Türkiye'nin kültür ve inanç turizmi açısından önemli şehirlerinden Mardin binlerce yıllık taş yapılar, medreseler, antik kentler ve camilerle ziyaretçi çekiyor. Farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Mardin kültürel zenginliğiyle büyülüyor. Mezopotamya'da bulunan ve birçok medeniyet için önemli bir şehir olan Mardin, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen tarih ve kültür turu destinasyonlarından. Mardin Kalesi'nin yamaçlarında bulunan tarihi taş evler ve labirent sokaklarda keşfedilecek hazineler sunuyor. Mardin otelleri geleneksel Mardin mimarisini yaşatan benzersiz ögeleriyle de benzersiz deneyimler sunuyor.

Hazırsanız Mardin gezilecek yerler listemize başlıyoruz.

1. Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi

Mardin medreseler, camiler, tarihi yapılar konusunda çok zengin bir şehir ve burada turistlerin en çok ziyaret ettiği medrese ise Artuklular döneminde yapımına başlanan Kasımiye Medresesi. Yapıldığı dönemde Moğol saldırılarından dolayı yarım kalan ve 1457-1502 yılları arasında Akkoyunlu döneminde tamamlanabilen etkileyici medrese, tek kubbeli ve açık avlulu olarak düz kesme taşlarla inşa edilmiş.

Benzersiz taş işçiliği ile dikkat çeken Kasımiye Medresesi’nin içerisinde cami, türbe, havuz ve çeşme bölümlerinin bulunduğu var ve medrese, Mardin'deki en büyük yapılardan biri olarak dikkat çekiyor. Şehir merkezine yer aldığı için kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğiniz Kasımiye Medresesi’nin içerisinde El Cezire Sanat Müzesi de hizmet veriyor. Medresenin mimarisini inceledikten sonra müzenin zengin koleksiyonlarında fil saati gibi büyüleyici sanat eserlerini yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

2. Mardin Sokakları

Mardin

Sizi tarihte unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak Mardin sokakları birbirinden güzel taş evler, tarihi eserler ve büyüleyici manzaralar ile tam bir açık hava müzesini andırıyor. Arnavut kaldırımlarla döşenmiş, tek bir insanın geçebildiği büyüklükteki labirent sokaklarında fotoğraf gezilerinin düzenlendiği Mardin, binlerce yıllık tarihi atmosferini korumayı başarmış ender şehirlerimizden biri.

Büyüleyici camiler, kiliseler ve tapınakların yan yana sıralandığı şehirde dağ eteklerine kurulmuş ve hala kullanılan taş evler de manzarayı tamamlıyor. Bazıları kafe ve restoranlara dönüştürülmüş taş binalarda gezinizden sonra bir mola verebilir, dünyaca ünlü Mardin lezzetlerini tadabilir veya çayınızı yudumlayarak benzersiz manzara eşliğinde yorgunluk atabilirsiniz.

3. Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi

Artuklu döneminin en güzel mimari eserlerinden biri olan ve döneminde Anadolu'nun en saygın eğitim kurumları arasında gösterilen Zinciriye Medresesi, Mardin merkezinde kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor. Mardin'de gezilecek tarihi mekanlar nelerdir diye merak edenlerin listelerinin ilk sıralarına yerleştirmeleri gereken adreslerden. 1385 yılında Artuklu Sultanı Melik Necmeddin İsa bin Muzaffer Davut Bin Malik Salih tarafından yaptırılan Zinciriye Medresesi, dikdörtgen olarak tasarlanmış ve oldukça geniş bir alanı kapsıyor.

İki katlı medresede çiçeklerle süslü açık avlu, cami, türbe, yaşam ve eğitim odalarını gezebilirsiniz. Zinciriye Medresesi’nin kakma motifleri ve kesme taşlarla inşa edilmiş minberi de görülmeye değer güzellikte. Yapıldığı dönemdeki tarihi ve otantik atmosferini hala koruyan Zinciriye Medresesi, Mardin'in en önemli tarihi yapılarından biri olarak ziyaret edilmeye değer.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

4. Mardin Kalesi

Mardin Kalesi

Şehrin en bilinen simgesel yapısı olan Mardin Kalesi, bölgeye hakim yüksek bir tepede hemen dikkatinizi çekecek. Halk arasında Kartal Yuvası olarak tanımlanan ve yamaçlarında ünlü Mardin taş evlerin sıralandığı Mardin Kalesi, deniz seviyesinden tam 1200 metre yükseklikte sunduğu inanılmaz Mardin manzarasından dolayı, şehir gezen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yer.

Uzun tarihi boyunca Sümerler, Asurlular, Babiller, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar tarafından kullanılan ve pek çok antik efsaneye konu olan Mardin Kalesi, aynı zamanda doğunun en sağlam kalesi olarak da biliniyor. Rehberli turlarla keşfe çıkabileceğiniz kaleye akşam uğrarsanız muhteşem Mardin ve gün batımı manzaralarına şahit olabilirsiniz.

Konum Linki

5. Mardin Müzesi

Mardin Müzesi

Cumhuriyet Meydanı üzerinde yer alan Mardin Müzesi, 1895 yılında inşa edilen etkileyici taş binasında paha biçilmez eserleriyle hizmet veriyor. Bölgenin eşsiz tarihini ve kültürünü anlamak için mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri olan ve 1995 yılında açılan müzede Mardin ve çevresinde hüküm sürmüş onlarca medeniyetten paha biçilmez tarihi eserleri yakından görebilirsiniz.

Roma, Bizans, Zengi ve Eyyubi dönemlerine ait mozaik mezar taşlarının özellikle çok ilgi çektiği Mardin Müzesi’nde Selçuklu, Urartu, Asur, Bizans, Pers, Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan benzersiz bir koleksiyon var. Türkiye'nin en zengin arkeoloji müzelerinden.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 90 TL
  • Müze Kart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

Pazartesi hariç 08:30 ile 17:30 arasında ziyaret edebilirsiniz.

6. Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı

Pek çok turizm dergisine kapak olan Deyrulzafaran Manastırı, şehir merkezine sadece 4 kilometre uzaklıkta Mardin Ovası’na hakim yüksek bir tepe üzerinde inşa edilmiş. Mardin'de gezeceğiz taş yapılar içerisinde en etkileyici işçiliklere sahip olan manastır, millattan önceki dönemlerde Güneş Tapınağı, Roma döneminde kale ve sonrasında ise bir manastır olarak kullanılmış.

Etkileyici kubbeleri, kemerli sütunları, her tarafında görebileceğiniz ahşap işleri ve nakış oymaları ile sizi kendine hayran bırakacak Deyrulzafaran Manastırı, uzun yıllar boyunca Süryanilerin dini eğitim merkezlerinden biri olarak hizmet verdi ve günümüzde de Süryani Kilisesi'nin kutsal saydığı en önemli dini merkezlerden biri. Süryaniler tarafından sıkça ziyaret edilen çarpıcı manastıra Mardin'de her yarım saatte bir bulabileceğiniz minibüslerle kısa sürede ulaşabilir veya her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen tarihi yapıyı rehberli turlarla gezebilirsiniz.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 60 TL

Yazar Notu:Müze ibadet saatlerinde kapalı. Akşam17.00-17.30 arası kapalı olan manastır 17.30'dan sonra yeniden ziyarete açılıyor.

7. Tarihi Mardin Evleri

Mardin Evleri

Mardin’in muhteşem manzarasını tamamlayan ve hem Mardin Kalesi’nden hem de şehrin sokaklarından dağ yamacında birbirinin üstüne yığılmış gibi görünen Mardin evleri, özellikle gün doğumu ve gün batımında sundukları benzersiz manzarayla dünyanın her yerinden fotoğrafçıları kendine çekiyor.

Mazıdağı’nın güney yamacında, doğudan batıya doğru 2,5 kilometrelik bir alan üzerine sıralanan tarihi Mardin evleri, Niğde ve Kayseri gibi şehirlerde de görebileceğiniz sarı kalker taşlarıyla inşa edilmiş, ayrıca etkileyici el yapımı taş süslemeler, revaklar ve eyvanlar ile kendine özgü mimarilere sahip. Yazın kavurucu sıcaklardan korunmak amacıyla güneş ışınlarının ters yönünde inşa edilen ve en sıcak yaz günlerinde bile serin kalan Mardin evlerinin çoğu haremlik ve selamlık olarak iki bölümden oluşuyor. Bazı evlerin iç bölümlerini de gezebilir, yöresel dekorasyon ve ev eşyaları arasında Mardin gezinizin en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.Mardin evleri hakkında sizi çok şaşırtacak bilgileri de linkteki yazımızdan keşfedebilirsiniz.

Konum Linki

8. Mazıdağı

Mazıdağı

Mardin merkeze 47 kilometre uzaklıkta bulunan Mazıdağı ilçesi etkileyici taş evleri ve zengin tarihiyle görülmeye değer. Mazı ağaçlarından adını alan ilçe, taş devrine dayanan Zambırhan ve Avrihan mağaralarıyla arkeoloji tutkunlarını çeker.

İlçede bulunan Şamrah Kalesi'nden panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca Dermetinan Kalesi, Sultan Şeyhmus Türbesi, Pir Hattap Türbesi ve İpek Yolu üzerindeki Zerzevan Kalesi de Mardin'deki manzaralı noktalar nelerdir diyenlere önerebileceğim önemli yerlerden.

Konum Linki

9. Mardin Ulu Camii

Mardin

Mardin'deki önemli tarihi yapılarından biri olan Mardin Ulu Camii etkileyici taş işçilikleri ve tek minaresiyle dikkat çeker. 1176 yılından daha eski olduğu düşünülen cami, Artuklu döneminin güzel örneklerinden. 1889 yılında yeniden inşa edilen minaresi farklı bir üslupta.

Caminin eski bir kilise olduğuna dair yazıtlar bulunmakta ve bazılarına göre eski bir kilisenin yerine inşa edilmiş. Hem yerli hem yabancı turistler için büyüleyici olan bu yapı, mimari meraklılarının da ziyaret etmesi gereken bir yer. Mardin Ulu Camii'nin avlusu, tonozlu nefleri, süslü kubbesi ve özgün minaresi incelenirken güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

10. Dara Antik Kenti

Mardin Dara Antic Kenti

Mardin'deki önemli tarihi yapılarından biri olan Mardin Ulu Camii etkileyici taş işçilikleri ve tek minaresiyle dikkat çeker. 1176 yılından daha eski olduğu düşünülen cami, Artuklu döneminin güzel örneklerinden. 1889 yılında yeniden inşa edilen minaresi farklı bir üslupta.

Caminin eski bir kilise olduğuna dair yazıtlar bulunmakta ve bazılarına göre eski bir kilisenin yerine inşa edilmiş. Hem yerli hem yabancı turistler için büyüleyici olan bu yapı, mimari meraklılarının da ziyaret etmesi gereken bir yer. Mardin Ulu Camii'nin avlusu, tonozlu nefleri, süslü kubbesi ve özgün minaresi incelenirken güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Mardin'in doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler Dara Antik Kenti çevresinde doğa yürüyüşüne çıkabilirler. Burada tarihi kalıntıları görmek ve doğayla iç içe olma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu:Şu an kısmen restorasyon aşamasında.

11. Mardin Kuyumcular Çarşısı

Mardin Kuyumcular Çarşısı

Tarihi yapıların sıralandığı 1. Cadde üzerinde yer alan ve Kayseriye Çarşısı, Revaklı Çarşı, Bakırcılar Çarşısı ile komşu olan Mardin Kuyumcular Çarşısı, turistlerin tatil alışverişi yapmak için Mardin'de sıkça uğradığı yerlerden biri.

Yüzlerce yıldır hizmet veren ve içerisinde onlarca kuyumcu dükkanının bulunduğu Kuyumcular Çarşısı’nda onlarca çeşit altın ürününün yanı sıra etkileyici gümüş ürünler de bulabilirsiniz. Tarihi çarşıların sıralandığı sokakta ise bakır ürünlerinden yöresel Mardin lezzetlerine kadar pek çok ürün satın alabilir ve keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

12. Dargeçit

Dargeçit

Mardin merkezine 110 kilometre uzaklıkta yer alan küçük Dargeçit ilçesi, M.Ö. 4. yüzyılda kurulmuş. Günümüzde Hristiyan inancını benimseyen Süryaniler ve Zerdüşt inancına sahip Kürtlerin bir arada barış içinde yaşadığı ilçe, Mardin'de dinlerin bütünleşmesini en güzel görebileceğiniz yerlerden biri.

Süryanilerin kurduğu Ortodoks, Katolik ve Protestan kiliselerin yanında camilerin sıralandığı Dargeçit, günümüzde harabeye dönmüş olan ama 17. yüzyılın en önemli ticaret merkezlerinden biri kabul edilen Süryani Çarşısı ile çok ilgi görüyor. İlçe merkezinde tek gözlü ve yuvarlak kenarlı olarak inşa edilmiş 18. yüzyıl yapımı Dargeçit Köprüsü, aslına uygun restore edilerek ziyarete açılan Mor Kuryakos Kilisesi ve muhteşem doğal güzellikleri arasında keyifli bir gezi yapabileceğiniz Sığ Su Barajı, gezinizde kesinlikle uğramanız gereken yerler arasında. Dargeçit'in taş evler ile süslü sokaklarında da harika bir fotoğraf çekebilir ve molanızda Mardin’in ünlü yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz.

Konum Linki

13. Midyat Mağaraları

Midyat Mağaraları

Mardin'in en çok ziyaret edilen tarihi ilçesi Midyat binlerce yıllık benzersiz yapıları, taş evleri ve kiliselerinin yanı sıra Kapadokya'da görmeye alıştığımız etkileyici mağara evleri ile de ünlü. Günümüzde bazıları müzeye ve butik otele çevrilen yüzlerce yıllık mağaraların içinde unutulmaz bir gezi yapabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Hem ilçe merkezinde hem de yakın beldelerde pek çok etkileyici mağara var ve bunların arasında en ünlü olanı ise Linveyri Şifa Mağarası. Tavanlarından süzülen şifalı kaynak sularından ismini alan Linveyri Şifa Mağarası’nın sularının özellikle cilt sorunlarına iyi geldiği biliniyor.

Midyat Mağaraları 2023 giriş ücreti:70 TL

Konum Linki

14. Mor Behnam Kırklar Kilisesi

Mor Behnam Kilisesi

Mardin merkezinde 1. Cadde üzerinde yer alan ve şehrin en çok ziyaret edilen tarihi kiliselerinden biri olan Mor Behnam Kırklar Kilisesi, erken dönem Hıristiyan efsanelerinde kendine yer bulan etkileyici bir yapı. 1293’de Süryani Kadim Patriklik Merkezi haline gelen Mardin'de ruhani ve idari işlerinin yürütüldüğü kilise kesme taşlarla örülmüş odaları, devasa avlusu ve asırlık çınar ağaçları ile keyifli bir gezi deneyimi sunuyor.

1928 yılına kadar okulu olarak hizmet veren kiliseyi bugün müze olarak ziyaret edebilirsiniz. 1500 yıllık kök boyalarıyla süslenmiş işlemeleri ve özenle yapılmış taş oymacılığıyla ünlü, bölgenin en güzel kiliselerinden biri olan Mor Behnam Kırklar Kilisesi’ne mutlaka uğramanızı öneririz.

Önemli not:6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen deprem sebebiyle geçici olarak ziyarete kapalı.

Konum Linki

15. Beyazsu

Beyazsu

Mardin kurak ve susuz coğrafyasına rağmen yeşil ve doğal güzelliklerin olduğu özel bir yeri barındırır. Şehir merkezinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Beyazsu Deresi dağlardan gelen kaynak suyuyla yemyeşil bir vadide akar.

Çöl ortasındaki vaha gibi olan Beyazsu, ahşap iskeleler, masalar ve piknik alanları ile yaz günlerinde serinlemek isteyenleri çeker. Restoranlarda taze dere balıkları tadabilir, kır bahçelerinde çayınızı yudumlayarak manzarayı seyredebilir ve yürüyüş yollarında dolaşabilirsiniz. Yazın Beyazsu Deresi'nde serinleyebilir veya balık zengini gölde olta balıkçılığı yapabilirsiniz.

16. Latifiye Camii

Latifiye Cami

Mardin Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan ve büyüleyici güzelliğiyle hemen dikkatinizi çekecek olan Latifiye Camii, 1371 yılında inşa edilmiş Artuklu döneminden kalma büyüleyici bir şaheser. Halk arasında Abdüllatif Camii olarak da bilinen Latifiye Camii’nin yıkılan mimarisi, 1845 yılında aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiş.

Dikdörtgen planlı ve kubbeli olarak tasarlanan tarihi cami kemerli portalları, geometrik motifleri, örgülü ve yıldızlı süslemeleri ile dikkat çeken giriş kapısı ile Mardin ahşap el işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak ilgi çekiyor. Şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Latifiye Camii’nde kısa bir mola vererek etkileyici taş ve ahşap tasarımı inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

17. Aznavur Kalesi

Aznavur Kalesi

Nusaybin ilçesine 14 kilometre uzaklıkta yer alan ve geniş bir tepede bölgeye hakim bir konumda inşa edilen Aznavur Kalesi, Mardin'in etkileyici kalelerinden biri. 1970 yılında inşa edilen ve doğu batı yönünde 400 metre boyunca uzanan etkileyici sularıyla ünlü Aznavur Kalesi.

14 tane burcu ve 2 gözetleme kulesinden sunduğu panoramik manzaralar için sıkça ziyaret ediliyor. Hem ticaret yollarını gözetlemek hem de saldırılara karşı korunmak amacıyla inşa edilen kaleye Nusaybin'de kolayca bulabileceğiniz minibüslerle rahatça gidebilir ve devasa surlardan harika manzaralar izledikten sonra kalenin iç bölümlerini gezebilirsiniz.

18. Hatuniye Medresesi

Hatuniye Medresesi

Anadolu’da yapılan eyvanlı medreselerin ilk örneklerinden biri olan ve Sitti Radviyye Medresesi olarak da bilinen Hatuniye Medresesi, Artuklu döneminde 1176 ile 1184 yıllarında inşa edilmiş bir mimari eser. Dikdörtgen planlı, iki eyvanlı ve revaklı avlusuyla 2 katlı olarak inşa edilen ve o dönemin mimari yapılarında sıkça görebileceğiniz el yapımı taş işçilikleri ile ünlü medresenin başka bir önemli özelliği de içerisinde sergilenen Hz. Muhammed'in ayak izleri.

Artuklu ilçesinde Savurkapı Hamamı’nın hemen yanında bulunan ve kısa bir yürüyüşle gidebileceğiniz Hatuniye Medresesi, mimari meraklılarının da en çok ilgisini çeken Mardin yapılardan biri.

Önemli not:6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem sebebiyle geçici olarak kapalı.

Konum Linki

19. Zeynel Abidin Camii

Zeynel Abidin Cami

Hemen yanı başındaki Mor Yakup Kilisesi ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Zeynel Abidin Camii, Nusaybin ilçesinde Suriye sınırına oldukça yakın bir konumda yer alıyor.

Hz. Muhammed'in 13. kuşaktan torunu olan Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep’in türbeleri için sıkça ziyaret edilen camii; medrese, tarihi mezarlık alanları, hastane bölümü ve asırlık çınar ağaçlarının süslediği avlusuyla harika bir manzaraya sahip. Zeynel Abidin Camii’nin huzurlu atmosferinde yorgunluk attıktan sonra Zeynel Abidin ve Sitti Zeynep türbelerini de ziyaret etmeyi unutmayın.

Konum Linki

20. Mor Yakup Kilisesi

Mor Yakup Kilisesi

Mardin'in Nusaybin ilçesinde en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri olan ve M.S. 419 yılında Aziz Yakup için inşa edilen Mor Yakup Kilisesi, bölgenin en ünlü Ortodoks kiliselerinden biri. Yukarı Mezopotamya bölgesinin en eski ve önemli kiliselerinden biri olarak kabul edilen ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Mor Yakup Kilisesi, 2014 yılında hemen yanında bulunan Zeynel Abidin Camii ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.

Antik dönemlerde felsefe, mantık, edebiyat, geometri ve astronomi eğitimlerinin verildiği kilise, bölgedeki en önemli eğitim kurumlarından biriydi. Mimari özelliklerini ve eşsiz atmosferini günümüze kadar korumayı başarmış, 19. yüzyıla kadar manastır olarak hizmet vermiş Mor Yakup Kilisesi, tüm dünyadan kültür meraklıları tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

21. Şehidiye Camii ve Medresesi

Şehidiye Cami

Artuklular döneminden Mardin'de kalan büyüleyici tarihi eserlerden bir diğeri de 13. yüzyılda Artuklu Sultanı Melik Nasrettin Artuk Aslan tarafından inşa ettirilen büyüleyici Şehidiye Camii ve Medresesi. 1201 ile 1239 yılları arasında tamamlanan medrese bölgedeki en güzel yapılardan biri olarak kabul ediliyor.

Medresenin içerisinde ise cami, türbe ve şadırvan gibi farklı bölümleri gezebilir; iki nefli mescidi ve taş oymaları ile ünlü Şehidiye Medresesi’nin tarihi hakkında bilgiler alabilirsiniz. Pek çok önemli yapının sıralandığı 1. Cadde üzerinde yer alan medreseye toplu taşıma araçlarıyla kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

22. Dunaysır Köprüsü

Dunaysır Köprüsü

Kızıltepe-Derik yolunda Zergan Çayı üzerinde inşa edilen tarihi Dunaysır Köprüsü, Artuklu döneminde bölgede inşa edilen kemerli köprülerin en güzel örneklerinden biri olduğu için hem tarih hem de mimari meraklıları tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

Kızıltepe Ulu Cami'nin yanı başında yer alan ve sağlam yapısı ile günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış köprü, sarı renkli kesme taşlarla inşa edilmiş ve yarım piramidal külahları ile çarpıcı bir güzelliğe sahip. 51 metre uzunluk, 5,5 metre genişlik ve 5 metre yüksekliğe sahip köprüde yürüyüş yapabilir ve Zergan Çayı’nın fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

23. Tarihi Midyat Evleri

Midyat Evleri

Mardin'in dağ yamaçlarında sıralanmış tarihi evlerine rakip olabilecek güzellikte bir manzara sunan Midyat evleri de fotoğraf gezilerinin değişmez adreslerinden biri. Binlerce yıllık uzun bir tarihi olan Midyat, manastır ve kiliselerini yanı sıra bu tarihi evlerden dolayı da sıkça ziyaret ediliyor.

İpek Yolu rotasında yer alan ve ticari bakımdan döneminin en gelişmiş şehirlerinden olan Midyat'ta bölgeye özgü sarı taşlarla inşa edilmiş ve aynı Mardin evlerinde olduğu gibi dağ eteklerinde birbiri üstüne yığılmış gibi görünen evlerin bazıları müze olarak hizmet veriyor.

İç bölümlerini keyifle gezebileceğiniz Midyat evleri arasında daracık sokaklarında yürüyüş yaparak da harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Midyat Devlet Konukevi ise Midyat evlerinin en güzel örneklerinden biri ve her zaman ziyarete açık olduğu için en çok ziyaret edilen yer.

Konum Linki

24. Revaklı Çarşı

Revaklı Çarşı

Sipahiler Çarşısı veya Tellallar Çarşısı olarak da bilinen Revaklı Çarşı, 17. yüzyıldan beri Mardin'de ticaretin kalbinin attığı yerler arasında. Kimin tarafından yapıldığı bilinmeyen çarşı, etkileyici kesme taş işçiliği ve doğrama pencereleri ile mimari açıdan da önemli bir eser.

Şehrin başka bir ünlü çarşısı olan Reyhaniye Çarşısı’nın hemen yanında kolay ulaşılabilir bir konumda yer alan Revaklı Çarşı’da el yapımı halı ve kilimler, el sanatı ürünleri, yöresel gıdalar, bakır ve gümüş ürünler gibi pek çok çeşidi bir arada bulabilir, hem çarşının tarihi atmosferin tadını çıkarabilir hem de güzel bir tatil alışverişi yapabilirsiniz.

Konum Linki

25. Mardin Cumhuriyet Meydanı

Mardin Cumhuriyet Meydanı

Şehrin en hareketli noktalarından ve popüler buluşma alanlarından biri olan Mardin Cumhuriyet Meydanı, çevresini saran tarihi yapılarla şehri keşfetmeye başlamak için en iyi yer. Meydanda gezerken Mardin Kalesi'nin ve dağ yamaçlarında sıralanan Mardin evlerinin muhteşem manzaralarını izleyebilir, paha biçilmez eserin sergilendiği, şehrin en çok ziyaret edilen müzelerinden Mardin Müzesi ve Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'nde uğrayabilir, Revaklı Çarşı ve Reyhaniye Çarşısı’nda ise yöresel ürünler alabilirsiniz.

Kültür ve sanat meraklılarının uğraması gereken adreslerden biri de Mardin'deki Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi. Tarihi evden müzeye dönüştürülen mekan büyük ilgi görüyor.

Mardin yemekleri tadabileceğiniz restoranlar, yol üstü kafeleri,otellerve hediyelik eşya dükkanlarıyla günün her saati hareketli olan Cumhuriyet Meydanı’nda geceleri ışıklandırılan havuzlar ve heykeller arasında akşam yürüyüşlerine çıkarak da güzel zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu:Mardin'e romantik bir kaçamak yapmak isteyen çiftlere, Mardin Kalesi'ndeki Güneş ve Ay Kulesi'nde günbatımını izlemelerini öneririm. Muhteşem bir manzaraya sahip.

26. Kıllıt Köyü

Kıllıt Köyü

Issız Köy olarak bilinen ve Mardin fotoğraf safarilerinin değişmez adreslerinden biri olan Kıllıt Köyü, eskiden Süryanilerin yaşadığı oldukça hareketli bir köydü ama 1960'larda Almanya göç furyasından sonra köy tamamen terk edildi.

Issız ve sessiz sokaklarını büyüleyici taş evlerin sardığı Kıllıt Köyü, aynı zamanda M.S. 370 yıllarında inşa edilerek terk edilmiş Protestan, Ortodoks ve Katolik kiliseleriyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Yılın her dönemi gezebileceğiniz Kıllıt Köyü’nde özellikle sonbahar ve kış aylarında benzersiz manzaralara şahit olabilirsiniz.

Konum Linki

27. Marin Harabeleri

Marin Harabeleri

Tüm dünyadan arkeoloji meraklılarının ilgisini çeken ve hala araştırma çalışmaların sürdüğü Marin Harabeleri, Nusaybin ilçesine 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Asurlular döneminde inşa edilen, Mezopotamya'nın en eski ve en büyük şehirlerinden biri olan Marin’den günümüze çoğunlukla harabeler kalsa da tarihi yapılar hala görülmeye değer güzellikte. Bölgede Roma, Bizans ve Süryani dönemlerinden kalan birçok kilisenin kalıntıları da ilgi çekiyor.

Dağ yamaçlarına inşa edilmiş taş evler, mağara odalar, çivi yazıları, mağara resimleri ve kabartmaları ile sizi binlerce yıl öncesine tarihte bir yolculuğa çıkaracak Marin Harabeleri’ni rehberlerle birlikte gezerseniz, Mezopotamya'nın en büyük şehrinin bugün nasıl harabe haline geldiği ile ilgili güzel bilgiler de alabilirsiniz.

Konum Linki

28. Alipaşa Köyü

Alipaşa Köyü

Mardin'in keyifle gezebileceğiniz başka bir ünlü köyü de Kızıltepe ilçesine bağlı olan Alipaşa Köyü. İlçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta yer alan ve yaklaşık iki asır önce Mısır ve Irak'tan gelen Arapların yaşadığı köy, Mardin taşı olarak bilinen sarı taşlarla inşa edilmiş şirin evleri, sessiz ve huzurlu atmosferi ile Arap kültürünün yaşatıldığı oldukça ilginç yer. Mısır ve Irak yemekleri tadabileceğiniz restoranlar da bulabileceğiniz Alipaşa Köyü’nü gezerken kendinizi Mısır'da bir köyde geziyormuş gibi hissettireceksiniz.

Konum Linki

29. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi

Mardin Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan ve merkezi konumuyla şehrin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, 2009 yılında ziyarete hizmete açıldı. II. Abdülhamid döneminde inşa ettirilen Süvari Kışla’nın restore edilmesiyle açılan müzede Mardin’in binlerce yıllık kültürünü yansıtan objeler, el sanat eserleri, yöresel giysiler ve antikalar sergileniyor.

Müze bünyesinde hizmet veren Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ne de uğrayarak etkileyici Mardin fotoğrafları, yağlı boya resimler, ebru ve hat sanatı örneklerini inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ni pazartesi günleri hariç 08:30 ile 17:30 saatleri arasında gezebilirsiniz.

30. Mardin Protestan Kilisesi

Mardin Protestan Kilisesi

Dinlerin kardeşliği konusunda Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olan Mardin'de Ortadoğu'nun en eski Protestan kilisesi olması ile ünlü Mardin Protestan Kilisesi de çok ziyaret ediliyor.

2015 yılında 60 yıllık bir aradan sonra tekrar ayinlerin gerçekleştirilmeye başladığı kilise etkileyici taş mimarisi, sade iç dekorasyonları ve dini süslemeleri ile dikkat çekiyor. 1855 yılından beri yaşayan bölgede yaşayan Protestanların en önemli dini merkezi konumunda olan Mardin Protestan Kilisesi’ne gezinizde uğrayabilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

31. Gurs Vadisi

Gurs Vadisi

Mardin'in kurak iklimine rağmen Kızıltepe ilçesine sadece 7 kilometre uzaklıkta yeşil bir cennet olan Gurs Vadisi dikkat çekiyor. Hem yerel halk hem de turistler tarafından özellikle yaz aylarında ziyaret edilen bu doğa harikası, 12 tarihi köye ev sahipliği yapar.

Zengin bitki çeşitliliği, küçük şelaleler, kaya göletleri, piknik alanları ve yürüyüş yollarıyla Gurs Vadisi, bölgenin önemli yeşil alanlarından. Şifalı olduğuna inanılan buz gibi kaya göleti sularında serinleyebilir veya doğa gezilerine çıkarak vadinin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Mardin'den Kızıltepe minibüsleriyle 1 saat içinde Gurs Vadisi'ne ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

32. Nusaybin

Nusaybin

Mardin'in en büyük ilçelerinden biri olan Nusaybin, Suriye sınırında oldukça yakın bir konumda tarihi İpek Yolu üzerinde üzerinde yer alan binlerce yıllık tarihe sahip bir ilçe. Her köşesinde başka bir tarihi hazinenin gizlendiği Nusaybin, Sümerlerden başlayan uzun tarihinde Babil, Asur, Akad, Roma, Emeviler, Eyyübiler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi onlarca medeniyetin hakimiyetinde kalmış ve izler taşıyor.

Hristiyanlığın ilk yayıldığı dönemlerde önemli eğitim merkezlerinden biri haline gelen Nusaybin'de M.S. 150 yılında inşa edilen Mor Yakup Kilisesi ve Mor Evgin Manastırı, Hz. Muhammed'in torunlarının türbelerinin de bulunduğu Zeynel Abidin Camii, kulelerinden harika manzaralar izleyebileceğiniz Aznavur Kalesi, tarihi Üzüm Suyu Kanalı ve 451 yılında Sasaniler tarafından Bizans ile savaşmak için inşa edilen Şirvan Kalesi, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Konum Linki

33. Artuklu

Artuklu

Mardin şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi Artuklu ilçesi önemli tarihi yapılarıyla ünlü. Yıl boyunca düzenlenen tarih, kültür ve fotoğrafçılık turlarıyla popüler olan Artuklu'da Kasımiye Medresesi, Kırklar Kilisesi, Şeyh Çubuk Camii, Latifiye Camii ve Mardin Ulu Camii gibi önemli yapıları ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye'nin etkileyici medreselerinden Zinciriye Medresesi'ni de gezip, tarihi ticaret merkezi Surur Hanı'nda mola verebilirsiniz. Mardin Müzesi ve Sakıp Sabancı Kent Müzesi de turistlerin sıkça ziyaret ettiği yerlerdendir. Artuklu'nun labirent gibi sokaklarında taş evler arasında keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Konum Linki

34. Midyat Kent Müzesi

Midyat Kent Müzesi

Binlerce yıllık tarihi olan Midyat’ta yüzlerce etkileyici bir taş konakta hizmet veren Midyat Kent Müzesi, hem antika meraklılarının hem de turistlerin sıkça ziyaret ettiği yerler arasında. Sümer, Akad, Hitit, Asur, İskit, Babil, Pers, Roma, Bizans, Arap, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan sergilerini gezebileceğiniz müzede paha biçilmez antikalar, Midyat tarihi ve kültürünü yansıtan gündelik eşyalar, yöresel giysiler, el yapımı halılar ve kilimler gibi yüzlerce ürünü yakından görme şansı bulacaksınız. Koleksiyonları inceledikten sonra müzenin güzel taş avlusunda bir çay molası da verebilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu:Park yeri bulmakta güçlük çekebilirsiniz. O nedenle 2. Cadde civarında yol üzerinde ücretsiz park yeri bulabilirsiniz.

35. Mar Hırmız Keldani Kilisesi

Mar Hırmız Keldani Kilisesi

Mardin merkezinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde kolayca ziyaret edebileceğiniz başka bir etkileyici tarihi yapı olan Mar Hırmız Keldani Kilisesi, M.S. 395 yılında inşa edilmiş etkileyici bir Katolik kilisesi.

Yüzlerce yıl boyunca hizmet veren ve günümüzde de Mardin en aktif kutsal mekanlarından biri olan Keldani Kilisesi, şehri gezen yabancı turistlerin de en çok ziyaret ettiği tarihi yapılar arasında. Aslına uygun olarak restore edilen kilisenin görkemli dekorasyonlarını ve çarpıcı iç mekanlarını küçük bir ücret karşılığında gezebilirsiniz.

Konum Linki

2023 giriş ücretleri:5 TL

36. Midyat

Midyat City View

Mardin merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihi hazineleriyle ünlü Midyat her yıl birçok ziyaretçiyi cezbeder. Süryani Hristiyanlar tarafından oyulmuş mağara evler, tapınaklar, Turabdin Platosu ve tarih dolu sokaklarıyla önemli bir turistik merkezlerden.

Farklı kökenli insanların bir arada yaşadığı Midyat, Mardin'in kültürel çeşitliliğini gözlemlemek için mükemmel bir destinasyon. Mor Gabriel Manastırı, Midyat Saat Kulesi, Meryem Ana Kilisesi ve Midyat Kent Müzesi gibi önemli yapıları ziyaret etmelisiniz.

Ayrıca Midyat Devlet Konukevi'nin teraslarında güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Midyat'a düzenlenen kültür turları ve fotoğraf safari turlarıyla bu ilçeyi keşfedebilirsiniz.Mardin'e lezzet turu için gelenler tarihi Zinciriye Medresesi çevresindeki sokaklarda bulunan yöresel restoranlarda Mardin mutfağının tadını çıkarabilirler.

Konum Linki

37. Emir Hamamı

Emir Hamamı

Tarihi yapılar bakımından adeta bir cennet olan Mardin'de günümüzde de hizmet vermeye devam eden ve anıtsal bir yapı olarak kabul edilen Emir Hamamı’na da uğramalısınız. Hamam, Teker Mahallesi üzerinde Cumhuriyet Caddesi'ne yakın bir konumda yer alıyor. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen ve Roma ile Artuklu mimari özelliklerini bir arada görebileceğiniz çarpıcı taş mimarisi ve kubbesi ile dikkat çeken tarihi hamamın iç bölümlerini de gezebilirsiniz.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

Saat 07:00 ile 12:00 arası erkeklere,12:00 ile 17:30 arası kadınlara ve 18:00 ile 23:00 arası yine erkeklere hizmet veren hamamın etkileyici atmosferinde sıcak sularla gezinizin yorgunluğunu atmayı unutmayın.

38. Melik Mahmut Camii

Melik Mahmut Cami

Onlarca tarihi camiye ev sahipliği yapan Mardin’de 1. Cadde üzerinde ziyaret edebileceğiniz başka bir etkileyici cami de 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Melik Mahmut Camii. Tarihi ve otantik atmosferini koruyan, kitabesinde ise 1312 ile 1362 yılları arasında inşa edildiği yazan cami, Artuklu Sultanı Melik Salih tarafından inşa edilmiş.

Artuklu mimarisinin temel özelliklerini yansıtan kubbeleri ve kesme taş mimarisi ile en etkileyici eyvanlı camilerimizden biri olarak kabul edilen Melik Mahmut Camii, kabartma taşlarla süslü çeşmesiyle de ilgi görüyor. Tarihi cami, hem mimari meraklılarının hem de inanç turizmi ile şehri gezenlerin sıkça uğradığı yerlerden biri.

Konum Linki

39. Midyat Saat Kulesi

Midyat Saat Kulesi

Mardin'in en ilgi çeken tarihi ilçesi Midyat’ın simgesi haline gelen ve Cumhuriyet Bulvarı üzerinde hemen dikkatinizi çekecek olan Midyat Saat Kulesi, yakından görmeniz gereken bir mimari eser. Üzerinde Müslüman, Süryani ve Ezidi inançlarının sembollerinin işlendiği, yabancı turistlerin de çok ilgisini çeken Midyat Saat Kulesi dünyada çok az bulunan Nahit Katori taşlarıyla inşa edilmesi ile de ayrı bir öneme sahip.

8 metre uzunluğa ve 9 metre genişliğe sahip Midyat Saat Kulesi, antik tasarımıyla dikkat çekiyor ve özellikle geceleri aydınlatıldığında benzersiz bir manzara sunuyor. 1902 yılında inşa edilen ve 2003 yılında aslına uygun olarak restore edilen Midyat Saat Kulesi’ni inceledikten sonra çevresinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarına uğrayarak özellikle Süryanilerin hazırladığı el sanatı ürünlerini satın alabilirsiniz.

Konum Linki

40. Mardin Bakırcılar Çarşı

Mardin Bakırcılar Çarşısı

Mardin'de alışveriş yapmak isteyen turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan ve tarihi yapıları ile ünlü Artuklu ilçesi 1. Cadde üzerinde yer alan Bakırcılar Çarşısı, Mardin’in binlerce yıllık kültürünü yansıtan el yapımı ürünleri ile keyifli bir gezi sunuyor.

Bakır cezve ve çaydanlıklardan işlemeli tepsilere, etnik süslemeli takılardan yüzlerce çeşit yöresel ürüne kadar pek çok çeşit görebileceğiniz Bakırcılar Çarşısı’nda usta zanaatkarları iş başında izleme şansı da bulacaksınız. Pazar günleri ve öğle namazı saatlerinde kapalı olan çarşıyı haftanın diğer günleri keyifle ziyaret edebilir ve tatil alışverişlerinizi burada yapabilirsiniz.

Konum Linki

41. Cevat Paşa Camii

Cevat paşa cami

Midyat merkezinde yer alan ve 1925 yılında Cevat Paşa tarafından inşa ettirilen Cevat Paşa Camii, ilçenin en güzel camilerinden biri olarak görülmeye değer. Kare planlı olarak ve Midyat'a özlü kesme taşlarla dikdörtgen planlı tasarlanan cami, 3000 m2 gibi büyük bir alanı kapsıyor. Cevap Paşa Camii iki sütunun taşıdığı küçük kubbesi ile oldukça dikkat çekiyor. Bitki motifleri, prizmalar, taş dilimleri ve küre taşlarla benzersiz süslemelere sahip cami, Midyat'ı gezerken ziyaret edebileceğiniz anıtsal yapılarımızdan biri.

Konum Linki

42. Midyat Devlet Konukevi

Midyat Konukevi

Midyat merkezinde 3 katlı taş mimarisiyle dikkat çeken etkileyici konak, Midyat Kaymakamlığı tarafından satın alındıktan sonra konukevine çevrilerek hizmete açıldı. Her katında bulunan devasa teraslarından Midyat’ın en güzel manzaralarını izleyebileceğiniz Midyat Devlet Konukevi’nin otantik ve yöresel dekorasyonlarla süslü odalarında ise keyifli gezebilir ve muhteşem gün batımlarına karşı akşam yemeklerinin tadını çıkarabilirsiniz. Etkileyici dış mimarisiyle fotoğrafçıların da Midyat'ta en çok ziyaret ettiği yer olan konukevinde birkaç gün tatil de yapabilirsiniz.

Konum Linki

43. Ceviz Çeşmesi

Ceviz Çeşmesi

1. Cadde üstünde yer alan ve Mardin'in en güzel tarihi çeşmelerinden biri olarak gösterilen Ceviz Çeşmesi, Mardin Kalesi'nin kayalıkları içine açılmış tünellerden damlama yöntemi ile elde edilen sularıyla ünlü.

Mardin’de her mahallenin kendine ait özel bir çeşmesi bulunuyor ve Savurkapı Mahallesi'nin çeşmesi olan Ceviz Çeşmesi, günümüze kadar sağlam kalmış taş oyması süslemeleri ve kaleden gelen tertemiz kaynak suyuyla çok seviliyor. Şehri gezerken Ceviz Çeşmesi’ne uğramayı ve tatlı kaynak sularını denemeyi unutmayın.

Konum Linki

44. Kayseriye Çarşısı

Kayseriye Çarşısı

Mardin'in en ünlü camilerinden biri olan Ulu Camii’ye kısa bir yürüyüş mesafesinde inşa edilen Kayseriye Çarşısı, 1487 ile 1502 yılları arasında yapılmış ve günümüzde de hala şehirde en popüler ticaret merkezlerinden biri. Dikdörtgen planlı tasarlanan ve iç tarafında girişi olan çarşıda günümüzde 111 tane dükkan ile hizmet veriyor.

Özgün mimarisini bir miktar kaybetse de hala görülmeye değer güzellikte olan Kayseriye Çarşısı, Mardin'e özgü el yapımı ürünler bulmak için gidebileceğiniz en güzel yerlerden. Çarşıya uğrayarak bakır ürünlerinden yöresel örgülere, halılar ve kilimlere kadar pek çok ürünü yakından inceleyerek satın alabilirsiniz.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

Kayseriye Çarşısı, haftanın her günü saat 09:00 ile 23:00 saatleri arasında açık.

45. Savurkapı Hamamı

Savurkapı Hamamı

Mardin merkezinde Şahinler Sokak üzerinde kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz ve tarihi atmosferinde dinlendirici zaman geçirebileceğiniz Savurkapı Hamamı, 1176 yılında inşa edildiği düşünülen ve günümüzde hala hizmet veren büyüleyici bir yapı

Artuklu Kervansarayı’nın hemen arkasında ve Hatuniye Medresesi’nin yanında yer aldığı için gezilerden sonra yorgunluk atmak için uğrayabileceğiniz Savurkapı Hamamı’nın dönem özelliklerini yansıtan taş mimarisi ve el işçiliği ile süslü iç bölümünde sıcak sularda rahatlayabilir ve yüzlerce yıldır hizmet veren hamamın tarihi atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

Saat 12:00 ile 17:00 arası kadınlara,18:00 ile 22:00 arasında ise erkeklere hizmet veriyor.

Yazar Notu:Tadilat nedeniyle şu an geçici olarak kapalı.

46. Mardin Meryem Ana Kilisesi

Mardin Meryem Ana Kilisesi

Midyat ilçesine kısa bir sürüş mesafesinde, Süryanilerin yaşadığı Anıtlı Köyü’nde yer alan ve 2000 yıldan uzun bir tarihi bulunan Meryem Ana Kilisesi, hem görkemli mimarisi hem de tarihi önemi ile Mardin'i gezen yabancı turistlerin sık ziyaret ettiği kiliselerden biri. Dünyada benzeri olmayan taş mimarili kilise, kayalara oyulmuş üzüm salkımı motifleri ile de ziyaretçilerini büyülüyor.

Bir dönemler bilim merkezi olarak da kullanılan ve küçük bir köyde yer almasına rağmen antik dönemlerde bütün Mezopotamya ve Ortadoğu'nun saygın eğitim kurumlarından biri haline gelen Meryem Ana Kilisesi, 1995 yılından itibaren müzeye çevrildi. İç mekanlarını keyifle gezebileceğiniz kilisenin terasından da manzarayı izleyebilirsiniz.

Konum Linki

47. İzozoel Kilisesi

Midyat'a bağlı Altıntaş Köyü’nde yer alan ve köyün kuzeyindeki en yüksek tepeye inşa edilen İzozoel Kilisesi, yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen diğer bir tarihi mekan. Bölgeye özgü taş işçilikleri ile dikkat çeken ve 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen etkileyici kilise, sahip olduğu büyüleyici manzaradan dolayı da fotoğrafçıların sıkça uğradığı yerler arasında.

Günümüze kadar bütün olarak ayakta kalmayı başarmış ender kiliselerden biri olan İzozoel Kilisesi’nin iç bölümlerini gezebilir, etkileyici çan kulesini inceleyebilir ve surlardan bölgenin harika panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.

48. Emineddin Külliyesi

İnanç turizmi alanında Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olan Mardin'de kesinlikle ziyaret etmenizi önerdiğimiz başka bir tarihi yapı da Artuklu Sultanı Necmeddin İlgazi’nin kardeşi Emineddin için yaptırılan devasa Emineddin Külliyesi.

İçerisinde cami, medrese, hamam ve şifahane gibi bölümlerin bulunduğu medrese, dikdörtgen planlı ve çapraz tonozlarla örtülü etkileyici bir şaheser. 1123 yılında inşa edildiği düşünülen Emineddin Külliyesi’nin başka bir özelliği de bütün yapıları sağlam olarak günümüze kadar ulaşmış tek külliye olması.

Konum Linki

49. Surur Hanı

Mardin'de Osmanlı döneminde inşa edilmiş en önemli tarihi yapılardan biri olan ve 17. yüzyıl dönem mimarisi yansıtan Surur Hanı, Mardin merkezinde Kuyumcular Çarşısı’nın hemen yanı başında yer alıyor. Mardin’e özgü sarı taşlarla tasarlanmış, iki katlı ve kemerli bir mimari tarza sahip Surur Hanı, günümüzde de çok sevilen bir gezi ve alışveriş alanı.

10 civarında hediyelik eşya ve yöresel el sanatı ürünleri satan dükkanın hizmet verdiği tarihi handa alışveriş yaptıktan sonra geniş avluda bir mola vererek otantik ve tarihi atmosferin tadını çıkarabilir, kahvenizi yudumlarken harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

50. Firdevs Köşkü

Mardin ile Nusaybin yolu üzerinde yer alan Firdevs Köşkü, klasik Mardin mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak ilgi çekiyor. Terasından sunduğu panoramik Mezopotamya Ovası manzaraları için de çok ziyaret edilen tarihi köşk, çok rüzgar alan bir tepede yazlık olarak inşa edilmiş.

Büyük eyvanlı avlusu ve güzel havuzu ile Mardin'de gezebileceğiniz en etkileyici konaklardan biri olan Firdevs Köşkü'nün Artuklu sultanı için yapıldığı tahmin ediliyor. Hem otantik dekorasyonlu odalarını gezebileceğiniz hem de Mezopotamya Ovası'nın panoramik manzaralarını fotoğrafları çekebileceğiniz Firdevs Köşkü’ne minibüslerle 10 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

51. Hacı Şehmus Mete Konağı

Midyat’ın en güzel mimari eserlerinden biri olan ve içerisi antikalarla etkileyici bir şekilde döşenen Hacı Şehmus Mete Konağı, mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. Özel aydınlatmalara sahip taş odalar arasında gezerek yüzlerce yıllık eserleri inceleye bileceğiniz konağın en ilginç özelliği ise alt katında yer alan devasa yer altı mağarası.

Doğal yapısı bozulmadan özenle restore edilen ve döneme uygun eşyalar ile dekore edilen mağarada da unutulmaz bir gezi yapabilir, binlerce yıl önce bölgede yaşayan halkların yaşam tarzı hakkında bilgiler alabilirsiniz.

Konum Linki

52. Marin Merdis Kalesi

Nusaybin ilçesine 15 kilometre uzaklıkta, bölgeye hakim yüksek bir tepede yer alan ve neredeyse çevresindeki kayalar ile bütünleşmiş bir manzaraya sahip Marin Merdis Kalesi, Eskihisar Köyü sınırlarında bulunuyor.

1500 metre gibi büyük bir alan kapsayan ve 12 kuleye sahip kalenin kim tarafından yapıldığı bilinmese de Bizans döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Kalenin alt yamaçlarında sıralanan terk edilmiş taş evler ile birlikte harika fotoğraflarını çekebileceğiniz kaleyi Nusaybin tarih kültür turları ile keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

53. Şeyh Çabuk Camii

Mardin merkezinde Latifiye Mahallesi’nde, pek çok tarihi yapının sıralandığı 1. Cadde üzerinde yer alan ve toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşabileceğiniz Şeyh Çabuk Camii, 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve mistik atmosferiyle sizi hemen etkileyecek bir kutsal mekan.

Hz. Ali'nin süt kardeşinin ve Hz. Muhammed'in postası Sahabe Abdullah bin Enes El Cüheyni'nin türbelerine ev sahipliği yaptığı için sıkça ziyaret edilen cami, tek katlı ve geniş bir alana yayılıyor. 19. yüzyılda aslına uygun olarak restore edilen Şeyh Çabuk Camii, özellikle bayramlar ve kutsal günlerde tamamen doluyor.

Konum Linki

54. Artuklu Kervansarayı

Artukluların uzun yıllar hakimiyet sürdüğü Mardin'de bıraktıkları büyüleyici tarihi eserlerden biri olan ve döneminin en önemli ticaret yollarının üzerinde kurulan Artuklu Kervansarayı, 1275 yılında inşa edildi. Mardin merkezinde 1. Cadde üzerinde, Melik Mahmut Camii'nin hemen yanında gezebileceğiniz Artuklu Kervansarayı, benzersiz taş mimarisiyle günümüzde de ilgi çekmeye devam ediyor.

Cumhuriyet döneminden sonra okul olarak hizmet veren tarihi kervansaray, 2003 yılında restore edilerek otel haline getirildi. Mardin’in en güzel manzaralarını izleyebileceğiniz Artuklu Kervansarayı teras restoranında geleneksel Anadolu mutfağı ve Mardin lezzetlerini tadarak şehri izleyebilirsiniz.

Konum Linki

55. Deniz Mağarası

Mardin’in gizli tabiat harikalarından biri olan ve Derik ilçesine bağlı Derinsu Köyü’nde yer alan Deniz Mağarası, Türkiye’nin en büyük su altı mağaralarından biri olarak ünlü ve turizme kazandırma çalışmaları hala devam ediyor.

Derinsu Mağarası olarak da bilinen 2000 m2 genişliğinde ve 15 metre yüksekliğindeki Deniz Mağarası, şifalı olduğuna inanılan tertemiz sularıyla ve derinliği hala tam olarak bilinmeyen yer altı gölü ile keşfedilmeye değer bir yer. Rehberli turlar, mağaracılık gezileri ve fotoğraf safarileri ile keşfe çıkabileceğiniz, dünyanın en önemli mağaralarından biri olmasına rağmen çok az bilinen Deniz Mağarası, ismini de adeta denizi andıran bu devasa yer altı gölünden alıyor.

56. Kafro Köyü

Mardin sadece tarihi ilçeleri ile değil büyüleyici köyleriyle de her yıl binlerce kişiyi kendine çekiyor. Şehrin en güzel ve en çok ziyaret edilen köylerinden biri olan Kafro Köyü, kış aylarında tamamen boşalan ve bir hayalet köye dönen, büyüleyici taş evleriyle ünlü bir yer.

Midyat merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan ve yurt dışında yaşayan Süryanilerin kış aylarında terk ettiği köy, yaz aylarında ise oldukça hareketleniyor. Görkemli taş konaklarla süslü olan ve huzurlu atmosferinde keyifli bir gezi yapabileceğiniz Kafro Köyü’nün başka bir özelliği de ünlü pizzaları. Yurt dışında pizza yapımını öğrenen ve köyde odun fırınlarında özel pizzalar üreten bir köylüden sonra ünlenen bu lezzetli Süryani pizzalarını tatmak için de gastronomi meraklıları yaz aylarında köyü ziyaret ediyor.

Konum Linki

57. Turabdin Platosu

Bir zamanlar Hristiyan keşişlere ev sahipliği yapan ve Süryaniler tarafından hala kutsal bir yer olarak kabul eden Turabdin Platosu, Mardin merkezine sadece 30 kilometre uzaklıkta. Rehberli tarih ve doğa gezilerinin yanı sıra Türkiye'nin her yerinden fotoğraf safarilerinin de düzenlendiği bu büyüleyici plato, Yukarı Mezopotamya bölgesinde yer alıyor ve antik kitaplarda Hizmetkarlar Dağı adıyla geçiyor.
 
M.Ö. 400 yılından itibaren bölgede inşa edilen 80'e yakın manastırla benzersiz bir tarihi hazineye sahip olan Turabdin Platosu, aynı zamanda Midyat şehrinin de üzerine kurulduğu yer. Mardin ile Nusaybin yolu üzerinde tarihi İpek Yolu rotasında yer alan plato, arkası Anadolu Dağları'nın devasa manzaraları önü ise büyüleyici Mezopotamya Ovası ile çevrili çok etkileyici bir manzara sunuyor. Günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış taş mimarili etkileyici manastırları gezebileceğiniz Turabdin Platosu’ndan Mezopotamya Ovası’nın da en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.
 
Uçak Bileti
 
Mardin gezinizden sonra rotanız Diyarbakır olursa Diyarbakır'da gezilecek yerler yazımıza göz atmayı unutmayın.

ipekincir
İpek İncir
354 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN