Kastamonu, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, doğal güzelliklere ve binlerce yıllık tarihi zenginliklere ev sahipliği yapan bir şehir. Ayrıca tertemiz koyları, masmavi denizi ve birbirinden güzel Kastamonu otelleri ile yaz tatillerinin bölgedeki değişmez adreslerinden biri. Kanyonlar, ahşap camiler, şelaleler ve mağaralar gibi pek çok turistik destinasyona ev sahipliği yapan Kastamonu'da mutlaka görmeniz gereken 65 yeri sizler için derledik. Kastamonu’nun en çok ziyaret edilen yerlerini keşfetmeye hemen başlayabilirsiniz.
Cide, Kastamonu'nun en güzel tatil beldelerinden biri olarak biliniyor. Antik çağlardan günümüze kadar uzanan binlerce yıllık tarihi ile öne çıkan Cide, Karadeniz'in büyüleyici koylarından Gideros Koyu'na ev sahipliği yapıyor. Ayrıca doğa sporlarının popüler adreslerinden biri olan Loç Vadisi de ilgi çekiyor.
Kerempe Feneri'nde gün batımı manzaraları izleyebilir, Karadeniz'in ünlü köylerinden Karakadı ve Hamitli'yi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Cide Halk Plajı, Gideros Koyu, Gökçekale Plajı, Gebeş Plajı ve Çamaltı Köyü Plajı gibi temiz plajlarda denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Kastamonu'nun tarihi ilçelerinden biri olan ve ismini 1366 yılında Gökırmak üzerinde inşa edilen etkileyici köprüden alan Taşköprü ilçesi, Kastamonu'ya sadece 42 kilometre uzaklıkta keyifli bir gezi sunuyor. Etiler, Sümerler, Lidyalılar, Kapadokyalılar, Helenler, Romalılar, Danışmentliler ve Osmanlılar dönemlerinden birçok tarihi eseri görebileceğiniz Taşköprü, bu zenginliğiyle Kastamonu tarih ve kültür gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden biri.
İlçeye ismini veren 68 metre uzunluğu ve 7 gözü ile çarpıcı bir mimari eser olan Taşköprü, ilçede ilk uğramanız gereken yer. M.Ö 64. yılında Romalılar tarafından inşa edilen Pompeipolis Antik Kenti ile tüm dünyadan arkeoloji meraklılarını kendine çeken ilçede Zımbıllı Tepesi’ne uğrayarak panoramik fotoğraflar çekebilir; M.Ö. 7. yüzyılda inşa edilmiş etkileyici kaya mezarlıkları, Kılıçkaya Tüneli ve Kızlar Kalesi’ni gezebilirsiniz.
İnebolu, Karadeniz'in güzel ilçelerinden olmakla kalmayıp tarihi önemiyle de öne çıkıyor. İnebolu, Rusya'dan gelen silahların İstanbul'a taşınmasında büyük rol oynayan iskelesi ile ünlü. İnebolu ayrıca, Gemiciler Koyu, Kadınlar Plajı, Boyranaltı Plajı gibi tertemiz plajları ve koylarıyla yaz aylarında denize girmek için ideal bir destinasyon. İlçe, yüzlerce yıllık ahşap ve taş mimari konakları ile tam bir açık hava müzesini andırmakla kalmayıp sessiz atmosferiyle ziyaretçilerine huzurlu bir ortam vadediyor.
İlçede, İstiklal Yolu ve Karacehennem Boğazı'nın muhteşem manzaralarına tanık olabilirsiniz. 495 metre yükseklikteki Geriş Tepesi'nden ilçenin panoramik manzaralarını fotoğraflayabilirsiniz. İlçe merkezinde, Şehit Şerife Bacı Anıtı gibi etkileyici anıtlar ve tarihi konaklar yer alıyor. İnebolu'nun Kent Müzesi binlerce yıllık tarihi ile ilgili geleneksel ve kültürel ürünlerin sergilendiği bir müze.
Arkası Karadeniz'in gür çam ormanları, önü ise masmavi deniz ile çevrildi Abana ilçesi, 11 kilometreyi bulan uzun sahili ve güzel plajlarıyla yaz tatilleri için ideal. Kastamonu'ya 145 kilometre uzaklıkta yer alan Abana; tertemiz plajlarının yanı sıra doğa sporlarının değişmez adreslerinden olan Hacıveli Kanyonu, yemyeşil doğası ve masmavi deniziyle tekne gezilerinin önemli duraklarından biri haline gelen Hacıveli Koyu ve Karadeniz üzerinde muhteşem kızıl gün batımı manzaraları izleyebileceğiniz Toza Seyir Tepesi için de her yıl binlerce kişiyi tarafından ziyaret ediliyor.
Tarihi bir taş konakta binlerce yıllık el yapımı aletleri ve eşyaları inceleyebileceğiniz Abana Müzesi ve ahşap oyması el sanatı ürünler satın alabileceğimiz Abana Hediyelik Eşya Çarşısı da ilçeyi gezerken mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.
Kastamonu merkezine 36 kilometre uzaklıktaki küçük Daday kasabası, el değmemiş doğal güzelliğinden dolayı yılın her mevsimi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Çam ormanlarının sağladığı büyüleyici yaylalarının yanı sıra at çiftlikleri ile de ünlü olan Daday'da her yaş grubu için binicilik eğitimleri alarak ve at safarilerine çıkarak bölgenin güzelliğini keşfedebilirsiniz.
Kastamonu kültür turlarına katılarak da gezebileceğiniz Daday’da 1632 yılı yapımı Balaban Konağı, Lidyalılar tarafından inşa edildiği söylenen büyüleyici Honsalar Tepesi Tümülüsü, sarp kayalara oyulmuş etkileyici mezarları ile görülmesi gereken yerlerden olan Taşlıbayır Sarkıt Mağaraları, 18. yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtan Ali Paşa Camii gibi tarihi ve doğal güzellikleri keşfe çıkarak harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Daday, aynı zamanda lezzetli etli ekmekleri ile de biliniyor, bu yüzden ilçeyi gezdikten sonra yerel bir restoranda mola vererek Daday etli ekmeklerini tatmayı unutmayın.
Çatalzeytin, Karadeniz'in en güzel plajlarından biri olan Ginolu Koyu’na ev sahipliği yapan ve tarihi zenginlikleriyle dikkat çeken bir ilçe. Ginolu Kalesi Osmanlı ve Türk motifleriyle bezeli bir yazı. Yaralıgöz Mesire Yeri ise doğayla baş başa keyifli zaman geçirebileceğiniz bir dinlenme alanı. İlçenin sokaklarında yürürken, asırlık ahşap mimarili konakları görebilirsiniz. Kuyu kebabı lezzetini deneyebileceğiniz ilçede yaz aylarında Antik Ginolu Gümüş, Balık, Kültür ve Sanat Festivali'ne katılabilirsiniz.
Kastamonu'ya sadece 73 kilometre uzaklıkta yer alan Azdavay ilçesi; büyüleyici şelaleleri, ünlü yaylaları, binlerce yılda oluşmuş mağaraları ile günübirlik bir ziyaret yapmak için ideal bir yer. Çatak Kanyonu ve kanyonun manzarasına hakim cam terastan dolayı her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Azdavay’ın merkezinde Devrekâni Çayı üzerinde inşa edilmiş Aşıklar Köprüsü'nde yürüyüş yapabilir veya Kastamonu'nun en güzel yaylalarından biri olarak gösterilen, her yıl Azdavay Bal ve Ihlamur Festivali'ne ev sahipliği yapan Suğla Yaylası'nın tertemiz havasında yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.
İlçeye bağlı Hoca Köyü’nde 740 yıllık çınar ağacını da ziyaret etmenizi önerdiğimiz gezinizde antik çağlarda sığınak ve ibadethane olarak kullanılan Medil Mağarası ve ilçeye 13 kilometre uzaklıkta çok sevilen bir mesire alanı olan Saray Şelalesi’ni de uğrayabilirsiniz.
Kastamonu merkezine 121 kilometre uzaklıkta, Karadeniz kıyısında uzanan Doğanyurt ilçesi, 400 metre uzunluğundaki sahilini saran çam ağaçları ile harika bir manzara sunan Uzunkum Plajı için yaz aylarında sıkça ziyaret ediliyor. 300 metre uzunluğunda ince kumlu sahile sahip Balıkçı Barınağı Plajı’nda da denizin tadını çıkarabileceğiniz ilçede deniz dalgalarının yumuşak kayaları oyması ile doğal yollarla oluşmuş Kayran Mağarası’nı gezebilir veya M.Ö. 4. yüzyılda Pontuslular tarafından yapıldığı düşünülen ve deniz seviyesinden 150 metre yükseklikteki bir tepede yer alan Mesel Kalesi’ne uğrayarak hem Doğanyurt’un hem de Karadeniz'in panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Kastamonu ve Çankırı illeri arasında, Ilgaz Sıradağları yamaçlarında yer alan ve bölgenin önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Ilgaz Kayak Merkezi’ne Kastamonu’dan minibüslerle veya kayak turları ile rahatlıkla gitmeniz mümkün. Kastamonu merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer alan ve Ilgaz Dağları'nın 1050 ile 2000 metre yükseklikleri arasında yer alan kayak merkezinde 660, 950, 1200 ve 1300-1400 metre uzunluklarda 4 tane kayak pistini kullanabilirsiniz.
950 metre boyunca ilerleyen ve 1995 metre yüksekliğe ulaşan telesiyej ile muhteşem kış manzaraları izleyebileceğiniz Ilgaz Kayak Merkezi’nde çam ormanları arasında gizlenmiş oteller, her yaş grubu için eğitim verilen kayak okulları, kayak kiralama tesisleri ve restoranları sıralanıyor. Aralık ve nisan ayları arasında hizmet veren Ilgaz Kayak Merkezi’nin güzelliklerini diğer aylarda da doğa yürüyüşleriyle keşfe çıkabilirsiniz.
Uluslararası turizm dergileri tarafından ölmeden önce görülmesi gereken yerler listesine eklenen Küre Dağları, 157 endemik bitki türü ile dünyada korunması gereken 200 ekolojik bölge arasında yer alıyor. Milli park ilan edilerek koruma altına alınan Küre Dağları; birçok etkileyici kanyon, yayla ve dağ köylerine ev sahipliği yapıyor.
Sadece Kastamonu'nun değil, Türkiye'nin de en popüler doğa sporu merkezlerinden biri olan ve 132.000 hektar gibi devasa bir alanı kapsayan Küre Dağları’nda ekolojik turizmin yanı sıra hayvancılık ve arıcılık gibi faaliyetler de yaygın olarak yapılıyor. Rehberli doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarileri ile keşfe çıkabileceğiniz bu tabiat cennetinde oksijen seviyesi yüksek havada yenilenebilir ve her mevsim muhteşem doğa manzaraları izleyebilirsiniz.
Kastamonu'da pek çok görkemli kanyon var ama Valla Kanyonu, dünyanın en derin 2. kanyonu olarak en çok ziyaret edilen kanyon konumunda. Devrekâni Çayı’nın Küre Dağları’nın bir bölümünü parçalayarak oluşturduğu 12 kilometre uzunluğundaki bu büyüleyici kanyon, tüm dünyadan doğa severlerin ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor.
Valla Kanyonu’na hakim bir tepede 3 katlı olarak inşa edilmiş ahşap seyir terasından panoramik manzaralar izleyebileceğiniz ve fotoğraflar çekebileceğiniz gezinizde kartallardan akbabalara kadar pek çok yırtıcı kuşu da yakından görebilirsiniz. Kaya tırmanışları, dağcılık, kampçılık için sıkça ziyaret edilen ve Türkiye'nin geçilmesi en zor kanyonu olarak gösterilen Valla Kanyonu’nun rehberli turlarla bile sadece belirli bir bölümünü keşfetmenize izin veriliyor. Sarp duvarlarının benzersiz manzarasına hayran olacağınız Valla Kanyonu, Kastamonu’nun mutlaka keşfetmeniz gereken doğa harikalarından biri.
Görkemli manzarasıyla yılın her mevsiminde dünyanın her yerinden doğa severlerin ve kampçıların ziyaret ettiği Ilgaz Dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek zirvesi olan 2587 metrelik Büyük Hacet Zirvesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Zengin bitki ve vahşi yaşam çeşitliliğinden dolayı 2009 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınan Ilgaz Dağları’nda endemik bitki türlerinin yanı sıra sarıçam, köknar, orman gülü ve yabani erik gibi pek çok bitki türü arasında tertemiz havada doğa gezilerine katılabilirsiniz.
İçerisinde donanımlı kamp alanlarından mesire alanlarına, kilometrelerce uzanan yürüyüş yollarından kayak merkezine kadar pek çok olanak bulabileceğiniz Ilgaz Dağları'nın güzelliğini rehberli turlarla keşfe çıkabilir ve özellikle bahar aylarında doğanın her rengini yakından görebilirsiniz.
Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan ve Pınarbaşı ilçesine sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunan Horma Kanyonu; bakir doğal güzelliği, bitki çeşitliliği ve ihtişamlı kaya duvarlarıyla keşfetmeniz gereken yerler arasında. Birbirinden güzel şelaleler ile çevrili kanyonu 3 kilometre boyunca uzanan ahşap yürüyüş yolları ve köprülerle keşfe çıkabilirsiniz.
Çam ormanları arasında hizmet veren kır bahçeleri ve mesire alanları da bulabileceğiniz Horma Kanyonu’nun devasa kaya göletlerinde de olta balıkçılığı yapabilir veya sıcak yaz günlerinde buz gibi gölet sularında serinleyebilirsiniz.
Pınarbaşı ilçesine bağlı Ilıca Köyü sınırlarında yer alan Ilıca Şelalesi, Kastamonu'da en çok ziyaret edilen doğa harikalarından biri. Yemyeşil ağaçlar arasında 15 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla her mevsim çarpıcı manzaralar sunan, bahar ve yaz aylarında serin havasıyla doğa yürüyüşleri için tercih edilen Ilıca Şelalesi’nin devasa göletinde ise buz gibi şelale sularının tadını çıkarabilirsiniz.
Şelaleye 500 metre uzaklıkta yer alan ve geniş bir yeşil alanı kapsayan Park Ilıca ise mesire alanları, iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları, bungalov otelleri ve balık restoranlarıyla doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirebileceğiniz popüler bir turistik merkez. Kastamonu’dan Pınarbaşı minibüsleri ile her saat Ilıca Şelalesi’ne ulaşmanız mümkün.
Ülkemizin en güzel kalelerinden biri olarak gösterilen ve Kastamonu’nun en bilinen simgesel yapılarından biri olan Kastamonu Kalesi, şehir merkezinden 120 metre yükseklikte bir kayanın üstünde görkemli bir manzaraya sahip. M.S. 2. yüzyılda Bizans döneminde inşa edildiği düşünülen ve Osmanlılar döneminde Türk-Osmanlı mimarisini yansıtacak şekilde yenilenen kale, oldukça geniş bir alana yayılıyor.
İç odaları, devasa sarnıçları ve etkileyici kaçış tünellerini gezebileceğiniz Kastamonu Kalesi’nde Bayraklı Sultan Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. 2005 yılında aslına uygun olarak restore edilen ve şehri gezen turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan Kastamonu Kalesi'nin surlarından şehrin kuş bakışı panoramik manzaralarını izleyebilir ve gezinizin en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz. Kastamonu Kalesi’nin çevresindeki hediyelik eşya satan dükkanlardan kalenin süs eşyalarını satın almayı da unutmayın.
Türkiye'nin en bilinen doğa cennetlerinden biri olan ve Kastamonu ile Bartın şehirleri arasında yer alan Küre Dağları Milli Parkı, Küre Dağları'nın 37.750 hektarlık büyük bir bölümünü kapsıyor. Doğu ile batı doğrultusunda uzanan ve içerisinde Valla Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Horma Kanyonu, Ulukaya Şelalesi, Ilgarini Mağarası gibi tabiat harikalarına ev sahipliği yapan Küre Dağları Milli Parkı, zengin bitki çeşitliliği ve vahşi yaşam güzelliği ile Türkiye’de düzenlenen fotoğrafçılık turlarının da en önemli adreslerinden.
Milli parkı özellikle bahar aylarında ziyaret ederseniz sarıdan yeşile doğanın her rengini görebilir; kanyonlar, şelaleler, göller ve dereler arasında uzanan yürüyüş parkurlarında unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Türkiye'nin en çok mağaraya sahip milli parkı da olan Küre Dağları Milli Parkı’nda rehberli turlarla bu devasa mağaraları da gezmeniz mümkün.
Kastamonu'nun başka bir dünyaca ünlü tabiat güzelliği olan Gideros Koyu, Cide ilçesinin en çok ziyaret edilen yeri. İsmini Cenevizliler döneminde alan ve Amazonlara kadar uzanan zengin bir tarihe sahip olan Gideros Koyu, kartpostal güzelliğindeki manzarasıyla turizm dergilerinin kapaklarını süslüyor.
Yemyeşil çam ormanları ile çevrili doğal bir liman olan koyu, doğa yürüyüşleri veya tekne gezileri ile keşfe çıkabilir, koyun akvaryumu andıran berrak denizinde tüplü ve tüpsüz dalışlar yapabilirsiniz. Karadeniz'in yeşil ve mavinin buluştuğu en güzel noktalarından biri olan Gideros Koyu’na uğramadan Kastamonu'dan ayrılmamalısınız.
Küre Dağları’nın en özel ve el değmemiş noktası olan Loç Vadisi, Karadeniz'in mutlaka keşfetmeniz gereken büyüleyici yerlerinden biri. Dünyada sadece Loç Vadisi'nde yetişen 30'a yakın endemik bitki türüne ev sahipliği yapan ve milli park ilan edilerek koruma altına alınan vadiyi her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurlarıyla gezebilir, vadi içinde uzanan derelerin buz gibi sularında serinleyebilir veya balık tutarak sakin bir gün geçirebilirsiniz.
Loç Vadisi’ne hakim seyir teraslarında ise orkideleri ile ünlü vadinin panoramik doğa manzaralarını çekebilir veya her yaz düzenlenen ve binlerce kişinin ziyaret ettiği yaz şenlikleriyle eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Cide ilçesinde Çamdibi mevkiinde yer alan Loç Vadisi'ne Kastamonu'dan minibüslerle kolayca ulaşmanız ve oksijen seviyesi yüksek havada yılın yorgunluğu atmanız mümkün.
Kastamonu'nun görülmeye değer yerlerinden biri de Azdavay ilçesi Kayabaşı mevkiinde bulunan ve dünyanın en büyük 4. kanyonu olarak bilinen Çatak Kanyonu. Doğa yürüyüşü, kampçılık, kaya tırmanma ve dağcılık gibi aktivitelerin düzenlendiği kanyon, fotoğraf safarileri için de ziyaret ediliyor.
Çatak Köprüsü'nden başlayarak onlarca ağaç arasında devam eden yürüyüş parkurları ve cam seyir terası ile ziyaretçilerine harika manzaralar sunuyor. Kanyona ulaşmak için Kastamonu Otogarı'ndan Azdavay ilçesi minibüsleri kullanabilirsiniz.
Şehir merkezinde hemen dikkatinizi çekecek Kastamonu Saat Kulesi, 16 metre yüksekliği ve kesme taşlarla inşa edilmiş mimarisiyle Kastamonu’nun önemli simgesel yapılarından biri. Şehrin panoramik manzarasına hakim Saray Üstü Tepesi’nde 1885 yılında inşa edilen Kastamonu Saat Kulesi’nin çevresinde kır bahçesinde bir mola verebilir ve çayınızı yudumlarken Kastamonu'nun muhteşem manzaralarına izleyerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Özellikle gece aydınlatıldığında saat kulesine mutlaka uğramanızı öneririz.
Ülkemizin en önemli yürüyüş parkurlarından biri olan ve Kastamonu ile Çankırı üzerinden Ankara'ya kadar uzanan İstiklal Yolu, Türkiye'nin en uzun 3 yürüyüş parkuru olması ile ilgi çekiyor. 2008 yılında düzenlenen ve hem tarihi önemi hem de doğa güzelliklerinden dolayı milli park ilan edilerek koruma altına alınan İstiklal Yolu, Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu İskelesi’ne ulaşan cephanelerin Anadolu halkı tarafından kağnılarla Ankara'ya taşındığı efsanevi yol. 345 kilometre boyunca ilerleyen İstiklal Yolu’nun belirli bölümlerini rehberli yürüyüşlerle keşfe çıkabilir, büyüleyici doğa manzaraları, dereler ve şelaleler arasında bir zamanlar cephane taşınan bu efsanevi yolu gezebilirsiniz.
Kastamonu merkezinde kolaylıkla ulaşarak ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılardan biri olan Nasrullah Camii, 2. Bayezid dönemin Kastamonu kadısı Nasrullah tarafından 1506 yılında inşa edilmiş etkileyici bir mimari eser. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kastamonu'da ilk inşa edilen anıtsal yapı olma özelliğine de sahip cami, kesme ve moloz taşlarla tasarlanmış dış mimarisi ve çarpıcı hat süslemeleri ile süslü iç mekanıyla mutlaka görmenizi önerdiğiniz tarihi yapılardan biri.
Kurtuluş Savaşı döneminde Mehmet Akif Ersoy'un vaaz verdiği ve İstiklal Marşı'nın ilk kez okunduğu yer olmasından dolayı da ayrı bir öneme sahip Nasrullah Camii; şadırvanı, su havuzları, büyük avlusu ve 6 tane kubbesiyle ziyaret edilmeye değer bir simgesel yapı.
Kastamonu merkezine yakın konumuyla dikkat çeken Ilgaz Dağı Milli Parkı, Türkiye'nin en popüler doğal alanlarından. Parkta yürüyüş parkurları, kamp alanları ve balık çiftlikleri gibi birçok aktivite yapma imkanı bulunuyor. Volkanik kayaçların oluşturduğu benzersiz manzaraların yanı sıra vahşi hayvanların da izlenebileceği milli parkta Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi de yer alıyor.
Kayak pistleri ve kayak tesisleriyle de dikkat çeken milli park, her yıl birçok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ilgaz Dağı Milli Parkı'na rehberli turlarla veya kendi başınıza ziyaret edebilirsiniz.
Kastamonu'nun en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri olan İnebolu, 2 veya üç katlı olarak inşa edilmiş aşı boyalı tarihi evleri için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Tüm Türkiye’den yılın her mevsiminde fotoğraf turlarının düzenlendiği, ilçeye hakim dik yamaçlarda inşa edilmiş İnebolu evleri mavi, beyaz, kırmızı dış boyalı ahşap ve taş mimarileri ile büyüleyici görünüyorlar.Günümüzde bazıları müzeye ve otele çevrilmiş tarihi İnebolu evlerinin otantik dekorasyonlu iç mekanlarını da gezebilir ve çarpıcı fotoğraflar çekebilirsiniz.
Karadeniz'in en güzel koylarından biri olarak gösterilen Ginolu Koyu’na hakim yüksek bir tepede yer alan Ginolu Kalesi, Kastamonu'nun mutlaka keşfetmeniz gereken tarihi hazinelerinden biri. M.Ö. 5. yüzyılda Venedik ve Cenevizler tarafından inşa edildiği düşünülen, Karadeniz'e hakim manzarasıyla doğa gezlerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen Ginolu Kalesi, aslına uygun olarak restore edilerek ziyarete açıldı.
Yılda 100.000’den fazla kişinin ziyaret ettiği kalenin sularından panoramik çam ormanı ve Karadeniz fotoğrafları çektikten sonra Ginolu Koyu’na inerek masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz.
860 dönümlük geniş bir yeşil alanı kapsayan İzbeli Çiftliği, Kastamonu'ya sadece 10 kilometre mesafede yer alan çok sevilen bir turistik tesis. 1925 yılında Kastamonu ziyaretinde Atatürk'ün kullandığı eşyaların bir bölümünün de sergilendiği tarihi çiftlik, Osmanlı döneminde tımarlı sipahileri yetiştirmek amacıyla kullanılıyordu.
Günümüzde hem konaklamak hem de günlük geziler için tercih edilen İzbeli Çiftliği’nin organik bahçelerinde yetiştirilen sebzeler, meyveler, ev yapımı reçeller ve ballar ile hazırlanan lezzetli kahvaltıları çok ünlü. Tertemiz havada köy kahvaltıları yapmak ve onlarca çeşitli organik ürün satın almak için çiftliği ziyaret edebilirsiniz.
170 kilometreyi bulan büyük bir sahil şeridine sahip Kastamonu'da denize girebileceğiniz en güzel yerlerden biri olan Ginolu Koyu, şehir merkezine ortalama 103 kilometre uzaklıkta Çatalzeytin ilçesinde yer alıyor. Karadeniz’in panoramik manzaralarına hakim bir noktada yükselen Çatalzeytin Kalesi'nin muhteşem manzaraları eşliğinde turkuaz denizin tadını çıkarabileceğiniz küçük koy, arkasını saran çam ormanları ve tertemiz denizi ile Kastamonu'nun en sevilen yerlerinden.
250 metre gibi küçük bir sahile sahip olan ve iki tarafı sarp kayalarla çevrildiği için doğal liman olarak binlerce yıl teknelere ev sahipliği yapan Ginolu Koyu, sığ ve kum tabanlı deniziyle acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için de ideal bir yüzme deneyimi sunuyor. Bütün gün denizin tadını çıkardıktan sonra koya yürüyüş mesafesinde bulunan Çatalzeytin Kalesi ve muhteşem panoramik manzaralar izleyebileceğiniz Ginolu Kalesi'ni de ziyaret etmeyi unutmayın.
Kastamonu merkezinde Kırkçeşme Caddesi üzerinde yer alan ve şehrin önemli tarihi yapılardan biri olan Nasrullah Köprüsü, eğik tasarımından dolayı halk arasında Kambur Köprü olarak da biliniyor. 2. Beyazıt döneminde 16. yüzyıl mimari tarzıyla inşa edilen, 40 metre uzunluk ve 4 metre genişliğindeki küçük köprü, 12 metrelik ve 8,5 metrelik 2 kemeri ile oldukça ilginç bir manzaraya sahip.
Kastamonu kadısı Nasrullah Bey’in Kastamonu’da inşa ettirdiği tarihi eserlerden bir diğeri olan ve Karakoçan Çayı üzerinde güzel bir manzara izleyebileceğiniz Nasrullah Köprüsü, Kastamonu’yu gezerken kolayca ulaşabileceğiniz simgesel yapılar arasında.
Kastamonu’nun sevilen turistik ilçesi İnebolu'da sahil yolu boyunca uzanan Boyranaltı Plajı, ilçeyi gezen yerli ve yabancı turistlerin denizin tadını çıkarmak için ilk uğradığı yer. İnce kumlu geniş bir sahile sahip olan plaj, kayalar üzerine inşa edilmiş her iki tarafını saran etkileyici iskelesi ile çarpıcı bir manzara sunuyor.
İlçe merkezine yakın olduğu için yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz ve çevresinde butik oteller, restoranlar, kafeler, turistik tesislerin hizmet verdiği Boyranaltı Plajı’nın denizi ise çabuk derinleştiği için acemi yüzücüler ve çocukların burada çok dikkatli olması gerekiyor. İskelelerinde akşam yürüyüşlerine çıkabileceğiniz ve romantik gün batımı manzaraları izleyebileceğiniz Boyranaltı Plajı’na Kastamonu Otogarı’nda her yarım saatte bir bulabileceğiniz İnebolu minibüsleri ile 1 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz.
Kastamonu merkezinde ismini verdiği İsmail Bey Mahallesi'nde yer alan İsmail Bey Külliyesi, M.Ö. 7. yüzyıl tarihinde inşa edilmiş kaya mezarlarının yanı başında, şehir manzarasına hakim Şahinşah Kayası üzerinde inşa edilmiş görülmeye değer bir mimari eser.
Şehir merkezinden yürüyerek veya toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabileceğiniz külliye, Candaroğulları Beyliği'nin son hükümdarı İsmail Bey tarafından inşa edilmiş ve ismini de buradan alıyor. İçerisinde cami, türbe, medrese, hamam, han ve kütüphane bölümlerinin bulunduğu İsmail Bey Külliyesi, beylik döneminin en güzel mimari eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Tarih ve kültür meraklılarının kesinlikle ziyaret etmesi gereken İsmail Bey Külliyesi’nin huzurlu atmosferinde küçük bir mola verebilir ve külliye içinde hizmet veren el sanatları merkezine uğrayabilirsiniz.
Kastamonu'nun en güzel köylerinden biri olan ve kültür gezilerinin değişmez adresleri arasında yer alan Kasaba Köyü’nde bulunan Mahmutbey Camii, 1366 yılında Candaroğulları Beyliği döneminde inşa edilmiş Anadolu'daki en eski ve etkileyici camilerden biri. Hiçbir çivi ve metal kullanılmadan tamamen ahşaptan inşa edilen cami, ülkemizin en güzel ahşap camilerinden bir ve etkileyici bir mimariye sahip.
İç mekanlarındaki el sanatı süslemelerin ünlü Ankaralı nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından özenle tasarlandığı Mahmutbey Camii, çarpıcı bir sanat eseri olarak ziyaretçilerini büyülüyor. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de eklenen Mahmutbey Camii’ni hem tarih hem de mimarlık meraklıları mutlaka ziyaret etmeliler.
Kastamonu'nun merkeze bağlı köylerinden biri olan ve şehir merkezine sadece 16 kilometre uzaklıkta yer alan Kasaba Köyü, hem değmemiş doğal güzelliği ve huzurlu atmosferi hem de ülkemizin en önemli ahşap camilerinden biri olan Mahmutbey Camii gibi tarihi yapılarıyla günübirlik gezilerin sevilen adreslerinden biri.
Kasaba Köyü, Çobanoğulları Beyliği ve Candaroğulları Beyliği dönemlerinden tarihi yapıların yanı sıra UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen benzersiz ahşap cami Mahmutbey Camii’den dolayı her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Osmanlı döneminde kadılık merkezi olan köyün ahşap konaklarla süslü sokaklarında gezerken harika fotoğraflar çekebilir, küçük restoranlarda yöresel lezzetler tadabilir ve modern dünyadan uzaklaşıp huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.
Diğer Karadeniz şehirleri gibi birbirinden güzel yaylalara sahip Kastamonu'da en çok ziyaret edilen yayla ise şehir merkezine 76 kilometre uzaklıkta, Azdavay ilçesi sınırlarında bulunan Suğla Yaylası. İlçe merkezine de 8,5 kilometre uzaklıkta yer alan Suğla Yaylası; doğa turizmi projesi kapsamında inşa edilen 200 yataklı kır evleri, 250 kişilik kır lokantası, 200 kişilik konferans salonu, spor alanları, karavan parkları, yürüyüş yolları, macera parkurları ve yöresel ürünler alabileceğiniz satış noktaları ile turizm olanaklarının en geliştiği yaylalardan biri olarak görülmeye değer. Yöresel yayla yemekleri ve Kastamonu’nun saklı lezzetlerini tadabileceğiniz Suğla Yaylası gezinizde tertemiz havada yılın bütün yorgunluğunu atabilir, açık hava etkinlik alanında düzenlenen eğlenceli organizasyonlarla güzel zaman geçirebilirsiniz.
Kanyonlar diyarı Kastamonu'nun görülmeye değer başka bir etkileyici kanyonu da ismini Kurtuluş Savaşı'nda tüm erkeklerini kaybeden Ersizlerdere Köyü’nden alan Ersizlerdere Kanyonu. Türkiye'nin en güzel kanyonlarından biri olarak gösterilen, doğa sporları ve ekoturizm açısından oldukça gelişmiş olan Ersizlerdere Kanyonu, büyüleyici manzaralarıyla İsveç Alpleri’ni andırıyor.
Ünlü İstiklal Yolu’nun da bir parçası olan 2 kilometre uzunluğundaki Ersizlerdere Kanyonu, Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer aldığı için milli park gezilerinizde de bölgeyi kolayca gezebilir ve büyüleyici tabiat manzaralarına şahit olabilirsiniz. Kaya tırmanma, doğa yürüyüşleri, dağ bisikleti turları, kampçılık ve dağcılık ise kanyonun en sevilen aktiviteleri arasında.
1870 yılında inşa edilen ve Kastamonu’nun en güzel konaklarından biri olarak gösterilen Liva Paşa Konağı içerisinde hizmet veren Etnografya Müzesi, 3 kata yayılan koleksiyonları ve çarpıcı balmumu heykelleri ile Kastamonu’nun kültürel yapısını ve geleneklerini anlamak için kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.
Zengin koleksiyonlarında ahşap el oymalarından koşum takımlarına, kundura ve bakır ürünlerine kadar pek çok bölümün bulunduğu müzenin sergileri, el sanatı yapan ustaların balmumu heykelleri ile süslenmiş. Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Kastamonu merkezinde Sakarya Caddesi üzerinde yer alıyor.
1273 yılında inşa edilen ve Kastamonu'nun en eski camisi olan Atabey Gazi Camii, yüzlerce yıldır ayakta kalmayı başarmış etkileyici bir mimari eser. Benzersiz taş işçiliği ile dikkat çeken cami, ismini verdiği Gazi Mahallesi’nde Kırkkızlar Sokak üzerinde, toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor.
40 ahşap direk üzerine oturtulan tavanıyla ünlü olan cami, bu özelliğinden dolayı halk arasında Kırk Direkli Camii olarak da biliniyor. Kastamonu'nun 1273 yılında fethedilmesinden sonra ilk cuma namazının kılındığı yer olmasıyla da ünlü Atabey Gazi Camii, 2009 yılında aslına uygun olarak restore edildi.
Küre Dağları’ndan başlayarak 150 kilometre boyunca ilerleyen ve Cide'nin batısında Karadeniz'e dökülen Devrekâni Çayı, yılın her mevsimi sunduğu benzersiz güzellikleri ile fotoğraf turları ve doğa gezilerinin mutlaka uğradığı yerlerden. En sıcak yaz aylarında bile buz gibi kalan Devrekani Çayı’nın kilometrelerce uzanan yürüyüş parkurlarında zengin bitki çeşitliliği arasında unutulmaz bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Küre Dağları’nı binlerce yıl boyunca aşındırarak Valla Kanyonu gibi devasa kanyonların oluşmasına da neden olan Devrekâni Çayı’na günübirlik bir gezi yapabilir; balık avlama, olta balıkçılığı, doğa yürüyüşleri ve kamp gibi aktivitelerle doğayla iç içe zaman geçirebilirsiniz.
Binlerce yıllık zengin bir tarihe sahip Kastamonu'da bu uzun tarihin bıraktığı paha biçilmez hazineleri incelemek için Cumhuriyet Meydanı üzerinde güzel bir konumda yer alan Kastamonu Arkeoloji Müzesi'nde kesinlikle uğramalısınız. Dönemlere göre düzenlenmiş koleksiyonlarında Hitit, Frigya, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı dönemine uzanan binlerce eseri yakından görme şansı bulacaksınız.
32.000’den fazla tarihi eserin bulunduğu müzenin binlerce sikkelik koleksiyonu, tümülüs mezarları, heykelleri ve mezar stelleri ise en çok ilgi gören bölümler. Mustafa Kemal Atatürk’e özel bir bölümünü ayrılan müzede Şapka Devrimi’nin anlatıldığı etkileyici bölümleri de mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Kastamonu
Kastamonu’nun Cide ilçesine bağlı Hamitli Köyü, tarihi atmosferini korumayı başarmış çarpıcı bir Karadeniz Köyü. Yöresel yemekleri ile ünlü olan köy, organik ürünlerle hazırlanan lezzetli kahvaltıları ve köy yemekleri için sıkça ziyaret ediliyor. Tertemiz havada asırlık çınar ve selvi ağaçları arasında keyifli bir gezinti yapabileceğiniz Hamitli Köyü, aynı zamanda her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Valla Kanyonu’na oldukça yakın olduğu için de önemli bir mola noktası. Kastamonu merkezine sadece 128 kilometre uzaklıkta olan Hamitli Köyü’nü Valla Kanyonu geziniz sırasında veya köy turlarına katılarak keşfe çıkabilirsiniz.
Türkiye'nin en güzel üç meydanından biri seçilen, tarihi binalar ve konaklarla çevrelenmiş Kastamonu Cumhuriyet Meydanı, şehrin en hareketli adreslerinden biri. Nasrullah Meydanı ile şehrin en önemli iki meydanından biri olan Cumhuriyet Meydanı, şehri gezmeye başlamak için de en ideal nokta. Meydanın çevresinde ünlü Mimar Vedat Tekin tasarladığı Hükümet Konağı, Kastamonu Kültür Merkezi, amfi tiyatrolar, Kurtuluş Savaşı'nı simgeleyen anıtlar, restoranlar, kafeler, peyzajlı bahçeler ve dinlenme alanları bulabilir, meydanda hem keyifli akşam yürüyüşleri yapabilir hem de anıtların ve konakların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.
M.Ö. 7. yüzyılda Pafyagonlalılar tarafından yapıldığı tahmin edilen Evkaya Mezarları, Kastamonu şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz tarihi hazinelerimizden biri. 8 metrelik devasa kaya bloklarına oyularak inşa edilmiş ve kutsal bir ibadet alanı olarak kullanılmış 8 kaya mezarını inceleyebileceğiniz Evkaya Mezarları’nın tanrıça ve hayvan betimlemeleri de görülmeye değer güzellikte. İç bölümlerini de gezebileceğiniz Evkaya Mezarları, restore edildikten sonra 2002 yılında ziyarete açıldı.
Kastamonu'nun en büyüleyici yaylalarından biri olan ve kaya oluklardan akan tertemiz kaynak suları ile ünlü Oluklu Yaylası, ismini de bu büyüleyici oluklardan alıyor. Hiçbir çivi ve metal malzeme kullanılmadan bindirme tekniği ile inşa edilmiş ahşap yayla evleri ile sarılı Oluklu Yaylası, bahar ve yaz aylarında açan sarı ve mavi renkli çiçekleri, oluklardan akan buz gibi suları ve sık çam ormanları ile yaz aylarının değişmez gezi alanlarından biri konumunda.Fotoğraf safarileri, doğa gezileri ve yayla turları ile keşfe çıkabileceğiniz Oluklu Yaylası’nda hem harika fotoğraflar çekebilir hem de iştahınızı açacak temiz havada yöresel yayla yemekleri tadabilirsiniz.
İnebolu ilçesinde Uğur Mumcu Caddesi üzerinde yer alan Şehit Şerife Bacı Anıtı, İnebolu İskelesi’nden kilometrelerce uzaklıktaki cepheye kağnılarla cephane taşıyan Türk kadınlarını temsil eden etkileyici bir simgesel anıt.
İsmini 1921 yılının sert kış şartlarında sırtına çocuğunu alarak cepheye mermi taşıyan Şerife Bacı’dan alan ve Şerife Bacı’nın yanında kahraman Türk kadınlarının kağnılarla zor koşullardaki yolculuğunu tasvir eden anıtı ziyaret ederek Milli Mücadele döneminde büyük bir kahramanlık gösteren Türk kadınlarını anabilirsiniz.
Kastamonu merkezine 97 kilometre uzaklıkta, Şenpazarı ilçesi sınırlarında yer alan Şehriban Kanyonu, Kastamonu'da keyifle gezebileceğiniz tabiat harikalarından bir diğeri. Çevresi büyüleyici kardelen çiçekleri ile süsü Şehriban Kanyonu, Küre Dağları milli Parkı'nın da bir parçası.
1000 metreyi bulan devasa kaya duvarlarıyla çevrili kanyon, akarsuların binlerce yılda kayaları aşındırarak oluşturduğu derin vadileriyle tüm dünyadan fotoğrafçıları kendine çekiyor. Kaya tırmanma, doğa yürüyüşleri, dağcılık ve kampçılık gibi aktiviteleri için sıkça ziyaret edilen Şehriban Kanyonu’nu profesyonel rehberlerle gezebilir; küçük şelaleler ve göletlerin buz gibi kar sularının tadını çıkarabilirsiniz.
Kastamonu kent ormanında bir parçası olan ve şehrin kalabalığı ve gürültüsünden kolayca uzaklaşıp doğa ile baş başa zaman geçirebileceğiniz sevilen yeşil alanlardan olan Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı, turizm olanaklarının oldukça geliştiği bir gezi alanı.
İçerisinde çocuklu ailelerin güzel zaman geçirebileceği mini bir hayvanat bahçesi, çocuk oyun alanları, restoranlar, kır bahçeleri ve 3 tane büyük mesire alanı bulunan park, paintball sahası ile de çok popüler. Kastamonu'da kır düğünleri yapmak için en çok tercih edilen yerlerden biri olan, 2500 kişilik açık ve 300 kişilik kapalı etkinlik alanlara sahip Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı’na uğramayı unutmayın.
Sadece 187 nüfuslu küçük bir Karadeniz köyü olan Karakadı Köyü, el değmemiş büyüleyici güzelliği ve tarihi hazineleriyle keyifle gezebileceğiniz yerler arasında. Osmanlı döneminde köyde hizmet veren Arap kadıdan ismini alan Karakadı Köyü, Kastamonu merkezine 165 kilometre, Cide merkezine ise sadece 32 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Köyü çevreleyen iki tepeden birinde Karadeniz iklimi, diğerinde ise Akdeniz iklimi etkileri görülmesinden dolayı çok zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olan Karakadı Köyü, gizli kalmış yüzlerce yıllık Kastamonu lezzetlerini tadabileceğiniz ve huzurlu atmosferinde yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz çok sevilen bir gezi alanı.
Kastamonu’nun en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden biri olan Dipsiz Göl’ün çevresi, 2011 yılında koruma altına alınarak tabiat parkı ilan edildi. Göl çevresi boyunca uzanan iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, seyir terasları ve manzaralı kır bahçelerinin tadını çıkarabileceğiniz gezinizde Dipsiz Göl’ün büyüleyici manzarasına karşı mola vererek Karadeniz çayları yudumlayarak temiz havada yenilenebilirsiniz.
Yaz aylarında kano ve küçük sandallarla gezebileceğiniz Dipsiz Göl, zengin balık çeşitliliğinden dolayı balık avlama turlarının da bölgedeki en önemli adreslerinden biri.
Loç Vadisi içinde saklanan gizli bir tabiat harikası olan Kılıçlı Mağarası, özellikle mağara içinde bulunan çeşitli büyüklüklerdeki mağara havuzlarından dolayı çok ilgi çekiyor. 330 metre uzunluğu ve 150 metre derinliği ile Türkiye'nin en derin 4. mağarası olan Kılıçlı Mağarası’nda Tunç Çağı’ndan Bizans dönemine kadar uzanan pek çok tarihi eser bulundu ve mağarada 7000 yıldan uzun zamandır yerleşim olduğu düşünülüyor. Tüm dünyadan tarih ve arkeoloji meraklılarını kendine çeken Kılıçlı Mağarası’nı rehberler eşliğinde kayaların arasındaki küçük girişinden başlayarak keşfe çıkabilirsiniz.
Kastamonu’nun Akmescit Mahallesi’nde Yukarı Pazar Sokak üzerinde yer alan ve şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Memleket Kütüphanesi, Atatürk'ün katkıları ile 1925 senesinde hizmete açıldı. 1924 yapımı etkileyici bir Kastamonu konağında bulunan ve Türkiye'nin ilk kütüphanelerinden biri olan Kastamonu Memleket Kütüphanesi, içerisinde binlerce kitabın yanı sıra resim ve fotoğraf galerileri ile de ilgi görüyor. Tarihi atmosferini hala korumayı başaran Memleket Kütüphanesi’nde pek çok önemli kitabın ilk basımlarını inceleyebilirsiniz.
Kastamonu'ya oldukça yakın olan Ankara gibi büyük şehirlerden günübirlik turların düzenlendiğini Dipsiz Göl; çevresinin saran bungalov oteller, kır bahçeleri, yürüyüş yolları, mesire alanları ve balık restoranları ile turizm olanaklarının oldukça geliştiği, tertemiz havada yılın bütün yorgunluğunu atmak için mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.
Doğal güzelliklerin korunması için milli park ilan edilen Dipsiz Göl; trekking, dağ bisikleti turları ve kampçılık gibi aktivitelerin de bir numaralı adresleri arasında. Deniz seviyesinden 1550 metre yükseklikte yer aldığı için en sıcak yaz aylarında bile serin havasında rahatlayabileceğiniz, 40 metreyi aşan derinliğe sahip Dipsiz Göl, gürgen, meşe ve çam ağaçlarıyla her mevsimi etkileyici manzaralar sunuyor.
Görkemli kanyonlar açısından tam bir cennet olan Kastamonu'da Cide ilçesine bağlı Gökçeler Köyü yolu üzerinde yer alan Malyas Kanyonu da özellikle bahar ve yaz aylarında doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gezileriyle ilgi çekiyor. Kastamonu'nun tabiat harikalarından biri olan ve 2 kilometre uzunluğundaki kanyon, sarp kayaların üzerine inşa edilmiş ahşap evleriyle etkileyici manzaralara sahip. Küre Dağları Milli Parkı içinde yer aldığı için kolayca gezebileceğiniz Malyas Kanyonu; gür çam ormanları uzanan yürüyüş yolları, tertemiz dereleri ve küçük ahşap köprüleriyle doğanın içinde keyifli bir günlük gezi deneyim yaşatıyor.
1547 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen Yakupağa Külliyesi, Kastamonu şehrine hakim yüksek bir tepede yer alıyor ve etkileyici Osmanlı mimarisi ile ilgi çekiyor. Medrese, sıbyan mektebi ve imaret bölümleri bulunan külliye, kesme taş tekniği ile ahşap inşa edilmiş dış mimarisi ve etkileyici el işçiliği ile görülmeye değer güzellikte. Sütunlu ve kemerli avlusunda mola verebileceğiniz ve etkileyici iç mekanlarını gezebileceğiniz Yakupağa Külliyesi, geceleri aydınlatıldığında Kastamonu’nun her yerinden görebileceğiniz harika bir manzara sunuyor.
Pınarbaşı ilçesine 36 kilometre uzaklıkta yer alan ve M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanan insan izleyenlerine rastlanan Ilgarini Mağarası, Kastamonu'nun en çok ziyaret edilen tabiat harikalarından biri. Yamanlar Köyü’nden ortalama 2 saatlik bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz, sarp kaya duvarları ve çam ormanları arasında gizlenmiş mağara, 858 metre uzunluk ve 250 metre derinliğe sahip.
Çevresi sık ormanlarla kaplı mağaranın içinde binlerce yılda oluşmuş devasa sarkıtlar, dikitler ve çarpıcı mağara göletleri, fotoğrafçıların da çok ilgisini çekiyor. Roma ve Bizans döneminden kalan kaya mezarlarının çevrelediği Ilgarini Mağarası, bu tarihi hazinelerinden dolayı Kastamonu tarih ve kültür gezilerinin de önemli parçası.
İnebolu ilçesini gezerken mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında yer alan Geriş Tepesi, 495 metre yüksekliği ile hem İnebolu'nun tarihi manzaralarını hem de büyüleyici Karadeniz ve doğa manzaralarını izleyebileceğiniz çok sevilen bir gezi alanı. Bizans döneminde inşa edilmiş kale ve manastır kalıntılarını da gezebileceğiniz Geriş Tepesi, eski çağlarda Rumların önemli bir dini merkezi olarak hizmet veriyordu ve devasa ayinlere ev sahipliği yapıyordu.
Manastır çevresinde yer alan haç şeklinde dikilmiş ağaçlarıyla da ilgi gören Geriş Tepesi, günümüzde panoramik manzaralar eşliğinde çayınızı yudumlayabileceğiniz mesire alanları ve kır bahçeleri ile İnebolu gezilerinden sonra yorgunluk atmak için gidebileceğiniz popüler yerlerden biri.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Şapka İnkılâbı’nı Kastamonu’da yapmasından dolayı burada açılan, Türkiye'deki ilk ve tek şapka Müzesi olan Kastamonu Şapka Müzesi, ülkemizin en ilginç müzelerinden biri olarak keyifli bir gezi sunuyor. 2008 yılında Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde ziyarete açılan Şapka Müzesi'nde Atatürk'ün şapkalarından Bülent Ecevit'in kasketine, Süleyman Demirel'in fötr şapkasından MFÖ ve Filiz Akın gibi popüler isimlerin şapkalarına kadar pek çok ünlü ismin simgesi haline gelmiş şapkalarıyla birlikte 800'den fazla şapka sergileniyor.
Kastamonu'nun popüler turistik ilçesi Cide'de, Bartın Yolu üzerinde yer alan Kerempe Feneri, deniz seviyesinden 82 metre yükseklikteki bir tepede görülmeye değer bir manzaraya sahip. Doğa gezilerinin rotasında yer alan ve 1885 yılında Fransızlar tarafından inşa edildiği için Fransız mimarisi ile tasarlanmış Kerempe Feneri, 100 yıldan fazla zamandır gemilere yol göstermeye devam ediyor.
Nazım Hikmet'in ünlü Kurtuluş Savaşı Destanı’nda da bahsettiği ve Kurtuluş Savaşı döneminde aktif rol oynayan Kerempe Feneri’ne uğrayarak hem panoramik Karadeniz hem de Cide manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz. Geceleri aydınlatıldığında harika görünen ve gün batımlarında romantik manzarasıyla çiftleri kendine çeken Kerempe Feneri, Cide’de ilk uğramanız gereken yerler arasında.
Kastamonu şehrinin en önemli ve hareketli sanat merkezi olan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, şehir merkezinde 1. Koru Sokak üzerinde keyifli bir gezi sunuyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün Şapka Devrimi’ni temsilen 2008 yılında açılan Şapka Müzesi'nin yanı sıra Dantel Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, resim ve sanat galerilerine ev sahipliği yapan merkez, Kastamonu'ya özgü ahşap ve taş tasarımlı konağıyla da görülmeye değer.
Yılın her dönemi düzenlenen kültür ve sanat etkinlikleri ile çok ilgi gören, ismini ise ulusal mimari akımın öncülerinden Mimar Vedat Tek’ten alan sanat merkezinin zengin koleksiyonlarını ziyaret edebilir ve etkinlik takvimi inceleyerek atölye veya workshoplara katılabilirsiniz.
2001 yılında tarihi konakta hizmete açılan Kastamonu El Sanatları Merkezi, zengin koleksiyonları ve eğitim kurslarıyla her zaman oldukça hareketli. İçerisindeki koleksiyonlarda dokuma, ahşap oymacılığı, bakırcılık, sepetçilik, saz yapımı, urgancılık ve kaşıkçılık gibi pek çok el sanatını örneğinin bulunan merkez, bu alanlarda kurslar da düzenliyor. Sanat merkezinde Kastamonu’da çok yaygın olan yüzlerce yıllık el sanatı örneklerini incelemenin yanı sıra workshop ve atölye çalışmalarına katılarak siz de kendi el sanatı eserlerinizi üretebilirsiniz.
Pek çok önemli mağaraya ev sahipliği yapan Kastamonu’da rehberli turlarla gezebileceğiniz başka bir önemli mağara da ülkemizin bilinen az sayıdaki yatay ve aktif mağaralarından biri olan Sarpunalınca Mağarası. 662 metre boyunca uzanan, devasa çatlakları ve kaya blokları ile dikkat çeken mağaranın bazı bölümlerini Küre Dağları Milli Parkı geziniz sırasında keşfe çıkabilirsiniz.
Mağara içinde binlerce yılda doğal yollarla oluşmuş sarkıtlar, dikitler ve kaya göletlileri arasında harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Sarpunalınca Mağarası’nın çevresindeki donanımlı kamp alanları ise sessiz bir ortamda çadır kurmak isteyen tatilcilere hizmet veriyor.
M.Ö. 700 ile 1100 yılları arasında inşa edildiği düşünülen ve 3 antik kalenin birleşmeden oluşan görkemli Doğanlar Kalesi, Kastamonu’nun gizli tarih hazinelerinden biri olarak ziyaret edilmeye değer. İki kalenin arasında yükselen devasa gözetleme kulesinden muhteşem doğa manzaraları izleyebileceğiniz Doğanlar Kalesi, günümüzde turizme kazandırmaya ve aslına uygun olarak restore edilmeye çalışılıyor.
Kastamonu'da ziyaret edebileceğiniz en önemli tarihi hazinelerden biri olan ve Taşköprü ilçesi merkezinde kolay ulaşılabilir bir konumda yer alan Pompeipolis Antik Kenti, M.Ö. 64. yılında Romalılar tarafından eyalet merkezi olarak inşa edilmiş, arkeoloji meraklılarının sıkça ziyaret ettiği bir antik hazine. Pek çok arkeolojik kazının yapıldığı, çıkarılan tarihi eserler ve mozaiklerin Kastamonu Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiği Pompeipolis Antik Kenti’nin mimarisi ise Efes Antik Kenti ve Zeugma Antik Kenti ile benzerlik gösteriyor.
Kastamonu merkezine sadece 45 kilometre uzaklıkta yer alan ve Zımbıllı Tepesi’nden ilçe merkezine uzanan geniş bir alanda yayılan Pompeipolis Antik Kenti’nin görkemli sütunlarla süslü caddeleri, tapınakları, mabetleri ve yaşam alanları arasında tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Karadeniz Bölgesi'ndeki en derin çukura sahip olması ile ünlü Kuyluç Mağarası, Kastamonu'nun pek çok güzel mağarasından bir diğeri. Mağara içerisinde yapacağınız yürüyüşte onlarca küçük şelale, binlerce yolda oluşmuş farklı şekillerdeki sarkıtlar ve dikitler ile süslü çarpıcı manzaralar göreceksiniz.
Dağlı Kuyluca Mağarası olarak da bilinen Kuyluç Mağarası, gizlediği büyüleyici güzelliklerden dolayı birçok önemli turizm dergisinin de kapağını süsledi. 290 metre derinliğe sahip mağaranın hala keşfedilmeyen pek çok bölümü var.
Cide ilçesinin en çok ziyaret edilen yerlerinden olan ve Atatürk Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan Rıfat Ilgaz Müzesi, Hababam Sınıfı kitapları ile tanınan ünlü yazar Rıfat Ilgaz'ın doğduğu evin restore edilmesiyle ziyarete açıldı.
Aslına uygun olarak restore edilen ve çarpıcı bir ahşap mimariye sahip olan konağın içindeki koleksiyonlarda Rıfat Ilgaz'ın kişisel eşyaları, yazdığı kitaplar, çalışma masası, kitaplığı ve çok az yerde görebileceğiniz fotoğraflarını inceleyebilirsiniz. Cide gezinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri olan Rıfat Ilgaz Müzesi, her yıl düzenlenen Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor.
Bölgenin en önemli tarihi hazinesi Pompeipolis Antik Kenti’nin bulunduğu alanda yer alan ve M.Ö. 64. yıllarına kadar uzanan tarihi eserlere ev sahipliği yapan Zımbıllı Tepe Höyüğü’nde 2006 yılından beri bilimsel kazı çalışmalarını yapılıyor ve pek çok paha biçilmez eser bulundu. Antik dönemin yaşam tarzını simgeleyen objeler, etkileyici mezar taşları, sur duvarları, hamamlar ve pazar yerleri arasında güzel bir gezi yapabileceğiniz höyük, arkeoloji meraklılarının Kastamonu gezilerinde mutlaka uğraması gereken yerler arasında. Taşköprü İlçesi sınırlarında yer alan ve Taşköprü minibüsleri ile kolayca ulaşabileceğiniz Zımbıllı Tepe Höyüğü’nü rehberli turlarla gezerken Pompeipolis Antik Kenti’yle ilgili ilginç bilgiler de alabilirsiniz.
Küre Dağları’nın kar sularından beslenen Küre Çayı’nın binlerce yılda kayaları aşındırmasıyla oluşan Karacehennem Boğazı, Kastamonu'nun Küre ilçesine sadece 8 kilometre uzaklıkta. Karacehennem Vadisi’nde 3 kilometre boyunca ilerleyen Karacehennem Boğazı, aynı zamanda 2,5 kilometre uzunluğundaki Ersizlerdere Kanyonu’na da komşu.
Çok az yerde görebileceğiniz çarpıcı kaya oluşumlarına şahit olabileceğiniz Karacehennem Boğazı; şelaleleri, kaya göletleri, Küre Çayı’nın eşsiz manzaraları ve temiz su kaynaklarıyla bölgenin önemli doğa sporları merkezlerinden biri haline gelmiş durumda. Özellikle bahar ve yaz aylarında düzenlenen doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gezileri ile muhteşem boğaz manzaralarını yakından görebilirsiniz.
Kastamonu geziniz sona erdi ve sırada gezecek neresi var diye düşünüyorsanız Trabzon'da gezilecek yerler sizi bekliyor.