Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:2,165,595

Din:İslam

Tel Kodu:+322

Para Birimi:Türk Lirası

Zaman Dilimi:DAZD

Vize: Schengen

Konsolosluk:-

Genel Bilgiler / Rehber

Adana, Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde pamuk, narenciye gibi tarım ürünleriyle ünlü 5. büyük şehridir. Türkiye’nin ilk sanayileşen şehirlerinden biri olduğu için nüfusu hızla artmıştır ve artmaya da devam etmektedir. Kentin ortasından geçen Seyhan Nehri, nehrin kenarındaki 6 minareli Sabancı Camisi, nehir etrafındaki parklar, şehrin artık dışında kalmış narenciye bahçeleri, kebap, şalgam gibi yiyecekler Adana’nın simgesidir. Adana hem krom, demir, kurşun, çinko gibi madenler yönünden zengin bir şehrimizdir hem de kentin can damarı bereketli ürünlerin yetiştiği Çukurova’ya sahiptir. 2 milyonu aşkın nüfusun yaşadığı Adana’nın etrafı da Toros Dağlarıyla çevrilidir.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Adana’da Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazlar sıcak hatta zaman zaman çok sıcak ve kurak geçer. Kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Kışın sıcaklık ortalaması 10 derece dolaylarındadır yazın ise 40 dereceleri bulur. İlkbahar ve sonbahar ayları da ılık geçer. Gezmek için en uygun zamanların bahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle portakal ağaçlarının çiçek açtığı Nisan ayında Adana sokaklarında keyifli kokular eşliğinde seyahat edebilirsiniz.

Nasıl Gidilir

Adana’ya İstanbul, Ankara gibi Türkiye’nin pek çok şehrinden direkt uçuşlar vardır. Ayrıca karayolu ya da tren yoluyla da ulaşım sağlanabilir. Adana’ya ilk demiryolu 1886 yılında kurulmuştur. Ziyapaşa’daki Tren Garı tarihi bir bina olarak dikkat çeker. Şehre Mesin-Gaziantep ve Hatay üzerinden de ulaşmak mümkündür.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Adana, mutfağıyla ünlü bir kentimizdir. Şehrin ismiyle anılan Adana kebabı en meşhur yemeğidir. Satır kıymasından yapılır ancak et olarak mutlaka erkek koyun eti kullanılması gerekir. Bol baharatlıdır, uzun şişlere dizilerek ızgarada pişirilir. Adana kebabını Adana’da iyi yapan pek çok restoran var. Yüzevler Kebapçısı, Elem Restoran, Hasan Usta, Seyhan Ocakbaşı, Hasan Kolcuoğlu, Hacı Salih, Kebap 52 gibi restoranlar, en meşhur kebap yapan yerlerdir. Onun dışında soğanlı acılı ezme sosu, şişte pişirilen ciğeri, Adana’ya özgü başka yemek türleridir. Analı kızlı çorbası, buzlu bir tatlı olan cici bici kente özgü başka yemek türleridir. Birde şalgam suyu denilen hafif ekşimsi ve buruk tadı olan bir içecek türü de Adana’nın yöresel içeceğidir.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Taşköprü

    Adana fotoğraflarını süsleyen Seyhan Nehri üzerinde simge yapıdır. Romalılardan kalma köprünün bugün 14 gözü ayakta kalmıştır.

  • Atatürk Evi Müzesi

    Atatürk’ün 1923 yılında Adana’ya gelip kaldığı ev bugün müze haline getirilmiş. İçerisinde Kurtuluş savaşına ait dokümanlar var.

  • Bebekli Kilise

    Halk arasında çatısında bebek heykelleri olduğu için Bebekli Kilise olarak adlandırılır. Asıl adı Aziz Pavlus Kilisesi’dir.

  • Arkeoloji Müzesi

    Adana ve çevresindeki arkeolojik kazılarda elde edilmiş eserler sergilenir.

  • Anavarza Ören Yeri

    Kozan yolu üzerinde Roma döneminde de parlak günler yaşamış Anavarza kentinin kalıntıları mevcuttur.

  • Tepebağ Eski Adana Evleri

    Adana’nın tarihi sur içindeki eski evlerinin restore edildiği bazı konaklar bulunur.

  • Ramazanoğlu Konağı

    Adana yöresine ait en ünlü konaklardan birisidir.

  • Ulucami

    Çinileriyle ünlü 16. Yüzyılda yapılmış Osmanlı mimarisinin yanı sıra Selçuklu dönemi izlerini de taşıyan bir camidir.

  • Büyük Saat Kulesi

    Adana’nın simge yapılarından biri de Ulu Cami Külliyesi içerisindeki Saat Kulesi’dir. Saat Kulesi’ni 1882 yılında Adana Valisi Abidin Paşa yaptırmıştır.

  • Çukurova Üniversitesi

    Oldukça geniş bir araziye yayılmış Çukurova Üniversitesi içinde etrafı çam ağaçlarıyla kaplı bir gölet bulunur. Gölün çevresinde piknik yapılan yerler de vardır.

Ne Yapılır

Adana özellikle mutfağıyla ünlü bir şehrimizdir. Kente gidecekler, gidilecek yerlerden çok "Şurada kebap ye burada ciğer ye salgam iç" vs gibi önerilerle karşılaşır. Adana’da 24 saat kebap yiyebileceğiniz lokantalar vardır. Hatta sabah kahvaltısında ciğer yapan mekanlar bile bulunur. Onun dışında tarihi kentler, Seyhan nehri kenarındaki parklar gezilebilir.
Akçatekir Yaylası: Adanalılar yaz aylarını sıcaklardan kurtulmak için şehrin civarındaki yaylalarda geçirirler. Bunlardan en meşhuru Akçatekir Yaylasıdır.
Misis Antik Kenti: Seyhan nehri kenarındaki bir başka antik kentte Misis Antik kentidir.
Etnografya Müzesi: Adana yöresine ait eşyaların bulunduğu müzedir.
Adana’nın olmazsa olmazı kebap yemektir. Şehrin ismiyle anılan Adana kebabının daha da lezzetli halini bu şehirde kolayca bulabilirsiniz. Yanındaki acılı ezme sosları, şişte pişirilen ciğeri, şalgam suyu vs midesine düşkünler için iyi gelecektir. Seyhan nehri kenarında yürüyüş, Gazipaşa Bulvarı’ndaki modern Adana, eski Saat Kulesi ve çevresindeki eski Adana, baraj gölü, yaylalar Adana’da yapacağınız şeylerin listesidir. Nisan ayında gidebilirseniz Portakal Çiçeği Festivali’ni kaçırmayın. Eylül ayında ise Altın Koza Film Festivali’ne katılabilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Adana’da eğlence hayatı Gazipaşa, Turgut Özal ve Baraj Yolu üzerinde toplanmıştır. Gazipaşa Adana’nın nezih semtlerinden birisidir. Cadde üzerinde kaliteli, kafeler barlar bulunur. Son yıllarda Turgut Özel Bulvarı’nda da yeni yeni mekanlar açılmıştır. Bir de Baraj Yolu üzerinde mekanlar ve tepe bir noktada Park Zirve adında bir tesis bulunur. Le Maxim’s, Cassara ünlü gece kulüpleridir.

Alışveriş / Ne Alınır

Adana’da yöresel bir şeyler satın almak istiyorsanız, adresiniz Bakırcılar Çarşısı olmalı. El yapımı her türlü bakır ürünü burada bulabilirsiniz. Onun dışında Türkiye’nin önde gelen markalarının mağazalarını Gazipaşa Bulvarı’nda bulabilirsiniz. Ayrıca Adana’da kuruyemiş ve türevleri çok yaygındır. Şehre özgü şalgam suyu, cezerye tatlısı gibi gıda ürünleri de alabilirsiniz.

Festival / Fuar

  • Altın Koza Film Festivali (Eylül)

  • Portakal Çiçeği Festivali (Nisan)

  • Kiraz Festivali (Haziran)

  • Kızıldağ Yayla Şenliği (Ağustos)

  • Karakucak Güreş Festivali (Mayıs)

  • Horzum Yayla Şenliği (Ağustos)

  • İmamoğlu Şeftali Festivali (Haziran)

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak (Yılbaşı)

  • 23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)

  • 1 Mayıs (İşçi Bayramı)

  • 19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)

  • 30 Ağustos (Zafer Bayramı)

  • 29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı)

  • Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Adana gezmesi kolay bir şehirdir. Kentin çok varoş mahallelerine gitmediğiniz sürece gezerken herhangi bir sorun yaşamazsınız. Tarım ve madencilik açısından zenginleşmiş kentin zengin kitlesi ile mevsimlik işçi olarak gelen daha dar gelirli insanların yaşadığı mahalleleri vardır. Adana’da iki farklı şehir ve iki farklı kültürle karşılaşabilirsiniz. Ancak geniş bulvarları, parkları ve ılıman iklimiyle Adana yaşantısı keyifli bir şehirdir.

Ulaşım

Adana’da Şakirpaşa Havalimanı hizmet vermektedir. Buraya İstanbul, Ankara, Trabzon gibi şehirlerden uçak seferleri yapılır. Havaalanı kent merkezindedir ve şehir içi ulaşım sorunu yoktur. Rahatlıkla taksi ya da otobüsle gideceğiniz yere ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda da taksi ya da araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.