Taşı toprağı altın 7 tepeli İstanbul’un karış karış gezilip görülmeye değer semtlerinden biri de Üsküdar. Tarihi camileriyle, zarafet timsali Kız Kulesi’yle ve otantik hamamlarıyla keşfedilmeyi bekliyor. Yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği en popüler 12 yeri senin için derledik.
Üsküdar merkezine 4 kilometre uzaklıkta kalan Çamlıca Tepesi panoramik İstanbul manzarası arayanlara biçilmiş kaftan. Büyük ve Küçük Çamlıca olarak ikiye bölünen tepe İstanbul’un tarihinden beri şehrin en gözde yeri. Çünkü bir seyir ve gözlem terası görevi görüyor. Öyle ki İngiliz şair Lord Byron’dan topraklarımızın en önemli seyyahlarından Evliya Çelebi’ye kadar birçok kişinin hayran kaldığı Çamlıca Tepesi Üsküdar’da yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği adreslerden.
Çamlıca Tepesi’ne giriş saatleri: Yedi gün 24 saat açık olan tepeye istediğin zaman uğrayabilirsin fakat kafe ve restoranlar 09.00 ile 23.00 saatleri arasında açık.
Tepeye girişler: Ücretsiz.
Çamlıca Tepesi’ne toplu taşımayla ulaşım: Tepeye varmak için Altunizade durağına gelmelisiniz. Metrobüsle hızlı bir şekilde trafiğe takılmadan Altunizade’ye vardıktan sonra tepeye çıkan minibüslere binebilirsin.
Üsküdar yönünden geliyorsan da 9A, 9Ç, 9ÜD, 9Ş, 11A, 11D, 11E, 11F, 11G, 11K, 11L, 11P, 11ST, 11V, 11Y, 11ÜS, 320 numaralı İETT hatlarına binip Çamlıca durağında inmelisin. Duraktan sonra kısa ama dik bir yokuşu yürümen gerekiyor.
Çamlıca Tepesi’ne şahsi araçla ulaşım: İstersen İstanbul’dan istersen İstanbul dışı illerden gel, benim tavsiyem kendi aracınla gelmen ya da araç kiralaman olacak çünkü Çamlıca Tepesi’nin ardından Üsküdar’da gezilecek diğer lokasyonlara hızlıca ulaşabilmen adına toplu taşımayla aktarma zahmetine girmene gerek yok. Ayrıca gün boyu aktarmalar arasında harcayacağın kart dolum ücreti yerine araç kiralama hem daha hesaplı hem de daha konforlu olacaktır. Aracınla geliyorsan Altunizade’ye vardıktan sonra Çamlıca Tepesi tabelalarını takip etmen yeterli.
“Çamlıca tepesine şahsi aracınla geliyorsan arabanı ücretli otoparka bırakıp ardından yürümen gerekecek. Tepeyi çıkarken zorlanmamak adına rahat ayakkabı ve kıyafet seçmeni tavsiye ediyorum. Ayrıca güzel bir manzara yakalamak için havanın güneşli olduğu bir günü yakalaman gerekiyor, yoksa sisli bir manzarayla karşılaşırsın.Güneşli bir günde gidiyorsan da şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi yanında mutlaka bulunsun derim.”
Editörün önerisi: Yolu İstanbul’dan geçerek Afrika’ya uzanan göçmen kuşları Çamlıca Tepesi’nde yakından ve detaylı gözlemleyebilirsin.
İstanbul’un simge anıtlarından biri olan Kız Kulesi Üsküdar’a geldiğinde Salacak Sahil hattında karşılaşacağın eşsiz bir güzellik. Boğazın ortasında bir kayalığın üstünde salınan kule Bizans ve Osmanlı dönemlerinde deniz feneri, gözetleme kulesi ve gümrük istasyonu olarak görev yapmış. Bugün hummalı bir restorasyon çalışmasında olan kule genelde restoran, kafe ve müze hizmeti veriyor.
Kız Kulesi’ne giriş saatleri: Restorasyon çalışmaları halen sürse de kulenin kafe ve müzesi çoğu müze gibi 09.00 ile 19.00 saatleri arasında açık.
Kuleye girişler: Ücretli. Fakat 2023 güncel fiyatlarının restorasyonun tamamlanmasından sonra belirleneceği konuşuluyor.
Kız Kulesi’ne ulaşım: Kabataş ve Salacak iskelelerinden hareket eden teknelerle kuleye yanaşabilirsin. Kabataş’tan yalnızca hafta sonları ulaşım var. 10.00-18.00 arasında saat başı tekne bulabilirsin.
Salacak’tan ise haftanın yedi günü 09.15 ile 18.30 saatleri arasında on beş dakikada bir tekne kalkıyor.
“Kuleye giderken denizin ortasında ve rüzgara açık bir konumda olduğunu düşünerek tedbirli giyinmende fayda var. Akşam saatlerinde rüzgarlı ve serin olabileceği için uçuşan ve ince kıyafetler giyerken iki kere düşünmekte fayda var.”
Editörün önerisi: Kulenin yenilenmesi biter bitmez buraya uğramalı ve bir sevdiğinin doğum günü kutlamasını mutlaka Kız Kulesi manzarasında yapmalısın. Kutlamadan geriye harika fotoğraflar kalacağına eminim.
Üsküdar'da 16 dönümlük bir tepelik alana yayılan Fethi Paşa Korusu, İstanbul Boğazı manzarası eşliğinde çocuklarla vakit geçirebileceğin doğal bir park. Koruda bir banka kurulup ufka baktığında karşında Ortaköy manzarası bulacaksın. Özellikle bahar aylarında yeşillik bir alanda denize karşı kahvaltı keyfi yapmadan geçme derim.
Fethi Paşa Korusu’na giriş saatleri: Koru park olarak kabul edildiği için 24 saat açık.
Kuleye girişler: Ücretsiz.
Kız Kulesi’ne ulaşım: Üsküdar Kuzguncuk istikametinde Paşalimanı Caddesi boyunca 20 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunuyor.
“Tepelik bir alanda yer aldığı için korunun içinde dik yokuşlar var. Ayakkabı seçiminde bunu göz önünde bulundur derim. Ayrıca bahar ve yaz döneminde büyük ilgi gördüğü için kuyruklarca sıra bekleyebilir, otopark yeri bulmada sıkıntı yaşayabilirsin. Önlemini almalı ve gitmeden önce alternatif park yerlerini araştırmalısın.”
Editörün önerisi: Koruda bulunan işletme ünlü edebiyatçı Cemil Meriç’in yaşadığı eski bir konaktan dönüştürülmüş. Bahaneyle Meriç’in eserlerinden birini kapıp burada kahveni yudumlarken okumanı öneririm.
Bugün I. Ordu Merkez Komutanlığı olarak hizmet veriyor. Osmanlı padişahlarından III. Selim Dönemi’nde yapılan kışla bir zamanlar İngiliz askerlerinin tedavi edilmesi için bir üs haline getirilmiş. Tarih sahnesindeki önemli hemşirelerden Florence Nightingale de kışlaya gelip askerlerin tedavisinde görev almış.
Selimiye Kışlası’na giriş saatleri: Florence Nightingale Müzesi’ne girişler 10.00 ile 17.00 arasında.
Kışlaya girişler: Ücretsiz.
Selimiye Kışlası’na toplu taşımayla ulaşım: Marmaray kanalıyla Üsküdar merkeze gelip 12 numaralı İETT otobüsüyle kışlaya varabilirsin.
Vapur tercih edersen de Üsküdar’dan 12 numaralı otobüse binmen gerekecek. Kadıköy’den geçeceksen 14R hattında hareket eden otobüse binmem lazım.
Metrobüsleyse Uzunçayır durağından Üsküdar yönünde hareket eden herhangi bir otobüse binebilirsin.
Şahsi araçla ulaşım: Avrasya Tüneli’nden kestirme bir şekilde gelerek yol boyunca tabelaları izlemen yeterli.
“Müzeyi ziyaret etmeden 2 gün önce kimlik detaylarının yer aldığı bir müze ziyareti dilekçesi yazıp yollamanız gerekiyor.”
Editörün önerisi: Kışlaya uğrayıp Florence Nightingale ve arkadaşlarının kaldığı ve bugün müzeye çevrilen odaları ziyaret ederek tarihin önemli anlarından birine şahit olabilirsin.
Koca bir bahçe içinde 5 köşkün bir araya geldiği Beylerbeyi Sarayı Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış. Bizans, Rönesans ve Osmanlı motiflerinin iç içe geçtiği yapı dönemin padişahlarının yazlığı olarak da bilinen Beylerbeyi Sarayı o dönemlerde yurt dışından gelen misafirler için konuk evi görevi de görmüş.
Beylerbeyi Sarayı’na giriş saatleri: Müze yalnızca pazartesi günleri tatil. Onun dışında her gün 09.00 ile 18.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Saraya girişler: Ücretlidir.
Tam: 45₺
Öğrenci: 25₺
Bahçeye giriş: 10₺
Müze kartı olanlar içinse ücretsiz.
Beylerbeyi Sarayı’na ulaşım: Kadıköy yönünden 15F, 12H, 14M hatlı otobüslerle ulaşabilirsin.
Üsküdar merkezdense 15, 15C, 15H, 15K, 15KÇ, 15M, 15P, 15R, 15S, 15U, 15Y, 15ŞN numaralı otobüslerle ulaşabilirsin.
Kartal yönündense Kadıköy-Kartal metrosuyla Ünalan durağında indikten sonra Zincirlikuyu-Avcılar yönüne giden metrobüs seferine binmen gerekiyor. Ardından Boğaziçi Köprüsü durağında inip biraz yürümen gerekecek.
Avrupa Yakası’ndan ise metrobüsle Söğütlüçeşme yönüne giden seferde Boğaziçi Köprüsü’nde inmen yeterli.
“Sarayın iç mimarisinden çok etkileneceğine eminim ama ne yazık ki sarayın içinde fotoğraf çekimine izin verilmiyor.”
Editörün önerisi: Her ne kadar içeride fotoğraf çekilmese de 10₺ verip bahçeye girebilir, bahçenin keyfini çıkarıp gölde yüzden ördekleri fotoğraflayabilirsin.
Kanuni Sultan Süleyman, kızı Mihrimah Sultan’ın şerefine Mimar Sinan’dan bu camiyi inşa etmesini istemiş. 1546’da yapımına başlanan caminin tamamlanması 2 sene sürmüş. Bünyesinde bir de külliye bulunuyor. Medrese, türbe ve han olarak ayrılmış alanlar mevcut.
Mihrimah Sultan Camii’ne giriş saatleri: Halen faal bir cami olduğu için günün her saati açık.
Mihrimah Sultan Camii’ne girişler: Cami ibadete ve ziyarete açık. Ücretsiz.
Mihrimah Sultan Camii’ne ulaşım: Üsküdar şehir merkezine ulaştıktan sonra kısa bir yürüyüşle camiye ulaşabilirsin. Cami hemen iskelenin karşısında. Avrupa Yakası’ndan geliyorsan zaten iskeleye adım atar atmaz tüm heybetiyle karşında olacak.
“Halen ibadete açık bir cami olduğu için ibadet dışında ziyaret etmek isteyen kadın turistlerin başlarını örtmesi gerekiyor. Ayrıca ziyaret için namaz saati dışındaki saatleri tercih etmende fayda var.”
Editörün önerisi: Caminin dış cephesinde sağ kısımda kalan, mezarlık yönüne bakan tarafta dönemin en iyi güneş saati örneklerinden birine rastlayabilirsin. Ayrıca medrese alanı çocuk kütüphanesi olarak kullanılıyor. Çocuğun varsa kitaplara göz atmadan geçme derim.
Yalnızca Üsküdar’ın değil, İstanbul’un en büyük camisi olan Çamlıca Cami 7 katlı ve 6 minareli. Yapımı 2019 senesinde tamamlandı. Modern tasarımlı bir cami olmasının yanı sıra içinde bir külliye ve İslam Medeniyetleri müzesi barındırıyor. 63 bin kişilik kapasitesiyle gelmiş geçmiş en heybetli camilerden.
Çamlıca Cami’ne giriş saatleri: Cami 24 saat açık olsa da cami bünyesindeki İslam Medeniyetleri Müzesi pazartesi günleri hariç her gün 09.00 ile 19.00 saatleri arasında açık.
Çamlıca Cami’ne girişler: Çamlıca Cami’nin içinde yer alan İslam Medeniyetleri Müzesi ücretsiz.
Çamlıca Cami’ne ulaşım: Üsküdar Cami ile Ferah Mahallesi arasında yolcu taşıyan 15C ile yolculuk edip Büyük Çamlıca Durağında inebilirsin.
Göztepe-Bulgurlu Metro hattında hizmet veren 15CA ile yine Büyük Çamlıca Durağında inerek camiye ulaşabilirsin.
Metroyla gitmek içinse Üsküdar-Çekmeköy yönünde ilerleyen M5 hattını kullanarak Ümraniye’de inmen ve 320 numaralı otobüse binmen gerekiyor.
“Kadınlar için ayrı bir ibadet alanı mevcut. Ayrıca otopark konusunda sorun yaşamayacağını düşünüyorum çünkü İstanbul’un en büyük camisinin 3 katlı otoparkı bulunuyor.”
Editörün önerisi: Müze kısmını ziyaret edip Kabe’nin kapı perdesini, padişahların tılsımlı gömleklerini, Fatih Sultan Mehmet’in çocukluktan kalma defterini mutlaka gör derim.
Üsküdar’ın sahil şeridinde yer alan Kuzguncuk’un renkli ve şirin evlerinin arasında Yeşilçam filmlerinden kopma bir gün yaşayabilirsin. Anadolu Yakası’ndan boğaz manzarasının keyfini çıkarabileceğin pek çok restoran ve kafeye uğrayabilirsin.
Kuzguncuk Sahili için ulaşım: Üsküdar merkeze 1.5 kilometrelik mesafede olduğu için rahatlıkla yürüyebilirsin.
Kabataş, Eminönü ve Beşiktaş’tan kalkan vapurlarla Üsküdar’a gelmen ve ardından Beykoz yönüne giden otobüs ve minibüslere binmen gerekiyor.
“Kuzguncuk sahil şeridine adım atar atmaz dikkatini çekecek ilk şey camilerin, sinagogların ve kiliselerin bir sıra halinde konumlanması. Buraya gelmişken sadece deniz havası almakla kalma Yeni Camii’ye, Beth Ya’akov Sinagogu’na ve Surp Kirkor Lusaroviç Kilisesi’ne de uğra derim.”
Editörün önerisi: Kuzguncuk’ta ünlü şair Can Yücel’in en sevdiği mekanlardan olan Çınaraltı Kafe’de koca ağacın altında bir bardak demli çay içip aynı havayı soluyabilirsin.
Üsküdar meydanında, vapur iskelesinin karşısında bulunuyor. 1728 senesinde inşa edilen çeşmenin dört bir yanına dönemin ünlü isimlerine ait şiirler nakşedilmiş. Her gün birçok Üsküdarlının önünden hızla geçip geçtiği bu çeşme aslında Lale Devri’nin ruhunu yansıtan yapılardan.
Editörün önerisi: Çeşme restore edildi ve şu an musluklarından su akıyor. Sıcak bir yaz gününde dönemin zenginlik ve refah sembolü olan bu çeşmenin suyundan kana kana içebilirsin.
Abdülaziz tarafından 1853 yılında kız kardeşi Adile Sultan’a atfen inşa ettirilmiş. Adile Sultan’a bir süre ev olan bu yer ardından 1916 senesinde Millî Eğitim Bakanlığı’na vakfedilerek öğretmen evine dönüştürüldü. Hababam Sınıfı’nın ilk filmi burada çekildi. Sınıflardan biri müzeye dönüştürülmüş. Bugün ayrıca pek çok düğün ve mezuniyet kutlamasına da ev sahipliği yapıyor. Ayrıca İstanbul dışından ziyaret edenler için otel konaklaması imkanı sunuyor. Fakat nispeten daha konforlu bir yerde kalmak istersen müşteri memnuniyet ve puan sıralamasına göre sıraladığımız Üsküdar otelleri listesinden bütçene en uygun olanı seçebilirsin.
Adile Sultan Kasrı’na giriş saatleri: Kasrın içinde yer alan Hababam Sınıf Müzesi’ni ziyaret edeceksen 09.00 ile 17.00 saatleri arasında, kafe ve restoranlar için 09.00 ile 22.00 arasında ziyaret gerçekleştirebilirsin.
Adile Sultan Kasrı’na girişler: Ücretsizdir. Yalnızca Hababam Sınıfı Müzesi’ne giriş için 10 TL bağış yapman yeterli. Aracınla geliyorsan otopark ücretini de hesaba katmanda fayda var.
Adile Sultan Kasrı’na ulaşım: Harem- Acarlar Sitesi istikametinde hizmet veren 11T otobüs hattıyla Adile Sultan Kasrı durağında inmelisin.
Metroyla ulaşım içinse Tavşantepe- Kadıköy yönünde yolcu taşıyan M4 hattını kullanarak kasra varabilirsin.
Editörün önerisi: Kasrın bir odasında meşhur Hababam Sınıfı Tatilde filminin çekimleri gerçekleşmiş. Sınıf şu an müze halinde. Çok kapsamlı bir sergi olmasa da en sevilen karakterlerin balmumu heykellerini ziyaret edip usta isimleri anabilirsin. Mizansen olarak Güdük Necmi’nin kopya çekmek için sınıfın sobasının içine girdiği sahne canlandırılmış.
Çocuklar ve hâlâ içindeki çocuğu koruyanların çok seveceği bir müze olan uçurtma müzesinde dünyanın dört bir yanından getirilen 3000 uçurtma sergileniyor. Farklı kültürlerden izler taşıyan uçurtmaları incelerken bir yandan da etkinlik takvimlerini takip edersen uçurtma yapımı atölyelerine de katılabilirsin.
Mehmet Naci Akgöz Uçurtma Müzesi’ne giriş saatleri: Pazar günleri dışında her gün açık olan müze 09.30 ile 17.30 arasında ziyaretçilerini bekliyor.
Mehmet Naci Akgöz Uçurtma Müzesi’ne girişler: Ücretsiz.
Mehmet Naci Akgöz Uçurtma Müzesi’ne ulaşım: Üsküdar Marmaray girişine ve meydana 200 metre uzaklıkta. Üsküdar meydanından rahatlıkla yürüyerek ulaşabilirsin.
“Türkiye’de emsali olmayan bu müze dünyada 18. sırada. Ayrıca müzeye cumartesi günü uğramak istersen randevu alman gerekli.”
Editörün önerisi: Uçurtma müzesini gezdikten sonra çocuğunla bir atölyeye katılarak uçurtma yapabilir ve Üsküdar Salacak Sahil şeridi boyunca kendiniz tasarladığınız uçurtmayı uçurabilirsiniz.
Osmanlı’nın gözdesi İstanbul’un tarihi dokusunun korunduğu her semtte otantik hamamlara rastlamak mümkün. Üsküdar da sayısız tarihi hamama ev sahipliği yapıyor. Nostaljik bir hamam deneyimi edinmek istersen her sene yerli ve yabancı sayısız turist ağırlayan Çinili Hamam civardaki en meşhur hamamlardan. Çinili Hamam 1640 senesinde Kösem Sultan’ın emriyle inşa edilmiş.
Çinili Hamam’a giriş saatleri: Erkekler bölümü 07:00 – 22:00 saatlerinde açık.
Kadınlar kısmıysa 08.00 – 19:30 arası hizmet veriyor.
Çinili Hamam’a girişler: Masaj hizmeti sebebiyle ücretlidir. Hamamda masaj, kese ve kadınlar için özel yağlarla hazırlanan bir aromaterapi hizmeti sunuluyor.
“Hamam sefasının yanı sıra sauna keyfi de yapabilir, sonrasında da yine hamam sınırları içinde içeceğini yudumlayarak yorgunluk atabilirsin.”
Editörün önerisi: Yakınlarda düğün ya da nişanın varsa kına kutlaması için gelin hamamı ya da kına hamamı organizasyonu düzenleyebilirsin.
Üsküdar'da en çok ziyaret edilen yerleri sıraladığımız listeyi beğendiysen İstanbul'un Avrupa Yakası'nı da keşfe çıkmanın zamanı geldi demektir. Senin için İstanbul Avrupa Yakası'nda gezilecek yerleri derlediğimiz liste de hoşuna gidebilir.