orman Kampı'nda konaklama: Eşsiz doğasıyla yılın her döneminde turistleri ağırlayan Akyaka Orman Kampı doğayla bütünleşmek isteyenler için harika bir seçenek. Akyaka'ya kadar gelmişken taş evlerde ya da bungalovlarda birkaç gün konaklayarak huzurlu zamanlar geçirebilirsiniz, eğer çadırda konaklamak isterseniz yanınızda kendi çadırınızı götürmeniz gerekiyor.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Sakinliğiyle bilinen Akyaka, Türkiye'de Cittaslow listesine giren 11 şehir arasında. Sabahlara kadar eğleneceğiniz bir tatil bekliyorsanız maalesef bu beklentinizi karşılayamayacak olan huzurlu beldedeki tüm mekanlar 00.00'a kadar açık ancak yine de dostlarınızla sohbetler edip içkilerinizi yudumlayabileceğiniz birçok bar bulunuyor. Beldenin en popüler mekanı No 22 Riders Inn. Canlı müzik yapılan mekanı genelde kitesurf tutkunları tercih ediyor. 

Alışveriş / Ne Alınır

Küçük bir sahil kasabası olan Akyaka'da alışveriş yapabileceğiniz pek fazla dükkan bulunmuyor. Alışveriş genelde her çarşamba kurulan Akyaka Pazarı'ndan yapılıyor. Bu pazarda taze meyve ve sebzeler, köy peyniri ve zeytinyağı gibi organik ürünler satılıyor. Bölgede yetişen radika, turp otu, arapsaçı ve deniz börülcesi gibi otlardan mutlaka satın almalısınız. Sevdiklerinize hediye götürmek istiyorsanız tamamen doğal olarak üretilen şifa kaynağı çam balı iyi bir seçenek olabilir. 

Festival / Fuar

Susam ve Çam Balı Şenliği: Yalnızca Muğla'da üretilen çam balı ve Gökova'da yetiştirilen susamları tanıtmak amacıyla her yıl kasım ayında düzenlenen şenlikte ikramların yanı sıra eğlenceli yarışmalar ve renkli gösteriler gerçekleştiriliyor. Şenlik yöre halkı ve turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Balık Tadım Festivali: Her yıl haziran ayında düzenlenen Balık Tadım Festivali'nin amacı Akdeniz'den Gökova Körfezi'ne gelen istilacı balıkları tanıtmak. Balık ikramı da yapılan festivalle yöre halkının daha fazla balık tüketmesi hedefleniyor.

Geleneksel Uçurtma Şenliği: Akyaka Sahili'nde düzenlenen Uçurtma Şenliği her yıl nisan ayında Sevgi Evleri'nde kalan çocukların folklör gösterileri, oyunlar ve müsabakalara sahne oluyor. Festivale katılmak hem yetişkinler hem de çocuklar için oldukça keyifli. 

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),

23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),

1 Mayıs (İşçi Bayramı),

19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),

30 Ağustos (Zafer Bayramı),

29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),

Ramazan Bayramı,

Kurban Bayramı

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Akyaka'yı yaz aylarında ziyaret ediyorsanız sıcaklara karşı dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Yanınızda mutlaka su bulundurmalı ve sık sık tüketmelisiniz. Şapka takmak da sıcaklardan korunmak için iyi bir yöntem olabilir. Güneş kreminizi yanınıza almayı unutmayın. 

Trekking yapmak için mutlaka yanınızda yürüyüş ayakkabılarınız olmalı. Doğa içindeki parkurlarda yürürken böceklere, akreplere ve yengeçlere dikkat etmekte fayda var. Yanınıza mutlaka ilk yardım çantası almalısınız.

Akyaka'da kitesurf eğitimi veren birçok okul bulunuyor. Eğer bu eğitimlere katılmak isterseniz fiyatlar konusunda dikkatli olmalısınız.

Ulaşım

Akyaka içerisinde çoğu yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ancak yürümeyi tercih etmeyenler için minibüs seçeneği de var. Muğla'ya ulaşım sağlamak için yarım saatte bir hareket eden minibüsleri veya taksileri tercih edebilirsiniz. Beldeye yürüme mesafesinde olmayan tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve önemli mekanları ziyaret etmek için araba kiralamak iyi bir seçenek gibi görünüyor.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.