Akyaka, Gökova Körfezi'nde tekne ve yat turları için tercih ediliyor. Burada Azmak Nehri ve Kadın Azmağı Deresi'ni kanolarla keşfetmek mümkün. Akyaka Plajı, Akbük Koyu, Çınar Plajı ve Akçapınar Plajı berrak sularda balık sürüleriyle yüzebileceğin yerlerden. Hem günübirlik geziler yapabilir hem de dinlendirici bir tatil geçirebilirsin.

Akyaka binlerce yıllık antik tarihi hazineleri keşfetme fırsatı sunuyor veya körfez üzerinde yamaç paraşütü yaparak unutulmaz bir gün geçirebilirsin. Akyaka'ya uçakla seyahat etmek istersen Dalaman'a inmen gerekiyor. Dalaman Havaalanı ile Akyaka arasında yaklaşık 1 saat 10 dakikalık bir mesafe var.

Akyaka’da görmen gereken 38 yeri belirlerken Instagram etiketlerini kullandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir yazı hazırladık. Akyaka yazısına geçmeden önce Akyaka’ya gidecek olanların en çok merak ettiği birkaç soruyu senin için yanıtladık.

Akyaka’da gün batımı nerede izlenir?

Muhteşem bir manzaraya ve doğal güzelliğe sahip olan Akyaka’da gün batımı Akyaka plajında izlenir.

Akyaka’ya ne zaman gidilir?

Mavi bayraklı plajları ve tertemiz deniziyle adından sık sık bahsettiren Akyaka’nın deniz sezonu oldukça uzun. Mayıs ayından başlayarak ekim başına kadar denizin ve doğanın keyfini çıkarabilirsin.

Akyaka-Sedir Adası arası kaç kilometre?

Gökova Körfezinin en büyük üç adasından biri olan Sedir Adası, Akyaka'ya 27 km ve Marmaris'e yaklaşık 23 km mesafede yer alıyor.

1. Sedir Adası (Kleopatra Adası)

Kleopatra Adası havadan görünümü

Sedir Adası, Gökova Körfezi'nin meşhur doğal cennetlerinden biri. Altın rengi ince kumlu Kleopatra Plajı ile ve çam ormanları arasında gizlenmiş Kedrai Antik Kenti'nin tarihi hazineleriyle unutulmaz günübirlik tur deneyimi sunuyor. Aşk Adası olarak da bilinen ve antik dönemlerden beri güzelliğiyle ilgi çeken ada, çam, sedir ve zeytin ağaçları arasındaki huzurlu atmosferde yürüyüş yapmanı, denizin masmavi sularında keyifle yüzmeni mümkün kılıyor.

Kedrai Antik Kenti'nin 2500 kişilik devasa tiyatrosu, Apollon'un kutsal alanı ve kesme taşlarla inşa edilmiş etkileyici kuleleriyle 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak korunuyor. Sedir Adası’nı, yaz aylarında Akyaka iskelesinden kolayca ulaşabileceğin teknelere veya dalış turlarına katılarak keşfedilebilir ve tarihi ve doğal güzelliklerin keyfini çıkarabilirsin.

Konum Linki

Giriş Ücreti

  • Kişi başı 300₺
  • 8 yaş altı ücretsiz
  • Müze kart , gazi kartı ve öğretmen kart sahiplerine %50 indirimli 

Yazar Notu:Bölgede bulunan yıkık tarihi kilise tarafından denize girmeyi planlıyorsan deniz kestanelerine dikkat etmeli, çok sorun edersen yanına deniz ayakkabısı almalısın. Ayrıca geçtiğimiz senelerde müze kartla giriş mümkünken artık ödeme yapmanız gerekiyor. Plajda bulunan kafe çeşitlilik ve yoğun günlerde servis açısından zayıf olabileceği için yanınızda atıştırmalık bir şeyler bulundurmanızda da fayda var.

2. Akbük Koyu

Akbük Koyu deniz arka planında bulunan orman görünümü

Akbük Koyu, Gökova Körfezi'nin en güzel koylarından biri. Koy 1. derece doğal sit alanı olarak korunuyor ve hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor. Yeşil ve mavinin harika birleşimiyle tanınan Akbük Koyu, turizm olanaklarına rağmen hala sessiz ve huzurlu bir atmosfere sahip. Küçük limanıysa Gökova Körfezi'nin sevilen tekne mola noktalarından biri. Her mevsim doğa yürüyüşleri düzenlenir ve çam ve sakız ağaçları arasında keşif yapmak mümkün. Akbük Koyu’nda kendini turkuaz suya bırakıp keyifle yüzebilirsin. Donanımlı kamp alanları da bulunduğu için dinlendirici bir doğa tatili yapabilirsin. Şnorkelling, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak Gökova Körfezi'nin su altı zenginliğini yakından görülebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Denizi berrak olsa da aniden derinleşebildiği için yüzme konusunda kendine güvenmeyenler ve çocuklu ailelerin temkinli olmasında fayda var.

3. Azmak Nehri

Akyaka Köyü'nde insanlar Azmak Nehri'nde tur atıyor

Akyaka'nın simgesi ve en popüler turistik yeri olan Azmak Nehri benzersiz güzelliği ve turizm olanaklarıyla her yıl doğaya kaçmak isteyen binlerce insanı ağırlar. Nehir kıyısında bulunan şifalı su kaynakları, nehre bakan endemik bitki türleri, vahşi hayat zenginliği ve balık bolluğuyla ünlü olan Azmak Nehri, doğa tutkunlarının keşfetmesi gereken özel bir yer.

Nehrin kıyısındaki balık restoranlarında taze mevsimlik balıklar ve yerel mezeler yiyebilir, organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılarla güne başlayabilirsin. Yaz aylarında sandallar ve kanolarla tropik ormanları andıran güzellikleri keşfetmek için yola çıkabilirsin. Nehir kıyısındaki yürüyüş yollarında egzersiz yapabilir ve seyir teraslarından harika fotoğraflar çekebilirsin. Bungalovlar ve doğaya uygun tasarıma sahip butik otellerde de giderek dinlenme fırsatı bulabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Su çok soğuk olduğu için buz gibi suda yüzmeyi seviyorsan keyif alacağın bir nehir. Soğuk su bana göre değil diyenlerdensen suya sadece ayaklarını sokmakla yetinebilirsin.

4. Gökova Aşıklar Yolu (Sevgi Yolu)

Gökova Aşıklar Yolu (Sevgi Yolu) ağaçlarla çevrili yürüyüş yolu

Gökova Aşıklar Yolu (Sevgi Yolu), Akyaka gezisi için müthiş bir yer. Doğa ve fotoğrafçılık tutkunlarının uğraması gerek bu yer okaliptüs ağaçlarıyla çevrili güzel manzarasıyla ziyaretçileri büyülüyor. 1938'de hastalık yayan sivrisineklerden kurtulmak için Avustralya'dan getirilen okaliptüs fidanlarıyla oluşan yol, huzurlu atmosferiyle yürüyüş veya bisiklet gezisi yapmak için ideal. Aynı zamanda romantik manzarası pek çok filmde sahne almış. Akyaka gezisi sırasında Gökova Aşıklar Yolu'nda güzel fotoğraflar çekebilirsin.

Konum Linki

5. Kadın Azmağı Deresi

çam ağaçları arasında yer alan Kadın Azmağı Deresi

Kadın Azmağı Deresi, Akyaka’nın en çok ziyaret edilen doğal alanlarından. Bu derenin çevresi, sevimli su samurları, kazlar, ördekler, çeşitli balık türleri ve birçok su kuşuyla dolu. Dere 1. derece doğal sit alanı olarak koruma altında. Yaz aylarında kano gezilerine katılarak unutulmaz bir gün geçirebilirsin.

Kadın Azmağı Deresi, çam ağaçları arasında kalıyor. Dere kenarında olta balıkçılığı yapmak veya serin sularda yüzmek için uygun bir yer. Her mevsim düzenlenen rehberli doğa gezileri, bisiklet turları ve fotoğraf safarileriyle civarı keşfedebilirsin. Ayrıca büyüleyici doğal güzelliklerin arasında sevdiklerinle piknik yaparak güzel vakit geçirebilirsin.

Konum Linki

6. Akyaka Orman Kampı

Akyaka Orman Kampı Çam ormanındaki kamp çadırı görünümü

Akyaka Orman Kampı, Türkiye’den ve dünyanın her yerinden kampçıların uğrak yeri olarak kabul ediliyor. Burada hem uzun süreli konaklama yapabilir hem de günübirlik gezi yapabilirsin. Denize sıfır olan kamp alanı, 300 çadır kapasiteli büyük bir yeşil alana yayılıyor. Kamp yaparken deniz koylarını keşfetme ve yüzme fırsatı bulabilirsin.

Ayrıca, yöresel ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve yiyecek içecek satan tesisler bulunuyor. Banyo, tuvalet, bulaşıkhane, çamaşırhane, otopark ve elektrik gibi olanaklar mevcut. Çam ağaçları arasında, deniz ve doğanın birleştiği modern dünyadan uzak bir ortam sunan Akyaka Orman Kampı, bölgedeki turistik yerler arasında öne çıkıyor.

Konum Linki

7. İncekum Plajı

İncekum Plajı çevresine güneşlenip denize giren insanlar

İncekum Plajı, Akyaka merkezine 30 dakika mesafede bulunuyor. İnce kumlu sahilinden ismini alan plaj başlangıç seviyesindeki yüzücüler ve çocuklu aileler için uygun. Plajda turistik tesisler mevcut, buradan şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabilirsin. Aynı zamanda geleneksel Ege lezzetlerini ve köy kahvaltılarını tadabileceğin kır bahçeleri de bulunuyor. İncekum Plajı yaz aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Plajın güzelliklerini keşfetmek için tekne turları ve doğa yürüyüşleri yapabilirsin. Berrak sularda tüm gün Gökova Körfezi'nin tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

Giriş Ücreti

  • Yetişkin 150₺
  • 9 Yaşından küçükler için ücretsiz

Yazar Notu: Aracınızı bir noktada park ettikten sonra traktöre binerek plaja ulaşıyorsunuz fakat uzun kuyruklar oluyor. Sahile sandalye ve hasır atmak yasak. Ayrıca kayalık bir alanda olduğu için kayalardan denize girme fikrinin size uygun olup olmadığını gözden geçirin derim.

8. Değirmenbükü Koyu (İngiliz Limanı)

Değirmenbükü Koyu, Gökova Körfezi'nin en büyük koyu görünümü

I. Dünya Savaşı sırasında bölgeye demir atan İngiliz gemilerinden dolayı halk arasında İngiliz Limanı olarak bilinen Değirmenbükü Koyu, Gökova Körfezi'nin en büyük ve en güzel koyu olarak keşfedilmeye değer. Akyaka merkezine sadece 35 kilometre uzaklıkta yer alan ve yeşil ile mavinin birleştiği tablo güzelliğinde manzarasıyla ünlü olan koyda hiçbir yapılaşma ve tesis bulunmuyor.

Her mevsim katılabileceğin rehberli trekking turları veya tekne gezileriyle el değmemiş güzelliklerini keşke çıkabileceğin, berrak turkuaz denizinde çam ormanlarına karşı keyifle yüzebileceğin Değirmenbükü Koyu, zengin balık çeşitliliğinden dolayı balık avlama ve dalış etkinlikleri için de sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

9. Akyaka Plajı

Akyaka Plajı masmavi ve temiz denizinde yüzen ve dinlenen insanlar

Akyaka Plajı masmavi ve temiz deniziyle mavi bayrak ödülü kazanmış. 250 metre uzunluğundaki bu küçük plaj, belde merkezine yakın olduğu için yürüyerek kolayca ulaşılabilecek yerlerden. Plajın çevresindeki kafeler, restoranlar ve butik oteller her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

İnce kumlu sahili ve sığ denizi çocuklu aileler için de uygun. Engelliler için özel alanlar mevcut. Plajda su sporları yaparak eğlenebilir ve denizin tadını çıkarabilirsin. Akşamlarıysa sahil boyunca sıralanan balık restoranlarında ve kafelerde romantik gün batımı manzarasına karşı güzel bir yemek yiyebilirsin.

Konum Linki

Otel

10. Ören Plajı

Ören Plajı temiz deniz ve ince kumu ile güzel günde boş görünümü

Ören Plajı mükemmel denizi ve turizm olanaklarıyla büyük ilgi görüyor. Yaklaşık 1 saat mesafede bulunan Ören, minibüslerle her saat kolayca ulaşılabilir. Plaj uzun kumlu bir sahile sahip ve çevresinde her bütçeye uygun oteller, apart oteller ve pansiyonlar bulunur.

Antik hazineleriyle ünlü bir gezi yeri olan Ören Plajının turistik tesislerinde güneş şemsiyesi ve şezlong, soyunma kabini, duş ve engelli rampaları gibi birçok olanak mevcut. Rüzgar sörfü ve uçurtma sörfü gibi su sporları da deneyimleyebilirsin.

Yazar Notu:Plajı çakıllı ve taşlı olduğu için havluyla rahat edemeyebilirsiniz. Ayrıca sahilin dar olmasından ötürü biraz sıkışık bir düzen var. Ama biraz daha nefes almak istersen marina tarafından denize girmeni öneririm.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Akyaka otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

11. Çınar Plajı

Çınar Plajı sakin temiz denizi ve çakıllı kumu ile yer alan plaj görünümü

Çınar Plajı, Akyaka'ya sadece 3 km uzaklıkta bulunan ve yerli ve yabancı turistlerin sık ziyaret ettiği yerlerden. Akyaka merkezine yürüyerek veya bisikletle kolayca ulaşabilirsin. Plaj çakıl taşlı sahili, doğal güzellikleri ve berrak mavilikteki deniziyle meşhur. Azmak Nehri'nin ılık sularının karıştığı sığ deniz, acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için uygun.

Plajın çevresindeki zakkum ve çam ağaçları altında piknik yapmak da mümkün. Şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğin pek çok tesis, kafe ve balık restoranları mevcut. Çınar Plajı çocuklarınızla birlikte keyifli bir deniz günü yapabileceğin bir destinasyon.

Konum Linki

Giriş Ücreti

  • Hafta içi kişi başı 500₺
  • Hafta sonu kişi başı 700₺

Yazar Notu:Plaj ve deniz çakıl taşı dolu olduğu için rahatsız olmamak adına deniz ayakkabısı bulundurmanı tavsiye ederim.

12. Akçapınar Köyü

Akçapınar Köyü havadan görünümü

Akyaka'nın su sporları merkezi olan Akçapınar Köyü tertemiz plajıyla beldeye 7 kilometre mesafede eğlenceli bir gün geçirme fırsatı sunuyor. Sessiz ve huzurlu atmosferinde yorgunluğunu atabilir, çam ormanları arasındaki kır bahçelerinde organik ürünlerle hazırlanan hafta sonu kahvaltıları ve yöresel lezzetleri tadabilirsin.

Akçapınar Köyü modern dünyanın stresinden uzaklaşmak için gidebileceğiniz yerlerden. Her bütçeye uygun konaklama alternatifleri bulabileceğiniz köyde, yürüyüş mesafesindeki Akçapınar Plajı'nda ise rüzgar sörfü, uçurtma sörfü ve kano gezileri gibi birçok su sporu yaparak eğlenceli bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

13. Akyaka Evleri

Akyaka Evleri, renkli çiçekler ve begonvillerle çevrili iki katlı ahşap evler

Akyaka'nın güzide evleri, mimar Nail Çakırhan tarafından tasarlandı ve tek tip inşa edildi. Benzersiz ahşap işçilikleriyle dikkat çeken bu evler iki katlı tasarlandı. Beldenin Arnavut kaldırımlı dar sokakları görülmeye değer manzaralar sunuyor.

Akyaka ve çevresinde asırlardır hüküm süren antik medeniyetlerin izlerini taşıyan bu evler, renkli çiçekler ve begonvillerle çevrili muhteşem manzaralarıyla beldenin en çok fotoğraflanan sembolik yapıları haline geldi. Günümüzde bazıları butik otel, sanat galerisi, müze, kafe ve restoran olarak düzenlenmiş.

Konum Linki

14. Ula Göleti

Ula Göleti, gölü çevreleyen yeşillik örtüsü ile piknik alanı

Ula Göleti Akyaka merkezine 18 km uzaklıkta bulunan, doğanın içinde yılın yorgunluğunu atıp keyifle gezebileceğin sevilen bir turistik yer. Yürüyüş yapıp bisiklet kiralayarak veya minibüslerle yaklaşık yarım saatte ulaşabilirsin.

Gölet, zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı sessiz mesire alanlarıyla bölgenin en güzel doğal alanlarından biri. Gölette piknik yapabilir veya doğal güzellikleri keşfedebilirsin. Ula ve köylerinin su ihtiyacının büyük kısmını karşılayan gölet birçok su kuşuna ev sahipliği yapar.

Konum Linki

15. Bördübet Koyu

Bördübet koyu park edilen tekne ve yürüyüş yapılabilecek orman alanı

Bördübet Koyu bölgenin en ünlü ve güzel koylarından biri. İngiliz gemicilerin bölgedeki kuş zenginliğinden dolayı Bird The Bed adını almış. Koy bakir doğal güzelliği ve onlarca kuş türüyle tropikal bir cennet adeta. Günümüzde tekne gezilerinin vazgeçilmez duraklarından biri. Ormanların içinde kalan bungalov evler, doğa otelleri ve kamp alanları da mevcut. Yürüyüşler yaparak yüzlerce kuşun harika fotoğraflarını çekebilir, berrak denizde yüzebilir veya dalış yapabilirsin.

Konum Linki

16. Kleopatra Plajı

Kleopatra Plajı. Kedrai Antik Kenti'nin çevresinde bulunan bu küçük plaj

Sedir Adası'nın Kleopatra Plajı, deniz ve doğa tutkunları için birebir. Binlerce yıl öncesinden kalma Kedrai Antik Kenti'nin çevresinde bulunan bu küçük plaj, altın kumlu sahili ve turkuaz deniziyle ünlü. Plaj pek çok efsaneye de konu olmuş ve 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı konumunda. Sessiz ve huzurlu atmosferiyle akvaryumu andıran bu plajda tüm gün denizin tadını çıkarabilirsin. Ayrıca kısa yürüyüşlerle adanın binlerce yıllık tarihi hazinelerini keşfetmek de mümkün.

Konum Linki

Giriş Ücreti

  • Adaya giriş 300₺
  • 65 yaş üstü yetişkin 150₺

Yazar Notu:Damlataş Mağarası’nın bulunduğu alandan denize girmek istersen ayağınıza büyük taş ve kaya kütleleri değdiğini hissedebilirsin. Ayağını incitmen ya da kayıp düşmen söz konusu olabilir. Temkinli olmakta ve tabanı kaymayan bir deniz ayakkabısı bulundurmanda fayda var.

17. Alatepe Ören Paraşüt Tepesi

Alatepe Ören Paraşüt Tepesi Gökova Körfezi'nin muhteşem manzarası karşısında paraşüt kullanan insanlar

Alatepe'nin zirvesindeki Paraşüt Tepesi, Gökova Körfezi'nin muhteşem manzaralarını çekip yamaç paraşütü yapmak için ideal bir yer. 620 metre deniz seviyesinde bulunan Alatepe yamaç paraşütü etkinlikleri nedeniyle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerce çok rağbet görüyor.

Uzmanlardan kısa bir eğitim alıp masmavi Gökova Körfezi manzarası üstünde yamaç paraşütü yapabilir, yeşil ve mavinin birleştiği manzarayı kuş bakışı izleyebilirsin. Trekking turları için de popüler bir mola noktası olan Alatepe'de, temiz oksijenli havada enerji toplayabilir ve Akyaka gezinizin en güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

18. Ayın Koyu

Ayın Koyu, ormanlarıyla çevrili denizi çevrede kamp yapılabilecek alanı

Ayın Koyu, Gökova Körfezi'nin muhteşem denizi ve su altı zenginlikleriyle ünlü. Akyaka'ya sadece 40 km uzaklıkta yer alan koy, tekne turları ve doğa yürüyüşleri için tercih edilen duraklarından biri. Burada herhangi bir yapı veya tesis bulunmadığı için doğanın el değmemiş güzelliklerini keşfedebilirsin.

Koyun etrafı çam ormanlarıyla çevrili, burada kamp yapmak için çadır kurabilirsin. Sualtı keşifleri için snorkel yapabilir, tüplü veya tüpsüz dalış yapabilir ve muhteşem fotoğraf kareleri çekebilirsin. Ayın Koyu, Çaçate Koyu ve Sarıdana Koyu’nu rehberli trekking turlarıyla keşfedip doğayla baş başa dinlendirici bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

19. Kedrai Antik Kenti

Kedrai, antik dönemde önemli bir liman kenti günümüzde görünümü

Akyaka'nın turizm yapılarından birisi olan ve Kleopatra Adası olarak da bilinen Sedir Adasındaki Kedrai Antik Kenti, tarihi yapılarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. M.Ö. 6. yüzyıldan kalma antik kent zeytin ve çam ormanları arasında gizlenmiş antik tiyatrosu, mabetleri, sütunlu yolları, yerleşim yerleriyle tarihi ve doğal bir gezinti parkuru sunuyor. Antik limanın kalıntılarının bulunduğu Kedrai Antik Kenti tarihte bir yolculuğa çıkararak güzel bir gün geçirmeni mümkün kılacak.

Konum Linki

20. Turnalı Boncuk Koyu

Turnalı Boncuk Koyu Çakıl taşlı plajı temiz denizi güneşli günde görünümü

Turnalı Boncuk Koyu, Gökova Körfezi'nin kıyısında yer alıyor. Merkeze 15 km uzaklıkta. Bahar ve yaz aylarında yapılan trekking turlarının önemli bir merkezi konumunda. Çakıl taşlı plajı, temiz denizi ve balık çeşitliliğiyle hem güneşlenmek hem de dalış yapmak için uygun. Kalabalıklardan uzak, huzurlu bir deniz keyfi için idel. Gökova Körfezi'nde yapılan tekne ve yat gezilerinin uğrak adresi olan bu koyda büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde turkuaz denize kendinizi bırakabilir ve romantik bir akşam geçirebilirsin.

Konum Linki

21. Akyaka iskelesi

Akyaka İskelesi park edilen tekneler arka planda orman görünümü

Tertemiz denizin ve doğal güzelliklerin tadını çıkarıp keyifli akşam yürüyüşleri yapmak için Akyaka İskelesi’ne uğrayın. İskele salaş balık restoranları, kafeler ve hediyelik eşya dükkanlarıyla çevrili. Rengarenk balıkçı sandallarıyla tablo güzelliğinde bir manzarayla karşılaşacaksın. Yaz aylarında tekne ve sandal turlarıyla Gökova Körfezi koyları, Azmak Nehri, Kadın Azmağı Deresi gibi bölgenin diğer güzelliklerini keşfedebilirsin. Akyaka İskelesi’nde gün batımları da harika olduğu için romantik fotoğraflar çekebilirsin.

Konum Linki

22. Karacasöğüt Koyu

Karacasöğüt Koyu, çam ormanlarıyla çevrili  turkuaz temiz denizi görünümü

Karacasöğüt Koyu, Gökova Körfezi'ndeki yatlar ve tekneler için uğrak bir yer. 15 tekne kapasiteli küçük bir limanı var. Akyaka’ya 30 km uzaklıktaki koya tekne, minibüs veya doğa turlarıyla kolayca erişebilirsin. Koy masmavi deniz ve yemyeşil ormanlarıyla çevrili Ege'nin nadir korunmuş alanlarından biri. Restoranlar, balıkçı restoranları ve yöresel yiyecekler bulmak mümkün.

Sandallar ve teknelerle çevre koyları keşfedebilirsin. Her bütçeye uygun aile pansiyonları ve küçük butik oteller hizmet veriyor. Doğanın tadını çıkarmak için günübirlik ziyaretler ya da uzun tatiller yapabilirsin.

Konum Linki

23. Idyma Antik Kenti

Idyma Antik Kenti orman içinde çevresi yerleşim yerleri

Akyaka'da yürüyerek kolayca ulaşabileceğin antik kentlerden biri de Idyma Antik Kenti. Gökova Körfezi'ne hakim bir konumda yer alan ve bölgedeki en önemli tarihi yerleşim yerlerinden biri olan antik kent’in M.Ö. 4. yüzyıldan bugüne kadar kaldığı tahmin ediliyor. Devasa kalesinin yanı sıra antik tiyatro, agora, yerleşim alanları ve etkileyici kaya mezarları gibi farklı bölümlerini de yakından görebilirsin. Tarihi yolculuğa çıkmak isteyenler için Idyma Antik Kenti biçilmiş kaftan.

Konum Linki

24. Nail Çakırhan ve Halet Çambel Sanat Evi

Nail Çakırhan ve Halet Çambel Sanat Evi iç görünümü

Akyaka'daki evlerin tasarımı tek tip olarak Nail Çakırhan tarafından yapılmış. Gazeteci, ressam, şair ve mimar Nail Çakırhan'ın ilk yaptığı ev, günümüzde sanat merkezi olarak hizmet veriyor. Nail Çakırhan ve Halet Çambel Sanat Evi beldenin en güzel yapılarından biri ve dünyanın saygın mimarlık ödüllerinden birini kazanmış. Sanat evinin antikalarla süslü odalarını gezip el yapımı sanat eserlerini inceleyebilirsin. Ayrıca yıl boyunca farklı atölyelerde de katılabilirsin.

Konum Linki

25. Idyma Kalesi (Akyaka Kalesi)

İdyma Kalesi. Türkiye'nin Muğla ilindeki Gökova Köyü'ne bakış.

Akyaka'daki en popüler tarihi turistik alan olan Idyma Antik Kenti'nin en önemli kalıntısı Idyma Kalesi’dir. Kale, Akyaka Kalesi olarak da bilinir. Tahminen M.Ö. 7. yüzyılda inşa edilmiş ve sağlam surları sayesinde bugüne kadar ayakta kalmış. Kale Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de restore edilip kullanılmış. Gökova Körfezi'nin görülmeye değer manzarasını izleyebileceğin kalenin 600 metre uzunluğundaki surlarından muhteşem panoramik fotoğraflar çekme şansın var. Bahar ve yaz aylarında düzenlenen doğa yürüyüşleri ve tarihi turları da kaçırmayın.

Konum Linki

26. Akçapınar Plajı

Akçapınar Plajı tepeden görünümü

Akçapınar Köyü'ne yakın Akçapınar Plajı su sporları yapmak isteyenler için uygun bir yer. Sörf okulu ve su sporu merkezleri bulunan plajda uçurtma sörfü, rüzgar sörfü, kano, yelken gibi birçok su sporu yapılabilir. Ayrıca dalgıçlarla birlikte tüplü ve tüpsüz dalış turları da deneyimleyebilirsin. İnce kumlu sahiliyle çocuklu aileler için de uygun. Deniz ve güneşin keyfini çıkarıp Akçapınar Köyü'nde yöresel yemekleri tatmayı da unutma.

Konum Linki

27. Fundabükü Plajı

Funda bükü plajı , çakıl taşlı kumu temiz denizi ve yeşil çevreleyen bitki örtüsü ile dinlenme yeri

Akyaka Orman Kampı'nın yakınında, Gökova Körfezi'nin harika manzaraları eşliğinde, deniz keyfi yapabileceğin gizli kalmış Fundabükü Plajı’nı es geçmeyin. Akyaka merkeze 4 km mesafedeki plaja yürüyerek, bisikletle veya tekneyle kolayca ulaşılabilirsin. Fundabükü Plajı bölgenin en sessiz ve sakin koylarından biri olduğu için en yoğun yaz aylarında bile sakin. Arkasındaki çam ormanlarında kamp yapabileceğin veya piknik yaparak yılın yorgunluğunu atabileceğin yerler mevcut.

Konum Linki

28. Ufuk Plajı

Ufuk Plajı gün batarken denize vuran yansıma

Akyaka'daki huzurlu plajlar arasında. Taşlık kıyısıyla kumlu diğer plajlardan farklı bir deniz deneyimi sunar. Plaja minibüs veya tekneyle ulaşabilirsin. Yapılaşma olmadığı için sessiz ve sakin bir atmosferi var. Denize girmek için gelenlere doğa yürüyüşü yapma ve kafa dinleme olanağı vadediyor.

Konum Linki

29. Azmak Kaya Mezarları

Akyaka Köyü'ndeki Likya Kaya Mezarları

Akyaka merkezine 15 dakikalık uzaklıkta kalan antik Azmak Kaya Mezarları arkeoloji ve tarih meraklılarının uğrak adresi. M.Ö. 4.yüzyılda Karia medeniyeti döneminde yapılmış bu mezarlar el ile oyulmuş devasa kayalardan oluşuyor. Mezarların etrafını el değmemiş bir tabiat güzelliği çevreliyor, Azmak Kaya Mezarları’nın özellikle gün batımlarında kartpostal güzelliğinde fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

30. Sevgililer Koyu

Sevgililer Koyu, Gökova Körfezi'nde Akyaka ve Ören beldeleri arasında bulunuyor. Gün batımındaki romantik manzaradan ötürü bu adı almış. Akyaka’ya 6 km uzaklıktaki koya doğa yürüyüşleri yaparak ya da bisiklet kiralayarak ulaşabilirsin. Masmavi denize yakın olan gür çam ormanlarının arkasında kamp ve piknik yaparken gün batımını izleyebilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Deniz kestanelerinden rahatsız olanların deniz ayakkabısı giymesi iyi olacaktır. Ayrıca tuvalet, duş ya da herhangi bir tesis bulunmuyor.

31. Keramos Antik Kenti

Milas Ören Yeri'nin en eski yerleşimi olan Keramos Antik Kenti, Milas ilçesinde Akyaka ve Bodrum yolu arasında bulunuyor. Tarih, kültür ve arkeoloji meraklıları için keşfedilmesi gereken bir yer. 3000 yıllık tarihi, rehberli tarih gezileriyle keşfedilebilir. Etkileyici antik kentte günümüze kadar sağlam kalan görkemli Zeus Tapınağı, Roma tapınakları ve anıt mezarları bulunuyor. Binlerce yıllık tarihi hazinelerle sarılı Keramos Antik Kenti'nin kurulduğu alanda panoramik doğa manzarasının zevkini çıkarabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu:Oldukça dik ve kayalık bir alana yayılmış olduğu için doğa yürüyüşüne uygun outdoor ayakkabılar ve rahat kıyafetler tercih etmeni öneririm.

32. Çaçate Koyu

Çaçate Koyu, Akyaka merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan doğal bir cennet. Çam ormanları ve sarp kayalarla çevrili olduğu için rüzgarlardan korunan doğal bir liman olarak öne çıkıyor. Koyda yapılaşma ve tesis bulunmuyor.

Tekne turlarıyla koyu keşfe çıkabilirsin. Mavisiyle dikkat çeken denizi ve zengin balık çeşitliliğiyle zıpkınla balık avcılığı, olta balıkçılığı ve dalış için ideal. Huzurlu atmosferinde modern dünyadan uzakta atıp rehber eşliğinde koy turuna çıkabilirsin.

Konum Linki

33. Akyaka Albay Koyu (72 Merdiven Koyu)

Akyaka Orman Kampı içinde yer alan gizli bir cennet olan küçük Albay Koyu kalabalıklardan uzakta turkuaz denizin tadını çıkarmak için ideal bir yer. Sarp kayalar ve doğal güzelliklerle çevrili koyun kayalık alanlarında güneşlenebilir ve en sıcak yaz aylarında bile soğuk suyun keyfini çıkarabilirsin. Akyaka merkezinden kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğin koy, 72 merdivenle inildiği için de "72 Merdiven Koyu" olarak biliniyor.

Konum Linki

34. Sarıdana Koyu

Marmaris'in en güzel koylarından biri ve her yıl ücretsiz kamp alanlarıyla yüzlerce insana ev sahipliği yapıyor. Sarıdana Koyu Akyaka’ya yaklaşık 40 km uzaklıkta. Doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gezileriyle koyu keşfedebilirsin. Konumu sert rüzgarlardan korunmuştur ve akvaryum gibi zengin bir balık çeşitliliğine sahiptir.

Sarıdana Koyu'ndan kısa bir yürüyüş mesafesindeki Sarıdana Köyü'nde her bütçeye uygun aile pansiyonları, butik oteller ve apart oteller hizmet veriyor. Çam ormanları arasındaki mesire alanları ve kır bahçelerinde ise Gökova Körfezi manzaraları eşliğinde yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin.

Konum Linki

35. Thera Antik Kenti

Akyaka'da ziyaret edilebilecek Thera Antik Kenti tarihi yerleşim yerlerinden biri. 20 dakika uzaklıkta olan antik kent, deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte kurulmuş. Şehirde tiyatro, yerleşim alanları, iki devasa kaya mezarı görülebilir. Arkeolojik kazı çalışmaları yapılan Thera Antik Kenti’nin M.Ö. 400'lü yıllarda Karia Uygarlığı tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. Açık hava müzesi olarak düzenlenen kent hem tarih hem de doğa meraklıları için keyifli bir gezi deneyimi vadediyor.

Konum Linki

36. Küfre Koyu

Küfre Koyu keşfedilmeyi bekleyen bir doğa cenneti adeta. Azmak Nehri'nin ılık sularıyla denizin birleştiği Küfre Koyu el değmemiş güzelliğiyle dikkat çekiyor. Burada, çam ormanlarının önünde berrak suların tadını çıkarabilir, piknik yapabilir veya huzurlu atmosferde ruhunu dinlendirebilirsin.

Küfre Koyu, antik çağlardan beri teknelerin doğal liman olarak kullandığı, sert rüzgarlardan korunan ve büyüleyici gün batımından dolayı yılın her mevsimi fotoğrafçıları kendine çeken bir destinasyon. Akyaka iskelesinde bulabileceğin gezi tekneleriyle Küfre Koyu'na uğrayabilir, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak büyüleyici sualtı manzaralarına şahit olabilirsin.

Konum Linki

37. Nefes Adası

Nefes Adası, Gökova Aşıklar Yolu ve Akçapınar Köyü'ne yakın bir yerde bulunur ve Akyaka'nın en çok ziyaret edilen yerlerindendir. Nefes Adası, gizli kalmış doğal güzelliklerden biri. Adada çadır kurmak için uygun alanlar mevcut ve yılın her dönemi oldukça sakin. Adada trekking ve fotoğrafçılık gezilerine katılabilir, buz gibi dere kenarlarında piknik yapıp balık avlayabilirsin.

Konum Linki

38.Geyik Kanyonu

Geyik Kanyonu, 20 kilometreyi aşkın uzunluğuyla bölgenin en sevilen trekking parkuru ve doğa sporları alanı. Akyaka merkezine 39 kilometre mesafede yer alan devasa kanyon, benzersiz fotoğraf fırsatları sunan 650 metre derinliğine sahip kaya duvarlarıyla ünlü. Zengin bitki çeşitliliği ve vahşi tabiat dokusuyla dikkat çeken Geyik Kanyonu bisiklet turları, kaya tırmanışı, kampçılık ve dağcılık gibi birçok aktivitede yer alıp unutulmaz bir gün geçirmene olanak tanıyor. Fotoğraf çekmeyi ve doğada zaman geçirmeyi seviyorsan mutlaka ziyaret etmen gereken popüler gezi alanlarından biri.

Konum Linki

Yazar Notu:Kanyona çıkan yol biraz zorlu. Tek şerit fakat gidiş ve gelişe açık iki yönlü dar bir yol. Aracınızın önüne kamyon çıkma ihtimali çok yüksek. Bir de uçuruma bakan bir virajlı yol olduğu hesaba katılınca çok dikkatli ilerlemekte yarar var.

Akyaka'da gezilecek yerler içeriğimiz sona erdi. Dilerseniz Bodrum'da gezilecek yerler içeriğimizi de keşfedebilirsiniz.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN