7 tepeli İstanbul’un karış karış gezilip görülmeye değer ilçelerinden biri de Üsküdar. Tarihi camileriyle, zarafet timsali Kız Kulesi’yle ve otantik hamamlarıyla keşfedilmeyi bekliyor. Yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği en güzel yerleri bu yazıda bulabilirsin. Hazırsan Üsküdar’ı ve çokça soruları keşfetmeye başlayalım.
Üsküdar’da hangi semtler var?
Üsküdar’da Beylerbeyi, Kuzguncuk, Kuleli, Kandilli gibi birçok keşfedilecek semt yer alıyor.
Üsküdar’ın eski adı ne?
Üsküdar tarih boyunca Khrisopolis, Skudarium, Askadar, Eski Dar gibi isimlere sahip olmuş tarihi bir ilçe.
Üsküdar’ın nesi meşhur?
Üsküdar’ın Kız Kulesi, sahili, camileri, tarihi değerleri, boğaz hattı ve vapurları meşhur.
İstanbul’un simgelerinden Kız Kulesi Üsküdar’a geldiğinde Salacak sahil hattında karşılaşacağın eşsiz bir güzellik. Boğazın ortasında tüm ihtişamıyla duran ve türünün nadir örneklerinden sayılan kule Bizans ve Osmanlı dönemlerinde deniz feneri, gözetleme kulesi ve gümrük istasyonu olarak hizmet vermiş. Yakın zamanda restorasyonu biten Kız Kulesi, Üsküdar’ı Üsküdar yapan kültürel miraslardan. Ve elbette hazin hikayesi ile bir efsane. Kız Kulesi’nin hikayesi için linkteki içeriğimizi okuyabilirsin.
550 TL
MüzeKart ile ücretsiz
Tekne ulaşımı 50 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 09.30-17.00
Üsküdar’a nefes olan kıyı şeridi Salacak sahili, hem yürüyüş yapmak hem boğaz havası almak hem de balık tutmak için hemen her gün yüzlerce insanı ağırlıyor. Üsküdar’ın sahil hattı boyunca ev sahipliği yaptığı tarihi yapıları da görebileceğin Salacak sahilinde Üsküdar’ı tanıyabilir, Avrupa Yakası’na karşı seyir keyfi yaşayabilirsin.
Üsküdar merkeze 4 kilometre uzaklıkta kalan Çamlıca Tepesi panoramik İstanbul manzarası arayanlara biçilmiş kaftan. Büyük ve Küçük Çamlıca olarak ikiye bölünen tepe İstanbul’un tarihinden beri şehrin en gözde yeri. Çünkü bir seyir ve gözlem terası görevi görüyor. Öyle ki İngiliz şair Lord Byron’dan topraklarımızın en önemli seyyahlarından Evliya Çelebi’ye kadar birçok kişinin hayran kaldığı Çamlıca Tepesi, Üsküdar’da yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği adreslerden. Çamlıca Kulesi de burada görmen gereken duraklardan olabilir. Deniz seviyesinden 587 metre yükseklikte olan kulenin iki tarafında da birer panoramik asansör bulunuyor ve bu asansörler seyir terasına çıkıyor.
Tam: 225 TL
İndirimli: 100 TL
Hızlı Geçiş: 500 TL
Yabancı: 600 TL
Yabancı hızlı geçiş: 1.050 TL
0-6 yaş ücretsiz.
Açık olduğu saatler
Hafta içi: 10.00-22.00
Hafta sonu: 10.00-22.00
Yalnızca Üsküdar’ın değil, İstanbul’un en büyük camisi olan Çamlıca Camii 7 katlı ve 6 minareli. Yapımı 2019 senesinde tamamlandı. Modern tasarımlı bir cami olmasının yanı sıra içinde bir külliye ve İslam Medeniyetleri müzesi barındırıyor. 63 bin kişilik kapasitesiyle oldukça heybetli bir cami.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Pazartesi hariç 09.00 ile 19.00
Üsküdar'da 16 dönümlük bir tepelik alana yayılan Fethi Paşa Korusu, İstanbul Boğazı manzarası eşliğinde çocuklarla da vakit geçirebileceğin doğal bir park. Koruda bir banka kurulup ufka baktığında karşında Sarayburnu’ndan Ortaköy’e uzanan İstanbul manzarası bulacaksın. Özellikle bahar aylarında yeşillik bir alanda denize karşı kahvaltı keyfi yapmadan geçme derim. Burası, Kuzguncuk istikametinde Paşalimanı Caddesi boyunca 20 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunuyor.
Kanuni Sultan Süleyman, kızı Mihrimah Sultan’ın şerefine Mimar Sinan’dan bu camiyi inşa etmesini istemiş. 1546’da yapımına başlanan caminin tamamlanması 2 sene sürmüş. Bünyesinde bir de külliye bulunuyor. Medrese, türbe ve han olarak ayrılmış alanlar mevcut. Üsküdar şehir merkezine ulaştıktan sonra kısa bir yürüyüşle camiye ulaşabilirsin. Cami hemen iskelenin karşısında. Avrupa Yakası’ndan geliyorsan zaten iskeleye adım atar atmaz tüm heybetiyle karşında olacak.
Üsküdar meydanında, vapur iskelesinin karşısında bulunuyor. 1728 senesinde inşa edilen çeşmenin dört bir yanına dönemin ünlü isimlerine ait şiirler nakşedilmiş. Her gün birçok Üsküdarlının önünden hızla geçip geçtiği bu çeşme aslında Lale Devri’nin ruhunu yansıtan yapılardan.
Osmanlı’nın gözdesi İstanbul’un tarihi dokusunun korunduğu her semtte otantik hamamlara rastlamak mümkün. Üsküdar da sayısız tarihi hamama ev sahipliği yapıyor. Nostaljik bir hamam deneyimi edinmek istersen her sene yerli ve yabancı sayısız turist ağırlayan Tarihi Üsküdar Çinili Hamam civardaki en meşhur hamamlardan. Çinili Hamam 1640 senesinde Kösem Sultan’ın emriyle inşa edilmiş.
40 dakika masaj 500 TL
Açık olduğu saatler
Erkekler için: Haftanın her günü 07.00-22.00
Kadınlar için: Haftanın her günü 08.00-19.30
İstanbul’un en güzel manzaralı cami ve kütüphanesi Şemsipaşa camii ve kütüphanesi, sahil şeridinde bir inci gibi ziyaretçilerini ağırlıyor. Bir Mimar Sinan eseri olan caminin içinde, sol kısımda Şemsi Paşa'nın türbesi yer alıyor. Kütüphane kısmı ise başta öğrenciler olmak üzere halkın kullanımına açık.
Üsküdar’ın hatta İstanbul’un en kıymetli camileri arasında örnek gösterebileceğimiz Rum Mehmed Camii, Osmanlı veziri Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılıyor. Osmanlı dönemi Anadolu Yakası'na yaptırılan ilk cami olma özelliğini taşıyan cami, İstanbul Boğazı'nı gören bir tepede konumlanıyor.
Üsküdar’ın dini ziyaretler açısından birçok insanın gittiği Aziz Mahmud Hüdâyi Türbesi ve Camii, Osmanlı dönemine ait camiler arasında yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu Asiye Hümaşah Sultan tarafından eşi Aziz Mahmud Hüdayi adına yaptırılan cami, Sultan Abdülmecid tarafından onarım sürecinden geçmiş.
Caminin sol tarafında ise Aziz Mahmud Hüdâyi’nin türbesi yer alıyor. Cüneyd-i Bağdâdî'nin neslinden olan ve seyyid unvanı taşıyan Aziz Mahmud Hüdâyi, dördüncü Murad'a saltanat kılıcını kuşatan Anadolu’da yetişmiş veliler arasında yer almakta.
Bugün I. Ordu Merkez Komutanlığı olarak hizmet veriyor. Osmanlı padişahlarından III. Selim Dönemi’nde yapılan kışla bir zamanlar İngiliz askerlerinin tedavi edilmesi için bir üs haline getirilmiş. Tarih sahnesindeki önemli hemşirelerden Florence Nightingale de kışlaya gelip askerlerin tedavisinde görev almış.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Florence Nightingale Müzesi’ne girişler 10.00 ile 17.00
Koca bir bahçe içinde 5 köşkün bir araya geldiği Beylerbeyi Sarayı Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış. Bizans, Rönesans ve Osmanlı motiflerinin iç içe geçtiği yapı dönemin padişahlarının yazlığı olarak da bilinen Beylerbeyi Sarayı o dönemlerde yurt dışından gelen misafirler için konuk evi görevi de görmüş.
Tam: 45 TL
Öğrenci: 25 TL
Bahçeye giriş: 10 TL
MüzeKart ile ücretsiz.
Açık olduğu saatler
Pazartesi hariç 09.00-18.00.
Abdülaziz tarafından 1853 yılında kız kardeşi Adile Sultan’a atfen inşa ettirilmiş. Adile Sultan’a bir süre ev olan bu yer ardından 1916 senesinde Millî Eğitim Bakanlığı’na vakfedilerek öğretmen evine dönüştürüldü. Hababam Sınıfı’nın ilk filmi burada çekildi. Sınıflardan biri müzeye dönüştürülmüş. Bugün ayrıca pek çok düğün ve mezuniyet kutlamasına da ev sahipliği yapıyor. Ayrıca İstanbul dışından ziyaret edenler için otel konaklaması imkanı sunuyor.
Kasrın bir odasında meşhur Hababam Sınıfı Tatilde filminin çekimleri gerçekleşmiş. Sınıf şu an müze halinde. Çok kapsamlı bir sergi olmasa da en sevilen karakterlerin balmumu heykellerini ziyaret edip usta isimleri anabilirsin. Mizansen olarak Güdük Necmi’nin kopya çekmek için sınıfın sobasının içine girdiği sahne canlandırılmış.
Ücretsiz
Hababam Sınıfı Müzesi’ne giriş için 10 TL bağış yapman yeterli.
Açık olduğu saatler
Kasrın içinde yer alan Hababam Sınıf Müzesi’ni ziyaret edeceksen 09.00 ile 17.00 saatleri arasında, kafe ve restoranlar için 09.00 ile 22.00 arasında ziyaret gerçekleştirebilirsin.
Kösem Sultan tarafından Mimar Kasım Ağa’ya yaptırılan cami, Üsküdar’ın Valide-i Atik mahallesinde bulunuyor. Çinileri ile dikkat çeken caminin çini süslemeleri arasında Camideki çinilerde rengarenk karanfil, lale, gül, erik çiçeği ve papatyalar görülmeye değer.
Mimar Sinan eseri olan Atik Valide Camii Afife Nur-Bânû Valide Sultan tarafından yaptırılıyor. Mimar Sinan’ın inşa ettiği kapsamlı ve yekpare kalabilmiş son külliye olarak kabul edilen Atik Valide Camii, klasik Osmanlı üslûbundan farklı bir mimariye sahip.
Üsküdar’ın sahil şeridinde yer alan Kuzguncuk’un renkli ve şirin evlerinin arasında Yeşilçam filmlerindeki gibi bir gün yaşayabilirsin. Buradayken Anadolu Yakası’ndan boğaz manzarasının keyfini çıkarabileceğin pek çok restoran ve kafeye uğrayabilirsin. Üsküdar merkeze 1.5 kilometrelik mesafede olduğu için Kuzguncuk’a rahatlıkla yürüyebilirsin. Ya da Kabataş, Eminönü ve Beşiktaş’tan kalkan vapurlarla Üsküdar’a gelip Beykoz yönüne giden otobüs ve minibüslere binebilirsin.
İstanbul’un bostanları arasında yer alan, Kuzguncuk’a nefes aldıran ve besleyen Kuzguncuk bostanı burayı ziyarete gelen herkesin ilgisini çekiyor. Kuzguncuk bostanında hobi ve meyve bahçeleri, tarım alanları, mesire alanı, amfi alanı, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanı, tıbbi, aromatik bitki alanları yer alıyor.
Mimarisi ile farklılaşan köşkün estetik ve kalemişi süslemeleri dikkat çekiyor. Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından 1870’lü yıllarda oğlu Tevfik Paşa için yaptırılan köşk, Kuzguncuk’taki Bağlarbaşı korusu içinde yer alıyor. Abdülmecid Efendi tarafından yazlık konut olarak kullanılan köşkün hayranlık uyandıran bölümü mermer havuzlu büyük salonu. Günümüzde Koç Topluluğu tarafından sosyal tesis olarak kullanılan köşkte belirli zamanlarda sergiler düzenleniyor. Bu yüzden köşkü ziyaret etmek için bir etkinlik zamanının olması gerekiyor.
Çocuklu ailelerin ilgisini çeken Nakkaştepe Millet Bahçesi, 90 bin metrekarelik boğaz manzaralı bir mesire alanı. İçinde piknik alanları, açık ve kapalı çocuk oyun alanı, spor alanları, biyolojik gölet, macera parkuru, uçan yol ve manzara seyir terası yer alıyor.
40 günde tamamlandığı rivayet edilen Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii, ahşap mimarisi ve boğaza nazır konumu ile ziyaret edilmesi gereken yapılardan. 1860 senesinde Üryanizade Ahmet Esat Efendi tarafından inşa edilen cami, İstanbul’un en sade camileri arasında yer alıyor. Ahmet Esat Efendi’nin türbesi ise Eyüp Sultan Camii’nde bulunuyor.
Çengelköy’de yer alan Tarihi Çınaraltı, İstanbul’un sembol yerlerinden biri. Yerel ve turistik gezilerin ortak noktası olan Tarihi Çınaraltı’nda boğaz havası almak, eski istanbul’u keşfetmek ve güzel bir kahvaltı yapmak iyi fikir olabilir.
Güzel bir yürüyüş yoluna sahip Kuleli’de heybetli Kuleli Askeri Lisesi’ne selam vererek boğaz yürüyüşü yapabilirsin. Boğaziçi mahallelerinden olan Kuleli’nin sahilinde harika bir manzara ve gün batımı fotoğrafları seni bekliyor.
Üsküdar’ın en hareketli caddesi olan Uncular, birçok restoran ve cafeyi bünyesinde barındırıyor. Üsküdar gezinde mola vermek istersen rotanı Uncular’a çevirebilirsin. Son dönemde birçok yeni tatlı dükkanı ile gençlerin ilgisini çeken Uncular’da ayrıca otantik birçok çay ve kahve mekanları yer alıyor.
Çocuklar ve hâlâ içindeki çocuğu koruyanların çok seveceği bir müze olan uçurtma müzesinde dünyanın dört bir yanından getirilen 3000 uçurtma sergileniyor. Farklı kültürlerden izler taşıyan uçurtmaları incelerken bir yandan da etkinlik takvimlerini takip edersen uçurtma yapımı atölyelerine de katılabilirsin.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Pazar günleri dışında her gün açık olan müze 09.30 ile 17.30 arasında ziyaretçilerini bekliyor.
İstanbul’u keşfetmeye devam etmek için İstanbul’da gezilecek yerler listen linkte!