Boğazın zarafet timsali Kız Kulesi her ne kadar romantik akşam yemeklerinin ve evlilik teklifi organizasyonlarının vazgeçilmez lokasyonlarından olsa da kule hakkında dilden dile, nesilden nesile aktarılan çeşitli efsaneler bulunuyor.

Bugün İstanbul’un romantizm ve aşk sembolü olan kulenin ardında hüzün ve gözyaşı dolu efsaneler yatıyor.

İçindekiler

Yılan ve kahin

Roma İmparatorluğu’nun krallarından biri kız çocuk istiyordur ve bunu için İmparatorluğun en alim kahinin kapısını çalar. Kahin, krala bir kızı olacağını ama kız 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak vefat edeceğini söyler. Bunun üzerine yıllar sonra kız bebeği dünyaya gelen kral kahinin öngörülerinden çekinerek denizin ortasına bir kule yaptırır ve kızını bu kuleye kapatır. Ne var ki prenses 18 yaşına bastığı gün doğum günü şerefine kuleye gönderilen üzüm sepetlerinden birinin içinden çıkan yılan prensesi sokar ve prenses hayatını yitirir.

Sönüp giden hazin bir aşk

Leondros ve Hero adında birbirine sırılsıklam aşık iki genç arasındaki en büyük engel aralarındaki mavi sularmış. Fırtınanın kök söktürdüğü bir akşam Leondros kulenin ışıklarının halen açık olduğunu fark edince Hero’nun ona bir mesaj vererek onu davet ettiğini düşünmüş ve denize dalmış. Fakat ışıkları Hero değil, aşıklar arasındaki mesajlaşmayı çözen bir başkasıdır. O da Hero’ya aşıktır. Ve sevgilileri birbirinden koparmak için yaptığı hazin planı devreye sokarak kulenin ışıklarını söndürünce Leondros karanlık boğazın sularında yaşamını yitirir. Bu acıya dayanamayan Hero da kendini kulenin tepesinden boğazın sularına bırakarak intihar eder.

Battal Gazi ve Üsküdar Tekfurunun kızı

İstanbul'u kuşatmaya kalkan Battal Gazi ve askerleri Kız Kulesi'ne baskın yaparak kuledeki tüm hazineleri ele geçirmiş ve Üsküdar Tekfurunun kızını kaçırmış. İstanbul'u kuşatma girişimi başarısız olsa da yedi yıl boyunca Kız Kulesi yakınlarındaki kıyıya karargâh kurmuş.  Fakat Battal Gazi'nin burada yıllarca kalmasının asıl sebebi Tekfurun kızıymış.  Tekfur kızını ve hazineleri korumak adına kızı değerli tüm mal varlığıyla beraber denizin ortasındaki kuleye kapatmış. Fakat Battal Gazi Şam seferinden döndüğü sırada kayıkla kuleye yanaşmış ve Üsküdar Tekfurunun kızını hazinelerle beraber alıp altına binerek kaçmış. Atı alan Üsküdar'ı geçti deyiminin de hatta bu efsaneden geldiği biliniyor.

Kız Kulesi yeniden uyanıyor

Bir süredir T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü restorasyon çalışmasından geçen Kız Kulesi yıllara meydan okurcasına yeniden gözlerini açtı. Boğaz’ın İncisi 11 Mayıs 2023 saat 21.00’de yapılacak benzersiz bir kutlamayla yeniden ziyarete açıldı. Işık ve lazer gösterilerinin yer alacağı açılışa tüm halk davetli.

Yaklaşık iki senedir hummalı bir çalışmayla onarım ve bakımdan geçen Kız Kulesi her zamankinden daha güçlü ve sağlam. Daha nice film ve dizide geçiş sekansı olarak boy göstermeye devam edecek gibi.

Sayılarla geçmişten günümüze Kız Kulesi

Kız Kulesi Kolera karantina hastanesi

  • M.Ö. 5. yüzyıl: Karadeniz’den gelen gemilerin denetimi ve vergi idaresi için gümrük noktası olarak kullanıldı.
  • 1143-1180: 12. Yüzyıl Doğu Roma İmparatoru tarafından savunma kalesi olarak kullanıldı.
  • 1453: Fatih Sultan Mehmet’in şehri fethinden sonra her bayramda ve yeni padişah tahta geçişinde kuleden top atışı yapılırdı.
  • 1660: Nevşehirli Damat İbrahim Paşa kuleyi deniz fenerine dönüştürdü.
  • 1830-1837: Kolera salgını sebebiyle karantina hastanesi olarak kullanıldı.
  • 1857: Kule Fenerler İdaresi’ne devredilmiş ve yeniden deniz feneri olarak kullanılmaya başlandı.
  • 1926: Gaz deposu olarak da görev yapmaya başladı.
  • 1959: Radar istasyonu olarak kullanıldı.
  • 1964: Milli Savunma Bakanlığı idaresinde radar ve gözlem kulesi olarak kullanılmaya başlandı.
  • 1983-1992: Siyanür deposu olarak kullanılmasının ardından depo Tuzla’ya taşındı ve kule şairlerin kullanımına geçti. ‘Şiir Cumhuriyeti’ olarak kabul gördü.
  • 1994: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı himayesine geçti.
  • 1995-2000: Uzun süren restorasyon çalışmaları ardından özel bir şirket tarafından kiralandı.

Kız Kulesi ziyaret saatleri ve giriş ücreti

Kız Kulesi 1 Mart itibarıyla ziyarete açıldı. Buna göre Kız Kulesi ücretleri ve ziyaret saatleri şöyle

Giriş ücreti

  • 550 TL
  • MüzeKart ile ücretsiz
  • Tekne ulaşımı 50 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.30-17.00

Kız Kulesi’ne nasıl gidilir?

Galataport yönünden: Galaport yakınındaki tekne seferleriyle Kız Kulesi bilet gişesinin hemen önünden kalkan teknelerle gidebilirsiniz.

Sefer saati: 09.00-20.00

Üsküdar-Salacak yönünden: Bu mevkideki teknelerle Kız Kulesi bilet gişesi önünden kalkış yapan seferlerle ulaşım sağalabilirsiniz.

Sefer saati: 09.00-20.00


bengisugunaydin
Bengisu Günaydın
143 Yazı
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Eğitim için İngiltere'ye giderek yeni keşiflere yelken açtı. Edebiyat ve seyahati birleştirdiği kariyeri boyunca pek çok roman çevirisi yaptı ve seyahat yazıları üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinde seyahat yazıları yazarak deneyimlerini paylaşıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN