Bazı rotaları soğuk hava ve kar güzelleştirir. Ülkemizin en popüler destinasyonlarından Kapadokya da karın güzelleştirdiği yerlerden biri. Herkesin özellikle bahar ve yaz mevsimlerinde gitmeyi tercih ettiği Kapadokya, kış mevsiminde de büyülü bir ortam sunuyor. Havaların soğuduğu ve kışın iyiden iyiye kendini hissettirdiği zamanlarda seyahate çıkmak istiyor fakat nereye gideceğini bilmiyorsan Kapadokya’y ıseçeneklerin arasına kesinlikle almalısın. Başlamadan önce Kapadokya ile ilgili çokça sorulan sorulara da yanıt verelim.
Kapadokya ne kadar sürede gezilir?: Bana kalırsa bölgeyi hakkı ile gezmek en az 4-5 gününü alacaktır. Eğer vaktin yoksa 3 gün ayırarak bölgeyi genel hatları ile dolu dolu yaşayabilirsin.
Kapadokya neyi ile meşhur?: Kapadokya dünyaca ünlü peri bacaları ile meşhur. Ayrıca yeraltı şehirleri de onu özel kılıyor. Yemek olarak ise çömlek kebabı, kuru kaymak, testi kebabı ve kabak çekirdeği yemelisin.
Kapadokya’ya nasıl gidilir?: Kapadokya Nevşehir’e bağlı. Kara yolu ve hava yolu ile Nevşehir’e kolaylıkla ulaşabilirsin. Nevşehir Havalimanı’nı kullanarak Türkiye’nin birçok büyük şehrinden kolayca ulaşım sağlayabilirsin. Bir diğer alternatifin ise Kayseri Havalimanı. Nevşehir-Kayseri arası 80 km, Ankara-Nevşehir arası 295 km, İstanbul-Nevşehir arası ise 725 km mesafede.
Kapadokya genellikle bahar aylarında ziyaret edilen bir destinasyon olduğu için çoğu kişi, burada bahar mevsiminde balon turu yapmanın daha keyifli olduğunu düşünüyor. Aslında durum hiç de öyle değil. Bölge asıl karlar altındayken adeta bir masal diyarına benziyor. Kapadokya’nın kendine has yeryüzü şekilleri karlar altında kaldığında balondan aşağıyı izlemek daha keyifli oluyor. Hatta öyle ki, bölgede kışın balon turu yapmak bugüne dek yaşadığın tüm deneyimlerden daha unutulmaz ve iddialı bir seyahat deneyimi olabilir. Yalnızca sabah erkenden kalkıp karlar altındaki Kapadokya’yı izlemek, balonun ısısıyla ısınmak ve manzaraya karşı bir bardak kahve içmek bile Kapadokya’ya kışın gitmek için son derece geçerli bir sebep.
Kapadokya için balon turları ortalama 3.000 TL ve 9.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Fiyat arttıkça turun içine ek hizmetler dahil ediliyor.
Hareket saatleri
Gün doğumundan önce kalkış alanında olmalısın.
Kim istemez yüzyıllar önce kendiliğinden oluşan bu doğa üstü yapıların içerisinde bir gece de olsa konaklamayı! Burada tarihi bir taş konakta uyanabilir ya da peri bacalarının doğal dokusuna çok yakın olarak inşa edilen ‘’mağara’’ konseptli otellerde güne merhaba diyebilirsin. Yazın oldukça serin olan, kışın ise otellerin ısıtma sistemi nedeniyle oldukça sıcak ve mistik bir ortam sunan bu oteller her zevke hitap eden olanaklarla hizmet veriyor. Her bütçeye uygun olan Ürgüp mağara otelleri arasından hem zevkine hem de bütçene uygun olanı seçip, bu deneyimin bir parçası olabilirsin.
Son yıllarda özellikle yabancı turistlerin rağbet gösterdiği, o meşhur ‘’Instagram’’ pozlarının türlü türlü verildiği terasların çoğu mağara otellerin hizmeti çerçevesinde eşsiz Kapadokya manzaralarına karşı kahvaltı hizmeti vermekte. ‘’Lüks’’ kategorisinde değerlendirilebilecek bu hizmet görselliği yanında tüm midelere de hitap edecek cinsten. Üstelik Kapadokya bembeyazken…
Kapadokya’ya gittiğinde mutlaka gizemini koruyan yeraltı şehirlerini keşfetmeni tavsiye ederim. En büyüğü olan Derinkuyu Yer Altı Şehri özellikle derin olması ve oldukça büyük olması nedeniyle görülmesi gereken yer altı şehirleri arasında ilk sırada yer almalı. Ziyaret edilebilen yerlerin 50 metre derinlikte, henüz gün yüzüne çıkmayan, ziyarete kapalı olan kısımların ise 85 metre derinliğinde olduğu biliniyor. 1963 yılında tesadüfen bulunan bu yer altı şehrini Hristiyanların Roma İmparatorluğu’ndan kaçma amacıyla inşa ettikleri söylense de net olarak hangi amaçla inşa edildiği bilinmiyor. Günümüzde 36 yeraltı şehri olduğu biliniyor ve Derinkuyu yanında mutlaka gör dediklerim Kaymaklı, Özkonak, Mazı ve Tatlarin yeraltı şehirleri. Dikkat, klostrofobin varsa biraz canın sıkılabilir, bazı bölgeler oldukça dar, karanlık ve alçak tavanlı.
Kapadokya, bir bölgenin adına verilen isim. Esasında Avanos, Çavuşin, Göreme, Gülşehir, Hacıbektaş, Uçhisar, Ürgüp gibi bölgelerden oluşuyor. Göreme Kapadokya’da konaklama ve bölgeyi keşif için güzel bir başlangıç noktası olacaktır. Göreme Açık Hava Müzesi ile geziye başlayabilir sonrasında ya yürüyerek ya da şahsi aracınla Uçhisar bölgesinİ keşfedebilirsin. Uçhisar Kalesi’nde muhteşem vadinin fotoğraflarını çekip, bütçen dahilinde ertesi gün gündoğumu zamanında sıcak balon turu yapabilirsin. Paşabağ Rahipler Vadisi’ni görüp sonrasında Avanos’a devam edebilir, burada nesilden nesile geçen çömlek atölyelerini görebilir, hatta bir çömlek yapmayı deneyebilirsin. Yerel Kapadokya bağlarında yetişen üzümlerden yapılan şarapları tadıp, gün batımını panoramik tepeden izleyebilirsin. Uçhisar’da peri bacalarını yakından inceleyebilir, burada yaşamış türlü türlü uygarlıkların izlerini sürebilirsin. Kapadokya’da gezilecek yerler için daha fazlasını da yazımızdan keşfedebilirsin.
Kozaklı ilçesi, termal suları ve kaplıcaları ile öne çıkıyor ve Kapadokya’da çok bilinmeyen bir deneyim vadediyor. Kozaklı kaplıcaları anti depresif hastalıkların, romatizmanın, kas ve iskelet sistemlerindeki ağrıların, cilt hastalıklarının, vücuttaki kireçlenmelerin, böbrek ve idrar rahatsızlıklarının, mide hastalıklarının iyileşmesinde olumlu katkılar sunuyor. Kapadokya’da kaplıca deneyimi yaşamak için bu özel yere mutlaka gitmeni öneririm. Kozaklı kaplıcaları hakkında tüm bilgilere linkteki yazımızdan ulaşabilirsin.
Kapadokya'nın lezzetlerini tek tek denemek için kış ayları da oldukça ideal oluyor. Kapadokya yöresel lezzetleri ile olduğu kadar dünyaca ünlü şarapları ile de ilgi görüyor. Kapadokya'ya özgü şarapların tadına bakmak için kış aylarını seçersen birbirinden güzel restoranlarda şarap tadımı yapabilir ya da sıcak şarap keyfi yapabilirsin.
Kapadokya etkinlikleri saymakla bitmez. Bunlardan biri de ATV oluyor. Kar üstünde unutulmaz bir macera yaşayabileceğin ATV turunda birkaç saatliğine eğlenceli anlar yaşayabilirsin.
Kapadokya’ya çok yakın bir şehir olan Kayseri, kış aylarına Erciyes kayak merkezi ile dolup taşıyor. Türkiye’nin kaliteli kayak pistlerine sahip kayak merkezlerinden olan Erciyes kayak merkezinde her yaştan ve her seviyeden kayak severlere uygun pistler bulunuyor. Kapadokya seyahatin sırasında ister günübirlik ister konaklamalı şekilde kış keyfini kayak keyfi ile birleştirebilirsin. Eğer kayak yapmak bana göre değil diyorsan sorun değil, karlar üstünde sucuk ekmekler seni bekliyor. Erciyes kayak merkezi hakkında tüm bilgilere linkteki yazımızdan ulaşabilirsin.