Güneydoğu Anadolu’da bulunan Şırnak köklü bir tarihi geçmişe ev sahipliği yapıyor. Şehrin tarihi Nuh tufanı öncesine dayanıyor. Rivayetlere göre Cizre, tufandan sonra tekrar Nuh Peygamber ve oğulları tarafından inşa ediliyor. Geçmişe yolculuk yapabileceğin ve tarihe tanık olacağın Şırnak’ta güzel zamanlar geçireceğine inanıyoruz. Şırnak seyahatine çıkmadan sıkça sorulan soruları da senin için yanıtlıyoruz.
Şırnak’ta ne yenir?
Şırnak seyahatin sırasında perdepilavı, kipe, serbıdev, hekeheşandi, kutlık, meyre, fıreydin, şımşıpe ve bırınzer gibi lezzetlerin tadına bakmalısın.
Şırnak’ta havalimanı var mı?
Evet, Şırnak’ta Cizre-İdil karayolu üzerinde Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı yer alıyor.
Şırnak’ta en çok ne yetişir?
Yaz sıcaklıklarının yüksek olduğu bölgede buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelirken pamuk ve iyi kalitede üzüm yetişir.
Nuh Peygamberin tam olarak ne zaman vefat ettiği bilinmese de Kuran ve Tevrat’ta bulunan bilgilere göre tufandan sonra Cizre'ye yerleştiği ve burada vefat ettiği belirtiliyor. Nuh Peygamberin Dağkapı Mahallesi’nde yer aldığı rivayet edilen kabri ise dünyanın en eski türbelerinden biri.
Haftanın her günü 04.00-21.00
Cizre Ulu Cami’nin Anadolu’ya İslamiyet'in ilk olarak geldiği yıllarda kilisenin camiye dönüştürülmesi ile yapıldığı düşünülüyor. Cami dikdörtgen, tek kubbeli ve girişinde kapı yer alırken, caminin minaresi 1156 yılında dört köşe şeklinde tasarlanıyor. 1203 ve 1284 yıllarında tadilat gördüğü düşünülen camii en son 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi. Cizre Ulu Camii Türkiye’nin en eski camilerinden olup, Anadolu'da kiliseden camiye dönüştürülen ilk cami olmasıyla da önemli.
12. yüzyılda yaşamış olan İsmail Ebul-iz El Cezeri'nin anısına, 1997 yılında Cizreli araştırmacı yazar Abdullah Yaşın tarafından kurulan müze Cizre’de yer alıyor. İsmail Ebul-iz El Cezeri 1136-1206 yılları arasında Cizre'de doğan ve yaşayan mucit ve otomatik kontrol alanının kurucusu olup aynı zamanda "El-Kitab fi'l-Hiyel" (Hileler Kitabı) yazarı olarak biliniyor.
Müzede, El Cezeri'nin "El-Kitab fi'l-Hiyel" kitabında yer alan otomatik makinelerin ve robotların kopyaları sergilenirken ayrıca mucidin hayatına ve eserlerine ilişkin bilgi veren paneller de bulunuyor.
Haftanın her günü 08.00-17.00
Kızıl Medrese ya da Kırmızı Medrese Cizre ilçesinin merkezindeki Dağkapı Mahallesi’nde yer alıyor. Dört köşe kare biçiminde kırmızı tuğlalarla örülen ve adını bu malzemeden alan medrese şehrin batı kısmındaki sur kalıntıları üzerinde bulunuyor.
500 yıl boyunca eğitim kurumu olarak faaliyet gösteren medresede, İslami ilimler ve felsefe eğitimi verildiği biliniyor. Türkiye'nin en eski medreselerinden biri olan Kızıl Medrese, aynı zamanda Anadolu'da kiliseden camiye dönüştürülen ilk camilerden biri olma özelliğini taşıyor. Cizre'nin tarihi ve kültürel açıdan önemli yapılarından olan medrese, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek ziyarete açık bir durumda bulunuyor.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde yer alan ve Mem ve Zin adlı iki kişinin aşk hikayesine adanmış tarihi bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. 13. yüzyılda Cizre'de yaşayan ve imkansız bir aşka tutulan iki gençten Mem, Cizre beyinin oğlu iken, Zin ise fakir bir ailenin kızıdır. Kavuşmak için birçok yolu deneyen aşıklardan biri sonunda ölür.
16. yüzyılda inşa edilen ve günümüzde Cizre'nin en önemli turistik mekanlarından olan türbe dikdörtgen planlı ve tek kubbeli bir yapı. İçi oldukça sade olan türbede Mem ve Zin'in sandıkları türbenin ortasında yer alıyor.
Haftanın her günü 09.00-21.00
Türkiye'nin en eski kiliselerinden biri olan Meryem Ana Kilisesi, İdil ilçesinde yer alıyor. Hristiyanlığın ilk yıllarında inşa edilmiş olan kilise, zaman içerisinde birçok kez restorasyona uğramış ve son olarak 2010 yılında restorasyon geçirmiş. İçerisi oldukça sade olan kilisede Meryem Ana'ya ait ikonlar yer alırken, kilisenin inşasında kesme taş ve tuğla kullanılmış.
Haftanın her günü 10.00-17.00
Cizre Kalesi’nin tarihi MÖ 4000 yıllarına kadar uzanıyor. Kale tarih boyunca Asurlular, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular ve Osmanlı tarafından kullanılmış. Dicle Nehri’nin hemen kıyısında yer alan Cizre Kalesi bir tepenin üzerinde olup, kale iç ve dış bölüm olmak üzere toplamda 2 kısımdan oluşuyor. Kalenin surları, bazalt taşından yapılmış olup, kalenin içerisinde mescit, medrese, zindan ve askeri kısımlar gibi yapılar yer alıyor.
1568 yılında Cizre Beyi Abdali Paşa tarafından yaptırılan medrese uzun yıllar boyunca eğitim kurumu olarak kullanılırken, 20. yüzyıla gelindiğinde ise medrese mescit olarak kullanılmaya başlanıyor. Mescid, dikdörtgen planlı ve tek kubbeli bir yapı olup, mescidin girişinde anıtsal bir kapı yer alırken, avluda bir şadırvan ve yeşil alan bulunuyor.
Beytüşşebap İlçe merkezine 7 km uzaklıktaki Ilıcak köyünde yer alan Zümrüt Kaplıcaları bölge halkı kadar çevre illerden de rağbet görüyor. Su sıcaklığının 39 derece olduğu kaplıcada cilt, böbrek ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Birçok sağlık sorununda da tedaviye yardımcı alternatif tedavi olarak kullanılan kaplıca sularında radyoaktivite, kalsiyum, sülfür, karbondioksit, magnezyum, kükürt, bikarbonat, ve demir bulunuyor.
Şırnak halkı tarafından sevilen Yılmaz Güney Parkı, Silopi ilçesinde yer alıyor. Silopi merkezde yer alan park geniş bir alana yayılıyor. Park içerisinde çocuk parkı, yürüyüş yolları ve yeşil alanlar yer alıyor. Sevdiklerinle günün yorgunluğunu atmak ve keyifli zamanlar geçirmek için beraberinde getirdiğin yiyeceklerle parkta piknik yapabilirsin.
Sana bir sonraki rota önerimiz Şırnak’ın hemen yanında ve eski bir tarihi olan Mardin. Mardin’de gezmen gereken tüm yerler için Mardin’de gezilecek yerler linkine tıkla!